Angelius Provita- Katowice
-
WIADOMOŚĆ
-
aaguushh wrote:Jak tylko będę miała to od razu napiszę. A przez telefon coś Ci mówili?
-
Braknicku wrote:Ja mam właśnie dramatyczne wyniki i jestem załamana jeśli miałabyś już wynik AFP będę ogromnie wdziewczna za przesłanie bo o tym nigdzie nie mogę znaleść informacji
Jakie wyszły Ci wyniki? I co to jest to AFP? Mam wynik tego, ale jakoś nie zwróciłam na to w ogóle uwagi. -
MikiFiki wrote:Jakie wyszły Ci wyniki? I co to jest to AFP? Mam wynik tego, ale jakoś nie zwróciłam na to w ogóle uwagi.
-
Znalazłam coś takiego: "Nadmierny wzrost poziomu alfa-fetoproteiny we krwi ciężarnej między 14. a 18. tygodniem ciąży wskazuje na obecność wad rozwojowych cewy nerwowej i mózgu płodu. Z kolei obniżone stężenie alfa-fetoproteiny utrzymujące się po 10. tygodniu ciąży jest wskaźnikiem obecności zespołu Downa.
Negatywny lub normalny wynik testu zazwyczaj oznacza, że Twoje dziecko prawdopodobnie nie ma nieprawidłowości genetycznych związanych z cewą nerwową . Pozytywny wynik testu z wysokim AFP sugeruje wadę wrodzoną, taką jak rozszczep kręgosłupa".
Ja dalej czekam na wyniki i obawiam się, że dziś ich nie dostanę... A jak podają wynik tego AFP? -
aaguushh wrote:Znalazłam coś takiego: "Nadmierny wzrost poziomu alfa-fetoproteiny we krwi ciężarnej między 14. a 18. tygodniem ciąży wskazuje na obecność wad rozwojowych cewy nerwowej i mózgu płodu. Z kolei obniżone stężenie alfa-fetoproteiny utrzymujące się po 10. tygodniu ciąży jest wskaźnikiem obecności zespołu Downa.
Negatywny lub normalny wynik testu zazwyczaj oznacza, że Twoje dziecko prawdopodobnie nie ma nieprawidłowości genetycznych związanych z cewą nerwową . Pozytywny wynik testu z wysokim AFP sugeruje wadę wrodzoną, taką jak rozszczep kręgosłupa".
Ja dalej czekam na wyniki i obawiam się, że dziś ich nie dostanę... A jak podają wynik tego AFP? -
Braknicku wrote:Podają na wyniku prenatalnych bez żadnej adnotacji co do normy, ja po prostu znam to badanie dlatego się wstraszyłam. Czyli Ty nadal nie wiesz nic jakie masz ryzyko preeklampsji i hipotrofii? Kpina
Tak, dalej nie mam 🫤
To jak oni mogą coś badać i nie podać jakie są normy?! Skąd mamy wiedzieć jaki to wynik czy dobry czy zły?! Zgłupieli?
To jak Ty Braknicku rozszyfrowałaś ten wynik? -
aaguushh wrote:Tak, dalej nie mam 🫤
To jak oni mogą coś badać i nie podać jakie są normy?! Skąd mamy wiedzieć jaki to wynik czy dobry czy zły?! Zgłupieli?
To jak Ty Braknicku rozszyfrowałaś ten wynik? -
Braknicku wrote:Niestety nie rozszyfrowałam, bo nie chcieli wysłać mi wyniku z laboratorium z normami (dlaczego? nie wiem) napisałam żądanie i czekam. Wiem tylko tyle, że nie jest tragicznie, ale dobrze też nie jest. Nie wiem NIC
A posłałaś wyniki lekarzowi prowadzącemu?
Wysłałam do nich kolejnego maila z ponowną prośbą o przesłanie wyników.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca, 17:43
-
aaguushh wrote:A posłałaś wyniki lekarzowi prowadzącemu?
Wysłałam do nich kolejnego maila z ponowną prośbą o przesłanie wyników.trzymam kciuki za Ciebie i żeby wysłali ten wynik bo to są serio jaja
-
Braknicku wrote:Tak, afp nie skomentował. Włączył acard. Ryzyka zd też nie skomentował, po prostu w pon zrobię sonco, ale bardziej niepokoją mnie inne ryzyka
trzymam kciuki za Ciebie i żeby wysłali ten wynik bo to są serio jaja
Ta preeklampsja i hipotrofia czy coś jeszcze Cię niepokoi?
Powiem szczerze, że serio zaczynam się już irytować. Jak dzisiaj nie poślę wyniku lekarzowi, to będę musiała mu głowę zawracać na urlopie. Już 3,5 godziny czekam. -
aaguushh wrote:Ta preeklampsja i hipotrofia czy coś jeszcze Cię niepokoi?
Powiem szczerze, że serio zaczynam się już irytować. Jak dzisiaj nie poślę wyniku lekarzowi, to będę musiała mu głowę zawracać na urlopie. Już 3,5 godziny czekam. -
Braknicku wrote:Jeszcze to afp właśnie. Ryzyko zd też oczywiście nie wyszło super, ale tu o dziwo jestem dobrej myśli. Przykro mi… może tam zadzwoń? Pod ten nr co dzwonił że są wyniki
Dzwoniłam. Panie może jeszcze dzisiaj mi to przyślą (raczej wątpię), bo mają cały czas ludzi na recepcji 🤦
Ale swoją drogą dziwne, że Twój pan doktor nic nie odniósł się do tego AFP.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca, 18:55
-
Sorry ale jestem już po prostu wściekła. Moje wyniki były dostępne od 27 lutego. Dziś byłam tam osobiście i mi kłamały w żywe oczy że ich nie ma. Nie chcą podać norm AFP (bo co? Czemu?). Pani zadzwoniła do mnie i zamiast powiedzieć jakie są ryzyka zaczęła mi wciskać panoramę i mówić o cenach. Sorry ale to wygląda tak jakbyś miała już i tak panoramę więc Cię olały 🙈
-
Braknicku wrote:Sorry ale jestem już po prostu wściekła. Moje wyniki były dostępne od 27 lutego. Dziś byłam tam osobiście i mi kłamały w żywe oczy że ich nie ma. Nie chcą podać norm AFP (bo co? Czemu?). Pani zadzwoniła do mnie i zamiast powiedzieć jakie są ryzyka zaczęła mi wciskać panoramę i mówić o cenach. Sorry ale to wygląda tak jakbyś miała już i tak panoramę więc Cię olały 🙈
Ja się zastanawiam czy tym razem nie zrobic prenatalnych w innym miejscu.ale teraz się cieszę że zostałam przy Angelisie. Ani Orliński w.poprzedniej ciąży ani teraz dr Nycz Reska nawet słowem nie wspomnieli ze przez in vitro jakieś ryzyka wyjda wyższe. -
Braknicku wrote:Sorry ale jestem już po prostu wściekła. Moje wyniki były dostępne od 27 lutego. Dziś byłam tam osobiście i mi kłamały w żywe oczy że ich nie ma. Nie chcą podać norm AFP (bo co? Czemu?). Pani zadzwoniła do mnie i zamiast powiedzieć jakie są ryzyka zaczęła mi wciskać panoramę i mówić o cenach. Sorry ale to wygląda tak jakbyś miała już i tak panoramę więc Cię olały 🙈
Nooo tak to wygląda... 🤬 Jestem trochę spokojniejsza, bo mam już tą panoramę i biorę już acard, ale chciałam zobaczyć to wysokie ryzyko hipotrofii i to afp i skonsultować z lekarzem dzisiaj zanim pójdzie na urlop. Doktor zawsze mówi, że mogę pisać lub dzwonić w dzień i w nocy, ale jak już chłop ma tylko jeden tydzień urlopu, to chciałam dać mu na nim spokój... -
Ja w ogóle nie wiem o co chodzi z tym AFP 🫣 Pierwsze słyszę o czymś takim 😛 Jednak nawet na prenatalnych GC potrafi wkur... człowieka 😐Agulek24 lubi tę wiadomość
Starania od 2021 roku.
Beta hcg: 7dpt - 78, 10dpt - 411,80, 13dpt - 1757,80, 15dpt - 3373,65.
7+5 - CRL 1,58 cm 👶
I prenatalne (11+6) USG ok, preeklampsja 1:39, hipotrofia 1:276 🙄
12+1- CRL 6 cm, 167 ud/min, szyjka 4 cm 👶
16+1 - 162 g, 146 ud/min, szyjka 4,5 cm 👶
19+2 - 303 g, 148 ud/min, szyjka 4,5 cm 👶
II prenatalne (20+3) USG ok, 425 g dziewczynki 🥰
22+1 - 564 g, 146 ud/min, szyjka 4,45 cm 👶
26+1 - 1146 g, 138 ud/min, szyjka 4,34 cm 👶
29+2 - 1676 g, 138 ud/min, szyjka 3,75 cm 👶
III prenatalne (30+3) USG ok, 1888 g 👶
32+1 - 2634 g, 143 ud/min👶
34+1 - 3018 g, 135 ud/min 👶
36+1 - 3494 g, 140 ud/min 👶
38+3/39+0 wg t.USG - indukcja?
-
ZAJĄCZEK94 wrote:Ja w ogóle nie wiem o co chodzi z tym AFP 🫣 Pierwsze słyszę o czymś takim 😛 Jednak nawet na prenatalnych GC potrafi wkur... człowieka 😐
-
aaguushh wrote:Nooo tak to wygląda... 🤬 Jestem trochę spokojniejsza, bo mam już tą panoramę i biorę już acard, ale chciałam zobaczyć to wysokie ryzyko hipotrofii i to afp i skonsultować z lekarzem dzisiaj zanim pójdzie na urlop. Doktor zawsze mówi, że mogę pisać lub dzwonić w dzień i w nocy, ale jak już chłop ma tylko jeden tydzień urlopu, to chciałam dać mu na nim spokój...
-
Braknicku wrote:Bo nie powinno się go oznaczać (już dawno się od tego odeszło, a jeśli już to się oznacza po 14 tc), ale jeśli miałaś w gyncentrum to pewnie miałaś. Kochana a dr coś Ci mówił wtedy o tej preeklamsji? Czy to bardzo źle? Bo ryzyko widzę, że miałaś nieco wyższe niż moje, ale ja za to hipotrofię mam wyższą
Ja mu też wysłałam wynik przez WhatsAppa i zalecił acard i 2 razy dziennie mierzenie ciśnienia i zapisywanie pomiarów. Noi jak zaczęły się u mnie skoki ciśnienia, to okolo 16 tc włączył mi dopegyt 2x1 i tak dociaglam do 34 tc i znów zaczęły się skoki więc zalecił brać 3x1 i mam nadzieję, że wytrzymam na tej dawce do końca. Ale u mnie zawsze na każdym usg przepływy rewelacyjne jak on to okreslal i nic się nie działo, wszystko książkowo. Na wizytach zawsze mnie tylko pytał jak tam z ciśnieniem i czasem oglądał też moje pomiary. Ale ja też przez całą ciążę jestem pod kontrolą kardiologa która prowadzi pacjentki z wysokim ryzykiem preeklamsji. Co tydzień jej też wysyłam pomiary cisnienia na WhatsAppa i doktor tez o tym wie, że jestem pod jej kontrolą. No a ryzyko jest wysokie bo do 150 się takie uważa, ale jak to powiedziała kardiolog to tylko statystka, ale trzrba kontrolować to cisnienie i czy w moczu nie ma białka. Dodatkowo kazała mi kupić też silniejsze leki na cisneinie takie co w szpitalu podają, ale jak narazie się nie przydaly.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca, 19:57
Starania od 2021 roku.
Beta hcg: 7dpt - 78, 10dpt - 411,80, 13dpt - 1757,80, 15dpt - 3373,65.
7+5 - CRL 1,58 cm 👶
I prenatalne (11+6) USG ok, preeklampsja 1:39, hipotrofia 1:276 🙄
12+1- CRL 6 cm, 167 ud/min, szyjka 4 cm 👶
16+1 - 162 g, 146 ud/min, szyjka 4,5 cm 👶
19+2 - 303 g, 148 ud/min, szyjka 4,5 cm 👶
II prenatalne (20+3) USG ok, 425 g dziewczynki 🥰
22+1 - 564 g, 146 ud/min, szyjka 4,45 cm 👶
26+1 - 1146 g, 138 ud/min, szyjka 4,34 cm 👶
29+2 - 1676 g, 138 ud/min, szyjka 3,75 cm 👶
III prenatalne (30+3) USG ok, 1888 g 👶
32+1 - 2634 g, 143 ud/min👶
34+1 - 3018 g, 135 ud/min 👶