Odpowiedz

Dr Paśnik

Oceń ten wątek:
  • Mag85 Autorytet
    Postów: 2201 1254

    Wysłany: 20 października 2020, 11:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziorek wrote:
    Tak, wystawia e-recepty. Musisz mu tylko podać imię, nazwisko, dane adresowe i pesel.
    Super. Dzieki wielkie.

    7pqmag4.png
  • Magda_s Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 26 października 2020, 15:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Potrzebuje waszej pomocy potrzebuje ustalić wizytę do doktora natomiast wszędzie słyszę że na przyszły rok 😰😰😰 bardzo proszę o przyjęcie do grupy na Facebook Pozdrawiam

  • a.a.90 Autorytet
    Postów: 390 113

    Wysłany: 7 listopada 2020, 21:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewxzyny mam pytanie
    1 ciąża naturalna pozamaciczna
    4 transfery beta 0
    Co dr Paśnik zaleca jakie badania co może być przyczyną

  • Avina Autorytet
    Postów: 784 1148

    Wysłany: 8 listopada 2020, 08:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a.a.90 wrote:
    Dziewxzyny mam pytanie
    1 ciąża naturalna pozamaciczna
    4 transfery beta 0
    Co dr Paśnik zaleca jakie badania co może być przyczyną

    U mnie nigdy nie było ciąży naturalnej i jeden transfer nieudany. Docent zlecił mi badanie kir, test cba i immunofenotyp. A wcześniej miałam zbadane kariotypy, ana1 i 3, test obciążenia glukoza, mutacje genetyczne związane z krzepliwoscia krwi.

    Starania od grudnia 2016 roku
    Marzec 2018 - podejrzenie zapalenia wyrostka- diagnoza endometrioza IV stopnia
    Lipiec 2018 - laparoskopia - usunięcie zrostów, torbieli jajnika, resekcja części jelita
    Wrzesień 2019 - laparoskopia - usunięcie 9 cm torbieli
    Listopad 2019 - nieudana procedura in vitro - żaden zarodek nie dotrwal do 5 doby
    Sierpień 2020 - druga procedura. Protokół ultra dlugi z hw
    Pobrano 6 komórek
    5 było dojrzałych
    5 się zaplodnilo
    5 dotrwalo do 3 doby

    29.08.20 transfer zarodka 8a :(
    7.04.21 transfer ❄ 8a ❤️ 🙏

    Mutacja mthfr homo, pai homo, vr2 hetero
  • Salome Autorytet
    Postów: 2592 3903

    Wysłany: 8 listopada 2020, 09:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Avina wrote:
    U mnie nigdy nie było ciąży naturalnej i jeden transfer nieudany. Docent zlecił mi badanie kir, test cba i immunofenotyp. A wcześniej miałam zbadane kariotypy, ana1 i 3, test obciążenia glukoza, mutacje genetyczne związane z krzepliwoscia krwi.

    Jesteś już po badaniach?

    FET nr 1: 5.1.1 - 10.2020 :(
    FET nr 2: 3.2.2 - 03.2021 :(

    Mój instagram
  • Avina Autorytet
    Postów: 784 1148

    Wysłany: 8 listopada 2020, 15:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salome wrote:
    Jesteś już po badaniach?

    Kiry mam zrobione, brakuje mi 3 implantacyjnych. A jutro robię test cba i immunofenotyp. Do tego we wtorek mam histeroskopie 🙂

    Starania od grudnia 2016 roku
    Marzec 2018 - podejrzenie zapalenia wyrostka- diagnoza endometrioza IV stopnia
    Lipiec 2018 - laparoskopia - usunięcie zrostów, torbieli jajnika, resekcja części jelita
    Wrzesień 2019 - laparoskopia - usunięcie 9 cm torbieli
    Listopad 2019 - nieudana procedura in vitro - żaden zarodek nie dotrwal do 5 doby
    Sierpień 2020 - druga procedura. Protokół ultra dlugi z hw
    Pobrano 6 komórek
    5 było dojrzałych
    5 się zaplodnilo
    5 dotrwalo do 3 doby

    29.08.20 transfer zarodka 8a :(
    7.04.21 transfer ❄ 8a ❤️ 🙏

    Mutacja mthfr homo, pai homo, vr2 hetero
  • Alicja w Krainie Czarów Autorytet
    Postów: 1838 2913

    Wysłany: 8 listopada 2020, 18:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy il 10 na poziomie 436 i il 2 168 to jakas wielka tragedia? Macie doświadczenia?Jestem po wizycie u Docenta, czekam na odpowiedź na maila :( komórki Nk mam 23%. Im dalej tym gorzej.... :( jestem załamana

    33 lata, AMH 3,6
    Słabe parametry nasienia ICSI 06.2020
    I transfer 02.07 nadzieja zgasła 31.07
    II transfer 21.12 bhcg 1,1😔
    III transfer 12.02.2021 3-dniowca
    8dpt bhcg 44 prog 32
    10dpt bhcg 95 prog 39
    12 dpt bhcg 287 prog 41
    14 dpt bhcg 629 prog 38
    19 dpt bhcg 3877 prog 28
    25 dpt bhcg 18596 prog 37 ❤
    31 dpt 1 cm szczęścia 😊
    8 tc 1,69 cm, rosnę 😊
    bhcg 111513, prog 35
    9 tc 2,48 cm, mam stópki 😊
    10t1d 3,6 cm 😊
    11 tc 4,39 cm 😊
    ❄❄❄❄❄cdn

    Nie zwyciężaj
    Nie broń się
    Nie poddawaj się

    "Żyj! Powiedziała nadzieja... bez Ciebie nie mogę- powiedziało cicho życie"
  • CinniMinni Autorytet
    Postów: 2060 3294

    Wysłany: 9 listopada 2020, 18:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja w Krainie Czarów wrote:
    Dziewczyny czy il 10 na poziomie 436 i il 2 168 to jakas wielka tragedia? Macie doświadczenia?Jestem po wizycie u Docenta, czekam na odpowiedź na maila :( komórki Nk mam 23%. Im dalej tym gorzej.... :( jestem załamana

    Ja tez mam wysokie il2 i nk. Zaszlam teraz w ciaze na sterydzie i mam nadzieję ze się utrzyma... Na pewno da się cos zrobic!! Daj znac co odpisał 🍀 podejrzewam ze zleci szczepienia lub stetyd plus intralipid z tego co czytam na forach.

    36 lat, amh 2, slabe nasienie.

    1 IUI 10.02.2020 😒
    2 IUI 7.03.2020 😒

    In vitro:
    1 procedura Maj 2020
    ET 05.2020 8A 😒
    FET 26.06. 4BA 😞
    FET 24.07 3BB 😞

    2 procedura wrzesien 2020
    ET 14.10.2020 4AA 🍀💝
    5dpt beta 21
    7dpt beta 92
    9dpt beta 255
    12dpt beta 913
    15dpt beta 2924
    21dpt beta >10000 pęcherzyk na usg
    27 dpt jest serduszko❤️
    7.12.2020 test genetyczny Sanco 🍀
    zdrowy chłopiec🌲💙👶

    ❄❄4BA i 3BB

    ed7de24958.png
  • Alicja w Krainie Czarów Autorytet
    Postów: 1838 2913

    Wysłany: 9 listopada 2020, 19:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    CinniMinni wrote:
    Ja tez mam wysokie il2 i nk. Zaszlam teraz w ciaze na sterydzie i mam nadzieję ze się utrzyma... Na pewno da się cos zrobic!! Daj znac co odpisał 🍀 podejrzewam ze zleci szczepienia lub stetyd plus intralipid z tego co czytam na forach.
    Niestety nie odpisuje :(
    Cinni będzie dobrze, trzymam kciuki za Twoj rosnący brzuszek ❤

    CinniMinni lubi tę wiadomość

    33 lata, AMH 3,6
    Słabe parametry nasienia ICSI 06.2020
    I transfer 02.07 nadzieja zgasła 31.07
    II transfer 21.12 bhcg 1,1😔
    III transfer 12.02.2021 3-dniowca
    8dpt bhcg 44 prog 32
    10dpt bhcg 95 prog 39
    12 dpt bhcg 287 prog 41
    14 dpt bhcg 629 prog 38
    19 dpt bhcg 3877 prog 28
    25 dpt bhcg 18596 prog 37 ❤
    31 dpt 1 cm szczęścia 😊
    8 tc 1,69 cm, rosnę 😊
    bhcg 111513, prog 35
    9 tc 2,48 cm, mam stópki 😊
    10t1d 3,6 cm 😊
    11 tc 4,39 cm 😊
    ❄❄❄❄❄cdn

    Nie zwyciężaj
    Nie broń się
    Nie poddawaj się

    "Żyj! Powiedziała nadzieja... bez Ciebie nie mogę- powiedziało cicho życie"
  • karolcia35 Autorytet
    Postów: 4068 3339

    Wysłany: 10 listopada 2020, 14:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ma ktoś odstąpić advagraf?

    AMH 0,54
    10.2014 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    05.2015 brak oocytów
    03.2016 brak oocytów
    08.2016 IMSI 1 zarodek, ciąża pozamaciczna :(
    02.2017 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    mlr 0%, I seria szczepień mlr 38% :)
    10.2017 IMSI 3 zarodki 01.2018 crio :( 03.2018 crio :( 09.2018 crio :(
    12.2018 IMSI 2 zarodki 2-dniowe 4b i 5b w oczekiwaniu na crio...
    NK 16,5%
    07.2019 crio 4b, 12 dpt - 99,8; 13 dpt - 185,6; 15 dpt - 825,6; 17 dpt - 2509; 21 dpt - 4942 :( ciąża ektopowa
  • Kasia 1987 Przyjaciółka
    Postów: 180 39

    Wysłany: 12 listopada 2020, 11:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,

    chciałabym się udać na wizyte do doc Paśnika, podpowiecie proszę jakie badania zrobić przed wizytą? Z immunologi nie mam nic zrobionego.
    podacie namiary na grupę na fb :)

    Starania od 01.2020
    Ona: 34 lata, On: 32 lata
    Cykle bezowulacyjne, stymulacja letrozolem (8 cs)+Ovitrelle
    05.2020 badanie drożności jajowodów 👍
    09.2020 klinika Invimed Wrocław
    11.2020 1IUI 😔
    12.2020 2 IUI (cb)🥺
    01.2021 Oviklinika Warszawa
    01.2021 cb 😥
    Immunologia doc Pasnik- ok, brak zaleceń do transferu

    Planowane:
    03-04.21- ivf
  • atka666 Autorytet
    Postów: 747 551

    Wysłany: 12 listopada 2020, 11:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia 1987 wrote:
    Cześć Dziewczyny,

    chciałabym się udać na wizyte do doc Paśnika, podpowiecie proszę jakie badania zrobić przed wizytą? Z immunologi nie mam nic zrobionego.
    podacie namiary na grupę na fb :)
    Cześć Kasiu :) Starając sie z pomocą doktora ,,P" .Immunologia :)

    Kasia 1987 lubi tę wiadomość

    - starania o pierwszą dzidzię od 2007 r., 41 lat
    - PCOS, Hashimoto, Niedoczynność tarczycy, Wrogi śluz, Wysoka prolaktyna, Mutacja genu MTHFR, (homozygota TT), problem z zagnieżdżeniem, rozjechane cytokiny, haplotyp KIR AA, wysokie NK, ANA 3 dodatnie,
    - mąż - ok
    - 4 x IUI – ciąża biochemiczna
    - 01.2018r. ICSI - krótki protokół - 3 blastki
    - 12.2018 r. - crio 5 - dniowej blastki - ciąża biochemiczna,
    - 01.2020 r. - crio dwóch 5 - dniowych blastek :(
    - luty 2020 r. - zmiana kliniki Invimed
    - immunologia doc. Paśnik
    - 20.05.2020 r. - start - krótki protokół z antagonistą
    - 01.06.2020 r. - punkcja - pobrano 22 oocyty - hiperstymulacja - transfer odroczony
    - 04.08.2020r. - crio blastki - 8dpt beta 24,37, 10dpt - beta 63,04, 13dpt beta 65,19 :(
    - 16.10.2020r. crio blastki - 💔 6 tc
    - 16.03.2021r. - crio blastki 🙏🙏🙏🙏
    - mamy 4 ❄️❄️❄️❄️
  • Kitka_87 Autorytet
    Postów: 4935 4542

    Wysłany: 12 listopada 2020, 17:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja w Krainie Czarów wrote:
    Dziewczyny czy il 10 na poziomie 436 i il 2 168 to jakas wielka tragedia? Macie doświadczenia?Jestem po wizycie u Docenta, czekam na odpowiedź na maila :( komórki Nk mam 23%. Im dalej tym gorzej.... :( jestem załamana

    Wydaje mi się, że szczepienia zaproponuje.

    Ważny jest jeszcze stosunek INF/IL10.

    A jaki stosunek CD4/CD8?

    Mam takie same NK.

    🖤🖤🖤
  • Alicja w Krainie Czarów Autorytet
    Postów: 1838 2913

    Wysłany: 12 listopada 2020, 18:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitka_87 wrote:
    Wydaje mi się, że szczepienia zaproponuje.

    Ważny jest jeszcze stosunek INF/IL10.

    A jaki stosunek CD4/CD8?

    Mam takie same NK.
    Ten pierwszy mam 0,9, a cd4/cd8 2,02
    Tylko kiedy te szczepienia... wiecie może jakie są terminy?

    33 lata, AMH 3,6
    Słabe parametry nasienia ICSI 06.2020
    I transfer 02.07 nadzieja zgasła 31.07
    II transfer 21.12 bhcg 1,1😔
    III transfer 12.02.2021 3-dniowca
    8dpt bhcg 44 prog 32
    10dpt bhcg 95 prog 39
    12 dpt bhcg 287 prog 41
    14 dpt bhcg 629 prog 38
    19 dpt bhcg 3877 prog 28
    25 dpt bhcg 18596 prog 37 ❤
    31 dpt 1 cm szczęścia 😊
    8 tc 1,69 cm, rosnę 😊
    bhcg 111513, prog 35
    9 tc 2,48 cm, mam stópki 😊
    10t1d 3,6 cm 😊
    11 tc 4,39 cm 😊
    ❄❄❄❄❄cdn

    Nie zwyciężaj
    Nie broń się
    Nie poddawaj się

    "Żyj! Powiedziała nadzieja... bez Ciebie nie mogę- powiedziało cicho życie"
  • Kitka_87 Autorytet
    Postów: 4935 4542

    Wysłany: 12 listopada 2020, 18:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja w Krainie Czarów wrote:
    Ten pierwszy mam 0,9, a cd4/cd8 2,02
    Tylko kiedy te szczepienia... wiecie może jakie są terminy?

    To ten pierwszy czyli INF/IL10 musi być 0,1 - 0,5. Im wyższy tym gorzej. Możliwe, że będzie u Ciebie immunosupresja.

    CD4/CD8 ok, powinno być 1,0-2,0.

    Najpierw wizyta. Na wizycie docent daje skierowanie na szczepienia. Jeśli mąż ma być dawcą to ma zlecone badania krwi plus test na covid na 72h przed pobraniem krwi.

    Z tego co kojarzę szczepienia są w poniedziałki. Rano pobierają krew, a popołudniu tego samego dnia podają limfocyty. Termin szczepień to już na podstawie skierowania z APC się ustala.

    🖤🖤🖤
  • Alicja w Krainie Czarów Autorytet
    Postów: 1838 2913

    Wysłany: 12 listopada 2020, 19:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitka_87 wrote:
    To ten pierwszy czyli INF/IL10 musi być 0,1 - 0,5. Im wyższy tym gorzej. Możliwe, że będzie u Ciebie immunosupresja.

    CD4/CD8 ok, powinno być 1,0-2,0.

    Najpierw wizyta. Na wizycie docent daje skierowanie na szczepienia. Jeśli mąż ma być dawcą to ma zlecone badania krwi plus test na covid na 72h przed pobraniem krwi.

    Z tego co kojarzę szczepienia są w poniedziałki. Rano pobierają krew, a popołudniu tego samego dnia podają limfocyty. Termin szczepień to już na podstawie skierowania z APC się ustala.
    Dzięki, a Ty jesteś po szczepieniach?

    33 lata, AMH 3,6
    Słabe parametry nasienia ICSI 06.2020
    I transfer 02.07 nadzieja zgasła 31.07
    II transfer 21.12 bhcg 1,1😔
    III transfer 12.02.2021 3-dniowca
    8dpt bhcg 44 prog 32
    10dpt bhcg 95 prog 39
    12 dpt bhcg 287 prog 41
    14 dpt bhcg 629 prog 38
    19 dpt bhcg 3877 prog 28
    25 dpt bhcg 18596 prog 37 ❤
    31 dpt 1 cm szczęścia 😊
    8 tc 1,69 cm, rosnę 😊
    bhcg 111513, prog 35
    9 tc 2,48 cm, mam stópki 😊
    10t1d 3,6 cm 😊
    11 tc 4,39 cm 😊
    ❄❄❄❄❄cdn

    Nie zwyciężaj
    Nie broń się
    Nie poddawaj się

    "Żyj! Powiedziała nadzieja... bez Ciebie nie mogę- powiedziało cicho życie"
  • Kitka_87 Autorytet
    Postów: 4935 4542

    Wysłany: 12 listopada 2020, 21:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja w Krainie Czarów wrote:
    Dzięki, a Ty jesteś po szczepieniach?

    Przed. Czekam na zapisy na styczeń, jadę na konsultację i będę podchodzić.

    🖤🖤🖤
  • Arcola Autorytet
    Postów: 1336 1230

    Wysłany: 12 listopada 2020, 21:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja w Krainie Czarów wrote:
    Dzięki, a Ty jesteś po szczepieniach?

    Alicja nie sugeruj się diagnozami innych osób, bo Pasnik patrzy na całokształt wyników. Jaam cd4/cd8 3,5 a tnf/il10 1,2 a mimo wszystko powiedział że jakiś tam inny wskaźnik wskazuję że wartości były podwyższone bo musiałam mieć stan zapalny. Nie dostałam ani immunosupresja ani szczepień chociaz moje il2 jest o zgrozo 707 (tutaj też powiedział że jest podwyższone bo byl stan zapalny). Jak się umówisz do dr. już z badaniami to wszystkiego się dowiesz. Teraz ne ma sensu się niepotrzebnie stresować.

    Kariotypy ok, Mthfr +v (R2) heterozygotyczne
    Nk - 13%, kiry AA/hlac c1,
    Allo 28,5%, Ana - ujemne
    Starania od lipiec`18
    AMH 4,63 ng/ml
    Euthyrox 75mg
    Nasienie:
    styczeń'19- morfologia 0%
    marzec'19 - morfologia 8%
    CB - wrzesień'18 (6t*), kwiecien'19(5t), kwiecien' 20(5t)
    ICSI maj' 19 (14 pobranych i zapłodnionych, jeszcze 4 ❄️)
    1 transfer 27.07.19 - 4.1.1 -złe przyrosty bety. Mały pęcherzyka do tygodnia ciąży. Aniołek (8t*).
    2 transfer 26.10.19 - 4.1.1 9dpt - 241,5/11dpt - 478/14dpt - 1260 (2x9t*)
    3 transfer 18.06.20- 8dpt beta 0,2
    Ciąża naturalna czerwiec'20 - pusty pęcherzyk (9t*)
    4 transfer 21.11.20- pusty pecherzyk (9t*)
  • Alicja w Krainie Czarów Autorytet
    Postów: 1838 2913

    Wysłany: 12 listopada 2020, 22:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arcola wrote:
    Alicja nie sugeruj się diagnozami innych osób, bo Pasnik patrzy na całokształt wyników. Jaam cd4/cd8 3,5 a tnf/il10 1,2 a mimo wszystko powiedział że jakiś tam inny wskaźnik wskazuję że wartości były podwyższone bo musiałam mieć stan zapalny. Nie dostałam ani immunosupresja ani szczepień chociaz moje il2 jest o zgrozo 707 (tutaj też powiedział że jest podwyższone bo byl stan zapalny). Jak się umówisz do dr. już z badaniami to wszystkiego się dowiesz. Teraz ne ma sensu się niepotrzebnie stresować.
    Dzieki za otuchę. Jestem przerażona trochę tym wszystkim i szukam, a do cierpliwych nie należę.

    33 lata, AMH 3,6
    Słabe parametry nasienia ICSI 06.2020
    I transfer 02.07 nadzieja zgasła 31.07
    II transfer 21.12 bhcg 1,1😔
    III transfer 12.02.2021 3-dniowca
    8dpt bhcg 44 prog 32
    10dpt bhcg 95 prog 39
    12 dpt bhcg 287 prog 41
    14 dpt bhcg 629 prog 38
    19 dpt bhcg 3877 prog 28
    25 dpt bhcg 18596 prog 37 ❤
    31 dpt 1 cm szczęścia 😊
    8 tc 1,69 cm, rosnę 😊
    bhcg 111513, prog 35
    9 tc 2,48 cm, mam stópki 😊
    10t1d 3,6 cm 😊
    11 tc 4,39 cm 😊
    ❄❄❄❄❄cdn

    Nie zwyciężaj
    Nie broń się
    Nie poddawaj się

    "Żyj! Powiedziała nadzieja... bez Ciebie nie mogę- powiedziało cicho życie"
  • Kitka_87 Autorytet
    Postów: 4935 4542

    Wysłany: 13 listopada 2020, 07:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arcola wrote:
    Alicja nie sugeruj się diagnozami innych osób, bo Pasnik patrzy na całokształt wyników. Jaam cd4/cd8 3,5 a tnf/il10 1,2 a mimo wszystko powiedział że jakiś tam inny wskaźnik wskazuję że wartości były podwyższone bo musiałam mieć stan zapalny. Nie dostałam ani immunosupresja ani szczepień chociaz moje il2 jest o zgrozo 707 (tutaj też powiedział że jest podwyższone bo byl stan zapalny). Jak się umówisz do dr. już z badaniami to wszystkiego się dowiesz. Teraz ne ma sensu się niepotrzebnie stresować.

    Jeśli mogę to w takim razie docent w Twoim wypadku co zaproponował?

    🖤🖤🖤
‹‹ 16 17 18 19 20 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego