X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

endometrioza

Oceń ten wątek:
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 8 lutego, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    Hej ☺️
    To wszystko zależy jakie stadium adenomiozy. Generalnie specjalista powinien zobaczyć na USG nawet. Tylko trzeba pójść do osób zajmujących się konkretnie diagnozami Endo/ adeno. A jeśli chodzi o rezonans to zależy, czy chcesz zrobić prywatnie, czy na NFZ. Ale! Też nie rób tego w pierwszym lepszym miejscu. Polecam grupę na FB Endometrioza-jak z nią żyć?. Tam jest wiele dziewczyn i można poprosić o polecenie albo przeszukać posty historyczne, bo na pewno ktoś już się tym interesował. We Wrocławiu jest całkiem duży wybór specjalistów w porównaniu do innych dużych miast, więc na pewno znajdziesz kogoś dla siebie ❤️.

Co do postępowań przy IVF to tak, jak mówisz wprowadza się sztuczny stan menopauzy na 2-3 miesiące przed transferem.

Ja jestem dopiero na etapie podejść do 2-3 IUI. Niestety musimy je zrobić mimo braku wiary w powodzenie, ale no powiedziano nam, że dopiero po tym nas zakwalifikują do IVF. Śledzę jednak już takie tematy i przygotowuję się do procedury. Polecam zainteresować się dietą przeciwzapalną i suplementacją. Przy adeno podobnie jak przy endometriozie warto zainwestować w dobre kwasy omega-3 i wprowadzić NAC na cały cykl. Bardzo polecana jest też kurkumina, ale wiem, że w ciąży nie można jej stosować, więc warto by dopytać może, czy można do transferu zrobić sobie kurację, a potem odstawić.

Widziałam Twoje posty na równych wątkach i bardzo Ci kibicuję! ✊ Jakbyś chciała odezwać się na priv, to śmiało ☺️.

Hej dziękuję bardzo za odpowiedź, ja puki co nastawiam się na histeroskopie u dr Janowca lub Zaczyka bo wiem, że jeśli postawią diagnozę to od razu dostanę od nich zalecenia do przygotowań pod transfer, ale no wiadomo na termin trzeba trochę poczekać, dlatego pojawiła się myśl tego rezonansu we Wrocławiu bo jadę akurat za 2,5 tyg w te okolice i mogła bym się umówić tam, a też lekarz z kliki Invimed w Gdyni polecał to miejsce by dokonać dokładniejszych badań, bo to on na usg stwierdził cechy adeno, no tylko kłopot w tym że po rezonansie nadal będę bez lekarza który mnie przygotuje do transferu. Też widziałam Twoje wpisy wcześniej i kojarzę, że chyba jesteś z Trójmiasta, do kogo od Endo się udałaś ? Czytałam o dr Tomasińskiej, ale ona chyba na ten moment nie przyjmuje nowych pacjentek. Jak chcesz to wyślij zaproszenie o pogadamy na priv

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego, 12:44

Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 19%, cross match 28,5%, allo mlr 0%

🆘 podejrzenie adenomiozy

Od 01/2021 starania naturalne
    11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔

Od 2023 starania w klinice
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
    30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
  • Kasiak89 Autorytet

Wysłany: 8 lutego, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:
    Cześć mam podejrzenie adenoniozy i mięśniaka.
    Czy rezonans we Wrocławiu wykryje też takie zmiany i na tej podstawie dostanę diagnozę? czy muszę mieć jakieś skierowanie, żeby wykonać ten rezonans?
    Z tego co już wyczytałam to stosuje się antykoncepcje lub sztuczna menopauzę na to i później robi transfery ?
    Czy ktoś poleci jakiegoś lekarza który przygotowuje osoby z takimi problemami do transferów ?
    Tak, wykryje
    Tak, trzeba mieć skierowanie, ja miałam od prowadzącego, że że względu na podejrzenia adenomioza zlecenie rezonansu.
    Jedynym przygotowaniem o którym mi wiadomo jest właśnie ta menopauza. No i suple

starania od I 2020
    Adenomioza, któtka fl
    reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
    u niego - niskie parametry, ale w normie, fragmentacja ok
    I FET VI 24 - X
    IIFET VII 24 - cb
    IIIFET X 24 - cb
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 8 lutego, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Jo_anna mnie diagnozował dr. Wolski, ale ostatecznie udało mi się na początek kwietnia wczoraj umówić do dr. Tomasińskiej. Generalnie czas oczekiwania wynosi 12 miesięcy, ale jeśli opiszesz jej swoją sytuację i poprosisz o pomoc, to jest szansa, że tak jak mnie przyjmie Cię jednak wcześniej ☺️☺️. Ja do niej pisze na Whatsappie.

💃'95🕴️'90
    🍀 Starania od 04/2024
    🍀 W klinice od 01/2025

🗓️ Plan działania:
    🌼 11/02/25 Kariotypy + inne badania!
    🌼 14/02/25 Sono- HSG
    🌼 18/02/25 Rozszerzone badania nasienia + monitoring cyklu!
    🌼 🔜 02/25 IUI 🫠

Diagnostyka:
    ❌ Endometrioza otrzewnowa
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy (prawdopodobnie zrost) i za wysoko umiejscowiony
    ➖ IO, BMI 24.8 🥳🎊(-> Siofor 500 XR + dieta)
    ➖ U partnera: morfologia 4%, obniżony ruch postępowy, ale dużą ilością nadrabia
    ✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje. Generalnie wyniki dobre. AMH (17.08.24) 2,29ng/ml

Just because it's taking time,
    doesn't mean it's not happening.
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 8 lutego, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiak89 wrote:
    Tak, wykryje
    Tak, trzeba mieć skierowanie, ja miałam od prowadzącego, że że względu na podejrzenia adenomioza zlecenie rezonansu.
    Jedynym przygotowaniem o którym mi wiadomo jest właśnie ta menopauza. No i suple

A skąd wziąć skierowanie jak się nie leczy na NFZ tylko prywatnie ? Chce wykonać ten rezonans prywatnie, mam opis badania w klinice, że jest podejrzenie adenomiozy i to wszystko.

Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 19%, cross match 28,5%, allo mlr 0%

🆘 podejrzenie adenomiozy

🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 8 lutego, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    @Jo_anna mnie diagnozował dr. Wolski, ale ostatecznie udało mi się na początek kwietnia wczoraj umówić do dr. Tomasińskiej. Generalnie czas oczekiwania wynosi 12 miesięcy, ale jeśli opiszesz jej swoją sytuację i poprosisz o pomoc, to jest szansa, że tak jak mnie przyjmie Cię jednak wcześniej ☺️☺️. Ja do niej pisze na Whatsappie.

O dr Wolskim też mi lekarz wspomniał, ale mówił że terminy mega długie, a Ty nie jesteś zadowolona z jego leczenia, że zmieniasz na panią dr ?
    Pisałam do niej na whatsapp, ale brak odpowiedzi.

🆘 podejrzenie adenomiozy

🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
  • Cari09 Ekspertka

Wysłany: 8 lutego, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:
    A skąd wziąć skierowanie jak się nie leczy na NFZ tylko prywatnie ? Chce wykonać ten rezonans prywatnie, mam opis badania w klinice, że jest podejrzenie adenomiozy i to wszystko.
    Ja wykonywałam rezonans magnetyczny z wlewką i kontrastem w kierunku endometriozy we Wrocławiu w Skanmex w ubiegłym roku, koszt wtedy 1600zl, nie trzeba mieć skierowania, ale trzeba wziąć dokumentację + zdjęcia usg, mozliwosc wykonania badania rowniez w soboty. Ja od lekarza gin miałam jeszcze receptę na Citraflet (ponieważ dzień wcześniej przed rezonasem trzeba oczyścić jelita).

jo_ana lubi tę wiadomość

• jo_ana Autorytet

Wysłany: 8 lutego, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cari09 wrote:
    Ja wykonywałam rezonans magnetyczny z wlewką i kontrastem w kierunku endometriozy we Wrocławiu w Skanmex w ubiegłym roku, koszt wtedy 1600zl, nie trzeba mieć skierowania, ale trzeba wziąć dokumentację + zdjęcia usg, mozliwosc wykonania badania rowniez w soboty. Ja od lekarza gin miałam jeszcze receptę na Citraflet (ponieważ dzień wcześniej przed rezonasem trzeba oczyścić jelita).

Oo dziękuję za odpowiedź, a powiedz mi prosze czy po tym rezonansie dostałaś jakiś opis i ostateczną diagnozę ? Czy z tym wynikiem rezonansu jeszcze dalej musiałaś to konsultować z jakimś ginekologiem? I kogo się leczysz jeśli chodzi o niepłodność i problem endometriozy?

🆘 podejrzenie adenomiozy

🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 8 lutego, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:
    O dr Wolskim też mi lekarz wspomniał, ale mówił że terminy mega długie, a Ty nie jesteś zadowolona z jego leczenia, że zmieniasz na panią dr ?
    Pisałam do niej na whatsapp, ale brak odpowiedzi.

Ja byłam u Wolskiego w Szpitalu Luxmed w Gdańsku. Można umówić się przez stronę https://www.znanylekarz.pl/bartlomiej-wolski-2/ginekolog-seksuolog-perinatolog/gdansk
    Pierwszy termin już 5 marca ☺️.

Czy jestem zadowolona z wizyty u niego? Tak, jestem. Poświęcił mi prawie godzinę i zdiagnozował endometriozę i adenomioze. Jednak jak poszłam do kliniki i spytali mnie o stopień to nie umiałam odpowiedzieć, bo w emocjach doktora nie spytałam, a na rozpoznaniu tego nie odnotował. Polecono mi przejść się jeszcze do Tomasińskiej, więc napisałam do niej kolejny raz (tym razem opowiadając w kilku zdaniach o naszej sytuacji) i udało się złapać ten kwietniowy termin.

💃'95🕴️'90
    🍀 Starania od 04/2024
    🍀 W klinice od 01/2025

🗓️ Plan działania:
    🌼 14/02/25 Sono- HSG
    🌼 🔜 02/25 IUI 🫠

Diagnostyka:
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy (prawdopodobnie zrost) i za wysoko umiejscowiony
    ✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje. Generalnie wyniki dobre. AMH (17.08.24) 2,29ng/ml

• Julia24 Autorytet

Wysłany: 8 lutego, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    może kogoś zainteresuje konferencja dotycząca endometriozy. Naprawdę ciekawy program i niewysoki koszy uczestnictwa. Niestety stacjonarnie we Wrocławiu.

https://konferencja.instytutendometriozy.pl/

💃'95🕴️'90
    🍀 Starania od 04/2024
    🍀 W klinice od 01/2025

🗓️ Plan działania:
    🌼 14/02/25 Sono- HSG
    🌼 🔜 02/25 IUI 🫠

Diagnostyka:
    ❌ Adenomioza rozproszona

• Cari09 Ekspertka

Wysłany: 8 lutego, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:
    Oo dziękuję za odpowiedź, a powiedz mi prosze czy po tym rezonansie dostałaś jakiś opis i ostateczną diagnozę ? Czy z tym wynikiem rezonansu jeszcze dalej musiałaś to konsultować z jakimś ginekologiem? I kogo się leczysz jeśli chodzi o niepłodność i problem endometriozy?
    Tak, opis jest bardzo dokładny (wykonany, przez osobę która się w tym specjalizuje, w moim przydaku prawie 3/4 strony A4, ale wiem, że zdarzają się również opisy na prawie 2 str. A4, sprawdzane są również inne narządy w czasie tego rezonansu, które mogą być zajęte przez ednometrioze a w usg tego nie widac- np.jelita, moczowody, nerki, ogniska adenomiozy). I lekarz ginekolog polecał w całej Polsce tylko 2 ośrodki dot. Rezonansu - Warszawa (nie pamięta nazwy placowki) I właśnie Skanmex we Wrocławiu. Jeśli chodzi o Wrocław to polecam Instytut Endometriozy (wizyta prywatna): przyjmują tam 3 lekarze specjalizujący się w leczeniu endo I adeno.

‹‹ 190 191 192 193 194
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ