X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

endometrioza

Oceń ten wątek:
  • Trini87 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2024, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nessie wrote:
    Ja mam kilka eBooków z Akademii Płodności, ale to nie na endometriozę, tylko tak generalnie na zdrową żywność jak się starasz. Proste przepisy, mogę Ci podesłać jak chcesz. Chociaż nie wiem czy powinnam o tym tak tu pisać 🤔 Priv?
    Wysłałam Ci zaproszenie na prv

• Nessie Koleżanka

Wysłany: 17 grudnia 2024, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba zaakceptowałam? 😅

Trini87 lubi tę wiadomość

👩🏻35 lat
    👨🏻 32 lata
    10.2024 - morfologia 2%
    Starania od 11.2022 roku

AMH 1.62 ng/ml (10.2024 r.)
    PRL 233,3 mIU/L (12.2024 r.)
    TSH 1,610 µIU/mL (12.2024 r.)
    LH 18.4 mIU/ml (12.2024 r.)
    Estriadol 799 pg/ml (12.2024 r.)
    Progesteron 0.468 ng/ml (12.2024 r.)

Mięśniaki, torbiel, jajnik prawy z torbielą endometrialną w zroście z macicą

Podejrzenia:
    - Endometrioza III bądź IV sopnia (nie robiona nigdy laparoskopia ani drożność jajowodów)
    - Niedoczynność tarczycy (TSH w 06.2024 r. 4,750 mU/I, zalecone tabletki Euthyrox: TSH w 12.2024 r. 1,610 µIU/mL)

Od 11.2024 r. program MZ IVF

1 IVF
    03.12.2024 r. rozpoczęcie stymulacji (04 dc)
    03 - 07.12 Menopur
    07 - 08.12 Orgalutran
    08.12 Ovitrelle
    10.12.2024 r. - punkcja
    Pobrana 1 komórka, padła w 2 dobie
    ❄️ 0
  • Cari09 Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2024, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nessie wrote:
    Zignoruj proszę tamte pytania - byli jeszcze otwarci i już do nich zadzwoniłam.
    Mają dopiero termin na koniec marca, zapisałam się na listę rezerwową :(

A czy miał ktoś może takie badanie jak Sonovaginografię? Czy to badanie określiłoby mi stopień zaawansowania endometriozy? Pytam, gdyż mam cały czas nadzieję, że może wcale tego paskudztwa nie mam (lekarze stwierdzili, że mam endometriozę jedynie na podstawie USG transwaginalnego), choć pewnie jak powiedziało mi to 2 lub 3 lekarzy, to mieli rację.
    We Wrocławiu koszt rezonasu magnetycznego też 1600 zl- Skanmex. Mają szybsze terminy niż w Warszawie i jest możliwość wykonania badania w sobote. Tez miałam nadzieję, że lekarz się myli (dobry gin- czyli nie kazdy widzi endo już robiąc usg), natomiast rezonans jest na tyle dokładny, że opisuje prawie wszystkie zmiany, te ktore w usg sa niewidoczne (opis jest na całą stronę A4). III lub IV stopień endometriozy to już postać zaawansowana. W usg ukazują się zazwyczaj najpierw torbiele endometrialne, które są wierzchołkiem góry lodowej. Ja nie miałam, żadnych objawów endo, brak bolesnych miesiączek (z wywiadu endo mi nie wychodzila). Dobry gin i rezonans potwierdziło diagnozę. Wg mnie szkoda czasu na gdybanie- lepiej się upewnić i wiedziec niż działać po omacku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2024, 22:31

Nessie lubi tę wiadomość

• Cari09 Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2024, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trini87 wrote:
    Cari masz jakies konkretne wskazowki? Możemy porozmawiać na prv?
    Suplementy te co wypisałam wcześniej stosuje i wpłynęło to pozytywnie na wzrost AMH I dobre samopoczucie, dieta przeciwzapalna- dużo antyoksydantów, rezygnacja w moim wypadku takze z glutenu (do minimum). Polecam tez olej tłoczony z czarnuszki. Obecnie nie korzystam z dietetyka, sama staram się trzymać dietę na codzień.

Trini87 lubi tę wiadomość

• Nessie Koleżanka

Wysłany: 17 grudnia 2024, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dużo ćwiczysz?
    Podobno trochę ruchu również pomaga, ja póki co niewiele. Wiadomo co będzie moim postanowieniem noworocznym 😅

👩🏻35 lat
    👨🏻 32 lata
    10.2024 - morfologia 2%
    Starania od 11.2022 roku

Podejrzenia:
    - Endometrioza III bądź IV sopnia (nie robiona nigdy laparoskopia ani drożność jajowodów)
    - Niedoczynność tarczycy (TSH w 06.2024 r. 4,750 mU/I, zalecone tabletki Euthyrox: TSH w 12.2024 r. 1,610 µIU/mL)

1 IVF
    03 - 07.12 Menopur
    07 - 08.12 Orgalutran
    08.12 Ovitrelle
    10.12.2024 r. - punkcja
    ❄️ 0
  • Nessie Koleżanka

Wysłany: 17 grudnia 2024, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cari09 wrote:
    We Wrocławiu koszt rezonasu magnetycznego też 1600 zl- Skanmex. Mają szybsze terminy niż w Warszawie i jest możliwość wykonania badania w sobote. Tez miałam nadzieję, że lekarz się myli (dobry gin- czyli nie kazdy widzi endo już robiąc usg), natomiast rezonans jest na tyle dokładny, że opisuje prawie wszystkie zmiany, te ktore w usg sa niewidoczne (opis jest na całą stronę A4). III lub IV stopień endometriozy to już postać zaawansowana. W usg ukazują się zazwyczaj najpierw torbiele endometrialne, które są wierzchołkiem góry lodowej. Ja nie miałam, żadnych objawów endo, brak bolesnych miesiączek (z wywiadu endo mi nie wychodzila). Dobry gin i rezonans potwierdziło diagnozę. Wg mnie szkoda czasu na gdybanie- lepiej się upewnić i wiedziec niż działać po omacku.

Tak, gdybym mogła zrobiłabym to już teraz.

A jak myślicie, sprawdzać drożność jajowodów już teraz czy czekać? Bo nie wiem czy na rezonansie będzie to widoczne?

👩🏻35 lat
    👨🏻 32 lata
    10.2024 - morfologia 2%
    Starania od 11.2022 roku

Podejrzenia:

1 IVF
    03 - 07.12 Menopur
    07 - 08.12 Orgalutran
    08.12 Ovitrelle
    10.12.2024 r. - punkcja
    ❄️ 0
  • domi_ Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2024, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nessie wrote:
    O kurde, to albo ceny strasznie podrożały, albo przez skierowanie miałaś taniej. Mi powiedzieli 1650 złotych, a termin mam pod koniec marca 😬
    Chyba rzeczywiście spróbuję może najpierw to USG. Muszę przedyskutować z mężem co robić.

Zastanawiam się również nad sprawdzeniem drożności jajowodów, bo zakładam, że mam je niedrożne 😌
    Wiesz co, może być tak, że ja tę cenę pomyliłam z ceną jakiegoś innego badania 🤷‍♀️ robiłam w tym czasie całą masę badań.
    Prawda jest taka, że USG nie zastąpi właśnie takiego specjalistycznego rezonansu.

Spróbuj znaleźć sobie pod tym linkiem co Ci podesłałam jakiegoś lekarza od endo i pójdź na konsultacje. To powinno rozjaśnić Ci wiele tematów :)

Nessie lubi tę wiadomość

👩 i 👦33 l. // starania od 2016
    Endometrioza 4 st., 2020 obszerna laparoskopia i drożność jajowodów. Znów niedrożne ❌
    AMH: 0,45 >> 0,66
    2023 - nawrót endo. oraz adeno.
    Trombofilia: ❌ MTHFR, PAI-1, Leiden, R2
    Subkliniczna niedoczynność tarczycy - Euthyrox
    Kariotypy ✔️
    KIRy: genotyp BX. 2DS1, 2DS2, 2DS5✔️ 2DS3, 3DS1❌ On HLA-c: C1,C2
    Histero: hist-pat. ✔️CD138 (+) wyleczone ✔️

I procedura (IMSI) - 2023, krótki protokół
    📅 11.2023 punkcja. 5 komórek >> ❄️❄️3AB, 5BC
    FET I 12.2023 3AB CS, 12 dpt beta <0,1❌
    FET II 07.2024 5BC CS, EG. 6 dpt beta <0,2❌

II procedura (ICSI + FC) - 2024, długi protokół
    📅10.2024 - punkcja. 2 komórki >> ❄️3BB
    FET III 11.2024 CS, EG, AH 9 dpt beta <0,2❌

III procedura - 2025, długi protokół
    💉 Gonapeptyl daily, Omnitrope, Menopur, Rekovelle
    📅31.01 - punkcja?
    18.02 - dr Jarosz
  • domi_ Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2024, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nessie wrote:
    A dużo ćwiczysz?
    Podobno trochę ruchu również pomaga, ja póki co niewiele. Wiadomo co będzie moim postanowieniem noworocznym 😅
    Ja dwa-trzy razy w tygodniu pilates bądź pilates i zdrowy kręgosłup (w zależności czy mam zielone światło na pilates czy nie w danym momencie ivf).
    Pomaga mocno na ciało i głowę

Nessie lubi tę wiadomość

👩 i 👦33 l. // starania od 2016
    Endometrioza 4 st., 2020 obszerna laparoskopia i drożność jajowodów. Znów niedrożne ❌
    AMH: 0,45 >> 0,66
    2023 - nawrót endo. oraz adeno.
    Trombofilia: ❌ MTHFR, PAI-1, Leiden, R2
    Subkliniczna niedoczynność tarczycy - Euthyrox
    Kariotypy ✔️
    KIRy: genotyp BX. 2DS1, 2DS2, 2DS5✔️ 2DS3, 3DS1❌ On HLA-c: C1,C2
    Histero: hist-pat. ✔️CD138 (+) wyleczone ✔️

I procedura (IMSI) - 2023, krótki protokół
    📅 11.2023 punkcja. 5 komórek >> ❄️❄️3AB, 5BC
    FET I 12.2023 3AB CS, 12 dpt beta <0,1❌
    FET II 07.2024 5BC CS, EG. 6 dpt beta <0,2❌

II procedura (ICSI + FC) - 2024, długi protokół
    📅10.2024 - punkcja. 2 komórki >> ❄️3BB
    FET III 11.2024 CS, EG, AH 9 dpt beta <0,2❌

III procedura - 2025, długi protokół
    💉 Gonapeptyl daily, Omnitrope, Menopur, Rekovelle
    📅31.01 - punkcja?
    18.02 - dr Jarosz
  • Cari09 Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2024, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nessie wrote:
    Tak, gdybym mogła zrobiłabym to już teraz.

A jak myślicie, sprawdzać drożność jajowodów już teraz czy czekać? Bo nie wiem czy na rezonansie będzie to widoczne?
    Moim zdaniem najpierw specjalistyczne usg pod kątem endometriozy i ten rezosnas magnetyczny. Drożność jajowodów w kontekście ivf nic nie znaczy (jajowody nie są tu potrzebne). Jeśli ktoś chce się starać w sposób naturalny bądź mieć inseminacje; to i owszem- zaleca się sprawdzić droznosc jajowodow. Jeśli 2 jajowody są niedrozne- wtedy sugeruje się ivf. Jeśli masz już decyzję o ivf- nic to u Ciebie nie wniesie.

Nessie lubi tę wiadomość

• Nessie Koleżanka

Wysłany: 17 grudnia 2024, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cari09 wrote:
    Moim zdaniem najpierw specjalistyczne usg pod kątem endometriozy i ten rezosnas magnetyczny. Drożność jajowodów w kontekście ivf nic nie znaczy (jajowody nie są tu potrzebne). Jeśli ktoś chce się starać w sposób naturalny bądź mieć inseminacje; to i owszem- zaleca się sprawdzić droznosc jajowodow. Jeśli 2 jajowody są niedrozne- wtedy sugeruje się ivf. Jeśli masz już decyzję o ivf- nic to u Ciebie nie wniesie.

Mąż mi coś przebąkuje że może jeszcze postaramy się naturalnie. On chyba cały czas ma w głowie to że moja mama zaszła w ciążę w 1 miesiącu po udrażnianiu jajowodów i liczy, że u nas będzie podobnie... 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2024, 23:28

👩🏻35 lat
    👨🏻 32 lata
    10.2024 - morfologia 2%
    Starania od 11.2022 roku

Podejrzenia:

1 IVF
    03 - 07.12 Menopur
    07 - 08.12 Orgalutran
    08.12 Ovitrelle
    10.12.2024 r. - punkcja
    ❄️ 0
  • Jelonekk;) Znajoma

Wysłany: 1 stycznia, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Powiedzcie mi, czy torbiel 3.7 cm na jajniku, ból pachwin promieniujący do nóg I ból krzyża mogą być objawami endometriozy? Ponadto okresy mam regularne, trwają 6 dni, nie są bolące, ale pojawiają się w nich duże skrzepy..
    Torbiel zdiagnozowali mi dopiero w listopadzie i tak naprawdę te bóle pachwin i nóg właśnie wtedy się pojawiły, tak to nie mialam żadnych innych objawów... Do lekarza mam się zgłosić w lutym, żeby zaobserwować czy torbiel się wchłonie czy też nie. Co myślicie ? Strasznie się boję... Zaczęliśmy staranie o dziecko i w 1cs nam nie wyszło..

🙍‍♀️ 26
    🙍‍♂️ 28

Styczeń - 2 cs
    Podwyższona prolaktyna
    Wysoki progesteron 7dp (27ng/ml)
  • Mateusz Nowa

Wysłany: 23 stycznia, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry
    Drogie panie jestem studentem Pielęgniarstwa i właśnie piszę pracę dyplomową pt . Opieka pielęgniarska nad pacjentem z endometriozą po zabiegu laparoskopii.
    Zwracam się do Was do ogromną prośbą bo u mnie w miejscowości nie robią takich zabiegów.
    A konkretnie potrzebuje anonimową dokumentację medyczną na ten temat. Może któraś z pań przechodziła taki zabieg i podzieliła się dokumentacją oczywiście anonimowo bez nazwisk, adresów itp. W trzecim rozdziale Mojej pracy muszę właśnie to opisać jako Studium indywidualnego przypadku

Kontakt [email protected] tel. 602655578
    Można wysłac MMS lub what's ap em
    Z góry dziękuję za pomoc.

• Valletta Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jelonekk;) wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Powiedzcie mi, czy torbiel 3.7 cm na jajniku, ból pachwin promieniujący do nóg I ból krzyża mogą być objawami endometriozy? Ponadto okresy mam regularne, trwają 6 dni, nie są bolące, ale pojawiają się w nich duże skrzepy..
    Torbiel zdiagnozowali mi dopiero w listopadzie i tak naprawdę te bóle pachwin i nóg właśnie wtedy się pojawiły, tak to nie mialam żadnych innych objawów... Do lekarza mam się zgłosić w lutym, żeby zaobserwować czy torbiel się wchłonie czy też nie. Co myślicie ? Strasznie się boję... Zaczęliśmy staranie o dziecko i w 1cs nam nie wyszło..

Ciężko dać jednoznaczną odpowiedz.. Wiele dziewczyn z endometriozą ma bezbolesne okresy, ja sama też mam regularne.
    Od niedawna są testy na endometriozę - bez zabiegu laparoskopii możesz to ustalić. Plus kontrola czy faktycznie torbiel prawie 4cm nie jest endometrialna.

👩 89'endometrioza,niedoczynność tarczycy,AMH - 0,9 🧔‍♂️ 90'zdrowy jak 🐟
    ☘️ 2023-2024 II procedury IVF, 2x ❄
    🍀 Decyzja o KD - start luty 2025
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Jestem po diagnozie endometriozy otrzewnowej i adenomiozy 😓. Jestem bardzo zagubiona, bo nie potrafię zaufać lekarzom. Jeszcze nie trafiłam niestety na odpowiedniego specjalistę. Ten, który postawił mi diagnozy kazał na start pójść w 3 miesiące AH "a potem zobaczymy".
    Będąc tutaj oczywiście pewnie, jak większość z Was dążę do uzyskania ciąży. W planach miałam HSG i teraz nie wiem, czy iść w te 3 miesiące AH i po tym od razu HSG, czy szukać jeszcze innych opinii.

Czytałam też trochę o lipiodolu uważnym jako kontrast do HSG, który niby wpływa na wyciszenie ognisk endometrialnych i ułatwia zajście w ciążę. Jednak doktor, który mnie zdiagnozował stwierdził, że nie ma to dowodów naukowych i jedynie naprotechnolodzy stosują tą metodę.

Jak u Was? Może ktoś chciałby opisać swoją drogę/ doświadczenie? Co mogło ostatecznie pomóc zajść w ciążę?
    Czy zdać się na plany lekarzy? Czy można zaufać ich wiedzy w przypadku endometriozy i adenomiozy? Czy jednak warto drążyć i samemu ogarniać plan działania?

Dużo niepewności we mnie, więc będę wdzięczna za każdą odpowiedź ❤️.

💃'95🕴️'90
    🍀 Aktualnie 10cs o pierwsze bobo! 👶

🗓️ Plan działania:
    🌼 06/02/25 wizyta w klinice u nowego lekarza prowadzącego + wymazy MUCHa + powtórka AMH(?)
    🌼 10-12/02/25 Sono- HSG
    🌼 21/02/25 dodatkowa konsultacja planu z innym specjalistą
    🌼 Koniec lutego- powtórka seminogramu + HBA + fragmentacja DNA

❌ Endometrioza otrzewnowa
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy (prawdopodobnie zrost) i za wysoko umiejscowiony
    ➖ IO, BMI 25.3 (-> metformina + dieta)
    ☑️ U partnera wyniki ok (morfologia 4%, obniżony ruch postępowy, ale dużą ilością nadrabia).
    ☑️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje. Generalnie wyniki dobre. AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
  • Mateusz Nowa

Wysłany: 23 stycznia, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry Bardzo proszę o pomoc!!!
    Drogie panie jestem studentem Pielęgniarstwa i właśnie piszę pracę dyplomową pt . Opieka pielęgniarska nad pacjentem z endometriozą po zabiegu laparoskopii.
    Zwracam się do Was do ogromną prośbą bo u mnie w miejscowości nie robią takich zabiegów.
    A konkretnie potrzebuje anonimową dokumentację medyczną na ten temat. Może któraś z pań przechodziła taki zabieg i podzieliła się dokumentacją oczywiście anonimowo bez nazwisk, adresów itp. W trzecim rozdziale Mojej pracy muszę właśnie to opisać jako Studium indywidualnego przypadku

Kontakt [email protected] tel. 602655578
    Można wysłac MMS lub what's ap em
    Z góry dziękuję za pomoc.

• Kasiak89 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    Cześć dziewczyny!
    Jestem po diagnozie endometriozy otrzewnowej i adenomiozy 😓. Jestem bardzo zagubiona, bo nie potrafię zaufać lekarzom. Jeszcze nie trafiłam niestety na odpowiedniego specjalistę. Ten, który postawił mi diagnozy kazał na start pójść w 3 miesiące AH "a potem zobaczymy".
    Będąc tutaj oczywiście pewnie, jak większość z Was dążę do uzyskania ciąży. W planach miałam HSG i teraz nie wiem, czy iść w te 3 miesiące AH i po tym od razu HSG, czy szukać jeszcze innych opinii.

Czytałam też trochę o lipiodolu uważnym jako kontrast do HSG, który niby wpływa na wyciszenie ognisk endometrialnych i ułatwia zajście w ciążę. Jednak doktor, który mnie zdiagnozował stwierdził, że nie ma to dowodów naukowych i jedynie naprotechnolodzy stosują tą metodę.

Jak u Was? Może ktoś chciałby opisać swoją drogę/ doświadczenie? Co mogło ostatecznie pomóc zajść w ciążę?
    Czy zdać się na plany lekarzy? Czy można zaufać ich wiedzy w przypadku endometriozy i adenomiozy? Czy jednak warto drążyć i samemu ogarniać plan działania?

Dużo niepewności we mnie, więc będę wdzięczna za każdą odpowiedź ❤️.
    Ogólnie założenia zazwyczaj to właśnie AH i potem ifv (a w zasadzie transfer), bo ten pierwszy cykl po najlepszy, a naturalnie to nie wiadomo czy się trafi. O lipidolu opinie bardzo różne, mam wrażenie że zależy kogo zapytasz. Nie tylko napro. W Lublinie też na NFZ.
    Na pewno bardzo duże znaczenie ma dieta i suplementacja.

starania od I 2020
    Adenomioza, któtka fl
    reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
    u niego - niskie parametry, ale w normie, fragmentacja ok
    I FET VI 24 - X
    IIFET VII 24 - cb
    IIIFET X 24 - cb
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiak89 wrote:
    Ogólnie założenia zazwyczaj to właśnie AH i potem ifv (a w zasadzie transfer), bo ten pierwszy cykl po najlepszy, a naturalnie to nie wiadomo czy się trafi. O lipidolu opinie bardzo różne, mam wrażenie że zależy kogo zapytasz. Nie tylko napro. W Lublinie też na NFZ.
    Na pewno bardzo duże znaczenie ma dieta i suplementacja.

Dziękuję za odpowiedź.
    Byłam zasięgnąć drugą opinie i lekarka zaleciła od razu HSG po czym kilka naturalnych cykli starań, a jak nie wyjdzie to kwalifikacja do IVF. Przy czym odradziła AH ze względu na fakt, że nie gwarantuje wyciszenia ognisk ani że nie będzie ich szybkiego nawrotu po odstawieniu. Według niej czas w moim przypadku jest najważniejszy 🫣.
    Idę jeszcze na początku lutego do nowego lekarza prowadzącego w klinice i zobaczę, co on mi powie.

@Kasiak89 a jak u Was? Jaki teraz macie plan? ☺️

💃'95🕴️'90
    🍀 Aktualnie 10cs o pierwsze bobo! 👶

🗓️ Plan działania:
    🌼 06/02/25 wizyta w klinice u nowego lekarza prowadzącego + wymazy MUCHa + powtórka AMH(?)
    🌼 10-12/02/25 Sono- HSG
    🌼 21/02/25 dodatkowa konsultacja planu z innym specjalistą
    🌼 Koniec lutego- powtórka seminogramu + HBA + fragmentacja DNA

❌ Endometrioza otrzewnowa
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy (prawdopodobnie zrost) i za wysoko umiejscowiony
    ➖ IO, BMI 25.3 (-> metformina + dieta)
    ☑️ U partnera wyniki ok (morfologia 4%, obniżony ruch postępowy, ale dużą ilością nadrabia).
    ☑️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje. Generalnie wyniki dobre. AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
  • Mery87🤸🏻‍♂️ Debiutantka

Wysłany: 1 lutego, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam chciałam zapytać czy przy staraniach przy endometriozę ktoś dostał prograf z zaleceniami do końca ciąży ?
    Dostałam to niby ze względu na endometriozę jestem po 3 poronieniach mam jeszcze mutacje PAI NA TO MAM clexane i metformine tego soe nie boje ale obawiam soe ze prograf podtrzyma nieprawidłowa ciąże lub wpłynie na moje zdrowie negatywnie lub na zdrowie dziecka

‹‹ 189 190 191 192 193
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ