Artvimed Kraków In Vitro
-
WIADOMOŚĆ
-
Misia28 wrote:Ja pierdziele.. wiedza koleżanki naprawdę uboga, skąd ludzie biorą takie informacje? To cud jak np z 14 komórek uda się mieć 2-3 zarodki. Czytałam kiedyś artykuł, w którym ludzie z procedury mieli około14 zarodków, w co nigdy nie uwierzę. Artykuł oczywiście w gościu niedzielnym...
Misia, u mnie z 6 komórek jest 5 zarodków. Dr najpierw mówił ze spoko, ze z pobranych komórek zapłodniła się 2-3. Zaplodnilo się 5. Potem mówił ze spoko, ze z tych zapłodnionych komórek pewnie połowa odpadnie do 5 dnia. Przetrwały wszystkie.
I udał się pierwszy transfer. Myśle ze wszystko tak naprawdę zależy od przyczyny niepłodności, u nas było bardzo dobre nasienie i ja miałam regularne cykle i owulacje, dobre amh. Mimo wszystko podejrzewam u nas problemy z jajowodami- bo jeżeli wszystko to dobrze poszło w IVF to gdzie indziej leżała przyczyna prawie 4 lat starań i dwóch nieudanych IUI?
Tak ze jestem w stanie uwierzyć ze ktoś miał tyle zarodków, z tym ze uważam to za błąd lekarza, który źle ocenił szanse i pozwolił na zapłodnienie tylu komórek.
Z drugiej strony tez czytałam wiele artykułów na temat ivf w prasie popularnej również tej katolickiej i KAŻDY z artykułów mijał się z prawdą zwykle po to żeby szczuć przeciwko IVF, wzbudzić strach, ze to jakaś nieludzka manipulacja. Brakuje w przestrzeni publicznej rzetelnej informacji a książka p. Rozenek która miała być takim głosem niestety bardzo rozczarowała 😞Starania od 4.2016
Endometrioza i zrosty w jamie brzusznej
Jajowody drożne (laparo 2017)
1. IUI 07.2019 👎
2. IUI 09.2019 👎
1. IVF 11.2019
4.1.1 ❄️❄️❄️5.3.3❄️3.3.3❄️
1. FET 18.01.2020. ❄️👉🤰🏻
9dpt 244, 11dpt 728, 27dpt 💓👉🤱🏻
12.10.2020 Helenka -
Zgodzę się z Tobą Wilga 🙂 ale znam też ludzi którzy nigdy by nie skorzystali z ivf i nie mają dzieci bo ich przekonania są ważniejsze, szanuje to. Z drugiej strony po części rozumiem też stwierdzenie że to "bawienie się w Boga" jednak jest to manipulacja ludzkimi komórkami ale jeżeli nauka idzie do przodu i daje możliwość posiadania dzieci to jak najbardziej trzeba korzystać. Ja się długo wachalam co do ivf mimo że mam tylko ślub cywilny i nie zgadzam się z wieloma aspektami w życiu kościelnym to był to trudny wybór. Nadal klebia mi sie myśli czy wszyscy którzy wiedzą że córcia jest z in vitro patrząc na nią myślą o tym?
Jestem przeszczęśliwa że żyje w czasach w których mogę mieć dzieci ale temat ivf bardzo długo zostanie kontrowersyjny,niestety 🤷♀️
Ja mam jeszcze 2 ❄ i ciągle o nich myślę. Ostatnio jak oglądałam program Rozenkowej o in vitro i pokazywali zapłodnienie i komórki jak się dzielą to się poplakalam, mega piękny widok 🥰Marzena, Wilga lubią tę wiadomość
Synek 2016❤️walczymy o rodzeństwo
PCOS
Mąż Azoospermia
3x iui
24.11.2018 krótki protokół(30 pobranych komórek-18 dojrzałych, 12 zamrozonych6zaplodnionych)3 zarodki
24.11.2018 hiperka
11.12.2018 transfer od.
12.01.transfer od.
04.02.transfer od.
14.03.2019transfer 4.2.2❄️
19.03. 5dpt beta 8
21.03 7dpt beta 37
23.03 9dpt 163 😍
04.04. 21dpt 9917 🤗
10.04 27dpt ❤️
21.11.2019 córeczka😍
Zostały 2 ❄️❄️
-
nick nieaktualnyRudzik1 wrote:Odnośnie ilości komórek, to uzyskanie 14 zarodków z procedury jest jak najbardziej możliwe. U nas na forum jest dziewczyna, która miała ivf za granicą i pierwszej procedury uzyskała 11 blastocyst, a z drugiej uzyskała 13 blastocyst.
-
Hejka dziewczynki, a właśnie dzwonili do mnie z lab z informacją, że ze udało się zapłodnić 2 komórki 😕 zobaczą jak będą się rozwijać.. zadzwonią w poniedziałek z informacją czy będziemy transferować w 3 dobie czy też dalej czekać.. stąd moje pytanie miała któraś z was transfer w 3 dobie i czy udany? Kurcze toeche się martwię 😕
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Wilga wrote:Misia, u mnie z 6 komórek jest 5 zarodków. Dr najpierw mówił ze spoko, ze z pobranych komórek zapłodniła się 2-3. Zaplodnilo się 5. Potem mówił ze spoko, ze z tych zapłodnionych komórek pewnie połowa odpadnie do 5 dnia. Przetrwały wszystkie.
I udał się pierwszy transfer. Myśle ze wszystko tak naprawdę zależy od przyczyny niepłodności, u nas było bardzo dobre nasienie i ja miałam regularne cykle i owulacje, dobre amh. Mimo wszystko podejrzewam u nas problemy z jajowodami- bo jeżeli wszystko to dobrze poszło w IVF to gdzie indziej leżała przyczyna prawie 4 lat starań i dwóch nieudanych IUI?
Tak ze jestem w stanie uwierzyć ze ktoś miał tyle zarodków, z tym ze uważam to za błąd lekarza, który źle ocenił szanse i pozwolił na zapłodnienie tylu komórek.
Z drugiej strony tez czytałam wiele artykułów na temat ivf w prasie popularnej również tej katolickiej i KAŻDY z artykułów mijał się z prawdą zwykle po to żeby szczuć przeciwko IVF, wzbudzić strach, ze to jakaś nieludzka manipulacja. Brakuje w przestrzeni publicznej rzetelnej informacji a książka p. Rozenek która miała być takim głosem niestety bardzo rozczarowała 😞
Nie miałam w ręce tej książki, ale jak o niej usłyszałam to pomyślałam, że będzie rozwiewać wszelkie wątpliwości i prostym językiem wyjaśni i odczaruje ivf.
Przecież to nadal jest połączenie komórki jajowej z plemnikiem. Nie jestem w stanie zrozumieć czemu ludzie postrzegają to jakbyśmy co najmniej grzebały w genach, żeby ustawić dziecku kolor i zu czy włosów pod swoje widzimisię.
Ja po tych zeszłorocznych warsztatach na których wypowiadał się embriolog zapamiętałam głównie, że mając określoną liczbę wyjściowa komórek, potem na każdym etapie ( jakość, zapłodnienie, rozwój), odpada połowa. I tak myślałam analizując swój przykład. Jednak teraz widzę, że różnie to bywa u różnych kobiet.
U mnie tylko obustronna niedrożność i udał się pierwszy transfer. Wychodząc od 14 komórek dotarliśmy do 3 blastocyst.
Moja córeczka traktuje pierś jak smoczek, co drugi dzień spędzam tylko w łóżku z przerwą na siku. Chyba coś robię źle ☹️01.2020 dziewczynka 😍
06.2022 dziewczynka 😍
Mamy jeszcze ❄️❄️, cdn. -
nick nieaktualnyJolciaa wrote:Czyli jak dotrwają to może jest dla mnie nadzieja.. A korzystałaś z jakis wspomagaczy typu stretching?
Jolciaa lubi tę wiadomość
-
Poziomka wrote:Tak braliśmy embrioglue, dopłacasz 500 zł do transferu. W zasadzie to jak pojawiliśmy się na transfer to dr sam zacedydowal o embrioglue nie pytał nas o zdanie, tylko stwierdził, że zwiększy szansę na powodzenie.
-
nick nieaktualnyMy na początku mieliśmy 5 komórek zapłodnionych, odpadły dwie i trzy dzielnie walczyły, ostatecznie zostały dwie bardzo dobrej klasy. Dr stwierdził, że przy tak małej liczbie nie czeka się do piątej doby było transferuje w trzeciej. Ciekawa jest jaką decyzję podejmie u Was.
-
nick nieaktualnyMisia nie poddawaj się, to wszystko się unormuje, zobaczysz. Zawsze początki karmienia są ciężkie. Ja miałam tak samo jak mój syn się urodził. Z łóżka wychodziłam tylko do wc bo on cały czas wisiał na cycku. W łóżku mialam jedzenie, picie i z niego praktycznie nie wychodziłam 🤪
-
Poziomka wrote:My na początku mieliśmy 5 komórek zapłodnionych, odpadły dwie i trzy dzielnie walczyły, ostatecznie zostały dwie bardzo dobrej klasy. Dr stwierdził, że przy tak małej liczbie nie czeka się do piątej doby było transferuje w trzeciej. Ciekawa jest jaką decyzję podejmie u Was.
Poziomka lubi tę wiadomość
-
Jolciaa wrote:Hejka dziewczynki, a właśnie dzwonili do mnie z lab z informacją, że ze udało się zapłodnić 2 komórki 😕 zobaczą jak będą się rozwijać.. zadzwonią w poniedziałek z informacją czy będziemy transferować w 3 dobie czy też dalej czekać.. stąd moje pytanie miała któraś z was transfer w 3 dobie i czy udany? Kurcze toeche się martwię 😕
Jolciaa, Rudzik1 lubią tę wiadomość
kimo4ka -
W najbliższym czasie wybieram się do immunologa Sydor. Czy przyjmuje on może w Tarnowie? Przed wizyta dr Ch kazał mi zrobić histeroskopia z pobraniem wycinka w kierunku nk. Czy ktoś był u tego immunologa? Jakie warto zrobić jeszcze badania przed wizyta?Ferdek
-
Rudzik czekam na męża bo to antybiotyk 3w1 i podobno nieźle robi szum w głowie. Boję się z dziećmi sama 🙂Synek 2016❤️walczymy o rodzeństwo
PCOS
Mąż Azoospermia
3x iui
24.11.2018 krótki protokół(30 pobranych komórek-18 dojrzałych, 12 zamrozonych6zaplodnionych)3 zarodki
24.11.2018 hiperka
11.12.2018 transfer od.
12.01.transfer od.
04.02.transfer od.
14.03.2019transfer 4.2.2❄️
19.03. 5dpt beta 8
21.03 7dpt beta 37
23.03 9dpt 163 😍
04.04. 21dpt 9917 🤗
10.04 27dpt ❤️
21.11.2019 córeczka😍
Zostały 2 ❄️❄️
-
Jolciaa wrote:Hejka dziewczynki, a właśnie dzwonili do mnie z lab z informacją, że ze udało się zapłodnić 2 komórki 😕 zobaczą jak będą się rozwijać.. zadzwonią w poniedziałek z informacją czy będziemy transferować w 3 dobie czy też dalej czekać.. stąd moje pytanie miała któraś z was transfer w 3 dobie i czy udany? Kurcze toeche się martwię 😕
kimo4ka, Poziomka, Jolciaa, Wilga, Misia28, Megii_81, Rudzik1 lubią tę wiadomość