Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum Starając się z pomocą medyczną czy moje TSH jest za wysokie?
Odpowiedz

czy moje TSH jest za wysokie?

Oceń ten wątek:
  • Monikq Koleżanka
    Postów: 60 14

    Wysłany: 15 lipca 2014, 21:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od ponad roku biorę euthyrox. Zaczynałam od dawki 50 później miałam na przemian 50 z 75 i teraz 75. Ale w czerwcu FT3 i FT4 wyszły mi w normie.

    xnw4d5qpxy6d71l9.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 15 lipca 2014, 21:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monikq wrote:
    Od ponad roku biorę euthyrox. Zaczynałam od dawki 50 później miałam na przemian 50 z 75 i teraz 75. Ale w czerwcu FT3 i FT4 wyszły mi w normie.
    AAA to w takim razie pewnie musisz zmniejszyc dawke troszzku...
    NO tarczyca lubi skakac niestety..Dlatego tak wazne jest ja sprawdzac...Pewnie kaze ci w jeden lub 2dni zmniejszyc dawke....Ale chyba wizyte u endo musisz sobie zaklepac....

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Monikq Koleżanka
    Postów: 60 14

    Wysłany: 15 lipca 2014, 22:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź.W piątek mam wizytę,ciekawe co powie.Euthyrox biorę bo mam podwyższone P.ciała przeciw tyreoglobulinie - ATG, na szczęscie po mału spadają.

    xnw4d5qpxy6d71l9.png
  • rah Autorytet
    Postów: 2271 1667

    Wysłany: 17 lipca 2014, 08:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy skierowanie na tsh i hormony kobiece moze wystawić lekarz pierwszego kontaktu??

    16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • Monikq Koleżanka
    Postów: 60 14

    Wysłany: 18 lipca 2014, 11:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    rah wrote:
    Dziewczyny, czy skierowanie na tsh i hormony kobiece moze wystawić lekarz pierwszego kontaktu??


    Z tego co się orientuję to wystwi Ci tylko na TSH jeśli chodzi o tarczycę a jak chcesz szczegółowe to musisz się zgłosić do endykrynologa. Nie wiem jak jest z innymi hormonami.

    xnw4d5qpxy6d71l9.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 lipca 2014, 16:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam czy może mi ktoś sprawdzic moje wyniki ?
    TSH 0,924
    ft4 1,13
    pc/anty TPO 0,80IU/ml
    pc/anty TG 13IU/ml czy to może oznaczać hashimoto czy może jest ok ?

  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 18 lipca 2014, 20:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evell wrote:
    Witam czy może mi ktoś sprawdzic moje wyniki ?
    TSH 0,924
    ft4 1,13
    pc/anty TPO 0,80IU/ml
    pc/anty TG 13IU/ml czy to może oznaczać hashimoto czy może jest ok ?

    wszystko jest w jak najlepszym porzadku..Tarczyca zdrowa jak kon =D

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2014, 20:38

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 lipca 2014, 20:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    wszystko jest w jak najlepszym porzadku..Tarczyca zdrowa jak kon =D

    Dzięki,ale czy przy staraniu o dziecko nie jest za niskie tsh ?

  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 18 lipca 2014, 21:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evell wrote:
    Dzięki,ale czy przy staraniu o dziecko nie jest za niskie tsh ?
    nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma...Tsh w okolicy 1 jest idealne =D

    Katha81 lubi tę wiadomość

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Kokilka Przyjaciółka
    Postów: 100 28

    Wysłany: 21 lipca 2014, 12:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zrobiłam ostatnio badania krwi i wyniki bardzo mnie zaskoczyły, ciekawa jestem co wy o tym myślicie.

    Otóż zaczynałam kilka miesięcy temu z wartością TSH powyżej 4, brałam najpierw Euthyrox 25, a potem na przemian 25/50. Ładnie spadło, najpierw do 2 z hakiem, potem do 0,75. Dwa miesiące temu wynosiło 0,018 więc zwiększyłam dawkę - tzn. zamiast brać na przemian 25/50 brałam codziennie 25. Teraz znowu zbadałam poziom TSH i złapałam się za głowę - 6,75!! Takiego nie miałam nawet przed rozpoczęciem leczenia. Czy to jest normalne, żeby w ciągu niecałych 2 miesięcy wynik zmienił się z 0,018 na 6,75 dlatego, że co drugi dzień brałam 25 zaraz 50 Euthyroxu?

    Jestem skołowana. I martwię się, bo jestem w trakcie stymulacji cyklu Clo, a tu taki wynik TSH ;/

    Dodam, że teraz od tygodnia, po wizycie u endo biorę codziennie dawkę 50.

  • MagSz Autorytet
    Postów: 519 248

    Wysłany: 28 lipca 2014, 17:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej robiłam dziś badania i tak:
    TSH - 1,770 (norma 0,27-4,2)
    FT3 - 2,96 (norma 2-4,4)
    FT4 - 1,2 (norma 0,93-1,7)

    Czy te wyniki są prawidłowe? Zwłaszcza stosunek T3 do T4?

    f2wlcbxmqludqper.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 28 lipca 2014, 21:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokilka wrote:
    Dziewczyny zrobiłam ostatnio badania krwi i wyniki bardzo mnie zaskoczyły, ciekawa jestem co wy o tym myślicie.

    Otóż zaczynałam kilka miesięcy temu z wartością TSH powyżej 4, brałam najpierw Euthyrox 25, a potem na przemian 25/50. Ładnie spadło, najpierw do 2 z hakiem, potem do 0,75. Dwa miesiące temu wynosiło 0,018 więc zwiększyłam dawkę - tzn. zamiast brać na przemian 25/50 brałam codziennie 25. Teraz znowu zbadałam poziom TSH i złapałam się za głowę - 6,75!! Takiego nie miałam nawet przed rozpoczęciem leczenia. Czy to jest normalne, żeby w ciągu niecałych 2 miesięcy wynik zmienił się z 0,018 na 6,75 dlatego, że co drugi dzień brałam 25 zaraz 50 Euthyroxu?

    Jestem skołowana. I martwię się, bo jestem w trakcie stymulacji cyklu Clo, a tu taki wynik TSH ;/

    Dodam, że teraz od tygodnia, po wizycie u endo biorę codziennie dawkę 50.
    No niestety tsh moze tak skakac..A zwl org potrzebuje wiecej hormonow podczas stymulacji clo...Moj endo mnie na to uczulal..Jak bierzesz clo to radze czesciej badac tarczyce..Byc moze dlatego ze calkiem zmniejszylas dawke tsh tak zareagowalo...Zbyt mala dawka..Moglas poprostu zejsc z 2dawek tylko a nie calkiem na tak nisko...

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 28 lipca 2014, 21:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagSz wrote:
    Hej robiłam dziś badania i tak:
    TSH - 1,770 (norma 0,27-4,2)
    FT3 - 2,96 (norma 2-4,4)
    FT4 - 1,2 (norma 0,93-1,7)

    Czy te wyniki są prawidłowe? Zwłaszcza stosunek T3 do T4?
    Wyniki sa dobre ;) nie ma co sie doszukiwac problemow :)

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Kokilka Przyjaciółka
    Postów: 100 28

    Wysłany: 30 lipca 2014, 21:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    No niestety tsh moze tak skakac..A zwl org potrzebuje wiecej hormonow podczas stymulacji clo...Moj endo mnie na to uczulal..Jak bierzesz clo to radze czesciej badac tarczyce..Byc moze dlatego ze calkiem zmniejszylas dawke tsh tak zareagowalo...Zbyt mala dawka..Moglas poprostu zejsc z 2dawek tylko a nie calkiem na tak nisko...

    Dzięki za wyjaśnienie. Nie wiedziałam, że przy stymulacji cyklu zapotrzebowanie na hormony może wzrosnąć. Ani gin ani endo mi tego nie powiedzieli... No cóż, teraz już wiem, mój przykład to potwierdza.

    Co do dawki, to jedna lekarka w klinice jak zobaczyła mój wynik TSH (ten 0,019) to powiedziała, żebym może nawet jeszcze bardziej dawkę zmniejszyła - tzn. do połówki 25 euthyroxu.

    Teraz jestem na 50 i myślę, że po 4 tygodniach od wprowadzenia tej dawki zrobię badania, żeby sprawdzić czy TSH spada.

    Mam nadzieje, bo jak na razie to widocznym i nieprzyjemnym dla mnie efektem tego całego Clo i wzrostu TSH jest to że mi d... urosła ;p

  • Agga Autorytet
    Postów: 472 423

    Wysłany: 31 lipca 2014, 22:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny jak czesto badacie TSH podczas brania euthyroxu?

    3jvzhdge7ui8eco8.pngkm5sp07wzs12381t.png[/url]
    [*] 13.06.2014
    [*] 14.02.2014
  • mietata Autorytet
    Postów: 1455 770

    Wysłany: 1 sierpnia 2014, 16:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2017, 11:01

    endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • lithe123 Autorytet
    Postów: 883 451

    Wysłany: 5 sierpnia 2014, 12:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, przestudiowalam wątek od początku bo meczy mnie kwestia czy nie mam za dużej dawki euthyroxu. Jestem w ciazy , 20 tydzień. Dotychczas nie brałam leków na tarczyce, ale badalam tsh od początku starań bo miałam takie na pograniczu - ok 2 do 2.4. Ft4 w srodeczku normy. Wybrałam sie z tym do Endo na początku starań, pózniej na początku ciazy. Zaleciła tylko kontrolować. W 12 tyg miałam tsh 2.2. A w 18tyg klops bo 2.87. Po telefonie do Endo dorobiłem jeszcze ft4, które eyszlo w normie ale blisko dolnej granicy. A dokładnie 1,09 przy normi 0,93 -1,7. I dostałam euthyrox 50 który biorę od kilku dni. Czułam sie i czuje nadal dobrze. Co myślicie? Nie za duża dawka?

    l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • Baletka Debiutantka
    Postów: 13 20

    Wysłany: 20 sierpnia 2014, 20:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, brałam euthyrox dawkę 50 przez 1,5 miesiąca. Zrobiłam badania i okazało się, że TSH jst na poziomie 0,13 mIU. Niestety lekarz nie zlecił żadnych innych hormonów. Niestety na własną rękę zmieniłam dawkę - teraz od 3 dni biorę 25. W piątek wizyta u endo. Dziwiłam się ostatnio skąd mam znow moje napady a la lękowe - serce wali, duszno i straaaszne samopoczucie i chyba mam odpowiedź.
    W ciąże nadal/jeszcze nie zaszłam. Nie tyle mnie to martwi co jest mi smutno z tego powodu, ale być może organizm najlepiej wie kiedy jest czas.

  • Piggy Autorytet
    Postów: 1528 1808

    Wysłany: 20 sierpnia 2014, 22:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi TSH też bardzo spadło do 0,102. Endokrynolog trochę zmniejszyla mi dawke leku ale powiedziała ze dopuki dobrze się czuję to nie ma sie co martwic bo przy staraniach lepiej miec za niskie TSH niż za wysokie (tj. powyże 2,0)

    2008 - ciąża biochemiczna,2013 - ciąża biochemiczna, 2014 - trzy IUI bez skutku, 2015.01 - pierwsze IVF bez ET, 13 mrozaczków
    26.03.2015 - crio 2 x 4AA :( 28.04.2015 - crio 4AA i 4BB :( 06.08.2015 - 2 x 4BB :( 08.09.2015 - 4BB i 3BC :( 06.10.2015 - 2BB i 1BB :( 11.12.2015 - 2X1BB :(
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 20 sierpnia 2014, 22:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2015, 12:46

‹‹ 7 8 9 10 11 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego