X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Co dalej- poradnia NFZ, klinika? 35l
Odpowiedz

Co dalej- poradnia NFZ, klinika? 35l

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Ola8999 Koleżanka

Wysłany: 30 października, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, czy w poradni leczenia niepłodności na NFZ kierują np. na inseminację ?
    Za nami rok starań naturalnych, tylko 2x monitoring-ok, lekarz NFZ nie zlecił żadnych badań. Po roku poszłam do poradni leczenia niepłodności prywatnie - badania hormonów ok, drożność ok, seminogram ok, stymulacja+ovitrelle+duphaston+suplementy teraz leci 5-ty cykl. AMH 1.0, ale wybieram się na powtórkę bo wszystko wygląda za ładnie jak na tak niskie amh a jednak się nie udaje. Mąż czeka na wyniki poszerzonych badań nasienia, ja na wyniki biopsji endometrium. Generalnie przygotowują nas pod inseminację. Lekarz NFZ ostatnio (prawie 1,5roku starań) dał skierowanie do poradni leczenia niepłodności na NFZ, ale w tym roku już nie przyjmują nowych par (UCK Katowice) ale zastanawiam się i tak czy NFZ jest mi w stanie cokolwiek zaproponować (prócz programu invitro) czy robią np inseminacje? Czy wizyta tam to i tak by była strata czasu. Drugi lekarz NFZ, przyjmujący też niby jako poradnia leczenia niepłodności w Katowicach powiedział że z takim AMH szkoda czasu i zaleca ta inseminację i że na NFZ raczej tego nie zrobię ale nie był do końca pewien. A potem in vitro.
    Co proponujecie mi dalej robić, czytałam że inseminacja to tak naprawdę małe szanse powodzenia. Na In vitro na chwilę obecną chyba nie jesteśmy gotowi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października, 17:59

♀️35 ♂️37
    Starania od 06.2023
    Owulacje naturalne ☑️
    Poradnia od 07.2024
    Drożność ☑️
    Hormony ☑️
    AMH 1.0 😐-> 1.2 😮☑️
    Lametta+ovitrelle+duphaston 4 cykle ❌
    Biopsja endometrium cd138 9/1 😐
    Antybiotykoterapia Unidox
    ➡️I Histeroskopia z biopsją kontrolną

Seminogram morfologia 5%->2% 🙁
    Ruch postępowy 22% (47mln)
    Ruch całkowity 38%->30% 🙁 (61mln)
    Koncentracja 116mln ☑️☑️☑️
    Hba 82% ☑️
    Mar test 13% ❓
    Chromatyna 6,45% ☑️
  • Rakieta_P🚀 Autorytet

Wysłany: 30 października, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Za nami rok starań naturalnych, tylko 2x monitoring-ok, lekarz NFZ nie zlecił żadnych badań. Po roku poszłam do poradni leczenia niepłodności prywatnie - badania hormonów ok, drożność ok, seminogram ok, stymulacja+ovitrelle+duphaston+suplementy teraz leci 5-ty cykl. AMH 1.0, ale wybieram się na powtórkę bo wszystko wygląda za ładnie jak na tak niskie amh a jednak się nie udaje. Mąż czeka na wyniki poszerzonych badań nasienia, ja na wyniki biopsji endometrium. Generalnie przygotowują nas pod inseminację. Lekarz NFZ ostatnio (prawie 1,5roku starań) dał skierowanie do poradni leczenia niepłodności na NFZ, ale w tym roku już nie przyjmują nowych par (UCK Katowice) ale zastanawiam się i tak czy NFZ jest mi w stanie cokolwiek zaproponować (prócz programu invitro) czy robią np inseminacje? Czy wizyta tam to i tak by była strata czasu. Drugi lekarz NFZ, przyjmujący też niby jako poradnia leczenia niepłodności w Katowicach powiedział że z takim AMH szkoda czasu i zaleca ta inseminację i że na NFZ raczej tego nie zrobię ale nie był do końca pewien. A potem in vitro.
    Co proponujecie mi dalej robić, czytałam że inseminacja to tak naprawdę małe szanse powodzenia. Na In vitro na chwilę obecną chyba nie jesteśmy gotowi.
    Z tym amh, wiekiem i refundacja in vitro z MZ to pędem do kliniki... Radzę z dobrego serca 😉

Skąd ten brak gotowości na in vitro? Oczywiście strach jest zawsze. I tego się nie da się wyeliminować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października, 18:44

EwelaKrk86 lubi tę wiadomość

37👩AMH 13,40(20')10,75(22')7,73(24')
    ❌IO/PCOS/KIR AA/PAI/MTHFR/adeno/mięśniak
    ✔️kariotyp/CBA/IMK+treg/ANA/ASA/ACA/APL/PPb2/PPT/
    LA/helikobacter/MUCh/celiaklia/pasożyty
    -14kg jest owu!
    38🧔
    ❌HLA C1C2
    ✔️kariotyp/nasienie/ASA

VITROLIVE SZCZECIN
    03-10/22 HyCoSy✓3xIUI

BOCIAN SZCZECIN
    1. ICSI 12/22 (IMSI,Fertilechip,ES) 14🥚11 MII 6❄️
    01/23➡️FET5AA❌EG
    02/23➡️FET5BB❌EG
    03/23 immuno+IPLE❌histero✓
    05/23➡️FET4AA❌EG+accofil+ivig
    06/23➡️FET2x3BB💔EG+intralipid+accofil 6tc cb
    09/23➡️FET5CB💔EG+AH+intralipid+accofil cb?

ALLO 0->33,2
    CROSS 23,3->16,7->23,7->15->13,5

2. ICSI 07/24(PICSI,Fertilechip,ES) 13🥚13 MII 8❄️
    CD138✓
    09/24➡️FET5AA💔EG+intralipid+accofil+plaquenil+
    encorton Aurorka👼7tc
    11/24➡️FET5AA❌EG+intralipid+accofil+plaquenil+
    encorton+prograf
    12/24➡️FET5AA🌈Okruszek🍀

"Choćby się spóźniał cud, ja będę czekać, uciszę swój cały świat, by słyszeć Twój szept..."
  • Ola8999 Koleżanka

Wysłany: 30 października, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rakieta_P🚀 wrote:
    Z tym amh, wiekiem i refundacja in vitro z MZ to pędem do kliniki... Radzę z dobrego serca 😉

Skąd ten brak gotowości na in vitro? Oczywiście strach jest zawsze. I tego się nie da się wyeliminować.
    Polecasz ominąć inseminacje? Przeraża mnie ilość zastrzyków i ogólnie cała procedura. Ale powoli się przekonuję. Po prostu chcialabym wyczerpać inne możliwości. Koleżanka miała nie udane invitro, później zabieg histeroskopii i zaszła naturalnie.

♀️35 ♂️37
    Starania od 06.2023
    Owulacje naturalne ☑️
    Poradnia od 07.2024
    Drożność ☑️
    Hormony ☑️
    AMH 1.0 😐-> 1.2 😮☑️

Hba 82% ☑️
    Mar test 13% ❓
    Chromatyna 6,45% ☑️
  • Karolove Ekspertka

Wysłany: 30 października, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Polecasz ominąć inseminacje? Przeraża mnie ilość zastrzyków i ogólnie cała procedura. Ale powoli się przekonuję. Po prostu chcialabym wyczerpać inne możliwości. Koleżanka miała nie udane invitro, później zabieg histeroskopii i zaszła naturalnie.
    Mam podobnie jeśli chodzi o in vitro chociaż u mnie inne wyniki i przygotowujemy się do IUI (prywatnie- nie wiedziałam nawet, że można na NFZ🙄). Boję się stymulacji, zastrzyków a w in vitro tego jeszcze więcej jednak ten strach z czasem przechodzi kiedy człowiek sobie uświadomi, że może to być jedyna opcja. Trzymam kciuki za powodzenie w działaniu 🤞🏻

Ola8999 lubi tę wiadomość

Starania od 2023
    Niepłodność idiopatyczna
    ♀️ 36l
    Hormony ok (TSH w normie ale za wysokie na starania- Euthyrox 50) regularne cykle i owulacje.
    AMH 4.51
    05.24 wykryta niedrożność lewego jajowodu
    07.24 udrożniony jajowód metodą sHSG 💚
    09.24 pierwszy cykl stymulowany Clo + Duphaston + Ovitrelle = torbiel na jajniku 😕
    10.24 Belara na 1 cykl. Torbiel wchłonięta & przygotowania do IUI
    11.24 stymulacja Lamette i 1 IUI ❌️
    11/12.24 stymulacja Lamette 2 IUI nie miała miejsca + pęcherzyk nie pękł.
    12.24 zmiana kliniki 🙄

♂️ 29l
    Wszystkie badania i parametry w normie 🍀
  • EwelaKrk86 Autorytet

Wysłany: 30 października, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej tak jak Rakieta doradza wedlug mnie tez szkoda czasu na inseminacje..
    My w programie Nfz stracilismy ok 1,5 roku..
    Jak tylko weszla refundacja nie myslelismy dlugo i zapisalam nas na wizyte kwalifikacyjna.
    I nie zalujemy choc narazie sie nie udalo.

Endometrioza 3 st.
    Niedrożny jajowód.
    Hashimoto- Euthyrox 100
    I ivf -> 5 🥚 -> brak zapłodnienia 😢
    ( Gonal-f 300j ; Mensinorm 75j ;
    Kariotypy- ✅
    10.2024 - histeroskopia/ polip> usuniete 2 duze 😳
    11.2024 - start II stymulacja
    (Rekovelle 18j + mensinorm 150j+ gonal 100j+cetrotide)
    30.11.2024- punkcja- 5 pęcherzyków- zero komorek 😔

Suple: q10-600mg
    Omega, kompleks wit, pregna care start, magnez, vit c, wit d, elektrolity
  • Rakieta_P🚀 Autorytet

Wysłany: 30 października, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko jest groźne co obce. Pierwszy zastrzyk jest ciężki, bo człowiek niewiadomo co sobie wyobraża. Potem już leci. Zresztą nic nie trwa wiecznie - to tak szybko leci. Zastrzyki są przez 9-12 dni zazwyczaj. I to są akurat lekkie i przyjemne. Potem do transferu jak nie idzie są boleśniejsze. Ale ogólnie wszystko do przeżycia i nie ma co się bać.

My mieliśmy IUI, bo pierwotny problem to brak owulacji, więc do IUI byłam stymulowana. Ale po pierwszej chcielismy już in vitro. Jednak czekaliśmy na dofinansowanie z województwa. Stąd dwie kolejne.

Dodam jeszcze, że jak podczas stymulacji do IUI się nie reaguje na tabsy, wchodzą zastrzyki. Więc to nie tak że IUI to bez zastrzyków, a in vitro tak. Zresztą niskie AMH często stymuluje się do in vitro na tabletkach, niewiele zastrzyków jest.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października, 20:00

Ola8999, Karolove lubią tę wiadomość

-14kg jest owu!
    38🧔
    ❌HLA C1C2
    ✔️kariotyp/nasienie/ASA

VITROLIVE SZCZECIN
    03-10/22 HyCoSy✓3xIUI

BOCIAN SZCZECIN
    01/23➡️FET5AA❌EG
    02/23➡️FET5BB❌EG

ALLO 0->33,2

CD138✓
    encorton Aurorka👼7tc
    encorton+prograf
    12/24➡️FET5AA🌈Okruszek🍀

"Choćby się spóźniał cud, ja będę czekać, uciszę swój cały świat, by słyszeć Twój szept..."
  • Rakieta_P🚀 Autorytet

Wysłany: 30 października, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolove wrote:
    Mam podobnie jeśli chodzi o in vitro chociaż u mnie inne wyniki i przygotowujemy się do IUI (prywatnie- nie wiedziałam nawet, że można na NFZ🙄). Boję się stymulacji, zastrzyków a w in vitro tego jeszcze więcej jednak ten strach z czasem przechodzi kiedy człowiek sobie uświadomi, że może to być jedyna opcja. Trzymam kciuki za powodzenie w działaniu 🤞🏻
    Spróbujcie IUI jasne. Ale niestety 36l to trzeba szybko szybko. Bo może być tak, że nie będzie szło nawet in vitro. Ja też zaczynałam mając 35 lat k dwa lata się bujamy.
    No i druga kwestia - nie ma medycznie takiej diagnozy jak idiopatyczna niepłodność. To po prostu brak diagnozy. Ale wy ją macie - nasienie. Być może coś jeszcze... Tego nie wiem nikt.

No i musisz brać pod uwagę że coś się może wiecznie przesuwać. To walka z czasem. Miałaś drożność w lipcu, pierwszy cykl stymulowany we wrześniu i jak na złość torbiel - mimo ovitrelle. Pytanie czemu w tym samym cyklu co drożność odrazu nie IUI? To ma wtedy sens. Nie neguje, sygnalizuje tylko, żebyś była czujna. Nie przeciągana przez lekarza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października, 20:07

-14kg jest owu!
    38🧔
    ❌HLA C1C2
    ✔️kariotyp/nasienie/ASA

VITROLIVE SZCZECIN
    03-10/22 HyCoSy✓3xIUI

BOCIAN SZCZECIN
    01/23➡️FET5AA❌EG
    02/23➡️FET5BB❌EG

ALLO 0->33,2

CD138✓
    encorton Aurorka👼7tc
    encorton+prograf
    12/24➡️FET5AA🌈Okruszek🍀

• Ola8999 Koleżanka

Wysłany: 30 października, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EwelaKrk86 wrote:
    Hej tak jak Rakieta doradza wedlug mnie tez szkoda czasu na inseminacje..
    My w programie Nfz stracilismy ok 1,5 roku..
    Jak tylko weszla refundacja nie myslelismy dlugo i zapisalam nas na wizyte kwalifikacyjna.
    I nie zalujemy choc narazie sie nie udalo.
    Co wam się udało załatwić w ramach NFZ ?
    Chodzicie teraz do kliniki w Krakowie ? Moja lekarka przyjmuje w Parens (przyjmie też u mnie w mieścinie i tu narazie chodzę), zastanawiam się czy to dobra klinika do dalszych etapów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października, 20:19

♀️35 ♂️37
    Starania od 06.2023
    Owulacje naturalne ☑️
    Poradnia od 07.2024
    Drożność ☑️
    Hormony ☑️
    AMH 1.0 😐-> 1.2 😮☑️

Hba 82% ☑️
    Mar test 13% ❓
    Chromatyna 6,45% ☑️
  • Ola8999 Koleżanka

Wysłany: 30 października, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolove wrote:
    No właśnie chyba NFZ już się nie da, tylko invitro. Ja się powoli przekonuje, koleżanka nie wspomina źle całej procedury, wszystko do przeżycia.

Karolove lubi tę wiadomość

♀️35 ♂️37
    Starania od 06.2023
    Owulacje naturalne ☑️
    Poradnia od 07.2024
    Drożność ☑️
    Hormony ☑️
    AMH 1.0 😐-> 1.2 😮☑️

Hba 82% ☑️
    Mar test 13% ❓
    Chromatyna 6,45% ☑️
  • Ola8999 Koleżanka

Wysłany: 30 października, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rakieta_P🚀 wrote:
    Wszystko jest groźne co obce. Pierwszy zastrzyk jest ciężki, bo człowiek niewiadomo co sobie wyobraża. Potem już leci. Zresztą nic nie trwa wiecznie - to tak szybko leci. Zastrzyki są przez 9-12 dni zazwyczaj. I to są akurat lekkie i przyjemne. Potem do transferu jak nie idzie są boleśniejsze. Ale ogólnie wszystko do przeżycia i nie ma co się bać.

My mieliśmy IUI, bo pierwotny problem to brak owulacji, więc do IUI byłam stymulowana. Ale po pierwszej chcielismy już in vitro. Jednak czekaliśmy na dofinansowanie z województwa. Stąd dwie kolejne.

Dodam jeszcze, że jak podczas stymulacji do IUI się nie reaguje na tabsy, wchodzą zastrzyki. Więc to nie tak że IUI to bez zastrzyków, a in vitro tak. Zresztą niskie AMH często stymuluje się do in vitro na tabletkach, niewiele zastrzyków jest.
    Dziękuję Ci bardzo za te informacje.

♀️35 ♂️37
    Starania od 06.2023
    Owulacje naturalne ☑️
    Poradnia od 07.2024
    Drożność ☑️
    Hormony ☑️
    AMH 1.0 😐-> 1.2 😮☑️

Hba 82% ☑️
    Mar test 13% ❓
    Chromatyna 6,45% ☑️
  • ABK Autorytet

Wysłany: 31 października, 06:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:

Przepraszam że sie wtrace , "przygodę" z niepłodnością zaczęłam dokładnie w swoje 36 urodziny (w 2022roku po ok 3lat starań) właśnie na nfz, mieliśmy słabe wyniki nasienia zalecono nam iui (pozostałe wyniki okey) ale niestety w ramach NFZ nie było żeby spróbować, więc skierowano nas do kliniki. Mimo dobrego jak na mój wiek wtedy amh (4.26) lekarz wprost powiedział że szkoda czasu marnować na iui w moim wieku. Dodatkowo koszty finansowe i okazało się że nie wiele mniej wyjdzie niż ivf. Uparłam się jednak na iui bo się bałam (i jak to ja ivf, abstrakcja). Podeszłam do stymulacji do iui o znosiłam ja koszmarnie, w efekcie do samego iui nie podeszliśmy, bo endometrium nie urosło, a mnie od stymulacji zrobiła się torbiel która schodziła dwa cykle i był strach żeby nie pękła do zewnątrz. To była końcówka lipca.
    Od września, w drugiej klinice (przenieśliśmy się dalej ze względu na dofinansowanie), od razu skierowano nas na ivf, dodatkowo badania nasienia się pogorszyły, okazało się za z jednego mojego jajowodu nie pękają pęcherzyki. Czekanie nadal we wrześniu żeby torbiel zeszła, dodatkowo przy badaniach okazało się że narzeczony ma cmv i tak czekaliśmy do grudnia (końcówka) żeby rozpocząć stymulację (leki w lodówce od października czekały). Od razu wiedziałam że sama się nie ukuje, więc to narzeczony dawał zastrzyki ja tylko wszystko przygotowywałam i tak najgorszy strach przed pierwszym. Stymulacja ok 13/14 dni (słabo zareagowałam na stymulację przy moim amh, jeżdżenie do 2 dzień do kliniki po ponad 100km) i o dziwo podczas stymulacji do ivf czułam się dużo lepiej niż do IUI (ból w ostatni dzień przed punkcja).
    Dziś mój mały cud ivf śpi właśnie koło mnie😍😍, ma skończony rok a ja mam 38 lat. Była warta każdego zastrzyku a nawet więcej, koszmarnego popunkcyjnego bólu brzucha na który nie pomagały tabletki (mogłam tylko nospe bo już byłam w ciąży, ponieważ nie pomagała zalecono odstawić). Nie każda historia jest jak moja że udaje się za pierwszym razem. Żałuję tylko czasu zmarnowanego tych 2 miesiący na podejście do iui. Wiem że wracając po rodzeństwo będę miała ponad 39 lat (że względów medycznych boje się wcześniej mam dla kogo żyć).

Ja na Twoim miejscu i przy Twoim amh bym nie czekała, nawet jeśli na chwilę obecną masz 35 lat, czas bardzo szybko ucieka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października, 06:08

Karolove, Ola8999, Meggi5991 lubią tę wiadomość

Ona: 36l
    Amh: 4,26
    Tsh: 2,33 (0,270-4,200) 0.8 do zbicia (letrox 125, strumektomia 12.2018)
    Fsh: 4,19
    Lh:6,67
    Prl: 15.85
    Jajowody drozne (hsg maj 2022)
    Monitoring owulacji okey
    Miesiniak (w niczym nie przeszkadza)

On: 39l
    Testosteron: 4,33
    Fsh: 2,68
    Lh: 3,74
    Slabe parametry nasienia
    Koncentracja 15,57 mln/ml > 16mln/ml
    Numer plemnika 70 M/Proba > 70M/Proba
    Ruch postepowy 18% > 32%
    Ruchome 40.71% > 40%
    Morfologia 4.95% > 4%
    Żywotność 60,81% > 60

Kariotypy oboje ok

12.2022 gonal 150, menopur 75->100, orgalutran, gonapedryl+ovi.
    11pobranych -> 7 do zaplodnienia
    05.01 transfer 5 dniowy swiezaczek 3.2.1.🤞

Na feriach zostały ❄❄ 5.2.1 i 4.3.1. Z 6 doby

8dpt 60.8
    11 dpt 126
    13 dpt 330
    18 dpt 1796

age.png
  • Karolove Ekspertka

Wysłany: 31 października, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rakieta_P🚀 wrote:
    Spróbujcie IUI jasne. Ale niestety 36l to trzeba szybko szybko. Bo może być tak, że nie będzie szło nawet in vitro. Ja też zaczynałam mając 35 lat k dwa lata się bujamy.
    No i druga kwestia - nie ma medycznie takiej diagnozy jak idiopatyczna niepłodność. To po prostu brak diagnozy. Ale wy ją macie - nasienie. Być może coś jeszcze... Tego nie wiem nikt.

No i musisz brać pod uwagę że coś się może wiecznie przesuwać. To walka z czasem. Miałaś drożność w lipcu, pierwszy cykl stymulowany we wrześniu i jak na złość torbiel - mimo ovitrelle. Pytanie czemu w tym samym cyklu co drożność odrazu nie IUI? To ma wtedy sens. Nie neguje, sygnalizuje tylko, żebyś była czujna. Nie przeciągana przez lekarza.

Właśnie z tą czujnością masz rację bo nawet teraz w tym cyklu trochę wywalczyłam to, żeby mieć wizytę kwalifikacyjną bo 1. Ciężko z terminami (mała klinika) 2. Lekarz nie sadził, że się wyrobimy z wszystkimi badaniami a my już w ciągu tygodnia mieliśmy komplet i jestem w trakcie stymulacji.

Niestety wcześniej to była blokada po mojej stronie, balam sie zastrzyków, stymulacji bo w teorii u mnie wszystko ok i nie rozumiałam po co mi to potrzebne. Z czasem jednak przy braku efektów przekonałam się i narazie żadnych skutków ubocznych przy stymulacjach 🤞🏻 i tak, na wątku z IUI ostatnio pisałyśmy, że bez diagnozy trochę błądzimy bo nasienie męża odkąd się staramy poprawiło się i jest w normie ale dalej nic. Dziękuję za podpowiedź, cenię Wasze doświadczenie tutaj niestety od lekarzy nie zawsze można się wszystkiego dowiedzieć 🫣

Starania od 2023
    Niepłodność idiopatyczna
    ♀️ 36l
    Hormony ok (TSH w normie ale za wysokie na starania- Euthyrox 50) regularne cykle i owulacje.
    AMH 4.51
    09.24 pierwszy cykl stymulowany Clo + Duphaston + Ovitrelle = torbiel na jajniku 😕
    12.24 zmiana kliniki 🙄

♂️ 29l
  • EwelaKrk86 Autorytet

Wysłany: 31 października, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Co wam się udało załatwić w ramach NFZ ?
    Chodzicie teraz do kliniki w Krakowie ? Moja lekarka przyjmuje w Parens (przyjmie też u mnie w mieścinie i tu narazie chodzę), zastanawiam się czy to dobra klinika do dalszych etapów.
    Tak jestesmy w klinice. Przeszlam juz I stymulacje - akurat nie udana.
    Bedac w programie na Nfz jedyne co sie dowiedzialam to ze mam endometrioze i niedrozny jajowod. Odrazu inseminacje wybito mi z glowy 😉 ze czas ze endometrioza itd..
    Wiec odpuscilismy na jakis czas.
    W klinice zrobiono dokladne badania moje i partnera.
    Wiemy co i jak i mozemy dzialac oboje a nie tylko ja..

Karolove, Ola8999 lubią tę wiadomość

Endometrioza 3 st.
    Niedrożny jajowód.
    Hashimoto- Euthyrox 100
    I ivf -> 5 🥚 -> brak zapłodnienia 😢
    ( Gonal-f 300j ; Mensinorm 75j ;
    Kariotypy- ✅
    10.2024 - histeroskopia/ polip> usuniete 2 duze 😳
    11.2024 - start II stymulacja
    (Rekovelle 18j + mensinorm 150j+ gonal 100j+cetrotide)
    30.11.2024- punkcja- 5 pęcherzyków- zero komorek 😔

Suple: q10-600mg
    Omega, kompleks wit, pregna care start, magnez, vit c, wit d, elektrolity
  • Ola8999 Koleżanka

Wysłany: 31 października, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolove wrote:
    Właśnie z tą czujnością masz rację bo nawet teraz w tym cyklu trochę wywalczyłam to, żeby mieć wizytę kwalifikacyjną bo 1. Ciężko z terminami (mała klinika) 2. Lekarz nie sadził, że się wyrobimy z wszystkimi badaniami a my już w ciągu tygodnia mieliśmy komplet i jestem w trakcie stymulacji.

Niestety wcześniej to była blokada po mojej stronie, balam sie zastrzyków, stymulacji bo w teorii u mnie wszystko ok i nie rozumiałam po co mi to potrzebne. Z czasem jednak przy braku efektów przekonałam się i narazie żadnych skutków ubocznych przy stymulacjach 🤞🏻 i tak, na wątku z IUI ostatnio pisałyśmy, że bez diagnozy trochę błądzimy bo nasienie męża odkąd się staramy poprawiło się i jest w normie ale dalej nic. Dziękuję za podpowiedź, cenię Wasze doświadczenie tutaj niestety od lekarzy nie zawsze można się wszystkiego dowiedzieć 🫣
    Czyli jednak in vitro, życzę Ci powodzenia ! :)

Karolove lubi tę wiadomość

♀️35 ♂️37
    Starania od 06.2023
    Owulacje naturalne ☑️
    Poradnia od 07.2024
    Drożność ☑️
    Hormony ☑️
    AMH 1.0 😐-> 1.2 😮☑️

Hba 82% ☑️
    Mar test 13% ❓
    Chromatyna 6,45% ☑️
  • Ola8999 Koleżanka

Wysłany: 31 października, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EwelaKrk86 wrote:
    Tak jestesmy w klinice. Przeszlam juz I stymulacje - akurat nie udana.
    Bedac w programie na Nfz jedyne co sie dowiedzialam to ze mam endometrioze i niedrozny jajowod. Odrazu inseminacje wybito mi z glowy 😉 ze czas ze endometrioza itd..
    Wiec odpuscilismy na jakis czas.
    W klinice zrobiono dokladne badania moje i partnera.
    Wiemy co i jak i mozemy dzialac oboje a nie tylko ja..
    Jaka klinika jeśli można wiedzieć ? Powodzenia !

♀️35 ♂️37
    Starania od 06.2023
    Owulacje naturalne ☑️
    Poradnia od 07.2024
    Drożność ☑️
    Hormony ☑️
    AMH 1.0 😐-> 1.2 😮☑️

Hba 82% ☑️
    Mar test 13% ❓
    Chromatyna 6,45% ☑️
  • Karolove Ekspertka

Wysłany: 31 października, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Czyli jednak in vitro, życzę Ci powodzenia ! :)
    Tak, jeśli nie wyjdzie nic z IUI to idziemy w in vitro, co jeszcze jakieś pół roku temu w głowie mi się nie mieściło ale wygląda na to, że to może iść w tym kierunku. Jestem teraz na 2 cyklu stymulowanym i nie mam żadnych skutków ubocznych 🤞🏻 więc to mnie też mentalnie chyba przygotowuje.

Starania od 2023
    Niepłodność idiopatyczna
    ♀️ 36l
    AMH 4.51
    12.24 zmiana kliniki 🙄

♂️ 29l
  • STOKROTKA87 Koleżanka

Wysłany: 31 października, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Inseminacje można wykonać na NFZ, ja skorzystalam dwa razy, mimo że się nie udało myślę, że warto próbować. Polecam Szpital Kliniczny im.Anny Walentynowicz na Karowej w Warszawie, do lekarza idzie się na wizytę prywatnie, a on później kieruje na diagnostykę niepłodności do szpitala na NFZ. Miałam pełna diagnostykę hormonalna w dwóch fazach cyklu, biopsję macicy, badanie drożności jajowodów I dwie inseminacje w tym szpitalu na NFZ.
    Nie były udane, oczywiście i tak skończyło się na in vitro. Teraz mam 37 lat i 3 rowniez nieudane transfery za soba

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października, 16:35

👩 37 lat - NK 20% KIR AA 👦 38 lat -HLAC1C2
    12.2021 i 01.2022 - 2x IUI 😞
    trombofilia wrodzona
    10.2022- I procedura IVF- 3 zarodki
    01.2023 - I FET - 2 puste pęcherzyki ciazowe, poronienie 😭
    06.2023 - II FET beta 0 😞
    10.2023 - immunologiczna biopsja endometrium- brak stanu zapalnego
    01.2024 -3 FET beta 0 😞
    AMH - 6,98 - 08.2024 - II procedura IVF- 9 zarodków
    02.11.2024 FET
    Beta: 10dpt - 110, 12dpt - 302, 14dpt - 866, 18dpt - 2884
    28dpt ❤️
  • tuonela Autorytet

Wysłany: 2 listopada, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane marnujecie cenny czas na placówki na nfz które nie mają ani zaplecza medycznego ani doświadczenia co kliniki dzialajace od lat powiem wam ze prywatne kliniki maja teraz kontrakty i można się u nich zapisać do programu MZ macie po 35 lat i się zastanawiacie? Po drodze moze wyjść dużo innych rzeczy np jakąś torbiel albo coś w piersiach albo trzeba będzie zrobić laparoskopie Mam 35 lat od 11 się staramy ..Jestem po 2 procedurach invitro i 6 transferach zobacie ile mi to zajęło i radzę nie zwlekać. Dodam tyle że panicznie boję się igiel a jakoś przeżyłam i dalej robię zastrzyki a bylo ich chyba 300 dacie radę jako kobiety jesteśmy silne Do kliniki też dojeżdżałam Trójmiasta do Warszawy więc mozna

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada, 16:53

Starania od 2014 roku niezliczona liczba badan zabiegow i kasy...
    21.06.2018 ICSI jednej blastocysty (niestety negatyw)

04.02.2019 crio blastki ( ciąża biochemiczna) [*]
    10.06.2019 crio blastki (biochemiczna) [*]
    14.02.2021 kolejna procedura
    03.03.2021 odwołany transfer hiperstymulacja
    ❄️❄️❄️❄️❄️ blastek
    26.05. 2021 transfer beta 6dpt-37, 9dpt-123,11dpt - 160,13dpt-125
    08.12.2022 5 transfer
    6 dpt 33 8dpt 103.8 10 dpt 252 12 dpt 470 20 dpt 1631 22 dpt 389 😭
    30.10.2023 laparoskopia podejrzenia wodniaka niestety sprawa jest bardziej skomplikowana niż się wydaje...
    06.08 6 transfer blastka 4.1.2 8dpt 86 10dpt 208 12 dpt 418 15 dpt 1144... czekamy
  • STOKROTKA87 Koleżanka

Wysłany: 2 listopada, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tuonela wrote:
    Kochane marnujecie cenny czas na placówki na nfz które nie mają ani zaplecza medycznego ani doświadczenia co kliniki dzialajace od lat powiem wam ze prywatne kliniki maja teraz kontrakty i można się u nich zapisać do programu MZ macie po 35 lat i się zastanawiacie? Po drodze moze wyjść dużo innych rzeczy np jakąś torbiel albo coś w piersiach albo trzeba będzie zrobić laparoskopie Mam 35 lat od 11 się staramy ..Jestem po 2 procedurach invitro i 6 transferach zobacie ile mi to zajęło i radzę nie zwlekać. Dodam tyle że panicznie boję się igiel a jakoś przeżyłam i dalej robię zastrzyki a bylo ich chyba 300 dacie radę jako kobiety jesteśmy silne Do kliniki też dojeżdżałam Trójmiasta do Warszawy więc mozna

Ja uważam, że specjalistyczne kliniki nie skupiają się na diagnostyce, a chciałam poznać przyczynę I ją wyeliminować. Zaczęliśmy leczenie jak nie było dofinansowania do in vitro. Leczylismy sie w Bocianie w Białymstoku, nie szukali przyczyny, obiecali ze w kilka miesiecy zajde w ciaze naturalnie bo jestesmy zdrowi i sie mylili, a później bez diagnostyki od razu proponowali in vitro. Diagnostyka na NFZ dużo mi dala i zaoszczędziłam sporo kasy. Później juz prywatnie immunolog i hematolog, aż w koncu udało mi się zapisać do immunologa na NFZ w UCK w Gdansk. Gdybym podeszła do in vitro bez zaleceń immunologa nie miałoby to szans na powodzenie, a kasa byłaby wydana na marne i to nie mala. Moim zdaniem zanim podejdzie się do in vitro trzeba mieć pełną diagnozę. Leczylismy się juz w Warszawie na nfz, w Łodzi u dr Pasnika prywatnie, w Gdańsku w UCK na NFZ i w Invicta w Gdyni, zjeździliśmy wiele miast, żeby znaleźć pomoc i przyczynę, teraz już wiemy co robić i podchodzimy do in vitro w ramach programu NFZ w Gdyni ale dodatkowo obstawieni lekami

👩 37 lat - NK 20% KIR AA 👦 38 lat -HLAC1C2
    12.2021 i 01.2022 - 2x IUI 😞
    trombofilia wrodzona
    10.2022- I procedura IVF- 3 zarodki
    01.2023 - I FET - 2 puste pęcherzyki ciazowe, poronienie 😭
    06.2023 - II FET beta 0 😞
    10.2023 - immunologiczna biopsja endometrium- brak stanu zapalnego
    01.2024 -3 FET beta 0 😞
    AMH - 6,98 - 08.2024 - II procedura IVF- 9 zarodków
    02.11.2024 FET
    Beta: 10dpt - 110, 12dpt - 302, 14dpt - 866, 18dpt - 2884
    28dpt ❤️
  • tuonela Autorytet

Wysłany: 4 listopada, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    STOKROTKA87 wrote:
    Ja uważam, że specjalistyczne kliniki nie skupiają się na diagnostyce, a chciałam poznać przyczynę I ją wyeliminować. Zaczęliśmy leczenie jak nie było dofinansowania do in vitro. Leczylismy sie w Bocianie w Białymstoku, nie szukali przyczyny, obiecali ze w kilka miesiecy zajde w ciaze naturalnie bo jestesmy zdrowi i sie mylili, a później bez diagnostyki od razu proponowali in vitro. Diagnostyka na NFZ dużo mi dala i zaoszczędziłam sporo kasy. Później juz prywatnie immunolog i hematolog, aż w koncu udało mi się zapisać do immunologa na NFZ w UCK w Gdansk. Gdybym podeszła do in vitro bez zaleceń immunologa nie miałoby to szans na powodzenie, a kasa byłaby wydana na marne i to nie mala. Moim zdaniem zanim podejdzie się do in vitro trzeba mieć pełną diagnozę. Leczylismy się juz w Warszawie na nfz, w Łodzi u dr Pasnika prywatnie, w Gdańsku w UCK na NFZ i w Invicta w Gdyni, zjeździliśmy wiele miast, żeby znaleźć pomoc i przyczynę, teraz już wiemy co robić i podchodzimy do in vitro w ramach programu NFZ w Gdyni ale dodatkowo obstawieni lekami
    Nie wiem co to był u ciebie za lekarz ale mnie i klinika wysłała na drożność, histerskopie,laparoskopie nawet do Pasnika choc u nas powazny czynnik meski więc nie uważam że robią zabiegi na ślepo.. I też robiłam to NFZ nie kazali robić mi tego w klinice
    Ciagle tu czytam jak kobiety są zagubione i uważam że jak ktoś ma 35 lat to odrazu powinien się zgłosić do kliniki jest refundacja to nie wiem czemu się zastanawiać
    A obstawienie lekami nie daje gwarancji sukcesu coś na ten temat wiem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada, 12:21

Starania od 2014 roku niezliczona liczba badan zabiegow i kasy...
    21.06.2018 ICSI jednej blastocysty (niestety negatyw)

04.02.2019 crio blastki ( ciąża biochemiczna) [*]
    10.06.2019 crio blastki (biochemiczna) [*]
    14.02.2021 kolejna procedura
    03.03.2021 odwołany transfer hiperstymulacja
    ❄️❄️❄️❄️❄️ blastek
    26.05. 2021 transfer beta 6dpt-37, 9dpt-123,11dpt - 160,13dpt-125
    08.12.2022 5 transfer
    6 dpt 33 8dpt 103.8 10 dpt 252 12 dpt 470 20 dpt 1631 22 dpt 389 😭
    30.10.2023 laparoskopia podejrzenia wodniaka niestety sprawa jest bardziej skomplikowana niż się wydaje...
    06.08 6 transfer blastka 4.1.2 8dpt 86 10dpt 208 12 dpt 418 15 dpt 1144... czekamy
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ