adopcja zarodków
-
WIADOMOŚĆ
-
LilkaMi wrote:Cześć 😉
Marmis ❤️❤️❤️
Dziewczyny podczytuję Was od dziś, zdecydowaliśmy się z mężem na AZ
Kilka nieudanych prób invitro(bardzo słabe nasienie) zarodki przestają się rozwijać od 3 doby, jeden Rez mieliśmy transfer dwóch słabych zarodków (tak to określił embriolog) niestety w 9dpt marzenia się skończyły.
Wiem, że mam mutację MTHFR, nie badaliśmy jeszcze kariotypów (mamy w planach).
Zmienialiśmy Kliniki, ale wszędzie mówią nam że to z powodu nasienia.
Proszę Was o pomoc jak wygląda adopcja zarodka, jakie są etapy od czego zacząć, jakie badania jeszcze zrobić ?
Jakie są to koszty? (jak same wiecie oszczędności topnieją, a karta kredytowa aż się pali przy tych procedurach) .
😘 -
Zocha wrote:Witaj na wątku. U nas podobna historia. Zarodki z nasieniem męża padały po 3 dobie a z dawca2 po 5 dobie. Teraz czekamy na transfer. Niestety znowu musimy odroczyć bo mamy covid w domu. My zdecydowaliśmy się na Reprofit w Ostrawie. W październiku nue było żadnych zarodków w inviccie ani w gamecie, a chcieliśmy w miarę szybko ogarnąć temat. Na własne życzenie zrobiłam podstawowe badania immunologiczne. Wyszły podwyższone nk i biorę leki. Udało się już obniżyć ten wynik, ale bez tego badania praktycznie bez szans na powodzenie.
Dziękuję 😘
I te badania chodzi:
autoprzeciwciała (przeciwtarczycowe, przeciwjądrowe czy antyfosfolipidowe?)
ocenia aktywność cytotoksycznej komórek NK
profil cytokinowy,
ocena subpopulacji limfocytów T, B i komórek NK, obecności przeciwciał blokujących?
(Wyszperane w internecie, ale nie wiem czy te wszystkie potrzebne przy AZ)? 😉
Czy może coś zupełnie innego ?
-
agika88 wrote:Marmiś- Są dwie szkoły, jedna że bez pęcherzyka żółtkowego nie ma pustego jaja płodowego a druga że i bez pęcherzyka jest taka możliwość. Wydaje mi się że to niestety jest puste jajo, zarodek zatrzymał się na bardzo wczesnym etapie, kiedy był jeszcze niewidoczny. Na tym etapie ciąży po odstawieniu leków powinnaś sama się oczyścić (ja poroniłam jajo 2 dni po odstawieniu) Czy badałaś już immunologie?Marmis
-
marikka wrote:Marmis, nie wiem co napisac. Bardzo mi przykro i zal ze tak Cie los doswiadcza... Mi sie wydaje ze powodem moze byc adenomioza i ogniska endometriozy w macicy ktore moga utrudniac zagniezdzenie i ze problem lezy w zagniezdzeniu, nie w zarodkach. I ze laparoskopia pod katem endometriozy i adenomiozy u dobrego lekarza by mogla pomoc. Nie wiem czy taka laparoskopie mialas i czy mam racje ale w ta strone mysle. Adenomioza unieruchamia macice i z tego co wiem jest IV stadium endometriozy. Na Usg ani w histeroskopii nie widac ognisk endometriozy a one utrudniaja zagniezdzenie, tak samo jak macica w zrostach ktore mozna usunac podczas laparoskopii.Marmis
-
Marmis, chyba nic nowego i madrego juz nie dodam tak jak dziewczyny pisaly jedyna pozytywna informacja to, ze cialo walczy i ze zaszlas w ciaze. Ale rozumiem, ze te tygodnie niepewnosci pewnie kompletnie wyciagnely z Ciebie cala energie i na chwile moze nawet stracilas chec do dalszej walki. Jak juz wyjdziesz do domu to zadbaj o siebie nie tylko fizycznie, ale tez psychicznie.
LilkaMi - witaj polecam przeczytanie calego watku. albo chociac tak od polowy z tego roku. Znajdziesz tam mase informacji o roznych klinikach i cenach i tez o dodatkowych badaniach, ktore mozesz zrobic.
Kazda z nas ma ciut inna historie i rozne doswiadczenia.Maggi lubi tę wiadomość
ona 42 lat.
3 IVF 😥
AZ - 01.09.20, 13dpt - beta 1815, 15dpt -beta 3873, 23dpt - mamy ❤️, 8.10.20 - 8 tyg ❤️, BOBO- Maj 2021
Starania o BOBO nr 2
FET - 21.07.23 😢
II FET - 19.10.23, 6dpt- II kreski, 11dpt -beta 726, 13dpt -beta 2137, 27dpt - mamy ❤️, 27.11.23 - 8 tyg ❤️ Nifty i usg polowkowe ok
BOBO 2 jest juz z nami - lipiec 2024 ❤️ -
marikka wrote:Ale chodzi mi nie tylko o zrosty ale o endometrium macicy. O sluzowke i ogniska endometriozy ktora moze utrudniac zagniezdzenie i powodowac poronienia. Bo tak mysle ze skoro masz prawidlowe zarodki tylko ciaza sie nie utrzymuje to powodem moze byc implantacja, nie zarodki. I jakby doprowdzic do porzadku sluzowke to implantcja by sie powiodla. Ogniska endometriozy moga uniemozliwic prawidlowe zagniezdzenie i powodowac poronienia a ich usuniecie pomoc zajsc w ciaze. Znam wiele przypadkow ze nie udawalo sie ani zajscie w ciaze naturlnie ani in vitro a po laparoskopii sie udalo. Ja wierze ze jest sens cos robic i ze laparoskopia by pomogla.Marmis
-
Virginia wrote:Marmis, chyba nic nowego i madrego juz nie dodam tak jak dziewczyny pisaly jedyna pozytywna informacja to, ze cialo walczy i ze zaszlas w ciaze. Ale rozumiem, ze te tygodnie niepewnosci pewnie kompletnie wyciagnely z Ciebie cala energie i na chwile moze nawet stracilas chec do dalszej walki. Jak juz wyjdziesz do domu to zadbaj o siebie nie tylko fizycznie, ale tez psychicznie.
LilkaMi - witaj polecam przeczytanie calego watku. albo chociac tak od polowy z tego roku. Znajdziesz tam mase informacji o roznych klinikach i cenach i tez o dodatkowych badaniach, ktore mozesz zrobic.
Kazda z nas ma ciut inna historie i rozne doswiadczenia.
Ok waśnie wróciłam do domu i nadrabiam swoje braki 😉Virginia lubi tę wiadomość
-
LilkaMi wrote:Ok waśnie wróciłam do domu i nadrabiam swoje braki 😉
To forum to kopalnia wiedzyLilkaMi lubi tę wiadomość
ona 42 lat.
3 IVF 😥
AZ - 01.09.20, 13dpt - beta 1815, 15dpt -beta 3873, 23dpt - mamy ❤️, 8.10.20 - 8 tyg ❤️, BOBO- Maj 2021
Starania o BOBO nr 2
FET - 21.07.23 😢
II FET - 19.10.23, 6dpt- II kreski, 11dpt -beta 726, 13dpt -beta 2137, 27dpt - mamy ❤️, 27.11.23 - 8 tyg ❤️ Nifty i usg polowkowe ok
BOBO 2 jest juz z nami - lipiec 2024 ❤️ -
Marmis ❤️❤️❤️
Kilka nieudanych prób invitro(bardzo słabe nasienie) zarodki przestają się rozwijać od 3 doby, jeden Rez mieliśmy transfer dwóch słabych zarodków (tak to określił embriolog) niestety w 9dpt marzenia się skończyły.
Proszę Was o pomoc jak wygląda adopcja zarodka, jakie są etapy od czego zacząć, jakie badania jeszcze zrobić ?
Jakie są to koszty? (jak same wiecie oszczędności topnieją, a karta kredytowa aż się pali przy tych procedurach) .
😘[/QUOT
LilkaMi AZ rozpoczynasz od kwalifikacji lekarza, wypełniasz ankietę fenotypu i czekasz na informacje, następnie badania które klinika zleca przed transferem. Jezeli chodzi o koszty to Invicta 6900 za dwa zarodki, w tym jest jeden transfer i badania wirusologia, hormony. Invimed to chyba 500 zł rezerwacja + koszt transferu + koszt badań. Gyncentrum Ostrava 9000 dwa zarodki w tym koszt transferu, Eurofertil 35000 CZK jeden zarodek w tym koszt transferu.
U nas również prawdopodobnie słabe zarodki, trudności w ich uzyskaniu dlatego decyzja o AZLilkaMi lubi tę wiadomość
-
Marmis ❤️❤️❤️
😘
-Klinika specjalizuje się w świeżym dawstwie czyli dawczyni i biorczyni stymulowane są jednocześnie, więc komórki nie muszą być zamrażane
-Prawo czeskie daleko odbiega od naszego. Zapładnia się wszystkie pobrane komórki a nie 2 jak w Polsce. Czeskie kliniki mają własne duże banki komórek i zarodków, i zgodnie z prawem dawstwo i biorstwo jest całkowicie anonimowe. Niestety w Polsce istnieje rządowy elektroniczny rejestr dawców, a minister może zainteresowanej stronie udzielić pewnych informacji zapisane jest to w ustawie o leczeniu niepłodności z 2015r. O tym się nie mowi niestety w naszych klinikach.
- Wszystkie polskie badania są ważne i część wizyt można odbyć on line.
- Wizty w klinice można ograniczyć do 1 lub 2
W razie pytań dzwońce bez problemu postaram się pomóc na priv
Poniżej kopia cennika żebyś wiziała co jest tam zawarte
- IVF Z ZASTOSOWANIEM ŚWIEŻYCH ADOPTOWANYCH KOMÓREK JAJOWYCH - 20 200 (rekomendacja dawcy, stymulacja , zniczulenie i leki dla dawcy, badanie lekarskie, preparatyka nasienia, mrożenie nasienia,ICSI do 10 oocutów, przedłużona hodowla zarodków, embriotransfer, echo kateter. Klinika gwarantuje 6 oocytó od dawczynie i 2 zarodki do embriotransferu.
Mieszkam blisko Czech wiec jak macie pytan piszcie bez problemu postaram się pomóc na priv Pozdrawiam -
nick nieaktualny
-
HaBie wrote:Droga Lilka mi nie wiem gdzie mieszkasz ale napiszę jakto wygląda w Czechach w klinice Gyncentrum.
-Klinika specjalizuje się w świeżym dawstwie czyli dawczyni i biorczyni stymulowane są jednocześnie, więc komórki nie muszą być zamrażane
-Prawo czeskie daleko odbiega od naszego. Zapładnia się wszystkie pobrane komórki a nie 2 jak w Polsce. Czeskie kliniki mają własne duże banki komórek i zarodków, i zgodnie z prawem dawstwo i biorstwo jest całkowicie anonimowe. Niestety w Polsce istnieje rządowy elektroniczny rejestr dawców, a minister może zainteresowanej stronie udzielić pewnych informacji zapisane jest to w ustawie o leczeniu niepłodności z 2015r. O tym się nie mowi niestety w naszych klinikach.
- IVF Z ZASTOSOWANIEM ŚWIEŻYCH ADOPTOWANYCH KOMÓREK JAJOWYCH - 20 200 (rekomendacja dawcy, stymulacja , zniczulenie i leki dla dawcy, badanie lekarskie, preparatyka nasienia, mrożenie nasienia,ICSI do 10 oocutów, przedłużona hodowla zarodków, embriotransfer, echo kateter. Klinika gwarantuje 6 oocytó od dawczynie i 2 zarodki do embriotransferu.
Mieszkam blisko Czech wiec jak macie pytan piszcie bez problemu postaram się pomóc na priv PozdrawiamOne, Bellakawa, HaBie lubią tę wiadomość
Szs -
Marmisku mój 😔 nie tak miało być 😡 trzymaj się 🤍
Marmis lubi tę wiadomość
👩🏼 31 lat; endometrioza IV stopnia
I IVF - wrzesień 2019; brak zarodków 😢
II IVF - listopad 2019; 1 zarodek 8A -> beta 0 😢
III IVF - marzec 2020; brak zarodków 😢
IV IVF - lipiec 2020; brak zarodków 😢
AZ Listopad 2020 - transfer blastki klasy 3 -> beta 0 😢
AZ Luty 2021 - transfer blastki klasy 2 -> beta 0 😥
AZ Marzec 2021 ➡️ Reprofit ♥️
08.08.2021 Liliana [*] 23 tc 👼💔
AZ Luty 2022 ➡️ Reprofit 🍀🙏
BetaHCG: 5 dpt 10; 7 dpt 42; 10 dpt 175; 12 dpt 313; 13 dpt 367; 14 dpt 478; 17 dpt 1195
♥️ 14.04.2022 prenatalne I trymestru ➡️ 12+6 wszystko ok ☺️
♥️ 06.06.2022 prenatalne II trymestru + echo ➡️ 20+1 wszystko ok ☺️
♥️ 16.08.2022 prenatalne III trymestru ➡️ wszystko ok ☺️
♥️ 22.08.2022 echo serduszka ➡️ wszystko ok ☺️
🥳 12.10.2022 She’s finally here! ♥️ -
HaBie wrote:Droga Lilka mi nie wiem gdzie mieszkasz ale napiszę jakto wygląda w Czechach w klinice Gyncentrum.
Mieszkam blisko Czech wiec jak macie pytan piszcie bez problemu postaram się pomóc na priv Pozdrawiam
Dziękuję, nam zależy na AZ, nie na adopcji komórek😉HaBie lubi tę wiadomość
-
Marmis, bardzo mi Kochana przykro 😔 Niech ten koszmar jak najszybciej się skończy. Jesteś bardzo dzielna🥰
Marmis lubi tę wiadomość
Starania od 02.2016
2019 - 3x IUI
2020 - 3x IMSI, 3x ET 3 dniowych zarodków - beta 0, brak ❄️
2021 - ruszamy po AZ
- 17.02 - FET 4BB - poronienie zatrzymane 10.04👼
- 26.06 - FET 4BA - beta <0.2
- 22.09 - FET 3AA - 12 dpt beta 4.3 - cb
2022
-11.04 - FET 4AB🍀
19.12- 38+1, nasza córeczka przyszła na świat -3.030 kg, 51cm😍
03.06.24 - 40 tyg, naturalny cud - synek - 4.130, 59 cm 😍 -
marikka wrote:Nie podwazam sposobu leczenia Twojego lekarza ale moze jakby ktos spojrzal swiezym okiem to by to pomoglo. W histeropskopii widac zrosty ale nie widac ognisk endometriozy. Sztuczna menopauza nie usunie ognisk. Z tego co wiem to jedyna mozliwoscia zobaczenia i usuniecia ognisk endometriozy jest laparoskopia. Ja bym poszla ta droga, ja wierze ze Ci sie uda. Zachodzisz w ciaze co oznacza ze mozesz miec dzieci tylko sie z jakais powodow nie utrzymuje dlatego czuje ze laparoskopia by mogla cos wyjasnic. W Warszawie moge Ci podac namiar na specjaliste, moze konsultacja by cos wniosla? Robilas marker Ca 125? Podwyzszony wynik moze swiadczyc o aktywnej endometriozie i stanie zapalnym co przeklada sie na zajscie w ciaze i jej utrzymanie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2021, 09:56
marikka lubi tę wiadomość
Marmis -
marikka wrote:Nie podwazam sposobu leczenia Twojego lekarza ale moze jakby ktos spojrzal swiezym okiem to by to pomoglo. W histeropskopii widac zrosty ale nie widac ognisk endometriozy. Sztuczna menopauza nie usunie ognisk. Z tego co wiem to jedyna mozliwoscia zobaczenia i usuniecia ognisk endometriozy jest laparoskopia. Ja bym poszla ta droga, ja wierze ze Ci sie uda. Zachodzisz w ciaze co oznacza ze mozesz miec dzieci tylko sie z jakais powodow nie utrzymuje dlatego czuje ze laparoskopia by mogla cos wyjasnic. W Warszawie moge Ci podac namiar na specjaliste, moze konsultacja by cos wniosla? Robilas marker Ca 125? Podwyzszony wynik moze swiadczyc o aktywnej endometriozie i stanie zapalnym co przeklada sie na zajscie w ciaze i jej utrzymanie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2021, 10:10
Szs