X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

CLO

Oceń ten wątek:
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2015, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    czesc Dziewczyny, już pytałam na innym watku ale jeszcze tu zapytam-w watku o CLO. Czy ktoras z Was wie bądź lekarz dobrze to wyjasnil jak ma się dawka clo i czas jego brania do ilości pecherzykow?
    Dlaczego niektóre maja az 4 dojrzałe pęcherzyki a inne 1? Czy można na to wplynac?

I jeszcze-owulacja po clo wystepuje 11-15 dc? Czy może się przesunąć? Czy jeśli jest napisane 11-15 to o zadnych przesuwach nie ma mowy?

Jest to sprawa indywidualna i nie mozna na to wpłynąć. Za to odpowiadaja równiez inne hormony.. Ja np po 1/2 tabl clo w pierwszym cyklu miałam dwa pecherzyki a potem juz tylko jeden zawsze i nawet zwiekszenie dawki na to nie wpłynęło. Innymi lekami jak do ivf mozna sie inaczej wystymulowac, tam duza ilosc jajek jest wskazana, ale to inna para kaloszy. Owszem, z moich obserwacji wynika, że po clo owulacja jest szybciej, ale też różnie to bywa, podobno i po 17 dc się zdarzała. I była potwierdzona monitoringami.

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2015, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolala wrote:
    dziewczyny mam pytanie bo mnie bardzo nurtuje
    wiem najpewniej byłoby gdybym poszła na usg i sprawdzić co jest grane i tak też pewnie zrobie po świętach
    obecnie jestem w pierwszym cyklu po odstawieniu clo, tak myślałam że owulki u mnie nie bedzie bez clo, ale w 20/21 dniu cyklu ( w tych dniach miałam owulke we wczesniejszych cyklach na clo) bardzo bolał mnie jajnik prawy i rano pojawil sie sluz podbarwiony krwia, ucieszylam sie ze owulka jednak byla, ale temperatura nie poszła w góre i teraz się zastanawiam czy to może torbiel? miała może któras z Was takie objawy po odstawieniu clo? i czy temp moze sie utrzymywac nisko mimo ze owulacja sie odbyla?
    w zeszlym cyklu progesteron mialam ponad 40 wiec z nim chyba wszystko ok
    jejku jakie to wszysto zagmatwane:/

btw WESOŁYCH SPOKOJNYCH I RADOSNYCH ŚWIĄT!!!
    a może owu była wcześniej a to plamienie to zagnieżdżenie było??? Ja jednak polecam każdej dziewczynie monitoring przy clo..to nie zabawa...różnie może być...

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2015, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę 2 tabletki 5-9dc i w pierwszych dwóch cyklach miałam po 2 pęcherzyki dominujące, a teraz jeden. Więc myślę, że to nie ma wpływu.

Owulację zawsze mam wywoływaną zastrzykiem, więc nie wiem.

M&M
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2015, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki za odpowiedź. ja dopiero jeden cykl brałam clo stąd moje pytania.

iv09i09katk65tr1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    czesc Dziewczyny, już pytałam na innym watku ale jeszcze tu zapytam-w watku o CLO. Czy ktoras z Was wie bądź lekarz dobrze to wyjasnil jak ma się dawka clo i czas jego brania do ilości pecherzykow?
    Dlaczego niektóre maja az 4 dojrzałe pęcherzyki a inne 1? Czy można na to wplynac?

I jeszcze-owulacja po clo wystepuje 11-15 dc? Czy może się przesunąć? Czy jeśli jest napisane 11-15 to o zadnych przesuwach nie ma mowy?
    Ja mam 3 cykl z CLO i każdy jest inny. Mój lekarz się śmieje, że jeszcze dwóch takich samych cykli na CLO nie widział. W pierwszym cyklu miałam owulację w 12 dniu, w drugim w 17 dniu w trzecim w 14 dniu ale brałam już jedną tabletkę CLO od 3 do 7 dc a w pierwszych dwóch cyklach pół tabletki CLO też 3-7 dc. Także nie nastawiaj się że będzie tak samo.

• izaboo Przyjaciółka

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny postanowiłam w sobotę pojechać do Gamety i zrobić tam AMH. Cały czas mam nadzieje że wynik 0,1 jest po prostu błędem człowieka który badanie w laboratorium robił.

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iazboo ja nie znam się na wynikach wiec nawet nie wiem co znaczy...

Mam do Was jesczez pytanie-w tamtym cyklu brałam clo ale byłam okropnie chora, zapalenie oskrzeli i ogólnie wszystko mnie bolało. W tym cyklu eweidentnie pobolewają mnie jajniki, trochę jak na okres trochę na owulację. Chyba nie mam permanentnej owulacji...i watpie ze już jest po owulacji. Mam 8dc. A od kilku takie zakłuwania w jajnikach. Czy może tak być?

iv09i09katk65tr1.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka, to jak najbardziej prawidłowy objaw. Kłucie w jajnikach odczuwa niemal każda z nas w czasie clo. To po prostu rosnący pęcherzyk się tam rozpycha :)albo kilka pęcherzyków.

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana dziekuje za odp:) W tamtym cyklu mniej czułam, może to przez chorobę i antybiotyk. Bo już sobie wkręcam ze mam po owu...ale watpie! Nawet temperaturę mierze sumiennie...niby dzis mam jakis skok ale to chyba za maly na owulacje...
    w tamtym cyklu owu miałam zdaje się 12 dc (13 dc było po owu, a 11 dc rano przed).
    Mam nadzieje ze i w tym mcu będzie podobnie.

iv09i09katk65tr1.png
  • roma Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potwierdzam, mi też strasznie dokuczały jajniki w cyklu, w którym clo zadziałało prawidłowo.

U mnie od wczoraj całkiem czysto. To chyba zasługa duphastonu. Nie chce sobie robić nadziei, ale cieszy mnie ta poprawa. Byle do środy...

25.05.2010 Aniołek 9 tc
    03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud :-)
    17.04.2015 - Aniołek 8 tc
    03.01.2016 - Aniołek 8 tc
    29.04.2016 - Aniołek 9 tc
    25.07.2018 - Córcia :-)

Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy :-)
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roma dzięki. Może i rzeczywiście to jest ok, ja nie skupiam się raczej na objawach, ale przecież jak jajniki czuję, to nic sobie nie wmawiam.
    I to oba. A Tobie urosły pęcherzyki w obu jajnikach? Jak to w ogole jest jak rosna dwa albo więcej to z jednego tego samego jajnika?

iv09i09katk65tr1.png
  • roma Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to w ogóle dziwna historia. Miałam 3 cykle z clo. Wszystkie były bez monitoringu. W pierwszym miałam silne kłucie jajników i w ogóle obolałe całe podbrzusze. Testy owulacyjne wskazały na owu w 13 dc. Progesteron był wysoki. Równo 2 tygodnie później dostałam miesiączkę. Ten cykl był dla mnie książkowy. Mam PCO i u mnie cykle potrafią trwać 2-3 miesiące. Drugi cykl z Clo juz taki nie był. Objawów praktycznie żadnych nie miałam. Mimo to testy wskazały na owu również w 13 dc. Progesteron jednak był niski, a gdy 4 tygodnie później nie dostałam miesiączki wywołałam ją luteiną. No i w końcu 3 cykl z Clo. Mąż trochę chorował i sobie odpuściliśmy. Nie robiłam testów, nie badałam progesteronu. W okolicach 13 dc znów miałam lekkie bóle. Dwa tygodnie później test negatywny. Minął kolejny tydzień. Miesiączki nie było więc powtórzyłam test- znów negatywny. No i minął jeszcze jeden tydzień. Zaczęłam się odchudzać, jeździć na orbitreku, przeszłam na dietę. Mąż zaczął mi truć, że ćwiczę a może w ciąży jestem bo okresu dalej nie było. Dla mnie to nie była nowość, w końcu przywykłam, że nigdy nie ma go w terminie. Pukalam się w czoło ale dla świętego spokoju kupiłam jeszcze jeden test - myślałam że zejdę na zawał jak zobaczyłam dwie kreski. Test z krwi wskazał na 3-4 tydzień, co oznacza że owu była 2-3 tygodnie po czasie. Podsumowując - jedynie pierwszy cykl wyglądał mi na prawidłowy i tylko wtedy czułam naprawdę silne bóle jajników. Chodź z różnych forów wiem, że nieraz dziewczyny nie mają żadnych dolegliwości.

25.05.2010 Aniołek 9 tc

• Paolala Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tulipanna wrote:
    a może owu była wcześniej a to plamienie to zagnieżdżenie było??? Ja jednak polecam każdej dziewczynie monitoring przy clo..to nie zabawa...różnie może być...

ja jestem na cyklu bez clo już ale i tak żałuje, że nie poszłam na monitoring bo nie wiem co się dzieje w moim organizmie zupelnie:/

Aniołek 6tc 14.02.16 [*] Córcia 10tc 13.06.16 [*]

...kiedyś będzie jeszcze pięknie...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    strasznie nieopdowiedzialne przyjmowac CLO i nie chodzić na monit

tulipanna lubi tę wiadomość

• roma Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 masz święta rację. Jak teraz nic z mojej ciąży nie wyjdzie, to już nie odpuszczę. Albo będzie monitoring, albo będę zmuszona poszukać innego lekarza. To trochę tak jak zabawa w ciuciubabkę. A to przecież my się faszerujemy hormonami, nam czas ucieka i my przeżywamy później niepewności i snujemy domysły...

25.05.2010 Aniołek 9 tc

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziekuje za odp.
    Ja mam monitoring jutro i zastanawiam się co tam zastanę...

iv09i09katk65tr1.png
  • agus3004 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, a ja mam takie trochę inne pytanie? czy przy przyjmowaniu clo można ćwiczyć? To mój pierwszy cykl stymulowany i zastanawiam się czy wysiłek fizyczny w niczym nie będzie przeszkadzał?

Moja miłość <3 IGOREK <3
    f2wlx1hp21wq3sfq.png
  • Paolala Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agus3004 wrote:
    Hej dziewczyny, a ja mam takie trochę inne pytanie? czy przy przyjmowaniu clo można ćwiczyć? To mój pierwszy cykl stymulowany i zastanawiam się czy wysiłek fizyczny w niczym nie będzie przeszkadzał?

można ćwiczyć jak najbardziej;)

tulipanna lubi tę wiadomość

Aniołek 6tc 14.02.16 [*] Córcia 10tc 13.06.16 [*]

...kiedyś będzie jeszcze pięknie...
  • agus3004 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde tak teraz przeleciałam parę stron tego forum i widzę, że bierzecie po 0,5 albo 1 tabletce clo a ja biorę ich 3 na dobę 1 rano i 2 wieczorem....

Moja miłość <3 IGOREK <3
    f2wlx1hp21wq3sfq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agus3004 wrote:
    Kurde tak teraz przeleciałam parę stron tego forum i widzę, że bierzecie po 0,5 albo 1 tabletce clo a ja biorę ich 3 na dobę 1 rano i 2 wieczorem....
    zalezy jak reagujesz, jak sa dziewczyny ktore maja PCOS to bora takie dawki jak Ty.

‹‹ 849 850 851 852 853 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ