adopcja zarodków
-
WIADOMOŚĆ
-
Zuzka83 wrote:Rozumiem. Pięknie dziekuje za odpowiedź.
Zdecyduje się na nifty. Rzeczywiście wolę sprać spokojnie.
W pappie za sam pesel dostałam ryzyku downa 1:80...czyli to zawsze wychodzi źle po 40...gdybym była jeszcze raz w ciąży nie robiłabym pappy tylko usg genetyczne u dobrego lekarza plus test typu nifty.Monika29 lubi tę wiadomość
-
Zenula wrote:Nifty niby wykrywa dużo wad,ale nie myli się tylko w stosunku do 3 głównych trisomii. Musisz wiedzieć że to też "tylko" statystyka a nie rzeczywiste wykrycie wady. Czyli oblicza tylko prawdopodobieństwo jak pappa tylko duzo dokladniej. Jedynym badaniem rzeczywiście stwierdzającym lub wykluczającym wady jest amniopunkcji,która standardowo robi się chyba od 16 tc.
W pappie za sam pesel dostałam ryzyku downa 1:80...czyli to zawsze wychodzi źle po 40...gdybym była jeszcze raz w ciąży nie robiłabym pappy tylko usg genetyczne u dobrego lekarza plus test typu nifty.
No dokładnie, ja za swój pesel też dostanę od razu gorszy wynik. Dlatego myślę czy po prostu nie podac wieku dawczyni. -
Zuzka83 wrote:Czyli podała Pani Wiek dawczyni, nie swój? Właśnie się nad tym zastanawiam jaki podac. Czy będzie Pani robić nifty lub sanco?
Ja podałam do pappy wiek dawczyni2019-2020 3xICSI 👎 tylko jedna blastocysta 👎
2021 AZ Nasz pierwszy cud ❤️❤️❤️
2024 AZ Nasz drugi cud ❤️❤️❤️ -
Jeżóweczka wrote:Przy badaniach prenatalnych podaje się, że to była AZ i podaje się wiek dawczyni komórki, więc te ryzyka z racji wieku nie będą podwyższone, bo wyliczane są, jak np w przypadku mojej dawczyni, dla kobiety 25 letniej. 😘
-
Jeżóweczka wrote:Przy badaniach prenatalnych podaje się, że to była AZ i podaje się wiek dawczyni komórki, więc te ryzyka z racji wieku nie będą podwyższone, bo wyliczane są, jak np w przypadku mojej dawczyni, dla kobiety 25 letniej. 😘Starania 10 lat
36+5 nasze szczęście jest już z nami 🥰❤️
[/url]
-
Zuzka83 wrote:No dokładnie, ja za swój pesel też dostanę od razu gorszy wynik. Dlatego myślę czy po prostu nie podac wieku dawczyni.
Co do badań to nifty jest badaniem oryginalnym,próbkę wysyłają do hongkongu,tam jest największą baza wyników. Reszta laboratoriów małpuje z nifty. -
Zenula wrote:Nifty niby wykrywa dużo wad,ale nie myli się tylko w stosunku do 3 głównych trisomii. Musisz wiedzieć że to też "tylko" statystyka a nie rzeczywiste wykrycie wady. Czyli oblicza tylko prawdopodobieństwo jak pappa tylko duzo dokladniej. Jedynym badaniem rzeczywiście stwierdzającym lub wykluczającym wady jest amniopunkcji,która standardowo robi się chyba od 16 tc.
W pappie za sam pesel dostałam ryzyku downa 1:80...czyli to zawsze wychodzi źle po 40...gdybym była jeszcze raz w ciąży nie robiłabym pappy tylko usg genetyczne u dobrego lekarza plus test typu nifty.
Jeśli jednak zbierze się do kupy kilka wyników typu dobre usg genetyczne i np nifty to już trzeba uwierzyć że będzie dobrze.
Kochana życzę ci spokojnej ciąży i zdrowego bobasa. Już niedługo przytulisz swoje szczęście 💚Starania 10 lat
36+5 nasze szczęście jest już z nami 🥰❤️
[/url]
-
mała wrote:Zenula czyli tak naprawdę nic nie jest w stanie uspokoić kobiety w czasie ciąży, niestety żadne badania nie dają 100% gwarancji że wszystko będzie dobrze. No oprócz amino ale to już chyba jednak po wykryciu jakiś nieprawidłowości bo jednak badanie jest obarczone jakimś ryzykiem.
Jeśli jednak zbierze się do kupy kilka wyników typu dobre usg genetyczne i np nifty to już trzeba uwierzyć że będzie dobrze.
Kochana życzę ci spokojnej ciąży i zdrowego bobasa. Już niedługo przytulisz swoje szczęście 💚
Nic nie daje sto procent pewności a my jako matki już zawsze będziemy się martwić i troszczyć o zdrowie naszych dzieci tak samo w ciąży jak i po narodzinach. Zawsze może coś wyjść także w późniejszym czasie np. autyzm nie mamy na to wpływu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2023, 10:17
mała, Zenula lubią tę wiadomość
2019-2020 3xICSI 👎 tylko jedna blastocysta 👎
Zuzka83 wrote:Jeszcze Panią pomęczę....Czy do nifty podaje się wiek? Ma to jakie znaczenie?
Ja miałam w formularzu pytanie o wiek w dniu punkcji ale mój lekarz powiedział że w przypadku Nifty nie ma to znaczenia bo badanie jest wykonywane z wolnego DNA dziecka w krwi matki. Już teraz nie pamiętam ale chyba ostatecznie nie wpisałam wieku i nie było problemu.2019-2020 3xICSI 👎 tylko jedna blastocysta 👎
Ewuszek wrote:Ja miałam w formularzu pytanie o wiek w dniu punkcji ale mój lekarz powiedział że w przypadku Nifty nie ma to znaczenia bo badanie jest wykonywane z wolnego DNA dziecka w krwi matki. Już teraz nie pamiętam ale chyba ostatecznie nie wpisałam wieku i nie było problemu.
Ewuszek lubi tę wiadomość
-
Ja podawałam przy prenatalnych wiek dawczyni, nie robilam nifty, ani żadnych innych badań.26.10.2022 r. Reprofit Ostrava ❄️ 4AA
➡️7 dpt beta 72,18 ➡️9 dpt beta 147,70
➡️12 dpt beta 644,72➡️14 dpt beta 1507,05
➡️26 dpt ❤
➡️30.12.22 USG prenatalne 5.66 cm❤
➡️21+0 tcUSG połówkowe 483g. Córeczka❤
➡️32+3 tc III USG prenatalne 1968 g. ➡️36+4 tc 2623 g.
➡️40+0 tc córeczka na świecie SN 3430g.
10.09.2024 r. Reprofit Ostrawa ❄️4AA
➡️6 dpt beta 59,52
➡️8 dpt beta 209,7
➡️10 dpt beta 508,1
➡️14 dpt beta 1927,0
➡️21 dpt pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
➡️28 dpt CRL 7,23mm, jest ❤️
➡️USG prenatalne CRL 6.66 mm, ryzyka niskie
➡️USG połówkowe 480 g. dziewczynka ❤️
-
mała wrote:Zenula czyli tak naprawdę nic nie jest w stanie uspokoić kobiety w czasie ciąży, niestety żadne badania nie dają 100% gwarancji że wszystko będzie dobrze. No oprócz amino ale to już chyba jednak po wykryciu jakiś nieprawidłowości bo jednak badanie jest obarczone jakimś ryzykiem.
Kochana życzę ci spokojnej ciąży i zdrowego bobasa. Już niedługo przytulisz swoje szczęście 💚Zenula, Ewuszek lubią tę wiadomość
Córka z zespołem wad genetycznych , 6 strat, mthfr, pai1 plus amh 0.27, decyzja o AZ.
05.10.2022 transfer AZ 🥰
Bhcg 7dpt - 33.2, 9dpt -79, 12dpt - 202, 16dpt - 1073.
09.11.2022 - jest ❤
12.12.2022 - usg prenatalne, 6 .5cm szczęścia ❤
27.02.2023 - usg połówkowe , 590g synka
28.04 - usg 3 trymestr, 2kg chłopaka ❤
26.05 - 2600g synka
07.06.2023 - synuś jest z nami, 3380g i 54cm do kochania
-
Nobi wrote:A miałaś badania prenatalne na NFZ ze względu na Twój wiek?26.10.2022 r. Reprofit Ostrava ❄️ 4AA
➡️7 dpt beta 72,18 ➡️9 dpt beta 147,70
➡️12 dpt beta 644,72➡️14 dpt beta 1507,05
➡️26 dpt ❤
➡️30.12.22 USG prenatalne 5.66 cm❤
➡️21+0 tcUSG połówkowe 483g. Córeczka❤
➡️32+3 tc III USG prenatalne 1968 g. ➡️36+4 tc 2623 g.
➡️40+0 tc córeczka na świecie SN 3430g.
10.09.2024 r. Reprofit Ostrawa ❄️4AA
➡️6 dpt beta 59,52
➡️8 dpt beta 209,7
➡️10 dpt beta 508,1
➡️14 dpt beta 1927,0
➡️21 dpt pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
➡️28 dpt CRL 7,23mm, jest ❤️
➡️USG prenatalne CRL 6.66 mm, ryzyka niskie
➡️USG połówkowe 480 g. dziewczynka ❤️
-
Kochana życzę ci spokojnej ciąży i zdrowego bobasa. Już niedługo przytulisz swoje szczęście 💚
Choć oczywiście te badania trochę uspokajają. Ja mimo iż dostałam skierowanie na amnio to nie robiłam bo uznałam.ze dwa badania- PGT-A i NIFTY robione różnymi metodami nie mogą się mylić. Mimo wszystko warto się badać 😊
Dziś byłam na usg. Dzieć już prawie 2.4 kg i wszystko ok. Lekarz mnie uświadomił że noszę na brzuchu ok 5kg-dziecko wody łożysko...I to czuć,jest coraz ciężej. Jeszcze miesiąc i parę dni....i armagedon zacznie się na calego 🥰🥰🥰🥰
Dziewczyny walczcie 💪💪💪💪Virginia, Nowa na forum lubią tę wiadomość