Starania 35+
-
WIADOMOŚĆ
-
Asika wrote:Hej! Mam prosbe, czy moglybysmy spojrzec na moje wyniki? Wizyte mam dopiero 13 maja, ale nie potrafie sama stwiwrdzic o co chodzi z moimi wynikami.
Amh 2,66 ng/ml
LH 5,3 IU/l
FSH 1,2 IU/l
Krzywa insulinowa
Na czczo 17,7 uIU/ml
Po 2 godzinach 206 uIU/ ml
Bylabym bardzo wdzieczna gdyby ktos to sprobowal zinterpretowac
Hej i jak po wizycie? Ja mam swoją dopiero na początku sierpnia. AMH 2,14, czyli troche niżej niż Twoje. -
Asika wrote:Hej! Mam prosbe, czy moglybysmy spojrzec na moje wyniki? Wizyte mam dopiero 13 maja, ale nie potrafie sama stwiwrdzic o co chodzi z moimi wynikami.
Amh 2,66 ng/ml
LH 5,3 IU/l
FSH 1,2 IU/l
Krzywa insulinowa
Na czczo 17,7 uIU/ml
Po 2 godzinach 206 uIU/ ml
Bylabym bardzo wdzieczna gdyby ktos to sprobowal zinterpretowac
Dziewczyny ja bylam na badaniu u ginki i pytalam co z tym AMH bo (od gina ktory prowadzil mi ciaze ktora obumarla, powiedzial ze wiek niestety nie sprzyja i mimo AMH jesli nie zajde w ciaze po raz 3 to In vitro..)
Gin nr 2 wysmiala to i mowila ze AMH jesli jest powyzej 1,5 Przy wieku 35-42 to jest super.... i mozna dzialac jeszcze bez in vitro
Synek 22.06.2010
AMH : 3,67
13.06.2024 Aniolek 10+3tc ciaza zatrzymana 8tc
28.09.2024 II
30.09.2024 Beta 150, Prog 15
02.10.2024 Beta 375 Prog 31
23.10.2024 serduszko bije 7+1 usg 7+3
Baby am Board 10.06.2025 czy sie tym razem uda??
Homocysteina 5,42 ( 4,44-13,56)
Zelazo 76 (50-170)
PT 10,2 (10,4-13)
INR 0,91 (0,85-1.15)
W. Protrombinowy 111,76 (80-120)
APTT 27,2 (25,9-36.6)
Wit. B12 567 (187-883) -
Malwinka14 wrote:Ile masz lat?
Dziewczyny ja bylam na badaniu u ginki i pytalam co z tym AMH bo (od gina ktory prowadzil mi ciaze ktora obumarla, powiedzial ze wiek niestety nie sprzyja i mimo AMH jesli nie zajde w ciaze po raz 3 to In vitro..)
Gin nr 2 wysmiala to i mowila ze AMH jesli jest powyzej 1,5 Przy wieku 35-42 to jest super.... i mozna dzialac jeszcze bez in vitro
Ja z moich obserwacji stwierdzam, że teraz lekarze za szybko polecają in vitro. Szczególnie ci z klinik, którzy się specjalizują się w tym... Mam dwie młodsze koleżanki, które dostały skierowania do inseminacji albo invitro a nie wiedzą nawet w czym jest problem (jedna jest już po in vitro).
Grunt to lekarz, który będzie chciał doszukać się przyczyny problemu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca, 07:33
-
Cześć dziewczyny, witam sie z Wami nieśmiało 👋Podczytuję Was od jakiegoś czasu i postanowiłam się odezwać. Pisałam dziś po raz pierwszy na wątku z inseminacją bo niestety w naszym przypadku ciąża naturalna się nie pojawia.
Ze względu na brak powodzenia, lekarz zaproponował procedurę inseminacji i w ramach przygotowań wysłał mnie na badanie drożności jajowodów podczas którego wyszedł niedrożny lewy jajowód (nie byłam zaskoczona- co najwyżej stroną bo w dzieciństwie miałam operację usunięcia wyrostka). Obecnie przygotowuję sie do zabiegu sHSG w Lublinie na próbę udrożnienia lewego jajowodu.
Co do samej inseminacji, mój lekarz niestety nie wykonuje tego zabiegu, wiec zapisałam sie do kliniki Gyncentrum.
Nie będę Wam pisać o sceptyczności pani lekarz do zabiegu sHSG, o którym nie słyszała i mówiła, że to strata czasu ale od początku była skupiona na zapisie mnie na Invitro. Przypuszczam, ze może chodzić wiadomo o większą skuteczność jak i dofinansowanie, ale byłam zaskoczona, że chciała iść od razu w ten temat, mimo wszystko bardziej inwazyjny bez próby inseminacji. Tutaj powiedziała, że decyzja należy do nas.
Generalnie po zabiegu w Lublinie jeśli wrócę do tej kliniki to do innego lekarza bo trochę czułam sie zbagatelizowana. Nie wiem czy chodzi o wiek, nie powiedziała wprost. Po ok 3 latach bez zabezpieczenia, a ok roku świadomego starania sie o ciążę, myślałam, że się coś wydarzy a tu nic. Mam 36lat, nigdy nie widziałam ⏸️ na teście. Wiem, że udaje się zajść w ciążę wielu kobietom po 35rż dlatego mam nadzieję, że niedługo do nich dołączę tak jak i Wy 🥰kasssia, Harriet lubią tę wiadomość
Starania od 2023
Niepłodność idiopatyczna
♀️ 36l
Hormony ok (TSH w normie ale za wysokie na starania- Euthyrox 50) regularne cykle i owulacje.
AMH 4.51
05.24 wykryta niedrożność lewego jajowodu
07.24 udrożniony jajowód metodą sHSG 💚
09.24 pierwszy cykl stymulowany Clo + Duphaston + Ovitrelle = torbiel na jajniku 😕
10.24 Belara na 1 cykl. Torbiel wchłonięta & przygotowania do IUI
11.24 stymulacja Lamette i 1 IUI ❌️
11.24 2 IUI ⏳️
♂️ 29l
Wszystkie badania i parametry w normie 🍀 -
Karolove wrote:Cześć dziewczyny, witam sie z Wami nieśmiało 👋Podczytuję Was od jakiegoś czasu i postanowiłam się odezwać. Pisałam dziś po raz pierwszy na wątku z inseminacją bo niestety w naszym przypadku ciąża naturalna się nie pojawia.
Ze względu na brak powodzenia, lekarz zaproponował procedurę inseminacji i w ramach przygotowań wysłał mnie na badanie drożności jajowodów podczas którego wyszedł niedrożny lewy jajowód (nie byłam zaskoczona- co najwyżej stroną bo w dzieciństwie miałam operację usunięcia wyrostka). Obecnie przygotowuję sie do zabiegu sHSG w Lublinie na próbę udrożnienia lewego jajowodu.
Co do samej inseminacji, mój lekarz niestety nie wykonuje tego zabiegu, wiec zapisałam sie do kliniki Gyncentrum.
Nie będę Wam pisać o sceptyczności pani lekarz do zabiegu sHSG, o którym nie słyszała i mówiła, że to strata czasu ale od początku była skupiona na zapisie mnie na Invitro. Przypuszczam, ze może chodzić wiadomo o większą skuteczność jak i dofinansowanie, ale byłam zaskoczona, że chciała iść od razu w ten temat, mimo wszystko bardziej inwazyjny bez próby inseminacji. Tutaj powiedziała, że decyzja należy do nas.
Generalnie po zabiegu w Lublinie jeśli wrócę do tej kliniki to do innego lekarza bo trochę czułam sie zbagatelizowana. Nie wiem czy chodzi o wiek, nie powiedziała wprost. Po ok 3 latach bez zabezpieczenia, a ok roku świadomego starania sie o ciążę, myślałam, że się coś wydarzy a tu nic. Mam 36lat, nigdy nie widziałam ⏸️ na teście. Wiem, że udaje się zajść w ciążę wielu kobietom po 35rż dlatego mam nadzieję, że niedługo do nich dołączę tak jak i Wy 🥰
Hej, a jakie badania miałaś robione pod kątem niepłodności?
Sprawdzali ci krzywe, ferrytyne, wit D, homocysteine? -
Hej, to może ja podzielę się swoją historią. Mam 35 lat i w tym roku zaczęliśmy intensywniejsze staraniach chociaż niepokoilo mnie że od kilku lat współżyjemy bez zabezpieczenia i nigdy ciąży nie było, a do tego moje cykle z wiekiem zaczęły się mocno skracać.
Hormony wyszły w normie, owulacja potwierdzona, ale amh niskie bo 1.0, u męża nasienie ok mimo że chłop ma otyłość.
No ale mimo prób nadal nic. Po kilku miesiącach okazało się że mam polip endometrialnh, który prawdopodobnie został przeoczony przez lekarza w lux med na wcześniejszych badaniach. We wrześniu zabieg usunięcia i jednocześnie sprawdzenie drożności jajowodów, które wyszło ok.
Jest październik i jestem w 4 tc, mimo że jakoś szczególnie się nie staraliśmy.
Polecam też laski owu bo pomimo moich krótkich cyklu 22-24 dni to owulacja wcale nie była tak wcześnie, jak to sugerują apki do monitoringu, tylko koło 12/13 dc.pelnawiary, kicia_kocia, kasssia, Karolove, Ola8999 lubią tę wiadomość
-
kasssia wrote:Hej, a jakie badania miałaś robione pod kątem niepłodności?
Sprawdzali ci krzywe, ferrytyne, wit D, homocysteine?
Robiłam badania hormonalne pół roku temu i wyszło trochę za wysokie TSH (mimo, że w normie) wiec biorę Euthurox i jutro idę do endokrynologa z badaniami z dziś. Poza tym wszystko w normie.
Jedyne czego nie robiłam a co czytałam na tym forum to właśnie te krzywe i zastanawiam się czy nie zrobić ich na własną rękę bo nikt do tej pory z lekarzy tego nie sugerował.
Na IUI wybraliśmy mniejszą klinikę bo jednak Gyncentrum skutecznie mnie zniechęciło🤷🏻♀️Starania od 2023
Niepłodność idiopatyczna
♀️ 36l
Hormony ok (TSH w normie ale za wysokie na starania- Euthyrox 50) regularne cykle i owulacje.
AMH 4.51
09.24 pierwszy cykl stymulowany Clo + Duphaston + Ovitrelle = torbiel na jajniku 😕
11.24 2 IUI ⏳️
♂️ 29l
Fantazja61 wrote:Hej, to może ja podzielę się swoją historią. Mam 35 lat i w tym roku zaczęliśmy intensywniejsze staraniach chociaż niepokoilo mnie że od kilku lat współżyjemy bez zabezpieczenia i nigdy ciąży nie było, a do tego moje cykle z wiekiem zaczęły się mocno skracać.
Hormony wyszły w normie, owulacja potwierdzona, ale amh niskie bo 1.0, u męża nasienie ok mimo że chłop ma otyłość.
No ale mimo prób nadal nic. Po kilku miesiącach okazało się że mam polip endometrialnh, który prawdopodobnie został przeoczony przez lekarza w lux med na wcześniejszych badaniach. We wrześniu zabieg usunięcia i jednocześnie sprawdzenie drożności jajowodów, które wyszło ok.
Jest październik i jestem w 4 tc, mimo że jakoś szczególnie się nie staraliśmy.
Polecam też laski owu bo pomimo moich krótkich cyklu 22-24 dni to owulacja wcale nie była tak wcześnie, jak to sugerują apki do monitoringu, tylko koło 12/13 dc.Starania od 2023
Niepłodność idiopatyczna
♀️ 36l
AMH 4.51
11.24 2 IUI ⏳️
♂️ 29l
Karolove wrote:Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi ale nie wchodziłam długo na ten wątek i dopiero teraz zauważyłam.
Robiłam badania hormonalne pół roku temu i wyszło trochę za wysokie TSH (mimo, że w normie) wiec biorę Euthurox i jutro idę do endokrynologa z badaniami z dziś. Poza tym wszystko w normie.
Jedyne czego nie robiłam a co czytałam na tym forum to właśnie te krzywe i zastanawiam się czy nie zrobić ich na własną rękę bo nikt do tej pory z lekarzy tego nie sugerował.
Na IUI wybraliśmy mniejszą klinikę bo jednak Gyncentrum skutecznie mnie zniechęciło🤷🏻♀️ -
kasssia wrote:Rozumiem, ja mogę polecić prof Jerzak, nie wiem skąd jesteś, ona przyjmuje w Warszawie. Ma dość kontrowersyjne metody, ale pomogła wielu dziewczynom.Starania od 2023
Niepłodność idiopatyczna
♀️ 36l
AMH 4.51
11.24 2 IUI ⏳️
♂️ 29l
Malwinka14 wrote:Ile masz lat?
A można wiedzieć, co to lekarka i gdzie? Może być priv. -
kasssia wrote:Rozumiem, ja mogę polecić prof Jerzak, nie wiem skąd jesteś, ona przyjmuje w Warszawie. Ma dość kontrowersyjne metody, ale pomogła wielu dziewczynom.
-
Aga41 wrote:Czesc,
Ja mam 41 lat i niskie AMH (0,39).
Nie mialam nigdy dzieci. Starac bede sie mogla dopiero od polowy maja (czyli za okolo 2 tygodnie). Od 2,5 miesiaca czekamy az z organizmu wydali sie finasteryd, ktory bral moj partner. Ponoc trzeba odczekac 3 miesiace od odstawienia, zeby byla pewnosc, ze nowe plemniki juz nie sa pod wplywem tego leku.
Mialam cala serie badan w ramach "prewencji" choc nie staralismy sie wczesniej o dziecko wiec nie wiadomo jak pojdzie. Natomiast niskie AMH powoduje, ze to tak zwany "ostatni dzwonek".
Niby wszystkie wyniki mam super (TSH, FSH, zelazo, ferytyna, b12, kwas foliowy, insulina, glukoza, RPL, aTPO, chlamydii ani ureoplazmy nie mialam), USG tez spoko (endometrium wyglada dobrze), cytologia ok, ale niepokoi mnie KIR BX czy wyniku HLA-C Partnera C *02 *06 (nie wiem co to 06 znaczy nigdzie nie znalazlam info, wszedzie tylko mowa o C1 i C2).
Pociesza mnie fakt, ze wyniki partnera (spermogram, HBO i fragmentacja) sa WIELE WIELE lepsze niz gorna granica, przykladowo:
calkowita liczba plemnikow 150 mln a ma byc > 39 mln
koncentracja plemnikow 137 a ma byc > 15
plemniki zywe 80 a ma byc > 58;
4,52 mln/ ejakulat plemnikow zywych a ma byc > 1,6 mln
... to daje mi wielka nadzieje... zobaczymy jak bedzie, narazie przeszukuje forum tutaj, zeby dowiedziec sie co i jak.
Pozdrawiam,
Aga -
Cześć dziewczyny, u mnie też już 35 wybilo na liczniku i prawie 1,5 roku starań, rok naturalnie i 5-ty miesiac na stymulacji. Lekarka przygotowuje mnie pod inseminację, póki co czekamy na wynik biopsji endometrium i wyniki męża hba, mar test i chromatyna. Oczywiście wszystko prywatnie 😶 czy wasi lekarze na NFZ zlecali jakieś badania ? Mój nic 😶
pelnawiary lubi tę wiadomość
♀️35 ♂️37
Starania od 06.2023
Lametta+ovitrelle+duphaston od 07.2024
Monitoringi ovu ☑️
Drożność ☑️
Hormony ☑️
AMH 1.0 😐
Biopsja endometrium cd138 9/1 😐
Seminogram morfologia 5%->2% 🙁, ruch postępowy 22% (47mln), ruch całkowity 38%->30% 🙁 (61mln)
Koncentracja 116mln ☑️
Hba 82% ☑️
Mar test 13% 🙁
Chromatyna 6,45% ☑️ -
Ola8999 wrote:Cześć dziewczyny, u mnie też już 35 wybilo na liczniku i prawie 1,5 roku starań, rok naturalnie i 5-ty miesiac na stymulacji. Lekarka przygotowuje mnie pod inseminację, póki co czekamy na wynik biopsji endometrium i wyniki męża hba, mar test i chromatyna. Oczywiście wszystko prywatnie 😶 czy wasi lekarze na NFZ zlecali jakieś badania ? Mój nic 😶
Ola8999 lubi tę wiadomość
Starania od 2023
Niepłodność idiopatyczna
♀️ 36l
AMH 4.51
11.24 2 IUI ⏳️
♂️ 29l
Ola8999 wrote:Cześć dziewczyny, u mnie też już 35 wybilo na liczniku i prawie 1,5 roku starań, rok naturalnie i 5-ty miesiac na stymulacji. Lekarka przygotowuje mnie pod inseminację, póki co czekamy na wynik biopsji endometrium i wyniki męża hba, mar test i chromatyna. Oczywiście wszystko prywatnie 😶 czy wasi lekarze na NFZ zlecali jakieś badania ? Mój nic 😶
Chyba na NFZ ciężko wyciągnąć jakieś badania,jak ma się fajnego rodzinnego to co nieco można spróbować wyciągnąć,choćby piątkę tarczycowa albo podstawowe hormony,albo coś z morfologii.
Właśnie planuję zagadać o ferrytyne,zawsze coś do przodu bo jak się wszystko zsumuje to można iść z torbami a składki płacimy całe życie 😐Ola8999, Karolove lubią tę wiadomość
-
Ola8999, Karolove lubią tę wiadomość