Forum Starając się z pomocą medyczną czy moje TSH jest za wysokie?
Odpowiedz

czy moje TSH jest za wysokie?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 września 2014, 10:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie wiem gdzie to zamiescic wiec pisze tutaj otóż sprawa wyglada tak biore euthyrox 25 zawsze na czco i dziz zapkmnialam najpierw lyknac bo pierwsze sobid zjadlam ehh nigdy mi sie tak nie zdazylo nie wiem czy omiac tabletke czy ja zazyc i kiedy ?? Pomóżcie.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 września 2014, 10:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomin, a nastepna wez jutro normalnie. Tak jest napisane w ulotce

  • Anatolka Autorytet
    Postów: 8010 6903

    Wysłany: 18 września 2014, 18:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Huuuura! 4 tygodnie brania euthyroxu 50 i tsh 1.38! :)

    hipisiątko lubi tę wiadomość

    1usa3e5e6fqireg4.png

    3ca106616b.png
  • małaMyszka Autorytet
    Postów: 8937 17375

    Wysłany: 26 września 2014, 14:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pod koniec sierpnia mój wynik to 1,114 przy ujemnych przeciwciałach. Walczę od grudnia 2013. Mam nadzieję, że w tym cyklu coś się już pojawi i będziemy mieli maleństwo...

    Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • małaMyszka Autorytet
    Postów: 8937 17375

    Wysłany: 26 września 2014, 14:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od czerwca biorę Euthyrox 50 i 75 na przemian... w poniedziałek robię kontrolne badania.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2014, 14:00

    Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 grudnia 2014, 19:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny TSH wyszło mi 2,50 a prolaktyna 5,26 . Co o tym myślicie;/ ?

  • Martoszka Autorytet
    Postów: 4221 3119

    Wysłany: 16 grudnia 2014, 20:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Normy prolaktyny?
    TSH nie jest okropne, można poczekać ze 2 miesiące i zbadać ponownie.Jak będzie takie samo lub większe to leki. Ale jeszcze bym zrobiła FT4, anty-TPO, anty-TG. Ale niech się wypowiedzą inne dziewczyny.

    28 lat, 2 Aniołki, długa walka i jest ❤️hyq6qz4.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 grudnia 2014, 20:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Normy prolaktyny w laboratorium to 1,9-25 norma. Nie sugeruję się tym bo THS pisało do 4 norma a mam 2,5 a jednak za wysokie

  • madziarekr Koleżanka
    Postów: 47 28

    Wysłany: 19 grudnia 2014, 17:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też się okazało że mam TSH 3,86 prolaktyna też podwyższona. Mam skierowanie do endokrynologa, wizyta dopiero 30 stycznia prywatnie, na NFZ nie ma szans. Trafiłam do świetnej pani ginekolog która miała ten sam problem: nie mogła zajść w ciążę przez wysokie tsh. Teraz ma dwóch zdrowych synów więc jest nadzieja i dla mnie :) a ja nie wiedziałam dlaczego nie mogę zajść. Staram się od ponad roku a moja poprzednia gin powiedziała że jest wszystko w normie. A tu się dowiedziałam że dobrze, że przy takim TSH nie zaszłam w ciążę bo płód mógł obumrzeć i bym się niepotrzebnie nastresowała. Masakra jak są ci lekarze są niedouczeni.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2014, 17:54

    tola2014 lubi tę wiadomość

    51ca7e7c39360395d8ebaa695a9d8f14.png
  • myssss Autorytet
    Postów: 497 217

    Wysłany: 20 grudnia 2014, 12:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny! Czy któraś z Was ma problem z wypadaniem włosów? :( biorę clo, dostinex i euthyrox czy to skutek któregoś z leków? Co można na to poradzić? :(

    gyxwqps6hogdm1kg.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 20 grudnia 2014, 17:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    myssss wrote:
    Dziewczyny! Czy któraś z Was ma problem z wypadaniem włosów? :( biorę clo, dostinex i euthyrox czy to skutek któregoś z leków? Co można na to poradzić? :(

    Jeśli wypadanie włosów spowodowane jest niedoczynnością tarczycy, to Euthyrox raczej powinien pomagać, a nie pogarszać problem. A jakie masz wyniki TSH i hormonów tarczycowych?

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • myssss Autorytet
    Postów: 497 217

    Wysłany: 20 grudnia 2014, 19:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH: 3,2 (norma 0,27 - 4,20)
    FT4: 15,75 (norma 12,0 - 22,0)

    gyxwqps6hogdm1kg.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 21 grudnia 2014, 00:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    myssss wrote:
    TSH: 3,2 (norma 0,27 - 4,20)
    FT4: 15,75 (norma 12,0 - 22,0)

    A długo już bierzesz Euthyrox? TSH nadal za wysokie jak na staraczkę z niedoczynnością. FT4 za niskie, jedynie 37.50% normy, powinno być powyżej 50%. Może to wypadanie to po prostu wynik niedoczynności. Moim zdaniem powinnaś poinformować o tej dolegliwości lekarza, a on powinien Ci zwiększyć dawkę Euthyroxu.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Baletka Debiutantka
    Postów: 13 20

    Wysłany: 21 grudnia 2014, 13:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny. Chciałam zapytać czy któraś z Was ma hashimoto i poroniła? A także jak była prowadzona szczęśliwa ciąża z hashi? Czy miałyście podawane leki rozrzedzające krew?
    W 1 ciążę zaszłam w czercu i poroniłam samoistnie w 6 tygodniu, wówczas odkryto moje Hashi i niedoczynność na poziomie 5 tsh. Reguluję hormon euthyroxem: lipiec tsh5/ dawka 50, sierpień tsh 0,13(nadczynność polekowa)/dawka 37,5, wrzesień tsh 7/dawka 50, listopad tsh 9,22/dawka 125(ciąża). Drugi raz zaszłam w ciąże w listopadzie, od razu zrobiłam tsh z wynikiem 9.22.(mój endo twierdzi, że FT3 i FT4 nie trzeba) do tego dostałam jodid i wit. D(której nie brałam, bo moja gin powiedziała, ze za wysokie dawki są toksyczne dla płodu). W 6 tygodniu i 4 dniu usłyszałam serduszko szkraba. Wszystkie badania oprócz tsh miałam w normie, jedynie jeszcze zapalenie pęcherza mi się przyplątało. Nie mam toxo, wzw c, kiy, hiv ani cukrzycy. Teraz jestem w 10tygodniu ciąży, obumarłej na etapie 6/7tygodnia. Dowiedziałam się w środę. CZekam na poronienie. Moja lekarka podejrzewa zespół antyfosfolipidowy i dlatego mam pytanie do Was - czy jest ktoś na tym forum kto miał podobną sytuację?

  • Martoszka Autorytet
    Postów: 4221 3119

    Wysłany: 21 grudnia 2014, 15:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja poronilam raz, 7 lat temu. Teraz w ciazy jeszcze nie bylam.

    28 lat, 2 Aniołki, długa walka i jest ❤️hyq6qz4.png
  • Xaxa Autorytet
    Postów: 520 131

    Wysłany: 30 grudnia 2014, 14:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, przeczytałam cały wątek i tak zaczęłam się zastanawiać jak to jest z moimi wynikami... przez rok 3 razy robiłam badania :) lekarz rodzinny i gin mówili, że wyniki są ok ale jak czytam o ft4 i tsh poniżej 2 to już sama mam mętlik :)

    wyniki sprzed roku:
    TSH 2,537 (0,550-4,780)
    ft3 4,73 (3,5-6,5)
    ft4 14,46 (11,5-22,7)

    pół roku temu:
    TSH 1,59 (0,27-4,2)
    ft3 4,64 (3,13-6,76)
    ft4 16,7 (12-22)

    i teraz z grudnia:
    TSH 2,06 (0,27-4,2)
    ft4 13,9 (12-22)
    Anty tpo 7 ( < 35)
    anty tg 19 ( < 115)

    Myślicie, że wyniki ok jak na starania? Ja się już całkiem zamieszałam :)

    km5sf71xff50fx7u.png
    Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
    07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
    MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw

  • emi2016 Autorytet
    Postów: 1814 2754

    Wysłany: 18 marca 2017, 13:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, mam małe pytanie:
    Od kiku miesięcy biorę Euthyrox N75, N50 na zmianę, TSH systematycznie spadało.
    2 m-ce temu miałam TSH 1,75
    1 m-c temu miałam TSH 1,59
    W tym miesiącu mam TSH 3,2 - nic nie zmieniałam w leczeniu. Styl życia też taki sam. Miała tak któraś z Was ?

    Oczywiście wkręcam sobie ciążę, bo nie widzę innej możliwości dlaczego nagle TSH wzrosło 2x....

    3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Natka-matka wariatka :) Autorytet
    Postów: 4285 2112

    Wysłany: 18 marca 2017, 18:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emi
    Moze byc ciaza, ale nie tylko. Moze byc rownie dobrze zapalenie tarczycy. Jesli jest blisko terminu @ to zrob test. Gdyby wyszedl negatywny to skupilabym sie na tarczycy. Ja mialam takie skoki z wyniki 0,05 do 5,0 biorac caly czas dawke euthyroxu 127. Okazalo sie, ze to zapalenie. Skontaktuj sie ze swoim endokrynologiem.

    Amelka 25.08.2016 :*, 1 ivf zakończone sukcesem
    5v79kzu.png

    Endometrioza, niedoczynność tarczycy, hashimoto, 7 IUI :( czynnik męski
  • emi2016 Autorytet
    Postów: 1814 2754

    Wysłany: 18 marca 2017, 19:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka-matka wariatka :) wrote:
    Emi
    Moze byc ciaza, ale nie tylko. Moze byc rownie dobrze zapalenie tarczycy. Jesli jest blisko terminu @ to zrob test. Gdyby wyszedl negatywny to skupilabym sie na tarczycy. Ja mialam takie skoki z wyniki 0,05 do 5,0 biorac caly czas dawke euthyroxu 127. Okazalo sie, ze to zapalenie. Skontaktuj sie ze swoim endokrynologiem.

    Tylko, że ja nie mam Hashimoto, więc to raczej nie to ;/ Ale dziękuję :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2017, 18:54

    3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • A gustu Przyjaciółka
    Postów: 120 47

    Wysłany: 12 lipca 2019, 13:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam zaczęłam leczenie tarczycy euthyrox 25 w marcu mialam 3.0 w czerwcu 1.1 a w lipcu jak teraz zrobiłam wyszło 4.5 czemu jest taki skok czy to normalne czy błąd laboratorium?

    📍Niedoczynność tarczycy
    📍MTHFR_c677Thetero
    📍29.10.2019 iui 😟
    📍10.01.2020 udało się ❤
    Jezu ufam tobie. Ty się tym zajmij.
    010idqk3c0zely4n.png
‹‹ 8 9 10 11 12
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.