Odpowiedz

CLO

Oceń ten wątek:
  • Karolka9 Autorytet
    Postów: 539 400

    Wysłany: 7 marca 2019, 17:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie wyszłam od lekarza. 10dc 12mm i 15mm na prawym jajniku. Na lewym zero. Endo 5 mm!!! Masakra. Mam brać estrofem 2 tabletki.
    Pytałam o zmianę CLO, dopóki nie uposledzi mi bardziej Endo to zostajemy. Jako lek drugiego rzutu stosuje lamielette (nie zapamiętałam dokładnie nazwy), ale u mnie po CLO rosną ładne. 14dc zastrzyk. Masakra

    3jgxsek2mhrtcu08.png
  • Eska Autorytet
    Postów: 1119 309

    Wysłany: 7 marca 2019, 17:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Ciasio wrote:
    Eska, ja brałam na zbyt wysoka prolaktynę Castagnus. Pomógł, chociaż nie ukrywam, że bralam na własną rękę. Potem dostałam Bromergon (już od lekarza), ale niestety po odstawieniu prolaktyna szalała, więc nie wiem czy po Castagnusie nie byłoby tak samo. Tak więc biorę Bromergon cały czas, ale po dwóch latach powoli zmniejszam dawkę :)
    Ja jak brałam bromergon miesiąc to strasznie źle się czułam po nim. Później lekarz mnie do innego kazał iść bo on się za bardzo nie znał. A inny kazał zrobić rezonans przysadki żeby wykluczyć guza bo prolaktyna podwyższona. A na skierowanie na rezonans czekałam pół roku i rezonans 3 miesiące. I nie wiadomo kiedy rok zleciał. Jak teraz z tymi wszystkimi wspomagaczami się nie uda to idę do innego lekarza. Który może konkretnie odrazu powie co i jak. Trochę mi żal cykli z Clo.. Bo tamten lekarz co się nie znał nie potrafił dawki mi dobrać. Pęcherzyki dopiero w drugim cyklu były ładne. A tak naprawdę jeden cykl był trafiony z ♥ ♥ ♥ z Clo. A było ich tylko 3.

    35l, Starania o rodzeństwo dla synka od 4.2016
    wid D.,Letrox 50, dostinex, glucophage, selen

    Problemy z prolaktyna, TSH ciut za wysokie, insulinoodporność
  • i_ka Autorytet
    Postów: 1590 1194

    Wysłany: 7 marca 2019, 20:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Ciasio wrote:
    I_ka popieram Cię całkowicie. Szkoda czasu, energii, pieniędzy i tych wszystkich nerwów i łez. Osobiście jestem zdania, że nie należy się obawiać tych wszystkich procedur ani odkładać ich w czasie. To przecież nie operacja. My byliśmy na początku bardzo przeciwni klinikom leczenia niepłodności, bo uważaliśmy, że to banda naciągaczy. Teraz już widzimy, że to jest po prostu zwykły ginekolog z ogromną wiedzą w tym konkretnym temacie i całym sprzętem na miejscu. Żałuję, że straciliśmy tyle czasu, bo mogliśmy od trzech lat być po stymulacji/ inseminacji/ ivf czy nawet zaczynać postępowanie adopcyjne. Także trzymam kciuki, dawaj znać na bieżąco, jak będziecie po rozmowie z lekarzem- jak to wygląda, jakie badania są potrzebne, jakie leki dostaniesz i jakie szanse Wam daja :) Ściskam cieplutko :)
    Pani Ciasio dziękuje za te słowa i zrozumienie, takie wsparcie bardzo dużo dla mnie znaczy :) Ja tez musiałam przerobić temat zanim poszłam do kliniki, na początku się wstydziłam i w ogóle trudno mi było pogodzić się z tym, ze potrzebuje takiej pomocy. Teraz po prostu chce działać. Będę informowała na bieżąco co i jak ;) Powodzenia!

    Pani Ciasio lubi tę wiadomość

    klz99vvj720njnd5.png
    12.12.2019 mamy ❤️
    Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
    18.11.2019 FET ❄️
    10.2019 II IVF
    ❄️❄️❄️❄️
    —————————————-
    7.2019 FETx2 - beta <0,1
    6.2019 I IVF ❄️❄️
    —————————————-
    9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
    Endometrioza I st., AMH 1,91
    MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
    on: morf. 1% Kariotypy: ok
  • Ewka0207 Debiutantka
    Postów: 10 5

    Wysłany: 7 marca 2019, 20:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mam takie pytanie dla dziewczyn które były w szpitalu na laparoskopi. Czy mając dodatkowe ubezpieczenie w pracy dosyalyscie z ubezpieczalni jakieś pieniądze za pobyt w szpitalu?

  • Eska Autorytet
    Postów: 1119 309

    Wysłany: 7 marca 2019, 21:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewka0207 wrote:
    Hej mam takie pytanie dla dziewczyn które były w szpitalu na laparoskopi. Czy mając dodatkowe ubezpieczenie w pracy dosyalyscie z ubezpieczalni jakieś pieniądze za pobyt w szpitalu?
    Sprawdź jakie masz warunki dodatkowego ubezpieczenia. Bo np mój mąż ma za pobyt w szpitalu ale trzeba być ponad 3 dni. On był 4 i nie dostał nic.

    35l, Starania o rodzeństwo dla synka od 4.2016
    wid D.,Letrox 50, dostinex, glucophage, selen

    Problemy z prolaktyna, TSH ciut za wysokie, insulinoodporność
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 marca 2019, 22:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! W środę byłam na monitoringu i miałam dwa pęcherzyki 19 i 23 mm i ten większy już był podobno nadpęknięty. Dostałam zastrzyk ok godziny 17 i dr powiedziała, że mam brać duphaston od piątku rano. Czy to nie za szybko? Niby ból tego jajnika mocno nasilił się po zastrzyku i dzisiaj popołudniu już przestał boleć, ale zastanawiam się po jakim czasie od zastrzyku wy bierzecie duphaston ?

  • Selina Autorytet
    Postów: 8941 3428

    Wysłany: 7 marca 2019, 22:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka przeciez 5mm w 10dc to juz jest uposledzone endo... Na co on czeka, az polipy sie na nim porobią? Ja patrzac po sobie, po tym co miałam po 3c z Clo (w jednym roku a rok wczesniej jeszcze 2c z tym lekiem były) a pozniej jeszcze po 3c z lamettą, to bym podziekowała juz. Jednak człowiek sie uczy na błędach, ja wtedy nie wiedziałam czym moze grozic długotrwała stymulacja. Nie musisz sie godzic na to co proponuje lekarz, jak nazwa wskazuje on PROPONUJE a nie KAZE, to Twoja decyzja co zrobisz.
    Estrofem na pewno teraz bardzo podbije endo, zwłaszcza jak masz 2tabl. , wiec za 2-3 dni bedzie pewnie juz z 9mm jak nie wiecej

  • Selina Autorytet
    Postów: 8941 3428

    Wysłany: 7 marca 2019, 23:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    groszeek wrote:
    Hej dziewczyny! W środę byłam na monitoringu i miałam dwa pęcherzyki 19 i 23 mm i ten większy już był podobno nadpęknięty. Dostałam zastrzyk ok godziny 17 i dr powiedziała, że mam brać duphaston od piątku rano. Czy to nie za szybko? Niby ból tego jajnika mocno nasilił się po zastrzyku i dzisiaj popołudniu już przestał boleć, ale zastanawiam się po jakim czasie od zastrzyku wy bierzecie duphaston ?
    Ja bym wziela od niedzieli.
    Ja zastrzyk mialam we wtorek, owu dzisiaj i mam brac dopiero od niedzieli

  • Selina Autorytet
    Postów: 8941 3428

    Wysłany: 8 marca 2019, 00:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eska wrote:
    Ja jak brałam bromergon miesiąc to strasznie źle się czułam po nim. Później lekarz mnie do innego kazał iść bo on się za bardzo nie znał. A inny kazał zrobić rezonans przysadki żeby wykluczyć guza bo prolaktyna podwyższona. A na skierowanie na rezonans czekałam pół roku i rezonans 3 miesiące. I nie wiadomo kiedy rok zleciał. Jak teraz z tymi wszystkimi wspomagaczami się nie uda to idę do innego lekarza. Który może konkretnie odrazu powie co i jak. Trochę mi żal cykli z Clo.. Bo tamten lekarz co się nie znał nie potrafił dawki mi dobrać. Pęcherzyki dopiero w drugim cyklu były ładne. A tak naprawdę jeden cykl był trafiony z ♥ ♥ ♥ z Clo. A było ich tylko 3.
    To może Dostinex byłby lepszy, nie wychodzi drogi jak się spojrzy na miesięczny koszt. Można zacząć od kupienia opakowania 4tabl.to wystarcza na 2 miesiące-oczywiscie to do uzgodnienia z lekarzem. Po Bromku też miałam masakrę i wcale tak dobrze nie zbijał prolaktyny.
    Nie radzę też więcej cykli z Clo niż miałaś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2019, 00:05

  • Eska Autorytet
    Postów: 1119 309

    Wysłany: 8 marca 2019, 09:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki tarczycy po półtora miesiąca brania Letrox 25. Z 3-4 tsh spadło na 0,974. Ft3 4,9 norma 2,6-5,7
    Ft4 13,36 norma 9,01 - 19,05. Czy jak tsh spadło tak przez miesiąc to nie spadnie mi za dużo..? We wtorek mam wizytę to mi powie.

    35l, Starania o rodzeństwo dla synka od 4.2016
    wid D.,Letrox 50, dostinex, glucophage, selen

    Problemy z prolaktyna, TSH ciut za wysokie, insulinoodporność
  • Selina Autorytet
    Postów: 8941 3428

    Wysłany: 8 marca 2019, 09:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eska wrote:
    Mam wyniki tarczycy po półtora miesiąca brania Letrox 25. Z 3-4 tsh spadło na 0,974. Ft3 4,9 norma 2,6-5,7
    Ft4 13,36 norma 9,01 - 19,05. Czy jak tsh spadło tak przez miesiąc to nie spadnie mi za dużo..? We wtorek mam wizytę to mi powie.
    Jest ok :) nie powinno juz bardzej spadać

  • Zozo Autorytet
    Postów: 4471 2599

    Wysłany: 8 marca 2019, 09:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam dzisiaj @ nie udało się :/ kurcze co jest nie tak niby się wstrzelilismy w owu, była owu a dupa. Jakie to wszystko trudne :(

    👧 Córka 26. 08.2011
    Starania od 09.2017
    1 cykl na clo grudzień 2018
    01.19 cb
    12.05.19 [*] 8tc
    2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
    👶🏻 Synek 02. 08.2020
  • Eska Autorytet
    Postów: 1119 309

    Wysłany: 8 marca 2019, 10:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Jest ok :) nie powinno juz bardzej spadać
    No mam nadzieje. Z resztą lekarz powie.

    35l, Starania o rodzeństwo dla synka od 4.2016
    wid D.,Letrox 50, dostinex, glucophage, selen

    Problemy z prolaktyna, TSH ciut za wysokie, insulinoodporność
  • Ojkaojka Autorytet
    Postów: 579 185

    Wysłany: 8 marca 2019, 10:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, możecie mi pomóc?
    Łykałam w tym cyklu CLO 1x1 (5-9 dc), ku mojemu zaskoczeniu w 14dc na lewym jajniku wyrosły 4 pęcherzyki (14,13,11, 8.5 mm) a na prawym jeden - 19mm, endo przedowulacyjne -12,4 mm. Pierwszy raz w zyciu mam tyle pecherzyków, przy poprzednich stymulacjach miałam max 2 i to na jednym jajniku.
    Ginka zleciła mi ovitrelle na 15 dc i działanie, tak zrobiłam. Dziś jest 18 dc i nadal nie ma skoku temperatury. Zawsze był ok 17/18 dc, tymbardziej, że od kilku cykli, kiedy jestem na lekach, wszystko monitoruję, mierzę temperaturę, więc ten skok był dla mnie pewnym wyznacznikiem pęknięcia. Nigdy tez nie miałam torbieli.
    Powiedzcie mi proszę, czy skok temperatury, który zwiastuje skok proga następuje po pęknięciu pierwszego pecherzyka, czy dopiero tego ostatniego? Czy może być tak, że dopiero, kiedy wszystkie popękają, dopiero wtedy skoczy temperatura? Niestety nie dam rady dostać się na monitoring i muszę polegać na termometrze ;/

    12.2015 - poronienie 7 tc
    09.2018 - poronienie 17tc (triploidia)
    MTHFR_1298A-C homo|PAI-1 hetero
    AMH - 6,2
  • Ewka 111111 Autorytet
    Postów: 394 326

    Wysłany: 8 marca 2019, 11:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojkaojka wrote:
    Hej dziewczyny, możecie mi pomóc?
    Łykałam w tym cyklu CLO 1x1 (5-9 dc), ku mojemu zaskoczeniu w 14dc na lewym jajniku wyrosły 4 pęcherzyki (14,13,11, 8.5 mm) a na prawym jeden - 19mm, endo przedowulacyjne -12,4 mm. Pierwszy raz w zyciu mam tyle pecherzyków, przy poprzednich stymulacjach miałam max 2 i to na jednym jajniku.
    Ginka zleciła mi ovitrelle na 15 dc i działanie, tak zrobiłam. Dziś jest 18 dc i nadal nie ma skoku temperatury. Zawsze był ok 17/18 dc, tymbardziej, że od kilku cykli, kiedy jestem na lekach, wszystko monitoruję, mierzę temperaturę, więc ten skok był dla mnie pewnym wyznacznikiem pęknięcia. Nigdy tez nie miałam torbieli.
    Powiedzcie mi proszę, czy skok temperatury, który zwiastuje skok proga następuje po pęknięciu pierwszego pecherzyka, czy dopiero tego ostatniego? Czy może być tak, że dopiero, kiedy wszystkie popękają, dopiero wtedy skoczy temperatura? Niestety nie dam rady dostać się na monitoring i muszę polegać na termometrze ;/

    Najlepiej jakbyś poszła na monitoring ,żeby sprawdzic ,przy tylu pęcherzykach o takich różnych rozmiarach nie jest realne żeby wszystkie popękały, z mojego doświadczenia mógł Ci tylko pęknąć jeden a tamte pozostałe zablokować , po ovitrelle pęcherzyki pękają max do 48 godzin ,to tamte nawet by nie zdążyły podrosnąć do odpowiedniego rozmiaru

    Starania od 2016
    33 l.
    16.07.2019 18 tyg i 6 dni -dziewczynka😊 265 gram❤


    2xcykl z aromkiem +ovitrelle ,owulacje były
    Od 8.12.18 -1x1 clo przez 5 dni + ovitrelle
    04.01(29 d.c. )-beta 38,9,07.01 - beta 274,8 :-),10.01 - beta 64 !!! :( -nie udało się ! :-(
    11.02 - start clo (drugi cykl) 1x2 przez 5 dni - nieudany
    14 marzec -cykl naturalny
    3 .04- beta 8, 5.04-beta 47 ,9.04-beta 364 , 12.04-1364 ,17.04(równy 5tc)-9084 :-)
    24.04- jest serduszko ! ❤
    Badania nasienia ok , prolaktyna podwyższona , Bromergan , symfolik , duphostan ,luteina ,witD, miosytogyn,wiesiołek
  • Ewka 111111 Autorytet
    Postów: 394 326

    Wysłany: 8 marca 2019, 12:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zozo wrote:
    Dostałam dzisiaj @ nie udało się :/ kurcze co jest nie tak niby się wstrzelilismy w owu, była owu a dupa. Jakie to wszystko trudne :([/QUOTE

    Przykro mi Zozo , u mnie też brak dobrych wiesci ,bo rano zrobiłam test 13dpo i juz nie widzę cienia żadnego :-( ostatnio wtedy co zaskoczyło to test zrobiony 14dpo nie pokazał nic, dopiero 16dpo to jeszcze mam malutka iskrę nadziei ale to już naprawdę iskierka...

    Starania od 2016
    33 l.
    16.07.2019 18 tyg i 6 dni -dziewczynka😊 265 gram❤


    2xcykl z aromkiem +ovitrelle ,owulacje były
    Od 8.12.18 -1x1 clo przez 5 dni + ovitrelle
    04.01(29 d.c. )-beta 38,9,07.01 - beta 274,8 :-),10.01 - beta 64 !!! :( -nie udało się ! :-(
    11.02 - start clo (drugi cykl) 1x2 przez 5 dni - nieudany
    14 marzec -cykl naturalny
    3 .04- beta 8, 5.04-beta 47 ,9.04-beta 364 , 12.04-1364 ,17.04(równy 5tc)-9084 :-)
    24.04- jest serduszko ! ❤
    Badania nasienia ok , prolaktyna podwyższona , Bromergan , symfolik , duphostan ,luteina ,witD, miosytogyn,wiesiołek
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 marca 2019, 12:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zozo .. my tez tak mieliśmy 2 razy heh.. i dupa.. wiec chyba cos jeszcze jest nietak ...
    ale damy rade!

    Ja chyba przy następnej stymulacji poczytam o trikach przy słabszym nasieniu i chyba bede te nogi w gorze itd stosować, moze zaskoczy...

    Ewka to moze beta?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2019, 12:23

  • Ojkaojka Autorytet
    Postów: 579 185

    Wysłany: 8 marca 2019, 12:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewka 111111 wrote:
    Najlepiej jakbyś poszła na monitoring ,żeby sprawdzic ,przy tylu pęcherzykach o takich różnych rozmiarach nie jest realne żeby wszystkie popękały, z mojego doświadczenia mógł Ci tylko pęknąć jeden a tamte pozostałe zablokować , po ovitrelle pęcherzyki pękają max do 48 godzin ,to tamte nawet by nie zdążyły podrosnąć do odpowiedniego rozmiaru

    Dzięki, pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i miałam nadzieję, że jednak zastrzyk nie zablokuje reszty :) Niestety nie dam rady podjechać na monit, pozostaje mi na razie forum i termomtr
    Martwi mnie tylko brak skoku temperatury.

    12.2015 - poronienie 7 tc
    09.2018 - poronienie 17tc (triploidia)
    MTHFR_1298A-C homo|PAI-1 hetero
    AMH - 6,2
  • Ewka 111111 Autorytet
    Postów: 394 326

    Wysłany: 8 marca 2019, 12:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojkaojka wrote:
    Dzięki, pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i miałam nadzieję, że jednak zastrzyk nie zablokuje reszty :) Niestety nie dam rady podjechać na monit, pozostaje mi na razie forum i termomtr
    Martwi mnie tylko brak skoku temperatury.

    A duphostan zażywasz? ,mi gin mówiła że te niepekniete powinny się wchłonąć i duphostan w tym pomoże, a po miesiaczce nie powinno być śladu po nich, mi nawet udało się zajść w cyklu takim co miałam torbiel , bo owulacja była z innego jajnika ,tylko jak piszesz że nie było skoku to może jeszcze nie było owulacji , ciężko to stwierdzić ...ale bądź dobrej myśli , powodzenia:-)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2019, 12:35

    Starania od 2016
    33 l.
    16.07.2019 18 tyg i 6 dni -dziewczynka😊 265 gram❤


    2xcykl z aromkiem +ovitrelle ,owulacje były
    Od 8.12.18 -1x1 clo przez 5 dni + ovitrelle
    04.01(29 d.c. )-beta 38,9,07.01 - beta 274,8 :-),10.01 - beta 64 !!! :( -nie udało się ! :-(
    11.02 - start clo (drugi cykl) 1x2 przez 5 dni - nieudany
    14 marzec -cykl naturalny
    3 .04- beta 8, 5.04-beta 47 ,9.04-beta 364 , 12.04-1364 ,17.04(równy 5tc)-9084 :-)
    24.04- jest serduszko ! ❤
    Badania nasienia ok , prolaktyna podwyższona , Bromergan , symfolik , duphostan ,luteina ,witD, miosytogyn,wiesiołek
  • Ojkaojka Autorytet
    Postów: 579 185

    Wysłany: 8 marca 2019, 12:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewka 111111 ginka nie zaleciła mi luteiny, stwierdziła, że problemy z progiem biorą się z braków pierwszej fazy, co z kolei można załatwić stymulacją CLO,. Ginka ma opinię taką, że pacjentki z problemami zachodzą u niej niemal po kilku rozmowach :) Ale zainteresowałaś mnie tym progiem, mam w szafce zapas luteiny i zastanawiam się czy jednak nie spróbować

    12.2015 - poronienie 7 tc
    09.2018 - poronienie 17tc (triploidia)
    MTHFR_1298A-C homo|PAI-1 hetero
    AMH - 6,2
‹‹ 3172 3173 3174 3175 3176 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego