Forum Starając się z pomocą medyczną czy moje TSH jest za wysokie?
Odpowiedz

czy moje TSH jest za wysokie?

Oceń ten wątek:
  • Marlena Autorytet
    Postów: 831 646

    Wysłany: 3 kwietnia 2014, 12:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carmen92 wrote:
    Progesteron i prolaktynę sobie zbadaj 7 dni po owulacji
    "Norma stężenia progesteronu w 7-8 dniu po owulacji to od 10 ng/ml wzwyż (do około 50 ng/ml; w ciąży dochodzi do 250 ng/ml). Informacja - poniżej 3 ng/ml oznacza, że owulacja się w ogóle nie odbyła." to też zależy od norm laboratoryjnych ale zazwyczaj są one napisane obok wyniku.

    No to w poniedziałek idę na pobranie krwi. Przy okazji zbadam tsh, zobaczymy czy po 17 dniach brania leku coś się obniżyło.

    Mam do Was pytanie: czy Euthyrox może źle wpływać na włosy?
    Bo kurcze od jakiegoś czasu mam tak cholernie suche i wypadające włosy że już nie wiem na co to zgonić.
    Z tabletek biorę tylko ten Euthyrox, selen i jodid. No i kwas oczywiście ale to raczej takich skutków nie powoduje.

    [*] Arek - 19.01.2014

    3i499vvjojbctpry.png

    9ewnugpjmowidtwe.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 kwietnia 2014, 13:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    Czyli jest kurde cos na rzeczy jednak.Carmen nie pamietam bo pewnie juz pisałaś ale jak wysokie masz antygeny jesli moge zapytac?

    Anty-TPO >600 norma 0-34 niestety nie wiem jak bardzo są wysokie bo maszyna dalej tego nie liczy :(

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 kwietnia 2014, 14:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena wrote:
    No to w poniedziałek idę na pobranie krwi. Przy okazji zbadam tsh, zobaczymy czy po 17 dniach brania leku coś się obniżyło.

    Mam do Was pytanie: czy Euthyrox może źle wpływać na włosy?
    Bo kurcze od jakiegoś czasu mam tak cholernie suche i wypadające włosy że już nie wiem na co to zgonić.
    Z tabletek biorę tylko ten Euthyrox, selen i jodid. No i kwas oczywiście ale to raczej takich skutków nie powoduje.

    Euthyrox raczej poprawia kondycję włosów, a problemy z tarczycą źle na nie wpływają ;)

    kapturnica, Marlena lubią tę wiadomość

  • Marlena Autorytet
    Postów: 831 646

    Wysłany: 3 kwietnia 2014, 14:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carmen92 wrote:
    Euthyrox raczej poprawia kondycję włosów, a problemy z tarczycą źle na nie wpływają ;)

    Wiem ze tarczyca źle wpływa na włosy ale tak wysoki wynik tsh mam już dłuższy czas a włosy pogorszyły się niedawno. Kiedyś chodziłam do dermatologa ale wypisywał mi tak silne leki że zaczęła schodzić mi skóra z głowy i z twarzy tam, gdzie lek przypadkowo spływał. Skóra schodziła normalnie płatami!
    Stwierdziłam więc że więcej z tego szkody niż pożytku bo dodatkowo włosy wypadały bardziej, i do dermatologa już nie chodzę.
    Poza tym, ostatnio mam tak chudziutki portfel że nawet teraz cbyłoby mi szkoda iść do dermatologa.

    [*] Arek - 19.01.2014

    3i499vvjojbctpry.png

    9ewnugpjmowidtwe.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 kwietnia 2014, 15:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena wrote:
    Wiem ze tarczyca źle wpływa na włosy ale tak wysoki wynik tsh mam już dłuższy czas a włosy pogorszyły się niedawno. Kiedyś chodziłam do dermatologa ale wypisywał mi tak silne leki że zaczęła schodzić mi skóra z głowy i z twarzy tam, gdzie lek przypadkowo spływał. Skóra schodziła normalnie płatami!
    Stwierdziłam więc że więcej z tego szkody niż pożytku bo dodatkowo włosy wypadały bardziej, i do dermatologa już nie chodzę.
    Poza tym, ostatnio mam tak chudziutki portfel że nawet teraz cbyłoby mi szkoda iść do dermatologa.

    Może brakuje ci witamin?? Wiesz może to przesilenie wiosenne ja biorę na włosy witaminę A+E + maskę odżywczą WAX i pomaga, dodatkowo podcięłam ostatnio włosy prawie o 10 cm bo miałam strasznie przerzedzone, łamliwe-ale to chyba efekt po poronieniu i tarczycy, od kąd biorę euthyrox zauważyłam poprawę chociażby u nasady włosów ;)

    Marlena lubi tę wiadomość

  • Marlena Autorytet
    Postów: 831 646

    Wysłany: 3 kwietnia 2014, 15:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carmen92 wrote:
    Może brakuje ci witamin?? Wiesz może to przesilenie wiosenne ja biorę na włosy witaminę A+E + maskę odżywczą WAX i pomaga, dodatkowo podcięłam ostatnio włosy prawie o 10 cm bo miałam strasznie przerzedzone, łamliwe-ale to chyba efekt po poronieniu i tarczycy, od kąd biorę euthyrox zauważyłam poprawę chociażby u nasady włosów ;)

    Raczej radykalnych zmian w diecie nie wprowadziłam a włosy nagle zrobiły się gorsze więc chyba nie witaminy.
    Wcześniej brałam silne leki na wypadanie włosów ale nie można ich brać w ciąży więc przestałam jak zaczęliśmy się starać. Poczekam jeszcze trochę, może to euthyroxie się poprawi.
    Oj ale mam ich już dosyć. zawsze były długie i gęste a teraz jest ich bardzo mało i cały czas szwendają się po całym domu bo tyle ich wypada..
    A anemia miałaby coś do tego?

    [*] Arek - 19.01.2014

    3i499vvjojbctpry.png

    9ewnugpjmowidtwe.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 kwietnia 2014, 16:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena wrote:
    Raczej radykalnych zmian w diecie nie wprowadziłam a włosy nagle zrobiły się gorsze więc chyba nie witaminy.
    Wcześniej brałam silne leki na wypadanie włosów ale nie można ich brać w ciąży więc przestałam jak zaczęliśmy się starać. Poczekam jeszcze trochę, może to euthyroxie się poprawi.
    Oj ale mam ich już dosyć. zawsze były długie i gęste a teraz jest ich bardzo mało i cały czas szwendają się po całym domu bo tyle ich wypada..
    A anemia miałaby coś do tego?

    Przy anemii włosy lecą garściami z tego co mi wiadomo

    Marlena lubi tę wiadomość

  • Marlena Autorytet
    Postów: 831 646

    Wysłany: 3 kwietnia 2014, 17:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba w poniedziałek oprócz tsh i progesteronu muszę zrobic jeszcze morfologie... Kurcze wyliczyłam dzisiaj że od końca stycznia wydałam na lekarzy, badania(wliczyłam w to badania na które idę w poniedziałek) i leki niecałe 1000 zł. Niech żyje NFZ!

    [*] Arek - 19.01.2014

    3i499vvjojbctpry.png

    9ewnugpjmowidtwe.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 3 kwietnia 2014, 22:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena rozmawialam z moją endo i pytała właśnie czy nie wypadają mi włosy po euthyroxie bo jest to jeden ze skutków ubocznych. Widocznie musisz zmienić lek.

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Marlena Autorytet
    Postów: 831 646

    Wysłany: 4 kwietnia 2014, 10:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chanela wrote:
    Marlena rozmawialam z moją endo i pytała właśnie czy nie wypadają mi włosy po euthyroxie bo jest to jeden ze skutków ubocznych. Widocznie musisz zmienić lek.

    No to pięknie... Kolejna wizyta u endo i kolejne 100 zł z portfela.

    [*] Arek - 19.01.2014

    3i499vvjojbctpry.png

    9ewnugpjmowidtwe.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 4 kwietnia 2014, 15:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a nie da rady telefonicznie uzgodnić żeby Ci nową receptę wypisała? Albo może spróbować u rodzinnego lekarza. Powiedzieć że lekarz Ci tak powiedział, zabrać ze sobą wyniki żeby mieć czym się podeprzeć. Jaką dawkę bierzesz?

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Marlena Autorytet
    Postów: 831 646

    Wysłany: 4 kwietnia 2014, 16:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilowo biorę Euthyrox 25. Mój lekarz rodzinny jest taki że on powie że to nie jego dziedzina i wypisze skierowanie do specjalisty :)

    [*] Arek - 19.01.2014

    3i499vvjojbctpry.png

    9ewnugpjmowidtwe.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 4 kwietnia 2014, 23:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a nie masz innego lekarza? Ja przez takie zachowanie zmienilam przychodnie. To wazne jak podchodza do czlowieka. Gdyby mój poprzedni lekarz zainteresował się jak mówiłam że boli mnie często głowa, jest mi zimno i jestem zmęczona to szybciej bym poznała diagnozę. Teraz jestem zadowolona z poziomu nowej placówki.

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Marlena Autorytet
    Postów: 831 646

    Wysłany: 5 kwietnia 2014, 00:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj ale ja jestem bardzo zadowolona z mojego lekarza :)
    Jak trzeba to nie ma problemu z wypisaniem skierowania na badanie czy skierowania do specjalisty.
    U niektórych trzeba się prosić o coś takiego a i tak nie dostanie się tego skierowania.
    Mój Ł miał tak u swojego lekarza rodzinnego, teraz przepisał się do mojego lekarza.
    Zawsze śmieje się że mój lekarz jest niczym Dr House :)

    [*] Arek - 19.01.2014

    3i499vvjojbctpry.png

    9ewnugpjmowidtwe.png
  • Marlena Autorytet
    Postów: 831 646

    Wysłany: 8 kwietnia 2014, 18:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam dzisiaj wynik TSH i muszę się Wam pochwalić że po 17 dniach brania leku tsh spadło mi z 4,02 na 3,37 :)

    Tylko mam trochę podwyższoną prolaktynę.. Mam się tym martwić? Jak myślicie?

    [*] Arek - 19.01.2014

    3i499vvjojbctpry.png

    9ewnugpjmowidtwe.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 kwietnia 2014, 23:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam dziś u mojego ginekologa-endokrynologa, który zlecił mi ostatnio badania hormonów i TSH wyszło mi za duże bo 3,75... dostałam Euthyrox 50 i za 2,5 tygodnia mam ponownie powtórzyć badanie, żeby sprawdzić, czy dobrze spada i czy nie trzeba zmniejszyć lub zwiększyć dawki...

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 kwietnia 2014, 23:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i dodam że biorę od dwóch miesięcy i mam brać dalej kwas foliowy z dodatkiem jodu i wit.b12
    dokładnie skład wygląda tak:
    kwas foliowy - 800 µg
    jod - 150 µg
    wit.b12 - 10 µg

  • lithe123 Autorytet
    Postów: 883 451

    Wysłany: 12 kwietnia 2014, 13:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, możecie mi wyjaśnić w jakis sposób wysokie TSH negatywnie wpływa na płodność?
    Wiem, że często towarzyszy mi wysoka prolaktyna - ok, tu mechanizm jest jasny. Ale przy niskierl prolaktynie, regulanych cyklacg - czy podwyższone TSH ma znaczenie?

    l22ncwa1tzbcr78f.png
    relgdf9hi0edx5om.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 12 kwietnia 2014, 14:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lithe123 wrote:
    Dziewczyny, możecie mi wyjaśnić w jakis sposób wysokie TSH negatywnie wpływa na płodność?
    Wiem, że często towarzyszy mi wysoka prolaktyna - ok, tu mechanizm jest jasny. Ale przy niskierl prolaktynie, regulanych cyklacg - czy podwyższone TSH ma znaczenie?

    wysokie tsh swiadczy o niedoczynnosci tarczycy i towarzyszy mu niskie ft3 i ft4..A niskie ft4i ft3 to mala ilosc hormonow calego ciala..
    Tu masz odpowiedz..Tarczyca odpowiada za przemiany w calym ciele nie tylko za korelacje z prolaktyna...Zmniejszenie plodnosci nast w zw z zaburzeniami wydzielania wszystkich hormonow plciowych , przemiana biochemiczna i przemiana materii , regulacja temperatury ciala , a nawet stanami depresyjnymi
    Ogolnie rzecz ujmujac niedoczynnosc tarczycy to zaburzenie calego organizmu niestety....
    I jesli nawet kobieta zachodzi w ciaze przy niedoczynnosci..to wraz ze wzrostem dzieciatka wzrasta zapotrzebowanie na hormony , jesli niedoczynnosc jest znaczna to matka sama ma ich dla siebie za malo wiec dziecko zostaje ich pozbawione i bardzo czesto dochodzi do poronien , przedwczesnych porodow , a takze przczynia sie do slabego rozwoju intelektualnego u dzieci i zwiazne z tym problemy z nauka...
    U jednej osoby tsh w granicy4bedzie wysokie i bedzie powodowalo zaburzenia plodnosci a inna osoba przy tsh12 bedzie czula sie dobrze, wszystko kwestia organizmu

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2014, 14:19

    Nilakshi lubi tę wiadomość

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Baletka Debiutantka
    Postów: 13 20

    Wysłany: 2 lipca 2014, 15:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, niedawno zaszłam w ciążę i przy okazji podstawowych badań okazało się, że mam zawyżone tsh. W międzyczasie poroniłam. Ale lekarze drąża dalej:
    usg - Wymiary: Płat prawy: 1,5x1,5x3,5 cm - objętość ok: 4,1 ml Płat lewy: 1,2x1,3x2,8 cm - objętość ok: 2,3 ml Cieśń: 2,8 mm Tarczyca w miejscu typowym, niepowiększona. Miąższ tarczycy nieco niejednorodny, o plamistej echostrukturze, z obszarami hypoechogenicznymi wielkości do 3mm - guzki/nacieki zapalne ? Przepływy miąższowe nieznamienne, nie są wzmożone. Okoliczne węzły chłonne bez zmian
    Wyniki badań:
    TSH 4,96
    FT3 4,78 norma 3,1-6,8
    FT4 15,05 norma 12-22
    ATPO 239,5 norma <34

    Dopiero w piątek mam wizytę u endokrynologa. Staramy się o dziecko, dlatego proszę, napiszcie z Waszych doświadczeń i wiedzy, jak te wyniki mają się do starań i co można przy takich wynikach podejrzewać?

‹‹ 5 6 7 8 9 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego