Cienkie endo
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMoże jest ktoś kto się z tym boryka i chcialby podzielić się doświadczeniami.. ? Może znacie jakieś sposoby na przyrost endometrium. Wiem o winie, migdalach póki co niewystarczajaco skuteczne. A moze znajdzie sie ktoś z pokrzepiajaca historia dla mnie ?
Z forum Bocian
Poradnik - czyli jakie sposoby na małe endo;
1. Wspomagacze naturalne:
orzechy
migdały
ryby
czerwone wino
2. Wspomagacze „bez recepty”
Wiesiołek (do owulacji)
Magnez
B complex
Vit E (do owulacji)
Omega 3
Acard
Hormeel S (krople homeopatyczne-skonsultowac z lekarzem)
Ilości wg ulotki
3. Leki na receptę
stymulacja estrogenami: Estrofem, Estrofem forte, Progynowa 21, Progynowa 21mite, estroplastry
stymulacja gonadotropinami
witamina D3
Duphaston
Luteina
globulki z viagrą – poprawiające ukrwienie
Tylko wg wskazań lekarzaWiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2019, 16:34
kinga25 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ja brałam estrofem w dawce rosnącej (od 2 do 5 dc - 1 x 1, od 5 do 8 dc - 2 x 1, potem do owulacji 3 x 1) i największe endometrium miałam 8 mm. Nigdy, na innych lekach czy na innym dawkowaniu, nie było większe
Berbeć, Poziomka25 lubią tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
nick nieaktualnyBerbeć, ja brałam estrofen 3x1 od dnia drugiego. Dnia 10 miałam endo 6mm. Podwyższyli estrofem do 2 rano, 1 popołudniu, 2 wieczorem i endo urosło do 8.5 dnia 15.
Generalnie, duzo estro u mnie z powodowało polipa wiec nie wygrasz...
Ale z naturalnych słyszałam wino, orzechy, szczególnie brazylijskie, duzo białka, ananas, szczególnie środek, witaminy, ciepłe zupy, w następnym cyklu zamierzam dorzucić cq-10. Nie wiem czy coś pomogło, raczej nie patrząc na przyrost.Berbeć lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWIK wrote:Berbeć, ja brałam estrofen 3x1 od dnia drugiego. Dnia 10 miałam endo 6mm. Podwyższyli estrofem do 2 rano, 1 popołudniu, 2 wieczorem i endo urosło do 8.5 dnia 15.
Generalnie, duzo estro u mnie z powodowało polipa wiec nie wygrasz...
Ale z naturalnych słyszałam wino, orzechy, szczególnie brazylijskie, duzo białka, ananas, szczególnie środek, witaminy, ciepłe zupy, w następnym cyklu zamierzam dorzucić cq-10. Nie wiem czy coś pomogło, raczej nie patrząc na przyrost.
Dzięki za odpowiedź. U mnie w cyklu, gdzie miałam większa dawkę estrofemu było mniejsze niż w tym co miałam mniejszą dawkę. Juz się nawet zastanawiałam czy to nie przez to, że zjadłam lody przed wizytą (sic!) , bo też słyszałam o tym, że endo lubi ciepło.
No z tymi polipami to mnie nie załamuj, jeszcze mi tego by było trzeba. No zresztą u mnie estrofem idzie na razie w odstawkę, ale będę miałam gonadtropiny, więc uj wie czy sie endomenda nie odezwie.
Piłam wina tyle, ze co drugi dzień nawalona chodziłam i dupa. Ananasa też jadłam choc nie az tak dużo. Orzechy, migdały non stop. Na pewno jadłam dużo awokado w tym cyklu co miałam względne to endo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 19:20
-
nick nieaktualny
-
Berbeć, a Tobie chodzi o endo na cyklu sztucznym czy ogólnie? Ja teraz jestem na sztucznym przed crio, w zeszłym tyg endo miałam 6,5-7mm, przy Estrofemie 2x1. Dr chciał 8mm i zwiększył dawkę do 3x1. Po tygodniu dobiło do 8, choć tak ledwo. Ponoć na cyklu sztucznym ciężko czasem to endo wyciągnąć pytałam, czy jest coś jeszcze co może pomóc mu przyrosnaąć, ale powiedział, że nie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2019, 14:53
-
nick nieaktualnyelfi wrote:Berbeć, a Tobie chodzi o endo na cyklu sztucznym czy ogólnie? Ja teraz jestem na sztucznym przed crio, w zeszłym tyg endo miałam 6,5-7mm, przy Estrofemie 2x1. Dr chciał 8mm i zwiększył dawkę do 3x1. Po tygodniu dobiło do 8, choć tak ledwo. Ponoć na cyklu sztucznym ciężko czasem to endo wyciągnąć pytałam, czy jest coś jeszcze co może pomóc mu przyrosnaąć, ale powiedział, że nie.
Ja mialam.6.9 mm.i.uwazam.ze dr.zrobiła błąd bo powinna mi.wtedy.zwiekszyc dawke ale.tego nie zrobiła x a ja nie wiedzialam ze można zwiększać, a teraz.mam.tylko.gorzej takze nie.wiem, zastanawiam.sie.czy.to wszystko w ogóle ma sens.
Edit. Zobacz to Tobie tydzien kazal dluzej a mi kazala.po.dwoch dniach przyjechsc, tak.naprawde to nie minelo wtedy nawet 48h. Uwazam ze cykl stracilam niepotrzebnie, bo 6.9 to byl wynik.z ktorym można było jeszcze cos zrobic ehWiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 22:35
-
Berbeć wrote:Na sztucznym bylam poki co.
Ja mialam.6.9 mm.i.uwazam.ze dr.zrobiła błąd bo powinna mi.wtedy.zwiekszyc dawke ale.tego nie zrobiła x a ja nie wiedzialam ze można zwiększać, a teraz.mam.tylko.gorzej takze nie.wiem, zastanawiam.sie.czy.to wszystko w ogóle ma sens.
Edit. Zobacz to Tobie tydzien kazal dluzej a mi kazala.po.dwoch dniach przyjechsc, tak.naprawde to nie minelo wtedy nawet 48h. Uwazam ze cykl stracilam niepotrzebnie, bo 6.9 to byl wynik.z ktorym można było jeszcze cos zrobic eh -
nick nieaktualnyelfi wrote:A Ty na crio polujesz, tak? Widzę, że niektóre dziewczyny mają transfer na naturalnym cyklu, u Ciebie nie ma takiej opcji? Ja na naturalnym mam koło 9mm i to zaraz przed owu, więc potem pewnie jeszcze rośnie, a na sztucznym nędznie dość
Ja przez edomende mialam ciagle anty x więc endo nie roslo, wiec niewiadomo jakie bylo. Teraz bede miala pierwsZy naturalny cykl od niepamiętnych czasów. -
Berbeć wrote:Dobre określenie x poluje na crio.
Ja przez edomende mialam ciagle anty x więc endo nie roslo, wiec niewiadomo jakie bylo. Teraz bede miala pierwsZy naturalny cykl od niepamiętnych czasów.Berbeć lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny u mnie endo 3mm przy stymulacji na CLO, wcześniej 3 cykle z CLO było 7-8mm. Proszę o odpowiedź czy któraś z Was miała endo 3-4 mm i jak wtedy wyglądał u Was okres ? U mnie praktycznie go nie było, nie wiem nawet od kiedy liczyć nowy cykl, przez 2-3 dni było bardzo delikatne plamienie, kilka brązowych kropli. Ciąża nie możliwa, nie było pęcherzykaStarania od marca 2017
AMH - 3,820 -> 23 lata
Niedoczynność tarczycy - euthyrox 75
Problem z nasieniem - morfologia 3%, ruchliwość a+b = 18% Poprawa wyników po suplementacji : morfologia 7%, ruchliwość 24%
Wrzesień - Grudzień = CLO 1x1+ ovitrelle + duphaston
21.12.2018r. - HSG jajowody drożne
Styczeń - CLO 2x1 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyelfi wrote:A Ty na crio polujesz, tak? Widzę, że niektóre dziewczyny mają transfer na naturalnym cyklu, u Ciebie nie ma takiej opcji? Ja na naturalnym mam koło 9mm i to zaraz przed owu, więc potem pewnie jeszcze rośnie, a na sztucznym nędznie dość
Który to byl twój transfer?elfi lubi tę wiadomość
-
Berbeć wrote:Elfi a czemu bylas na sztucznym skoro na naturalnym mialas lepsze endo? Widzę ze transfer sie odbył u beta ruszyla. Gratuluję.
Który to byl twój transfer?
Ostatecznie endo urosło mi na zwiększonej dawce Estrofemu do 8mm i od tego czasu minęło chyba jeszcze z 9 dni do transferu, więc być może coś więcej podskoczyło.
Dziękuję, beta na plusie, ale okazuje się, że teraz jeszcze więcej czekania, niewiadomych i stresu niż po transferze No ale co będzie, to będzie. To był mój drugi transfer z pierwszej procedury.Berbeć lubi tę wiadomość
-
Ja także zmagam się z cienkim endometrium. Przyjmuje estrofem mite, wcześniej też estrogeny przez skóre (miałam taki środek w aerozolu). Clo podobno może upośledzać receptory w endometrium. Natomiast u mnie bez względu czy byłam na clo czy na letrozolu, endometrium było cienkie. Z tego względu mam też krótkie, skąpe miesiączki. W zeszłym cyklu lekarka zaleciła mi viagre dopochwowo, a potem progynova.
Któraś z Was stosowała? -
nick nieaktualny