Angelius Provita- Katowice
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej! Przepraszam, że wbijam na wątek, bardzo Wam kibicuję w drodze do refundacji i strasznie mi przykro, że musicie przechodzić przez takie sytuacje.. chciałam Wam napisać, że możecie spróbować odezwać się na instagramie do Mai Staśko ona jest aktywistką, która sama obecnie robi IVF i może ją politycy nie oleją albo do Janka Śpiewaka.
Trzymam za Was kciuki 🤞Kladom, Lusiaa22, Valletta lubią tę wiadomość
Ona 35l:
❌AMH 1,27, LUF, IO, PAI-1 4G/5G hetero,Ferrtytyna 12, morfologia na granicy normy.
❌Crohn, nietolerancja histaminy, AZS
✅ brak innych mutacji, halotyp Bx obecne kiry 2DS1 2DS5 3DS1, kariotyp prawidłowy, białko S i C ok, ANA i LA ujemne, IMK ok, biocenoza I
On 34l: morfo ok, słaba ruchliwość, kariotyp prawidłowy, posiew ok
❌ Crossmatch 18,9
Starania od 04.2024, 2xCB
27.02.25 ⏸️
28.02 beta 9.8, prog 0.5, okres, start IVF(DE) stymulacja Menogon HP 225j.
06.03 beta 212coś, prog 15.4, przerwanie stymulacji
26.03 💔 poronienie samoistne
⏳HLAC, cytologia, UreaParvum wymaz kontrolny, allo mr, ocena NK
🔜 IVF (PL)
-absent in body- -
Slava wrote:Hej! Przepraszam, że wbijam na wątek, bardzo Wam kibicuję w drodze do refundacji i strasznie mi przykro, że musicie przechodzić przez takie sytuacje.. chciałam Wam napisać, że możecie spróbować odezwać się na instagramie do Mai Staśko ona jest aktywistką, która sama obecnie robi IVF i może ją politycy nie oleją albo do Janka Śpiewaka.
Trzymam za Was kciuki 🤞
Dzięki za podpowiedź - skontaktuję się z nimiYahu, Agulek24 lubią tę wiadomość
👩🏻1988
👨🏻 1989
Staramy się od 03.2023 r.
Angelius Provita Katowice M.Pod 12.2023 r.
Od 10.2024 r. program MZ.
I procedura, protokół krótki
1️⃣ FET ❌ 24.10.2024 r., zarodek 5BB ❌
β 5dpt 5.14, 7dpt 2.54, 9dpt 1.14
❄️ 0
II procedura, cykl Freeze-all
2️⃣ FET ❌ 20.01.2025 r. - ❄️ 4AA ❌
Feritile Chip, EmbrioGlue, Assisted hatching
β 5dpt <2,30, 7dpt <2,30, 8dpt 0,51
❄️czeka na nas 3AA
✔ 📆 03.02 konsultacja immuno doc. Paśnik
✔ 📆 24.02 histeroskopia + biopsja endometrium - wynik prawidłowy ✔
✔ 📆 18.03 allo-MLR 47,7%, cross-check 1%, ANA3-ok
3️⃣ FET ❌ 15.04.2025 r. ❄️ 3AA
cykl naturalny
Embrio Glue, Assisted Hatching
β 5dpt 4.8, 7dpt 7.6, 9dpt 3.6
❄️ 0
maj 2025 - przygotowanie do III procedury
Omnitrope + Androtop 💉 -
Kladom wrote:Dzięki za podpowiedź - skontaktuję się z nimi
Kladom, Yahu, Valletta, meerici lubią tę wiadomość
Ja : wszystkie wyniki w normie
Amh:1.21
Kariotyp -ok
Cytokiny - ok
Kir BX - brak 1 implantacyjnego
Biopsja endometrium CD138 0/10
Cd56 Ok
AlloMlr 22%
Mąż: zespół klinefeltera, Azoospermia
Decyzja: nasienie dawcy
Leczenie w klinice Bocian Katowice
2IUI❌
Zmiana kliniki na Angelius Katowice Start IVF :
15.04 Punkcja 🤞
Kwiecień transfer : odroczony , ryzyko hiperstymulacji 😓
06.06 Transfer
1 Transfer : ❌ 5AA
2 Transfer : ❌ 5AB
18.11 3 Transfer 🍍
18dpt 1120,5 💔 CP
Badamy immunologie -Dr.Sydor
• Histeroskopia - laparoskopia : usunięto zrosty
• Zmiana lekarza na MP ♥️😍🥰
12.04 Transfer 🍍🍟🥹
5dpt - 12,1 rośnij kropeczku !! 🙏
6dpt - 30.7
8dpt - 15.2 😪
10dpt - 7,2 💔
Metoda walki nie jest ważna. Chodzi o to, żeby nigdy się nie poddawać !!!!! 💪🤞👊 -
Lusiaa22 wrote:Co Do Mai Staśko oglądam ją na tik toku od dłuższego czasu to napiszę do niej teraz
piszmy jak najliczniej!))
Lusiaa22 lubi tę wiadomość
👩🏻1988
👨🏻 1989
Staramy się od 03.2023 r.
Angelius Provita Katowice M.Pod 12.2023 r.
Od 10.2024 r. program MZ.
I procedura, protokół krótki
1️⃣ FET ❌ 24.10.2024 r., zarodek 5BB ❌
β 5dpt 5.14, 7dpt 2.54, 9dpt 1.14
❄️ 0
II procedura, cykl Freeze-all
2️⃣ FET ❌ 20.01.2025 r. - ❄️ 4AA ❌
Feritile Chip, EmbrioGlue, Assisted hatching
β 5dpt <2,30, 7dpt <2,30, 8dpt 0,51
❄️czeka na nas 3AA
✔ 📆 03.02 konsultacja immuno doc. Paśnik
✔ 📆 24.02 histeroskopia + biopsja endometrium - wynik prawidłowy ✔
✔ 📆 18.03 allo-MLR 47,7%, cross-check 1%, ANA3-ok
3️⃣ FET ❌ 15.04.2025 r. ❄️ 3AA
cykl naturalny
Embrio Glue, Assisted Hatching
β 5dpt 4.8, 7dpt 7.6, 9dpt 3.6
❄️ 0
maj 2025 - przygotowanie do III procedury
Omnitrope + Androtop 💉 -
Też od razu pomyślałam o Maji Staśko. Napiszę do niej zaraz.
Yahu, Lusiaa22, Valletta, Kladom lubią tę wiadomość
Amh: 0,7
Niedoczynność tarczycy
Trombofilia
Kariotypy:✔️
Drożność jajowodów: ✔️
Starania od 2022 roku.
💔01.2024 Ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód.
07.2024 Rozpoczęcie leczenia w Angelius
1️⃣ Procedura IVF (krótki protokół)
💉11.24 Punkcja. Pobranych 10 komórek, 6 zapłodnionych, 2 zarodki.
11.24 Transfer ❌️
12.24 FET ✅️
💔01.25 8tc puste jajo..
2️⃣ Procedura IVF (krótki protokół)
💉17.03 Punkcja. Pobranych 8 komórek,5
zapłodnionych, 4 zarodki.
❄️❄️❄️ 3 zdrowe zarodki -
Liwian wrote:Precyzując - z tego co udało mi się ustalić Prezes Angeliusa jest jego założycielem i właścicielem, lekarzem ginekologiem. Nigdzie nie widzę też informacji, żeby zajmował się deweloperką-napewno ma apartamenty na wynajem obok kliniki.
W powiązaniach jego osoba występuję w kilku biznesach, min FABRYCZNA 15 SP Z O O, POŁCZYŃSKA 31 SP Z O O👩🏻36l endometrioza, niedoczynność tarczycy
🧔🏻♂️35l zdrowy
🖇 Starania z przerwami od 10/2019
🩺 2021-2023 leczenie endometriozy (III laparoskopie, 6m sztucznej menopauzy 💉Zoladex).
☘️ I IVF 07/2023 ❄️
08/2023 - histeroskopia diagnostyczna, NK, CD138, EndoBiome, próbny transfer.
01/2024 - Leczenie stanu zapalnego endometrium 💊
FET- 03/2024 - 6dpt - 7.2, 8dpt - 31,30- cb 💔 (accofil)
07/2024 - rezonans endometriozy
08/2024 - leczenie Helicobacter Pylori
☘️ II IVF 11/2024 ❄️ - ET <2.3 (accofil, encorton, neoparin, acard, intralipid)
☘️ KD -III IVF 02/2025 ❄️ - ET <2.3 (accofil, encorton, neoparin, acard)
03/2025 - Leczenie stanu zapalnego endometrium 💊
🍀 KD - IV IVF 04/2025 ❄️❄️ - FET 22/04 ❄️- 6dpt - ⏸ 7dpt - 52 🥹, 10dpt - 236 🥹 13dpt - 1362, 16dpt - 5134 (acard, neoparin, prograf, accofil, immunoglobuliny).
Dodatkowe wsparcia ☔️:
Psychoterapia, fizjoterapia, immunolog, dieta przeciwzapalna. -
Lusiaa22 wrote:Co Do Mai Staśko oglądam ją na tik toku od dłuższego czasu to napiszę do niej teraz
To jest dobry kierunek, bo ona może narobić dymu:D piszcie do niej żeby miała odzew nie tylko jednej soobyLusiaa22, Kladom lubią tę wiadomość
👩🏻36l endometrioza, niedoczynność tarczycy
🧔🏻♂️35l zdrowy
🩺 2021-2023 leczenie endometriozy (III laparoskopie, 6m sztucznej menopauzy 💉Zoladex).
☘️ I IVF 07/2023 ❄️
🍀 KD - IV IVF 04/2025 ❄️❄️ - FET 22/04 ❄️- 6dpt - ⏸ 7dpt - 52 🥹, 10dpt - 236 🥹 13dpt - 1362, 16dpt - 5134 (acard, neoparin, prograf, accofil, immunoglobuliny).
Dodatkowe wsparcia ☔️:
Kladom wrote:Dziewczyny, jeśli chcemy coś zdziałać, to skala musi być duża, nie tylko dwa maile mój i mojego męża
Dlatego zachęcam aby poświęcić kwadrans i wysłać maile, niech ich skrzynki zaleją się wiadomościami.
Wiadomość do Posłów i Posłanek znajdziecie kilka wiadomości wyżej.
Dla ułatwienia wysyłam Wam poniżej listę mailingową - wystarczy kopiuj+wklej a dzięki temu może uda nam sie dość zdziałać
[email protected]
[email protected], [email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected], [email protected], [email protected]
[email protected], [email protected], [email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected] , [email protected]Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:18
Kladom lubi tę wiadomość
Ja : wszystkie wyniki w normie
Kariotyp -ok
Cytokiny - ok
Cd56 Ok
AlloMlr 22%
2IUI❌
15.04 Punkcja 🤞
06.06 Transfer
18.11 3 Transfer 🍍
18dpt 1120,5 💔 CP
12.04 Transfer 🍍🍟🥹
6dpt - 30.7
8dpt - 15.2 😪
10dpt - 7,2 💔
Metoda walki nie jest ważna. Chodzi o to, żeby nigdy się nie poddawać !!!!! 💪🤞👊 -
Kladom przygotowała dla nas wiadomość do nich wystarczy tylko kopiuj wklej 🚨🚨 każda z nas niech wysyła 🚨🚨
"Szanowni Państwo Posłowie i Posłanki z Województwa Śląskiego,
Zwracamy się do Państwa z ogromną prośbą o pilną interwencję w sprawie rządowego programu in vitro, który odgrywa kluczową rolę w życiu wielu par starających się o dziecko w naszym regionie.
Z głębokim zaniepokojeniem przyjęliśmy informację o wstrzymaniu programu in vitro przez Klinikę Leczenia Niepłodności Angelius Provita w Katowicach, co według doniesień wynika z braku otrzymania środków z Ministerstwa Zdrowia. Jako pary będące w trakcie leczenia i ponoszące już teraz znaczne koszty związane z diagnostyką i procedurami medycznymi, jesteśmy wstrząśnięci tą sytuacją.
Pragniemy podkreślić, że choć program rządowy zapewnia częściową refundację, proces leczenia niepłodności wiąże się z ogromnymi, dodatkowymi kosztami, takimi jak:
Drogie i specjalistyczne badania diagnostyczne, często wymagające cyklicznego powtarzania.
Konsultacje z wybitnymi specjalistami, w tym immunologami, genetykami czy endokrynologami, których wizyty i zalecenia są niezbędne dla powodzenia terapii.
Dodatkowe leki i procedury, często nierefundowane, a kluczowe dla indywidualnego planu leczenia.
Każda nieplanowana przerwa w leczeniu, taka jak obecne wstrzymanie programu, ma dla nas katastrofalne skutki. Poza stresem psychicznym, oznacza to często:
Utrata ważności wyników badań, które muszą być wykonane od nowa, generując kolejne koszty i opóźniając leczenie.
Zmarnowanie dotychczasowych wysiłków i poniesionych nakładów finansowych, gdyż wiele etapów leczenia wymaga ciągłości.
Zmniejszenie szans na sukces, zwłaszcza w przypadku par, dla których wiek jest czynnikiem krytycznym.
Dla wielu z nas jest to ostatnia szansa na spełnienie marzenia o rodzicielstwie. Od lat staramy się o dziecko, przechodząc przez trudną i kosztowną drogę. Obietnica wsparcia ze strony państwa dała nam nadzieję i pozwoliła podjąć wyzwanie. Obecna sytuacja podważa zaufanie do programu i stawia pod znakiem zapytania przyszłość wielu rodzin.
Zwracamy się do Państwa jako naszych przedstawicieli w Sejmie, z gorącą prośbą o podjęcie natychmiastowych działań w celu wyjaśnienia tej sytuacji i zapewnienia niezwłocznego przekazania środków finansowych Klinikom realizującym program in vitro. Liczymy na Państwa interwencję u Ministra Zdrowia i wszelkie możliwe kroki, które pozwolą wznowić leczenie i zapobiegną dalszemu cierpieniu par walczących o upragnione dziecko.
Jesteśmy do dyspozycji, aby przedstawić Państwu nasze indywidualne historie i szczegółowe dane dotyczące ponoszonych kosztów oraz wpływu obecnej sytuacji na nasze życie.
Z wyrazami szacunku,"Ja : wszystkie wyniki w normie
Kariotyp -ok
Cytokiny - ok
Cd56 Ok
AlloMlr 22%
2IUI❌
15.04 Punkcja 🤞
06.06 Transfer
18.11 3 Transfer 🍍
18dpt 1120,5 💔 CP
12.04 Transfer 🍍🍟🥹
6dpt - 30.7
8dpt - 15.2 😪
10dpt - 7,2 💔
Moja mama zna pana Mariusza ze szkoły.. mówiła że zawsze był cwaniak i babiarz.. teraz ja też straciłam do niego szacunek…👩🏻🦰 33l
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
🔺MTHFR_677C>T homo
🔺PAI-1 4G hetero
-> zalecenie acard od owulacji i heparyna od transferu
🔺ryzyko celiakii
-> dieta z ograniczeniem produktów z glutenem i laktozą
- w trakcie badań immunologicznych
☘️
👨🏽37l
🔺HBA 58%
🔹reszta parametrów w normie
III IVF- ❤️ przestało bić w 8tc.
6 transfer- nasz Maleńki Cud
Koniec starań.
2025 naturals!😱💪🏻 termin 22.12
-
Też do niej napisałam - Maja sama walczy, wie co to za udręka i ból.Lusiaa22, Kladom lubią tę wiadomość
👩🏻36l endometrioza, niedoczynność tarczycy
🧔🏻♂️35l zdrowy
☘️ I IVF 07/2023 ❄️
Dodatkowe wsparcia ☔️:
Valletta wrote:Też do niej napisałam - Maja sama walczy, wie co to za udręka i ból.Ja : wszystkie wyniki w normie
Kariotyp -ok
Cytokiny - ok
Cd56 Ok
AlloMlr 22%
2IUI❌
15.04 Punkcja 🤞
06.06 Transfer
18.11 3 Transfer 🍍
18dpt 1120,5 💔 CP
12.04 Transfer 🍍🍟🥹
6dpt - 30.7
8dpt - 15.2 😪
10dpt - 7,2 💔
Lusiaa22 wrote:Kladom przygotowała dla nas wiadomość do nich wystarczy tylko kopiuj wklej 🚨🚨 każda z nas niech wysyła 🚨🚨
"Szanowni Państwo Posłowie i Posłanki z Województwa Śląskiego,
Zwracamy się do Państwa z ogromną prośbą o pilną interwencję w sprawie rządowego programu in vitro, który odgrywa kluczową rolę w życiu wielu par starających się o dziecko w naszym regionie.
Z głębokim zaniepokojeniem przyjęliśmy informację o wstrzymaniu programu in vitro przez Klinikę Leczenia Niepłodności Angelius Provita w Katowicach, co według doniesień wynika z braku otrzymania środków z Ministerstwa Zdrowia. Jako pary będące w trakcie leczenia i ponoszące już teraz znaczne koszty związane z diagnostyką i procedurami medycznymi, jesteśmy wstrząśnięci tą sytuacją.
Pragniemy podkreślić, że choć program rządowy zapewnia częściową refundację, proces leczenia niepłodności wiąże się z ogromnymi, dodatkowymi kosztami, takimi jak:
Drogie i specjalistyczne badania diagnostyczne, często wymagające cyklicznego powtarzania.
Konsultacje z wybitnymi specjalistami, w tym immunologami, genetykami czy endokrynologami, których wizyty i zalecenia są niezbędne dla powodzenia terapii.
Dodatkowe leki i procedury, często nierefundowane, a kluczowe dla indywidualnego planu leczenia.
Każda nieplanowana przerwa w leczeniu, taka jak obecne wstrzymanie programu, ma dla nas katastrofalne skutki. Poza stresem psychicznym, oznacza to często:
Utrata ważności wyników badań, które muszą być wykonane od nowa, generując kolejne koszty i opóźniając leczenie.
Zmarnowanie dotychczasowych wysiłków i poniesionych nakładów finansowych, gdyż wiele etapów leczenia wymaga ciągłości.
Zmniejszenie szans na sukces, zwłaszcza w przypadku par, dla których wiek jest czynnikiem krytycznym.
Dla wielu z nas jest to ostatnia szansa na spełnienie marzenia o rodzicielstwie. Od lat staramy się o dziecko, przechodząc przez trudną i kosztowną drogę. Obietnica wsparcia ze strony państwa dała nam nadzieję i pozwoliła podjąć wyzwanie. Obecna sytuacja podważa zaufanie do programu i stawia pod znakiem zapytania przyszłość wielu rodzin.
Zwracamy się do Państwa jako naszych przedstawicieli w Sejmie, z gorącą prośbą o podjęcie natychmiastowych działań w celu wyjaśnienia tej sytuacji i zapewnienia niezwłocznego przekazania środków finansowych Klinikom realizującym program in vitro. Liczymy na Państwa interwencję u Ministra Zdrowia i wszelkie możliwe kroki, które pozwolą wznowić leczenie i zapobiegną dalszemu cierpieniu par walczących o upragnione dziecko.
Jesteśmy do dyspozycji, aby przedstawić Państwu nasze indywidualne historie i szczegółowe dane dotyczące ponoszonych kosztów oraz wpływu obecnej sytuacji na nasze życie.
Z wyrazami szacunku,"
My też dzisiaj powysyłaliśmy... oby się coś ruszyło...Kladom, Lusiaa22 lubią tę wiadomość
🙎🏻♀️31 🙎🏻♂️37
AMH 1,6 (10.2023) -> 0,9 (06.2024)
Adenomioza
😣 rok starań -> cykle bezowulacyjne
❌ 10.2024 - ciąża pozamaciczna
🔴 01.2025 I stymulacja na naturalnym cyklu (2 zarodki)
💉02.2025 punkcja
❌02.2025 świeży transfer -> bHCG 0,2
❌ 04.2025 transfer FET -> bHCG 14 -> 0
histeroskopia -> 07.2025 😏
badanie kariotypów -> do zrobienia
Maj 2025 - owulacja 🙏🙏🙏 -
Hej wpadam tu co jakiś czas i to co czytam jestem w szoku, bardzo Wam współczuję i mam nadzieję że te maile pomogą ! Trzymam mocno kciuki!
Mam do Was pytanie, czy jest któraś z Was pacjentka docenta Pasnika ? Chciałam Was podpytać czy faktycznie istnieje możliwość „wymiany terminu jeśli kogoś się znajdzie ? Czy udało się któreś z Was dostać do doc szybciej bo akurat coś się zwolniło ? Jestem pacjentką dr MP i zaleciła badania immunologiczne i konsultacje i zastanawiam się czy faktycznie jest szansa że się coś przeskoczy z tymi terminami ? Będę wdzięczna za odpowiedź ! -
Liwian wrote:Przeczytaj co te spółki mają w branżach wpisane- to nie jest działalność deweloperska - niczego nie budują
Ale ja nie napisałam, że zajmuje się developerka, tylko w ramach ciekawostki napisałam firmy w których jest też prezesem👩🏻36l endometrioza, niedoczynność tarczycy
🧔🏻♂️35l zdrowy
☘️ I IVF 07/2023 ❄️
Dodatkowe wsparcia ☔️:
Ananasek123 wrote:Hej wpadam tu co jakiś czas i to co czytam jestem w szoku, bardzo Wam współczuję i mam nadzieję że te maile pomogą ! Trzymam mocno kciuki!
Mam do Was pytanie, czy jest któraś z Was pacjentka docenta Pasnika ? Chciałam Was podpytać czy faktycznie istnieje możliwość „wymiany terminu jeśli kogoś się znajdzie ? Czy udało się któreś z Was dostać do doc szybciej bo akurat coś się zwolniło ? Jestem pacjentką dr MP i zaleciła badania immunologiczne i konsultacje i zastanawiam się czy faktycznie jest szansa że się coś przeskoczy z tymi terminami ? Będę wdzięczna za odpowiedź !Amh-3.48
Nasienie-ok
Immunologia-ok
5.07- punkcja
08-10- 2 biopsje
❄️4AA
6.11 transfer
12.11- beta 23.4
14.11- beta 75.8 15.11- beta 118 12dpt-448 15dpt-1318 19dpt-1899 21dpt-3016 walcz maluchu❤️23dpt-3196
6tc 💔💔💔
❄️❄️❄️
25.02- ❄️4ba
Beta < 2.3 -
Dziewczyny,
Dzwoniłam do koordynatora- i dziwna sytuacja bo mi powiedziała, że jak ktoś miał kwalifikacje przed e-mailem to ma zabezpieczone środki.
Chyba przleiczyli się z ilością pacjentów ... chociaż czuje żal, bo sądziłam ze jak ktoś ma już kwalifikację to nie musi się martwić.Śnieżka
Aniołek- 10 tc [*] 2019
Aniołek- 7 tc [*]2021
Aniołek- cb 2022
Aniołek-cb 2025
Starania od 08.2016
I dla Nas zaświeci słońce... -
Klaudia9222 wrote:Hej, ja jestem pacjentka docenta. Zapisz się na grupie na FB starając się z pomocą jp, tam szybko udało mi się zamienić terminem.
Tak tak jestem zapisana ale właśnie zastanawiam się jak to działa. Czyli jak kogoś znajdę dzwonię do tej Przychodni i mówię że chcemy z XYZ zamienić się terminami i nie ma tam problemów ?
Dzięki wielkie za odpowiedź! -
MikiFiki wrote:Ja mam na wydruku z USG napisane pod skrótem pctl.
To ja nadal tyję, w 4 dni 1kg 🥲 ja już tyje naprawdę z powietrza, odstawiłam wszystko co się dało 🙈
Niech to się już kończy 🥲Starania od 2020 roku.
3x In vitro(dwa zarodki 3-dniowe i jedna blastocysta 3BA - 2transfery nieudane.
KET 15.11.2024 r.
Beta hcg: 5dpt-26 7dpt - 108, 11dpt - 854 15dpt -5575
5+5 - CRL 2,2mm
11+6- CRL 5,1cm
I prenatalne (12+3) 5,9cm USG ok, preeklampsja 1:119,Panorama-chlopczyk i niskie ryzyka😁
14+3- CRL 8,99 cm, 157 ud/min👶
17+3- 216g, 143ud/min👶szyjka 4,45
20+4- 395g,140ud/min II prenatalne i wszystko ok😁
21+6 530g,146ud/min,szyjka 3cm
24+0 660g,149ud/min,szyjka 3,5cm
26+6 1075g,IP skurcze pochwy i szyjka 2,3-2,5cm
28+0 1369g,szyjka 2,4-2,6cm