endometrioza
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, które zaszły w ciąże- jakie miałyście pierwsze objawy?
Ja mam dwie torbiele czekoladowe na lewym jajniku po około 12/14 mm. Jest to jedyny jajnik, który „działa”.
Jajowody mam drożne. Nie robiłam dużej diagnostyki endometriozy. Lekarz powiedział, że albo staramy się o dziecko albo wdrażamy hormony. Ja od ponad 2 lat staram się o dziecko. Nigdy w ciąży nie byłam.
Laparoskopia w moim przypadku może drastycznie obniżyć szanse zajścia w ciąże.
Ten cykl mam nieźle pomieszany.. w 13dc pęcherzyki za małe więc wjechała stymulacja aromkiem przez kolejne 8dni.
Wizytę kontrolną miałam w 24dc i okazało się że byłam świeżo po pęknięciu pęcherzyków. Dużo płynu i krwi, więc to był świeży temat. Obyło się bez zastrzyku.
Teraz biorę 1x3 duphaston i 1x2 estrofem. Mam testować dopiero 25.11 czyli cykl będę miała wydłużony do 41 dni…
Brzuch boli mnie od dwóch dni jak na @…czy któraś z was była w podobnej sytuacji? -
Znalazłam badanie, że NAC stosowane w dużych dawkach trzy razy w tygodniu powoduje obkurczenie torbieli endometrialnych itp., wpływa na obniżenie bólu. A jednocześnie mówia, by stosować NAC od 3 do 8dc w czasie starań. Czy któraś z Was pomoże czego i kogo słuchać? 😉
8cs o drugie dziecko, że względu na masakryczne bóle (w tym omdlenia) wisi nade mną laparoskopia i przerwanie starań.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2022, 20:01
-
Cześć dziewczyny,
Szukam jakiś informacji od dziewczyn, które przy endometriozie biorą lub brały Endovelle.
1. Jak samopoczucie po lekach?
2. Kiedy było widać poprawę wyników?
3. Czy faktycznie w czasie planowanej miesiączki pojawiają się tylko plamienia?
4. Jak z nastrojem?
5. Czy po jakimś czasie musiałyście znowu wrócić do leków?
6. Mam leki zapisane na pół roku, endometrioza jest nieuleczalna, ją się tylko zalecza, stąd moje pytanie czy leczenie zaperzestaje się tylko na jakiś czas? Np żeby zajść w ciążę?
Byłabym wdzięczna za wszystkie odpowiedzi, bo nurtuje mnie ten temat, tym bardziej, że nie spodziewałam się takiej diagnozy po wielu latach stałej kontroli poradni leczenia niepłodności..
[38cs]- w sumie 40cykli
10.01.2006r- córka( 1cs)
06.2014- początek starań;
28.04.2017r- HSG-ok
29.06.2017r- 1-sza wizyta w poradni lecz.niepł.
2cykle z dupkiem
7 cykli monitorowanych
Koniec starań w 2020r. Cieszymy się tym co mamy.
11.2022- diagnoza endometrioza aktywna- endovelle -
Mainlylife wrote:Poleci ktoś jakiegoś lekarza z Katowic?
Wszystkie chwalą dr Kurczyńskiego - jeśli chodzi o zabiegi. Na fb można też czytać o dr Wójtowiczu. Z kolei w kontekście niepłodności sama jestem ciekawa. Aktualnie zaczynam chodzić do dr Gajewskiej - Kucharek. Pierwsze dwie wizyty polegały na rozszerzeniu diagnostyki i na pierwszej stymulacji. Zrobiła na mnie dobre wrażenie ☺️
Choć tyle się już staram, że sama wątpię w to, że się kiedyś uda...Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia, 18:10
10.2018 - poród przez CC (z powodu komplikacji)
1.2022 - rozpoczęcie starań o drugie dziecko, nisza Niche w USG
8.2022 - AMH 1,69, hormony ok
9.2022 - Niche się powiększa, skierowanie na laparohisteroskopię
11.2022 - kubeczek + luteina
11.2022 - laparohisteroskopia: zrosty, endometrium polipowate, endometrioza 🙁
1.2023 - wyniki męża ok, zmiana lekarza i rozpoczęcie stymulacji -
Też o nim słyszałam. Daj znać po jakimś czasie jak wrażenia10.2018 - poród przez CC (z powodu komplikacji)
1.2022 - rozpoczęcie starań o drugie dziecko, nisza Niche w USG
8.2022 - AMH 1,69, hormony ok
9.2022 - Niche się powiększa, skierowanie na laparohisteroskopię
11.2022 - kubeczek + luteina
11.2022 - laparohisteroskopia: zrosty, endometrium polipowate, endometrioza 🙁
1.2023 - wyniki męża ok, zmiana lekarza i rozpoczęcie stymulacji -