Forum Starając się z pomocą medyczną czy moje TSH jest za wysokie?
Odpowiedz

czy moje TSH jest za wysokie?

Oceń ten wątek:
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 2 lipca 2014, 19:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz ewidentnie za wyaokie tsh byc moze to bylo posrednim wpl na poronienie..
    Niestety atpo wskazuje ze masz autoimmunologiczne zapalenie tarczycy zwane hashimoto . Przede wszystkim dostaniesz hormony na zbicie tsh..Jesli bedzie w granicach max 2 to mysle ze starania bedziesz mogla wznowic..Zbadala bym sobie na twoim miejscu rowneiz poziom cholesterolu , poziom zelaza i witaminy d...Niestety przy hashi bardzo czesto sa one nieprawidlowe..I zazywaj selen z wit e moj endo twoerdzi ze ma dobroczynny wplyw na antygeny A sa one niestety dosc wysokie u Ciebie

    Nie martw sie strasznie jak unormujesz tsh to i ciaze donosisz..Hashi jest grozne jesli tarczyca jest w niedoczynnosci...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2014, 19:11

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 2 lipca 2014, 20:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baletka ja na początku jak robiłam sobie badanie tsh jak dowiedziałam się że jestem w ciąży to wynik mi wyszedł 10,53. Więc z tą tarczycą nie jest jednoznaczne że to przez to, ale niewykluczone że to również mogło być powodem. Ja od razu zwiększyłam dawkę dwukrotnie.

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • marcela29 Autorytet
    Postów: 1400 874

    Wysłany: 3 lipca 2014, 10:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    przy podwyższonym THS bardzo często dochodzi do poronień, dlatego też poziom THS należy uregulować przed rozpoczęciem starań, a kiedy tylko dowiemy się ciąży biegiem do lekarza w celu zwiększenia dawki... ja leczę się na tarczycę od października 2013, kiedy tylko dowiedziałam się o ciąży dzwoniłam do lekarza i zwiekszył dawkę (poki co z 50 do 5x50 i 2x88) wykonałam też badania FT3, FT4 i TSH, teraz kontrola co 6-8 tyg, dodatkowo dostałam jodid200 i od paru miesięcy witD w kroplach

    "Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • Baletka Debiutantka
    Postów: 13 20

    Wysłany: 3 lipca 2014, 12:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Dziewczyny. Jutro mam wizytę o endokrynologa i jeszcze go wypytam co i jak, tym bardziej, że nie zabezpieczaliśmy się i jestem w okolicach owulacji, więc ciężko powiedzieć co będzie dalej. Czytałam w kilku miejscach, że Hashimoto jest gdy ATPO są wysokie, tzn powyżej 500 czy nawet 1000. Czy są jakieś w miarę sztywne normy jaki przedział się przyjmuje, czy nie?
    Chanela, a oprócz tego że dostałaś leki to co ginekolog zalecił? Moja gin jeszcze nie wie, że mam wyżse tsh, ale po samym poronieniu, powiedziała, że jak tylko będę podejrzewać ciążę to mam brać luteinę, uważać na siebie (w poprzedniej złapałam paskudne przeziębienie) i jeśli u mnie w pracy przeżyją to iśc na zwolnienie.

  • MyszaGenia Znajoma
    Postów: 29 6

    Wysłany: 4 lipca 2014, 21:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,
    TSH powinno być w granicach 1, szczególnie dla staraczek.
    Jeśli chodzi o przeciwciała anty-TPO to niestety mogą powodować odrzucenie zarodka lub poronienia... ale da sie to zbić jedynie sterydami - Encortonem. Mnie chyba czeka taka kuracja. 4 lata temu miałam wynik TSH 3,3 i anty-TPO powyżej 1000. USG potwierdziło Hashimoto... po leczeniu mam TSH 1 i przeciwciała ponad 400. Biorę Euthyrox dawkę 150 dożywotnio... Ale da sie z tym żyć:)
    Staram się o ciążę, narazie bezskutecznie. Endokrynolog przewiduje kuracę Encortonem w celu zbicia pozostałych przeciwciał...
    Bardzo ważne są też suplementy! Koniecznie bierzcie wapno przy Ethyroxie bo wypłukuje z kości wapno i przyspiesza poces osteoporozy. Dodatkowo selen działa pozytywnie na redukcję przeciwciał.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2014, 21:10

    Wierzę, że się uda...:)
  • Viola25 Znajoma
    Postów: 30 10

    Wysłany: 8 lipca 2014, 18:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny,ja mam niedoczynnosc juz kilkanascie lat. Ostatnimi czasy moje tsh bylo w normie ,bralam euthyrox 88. A teraz zrobilam badania i tsh mam 20,810 (0.270-4.200) i ft 4 9,26 (12.00-22.00) Wizyte u endo mam za 2 tyg prywatnie,teraz na dniach powinna byc owulka,jak myslicie czy powinnam przerwac starania narazie?

    Viola25

    Ludzie,którzy mają marzenia,nigdy nie tracą nadziei...
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 8 lipca 2014, 18:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viola25 wrote:
    hej dziewczyny,ja mam niedoczynnosc juz kilkanascie lat. Ostatnimi czasy moje tsh bylo w normie ,bralam euthyrox 88. A teraz zrobilam badania i tsh mam 20,810 (0.270-4.200) i ft 4 9,26 (12.00-22.00) Wizyte u endo mam za 2 tyg prywatnie,teraz na dniach powinna byc owulka,jak myslicie czy powinnam przerwac starania narazie?

    Przy takim tsh sie pytac nie powinnas sama wiesz czym to grozi...??? Ja mialam 5 tsh i endo kategorycznie kazal sie wstrzymac ze staraniami....Na twoi miejscu juz bym sama zwiekszyla dawke podwojnie na te 2tygodnie..Bo naprawde masz bardzo duza niedoczynnosc a ft4 nawet normy nie lapie..Nie wiem co ile robisz badania tsh ale skoro masz tak wysokie to pewnie rzadziej niz co 2miesiace...Nie polecam ci prob zachodzeni w ciaze bo nawet jesli zajdziesz to sama wiesz co sie moze stac....

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Viola25 Znajoma
    Postów: 30 10

    Wysłany: 8 lipca 2014, 19:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak wiem,jutro mam wizyte u gin,zobaczymy co mi powie. Dawkę oczywiscie zwieksze narazie do 125 i za ok tydzien zrobie znow tsh..i znowu caly cykl w d....;/
    Tsh robilam zawsze co 2 miesiace ale zeby taki skok? z 1,21 na 20??

    Viola25

    Ludzie,którzy mają marzenia,nigdy nie tracą nadziei...
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 lipca 2014, 19:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2015, 12:46

  • Baletka Debiutantka
    Postów: 13 20

    Wysłany: 9 lipca 2014, 22:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mnie endo powiedział, żeoczywiśćie idealna sytuacja jest taka, gdy hormon się ustabilizuje na niskim poziomie, czyli za ok. 1,5 mies., ale powiedział też, że nie wydaje mu się, aby to było w moim przypadku przyczyną poronienia. Dodał też, że zazwyczaj jest problem z zajściem w ciążę przez tarczycę, natomiast niekonieznie musi mieć wpływ na samą ciążę i jeśli chcę mogę sie starać, a za 1,5 mieś. zaprasza mnie na badania kontrolne i wizytę. obecnie jestem w 21dc i mam przeczucie, że zaszłam, ale boje się jeszcze testować.

  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 9 lipca 2014, 22:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baletka pomysl sama jesli masz wysokie tsh a ft4 masz niskie lub ponizej norm to oznacza brak hormonow w organizmie a skoro jest brak hormonow w org dla samej siebie to jak niby nie wplywa na ciaze??Przeciez plod czerpie hormony do rozwoju z twojego organizmu nie z powietrza..A skoro masz ich dla siebie malo to samo przez sie wychodzi ze dziecko zostaje pozbawione ich..
    .Moj endo twierdzi wrecz odwrotnie..ze zajsc mozna i na bardzo wysokim tsh ale utrzymac ciaze przy niedoborze hormonow co jest konsekwencja niedoczynnosci to juz inna broszka...

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • adrenalina Autorytet
    Postów: 2295 1626

    Wysłany: 10 lipca 2014, 10:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) mam pytanie z mężem robilam badania ts
    U mnie 0,96 a u M 2,21 czy mamy się czym martwić w staraniach? Dzieki za odpowiedzi.

  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 10 lipca 2014, 11:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Cześć dziewczyny :) mam pytanie z mężem robilam badania ts
    U mnie 0,96 a u M 2,21 czy mamy się czym martwić w staraniach? Dzieki za odpowiedzi.
    tylko tym zeby trafic w owulacje 01icon_lol2.gif

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • adrenalina Autorytet
    Postów: 2295 1626

    Wysłany: 10 lipca 2014, 19:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    :) dzięk
    Ale z owulacja ciężko.. ale to juz odrębny temat
    Pozdrawiam i życzę powodzenia.

  • Baletka Debiutantka
    Postów: 13 20

    Wysłany: 12 lipca 2014, 10:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam za milczenie, nie mogłam się zalogować. Ją patrzę na moje wyniki i nie widzę, żeby któreś ft było w dolnej granicy. Endo tez nic na ten temat nie mówił, bardziej odwołał się do usg,które potwierdza hashi. Dziś robiłam test ciążowy bo od kilku dni dziwnie się czuje, ale wyszedł negatywny, więc spokójnie poczekam do @. W sierpniu badania kontrolne i powinno być juz ok wg lekarza, trzymajcie kciuki.

  • małolata Przyjaciółka
    Postów: 84 46

    Wysłany: 15 lipca 2014, 11:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny :)

    mam do Was pytanie: właśnie odebrałam wyniki badań:

    TSH: 3,72 norma: 0,55-4,78
    FT4: 1,24 norma: 0,89-1,76
    Prolaktyna: 7,42 norma: 2,8-29,3

    TSH niby mieści się w normie, ale czy dla osoby starającej się nie jest ono za wysokie? Jutro mam co prawda wizytę u gin-endo ale pewnie stwierdzi, ze skoro mieści się w normie to ok...

    201710037452.png
    201505144565.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 15 lipca 2014, 15:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dla osoby starającej się powinna mieścić się w granicy 1-2 aczkolwiek każdy organizm jest inny i może się okazać że dla Ciebie taki wynik jest w porządku.

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • vanessa Autorytet
    Postów: 3196 1955

    Wysłany: 15 lipca 2014, 18:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    małolata wrote:
    Cześć Dziewczyny :)

    mam do Was pytanie: właśnie odebrałam wyniki badań:

    TSH: 3,72 norma: 0,55-4,78
    FT4: 1,24 norma: 0,89-1,76
    Prolaktyna: 7,42 norma: 2,8-29,3

    TSH niby mieści się w normie, ale czy dla osoby starającej się nie jest ono za wysokie? Jutro mam co prawda wizytę u gin-endo ale pewnie stwierdzi, ze skoro mieści się w normie to ok...
    TSH jak dla staraczki to za wysokie. U niektórych taki wynik działa antykoncepcyjnie.
    Norma jest ogólna dla prawidłowego funkcjonowania organizmy (np. żeby serce prawidłowo działało itp.)ale nie jest to prawidłowa norma jeżeli chodzi o płodność. Tak mniej więcej mi kiedyś to lekarz tłumaczył.

    kapturnica lubi tę wiadomość

    7 lat walki o Ciebie Kruszynko...

    201701271765.png

    (*) Aniołek Madzia 7 tc luty 2020 - w moim sercu pozostaniesz na zawsze
  • Monikq Koleżanka
    Postów: 60 14

    Wysłany: 15 lipca 2014, 21:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny wczoraj odebrałam wyniki badań i zaniepokoił mnie wynik TSH 0,022 ulU/ml przy normie 0,270 -4,200. W czerwcu miałam ok 0,720.Czy to nie dziwne,że w tak krótkim czasie aż o tyle spadło? Czy z taki wynikiem mogę marzyć o ciąży? Wiem,że jest to wątek o wysokim TSH ale proszę Was o poradę.

    xnw4d5qpxy6d71l9.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 15 lipca 2014, 21:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monikq wrote:
    Cześć dziewczyny wczoraj odebrałam wyniki badań i zaniepokoił mnie wynik TSH 0,022 ulU/ml przy normie 0,270 -4,200. W czerwcu miałam ok 0,720.Czy to nie dziwne,że w tak krótkim czasie aż o tyle spadło? Czy z taki wynikiem mogę marzyć o ciąży? Wiem,że jest to wątek o wysokim TSH ale proszę Was o poradę.
    a leczysz sie na cos????moze masz nadczynnosc tarczycy??? Jesli tak niskie tsh nie wynika z przyjmowania lekow na niedoczynnosc to wartaloby ci sie udac do endokrynologa.. Nadczynnosc jest niebezpieczna w ciazy niestety

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2014, 21:22

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
‹‹ 6 7 8 9 10 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak obliczyć dni płodne?

Czy starając się zajść w ciążę powinnaś wiedzieć kiedy występuje owulacja i kiedy są dni płodne? Czy nie wystarczy zadbać o to, żeby kochać się regularnie przez cały cykl i prędzej czy później i tak zajdziesz w ciążę? Nie zawsze. Każdego cyklu masz zaledwie 20% szans na zajście w ciążę, a pary z obniżoną płodnością mają ich dużo mniej. Warto wiedzieć jak obliczyć dni płodne i poznać wady i zalety każdej z metod.  

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego