Forum Starając się z pomocą medyczną Badanie KIR na problem z implantacją zarodka
Odpowiedz

Badanie KIR na problem z implantacją zarodka

Oceń ten wątek:
  • Koralina88 Autorytet
    Postów: 549 234

    Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Mam pytanie, czy jak mam zawyżone komorki i brak kirow implantacyjnych to u mnie i intralipid i accofil??
    Jestem w tym zielona A odkąd mam wyniki badan to szperac w Internecie i wychodzi na to że u mnie problem z nk i kir.
    W badaniu limfocytow mam komorki 17, a aktywnosc wyszła mi 26%, mieszczą się w normie ale nie rozumiem tego zbytnio. Kir mam bx ale brak tych z ds czyli implantacyjnych.
    Dodam że jestem po siedmiu transferach.

    Ja mam ten sam problem co ty, wysokie komórki NK, KIR bx ale brak tych ważniejszych implantacyjnych. Dotychczas na komórki nk biorę intralipid i Encorton. A o kirach dowiedziałam się niedawno. W poniedziałek mam wizytę u immunologa, mam nadzieję, że dowiem się coś więcej. Liczę na to, że w końcu dostanę coś co pomoże!

    Starania od września 2015
    3 aniołki 20.10.2017 (8 tc), 21.08.2018 (6 tc), 22.02.2019 (6 tc)
    zespół antyfosfolipidowy
    mutacja MTHFR_677C-T układ heterozygotyczny,
    mutacja PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    wysokie komórki NK - 04.2018 - 25,19%, 03.2019 - 17,6%
    hashimoto (leczone obecnie ok)
    HSG ok, histeroskopia ok
    ANA, ASA - ujemne
    KIR bx
  • Esperanza Mia Autorytet
    Postów: 5129 3581

    Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koralina88 wrote:
    Ja mam ten sam problem co ty, wysokie komórki NK, KIR bx ale brak tych ważniejszych implantacyjnych. Dotychczas na komórki nk biorę intralipid i Encorton. A o kirach dowiedziałam się niedawno. W poniedziałek mam wizytę u immunologa, mam nadzieję, że dowiem się coś więcej. Liczę na to, że w końcu dostanę coś co pomoże!
    Pewnie dostaniesz accofil. A NK powtórnie badałas po intralipidzie i encorton

    1usaqtkf1ub9vxv3.png
    "Cokolwiek zasiejesz, po jakimś czasie zbierzesz ! Twoje myśli to ziarno i od nich będą zależeć żniwa ".
    02.01.2020 *IVF *ICSI MACS
    15.01.2020 punkcja ❄❄ ❄
    15.02.2020 transfer 3AA zostały ❄❄
    6 dpt 49,5
    9 dpt 181,5
    11 dpt 286
    13 dpt 446
    16 dpt 1446
    19 dpt 3893
    26 dpt ❤️ 12.03.2020
    18.06.2020 20+3 połówkowe- waga 385 g szczęścia 💕 będzie długo wyczekiwany synek 💕
    19.06.2020 pierwsze ruchy synka 💗
    21.07.2020 25+1 waga 776 g
    21.08.2020 29+5 połówkowe 3 trymestru waga 1502g
    09.09.2020 waga 1944g
    34+2 waga 2200, 35+2 waga 2600
    09.10.2020 54 cm, 2620g godz 23.21 szczęścia
    01.2020 AMH 2,90, 08.2019 AMH 1,89
    04.2919 AMH 1,00, 07.2017 AMH 2,66
    2018 HSG ok, 2018 histero ok,
    IO, MTHFR A1298C,
    21.02.2020 NK 15%, 09.2019 NK 25% KIR BX brak 2DS1 2DS5 3DS1
    On: HBA 48% morfologia 0-5% DFI 14% HLA-C : C1 i C2
    Początek starań 05.2016
  • [email protected] 35 Ekspertka
    Postów: 180 108

    Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koralina88 wrote:
    Ja mam ten sam problem co ty, wysokie komórki NK, KIR bx ale brak tych ważniejszych implantacyjnych. Dotychczas na komórki nk biorę intralipid i Encorton. A o kirach dowiedziałam się niedawno. W poniedziałek mam wizytę u immunologa, mam nadzieję, że dowiem się coś więcej. Liczę na to, że w końcu dostanę coś co pomoże!
    Ja encorton miałam.zawsze do transferu i to nic nie dało,jedynie dwie biochemiczne.
    Czekam z niecierpliwością na wizytę u pasnika ,która za tydzień w środę. I we wrześniu chce podejść do ósmego transferu.
    Tak się zastanawiam dlaczego dziewczyny mówią że kir bx jest tym lepszym jak brakuje w nim tych potrzebnych kirow🤔🤔

    Nikodem 💕
    f2wl3e5eyxnm25v1.png
  • Esperanza Mia Autorytet
    Postów: 5129 3581

    Wysłany: 22 sierpnia 2019, 13:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja encorton miałam.zawsze do transferu i to nic nie dało,jedynie dwie biochemiczne.
    Czekam z niecierpliwością na wizytę u pasnika ,która za tydzień w środę. I we wrześniu chce podejść do ósmego transferu.
    Tak się zastanawiam dlaczego dziewczyny mówią że kir bx jest tym lepszym jak brakuje w nim tych potrzebnych kirow🤔🤔
    Wcale nie jest tym lepszym. My mamy te gorsza odmianę Bx gdzie nie dochodzi do implementacji. A mąż jakie ma hla- c?

    1usaqtkf1ub9vxv3.png
    "Cokolwiek zasiejesz, po jakimś czasie zbierzesz ! Twoje myśli to ziarno i od nich będą zależeć żniwa ".
    02.01.2020 *IVF *ICSI MACS
    15.01.2020 punkcja ❄❄ ❄
    15.02.2020 transfer 3AA zostały ❄❄
    6 dpt 49,5
    9 dpt 181,5
    11 dpt 286
    13 dpt 446
    16 dpt 1446
    19 dpt 3893
    26 dpt ❤️ 12.03.2020
    18.06.2020 20+3 połówkowe- waga 385 g szczęścia 💕 będzie długo wyczekiwany synek 💕
    19.06.2020 pierwsze ruchy synka 💗
    21.07.2020 25+1 waga 776 g
    21.08.2020 29+5 połówkowe 3 trymestru waga 1502g
    09.09.2020 waga 1944g
    34+2 waga 2200, 35+2 waga 2600
    09.10.2020 54 cm, 2620g godz 23.21 szczęścia
    01.2020 AMH 2,90, 08.2019 AMH 1,89
    04.2919 AMH 1,00, 07.2017 AMH 2,66
    2018 HSG ok, 2018 histero ok,
    IO, MTHFR A1298C,
    21.02.2020 NK 15%, 09.2019 NK 25% KIR BX brak 2DS1 2DS5 3DS1
    On: HBA 48% morfologia 0-5% DFI 14% HLA-C : C1 i C2
    Początek starań 05.2016
  • Koralina88 Autorytet
    Postów: 549 234

    Wysłany: 22 sierpnia 2019, 13:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Esperanza Mia wrote:
    Pewnie dostaniesz accofil. A NK powtórnie badałas po intralipidzie i encorton

    Tak, badałam spadły z 25,19% na 17,6% i dalej biorę intralipid i Encorton. Będę robiła kolejne badanie kontrolne jeśli doktor będzie kazał 😉
    Ehhhh może być i accofil byle pomógł!

    Starania od września 2015
    3 aniołki 20.10.2017 (8 tc), 21.08.2018 (6 tc), 22.02.2019 (6 tc)
    zespół antyfosfolipidowy
    mutacja MTHFR_677C-T układ heterozygotyczny,
    mutacja PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    wysokie komórki NK - 04.2018 - 25,19%, 03.2019 - 17,6%
    hashimoto (leczone obecnie ok)
    HSG ok, histeroskopia ok
    ANA, ASA - ujemne
    KIR bx
  • Amilka Autorytet
    Postów: 932 973

    Wysłany: 22 sierpnia 2019, 13:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie niby jest tym lepszym. Bo genotyp aa jest tylko hamujacy a bx hamujaco-aktywujacy a tu chodzi i o sama obecnosc kirow i o rownowage miedzy nimi. Wiec z zalozenia majac aa czegos Ci brakuje.
    Opisy badania kir sa uwazam najlepszym podsumowaniem. Jest tam napisane ze jedne zrodla mowia ze posiadanie aa jest problemem a inne ze braki kirow sa problemem:)

    Starania od: 11.2017
    26l. Amh 4.8, maz ok:)
    Kir Bx, obecne 2ds1 i 2ds4
    Mthfr homo i Pai homo
    Nk 17%, io, stan przedcukrzycowy
    Odporność na narkozy i znieczulenia -,-
    01-03.19 3x iui
    05.19 imsi (krótki)-8 pecherzykow-4 komorki-3 prawidlowe-2 zaplodnione-1 blastus 3bb-et:(
    08.19 imsi-msome (dlugi)-11 pecherzykow-7 komorek-3 prawidlowe-2 zaplodnione-2 zarodki 8a-et-beta:1.2/1.9/14.5/26/10.4-cb
  • Wisienka39* Autorytet
    Postów: 366 695

    Wysłany: 22 sierpnia 2019, 18:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Mam pytanie, czy jak mam zawyżone komorki i brak kirow implantacyjnych to u mnie i intralipid i accofil??
    Jestem w tym zielona A odkąd mam wyniki badan to szperac w Internecie i wychodzi na to że u mnie problem z nk i kir.
    W badaniu limfocytow mam komorki 17, a aktywnosc wyszła mi 26%, mieszczą się w normie ale nie rozumiem tego zbytnio. Kir mam bx ale brak tych z ds czyli implantacyjnych.
    Dodam że jestem po siedmiu transferach.


    Jak accofil to intralipid nie potrzebny. Też mam wysokie Nk poza tym kir AA i brak wszystkich implantacyjnych. Ja mam podejście z accofilem i encortonem zalecenie dr Pasnika. Wczesniej bralam intralipid i encorton ale nie pomogl. O tym ze mam tez spartaczone kiry dowiedzialm sie w czerwcu. Tak ze wrzesien powrot po mrozaka z accofilem

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2019, 18:14

    7 lat starań, niedoczynność tarczycy, hashimoto, PCOS, lewy jajowód niedrożny, problemy immunologiczne: MTHFR_677C-T układ homozygotyczny, PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    ANA 1:160 plamiste, ASA-ujemne,NK 16%,
    IFN - 880 (2046,6-4738)
    TNF Alfa- 5270 (1208,3-4156,1)
    IL 5 - 6 (20-59)
    IL 2 - 559 (20-62,5)
    TNF/IL4 - 250,9 (19,7-149,5)
    IFN/IL10 - 0,4 (1,2-3)
    CD3+/CD4+ - 54 (30-51)
    CD3+/CD8+ - 18 (19-39)
    CD4/CD8 - 3 (0,8-2,5)
    AMH 6,63 (2017r)
    Wskazania do accofilu.
    Pierwsza procedura dwa zarodki podawane pojedynczo -beta ujemna.
    Kolejna procedura. Mamy 3 mrozaczki.
    Poronienie 5tc*
  • Esperanza Mia Autorytet
    Postów: 5129 3581

    Wysłany: 22 sierpnia 2019, 19:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też czeka zapewne transfer z accofilem. Naturalnie nie poszło ale do transferu pewnie z accofilem pójdzie. Boję się że 10 mg co daje P to za mało. Dał komuś P 15 lub 20 mg encorton

    1usaqtkf1ub9vxv3.png
    "Cokolwiek zasiejesz, po jakimś czasie zbierzesz ! Twoje myśli to ziarno i od nich będą zależeć żniwa ".
    02.01.2020 *IVF *ICSI MACS
    15.01.2020 punkcja ❄❄ ❄
    15.02.2020 transfer 3AA zostały ❄❄
    6 dpt 49,5
    9 dpt 181,5
    11 dpt 286
    13 dpt 446
    16 dpt 1446
    19 dpt 3893
    26 dpt ❤️ 12.03.2020
    18.06.2020 20+3 połówkowe- waga 385 g szczęścia 💕 będzie długo wyczekiwany synek 💕
    19.06.2020 pierwsze ruchy synka 💗
    21.07.2020 25+1 waga 776 g
    21.08.2020 29+5 połówkowe 3 trymestru waga 1502g
    09.09.2020 waga 1944g
    34+2 waga 2200, 35+2 waga 2600
    09.10.2020 54 cm, 2620g godz 23.21 szczęścia
    01.2020 AMH 2,90, 08.2019 AMH 1,89
    04.2919 AMH 1,00, 07.2017 AMH 2,66
    2018 HSG ok, 2018 histero ok,
    IO, MTHFR A1298C,
    21.02.2020 NK 15%, 09.2019 NK 25% KIR BX brak 2DS1 2DS5 3DS1
    On: HBA 48% morfologia 0-5% DFI 14% HLA-C : C1 i C2
    Początek starań 05.2016
  • Koralina88 Autorytet
    Postów: 549 234

    Wysłany: 22 sierpnia 2019, 19:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też biorę 10 mg Encortonu ale to nie z polecenia Pasnika. Do docenta jadę w poniedziałek to dam znać co mi doradzi i czy zmieni dawkę.

    Starania od września 2015
    3 aniołki 20.10.2017 (8 tc), 21.08.2018 (6 tc), 22.02.2019 (6 tc)
    zespół antyfosfolipidowy
    mutacja MTHFR_677C-T układ heterozygotyczny,
    mutacja PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    wysokie komórki NK - 04.2018 - 25,19%, 03.2019 - 17,6%
    hashimoto (leczone obecnie ok)
    HSG ok, histeroskopia ok
    ANA, ASA - ujemne
    KIR bx
  • Esperanza Mia Autorytet
    Postów: 5129 3581

    Wysłany: 22 sierpnia 2019, 19:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koralina88 wrote:
    Ja też biorę 10 mg Encortonu ale to nie z polecenia Pasnika. Do docenta jadę w poniedziałek to dam znać co mi doradzi i czy zmieni dawkę.
    Daj znać co ci tym razem zleci. Ja dopiero mam wizytę w październiku.

    1usaqtkf1ub9vxv3.png
    "Cokolwiek zasiejesz, po jakimś czasie zbierzesz ! Twoje myśli to ziarno i od nich będą zależeć żniwa ".
    02.01.2020 *IVF *ICSI MACS
    15.01.2020 punkcja ❄❄ ❄
    15.02.2020 transfer 3AA zostały ❄❄
    6 dpt 49,5
    9 dpt 181,5
    11 dpt 286
    13 dpt 446
    16 dpt 1446
    19 dpt 3893
    26 dpt ❤️ 12.03.2020
    18.06.2020 20+3 połówkowe- waga 385 g szczęścia 💕 będzie długo wyczekiwany synek 💕
    19.06.2020 pierwsze ruchy synka 💗
    21.07.2020 25+1 waga 776 g
    21.08.2020 29+5 połówkowe 3 trymestru waga 1502g
    09.09.2020 waga 1944g
    34+2 waga 2200, 35+2 waga 2600
    09.10.2020 54 cm, 2620g godz 23.21 szczęścia
    01.2020 AMH 2,90, 08.2019 AMH 1,89
    04.2919 AMH 1,00, 07.2017 AMH 2,66
    2018 HSG ok, 2018 histero ok,
    IO, MTHFR A1298C,
    21.02.2020 NK 15%, 09.2019 NK 25% KIR BX brak 2DS1 2DS5 3DS1
    On: HBA 48% morfologia 0-5% DFI 14% HLA-C : C1 i C2
    Początek starań 05.2016
  • Andziorek Autorytet
    Postów: 275 137

    Wysłany: 22 sierpnia 2019, 20:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Esperanza Mia wrote:
    Mnie też czeka zapewne transfer z accofilem. Naturalnie nie poszło ale do transferu pewnie z accofilem pójdzie. Boję się że 10 mg co daje P to za mało. Dał komuś P 15 lub 20 mg encorton

    Ja transfery w sierpniu i listopadzie 2018 r. miałam na encortonie w dawce 15 mg (zalecenia P.). Teraz też pewnie dostanę accofil, bo mam KIR AA

    Starania od 09.2014
    03.2017 - I IVF - brak transferu
    08.2017 - II IVF - ET- cb, FET 11.2017 cb, FET 06.2018 :(
    08.2018 - III IVF ET - :(
    11.2018 - IV IVF ET - :(, FET 07.2019 :(, FET 10.2019 cb
    03.2020 - V IVF - FET 06.2020 :( FET 08.2020 :( ❄️
  • Nath Koleżanka
    Postów: 59 28

    Wysłany: 24 sierpnia 2019, 22:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, od 3 lat staramy sie o dziecko i niestety nie udało się jeszcze zdiagnozować przyczyny niepowodzenia. Pomyślałam o badaniu kir. Niestety w moim mieście nie mam możliwości wykonania badania. Czy ktoraś z.was.wysyłała próbkę do.labolatorium? Czy powinnam zrobić badanie hla od razu czy dopiero gdy okaże się że mam kir aa?

  • Andziorek Autorytet
    Postów: 275 137

    Wysłany: 24 sierpnia 2019, 23:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nath wrote:
    Cześć, od 3 lat staramy sie o dziecko i niestety nie udało się jeszcze zdiagnozować przyczyny niepowodzenia. Pomyślałam o badaniu kir. Niestety w moim mieście nie mam możliwości wykonania badania. Czy ktoraś z.was.wysyłała próbkę do.labolatorium? Czy powinnam zrobić badanie hla od razu czy dopiero gdy okaże się że mam kir aa?

    Nath skontaktuj się z Medigen. Wiem, że oni działają też przez kuriera. Koszt KIR 500 zł, HLAC 200 zł, kurier 50 zł. Wynik jest po tygodniu. Możesz wykonać najpierw KIR, a gdyby wyszedł AA zrobić HLAC razem z mężem.

    Starania od 09.2014
    03.2017 - I IVF - brak transferu
    08.2017 - II IVF - ET- cb, FET 11.2017 cb, FET 06.2018 :(
    08.2018 - III IVF ET - :(
    11.2018 - IV IVF ET - :(, FET 07.2019 :(, FET 10.2019 cb
    03.2020 - V IVF - FET 06.2020 :( FET 08.2020 :( ❄️
  • Nath Koleżanka
    Postów: 59 28

    Wysłany: 24 sierpnia 2019, 23:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziorek dzięki! No wlasnie mam problem.ze znalezieniem labolatorium ktore pobierze probki ale bez wykonania badania tak zebym mogla je wyslac do innego labo. Najwyzej zrobię wycieczkę do warszawy

  • Amilka Autorytet
    Postów: 932 973

    Wysłany: 25 sierpnia 2019, 08:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze raz napisze ze medgen- 380zl kir, z hlac 560, wysylka wedle uznania tam gdzie wyslesz. Robilabym najpierw sam kir.
    Sprobuj podejsc do przychodni Twojej i daj pielegniarce z 20zl czy czekolade;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2019, 08:17

    Starania od: 11.2017
    26l. Amh 4.8, maz ok:)
    Kir Bx, obecne 2ds1 i 2ds4
    Mthfr homo i Pai homo
    Nk 17%, io, stan przedcukrzycowy
    Odporność na narkozy i znieczulenia -,-
    01-03.19 3x iui
    05.19 imsi (krótki)-8 pecherzykow-4 komorki-3 prawidlowe-2 zaplodnione-1 blastus 3bb-et:(
    08.19 imsi-msome (dlugi)-11 pecherzykow-7 komorek-3 prawidlowe-2 zaplodnione-2 zarodki 8a-et-beta:1.2/1.9/14.5/26/10.4-cb
  • Sinner0 Znajoma
    Postów: 16 12

    Wysłany: 25 sierpnia 2019, 14:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam serdecznie i proszę o pomoc. Po wielu nieudanych cyklach chciałabym pogłębić diagnostykę, proszę o informacje od jakich badań w kierunku immunologi powinnam zacząć ?
    Oczywiście jestem pod opieką ginekologa, ale mieszkam za granicą i jest to spore utrudnienie, przed kolejną wizytą, chciałabym skorzystać z okazji przyjazdu do Polski i wykonać badania.

    Starania od marca 2017
    AMH - 3,820 -> 23 lata
    Niedoczynność tarczycy - euthyrox 75
    Problem z nasieniem - morfologia 3%, ruchliwość a+b = 18% Poprawa wyników po suplementacji : morfologia 7%, ruchliwość 24%

    Wrzesień - Grudzień = CLO 1x1+ ovitrelle + duphaston
    21.12.2018r. - HSG jajowody drożne
    Styczeń - CLO 2x1
  • Amilka Autorytet
    Postów: 932 973

    Wysłany: 25 sierpnia 2019, 20:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mutacje (v leiden, mthfr, pai-mozna z test.dna zamowic wymaz z policzka), komorki nk w subpopulacji limfocytow (nazywane tez testem imk), genotypowanie kir, przeciwciala ana. Dodatkowo warto miec akutalne wyniki kompletu tarczycy (tsh, anty tpo, anty tg, ft3 i ft4) a potem dorabiac badania w zaleznosci czy cos w ktorys wyjdzie:)

    Starania od: 11.2017
    26l. Amh 4.8, maz ok:)
    Kir Bx, obecne 2ds1 i 2ds4
    Mthfr homo i Pai homo
    Nk 17%, io, stan przedcukrzycowy
    Odporność na narkozy i znieczulenia -,-
    01-03.19 3x iui
    05.19 imsi (krótki)-8 pecherzykow-4 komorki-3 prawidlowe-2 zaplodnione-1 blastus 3bb-et:(
    08.19 imsi-msome (dlugi)-11 pecherzykow-7 komorek-3 prawidlowe-2 zaplodnione-2 zarodki 8a-et-beta:1.2/1.9/14.5/26/10.4-cb
  • Nath Koleżanka
    Postów: 59 28

    Wysłany: 25 sierpnia 2019, 22:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amilka dzięki :)

    Amilka lubi tę wiadomość

  • Fisia Autorytet
    Postów: 295 134

    Wysłany: 26 sierpnia 2019, 15:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! A czy KIR robią wciąż tylko w Krakowie? Czy ktoś wie, czy w Poznaniu gdzieś badają?

    04.2018 początek starań
    12.2018 ciąża naturalna, poronienie zatrzymane 8tc [*]
    03.2020 ciąża naturalna, poronienie zatrzymane 6tc [*]
    AMH: 1.45 (09.2018), 1.11 (08.2019), 2.64 (11.2019), 1.8 (08.2020)
    ANA, ASA, AOA, ANCA - ujemne
    MTHFR 677C-T homo
    Wiek 33
  • Amilka Autorytet
    Postów: 932 973

    Wysłany: 26 sierpnia 2019, 15:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno Katowice i ta slynna Warszawa;) i Lodz.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2019, 15:59

    Starania od: 11.2017
    26l. Amh 4.8, maz ok:)
    Kir Bx, obecne 2ds1 i 2ds4
    Mthfr homo i Pai homo
    Nk 17%, io, stan przedcukrzycowy
    Odporność na narkozy i znieczulenia -,-
    01-03.19 3x iui
    05.19 imsi (krótki)-8 pecherzykow-4 komorki-3 prawidlowe-2 zaplodnione-1 blastus 3bb-et:(
    08.19 imsi-msome (dlugi)-11 pecherzykow-7 komorek-3 prawidlowe-2 zaplodnione-2 zarodki 8a-et-beta:1.2/1.9/14.5/26/10.4-cb
‹‹ 147 148 149 150 151 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego