CLEXANE - ZASTRZYKI
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyWitam dziewczyny
Bardzo się dziwię, że niektóre z Was płacą 100% za clexane. Rozumiem, że jak lekarz nie ma umowy z nfz to nie wypisze refundacji. Ale wtedy się szuka gdzie indziej. Nie miałam poronień, to moja pierwsza ciąża. Receptę przepisuje moja lekarka rodzinna, albo dzwonię do rejestracji w klinice, żeby lekarka mi wypisała lek i potem odbieram w rejestracji - nie muszę się zapisywać na wizytę tylko po to, żeby wypisała receptę. Za jedno opakowanie płacę 12-13 zł. Starczy mi na 5 dni, bo muszę robić dwa razy dziennie ze względu na to, że mam zakrzepicę żył. Pewnie będę musiała brać całą ciążę i pewnie po ciąży też. Teraz wkłuwam w udo, nie robię już w brzuch, bo rośnie. Nie wbijam igły do samego końca i wprowadzam bardzo pomalutku. Niestety mam siniaczki w niektórych miejscach lub kropeczkiWiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2016, 09:39
-
Ewa, a czemu się dziwisz? Każdy lek ma wskazania do refundacji. Ty masz zakrzepice, a Ona jest wskazaniem, więc płacisz 12-13zl. Jak dziewczyny nie mają wskazań to płacą 100%. Poronienia nie są wskazaniem wymienionym w liście refundacyjnej. Musi być ich określona przyczyna, np zespół antyfosfolipidowy itp. Jak są badania potwierdzające taka przypadłość to i lek jest ze zniżką. Inna sprawa jest sytuacja, gdy jest potwierdzone badaniami wskazanie a lekarz nie ma umowy z NFZ. Wtedy warto udać się do takiego, który umowę ma.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2016, 12:32
-
Jak przechowujecie clexane? Lodówka czy w szafce w temperaturze pokojowej?
Nie wiem jeszcze kiedy będę ich używać, bo nie wiem kiedy doczekam się II czerwonych.
-
nick nieaktualnyAnatolka, myślałam, skoro ktoś musi brać zastrzyki clexane (nie mówię o sobie), to przysługuje refundacja. Ostatnio angiolog nie mógł mi wypisać recepty, powiedział, że nie ma umowy z nfz i płaciłabym 100%, więc gin albo rodzinny wypisuje.
Haana nie przechowywać w lodówce, wyjątek jak się upały. Trzymam w szafce nocnej. -
nick nieaktualnyMeja też tak robiłam a to błąd. W ulotce pisze żeby absolutnie nie wypuszczać pęcherzyków tylko trzeba tak popukać strzykawką żeby było ono na końcu. Chodzi o to że wtedy do skóry nie idzie cały lek. Jak w szpitalu byłam to zdziwiłam się czemu lekarki nie wypuszczają powietrza ze strzykawki, to potem się dowiedziałam że one dobrze robiły a ja źle
-
Meja wrote:Jak widac to nie ma to znaczenia ja naprawde robire zastrzyki juz dlugo i wszystko ok, pielegniarki moze z braku czasu nie wypuszczaja powietrza.
U mnie dedynie co to juz polowa 7mc i zaczynaja bolec bo brzusio duzy
Wystarczy przeczytac ulotke.
Powietrze trzeba usuwac z zastrzykow, ktore trafiaja do zyl. -
Jeśli macie Clexane bez refundacji i mieszkacie na południu PL, to polecam przejechać się do Czech - opakowanie 10 sztuk kosztuje ok. 70 zł (zawsze to różnica), a w dodatku strzykawki lepsze - przynajmniej od tych, które kupiłam tutaj.
-
Witajcie jestem mama 4 letniej Oliwki mam zdiagnozowanie Poronienia Nawykowe Mutacje MTHFR C677T -heterozygota po wynikach homocysteiny mam wysokie bo 14.50 po decyzji giną trzy miesiące mam brać pakiet odpowiednich suplementów które mi obniża homocysteine i po 3 miesiącach starania miedzy innymi acard teraz cały czas po pozytywnym teście clexane cala ciążę natomiast acard do 20 tygodnia obawiał się tego wszystkiego zastrzyki to wszystko z tym związane masakra .....
Synek Piotruś 2019 Córeczka Oliwia 2013 . Małgosia 2017
Aniołki
Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe -
Hej dziewczyny, mam takie pytanie. Mam wskazanie do brania claxine przez całą ciążę. Biorę codziennie wieczorem (ok 20-21). Wczoraj mi się zapomniało, przypomniałam sobie dziś zraz po przypomnieniu i zaraz zrobiłam sobie zastrzyk. I tak się zasatanawiam czy wieczorem normalnie przyjąć... Poranne branie tego leku raczej nie wchodzi w rachubę... Może którejś z was też tak przytrafiło...
-
nick nieaktualny
-
patynka wrote:w drugiej (nieudanej) ciąży robiłam sobie zastrzyki z clexane.do tego kapsułki zaax. pierwszą ciążę poroniłam i stąd decyzja lekarza.nie mam stwierdzonego zespołu antyfosfolipidowego ani żadnych innych problemów związanych z krzepnięciem.
Aniołki
Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe -
hej dziewczyny, mam klopot: po poronieniu zrobilam Ana i wyszedl wynik 1:150 a antygen docelowy nieznany (typ homogenno plamisty). Reumatolog kazala brac bardzo małą dawke encortonu i 3 ms pozniej konntrol i ANa 1:2560!!! Antygen docelowy RnP68-wynik graniczny, reszta ujemna, 6 dniowy pobyt na oddziale reumatologii nie wniosl nic nowego, zespolu antyfosofolipidowego nie ma, czynnik v-leiden -brak,przeciwciala co prawda spadly ale nadal wysokie 1:1250. No i mam Plaquenil 1 tabletka dziennie. Mam pytanie czy ktorejs z was udalo się utrzymac ciąże i urodzic zdrowe dziecko mając te przeciwciała? Dodam ze pierwsza ciąza bezproblemowa- zdrowa córka, a 2 ciąza zakonczyla sie w 13 tyg...po prostu serduszko przestalo bic, o czym dowiedzialam się podczas usg...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2017, 21:19
"Nigdy nie jest za późno, żeby zacząć od nowa, żeby pójść inną drogą i raz jeszcze spróbować. Nigdy nie jest za późno, by na stacji złych zdarzeń, złapać pociąg ostatni i dojechać do marzeń (...)".
Jan Paweł II -
nick nieaktualny
-
patynka wrote:dokladnie tak.ani zastrzyki clexane ani fragmin nie pomogły,jak się teraz okazuje,mogłam sie kłuć ile wlezie,problem leży niestety gdzie indziej..
Aniołki
Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe