Forum Starając się z pomocą medyczną Badania hormonalne
Odpowiedz

Badania hormonalne

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • iwi87 Koleżanka
    Postów: 82 10

    Wysłany: 8 kwietnia 2015, 16:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dzis bylam na badaniach jest to moj 20dc od wczoraj mam poztywne testy owu. Czy te wyniki sa w porzadku? Czy moga cos stwierdzic ze owu bedzie? Czy nici z tego? Prosze o jakakolwiek pomoc.
    LH- 89.66 mlU/ml
    F.folikularna 2,4-12,6mlU
    F.owulacyjna 14,0-95,6mlU
    F.lutealna 1,0-11,4mlU

    FSH- 18.06mlU/ml
    F.folikularna 3,5-12,5mlU
    F.owulacyjna 12,3-21,5mlU
    F.lutealna 3,6-7,7 mlU

    Wyniki w normie sa z tego co widze. Ale czy cos mozna stwierdzic po nich? Cos w temacie owulacyjnym?
    I teraz najwazniejsze prolaktyna.
    Tez robiona dzis czyli w fazie chyba owulacyjnej.
    491.1 norma: 102-496 ulU/ml
    Po obciazeniu : 6769 ulU/ml

    Chyba cos nie tak prawda ? :( chyba ze w tej fazie tak to wyglada?
    Na monitoringu w 15dc ponoc byl pecherzyk juz do pekniecia gotowy. A dzis 20dc i dopiero wczoraj owu wyszlo pozytywny.

    a9942c9fc55479cd13ab4a15f80f8e8e.png
  • emilanka Autorytet
    Postów: 4200 2968

    Wysłany: 8 kwietnia 2015, 18:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwi a to lekarz zlecił Ci takie badania?

    https://ciazooporna.music.blog/
    PCOS, insulinooporność, hiperinsulinemia poposiłkowa, hiperprolaktynemia, niedoczynność tarczycy, hiperandrogenizm (zbyt wysoki DHEAs androstendion), nietolerancja glutenu, mleka krowiego, mutacje: MTHFR 1298ac, Leiden, PAI, DTRR, nieszczelne jelita...
  • iwi87 Koleżanka
    Postów: 82 10

    Wysłany: 8 kwietnia 2015, 18:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie nie. sama sobie zrobilam. A dlaczego pytasz?

    a9942c9fc55479cd13ab4a15f80f8e8e.png
  • emilanka Autorytet
    Postów: 4200 2968

    Wysłany: 8 kwietnia 2015, 18:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo zastanawia mnie ta prolaktyna robiona z obciążeniem, czy były jakieś przesłanki żeby badać ją w tej fazie cyklu

    https://ciazooporna.music.blog/
    PCOS, insulinooporność, hiperinsulinemia poposiłkowa, hiperprolaktynemia, niedoczynność tarczycy, hiperandrogenizm (zbyt wysoki DHEAs androstendion), nietolerancja glutenu, mleka krowiego, mutacje: MTHFR 1298ac, Leiden, PAI, DTRR, nieszczelne jelita...
  • iwi87 Koleżanka
    Postów: 82 10

    Wysłany: 8 kwietnia 2015, 18:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co czytalam ze prolaktyna nie bardzo sie zmienia. Czyli jednak taki wynik mglogl wyjsc dlatego ze jest nieodpowiednia faza? A dodam ze tydzien temu robilam bez obciazenia 13ng/ml a norma: 5.18-26.53 teraz sa jakies inne jednostki i niewiem;/

    a9942c9fc55479cd13ab4a15f80f8e8e.png
  • emilanka Autorytet
    Postów: 4200 2968

    Wysłany: 8 kwietnia 2015, 18:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    są inne jednostki, ale to nie ma nic do rzeczy. Martwi mnie natomiast to że zrobiłaś badanie z obciążeniem.

    Jakie masz długie cykle?

    https://ciazooporna.music.blog/
    PCOS, insulinooporność, hiperinsulinemia poposiłkowa, hiperprolaktynemia, niedoczynność tarczycy, hiperandrogenizm (zbyt wysoki DHEAs androstendion), nietolerancja glutenu, mleka krowiego, mutacje: MTHFR 1298ac, Leiden, PAI, DTRR, nieszczelne jelita...
  • emilanka Autorytet
    Postów: 4200 2968

    Wysłany: 8 kwietnia 2015, 18:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wynik po obciążeniu wskazuje na hiperprolaktynemię czynnościową. Prolaktyna skutecznie blokuje natomiast pęknięcie pęcherzyka.

    Testy owulacyjne prawidłowo wskazały pik LH co potwierdziły badania. Sam pik nie świadczy jednak o tym że owulacja się odbędzie.

    Obawiam się jednak że nadgorliwie niepotrzebnie zrobiłaś to badanie w tej fazie cyklu, bo został wywołany sztucznie przeogromny skok prolaktyny. Choć nie wykluczone, że owulacja i tak nie doszłaby do skutku ze względu na tą hiperprolaktynemię (jednak zaznaczam że nie wiem jak do końca podejść do tego wyniku ponieważ nie słyszałam żeby ktokolwiek robił w tej fazie cyklu)

    Teraz musimy poczekać, na wzrost temp. Jeśli temp wzrośnie w 7 dpo możesz zrobić badanie poziomu progesteronu.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2015, 18:38

    https://ciazooporna.music.blog/
    PCOS, insulinooporność, hiperinsulinemia poposiłkowa, hiperprolaktynemia, niedoczynność tarczycy, hiperandrogenizm (zbyt wysoki DHEAs androstendion), nietolerancja glutenu, mleka krowiego, mutacje: MTHFR 1298ac, Leiden, PAI, DTRR, nieszczelne jelita...
  • iwi87 Koleżanka
    Postów: 82 10

    Wysłany: 8 kwietnia 2015, 18:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moge Cie zaprosic zeby pogadac na priv? Bo tak na forum to ciezko sie dogadac;)

    a9942c9fc55479cd13ab4a15f80f8e8e.png
  • emilanka Autorytet
    Postów: 4200 2968

    Wysłany: 8 kwietnia 2015, 18:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasne :)

    https://ciazooporna.music.blog/
    PCOS, insulinooporność, hiperinsulinemia poposiłkowa, hiperprolaktynemia, niedoczynność tarczycy, hiperandrogenizm (zbyt wysoki DHEAs androstendion), nietolerancja glutenu, mleka krowiego, mutacje: MTHFR 1298ac, Leiden, PAI, DTRR, nieszczelne jelita...
  • ciasteczkowy potwór Przyjaciółka
    Postów: 101 40

    Wysłany: 13 kwietnia 2015, 12:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pomożecie z interpertacją wyników? Badania w 3 dc. Długie cykle, PCOS z USG

    FSH- 7,2 mIU/ml
    LH- 7,6 mIU/ml
    Estradiol- 48 pg/ml
    Prolaktyna- 13,7 ng/ml
    DHAS-SO4- 190,30 ug/dl
    testosteron- 33,65 ng/ dl
    insulina- 7,6 uIU/ml

    " Nigdy nie mów nigdy"
    f2w3dqk3ff0nea4g.png
  • emilanka Autorytet
    Postów: 4200 2968

    Wysłany: 13 kwietnia 2015, 15:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    normy poproszę :) na pierwszy rzut oka wygląda ok ale podaj normy bo czasami są one różne w zależności od lab.
    bardzo ładny stosunek FSH do LH

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2015, 15:21

    https://ciazooporna.music.blog/
    PCOS, insulinooporność, hiperinsulinemia poposiłkowa, hiperprolaktynemia, niedoczynność tarczycy, hiperandrogenizm (zbyt wysoki DHEAs androstendion), nietolerancja glutenu, mleka krowiego, mutacje: MTHFR 1298ac, Leiden, PAI, DTRR, nieszczelne jelita...
  • ciasteczkowy potwór Przyjaciółka
    Postów: 101 40

    Wysłany: 13 kwietnia 2015, 16:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz podaję :)
    fsh - 7,2 mIU/ml
    f. pecherzykowa- 3,5- 12,5
    f. owu- 4,7- 21,5
    f. lutealna 1,7- 7,7
    menopauza 25,8- 134,8

    lh- 7,6
    f.pecherzykowa- 2,4- 12,6
    f. owu- 14,95,6
    f. lutealna- 1,0- 11,4
    menopauza 7,7- - 58,5

    estradiol 48 pg/ml
    f. pechezykowa 16,2- 313 pg/ml
    f. owo 41-323 pg/ml
    f. lutealna 10,9- 346 pg/ml

    prolaktyna 13,7 ng/ml
    norma 4,8- 23,3

    dhea- so4 190,3 ug/dl
    wiek
    10-14 33,9-280
    15-19 65,1- 368
    20-24 148-407
    25- 34 98,8- 340
    35-44 60,9- 337
    45-54 35,4- 256
    55-64 9,4- 246

    Ja mam 26 lat :)

    testosteron
    33,65 ng/dl
    norma 6- 82

    insulina 7,6uil/ml
    norma 2,6- 24,9

    " Nigdy nie mów nigdy"
    f2w3dqk3ff0nea4g.png
  • ciasteczkowy potwór Przyjaciółka
    Postów: 101 40

    Wysłany: 13 kwietnia 2015, 16:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tez mi sie podoba lh do fsh. Czytalam ze stosunek musi byc 1:1. u mnie jest dokladnie 1,05 :)

    " Nigdy nie mów nigdy"
    f2w3dqk3ff0nea4g.png
  • natalia2015 Koleżanka
    Postów: 40 21

    Wysłany: 16 kwietnia 2015, 08:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do Iwi87.

    Prolaktyne fatycznie jak coś powinnaś zrobić w czasie miesiączki. Nie wiem jak się prolaktyna zmienia w czasie cyklu, ale mi lekarz zawsze każe robić w 2-3 dc. Jezeli by patrzeć na wyniki pierwsze to faktycznie może to wskazywać na hiperprolaktynemie. Mam to samo, tabletkami zbiłam bardzo szybko, chociaż poprawy w uregulowaniu cykli za bardzo nie widzę. Pozdrawiam

  • dotik Autorytet
    Postów: 3173 3658

    Wysłany: 16 kwietnia 2015, 15:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    szybkie pytanko, miarodajny jest stosunek fsh:lh czy lh:fsh?? bo czasem to może diametralnie zmienić sytuację ;)

    jestem w ciąży, urojonej i spożywczej.

  • ciasteczkowy potwór Przyjaciółka
    Postów: 101 40

    Wysłany: 17 kwietnia 2015, 07:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lh: fsh

    dotik lubi tę wiadomość

    " Nigdy nie mów nigdy"
    f2w3dqk3ff0nea4g.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie robiłam badania w 2 d.c i są następujące:
    tsh-2,38 (w normie)
    fsh-6,12 U/I (faza folikularna: 3,5 -12,5) - w normie
    lh-19,99 mlU/ml (faza folikularna: 2,4-12,6) - czyli za wysokie
    mogłybyście podpowiedzieć co to oznacza aż tak wysokie lh?

  • natalica06 Autorytet
    Postów: 1445 504

    Wysłany: 29 kwietnia 2015, 13:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tsh w normie, ale mi lekarz mówił, że musi być do 2, najlepiej 1,5. Stosunek lh:fsh masz bardzo wysoki, powinien wynosić ok. 1, a u Ciebie jest ok. 3,27, myślę, że albo masz pcos, albo zaburzenia z owulacją, bo przy takim wysokim lh na początku cyklu w stosunku do fsh pęcherzyki mogą nie rosnąć i nie dojrzewa w nich kom. jajowa. Masz też pewnie długie cykle, albo miewasz :) bądź, co bądź nie jestem ekspertem, więc musisz udać się do gina

    201602111680.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 kwietnia 2015, 13:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalica06 wrote:
    tsh w normie, ale mi lekarz mówił, że musi być do 2, najlepiej 1,5. Stosunek lh:fsh masz bardzo wysoki, powinien wynosić ok. 1, a u Ciebie jest ok. 3,27, myślę, że albo masz pcos, albo zaburzenia z owulacją, bo przy takim wysokim lh na początku cyklu w stosunku do fsh pęcherzyki mogą nie rosnąć i nie dojrzewa w nich kom. jajowa. Masz też pewnie długie cykle, albo miewasz :) bądź, co bądź nie jestem ekspertem, więc musisz udać się do gina
    Dziękuję za opinię, tak idę do gina ale w przyszłym tygodniu. Lekarz podejrzewa u mnie brak owulacji i dlatego miałam wykonać te badania, jestem bardzo ciekawa co powie

  • natalica06 Autorytet
    Postów: 1445 504

    Wysłany: 29 kwietnia 2015, 18:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    1gwiazdeczka1 wrote:
    Dziękuję za opinię, tak idę do gina ale w przyszłym tygodniu. Lekarz podejrzewa u mnie brak owulacji i dlatego miałam wykonać te badania, jestem bardzo ciekawa co powie
    hahaha przez te całe starania niedługo samego - forumowiczki będziemy odpowiadać w dziale "Zapytaj eksperta" :D mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze

    201602111680.png
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Układ immunologiczny a problemy z płodnością, czyli czym jest niepłodność immunologiczna

Układ immunologiczny, czyli inaczej odpornościowy ma niebagatelny wpływ na płodność. Niekiedy czynniki immunologiczne mogą być bezpośrednią przyczyną niepłodności. Czy problemy z implantacją zarodka albo nawracającymi poronieniami mogą być wywołane przez czynniki immunologiczne? W jakich przypadkach rozważyć konsultację ze specjalistą - immunologiem? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego