Forum Starając się z pomocą medyczną 17 - OH progesteron
Odpowiedz

17 - OH progesteron

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • monik123 Autorytet
    Postów: 3142 2483

    Wysłany: 27 maja 2018, 09:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pomeżecie mi z interpretacją wyniku? W 4 dc zrobiłam to badanie i wynik wyszedł 2,48 przy normie 1,3. Czy tak podwyższony wynik może być związany z dysfunkcją nadnerczy? I jeszcze jedno pytanie czy jeśli przed tym badaniem przez dwa cykle brałam leki hormonalne to wynik mógł wyjść zakłamany?

    Ania1003 lubi tę wiadomość

    Starania od 02.2016
    Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
    2xIUI :(
    02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
    06.2020 pICSI - 8 zarodków
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    01.2021 - crio 1 x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 maja 2018, 23:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To badanie powinno się robić w pakiecie z:
    - SGHB,
    - DHEA- S04
    - Testosteronem
    - Androstedionem
    - Progesteronem

    Sam wynik 17-OH-P nic nie wnosi.

  • monik123 Autorytet
    Postów: 3142 2483

    Wysłany: 28 maja 2018, 17:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1003 wrote:
    To badanie powinno się robić w pakiecie z:
    - SGHB,
    - DHEA- S04
    - Testosteronem
    - Androstedionem
    - Progesteronem

    Sam wynik 17-OH-P nic nie wnosi.

    Dziękuję Aniu. Ehh byłam u nowej lekarki i słowem nawet nie wspomniała, że trzeba robić też te inne badania, a zapisała do zrobienia sam 17-OH progesteron :/ muszę to skonsultować z moim lekarzem prowadzącym

    Ania1003 lubi tę wiadomość

    Starania od 02.2016
    Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
    2xIUI :(
    02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
    06.2020 pICSI - 8 zarodków
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    01.2021 - crio 1 x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 maja 2018, 06:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarze są niechętni do szukania jakichkolwiek przyczyn.
    I nie zawsze ich wiedza jest przekazywana pacjętom w prawidłowy sposób a my tylko tracimy kasę.

    Ja zwykle te wyniki robiłam razem. Dopiero wtedy widać który parametr szwankował i gdzie szukać problemu. Jedno odpowiada za nadnercza, jajniki. Inne będzie odpowiedzialne za temat hormonalny znajdujący się w naszym mózgu.

    Więc lepiej wyniki zrobić razem i będzie wiadomo gdzie uderzać i jakie powinny być dalsze zlecane badania.

    monik123, Robak lubią tę wiadomość

  • monik123 Autorytet
    Postów: 3142 2483

    Wysłany: 1 czerwca 2018, 21:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety już zdążyłam to zauważyć, że lekarze nie są chętni do szukania przyczyn...dzięki temu forum na szczęście można się dowiedzieć wielu nowych rzeczy. Dziękuję Ci Aniu za pomoc ;)

    Starania od 02.2016
    Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
    2xIUI :(
    02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
    06.2020 pICSI - 8 zarodków
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    01.2021 - crio 1 x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 czerwca 2018, 11:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    monik123 wrote:
    Niestety już zdążyłam to zauważyć, że lekarze nie są chętni do szukania przyczyn...dzięki temu forum na szczęście można się dowiedzieć wielu nowych rzeczy. Dziękuję Ci Aniu za pomoc ;)

    Dzięki temu forum, zaszłam szybciej niż prawdopodobnie było to możliwe. ;)

    monik123 lubi tę wiadomość

  • monik123 Autorytet
    Postów: 3142 2483

    Wysłany: 2 czerwca 2018, 13:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1003 wrote:
    Dzięki temu forum, zaszłam szybciej niż prawdopodobnie było to możliwe. ;)

    Długo się staraliście? Oczywiście, jeśli można wiedzieć ;) u nas na chwilę obecną niby wszystko ok, nasienie wyprowadziliśmy na prostą, jajowody mam udrożnione, a ciąży jak nie było tak nie ma

    Starania od 02.2016
    Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
    2xIUI :(
    02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
    06.2020 pICSI - 8 zarodków
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    01.2021 - crio 1 x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 czerwca 2018, 07:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    monik123 wrote:
    Długo się staraliście? Oczywiście, jeśli można wiedzieć ;) u nas na chwilę obecną niby wszystko ok, nasienie wyprowadziliśmy na prostą, jajowody mam udrożnione, a ciąży jak nie było tak nie ma

    Udało się po 6 cyklach staraniowych. Jednak wszystko trwało 9 cykli- M nie było przez 3 cykle i była przymusowa przerwa. Ja wtedy miałam też hsg i kilka innych spraw, które się wyprostowały podczas Jego nieobecności.

  • monik123 Autorytet
    Postów: 3142 2483

    Wysłany: 5 czerwca 2018, 07:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem ;) mam nadzieję, że i ja niedługo ujrzę te dwie upragnione kreski...
    Życzę Ci wszystkiego dobrego i szczęśliwego rozwiązania ;)

    Starania od 02.2016
    Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
    2xIUI :(
    02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
    06.2020 pICSI - 8 zarodków
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    01.2021 - crio 1 x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • monik123 Autorytet
    Postów: 3142 2483

    Wysłany: 6 sierpnia 2018, 17:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zbadałam ponownie 17-OH progesteron, ale tak jak radziła Ania1003 wraz z innymi androgenami, wynik jest o wiele niższy, jednak dalej trochę poza normą

    testosteron - 0,60 (0,1 - 0,75)
    androstendion - 2,33 (0,3 - 3,3)
    17 - OH progesteron - 1, 68 (norma dla fazy folikularnej to 0,2 - 1,3)
    SHBG - 87,30 (18,2 - 135,5)
    DHEA-SO4 - 282,34 (35 - 430)


    Możecie powiedzieć coś o tych wynikach? Wszystko oprócz 17-oh prog w normie, jedynie ten testosteron jest też przy górnej granicy.

    Starania od 02.2016
    Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
    2xIUI :(
    02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
    06.2020 pICSI - 8 zarodków
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    01.2021 - crio 1 x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6846 5186

    Wysłany: 9 sierpnia 2018, 08:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    monik123 wrote:
    Zbadałam ponownie 17-OH progesteron, ale tak jak radziła Ania1003 wraz z innymi androgenami, wynik jest o wiele niższy, jednak dalej trochę poza normą

    testosteron - 0,60 (0,1 - 0,75)
    androstendion - 2,33 (0,3 - 3,3)
    17 - OH progesteron - 1, 68 (norma dla fazy folikularnej to 0,2 - 1,3)
    SHBG - 87,30 (18,2 - 135,5)
    DHEA-SO4 - 282,34 (35 - 430)


    Możecie powiedzieć coś o tych wynikach? Wszystko oprócz 17-oh prog w normie, jedynie ten testosteron jest też przy górnej granicy.

    Ja też robiłam te badania i mnie SHBG wyszło 7.6 :P i dostałam Glucphage 1700

    U Ciebie wszystkie inne są dobre, ale to lekarz musi ocenić jak to się ma do 17-0h-progesteronu.

    💙 11.06.2019
    p19u3e3kr3893ce9.png
  • monik123 Autorytet
    Postów: 3142 2483

    Wysłany: 9 sierpnia 2018, 10:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    Ja też robiłam te badania i mnie SHBG wyszło 7.6 :P i dostałam Glucphage 1700

    U Ciebie wszystkie inne są dobre, ale to lekarz musi ocenić jak to się ma do 17-0h-progesteronu.
    A reszta u Ciebie wyszła w porządku? I jak lekarz skomentował ten obniżony wynik, czym mógł być spowodowany?

    Starania od 02.2016
    Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
    2xIUI :(
    02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
    06.2020 pICSI - 8 zarodków
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    01.2021 - crio 1 x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6846 5186

    Wysłany: 11 sierpnia 2018, 18:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    monik123 wrote:
    A reszta u Ciebie wyszła w porządku? I jak lekarz skomentował ten obniżony wynik, czym mógł być spowodowany?

    U mnie wydaje się być to genetyczne. Za 2 tyg będę sprawdzać ponownie.
    Ale co ważniejsze, to to powoduje u mnie androgenizację czynnościową, więc żeby ją obniżyć, czyli podwyższyć shbg łykam gluco.

    Natomiast u Ciebie nie wiem co to może być.
    Ja miałam tak:

    DHEA-S - 147.59 ug/dl (normy dla DHEA-S: 25.90- 460.20)
    Prolaktyna: 10.70 ng/ml
    17-OH-Progesteron - 0.19 ng/ml (0.15-1.65)
    Androstendion - 0.80 ng/ml (0.60-2.86)
    Testosteron - 0.11 ng/ml (0.06-0.82)
    SHBG - 7.6 nmol/L (19.8 - 155.2)

    💙 11.06.2019
    p19u3e3kr3893ce9.png
  • Taka_Babka Autorytet
    Postów: 551 110

    Wysłany: 11 sierpnia 2018, 22:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w ktorym dniu cyklu robić te badania?

    9 cs
    cykl 32 dni
    Letrox, Bromergon , ovarin, kwas foliowy metylowany, ovitrelle
    Polip, mięśniak
    Homocysteina za wysoka
    Mąż- morfologia 4% fertilman plus, maca, wit C
  • monik123 Autorytet
    Postów: 3142 2483

    Wysłany: 12 sierpnia 2018, 00:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka_Babka wrote:
    Dziewczyny w ktorym dniu cyklu robić te badania?
    2-3 dc

    Starania od 02.2016
    Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
    2xIUI :(
    02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
    06.2020 pICSI - 8 zarodków
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    01.2021 - crio 1 x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • Ann88ann Autorytet
    Postów: 640 703

    Wysłany: 20 marca 2019, 16:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    monik123, można wiediec jak lekarz wypowiedział się na temat 17 oh progesteronu? U mnie wyszedł podwyzszony podobnie jak u Ciebie, a do lekarza wybieram się dopiero za jakiś czas..

    Morfologia 0%-1%
    SCD 33%
    HBA 31-36%

    Styczeń 2020-start in vitro (Macierzyństwo)
    26.02 punkcja- pobrano 12 komórek, 9 dojrzałych, 6 zostało zaplodnionych
    02.03 transfer blastocysty 4.1.1 - nieudany :(
    26.05- transfer blastocysty 4.1.2 ❤+encorton+neoparin+AH
    6dpt II kreski, beta 46,34, 8dpt beta 142,70,prog 22,10, 14dpt beta 2646, prog 24, 20dpt pęcherzyk ciążowy, 29dpt ❤ Zostały ❄️❄️
    Dziewczynka 💞
    "Nawet tęczy jest potrzebny deszcz, więc nie możesz teraz poddać się "
    hchy9jcgm9vvexo5.png
  • monik123 Autorytet
    Postów: 3142 2483

    Wysłany: 20 marca 2019, 21:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ann88ann wrote:
    monik123, można wiediec jak lekarz wypowiedział się na temat 17 oh progesteronu? U mnie wyszedł podwyzszony podobnie jak u Ciebie, a do lekarza wybieram się dopiero za jakiś czas..
    Na ten lekko podwyższony wynik lekarz nawet nie zwrócił uwagi biorąc pod uwagę całokształt badań ;)

    Starania od 02.2016
    Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
    2xIUI :(
    02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
    06.2020 pICSI - 8 zarodków
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    01.2021 - crio 1 x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • Ann88ann Autorytet
    Postów: 640 703

    Wysłany: 21 marca 2019, 06:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super ;) dziękuję za odpowiedź bo już mialam w głowie perspektywę dożywotniego brania sterydow , ale mnie pocieszylas ;)

    monik123 lubi tę wiadomość

    Morfologia 0%-1%
    SCD 33%
    HBA 31-36%

    Styczeń 2020-start in vitro (Macierzyństwo)
    26.02 punkcja- pobrano 12 komórek, 9 dojrzałych, 6 zostało zaplodnionych
    02.03 transfer blastocysty 4.1.1 - nieudany :(
    26.05- transfer blastocysty 4.1.2 ❤+encorton+neoparin+AH
    6dpt II kreski, beta 46,34, 8dpt beta 142,70,prog 22,10, 14dpt beta 2646, prog 24, 20dpt pęcherzyk ciążowy, 29dpt ❤ Zostały ❄️❄️
    Dziewczynka 💞
    "Nawet tęczy jest potrzebny deszcz, więc nie możesz teraz poddać się "
    hchy9jcgm9vvexo5.png
  • Ann88ann Autorytet
    Postów: 640 703

    Wysłany: 8 maja 2019, 18:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli ktoś byłby zainteresowany tematem 17 oh progesteronu i zmartwiony podwyższonym wynikiem, tak jak ja do dzisiaj ... ;) To mam nadzieję że kogoś pociesze.. pierwszy wynik 2,66, ginekolog kazała powtórzyć badanie i powiedziała , że jak wyjdzie znowu powyżej 2 to dostanę skierowanie do szpitala, aby zdiagnozować nadnercza. Dzisiaj odebrałam wynik i wyszło 1,27, czyli górna granica normy ;)

    Morfologia 0%-1%
    SCD 33%
    HBA 31-36%

    Styczeń 2020-start in vitro (Macierzyństwo)
    26.02 punkcja- pobrano 12 komórek, 9 dojrzałych, 6 zostało zaplodnionych
    02.03 transfer blastocysty 4.1.1 - nieudany :(
    26.05- transfer blastocysty 4.1.2 ❤+encorton+neoparin+AH
    6dpt II kreski, beta 46,34, 8dpt beta 142,70,prog 22,10, 14dpt beta 2646, prog 24, 20dpt pęcherzyk ciążowy, 29dpt ❤ Zostały ❄️❄️
    Dziewczynka 💞
    "Nawet tęczy jest potrzebny deszcz, więc nie możesz teraz poddać się "
    hchy9jcgm9vvexo5.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 sierpnia 2020, 07:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wczoraj wrocilam od lekarza z zbyt wysokim wskaznikiem 17OHProgesteron (2,45). Lekarz chce mnie skierowac na badania genetyczne, twierdzac ze moge byc nosicielem wadliwego genu, gdzie mutacje moga odbic sie potem na dziecku. Czy ktoras z was wie cos wiecej na ten temat? (Wrodzony przerost nadnerczy)

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Układ immunologiczny a problemy z płodnością, czyli czym jest niepłodność immunologiczna

Układ immunologiczny, czyli inaczej odpornościowy ma niebagatelny wpływ na płodność. Niekiedy czynniki immunologiczne mogą być bezpośrednią przyczyną niepłodności. Czy problemy z implantacją zarodka albo nawracającymi poronieniami mogą być wywołane przez czynniki immunologiczne? W jakich przypadkach rozważyć konsultację ze specjalistą - immunologiem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego