X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

CLO

Oceń ten wątek:
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2015, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    czesc Dziewczyny, już pytałam na innym watku ale jeszcze tu zapytam-w watku o CLO. Czy ktoras z Was wie bądź lekarz dobrze to wyjasnil jak ma się dawka clo i czas jego brania do ilości pecherzykow?
    Dlaczego niektóre maja az 4 dojrzałe pęcherzyki a inne 1? Czy można na to wplynac?

I jeszcze-owulacja po clo wystepuje 11-15 dc? Czy może się przesunąć? Czy jeśli jest napisane 11-15 to o zadnych przesuwach nie ma mowy?

Jest to sprawa indywidualna i nie mozna na to wpłynąć. Za to odpowiadaja równiez inne hormony.. Ja np po 1/2 tabl clo w pierwszym cyklu miałam dwa pecherzyki a potem juz tylko jeden zawsze i nawet zwiekszenie dawki na to nie wpłynęło. Innymi lekami jak do ivf mozna sie inaczej wystymulowac, tam duza ilosc jajek jest wskazana, ale to inna para kaloszy. Owszem, z moich obserwacji wynika, że po clo owulacja jest szybciej, ale też różnie to bywa, podobno i po 17 dc się zdarzała. I była potwierdzona monitoringami.

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2015, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolala wrote:
    dziewczyny mam pytanie bo mnie bardzo nurtuje
    wiem najpewniej byłoby gdybym poszła na usg i sprawdzić co jest grane i tak też pewnie zrobie po świętach
    obecnie jestem w pierwszym cyklu po odstawieniu clo, tak myślałam że owulki u mnie nie bedzie bez clo, ale w 20/21 dniu cyklu ( w tych dniach miałam owulke we wczesniejszych cyklach na clo) bardzo bolał mnie jajnik prawy i rano pojawil sie sluz podbarwiony krwia, ucieszylam sie ze owulka jednak byla, ale temperatura nie poszła w góre i teraz się zastanawiam czy to może torbiel? miała może któras z Was takie objawy po odstawieniu clo? i czy temp moze sie utrzymywac nisko mimo ze owulacja sie odbyla?
    w zeszlym cyklu progesteron mialam ponad 40 wiec z nim chyba wszystko ok
    jejku jakie to wszysto zagmatwane:/

btw WESOŁYCH SPOKOJNYCH I RADOSNYCH ŚWIĄT!!!
    a może owu była wcześniej a to plamienie to zagnieżdżenie było??? Ja jednak polecam każdej dziewczynie monitoring przy clo..to nie zabawa...różnie może być...

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2015, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę 2 tabletki 5-9dc i w pierwszych dwóch cyklach miałam po 2 pęcherzyki dominujące, a teraz jeden. Więc myślę, że to nie ma wpływu.

Owulację zawsze mam wywoływaną zastrzykiem, więc nie wiem.

M&M
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2015, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki za odpowiedź. ja dopiero jeden cykl brałam clo stąd moje pytania.

iv09i09katk65tr1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    czesc Dziewczyny, już pytałam na innym watku ale jeszcze tu zapytam-w watku o CLO. Czy ktoras z Was wie bądź lekarz dobrze to wyjasnil jak ma się dawka clo i czas jego brania do ilości pecherzykow?
    Dlaczego niektóre maja az 4 dojrzałe pęcherzyki a inne 1? Czy można na to wplynac?

I jeszcze-owulacja po clo wystepuje 11-15 dc? Czy może się przesunąć? Czy jeśli jest napisane 11-15 to o zadnych przesuwach nie ma mowy?
    Ja mam 3 cykl z CLO i każdy jest inny. Mój lekarz się śmieje, że jeszcze dwóch takich samych cykli na CLO nie widział. W pierwszym cyklu miałam owulację w 12 dniu, w drugim w 17 dniu w trzecim w 14 dniu ale brałam już jedną tabletkę CLO od 3 do 7 dc a w pierwszych dwóch cyklach pół tabletki CLO też 3-7 dc. Także nie nastawiaj się że będzie tak samo.

• izaboo Przyjaciółka

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny postanowiłam w sobotę pojechać do Gamety i zrobić tam AMH. Cały czas mam nadzieje że wynik 0,1 jest po prostu błędem człowieka który badanie w laboratorium robił.

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iazboo ja nie znam się na wynikach wiec nawet nie wiem co znaczy...

Mam do Was jesczez pytanie-w tamtym cyklu brałam clo ale byłam okropnie chora, zapalenie oskrzeli i ogólnie wszystko mnie bolało. W tym cyklu eweidentnie pobolewają mnie jajniki, trochę jak na okres trochę na owulację. Chyba nie mam permanentnej owulacji...i watpie ze już jest po owulacji. Mam 8dc. A od kilku takie zakłuwania w jajnikach. Czy może tak być?

iv09i09katk65tr1.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka, to jak najbardziej prawidłowy objaw. Kłucie w jajnikach odczuwa niemal każda z nas w czasie clo. To po prostu rosnący pęcherzyk się tam rozpycha :)albo kilka pęcherzyków.

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana dziekuje za odp:) W tamtym cyklu mniej czułam, może to przez chorobę i antybiotyk. Bo już sobie wkręcam ze mam po owu...ale watpie! Nawet temperaturę mierze sumiennie...niby dzis mam jakis skok ale to chyba za maly na owulacje...
    w tamtym cyklu owu miałam zdaje się 12 dc (13 dc było po owu, a 11 dc rano przed).
    Mam nadzieje ze i w tym mcu będzie podobnie.

iv09i09katk65tr1.png
  • roma Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potwierdzam, mi też strasznie dokuczały jajniki w cyklu, w którym clo zadziałało prawidłowo.

U mnie od wczoraj całkiem czysto. To chyba zasługa duphastonu. Nie chce sobie robić nadziei, ale cieszy mnie ta poprawa. Byle do środy...

25.05.2010 Aniołek 9 tc
    03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud :-)
    17.04.2015 - Aniołek 8 tc
    03.01.2016 - Aniołek 8 tc
    29.04.2016 - Aniołek 9 tc
    25.07.2018 - Córcia :-)

Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy :-)
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roma dzięki. Może i rzeczywiście to jest ok, ja nie skupiam się raczej na objawach, ale przecież jak jajniki czuję, to nic sobie nie wmawiam.
    I to oba. A Tobie urosły pęcherzyki w obu jajnikach? Jak to w ogole jest jak rosna dwa albo więcej to z jednego tego samego jajnika?

iv09i09katk65tr1.png
  • roma Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to w ogóle dziwna historia. Miałam 3 cykle z clo. Wszystkie były bez monitoringu. W pierwszym miałam silne kłucie jajników i w ogóle obolałe całe podbrzusze. Testy owulacyjne wskazały na owu w 13 dc. Progesteron był wysoki. Równo 2 tygodnie później dostałam miesiączkę. Ten cykl był dla mnie książkowy. Mam PCO i u mnie cykle potrafią trwać 2-3 miesiące. Drugi cykl z Clo juz taki nie był. Objawów praktycznie żadnych nie miałam. Mimo to testy wskazały na owu również w 13 dc. Progesteron jednak był niski, a gdy 4 tygodnie później nie dostałam miesiączki wywołałam ją luteiną. No i w końcu 3 cykl z Clo. Mąż trochę chorował i sobie odpuściliśmy. Nie robiłam testów, nie badałam progesteronu. W okolicach 13 dc znów miałam lekkie bóle. Dwa tygodnie później test negatywny. Minął kolejny tydzień. Miesiączki nie było więc powtórzyłam test- znów negatywny. No i minął jeszcze jeden tydzień. Zaczęłam się odchudzać, jeździć na orbitreku, przeszłam na dietę. Mąż zaczął mi truć, że ćwiczę a może w ciąży jestem bo okresu dalej nie było. Dla mnie to nie była nowość, w końcu przywykłam, że nigdy nie ma go w terminie. Pukalam się w czoło ale dla świętego spokoju kupiłam jeszcze jeden test - myślałam że zejdę na zawał jak zobaczyłam dwie kreski. Test z krwi wskazał na 3-4 tydzień, co oznacza że owu była 2-3 tygodnie po czasie. Podsumowując - jedynie pierwszy cykl wyglądał mi na prawidłowy i tylko wtedy czułam naprawdę silne bóle jajników. Chodź z różnych forów wiem, że nieraz dziewczyny nie mają żadnych dolegliwości.

25.05.2010 Aniołek 9 tc

• Paolala Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tulipanna wrote:
    a może owu była wcześniej a to plamienie to zagnieżdżenie było??? Ja jednak polecam każdej dziewczynie monitoring przy clo..to nie zabawa...różnie może być...

ja jestem na cyklu bez clo już ale i tak żałuje, że nie poszłam na monitoring bo nie wiem co się dzieje w moim organizmie zupelnie:/

Aniołek 6tc 14.02.16 [*] Córcia 10tc 13.06.16 [*]

...kiedyś będzie jeszcze pięknie...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    strasznie nieopdowiedzialne przyjmowac CLO i nie chodzić na monit

tulipanna lubi tę wiadomość

• roma Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 masz święta rację. Jak teraz nic z mojej ciąży nie wyjdzie, to już nie odpuszczę. Albo będzie monitoring, albo będę zmuszona poszukać innego lekarza. To trochę tak jak zabawa w ciuciubabkę. A to przecież my się faszerujemy hormonami, nam czas ucieka i my przeżywamy później niepewności i snujemy domysły...

25.05.2010 Aniołek 9 tc

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziekuje za odp.
    Ja mam monitoring jutro i zastanawiam się co tam zastanę...

iv09i09katk65tr1.png
  • agus3004 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, a ja mam takie trochę inne pytanie? czy przy przyjmowaniu clo można ćwiczyć? To mój pierwszy cykl stymulowany i zastanawiam się czy wysiłek fizyczny w niczym nie będzie przeszkadzał?

Moja miłość <3 IGOREK <3
    f2wlx1hp21wq3sfq.png
  • Paolala Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agus3004 wrote:
    Hej dziewczyny, a ja mam takie trochę inne pytanie? czy przy przyjmowaniu clo można ćwiczyć? To mój pierwszy cykl stymulowany i zastanawiam się czy wysiłek fizyczny w niczym nie będzie przeszkadzał?

można ćwiczyć jak najbardziej;)

tulipanna lubi tę wiadomość

Aniołek 6tc 14.02.16 [*] Córcia 10tc 13.06.16 [*]

...kiedyś będzie jeszcze pięknie...
  • agus3004 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde tak teraz przeleciałam parę stron tego forum i widzę, że bierzecie po 0,5 albo 1 tabletce clo a ja biorę ich 3 na dobę 1 rano i 2 wieczorem....

Moja miłość <3 IGOREK <3
    f2wlx1hp21wq3sfq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agus3004 wrote:
    Kurde tak teraz przeleciałam parę stron tego forum i widzę, że bierzecie po 0,5 albo 1 tabletce clo a ja biorę ich 3 na dobę 1 rano i 2 wieczorem....
    zalezy jak reagujesz, jak sa dziewczyny ktore maja PCOS to bora takie dawki jak Ty.

‹‹ 849 850 851 852 853 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ