Forum Starając się z pomocą medyczną Badanie KIR na problem z implantacją zarodka
Odpowiedz

Badanie KIR na problem z implantacją zarodka

Oceń ten wątek:
  • Velvet.teddy Przyjaciółka
    Postów: 90 29

    Wysłany: 18 kwietnia 2019, 13:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    njut wrote:
    Dlatego duża większość dziewczyn z problemem immuno leczy się w Provicie. Ja mam blisko Wawę a jeżdżę do Katowic :/
    Dzięki😊
    Ja wybralam Novum bo podobno maja dobre laboratorium a u nas głównym problemem poza immuno jest czynnik meski.
    Przy pierwszej stymulacji z 8 ładnych 3 dniowych zarodkow zostala nam 1 ladna blastka. To bylo w uk i reszty slabszych nawet nie mrozili.
    Dlatego zalezy mi zeby to jakos ladnie mozna bylo pogodzic, bo co mi z samego leczenia immuno jak zarodki może słabe.
    Tylko jak na razie to i w Novum efekt marny...

  • njut Autorytet
    Postów: 4832 2349

    Wysłany: 18 kwietnia 2019, 14:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Velvet.teddy wrote:
    Dzięki😊
    Ja wybralam Novum bo podobno maja dobre laboratorium a u nas głównym problemem poza immuno jest czynnik meski.
    Przy pierwszej stymulacji z 8 ładnych 3 dniowych zarodkow zostala nam 1 ladna blastka. To bylo w uk i reszty slabszych nawet nie mrozili.
    Dlatego zalezy mi zeby to jakos ladnie mozna bylo pogodzic, bo co mi z samego leczenia immuno jak zarodki może słabe.
    Tylko jak na razie to i w Novum efekt marny...
    Ja pierwszą stymulację miałam w Białymstoku w Bocianie. Tam mają świetnego embriologa. Wiem, że teraz mają też oddział w Wawie.

    Velvet.teddy lubi tę wiadomość

    11 i ostatni rok starań
    3 poronienia naturalnych ciąż: 2011 5+6tc, 2013 7+1tc, 2019 8+2tc i 1CB po CT
    2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, ... czeka 8A, 8A ❄️❄️
    A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
    on: FDNA 22%, HLA-C C1
    moja historia leczenia
  • Zuza6 Ekspertka
    Postów: 223 100

    Wysłany: 18 kwietnia 2019, 14:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    po wizycie u doc. Pasnika i wyszło mi, że mam kir BX z brakiem 4 kirów implementacjach, wysokie NK na które dostałam kroplówki z Intralipid. Myślałam, że dostanę accofil. Faceta nasienie ok.
    Ze względu na mój wiek myślę o adopcji KD. To już ostatni mój gwizdek.
    Czy w takim wypadku warto badać CBA i ALL MLR?

    f2w3ebkmrc8r6rir.png
  • niezapominajka2017 Autorytet
    Postów: 4486 2368

    Wysłany: 18 kwietnia 2019, 18:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza6 wrote:
    Dziewczyny,
    po wizycie u doc. Pasnika i wyszło mi, że mam kir BX z brakiem 4 kirów implementacjach, wysokie NK na które dostałam kroplówki z Intralipid. Myślałam, że dostanę accofil. Faceta nasienie ok.
    Ze względu na mój wiek myślę o adopcji KD. To już ostatni mój gwizdek.
    Czy w takim wypadku warto badać CBA i ALL MLR?

    Ja bym zbadala, bo nasienie i tak bedzie od meza przy KD a allo mlr bada czy reagujesz pozytywnie na meza. CBA mowi o stanach zapalnych w organizmie, a takze na ile atakujesz albo chronisz zarodek. Mozna skorygowac wyniki sterydem albo immunosupresja. Mysle, ze warto zrobic te dwa badania.

    Zuza6 lubi tę wiadomość

    Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
    8.03.2017 IVF :( :( ❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
    5.05.2017 ICSI :( 2.06.2017 crio :( 26.06.2017 crio :( :(
    28.07.2017 ICSI :( 26.09.2017 crio [*] 8tc :( :( 14.02.2018 crio [*] 6tc :( :(
    20.04.2018 ICSI :( brak mrozakow
    22.03.2019 IMSI :( 13.07.2019 :(
  • Hope89 Autorytet
    Postów: 768 256

    Wysłany: 18 kwietnia 2019, 21:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza6,
    To finalnie dostałaś Accofil czy nie? :)

    ♥ 07.2020 córeczka
  • Zuza6 Ekspertka
    Postów: 223 100

    Wysłany: 19 kwietnia 2019, 07:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Accofilu nie dostałam.

    f2w3ebkmrc8r6rir.png
  • palyna Autorytet
    Postów: 968 551

    Wysłany: 19 kwietnia 2019, 09:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    njut wrote:
    Dlatego duża większość dziewczyn z problemem immuno leczy się w Provicie. Ja mam blisko Wawę a jeżdżę do Katowic :/
    Hej ,
    Mówisz ze Provita jest dobra dla dziewczyn które maja problem immuno?? Możesz mi kogoś tam polecić ? U mnie problemem są skopane Kiry ... Przy pierwszej stymulacji brałam accofil (wlew) potem po transferze zastrzyki , ale nawet nic nie drgnęło. Leczę się ogólnie u Pasnika - który nie był za Invitro chciał zebysmy się naturalnie starali, no ale ja chciałam byc mądrzejsza :).
    Generalnie leczę sie w Katowicach w Invimedzie , ale myśle nad zmiana Kliniki, albo nad staraniami naturalnymi tak jak zaleca Paśnik

    palyna
  • njut Autorytet
    Postów: 4832 2349

    Wysłany: 19 kwietnia 2019, 09:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    palyna wrote:
    Hej ,
    Mówisz ze Provita jest dobra dla dziewczyn które maja problem immuno?? Możesz mi kogoś tam polecić ? U mnie problemem są skopane Kiry ... Przy pierwszej stymulacji brałam accofil (wlew) potem po transferze zastrzyki , ale nawet nic nie drgnęło. Leczę się ogólnie u Pasnika - który nie był za Invitro chciał zebysmy się naturalnie starali, no ale ja chciałam byc mądrzejsza :).
    Generalnie leczę sie w Katowicach w Invimedzie , ale myśle nad zmiana Kliniki, albo nad staraniami naturalnymi tak jak zaleca Paśnik
    Ja leczę się u docenta i dr Marty, która stosuje jego zalecenia. Polecam ten duet ;)
    Ty masz KIR BX który jest tą lepszą opcją, nawet Accofil nie zawsze jest potrzebny. A których Ci brakuje?
    Czy z immuno badałaś jeszcze IMK i CBA?
    Z AMH i nasieniem ok? Wiek?
    Endometrioza wykluczona?
    Dobrze się stymulowałaś, jak wynik IVF?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2019, 09:58

    11 i ostatni rok starań
    3 poronienia naturalnych ciąż: 2011 5+6tc, 2013 7+1tc, 2019 8+2tc i 1CB po CT
    2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, ... czeka 8A, 8A ❄️❄️
    A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
    on: FDNA 22%, HLA-C C1
    moja historia leczenia
  • palyna Autorytet
    Postów: 968 551

    Wysłany: 19 kwietnia 2019, 12:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    njut wrote:
    Ja leczę się u docenta i dr Marty, która stosuje jego zalecenia. Polecam ten duet ;)
    Ty masz KIR BX który jest tą lepszą opcją, nawet Accofil nie zawsze jest potrzebny. A których Ci brakuje?
    Czy z immuno badałaś jeszcze IMK i CBA?
    Z AMH i nasieniem ok? Wiek?
    Endometrioza wykluczona?
    Dobrze się stymulowałaś, jak wynik IVF?

    Ja już kochana wszystko mam chyba przebadane :)
    IMK zrobione CBA tez , amh mogłoby być wyższe ale jest ok , nasienie super , wiek 33 , stymulacja była ok , pobrali mi chyba 5 komórek z czego 2 podali 3 chcieli dochodowac do stadium blastki , przeciągnęli do 6 doby i wszystkie padły , wiec nawet nie mieliśmy mrozakow żadnych ...
    endometrioza - coś tam wyszło przy laparoskopii (jajowody drodze) ale usunęli. Napisze których kirów brakuje jak wrócę do domu , ale generalnie tych najważniejszych za zagnieżdżenie się zarodka.
    Ciężki przypadek ze mnie , co :)? I co tu robić więcej ?

    palyna
  • palyna Autorytet
    Postów: 968 551

    Wysłany: 19 kwietnia 2019, 20:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Njut - nieobecne Kiry:2DL4del, 2DL5(gr1),2DL5(gr2),2DS1,2DS3,2DS4(del-22bp),2DS5,3DS1.
    Cytokiny - wskaźnik IFNy/IL-10 wynosi 0,66
    Wskaźnik TNF/IL-10 wynosi 10,73

    palyna
  • njut Autorytet
    Postów: 4832 2349

    Wysłany: 19 kwietnia 2019, 20:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    palyna wrote:
    Ja już kochana wszystko mam chyba przebadane :)
    IMK zrobione CBA tez , amh mogłoby być wyższe ale jest ok , nasienie super , wiek 33 , stymulacja była ok , pobrali mi chyba 5 komórek z czego 2 podali 3 chcieli dochodowac do stadium blastki , przeciągnęli do 6 doby i wszystkie padły , wiec nawet nie mieliśmy mrozakow żadnych ...
    endometrioza - coś tam wyszło przy laparoskopii (jajowody drodze) ale usunęli. Napisze których kirów brakuje jak wrócę do domu , ale generalnie tych najważniejszych za zagnieżdżenie się zarodka.
    Ciężki przypadek ze mnie , co :)? I co tu robić więcej ?
    Przypadek jak przypadek każdej z nas. Trudno powiedzieć czy ciężki ;)
    A możesz wpisać też wyniki CBA, IMK i AMH?
    Skoro nie udało się dociągnąć żadnego z 3 zarodków do blastki to winą może być jednak nasienie. Mąż miał robione bardziej szczegółowe badania jak HBA, FDNA, MSOME?

    11 i ostatni rok starań
    3 poronienia naturalnych ciąż: 2011 5+6tc, 2013 7+1tc, 2019 8+2tc i 1CB po CT
    2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, ... czeka 8A, 8A ❄️❄️
    A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
    on: FDNA 22%, HLA-C C1
    moja historia leczenia
  • palyna Autorytet
    Postów: 968 551

    Wysłany: 19 kwietnia 2019, 21:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    njut wrote:
    Przypadek jak przypadek każdej z nas. Trudno powiedzieć czy ciężki ;)
    A możesz wpisać też wyniki CBA, IMK i AMH?
    Skoro nie udało się dociągnąć żadnego z 3 zarodków do blastki to winą może być jednak nasienie. Mąż miał robione bardziej szczegółowe badania jak HBA, FDNA, MSOME?

    Nie kojarzę żeby mąż miał robione takie badania , ale na pewno badanie nasienia nie było takie podstawowe tylko rozszerzone .
    Żaden lekarz nie wspomniał nawet żeby zrobić jakieś bardziej szczegółowe , bo twierdzą ze jest super. Wkleję resztę badań jak tylko znajdę chwile żeby usiąść i je odkopać :)
    Jak możesz napisać jaki u Ciebie jest teraz plan działania ?

    palyna
  • njut Autorytet
    Postów: 4832 2349

    Wysłany: 20 kwietnia 2019, 16:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    palyna wrote:
    Nie kojarzę żeby mąż miał robione takie badania , ale na pewno badanie nasienia nie było takie podstawowe tylko rozszerzone .
    Żaden lekarz nie wspomniał nawet żeby zrobić jakieś bardziej szczegółowe , bo twierdzą ze jest super. Wkleję resztę badań jak tylko znajdę chwile żeby usiąść i je odkopać :)
    Jak możesz napisać jaki u Ciebie jest teraz plan działania ?
    Ze względu na wynik stymulacji poszerzyłabym diagnostykę o te badania. Lekarzy dawno przestałam słuchać, bo ich potrzeby nie szły w parze z moimi ;)
    U mnie plan działania bez zmian od ponad roku. Celem jest ruszenie MLR a potem transfery z obstawą Accofilu na KIR AA. Zakończyłam drugą serię szczepień i aktualnie jestem chora od blisko 3 tygodni. Może to przez szczepienia bo wcześniej byłam zdrowa jak rybka przez prawie 2 lata.

    11 i ostatni rok starań
    3 poronienia naturalnych ciąż: 2011 5+6tc, 2013 7+1tc, 2019 8+2tc i 1CB po CT
    2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, ... czeka 8A, 8A ❄️❄️
    A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
    on: FDNA 22%, HLA-C C1
    moja historia leczenia
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 kwietnia 2019, 09:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drogie kobietki zdrowych spokojnych świąt pełnych miłości i spokoju spędzonych w gronie najbliższych wam osób i spełnienia tego jednego największego marzenia❤️🤗

    Hope89 lubi tę wiadomość

  • palyna Autorytet
    Postów: 968 551

    Wysłany: 21 kwietnia 2019, 14:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    njut wrote:
    Ze względu na wynik stymulacji poszerzyłabym diagnostykę o te badania. Lekarzy dawno przestałam słuchać, bo ich potrzeby nie szły w parze z moimi ;)
    U mnie plan działania bez zmian od ponad roku. Celem jest ruszenie MLR a potem transfery z obstawą Accofilu na KIR AA. Zakończyłam drugą serię szczepień i aktualnie jestem chora od blisko 3 tygodni. Może to przez szczepienia bo wcześniej byłam zdrowa jak rybka przez prawie 2 lata.
    Aaa to ze jesteś chora to na pewno po szczepieniach ... ja teraz posłucham się Pasnika j spróbuje naturalnie z accofilem encortonem itd
    Przecież kiedyś musi się udać , prawda :)?

    palyna
  • palyna Autorytet
    Postów: 968 551

    Wysłany: 22 kwietnia 2019, 22:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    njut wrote:
    Przypadek jak przypadek każdej z nas. Trudno powiedzieć czy ciężki ;)
    A możesz wpisać też wyniki CBA, IMK i AMH?
    Skoro nie udało się dociągnąć żadnego z 3 zarodków do blastki to winą może być jednak nasienie. Mąż miał robione bardziej szczegółowe badania jak HBA, FDNA, MSOME?
    Njut mialam Ci wkleić jeszcze inne badania.
    WBC limfocyty- 39,9 norma 16-44
    Limfocyty T
    Cd3 82 norma 55-83
    Cd4 49 norma 27-57
    Cd8 27 norma 10-39
    Limfocyty B
    Cd19 7 norma 6-19
    Komórki NK(cd3-16+56+) 9 norma 7-31
    I komentarz : 4% komórek cd3+/cd4+/cd8+ (limfocyty T podwójnie dodatnie) w bramce limfocytarnej .

    Co myślisz :)?

    palyna
  • njut Autorytet
    Postów: 4832 2349

    Wysłany: 23 kwietnia 2019, 11:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    palyna wrote:
    Njut mialam Ci wkleić jeszcze inne badania.
    WBC limfocyty- 39,9 norma 16-44
    Limfocyty T
    Cd3 82 norma 55-83
    Cd4 49 norma 27-57
    Cd8 27 norma 10-39
    Limfocyty B
    Cd19 7 norma 6-19
    Komórki NK(cd3-16+56+) 9 norma 7-31
    I komentarz : 4% komórek cd3+/cd4+/cd8+ (limfocyty T podwójnie dodatnie) w bramce limfocytarnej .

    Co myślisz :)?
    ANA masz teraz + czy -?
    CD3/4 jest ok a 4/8 też jeśli masz ANA-.
    NK super :)

    11 i ostatni rok starań
    3 poronienia naturalnych ciąż: 2011 5+6tc, 2013 7+1tc, 2019 8+2tc i 1CB po CT
    2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, ... czeka 8A, 8A ❄️❄️
    A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
    on: FDNA 22%, HLA-C C1
    moja historia leczenia
  • palyna Autorytet
    Postów: 968 551

    Wysłany: 23 kwietnia 2019, 11:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    njut wrote:
    ANA masz teraz + czy -?
    CD3/4 jest ok a 4/8 też jeśli masz ANA-.
    NK super :)
    Aktualnie Ana ujemne , po immunosupresji :)
    Wszystko ładnie pięknie a ja dalej mam zagwozdke co jeszcze mogę zbadać żeby znaleźć przyczynę ...

    palyna
  • Krąsi Autorytet
    Postów: 1209 720

    Wysłany: 23 kwietnia 2019, 16:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam pytanie: KIR badamy u kobiety i mężczyzny czy tylko u kobiety? Takie samo pytanie mam dotyczące HLA C-oboje partnerów czy tylko jedno z pary? Jestem jeszcze zielona w genetykę i immunologię.

    rfxggywlo00cjtpm.png

    ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
    musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;

    on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
    leniwiec, przyparty do muru - walczy;

    1. ICSI - nieudane;
    2. PICSI:
    17.04.2020 - Mały Człowiek ma 6,52 cm, serce jak dzwon - 156 uderzeń i jest prawdopodobnie Dziewczynką 🎀🍏💕
    19.05.2020 - Mały Człowiek ma 13,6 cm, 201 gram i jest prawdopodobnie Dziewczynką 🎀🍏💗
    23.06.2020 - Mały Człowiek ma 465 g i jest Dziewczynką 🎀🍏❤️️
  • Velvet.teddy Przyjaciółka
    Postów: 90 29

    Wysłany: 23 kwietnia 2019, 17:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krąsi wrote:
    Dziewczyny, mam pytanie: KIR badamy u kobiety i mężczyzny czy tylko u kobiety? Takie samo pytanie mam dotyczące HLA C-oboje partnerów czy tylko jedno z pary? Jestem jeszcze zielona w genetykę i immunologię.
    Kir bada kobieta a hla-c zwykle tylko partner, ale niektore dziewczyny z kirem AA też badaja

    Krąsi lubi tę wiadomość

‹‹ 110 111 112 113 114 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego