Forum Starając się z pomocą medyczną Badanie KIR na problem z implantacją zarodka
Odpowiedz

Badanie KIR na problem z implantacją zarodka

Oceń ten wątek:
  • Hope89 Autorytet
    Postów: 762 253

    Wysłany: 15 kwietnia 2019, 22:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Didik34,
    Ja mam cały czas rozmyślania nt. tego domacicznego a zastrzyków. W pierwszej wersji dr zalecil mi domaciczny ale najgorsze jest to, że moje cykle są niepewne i bez stymulacji Lamettą się nie obejdzie, więc chyba lepsze byłyby zastrzyki....

    ♥ 07.2020 córeczka
  • arturowa Autorytet
    Postów: 1506 595

    Wysłany: 16 kwietnia 2019, 00:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope, czy ja dobrze zrozumiałam i ty też starasz sie naturalnie ? ;) Bo ciekawi mnie taka rzecz, czy wlew z accofilu podaje sie w każdym cyklu te 5-7 dni przed owulacją, czy tylko raz, przed pierwszymi zastrzykami ? Nie wiem czy mam dzwonić do mojego gina, wolę najpierw tu zapytać niż tam od razu robić z siebie wariatkę. I tak mam już napięte relacje u niego w przychodni :/

    5 lat starań, IO, pcos, niedoczynność tarczycy, hashimoto, hiperprolaktynemia + ALLOmlr 48%(z20), kir AA + oligosperma/azoospermia męża = cztery ciąże biochem.

    Starania od czerwca 2014.
  • Hope89 Autorytet
    Postów: 762 253

    Wysłany: 16 kwietnia 2019, 06:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    arturowa,
    Tak naturalnie :) W początkowej wersji, w cyklu w którym będę się starać miałam zalecony Accofil tylko raz - 5 dni przed owulacji i bez zastrzyków. Ale na moją prośbę dr zmienił ten 1 wlew domaciczny na zastrzyki, które miałabym zacząć brać 2 dni po owulacji.

    ♥ 07.2020 córeczka
  • Hope89 Autorytet
    Postów: 762 253

    Wysłany: 16 kwietnia 2019, 09:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Velvet.teddy
    Mogłabyś zdradzić nazwisko lekarza, który zlecił Ci wlew w Novum? :) Będę bardzo wdzięczna bo to dla mojej koleżanki. Dodalam Cię do przyjaciółek gdybyś nie chciała podawać nazwiska na forum a możesz na priv :)

    ♥ 07.2020 córeczka
  • Velvet.teddy Przyjaciółka
    Postów: 90 29

    Wysłany: 16 kwietnia 2019, 09:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope89 wrote:
    Velvet.teddy
    Mogłabyś zdradzić nazwisko lekarza, który zlecił Ci wlew w Novum? :) Będę bardzo wdzięczna bo to dla mojej koleżanki. Dodalam Cię do przyjaciółek gdybyś nie chciała podawać nazwiska na forum a możesz na priv :)
    Ja zalecenia mialam od immunologa doc P. w Novum mialam tylko zrobiony wlew.
    Z wlewem nie maja problemow (stosuja go tez na cienkie endometrium), ale zastrzykow juz nie polecają.

    Hope89 lubi tę wiadomość

  • Hope89 Autorytet
    Postów: 762 253

    Wysłany: 16 kwietnia 2019, 10:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Velvet.teddy

    Dziękuję :*

    Wiesz dlaczego w Novum nie polecają zastrzyków?

    ♥ 07.2020 córeczka
  • Velvet.teddy Przyjaciółka
    Postów: 90 29

    Wysłany: 16 kwietnia 2019, 10:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope89 wrote:
    Velvet.teddy

    Dziękuję :*

    Wiesz dlaczego w Novum nie polecają zastrzyków?
    Myślę że po prostu nie sa do takiego leczenia przekonani...
    Wlasciwie to żaden lekarz mi nie powiedzial żebym tego leku nie używała, tylko po transferze jak dr rozpisywala leki na po transferze to accofilu mi nie wpisala bo powiedziala ze oni tego nie zalecaja

  • Liolia Autorytet
    Postów: 824 1059

    Wysłany: 17 kwietnia 2019, 09:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Velvet.teddy wrote:
    Myślę że po prostu nie sa do takiego leczenia przekonani...
    Wlasciwie to żaden lekarz mi nie powiedzial żebym tego leku nie używała, tylko po transferze jak dr rozpisywala leki na po transferze to accofilu mi nie wpisala bo powiedziala ze oni tego nie zalecaja

    Moge to samo powiedzieć o novum, mnie lekarz powiedział że oni mogą przystosować się do zaleceń immunologa, nie będą tego leczenia kwestionować i wtrącać się, ale to nie są ich zalecenia.
    Mnie zrobili wlew accofilu z tego leka który ja sama zakupiła i przyniosła. I było powiedziane że receptę na accofil kiedy skończy się też nie wypiszą, a będę musiała zwrócić się do P.

    Hope89, Velvet.teddy lubią tę wiadomość

    38 lat, amh 11.2018-0.45, 9.2020-0.569, endometrioza, kir aa, nk 31% (aktualnie 23%)
    Novum
    11.2018 - ICSI krótki, 2 komórki, 1 zarodek w 3 dobie 10 blastomerów :(
    1.2019 - histeroskopia- liczne mikropolipy nie usunięte.
    04.2019 - ICSI cykl natur., 4 komórki, 2 zarodki w 2 dobie 2 i 3 blastomery :(
    07.2019 - ICSI cykl natur., 2 komórki, 2 zarodki w 3 dobie 14+AH i 6 blastomerów :(
    10.2019 - histeroskopia ok, endo wyrównany.
    11.2019 - ICSI cykl natur., 0 komórek. :(
    Kriobank
    12.2019 - ICSI krotki protokół, 1 komórka, 1 zarodek w 2 dobie 3 blastomery :(
    2-4.2020 - ICSI ultra długi protokół + testosteron + HW, 6 komórek, 3 zarodki w 5 dobie. ET- 4AB, 7dpt - 22,79, 10- 24,7, 11- 31,9, 13-15,5 cb(*) ❄❄
    5.2020 - jedna śnieżynka nie rozmroziła się, FET 2BB, 7dpt-9.49, 9-15.6, 11-0 cb(*).
    7-9.2020 - ICSI długi protokół + testosteron + HW, 2 komórki, 3 doba - 8b, 8b, 5 doba - 3bb. ET - 7dpt-40, 9dpt-90, 11dpt-?

    accofil, AH, atosiban, embrioglue, encorton, heparyna, akard
  • Velvet.teddy Przyjaciółka
    Postów: 90 29

    Wysłany: 17 kwietnia 2019, 13:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liolia wrote:
    Moge to samo powiedzieć o novum, mnie lekarz powiedział że oni mogą przystosować się do zaleceń immunologa, nie będą tego leczenia kwestionować i wtrącać się, ale to nie są ich zalecenia.
    Mnie zrobili wlew accofilu z tego leka który ja sama zakupiła i przyniosła. I było powiedziane że receptę na accofil kiedy skończy się też nie wypiszą, a będę musiała zwrócić się do P.
    A u kogo sie leczysz w Novum? Mozesz mi napiszac tu albo na priv jak wolisz? Ja mam jeszcze jeden zarodek i jak sie nie uda to chcialabym później zmienic lekarza i ciekawa jestem czy dr Z lub dr L tez bez problemu stosuja sie do zaleceń doc P?
    Jestes moze u ktoregos z nich?

  • Liolia Autorytet
    Postów: 824 1059

    Wysłany: 17 kwietnia 2019, 14:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Velvet.teddy wrote:
    A u kogo sie leczysz w Novum? Mozesz mi napiszac tu albo na priv jak wolisz? Ja mam jeszcze jeden zarodek i jak sie nie uda to chcialabym później zmienic lekarza i ciekawa jestem czy dr Z lub dr L tez bez problemu stosuja sie do zaleceń doc P?
    Jestes moze u ktoregos z nich?

    Jestem u W, ale z tego co wiem L i Z też akceptuję zalecenia P, może L troszkę więcej narzeka i widać że nie do końca zgadza się, ale akceptuję.

    Velvet.teddy lubi tę wiadomość

    38 lat, amh 11.2018-0.45, 9.2020-0.569, endometrioza, kir aa, nk 31% (aktualnie 23%)
    Novum
    11.2018 - ICSI krótki, 2 komórki, 1 zarodek w 3 dobie 10 blastomerów :(
    1.2019 - histeroskopia- liczne mikropolipy nie usunięte.
    04.2019 - ICSI cykl natur., 4 komórki, 2 zarodki w 2 dobie 2 i 3 blastomery :(
    07.2019 - ICSI cykl natur., 2 komórki, 2 zarodki w 3 dobie 14+AH i 6 blastomerów :(
    10.2019 - histeroskopia ok, endo wyrównany.
    11.2019 - ICSI cykl natur., 0 komórek. :(
    Kriobank
    12.2019 - ICSI krotki protokół, 1 komórka, 1 zarodek w 2 dobie 3 blastomery :(
    2-4.2020 - ICSI ultra długi protokół + testosteron + HW, 6 komórek, 3 zarodki w 5 dobie. ET- 4AB, 7dpt - 22,79, 10- 24,7, 11- 31,9, 13-15,5 cb(*) ❄❄
    5.2020 - jedna śnieżynka nie rozmroziła się, FET 2BB, 7dpt-9.49, 9-15.6, 11-0 cb(*).
    7-9.2020 - ICSI długi protokół + testosteron + HW, 2 komórki, 3 doba - 8b, 8b, 5 doba - 3bb. ET - 7dpt-40, 9dpt-90, 11dpt-?

    accofil, AH, atosiban, embrioglue, encorton, heparyna, akard
  • asienka30 Autorytet
    Postów: 1205 1250

    Wysłany: 17 kwietnia 2019, 15:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Velvet.teddy wrote:
    A u kogo sie leczysz w Novum? Mozesz mi napiszac tu albo na priv jak wolisz? Ja mam jeszcze jeden zarodek i jak sie nie uda to chcialabym później zmienic lekarza i ciekawa jestem czy dr Z lub dr L tez bez problemu stosuja sie do zaleceń doc P?
    Jestes moze u ktoregos z nich?
    L nie akceptuje zaleceń immunologa. Jak byłam jego pacjentka, to nie zgodził się na wlew z accofilu, a zastrzyki brałam na własna rękę pod kontrola docenta P. Ogólnie L nie wierzy w immunologie i tych zaleceń u swoich pacjentek nie chce stosować. Chociaż oczywiscie klinika i pielęgniarki powiedziały mi na początku coś innego.

    Velvet.teddy lubi tę wiadomość

    yy12gx5.png
    KIR AA, PCO, PAI-1, MTHFR, ANA1 dodatnie, obniżone parametry nasienia
    starania od 2015
    4 nieudane IUI
    operacja zpn - poprawa fragmentacji
    I podejście do IVF: 9 lipca punkcja (16 kumulusow, 8 komórek, 6 dojrzalych), 14 lipca - transfer 1 blastki :(
    3 mrozaczki...
    sierpień 2018 - scratching endometrium
    12 września - crio :(
    11 października - crio :(
    15 .02.2019 - start II procedury
    01.03.2019 - transfer 3-dniowego Kropka; 12 dpt - beta hcg 259,9; 14 dpt - beta hcg 912,4; 17 dpt - beta hcg 2719,0; 20 dpt - beta hcg 8518,0; 23 dpt - beta hcg 22385,0; mamy <3
  • Liolia Autorytet
    Postów: 824 1059

    Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    asienka30 wrote:
    L nie akceptuje zaleceń immunologa. Jak byłam jego pacjentka, to nie zgodził się na wlew z accofilu, a zastrzyki brałam na własna rękę pod kontrola docenta P. Ogólnie L nie wierzy w immunologie i tych zaleceń u swoich pacjentek nie chce stosować. Chociaż oczywiscie klinika i pielęgniarki powiedziały mi na początku coś innego.

    Ja tego nie wiedziała naprawdę...
    chyba na wątku Novum jakiś czas temu dziewczyny wypowiadali się z tego powodu, ja tak zrozumiałam że L wcześniej nie akceptowal, a teraz już trudno ale godzi się, może jeszcze nie zawsze...
    P kiedy wypisywać zalecenia pytał gdzie leczymy się i powiedział że w Novum nie będzie problemu z jego zaleceniami.

    38 lat, amh 11.2018-0.45, 9.2020-0.569, endometrioza, kir aa, nk 31% (aktualnie 23%)
    Novum
    11.2018 - ICSI krótki, 2 komórki, 1 zarodek w 3 dobie 10 blastomerów :(
    1.2019 - histeroskopia- liczne mikropolipy nie usunięte.
    04.2019 - ICSI cykl natur., 4 komórki, 2 zarodki w 2 dobie 2 i 3 blastomery :(
    07.2019 - ICSI cykl natur., 2 komórki, 2 zarodki w 3 dobie 14+AH i 6 blastomerów :(
    10.2019 - histeroskopia ok, endo wyrównany.
    11.2019 - ICSI cykl natur., 0 komórek. :(
    Kriobank
    12.2019 - ICSI krotki protokół, 1 komórka, 1 zarodek w 2 dobie 3 blastomery :(
    2-4.2020 - ICSI ultra długi protokół + testosteron + HW, 6 komórek, 3 zarodki w 5 dobie. ET- 4AB, 7dpt - 22,79, 10- 24,7, 11- 31,9, 13-15,5 cb(*) ❄❄
    5.2020 - jedna śnieżynka nie rozmroziła się, FET 2BB, 7dpt-9.49, 9-15.6, 11-0 cb(*).
    7-9.2020 - ICSI długi protokół + testosteron + HW, 2 komórki, 3 doba - 8b, 8b, 5 doba - 3bb. ET - 7dpt-40, 9dpt-90, 11dpt-?

    accofil, AH, atosiban, embrioglue, encorton, heparyna, akard
  • ewela789 Znajoma
    Postów: 18 7

    Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Velvet.teddy wrote:
    A u kogo sie leczysz w Novum? Mozesz mi napiszac tu albo na priv jak wolisz? Ja mam jeszcze jeden zarodek i jak sie nie uda to chcialabym później zmienic lekarza i ciekawa jestem czy dr Z lub dr L tez bez problemu stosuja sie do zaleceń doc P?
    Jestes moze u ktoregos z nich?

    Dziewczyny, dr Z bez żadnego problemu zastosował się do zaleceń doc.P
    Miałam u niego 3 transfery. Jedyne co, to był zły, że zaczęłam przyjmować Acard przed transferem (zalecenie doc. P. ), bo mówił że czasem niestety w trakcie zakładania wziernika czy cewnika uszkadza się naczynko krwionośne i wtedy bardzo intensywnie krwawi.

    Velvet.teddy lubi tę wiadomość

  • asienka30 Autorytet
    Postów: 1205 1250

    Wysłany: 17 kwietnia 2019, 21:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liolia wrote:
    Ja tego nie wiedziała naprawdę...
    chyba na wątku Novum jakiś czas temu dziewczyny wypowiadali się z tego powodu, ja tak zrozumiałam że L wcześniej nie akceptowal, a teraz już trudno ale godzi się, może jeszcze nie zawsze...
    P kiedy wypisywać zalecenia pytał gdzie leczymy się i powiedział że w Novum nie będzie problemu z jego zaleceniami.
    To pewnie zależy od jego humoru ;) ja miałam stymulacje w lutym i nie zgodzil się na zalecenia docenta P. W novum to chyba właśnie zależy od lekarza, trzeba znaleźć takiego, który nie będzie negowal zaleceń immunologa.

    yy12gx5.png
    KIR AA, PCO, PAI-1, MTHFR, ANA1 dodatnie, obniżone parametry nasienia
    starania od 2015
    4 nieudane IUI
    operacja zpn - poprawa fragmentacji
    I podejście do IVF: 9 lipca punkcja (16 kumulusow, 8 komórek, 6 dojrzalych), 14 lipca - transfer 1 blastki :(
    3 mrozaczki...
    sierpień 2018 - scratching endometrium
    12 września - crio :(
    11 października - crio :(
    15 .02.2019 - start II procedury
    01.03.2019 - transfer 3-dniowego Kropka; 12 dpt - beta hcg 259,9; 14 dpt - beta hcg 912,4; 17 dpt - beta hcg 2719,0; 20 dpt - beta hcg 8518,0; 23 dpt - beta hcg 22385,0; mamy <3
  • Velvet.teddy Przyjaciółka
    Postów: 90 29

    Wysłany: 17 kwietnia 2019, 22:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny😉
    Nie oczekuje żeby lekarze ginekolodzy sie znali
    ma immunologii i nie musza koniecznie w to wierzyć, ale fajnie by bylo żeby nie trzeba było sie kryc przed nimi z leczeniem immunologicznym. Wystarczy żeby po prostu bez problemu akceptowali...

  • Velvet.teddy Przyjaciółka
    Postów: 90 29

    Wysłany: 17 kwietnia 2019, 22:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    asienka30 wrote:
    L nie akceptuje zaleceń immunologa. Jak byłam jego pacjentka, to nie zgodził się na wlew z accofilu, a zastrzyki brałam na własna rękę pod kontrola docenta P. Ogólnie L nie wierzy w immunologie i tych zaleceń u swoich pacjentek nie chce stosować. Chociaż oczywiscie klinika i pielęgniarki powiedziały mi na początku coś innego.
    A Ty w Novum miałaś udany transfer?! U kogo? To byl pierwszy z accofilem czy juz kolejny?

  • Velvet.teddy Przyjaciółka
    Postów: 90 29

    Wysłany: 17 kwietnia 2019, 22:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    asienka30
    z ciekawosci Twojej historii poczytałam sobie Twoje posty z novum...
    Współczuję przeżyć przy stymulacji, ale bardzo sie cieszę że w końcu tak pozytywnie wyszło...😊
    Ja też nie jestem zadowolona z mojej stymulacji w Novum. Plany byly trzymac zarodki do blastki bo czynnik męski, dobrze sie stymuluje i mialo byc 14-18 pęcherzyków do pobrania ale się okazalo ze przed punkcja duzo popekalo. I zostalam z 3 zarodkami i juz nie trzymali do blastki...
    Wyczytałam ze w koncu u dr Z zostalas...a on nie byl przeciwko braniu accofilu?

  • asienka30 Autorytet
    Postów: 1205 1250

    Wysłany: 18 kwietnia 2019, 09:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Velvet.teddy wrote:
    A Ty w Novum miałaś udany transfer?! U kogo? To byl pierwszy z accofilem czy juz kolejny?
    Tak, udany transfer był w novum, robił go doktor Zamora. Stymulację miałam u L ale jego absolutnie nikomu nie polecam. Tak nieudanej stymulacji nikomu nie życzę. Ten pan już raczej nie powinien się zajmować leczeniem ludzi, tylko liczeniem pieniążków ze swojego biznesu... to był pierwszy transfer z accofilem. Miałam tylko zastrzyki od dnia po transferze, bo nie zdążyłam z wlewem.

    Velvet.teddy lubi tę wiadomość

    yy12gx5.png
    KIR AA, PCO, PAI-1, MTHFR, ANA1 dodatnie, obniżone parametry nasienia
    starania od 2015
    4 nieudane IUI
    operacja zpn - poprawa fragmentacji
    I podejście do IVF: 9 lipca punkcja (16 kumulusow, 8 komórek, 6 dojrzalych), 14 lipca - transfer 1 blastki :(
    3 mrozaczki...
    sierpień 2018 - scratching endometrium
    12 września - crio :(
    11 października - crio :(
    15 .02.2019 - start II procedury
    01.03.2019 - transfer 3-dniowego Kropka; 12 dpt - beta hcg 259,9; 14 dpt - beta hcg 912,4; 17 dpt - beta hcg 2719,0; 20 dpt - beta hcg 8518,0; 23 dpt - beta hcg 22385,0; mamy <3
  • asienka30 Autorytet
    Postów: 1205 1250

    Wysłany: 18 kwietnia 2019, 10:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Velvet.teddy wrote:
    asienka30
    z ciekawosci Twojej historii poczytałam sobie Twoje posty z novum...
    Współczuję przeżyć przy stymulacji, ale bardzo sie cieszę że w końcu tak pozytywnie wyszło...😊
    Ja też nie jestem zadowolona z mojej stymulacji w Novum. Plany byly trzymac zarodki do blastki bo czynnik męski, dobrze sie stymuluje i mialo byc 14-18 pęcherzyków do pobrania ale się okazalo ze przed punkcja duzo popekalo. I zostalam z 3 zarodkami i juz nie trzymali do blastki...
    Wyczytałam ze w koncu u dr Z zostalas...a on nie byl przeciwko braniu accofilu?
    Powiem szczerze ze już nawet nie dyskutowałam z Zamora na temat zastrzykow z accofilu. Uznałam ze to moja decyzja, byłam pod kontrola docenta P i tylko oznajmiłam Zamorze ze biore zastrzyki z accofilu i ze to zalecenia immunologa. Nie komentował tego.

    Velvet.teddy lubi tę wiadomość

    yy12gx5.png
    KIR AA, PCO, PAI-1, MTHFR, ANA1 dodatnie, obniżone parametry nasienia
    starania od 2015
    4 nieudane IUI
    operacja zpn - poprawa fragmentacji
    I podejście do IVF: 9 lipca punkcja (16 kumulusow, 8 komórek, 6 dojrzalych), 14 lipca - transfer 1 blastki :(
    3 mrozaczki...
    sierpień 2018 - scratching endometrium
    12 września - crio :(
    11 października - crio :(
    15 .02.2019 - start II procedury
    01.03.2019 - transfer 3-dniowego Kropka; 12 dpt - beta hcg 259,9; 14 dpt - beta hcg 912,4; 17 dpt - beta hcg 2719,0; 20 dpt - beta hcg 8518,0; 23 dpt - beta hcg 22385,0; mamy <3
  • njut Autorytet
    Postów: 4832 2349

    Wysłany: 18 kwietnia 2019, 12:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Velvet.teddy wrote:
    Dzięki dziewczyny😉
    Nie oczekuje żeby lekarze ginekolodzy sie znali
    ma immunologii i nie musza koniecznie w to wierzyć, ale fajnie by bylo żeby nie trzeba było sie kryc przed nimi z leczeniem immunologicznym. Wystarczy żeby po prostu bez problemu akceptowali...
    Dlatego duża większość dziewczyn z problemem immuno leczy się w Provicie. Ja mam blisko Wawę a jeżdżę do Katowic :/

    Velvet.teddy lubi tę wiadomość

    11 i ostatni rok starań
    3 poronienia naturalnych ciąż: 2011 5+6tc, 2013 7+1tc, 2019 8+2tc i 1CB po CT
    2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, ... czeka 8A, 8A ❄️❄️
    A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
    on: FDNA 22%, HLA-C C1
    moja historia leczenia
‹‹ 109 110 111 112 113 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

„Nie mogę zajść w ciążę!” – najczęstsze problemy z płodnością u kobiet

Czy zastanawiałaś się kiedy powinnaś zacząć martwić się, jeśli pomimo waszych starań nie możesz zajść w ciążę? Czy lepiej cierpliwie czekać, czy może gdy nadejdą pierwsze obawy, od razu skonsultować się z lekarzem? Przeczytaj jakie są niepokojące objawy, których nie powinnaś ignorować i jakie są potencjalne rozwiązania zwiększające szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego