Forum Starając się z pomocą medyczną Badanie KIR na problem z implantacją zarodka
Odpowiedz

Badanie KIR na problem z implantacją zarodka

Oceń ten wątek:
  • Amilka Autorytet
    Postów: 1705 2430

    Wysłany: 13 sierpnia 2019, 08:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W medgen kir 380 a pakiet kir i hlac 560:)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2019, 08:45

    Gabriella lubi tę wiadomość

    Starania 11.2017-03.2021
    1993. Amh 4.8, maz ok:)
    Kir Bx, 2ds1 i 2ds4, Mthfr homo i Pai homo, Nk 17%, IO
    01-03.19 3x iui
    05.19 imsi (krótki)-8 pecherzykow-4 komorki-3 prawidlowe-2 zaplodnione-1 blastus 3bb-et:(
    08.19 imsi-msome (dlugi)-11 pecherzykow-7 komorek-3 prawidlowe-2 zaplodnione-2 zarodki 8a-et-cb/beta max.26 11dpt

    Nowe życie
    AZ. Reprofit 03.21 4aa|| 4dpt-4.6, 6dpt- 33.2, 8dpt-119.4, 10dpt-267.5, 12dpt- 646.2
    14 dpt- 1889 - pęcherzyk ciążowy
    🍀🥳
    18dpt-7150
    21dpt- pęcherzyk 12.9mm, żółtkowy 3.6mm
    25 dpt ❤️
    7t4d CRL 1.34 cm, 8t4d 2cm, 9t4d 3cm, 10t4d 4cm, 11t4d 5.4cm, 12t6d 6.8cm, 14t3d 9.4cm, 15t5d 150 gramów, 17t3d 250g, ,19t2d 25cm 350g, 22t3d 570g, 24t4d 800g, 26t6d 1050g, 28t2d 1400g, 30t3d 1715g, 32t6d 2070g,34t1d 2350g, 35t5d 2670g,36t3d 2800g🍀
    Nifty dziewczynka 🥰

    9.11.2021❤️ 3kg, 53cm❤️
    klz9mg7yh9cyizmg.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 sierpnia 2019, 10:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amilka wrote:
    W medgen kir 380 a pakiet kir i hlac 560:)
    Dzięki 😀

  • anulka-b5 Autorytet
    Postów: 824 243

    Wysłany: 13 sierpnia 2019, 19:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam taki dylemat. Już raz podchodziłam do kriotransferu z accofilem niestety beta nie drgnela. Została mi jeszcze jedna ampułka. Wczoraj miałam embriotransfer. Wyszło to tak nagle. Dostalam też już wcześniej zielone światło od docenta Pasnika na kolejne podejście z accofilem. Problem w tym, że pisałam do niego w ubiegłą środę aby przesłał mi receptę na kolejne dawki jednak do dziś jej nie mam. W zaleceniach mam accofil od drugiego dnia po transferze. Jedna ampułke mam tylko co jesli zacznę brać accofil a recepty nie będzie na kolejne dni? Docent mi nie odpisał nic.
    Czy lekarz rodzinny też może taka receptę wypisać?
    I ile jest ważna recepta od jej wystawienia?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2019, 19:36

    anulka
    34 lata
    2017 AMH 3.5
    Słabe nasienie
    09.2017 Start ICSI w Salve
    03.2018 usunięcie torbieli
    05.2018 ICSI
    06.2018 I transfer 4AA udany 8tc:(
    11.2018 II Transfer 3AB
    04.12.2018 BETA HCG 260 6 tc:(
    03.06.2019 III Transfer 3AB z Accofilem Beta nie drgneła:(

    2019 AMH 2.42
    Sierpień 2019 drugie ICSI
    18 komorek - uzyskano 5 blastocyst (3AB, 2x4AA, 2x2BB)
    12 sierpień 2019 I transfer 3AB - beta nie drgnela:(

    Halotyp BX
    Brak ważnych KIR: 2DL5A, 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1, 3DP1
    NK 12%
  • Wisienka39* Autorytet
    Postów: 425 839

    Wysłany: 13 sierpnia 2019, 22:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka-b5 wrote:
    Ja mam taki dylemat. Już raz podchodziłam do kriotransferu z accofilem niestety beta nie drgnela. Została mi jeszcze jedna ampułka. Wczoraj miałam embriotransfer. Wyszło to tak nagle. Dostalam też już wcześniej zielone światło od docenta Pasnika na kolejne podejście z accofilem. Problem w tym, że pisałam do niego w ubiegłą środę aby przesłał mi receptę na kolejne dawki jednak do dziś jej nie mam. W zaleceniach mam accofil od drugiego dnia po transferze. Jedna ampułke mam tylko co jesli zacznę brać accofil a recepty nie będzie na kolejne dni? Docent mi nie odpisał nic.
    Czy lekarz rodzinny też może taka receptę wypisać?
    I ile jest ważna recepta od jej wystawienia?

    A twój ginekolog Ci nie przepisze? Ja od Paśnika dostałam zalecenie na kartce z jego pieczątką i na tej podstawie mój gin mi wystawia receptę. Recepta ważna jest 30 dni od jej wystawienia.

    7 lat starań, niedoczynność tarczycy, hashimoto, PCOS, lewy jajowód niedrożny, problemy immunologiczne: MTHFR_677C-T układ homozygotyczny, PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    ANA 1:160 plamiste, ASA-ujemne,NK 16%,
    IFN - 880 (2046,6-4738)
    TNF Alfa- 5270 (1208,3-4156,1)
    IL 5 - 6 (20-59)
    IL 2 - 559 (20-62,5)
    TNF/IL4 - 250,9 (19,7-149,5)
    IFN/IL10 - 0,4 (1,2-3)
    CD3+/CD4+ - 54 (30-51)
    CD3+/CD8+ - 18 (19-39)
    CD4/CD8 - 3 (0,8-2,5)
    AMH 6,63 (2017r)
    Wskazania do accofilu.
    Pierwsza procedura dwa zarodki podawane pojedynczo -beta ujemna.
    Kolejna procedura. Mamy 3 mrozaczki.
    Poronienie 5tc*
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 sierpnia 2019, 22:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, mi tez ginekolog wypisywał recepty bez problemu ile potrzebowałam

  • Andziorek Autorytet
    Postów: 402 303

    Wysłany: 14 sierpnia 2019, 18:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunray wrote:
    Hej, tak dokładnie taki wynik miał mój mąż. Konsultowałaś się już z immunologiem? Ja czekam na swoją wizytę, a ta dopiero na koniec sierpnia. To chyba C1 jest w przypadku męża, więc chociaż tyle ok😉

    Ja mam wizytę u P. dopiero w połowie września. Poza KIR i HLA-C powtórzyłam też test CBA i IMK (ostanie wyniki miałam z 2018 r.). Jako, że Ty pierwsza będziesz widziała się z immunologiem daj znać po wizycie jakie masz zalecenia.

    Starania od 09.2014, 5 procedur IVF, 10 transferów (w tym 3 x cb - 08.2017, 11.2017, 10.2019)
    9f7jjw4zk02edo83.png
  • Sunray Autorytet
    Postów: 1355 823

    Wysłany: 14 sierpnia 2019, 21:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziorek wrote:
    Ja mam wizytę u P. dopiero w połowie września. Poza KIR i HLA-C powtórzyłam też test CBA i IMK (ostanie wyniki miałam z 2018 r.). Jako, że Ty pierwsza będziesz widziała się z immunologiem daj znać po wizycie jakie masz zalecenia.

    Ok. Zapraszam Cię do przyjaciółek, więc przyjmij zaproszenie. Nie chcę zaśmiecać wątku, a chciałabym porównać Twoją historię z moją, a widzę, że też masz niepowodzenie po In vitro i jestem ciekawa czy mamy ten sam problem.

    09.2016 poronienie zatrzymane naturalsika
    02.2019/10.2019 - nieudane IVF x2
    08.2020 - IVF?
  • Andziorek Autorytet
    Postów: 402 303

    Wysłany: 14 sierpnia 2019, 23:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunray wrote:
    Ok. Zapraszam Cię do przyjaciółek, więc przyjmij zaproszenie. Nie chcę zaśmiecać wątku, a chciałabym porównać Twoją historię z moją, a widzę, że też masz niepowodzenie po In vitro i jestem ciekawa czy mamy ten sam problem.

    zaakceptowane :)

    Starania od 09.2014, 5 procedur IVF, 10 transferów (w tym 3 x cb - 08.2017, 11.2017, 10.2019)
    9f7jjw4zk02edo83.png
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11234

    Wysłany: 15 sierpnia 2019, 12:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) Jak długo czekałyście na wyniki KIRów? Czy jeszcze gdzieś w Poznaniu, poza Invimedem, można takie badanie wykonać?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2019, 12:31

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Amilka Autorytet
    Postów: 1705 2430

    Wysłany: 15 sierpnia 2019, 16:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    2tyg:)

    MonikA_89! lubi tę wiadomość

    Starania 11.2017-03.2021
    1993. Amh 4.8, maz ok:)
    Kir Bx, 2ds1 i 2ds4, Mthfr homo i Pai homo, Nk 17%, IO
    01-03.19 3x iui
    05.19 imsi (krótki)-8 pecherzykow-4 komorki-3 prawidlowe-2 zaplodnione-1 blastus 3bb-et:(
    08.19 imsi-msome (dlugi)-11 pecherzykow-7 komorek-3 prawidlowe-2 zaplodnione-2 zarodki 8a-et-cb/beta max.26 11dpt

    Nowe życie
    AZ. Reprofit 03.21 4aa|| 4dpt-4.6, 6dpt- 33.2, 8dpt-119.4, 10dpt-267.5, 12dpt- 646.2
    14 dpt- 1889 - pęcherzyk ciążowy
    🍀🥳
    18dpt-7150
    21dpt- pęcherzyk 12.9mm, żółtkowy 3.6mm
    25 dpt ❤️
    7t4d CRL 1.34 cm, 8t4d 2cm, 9t4d 3cm, 10t4d 4cm, 11t4d 5.4cm, 12t6d 6.8cm, 14t3d 9.4cm, 15t5d 150 gramów, 17t3d 250g, ,19t2d 25cm 350g, 22t3d 570g, 24t4d 800g, 26t6d 1050g, 28t2d 1400g, 30t3d 1715g, 32t6d 2070g,34t1d 2350g, 35t5d 2670g,36t3d 2800g🍀
    Nifty dziewczynka 🥰

    9.11.2021❤️ 3kg, 53cm❤️
    klz9mg7yh9cyizmg.png
  • Ewka1700 Autorytet
    Postów: 1044 273

    Wysłany: 19 sierpnia 2019, 08:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amilka wrote:
    W medgen kir 380 a pakiet kir i hlac 560:)

    Amilka co to za badanie hlac ?

    endometrioza IV
    starania od 2016 r.
    Marzec 2019 ICSI :(
    Marzec 2020 CP
    usunięty prawy jajowód
  • Andziorek Autorytet
    Postów: 402 303

    Wysłany: 19 sierpnia 2019, 18:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jestem wprawdzie Amilka, ale może uda mi się odpowiedzieć na Twoje pytanie :)
    Cząsteczki HLA-C są najważniejszymi ligandami receptorów KIR. Genotypowanie locus HLA-C występuje w dwóch grupach C1 i C2. Te z grupy C2 silniej aktywują receptory hamujące odpowiedź efektorową (wykonawczą): cytoksyczność, wydzielanie cytokin itp. Mając genotyp AA z halotypem HLA-C: C2 jest się bardziej narażonym m.in. na stan przedrzucawkowy w ciąży.

    Z uwagi na to, że ja mam KIR AA to badanie HLA-C wykonałam razem z mężem. Gdybyś miała KIR BX to HLA-C wykonuje tylko Twój mąż.

    Starania od 09.2014, 5 procedur IVF, 10 transferów (w tym 3 x cb - 08.2017, 11.2017, 10.2019)
    9f7jjw4zk02edo83.png
  • palyna Autorytet
    Postów: 1149 652

    Wysłany: 19 sierpnia 2019, 20:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam do sprzedania całe opakowanie Menopuru jakby któraś potrzebowała, ważny do 08/2021.
    Jak coś piszcie na priv bądź email: [email protected]

    palyna
  • Ewka1700 Autorytet
    Postów: 1044 273

    Wysłany: 20 sierpnia 2019, 08:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziorek wrote:
    Nie jestem wprawdzie Amilka, ale może uda mi się odpowiedzieć na Twoje pytanie :)
    Cząsteczki HLA-C są najważniejszymi ligandami receptorów KIR. Genotypowanie locus HLA-C występuje w dwóch grupach C1 i C2. Te z grupy C2 silniej aktywują receptory hamujące odpowiedź efektorową (wykonawczą): cytoksyczność, wydzielanie cytokin itp. Mając genotyp AA z halotypem HLA-C: C2 jest się bardziej narażonym m.in. na stan przedrzucawkowy w ciąży.

    Z uwagi na to, że ja mam KIR AA to badanie HLA-C wykonałam razem z mężem. Gdybyś miała KIR BX to HLA-C wykonuje tylko Twój mąż.


    Dzięki za odpowiedź:) Choć to dla mnie czarna magia zacznę od badania kirów...

    Velvet.teddy lubi tę wiadomość

    endometrioza IV
    starania od 2016 r.
    Marzec 2019 ICSI :(
    Marzec 2020 CP
    usunięty prawy jajowód
  • Amilka Autorytet
    Postów: 1705 2430

    Wysłany: 20 sierpnia 2019, 08:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak w skrocie kir nam mowi czy masz receptory ktore implantuja zarodek. Najwazniejszy jest 2ds1, potem 2ds5 i 3ds1,potem 2ds2, 2ds3 i 2ds4. Warto miec jak najwiecej z nich, w tym najlepiej z top3. W dodatku kobieta ma genotyp bx (z zalozenia bardziej przyjazny dla zarodka) lub aa(z zalozenia gorszy). Jesli wyjdzie Ci aa i brak kirow co czesto idzie w parze to maz musowo musi robic hlac zeby zobaczyc czy jest duza dupa czy tylko dupa- czy on jeszcze bardziej przeszkadza (c2) czy nie. Ty wtedy tez robisz hlac zeby sie upewnic jak duza jest ta dupa.
    Oczywiscie sa przypadki ze przy aa i braku kirow zachodza babki naturalnie, ale to przypadki. No i na podoredziu jest accofil ktory podobno dziala cuda wiec nawet jak wyjdzie duza dupa to uszy do gory bo
    A) znalazlas przyczyne niepowodzen
    B) jesli innej nie ma to accofil moze szybciutko Ci pomoc.

    :)

    AgnieszkaH, Wisienka39* lubią tę wiadomość

    Starania 11.2017-03.2021
    1993. Amh 4.8, maz ok:)
    Kir Bx, 2ds1 i 2ds4, Mthfr homo i Pai homo, Nk 17%, IO
    01-03.19 3x iui
    05.19 imsi (krótki)-8 pecherzykow-4 komorki-3 prawidlowe-2 zaplodnione-1 blastus 3bb-et:(
    08.19 imsi-msome (dlugi)-11 pecherzykow-7 komorek-3 prawidlowe-2 zaplodnione-2 zarodki 8a-et-cb/beta max.26 11dpt

    Nowe życie
    AZ. Reprofit 03.21 4aa|| 4dpt-4.6, 6dpt- 33.2, 8dpt-119.4, 10dpt-267.5, 12dpt- 646.2
    14 dpt- 1889 - pęcherzyk ciążowy
    🍀🥳
    18dpt-7150
    21dpt- pęcherzyk 12.9mm, żółtkowy 3.6mm
    25 dpt ❤️
    7t4d CRL 1.34 cm, 8t4d 2cm, 9t4d 3cm, 10t4d 4cm, 11t4d 5.4cm, 12t6d 6.8cm, 14t3d 9.4cm, 15t5d 150 gramów, 17t3d 250g, ,19t2d 25cm 350g, 22t3d 570g, 24t4d 800g, 26t6d 1050g, 28t2d 1400g, 30t3d 1715g, 32t6d 2070g,34t1d 2350g, 35t5d 2670g,36t3d 2800g🍀
    Nifty dziewczynka 🥰

    9.11.2021❤️ 3kg, 53cm❤️
    klz9mg7yh9cyizmg.png
  • Wisienka39* Autorytet
    Postów: 425 839

    Wysłany: 21 sierpnia 2019, 18:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    B) jesli innej nie ma to accofil moze szybciutko Ci pomoc.

    Oby szybciutko pomógł to mój lek ostatniej szansy i wierzę w jego siłę ✊✊✊

    Amilka lubi tę wiadomość

    7 lat starań, niedoczynność tarczycy, hashimoto, PCOS, lewy jajowód niedrożny, problemy immunologiczne: MTHFR_677C-T układ homozygotyczny, PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    ANA 1:160 plamiste, ASA-ujemne,NK 16%,
    IFN - 880 (2046,6-4738)
    TNF Alfa- 5270 (1208,3-4156,1)
    IL 5 - 6 (20-59)
    IL 2 - 559 (20-62,5)
    TNF/IL4 - 250,9 (19,7-149,5)
    IFN/IL10 - 0,4 (1,2-3)
    CD3+/CD4+ - 54 (30-51)
    CD3+/CD8+ - 18 (19-39)
    CD4/CD8 - 3 (0,8-2,5)
    AMH 6,63 (2017r)
    Wskazania do accofilu.
    Pierwsza procedura dwa zarodki podawane pojedynczo -beta ujemna.
    Kolejna procedura. Mamy 3 mrozaczki.
    Poronienie 5tc*
  • palyna Autorytet
    Postów: 1149 652

    Wysłany: 21 sierpnia 2019, 18:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wisienka39* wrote:
    B) jesli innej nie ma to accofil moze szybciutko Ci pomoc.

    Oby szybciutko pomógł to mój lek ostatniej szansy i wierzę w jego siłę ✊✊✊
    Mi pomógł także trzymam kciuki !!! :)

    Wisienka39* lubi tę wiadomość

    palyna
  • Catlady Autorytet
    Postów: 4264 5946

    Wysłany: 21 sierpnia 2019, 19:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, czy jest tu ktoś z Poznania i okolic? :)
    Orientujecie się gdzie w Poznaniu zrobię kiry i nk i jaka jest cena tych badań?

    p19uugpj5h00cix6.png

    atdc2n0amlg0m4m8.png
    🙋🏻‍♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
    💁🏻‍♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników

    07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
    12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
    05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
    14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
    11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
    7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
    27dpt - mamy ❤️

    Maj 2021 - decyzja: wracamy po rodzeństwo 🐣
    11.08 - FET 3.2.1 ✊🏻
    5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
    28dpt - mamy ❤️
  • [email protected] 35 Autorytet
    Postów: 593 319

    Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Mam pytanie, czy jak mam zawyżone komorki i brak kirow implantacyjnych to u mnie i intralipid i accofil??
    Jestem w tym zielona A odkąd mam wyniki badan to szperac w Internecie i wychodzi na to że u mnie problem z nk i kir.
    W badaniu limfocytow mam komorki 17, a aktywnosc wyszła mi 26%, mieszczą się w normie ale nie rozumiem tego zbytnio. Kir mam bx ale brak tych z ds czyli implantacyjnych.
    Dodam że jestem po siedmiu transferach.

    Synek ♥️
    f2wl3e5eyxnm25v1.png
  • Amilka Autorytet
    Postów: 1705 2430

    Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym jeszcze encorton (steryd) poza intralipid tak dla pewnosci brala :p

    Starania 11.2017-03.2021
    1993. Amh 4.8, maz ok:)
    Kir Bx, 2ds1 i 2ds4, Mthfr homo i Pai homo, Nk 17%, IO
    01-03.19 3x iui
    05.19 imsi (krótki)-8 pecherzykow-4 komorki-3 prawidlowe-2 zaplodnione-1 blastus 3bb-et:(
    08.19 imsi-msome (dlugi)-11 pecherzykow-7 komorek-3 prawidlowe-2 zaplodnione-2 zarodki 8a-et-cb/beta max.26 11dpt

    Nowe życie
    AZ. Reprofit 03.21 4aa|| 4dpt-4.6, 6dpt- 33.2, 8dpt-119.4, 10dpt-267.5, 12dpt- 646.2
    14 dpt- 1889 - pęcherzyk ciążowy
    🍀🥳
    18dpt-7150
    21dpt- pęcherzyk 12.9mm, żółtkowy 3.6mm
    25 dpt ❤️
    7t4d CRL 1.34 cm, 8t4d 2cm, 9t4d 3cm, 10t4d 4cm, 11t4d 5.4cm, 12t6d 6.8cm, 14t3d 9.4cm, 15t5d 150 gramów, 17t3d 250g, ,19t2d 25cm 350g, 22t3d 570g, 24t4d 800g, 26t6d 1050g, 28t2d 1400g, 30t3d 1715g, 32t6d 2070g,34t1d 2350g, 35t5d 2670g,36t3d 2800g🍀
    Nifty dziewczynka 🥰

    9.11.2021❤️ 3kg, 53cm❤️
    klz9mg7yh9cyizmg.png
‹‹ 146 147 148 149 150 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ