Forum Starając się z pomocą medyczną Badanie KIR na problem z implantacją zarodka
Odpowiedz

Badanie KIR na problem z implantacją zarodka

Oceń ten wątek:
  • madziorex Znajoma
    Postów: 22 14

    Wysłany: 19 marca 2019, 18:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mozesz napisac jakie masz te braki w kirach? to lekarz ci tak powiedzial? dla mnie to czarna magia poki co i jeszcze nie wiem co i jak. do tej pory nie przyjmuje do wiadomosci do konca, ze nie moge naturalnie zajsc... :(

  • didik34 Autorytet
    Postów: 2314 2664

    Wysłany: 19 marca 2019, 18:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziorex wrote:
    a mozesz napisac jakie masz te braki w kirach? to lekarz ci tak powiedzial? dla mnie to czarna magia poki co i jeszcze nie wiem co i jak. do tej pory nie przyjmuje do wiadomosci do konca, ze nie moge naturalnie zajsc... :(
    Mam brak kilku ale te istotne to 2DS1 i 2DS2 . To są Kiry implementacyjne.
    Ja tez byłam w szoku, ale cieszę się ze w końcu po 5 latach znalazłam przyczynę niepowodzeń.
    Teraz będę działać na accofilu, który ma pomoc załatać braki;)

    38 lat, 4 lata starań, endometrioza II st., KIR AA, nk 20% , HBA 65%
    2 IUI :(
    Kwiecień 2018 start IVF
    27.05.2018 8 tc [*]
    02.10.2018 10 tc [*]
    16.02.2019 beta 0
    Kwiecień 2019 start IVF 2 z accofilem.
    4AA na pokładzie ❤️
    ❄️❄️

    05.01.2020 Kubuś🥰❤️
  • njut Autorytet
    Postów: 4862 2358

    Wysłany: 19 marca 2019, 19:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ferdek wrote:
    Njut, możesz wysłać mi zaproszenie? Mam kilka pytań.
    Już zaproszone ;)

    11 i ostatni rok starań
    3 poronienia naturalnych ciąż: 2011 5+6tc, 2013 7+1tc, 2019 8+2tc i 1CB po CT
    2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, 8A... czeka 8A, ❄️
    A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
    on: FDNA 22%, HLA-C C1
    moja historia leczenia
  • ewela789 Znajoma
    Postów: 18 7

    Wysłany: 19 marca 2019, 20:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martinka wrote:
    Dzięki za cenną informację. A cytokiny lub allo mlr miałaś ok?

    Allo mir nie badałam, cytokiny miałam rozjechane a NK 30%

  • sylwia211987 Autorytet
    Postów: 1650 623

    Wysłany: 20 marca 2019, 10:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jestem w 8dpt na acofilu w zastrzykach, zrobiłam dziś betę bo wczoraj rano plamiłam, beta 14.2 słabo jak na podanie 5 dniowego zarodka..wiem że najważniejszy jest przyrost ale...tracę powoli nadzieję.
    Acofil wzięłam dwa dni po transferze , powiedzcie mi czy jest możliwe że właśnie przez to zarodek tak późno ruszył???tzn powtórzę betę w piątek to oczywiste ale wydaje mi się że na ten dzień i na taki zarodek to trochę za mała ta beta...brak mi kirow najważniejszych do implantacji mam BX mąż ten gorszy typ C. To trzeci transfer i w każdym w tak późnych dniach jest niska beta...i tak teraz myślę czy właśnie może to być tak że dopiero jak zadziałał acofil to zarodek ruszył????

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 10:55

    Sylwia211987
  • njut Autorytet
    Postów: 4862 2358

    Wysłany: 20 marca 2019, 11:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia trudno odpowiedzieć i przede wszystkim trzeba mieć nadzieję.
    Poprzednio było bez Accofilu i były cb. Jakie masz CBA?

    11 i ostatni rok starań
    3 poronienia naturalnych ciąż: 2011 5+6tc, 2013 7+1tc, 2019 8+2tc i 1CB po CT
    2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, 8A... czeka 8A, ❄️
    A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
    on: FDNA 22%, HLA-C C1
    moja historia leczenia
  • sylwia211987 Autorytet
    Postów: 1650 623

    Wysłany: 20 marca 2019, 12:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Njut co to jest cba???nie łapie się kompletnie w tych terminach immuno...
    Miałam robione crossmach , imk nk test u leiden, tu wyszła mutacja hetero pai 1 . Brak kirow implantacyjnych , BX I maz hla-c ten gorszy typ C

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 12:44

    Sylwia211987
  • sylwia211987 Autorytet
    Postów: 1650 623

    Wysłany: 20 marca 2019, 12:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia211987 wrote:
    Njut co to jest cba???nie łapie się kompletnie w tych terminach immuno...
    Miałam robione crossmach , imk nk test u leiden, tu wyszła mutacja hetero pai 1 . Brak kirow implantacyjnych , BX I maz hla-c ten gorszy typ C
    W immuno jestem tempa jak samo jak w matematyce...dla mnie dwa i dwa to trzy.
    Będę czekać do piątku, dziś wezmę kolejny zastrzyk z Accofil...w piątek zrobię betę i będę kontaktować się z lekarzami

    Sylwia211987
  • Megi13 Koleżanka
    Postów: 58 16

    Wysłany: 20 marca 2019, 14:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia211987 wrote:
    W immuno jestem tempa jak samo jak w matematyce...dla mnie dwa i dwa to trzy.
    Będę czekać do piątku, dziś wezmę kolejny zastrzyk z Accofil...w piątek zrobię betę i będę kontaktować się z lekarzami


    Njut pyta o ocene równowagi cytokin Th1/Th2 - tzw test CBA (ang. Cytometric Bead Array). Czy miałas robione?

    tutaj masz np opis https://diag.pl/sklep/badania/ocena-rownowagi-cytokin-th1-th2-test-cba/

    Trzymam kciuki, mam nadzieję ze w piatek wszystko okaże sie dobrze

    Niusja lubi tę wiadomość

    ja: MTHFR A1298C homozygota, PAI-1 4G heterozygota, KIR Bx
    on: FDNA 5%, HBA 87%, HLA-C 12,15 (C1/C2)
  • sylwia211987 Autorytet
    Postów: 1650 623

    Wysłany: 20 marca 2019, 15:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cytokin na pewno nie miałam robionych...

    Sylwia211987
  • sylwia211987 Autorytet
    Postów: 1650 623

    Wysłany: 20 marca 2019, 16:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ech no czytam o tych cytokinach to miało by sens w moim przypadku chyba... tylko dlaczego docent tego nie zlecił?? hmm

    wpisuje o tym tescie CBA no i wyskakuje mi powiązanie z boleriozą... a ja miałam robione badania na bolerioze i wyszło że nie mam .....to ja chyba coś źle patrzę

    znalazłam jeszcze w badaniach wynik ANA 1 ujemny \

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 16:43

    Sylwia211987
  • Megi13 Koleżanka
    Postów: 58 16

    Wysłany: 20 marca 2019, 16:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia211987 wrote:
    ech no czytam o tych cytokinach to miało by sens w moim przypadku chyba... tylko dlaczego docent tego nie zlecił?? hmm


    Sylwia dla wlasnego dobra nie zadreczaj sie teraz pytaniami. Zrob mozliwie wszystko zeby "zaprogramowac" organizm na pozytywne myslenie i dbanie o siebie. i chcociaz wiem ze łatwo powedziec, trudniej zrobic, ale nic lepszego niz zadbanie teraz o spokoj i swoj komfort nie możesz zrobić, wrecz powinnaś...sio na spacer kobieto ;)

    wszystkie tu trzymamy kciuki za Ciebie :)

    sylwia211987 lubi tę wiadomość

    ja: MTHFR A1298C homozygota, PAI-1 4G heterozygota, KIR Bx
    on: FDNA 5%, HBA 87%, HLA-C 12,15 (C1/C2)
  • sylwia211987 Autorytet
    Postów: 1650 623

    Wysłany: 20 marca 2019, 16:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, nikt inny nie jest w stanie zrozumieć tych porażek jak osoby które przez to przeszły lub przechodzą.. dla tego okropnie wkurza mnie jak ktoś kto ma dzieci mowi do mnie NIE MARTW SIE WIEM CO CZUJESZ.( mam na mysli osobe z mojego otoczenia)... wielkie g wiesz ale tego oczywiscie ja nie powiem.. dobrze ze są te fora....
    Na spacerze byłam ;) nie pomogło..... nic nie zrobie nic nie zalezy ode mnie ... czekam do piątku.. biore leki ... i czytam co jeszcze mogę zrobić za badania

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 16:59

    njut, Megi13 lubią tę wiadomość

    Sylwia211987
  • didik34 Autorytet
    Postów: 2314 2664

    Wysłany: 20 marca 2019, 18:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia zaciskam kciuki z całych sił !!
    Odgrzebałam swoje bety i moja 8 dpt trzydniowca wyniosła 19,8. Crio 5-dniowca 5 dpt beta 8, za dwa dni 50.
    I przyrosty do 22 dpt szły elegancko. Potem już nie sprawdzałam , a końcówkę znasz;)
    Wydaje mi się , ze nie ma co się martwić na zapas;) Może bejbik później się zaczepił . Cuda się przecież różne zdarzają ;)
    Nie będę się mądrzyć już , wszystkie wiemy jak to jest;) Ja pewnie za chwile tez będę przezywać to samo.
    A a propos znajomych . Ja mam koleżankę , która miała już syna jak poroniła druga ciąże . Aktualnie oczekuje już trzeciego dziecka.
    Nic mnie tak nie wprawia w szał jak słyszę , ze ona wie co ja czuje, ze ona tez straciła dziecko.
    Nosz k&@&^*+$ mać . Ona wie. Z całym szacunkiem, napewno bolało , ale wróciła do domu i przytuliła się do dziecka. Zaszła w kolejna i kolejna bez najmniejszych problemów. A człowiek tu na rzęsach staje i ona wie. G.....no wie :((((

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 18:21

    sylwia211987, Megi13, njut, Niusja lubią tę wiadomość

    38 lat, 4 lata starań, endometrioza II st., KIR AA, nk 20% , HBA 65%
    2 IUI :(
    Kwiecień 2018 start IVF
    27.05.2018 8 tc [*]
    02.10.2018 10 tc [*]
    16.02.2019 beta 0
    Kwiecień 2019 start IVF 2 z accofilem.
    4AA na pokładzie ❤️
    ❄️❄️

    05.01.2020 Kubuś🥰❤️
  • njut Autorytet
    Postów: 4862 2358

    Wysłany: 20 marca 2019, 20:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia211987 wrote:
    Cytokin na pewno nie miałam robionych...
    To zrób koniecznie. Dziwię się, że P ich nie zlecił :/

    Ale przede wszystkim bądź dobrej myśli. My tu wszystkie za Ciebie kciukamy :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 20:14

    Megi13 lubi tę wiadomość

    11 i ostatni rok starań
    3 poronienia naturalnych ciąż: 2011 5+6tc, 2013 7+1tc, 2019 8+2tc i 1CB po CT
    2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, 8A... czeka 8A, ❄️
    A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
    on: FDNA 22%, HLA-C C1
    moja historia leczenia
  • sylwia211987 Autorytet
    Postów: 1650 623

    Wysłany: 20 marca 2019, 20:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy to badanie robi się z konkretnym dniu cyklu??? Czy mogę iść tak z marszu?

    Sylwia211987
  • njut Autorytet
    Postów: 4862 2358

    Wysłany: 20 marca 2019, 20:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia211987 wrote:
    A czy to badanie robi się z konkretnym dniu cyklu??? Czy mogę iść tak z marszu?
    Może być z marszu ;)

    11 i ostatni rok starań
    3 poronienia naturalnych ciąż: 2011 5+6tc, 2013 7+1tc, 2019 8+2tc i 1CB po CT
    2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, 8A... czeka 8A, ❄️
    A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
    on: FDNA 22%, HLA-C C1
    moja historia leczenia
  • Megi13 Koleżanka
    Postów: 58 16

    Wysłany: 21 marca 2019, 00:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam juz wszystkie moje dotychczasowe wyniki. Zapraszam do lektury i interpretacji, bo jestem ciekawa co Wy na to....

    Wyniki z Prokocimia (byłam wtedy w 11dc)

    Genotyp KIR Bx

    KIR obecne:
    2DL2, 2DL4norm, 2DL4del, 2DS2, 2DS4norm, 2DS4[DEL-22pb], 3DL1, 3DL2, 3DL3, 3DP1var

    KIR nieobecne:
    2DL1, 2DL3, 2DL5[gr.1], 2DL5[gr.2], 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1, 2DP1, 3DP1norm

    HLA-C męża: 12 i 15

    Allo-MLR przeciwciała blokujące obecne: 36,6%

    Wynik testu cytotoksycznego: w surowicy nie stwierdzono obecności przeciwciał cytotoksycznych przeciwko wyizolowanym limfocytom dawcy.

    Kontrola pozytywna 100% komórek martwych
    Kontrola negatywna 2% komórek martwych
    Surowica badana: 2% komórek martwych

    przeciwciał antykardiolipinowych (ACA) - ujemne
    przeciwciał przeciw antygenom jajnika – AOA i AZPA - ujemne
    przeciwciał przeciwplemnikowych (ASA) - ujemne
    przeciwciała przeciw beta2-glikoproteinie (b2GPI) - ujemne
    Antykoagulant toczniowy (LAC) - ujemne
    anty-TPO - ujemne
    anty-TPO - ujemne
    TRAb - ujemne

    RF - norma

    przeciwciała przeciwjądrowych (ANA) miano 1:100 (słabo dodatni)

    ***************************************************************************

    Potem byłam w Łodzi i zrobiłam badania w APC (byłam wtedy w 17dc)

    Allo-MLR - 48,5% !!!
    Nie wiem czemu jest taka różnica między wynikiem z Prokocimia a APC???

    Białko C 100,28 % (70,0 — 140,0)
    Wolne białko S 94,60 % (57,60 — 112,50)


    Ocena cytokin i współczynnika Th1 / Th2
    Interferon gamma 717,0 pg/ml 293,3 — 1044,6
    TNF alfa ↑ 4457,0 pg/ml 322,3 — 1376,6
    Interleukina 10 ↓ 227,0 pg/ml 695,6 — 3048,4
    Interleukina 4 30,0 pg/ml 20,0 — 120,2
    Interleukina 5 ↓ <20,0 20,0 — 93,0
    Interleukina 2 52,0 pg/ml 20,0 — 62,5
    Wskaźnik IFN/IL4 ↓ 23,9 ratio 36,7 — 175,0
    Wskaźnik TNF/IL4 148,6 ratio 19,7 — 149,5
    Wskaźnik IFN/IL10 ↑ 3,2 ratio 1,2 — 3,0
    Wskaźnik TNF/Il10 ↑ 19,6 ratio 0,7 — 2,8


    TEST IMK (MultiTest)
    Limfocyty T % - 71,0 % (war. ref 60,0-82,0)
    Limfocyty B % - 7,0 % (war. ref 7,0-23,0)
    Limfocyty helper CD3+/CD4+ % - 45,0 % (30,0 — 51,0)
    Limfocyty supresor CD3+/CD8+ % - 19,0 % (19,0 — 39,0)
    Współczynnik (h/s) CD4/CD8 - 2,4 ratio (0,8 — 2,5)
    Komórki NK % (CD3-/CD16+56+) - 21,0 % (7,0 — 24,0)

    Aktywność komórek NK (%)
    Aktywność komórek NK po 2 godz. (50:1) - 17,5 % (13,7 — 33,5)



    Powtórzyłam TEST IMK (MultiTest) w 22dc w Synevo
    Z tego co mi powiedziano to Synevo wysyła pobrana krew do APC, ale dziwi mnie że normy są minimalnie inne. A druga rzecz i to bardziej istotna, to jak bardzo różnią się moje wyniki komórek NK. Pierwsze, powyzej, zrobiłam w 17dc a drugie w 22dc. I bądź człowieku mądry :/

    TEST IMK (MultiTest)
    Limfocyty T % - 75,5 % (war. ref 59,7-82,0)
    Limfocyty B % - 7,3 % (war. ref 7,2-22,5)
    Limfocyty helper CD3+/CD4+ % - 48,2 % (30,4 — 51,2)
    Limfocyty supresor CD3+/CD8+ % - 19,9 % (19,0 — 38,9)
    Współczynnik (h/s) CD4/CD8 - 2,4 ratio (0,8 — 2,5)
    Komórki NK % (CD3-/CD16+56+) - 14,8 % (7,3 — 24,0)


    Więc jeszcze raz, nie rozumiem dlaczego jest taka różnica w wynikach MLR. Przyjmuj ze to inne labolatoria, ale nie spodziewałam się aż takiej różnicy???

    No i wynik komórek NK mnie szokuje 17dc- 21% a 22dc-14,8% i praktycznie to samo miejsce wykonania. O co chodzi???

    Dodam jeszcze ze to są wyniki w pierwszym cyklu po ciazy biochemicznej, a teraz jestem w drugim

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 09:45

    ja: MTHFR A1298C homozygota, PAI-1 4G heterozygota, KIR Bx
    on: FDNA 5%, HBA 87%, HLA-C 12,15 (C1/C2)
  • didik34 Autorytet
    Postów: 2314 2664

    Wysłany: 21 marca 2019, 07:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Allo mlr wzrasta w ciąży :) A co do nk, to pewnie tez się zmienia w ciąży , tylko nie wiem czy na więcej czy mniej.
    Co do reszty wyników , to chyba nie jest źle;)

    Megi13 lubi tę wiadomość

    38 lat, 4 lata starań, endometrioza II st., KIR AA, nk 20% , HBA 65%
    2 IUI :(
    Kwiecień 2018 start IVF
    27.05.2018 8 tc [*]
    02.10.2018 10 tc [*]
    16.02.2019 beta 0
    Kwiecień 2019 start IVF 2 z accofilem.
    4AA na pokładzie ❤️
    ❄️❄️

    05.01.2020 Kubuś🥰❤️
  • Velvet.teddy Przyjaciółka
    Postów: 90 29

    Wysłany: 21 marca 2019, 08:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Jakiś czas temu odzywalam sie na innym wątku. Teraz jestem po wizycie u docenta P. i moim głównym problemem z implantacja zarodka okazal sie Kir AA wiec moze tu bardziej odpowiednie dla mnie miejsce ;-)
    Wczoraj dostalam wynik hla-c partnera z drżeniem rak otwieralam maila zeby tylko zobaczyc czy c1 czy c2 modlac sie zeby to pierwsze a tam jakieś inne cyferki c*03 07. I co one znacza? Przejrzałam troche waszego forum i chyba wychodzi ze c1?! Napiszcie jesli sie myle!
    Jestem 2 dpt i mam dziś brać accofil podskornie. To moj pierwszy transfer z accofilem i chcialam Was podpytac czy coś powinnam wiedzieć odnośnie stosowania? Czy moge robic w tym samym czasie co prolutex i heparyne? Jak dzis wieczorem zrobie i jutro rano na morfologie to ok?
    Jak sie po nim czulyscie?
    I dreczy mnie jeszcze ze wlew z accofilu mialam robic 3 dni przed transferem bo mial byc 3 dniowy zarodek a okazalo sie ze po rozmrozeniu doszedl juz do wczesnej blastki. Myslicie ze ma to duze znaczenie?
    Bede wdzieczna za jakiekolwiek wskazówki bo to dla mnie cos nowego.
    Trzymam za wszystkie kciuki niech Wam sie jak najszybciej spełni to wielkie marzenie bycia mamą i żebyście mogli dawać nadzieje innym... :-)

    Megi13 lubi tę wiadomość

‹‹ 95 96 97 98 99 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego