Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Odpowiedz

estradiol

Oceń ten wątek:
  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1040 398

    Wysłany: 4 maja 2017, 21:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twoje wyniki sugerują, że jeżeli owulacja rzeczywiście była, to miała miejsce właśnie w 17dc. Najbardziej wskazuje na to poziom progesteronu. Jeżeli zaś chodzi o LH to może po prostu u Ciebie poziom tego hormonu tak wolno spada. A jakie masz LH i FSH w 3dc? Badałaś może?

    AgnieszkaH
    33 lata
    Starania od 2014r. (HSG, Laparoskopia, Histeroskopia, Biopsja, Scratching)
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    FET - a któż to wie...???
    Nierówna walka z ureaplasma od 2015r - czas ją w końcu wygrać!!!

    Problemy: immunologia, cienkie endometrium, słabe komórki, nadkrzepliwość, PCO, zrosty, polip, mięśniak itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2, allo MLR 47%
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 maja 2017, 22:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie badałam. Teraz miałam zrobić z nowym cyklem ale będę na CLO już.
    Co do lh to w tym cyklu badam za każdym razem tak jak estradiol i progesteron. Poprzedni cykl był chyba rozjechany bo brałam antybiotyk. Także teraz może jest poprawny, jednak za namową gin zdecydowałam się na stymulację, bo twierdziła, że nie będzie owulacji znowu...
    Tylko po tym wszystkim mam ciągle wątpliwości do brania CLO... może za szybko, może się uda bez i nie jestem 'popsuta'... u mnie to organizacyjnie skomplikowane ale dlatego chcę chociaż mieć wyniki ogarnięte i poznanie w ten sposób swojego ciała.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2017, 22:08

  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1040 398

    Wysłany: 5 maja 2017, 19:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    CLO pomaga bardzo dużo osobom także nie masz się czym martwić. Stymulacja z pewnością zwiększa Twoje szanse na ciążę. Warto czasem pomóc organizmowi. Szkoda, że nie możesz zrobić badań na początku cyklu, bo one dużo mówią, ale na to też nie ma reguły. Musisz być dobrej myśli i nie analizować tak skrupulatnie badań, bo to tylko bardziej stresuje. A owulacja u Ciebie normalnie występuje? Bo jeżeli nie to CLO jest jak najbardziej lekiem dla Ciebie.

    AgnieszkaH
    33 lata
    Starania od 2014r. (HSG, Laparoskopia, Histeroskopia, Biopsja, Scratching)
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    FET - a któż to wie...???
    Nierówna walka z ureaplasma od 2015r - czas ją w końcu wygrać!!!

    Problemy: immunologia, cienkie endometrium, słabe komórki, nadkrzepliwość, PCO, zrosty, polip, mięśniak itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2, allo MLR 47%
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 maja 2017, 19:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    1. Wyniki zrobię teraz w 2dc, bo w 3 wyjeżdżamy i muszę zrobić przed. Także będzie LH, FSH, Estradiol, Prolaktyna (?) i Progesteron sobie odpuszczę.
    2. Czy owulacja u mnie normalnie występuje... nie wiem. Drugi cykl, nie mam porównania. Z zewnątrz przeważnie jest tak samo, 11-13dc testy owu pozytywne były i przy owulacji (nie sprawdzanej) ból brzucha i mega biegunka.
    Teraz testy się przesunęły aż na 15/16dc, niestety po ostatniej wizycie na monitoringu nie myślałam już o cyklu, więc nie poszłam ponownie do gin. A ona sama powiedziała, że owulacji nie będzie, bo ten parszywy estradiol zamiast wzrosnąć jak mówiła, to spadł, więc dałam spokój. A tu się okazało, że on ma spaść przed samą owulacją. I przez to nie wiem, czy tam pękł pęcherzyk, a był na pewno, bo było na usg widać. Tylko usg było przed pęknięciem. I na tym mój cykl gin skończyła.
    Więc nie jestem w stanie powiedzieć czy moje wyniki dają jakieś odzwierciedlenie.

    3. Martwię się, że nie mamy większego porównania z innymi cyklami, a tylko w zasadzie z jednym, teraz, bo pierwszy z antybiotykiem. I że od razu stymulacja.
    Szperam, szukam odpowiedzi na pytanie, czy moje wyniki i ich przyrost jest ok. Tylko to mnie interesuje, bo to mogę sama kontrolować. USG sama sobie niestety w domu nie zrobię... Pełny obraz tylko na monitoringu, a tam znowu ciągle słyszę, że estradiol za mały, że owulacji nie będzie, że stymulacja, że drożność do zrobienia... :( Zamiast cieszyć się wszystkim to ja się martwię i nie działa to na mnie dobrze...
    Szukam upewnienia się i porady innych osób, bo im więcej mam informacji, tym bardziej jestem w stanie skonfrontować słowa gin z prawdą. A akurat to nie wypada zadowalająco dla mnie. I przez to CLO leży w szafce, ale nie wiem, czy go wezmę w środę...

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 maja 2017, 20:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak chcesz wiedzieć, to teraz jest 2cs i moje wyniki z tego cyklu kształtują się jak w tabeli. Tak jak mówiłam, 1cs nie liczę, bo chyba był zaburzony antybiotykiem i infekcją.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c84fd32db9d4.jpg

    Więc może lepiej będzie widać w tabeli jak się wszystko zmieniało w tym cyklu.
    Na zielono zaznaczone dc w których byłam na monitoringu.
    W 17dc nie było jeszcze owulacji, bo ani ciałka ani płynu. Ale ginekolog stwierdziła że albo już po albo nie będzie wcale. I na tym dniu moje chodzenie się skończyło. Także nie wiem czy tam coś pękło czy nie.
    Sama czułam, że owulacja była albo 18 albo 19dc, bo miałam podstawowe objawy jak zawsze gdy myślałam, że owulacja jest właśnie.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2017, 19:53

  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1040 398

    Wysłany: 5 maja 2017, 23:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Być może owu rzeczywiście nie było, bo najbardziej dziwi niski poziom LH. Dla przykładu u mnie owulacja występowała przy LH 45-55ng/ml. Żeby doszło do owulacji moim zdaniem pik LH musi być porządny, a Twój jest w dolnych granicach normy. Zerknęłam także na Twój wykres i temperatury z fazy lutealnej też nie powalają, ale tylko na USG sprawdzisz, czy rzeczywiście masz owulacje. Ja mogę tylko gdybać.

    AgnieszkaH
    33 lata
    Starania od 2014r. (HSG, Laparoskopia, Histeroskopia, Biopsja, Scratching)
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    FET - a któż to wie...???
    Nierówna walka z ureaplasma od 2015r - czas ją w końcu wygrać!!!

    Problemy: immunologia, cienkie endometrium, słabe komórki, nadkrzepliwość, PCO, zrosty, polip, mięśniak itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2, allo MLR 47%
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 maja 2017, 23:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie tego LH nie badałam w poprzednim cyklu... tylko teraz pilnuję wszystkich wyników. Nawet jeśli nie potrzeba, to chcę mieć wachlarz jak one się zmieniają w czasie cyklu i taka tabelka jaka powstała mi pomaga, bo widzę kiedy coś rośnie, a kiedy maleje.
    Najdziwniejsze jest to, że mi testy owulacyjne ZAWSZE wychodzą w każdym cyklu pozytywne... Więc myślałam, że to lh jest wystarczające.
    Poprzednio prawdopodobnie pęcherzyk pękł, ale nie było widać potem na usg ciałka... polipa też nie było, bo byłam wcześniej badana.
    Oczywiście testy testami, ale dopiero teraz widzę, że to moje LH jest coś nie powalające.
    Na pewno zapytam lekarza. Moja nie zwróciła na to uwagi, bo ją tylko estradiol interesuje... Ale fakt, mówiła, że wyniki wynikami, a i tak potwierdzenie jest na USG. Więc zostaje się teraz niestety tylko domyślać :/
    Dzięki za naprowadzenie na problem ;)

  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1040 398

    Wysłany: 6 maja 2017, 17:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma problemu. A wyników nie musisz tak często robić. Najważniejsze to w 3dc: LH, FSH, estradiol i prolaktyna, a w okolicach owulacji LH, estradiol i progesteron, a potem 7 dni po owulacji sam progesteron starczy:) Szkoda kasy tak się badać i badać:)

    AgnieszkaH
    33 lata
    Starania od 2014r. (HSG, Laparoskopia, Histeroskopia, Biopsja, Scratching)
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    FET - a któż to wie...???
    Nierówna walka z ureaplasma od 2015r - czas ją w końcu wygrać!!!

    Problemy: immunologia, cienkie endometrium, słabe komórki, nadkrzepliwość, PCO, zrosty, polip, mięśniak itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2, allo MLR 47%
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 6 maja 2017, 17:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgnieszkaH wrote:
    Nie ma problemu. A wyników nie musisz tak często robić. Najważniejsze to w 3dc: LH, FSH, estradiol i prolaktyna, a w okolicach owulacji LH, estradiol i progesteron, a potem 7 dni po owulacji sam progesteron starczy:) Szkoda kasy tak się badać i badać:)

    Ja jestem nadgorliwa :D Teraz był pierwszy cykl, gdzie chciałam pilnować LH- testy miałam felerne i dlatego robiłam te wyniki. Progesteron wiem, że 7dpo, ale też ciekawość była jak wygląda przez cykl. No i estradiol najważniejszy.
    Ale dzięki takiej palecie wyników, mogłam sobie porównać moje wyniki ze schematami hormonów podczas cyklu i dużo mi to uświadomiło. Teraz oczywiście będę się trzymać "standardowych" wyników w konkretnych dc. Albo i tak się uprę, to zrobię wszystko za każdym razem :D Mam zniżkę na badania i kartę stałego klienta, więc jakoś po kieszeni nie idzie ;)
    Chodziło mi o wyrobienie sobie cyklu do porównania.

    I jeszcze zapytam, jaki masz estradiol w tym 3dc, w okolicach owulacji? Mój przeważnie z dnia na dzień skakał i robiłam oczy, bo był już spisywany na straty. A ciągle nie daje mi spokoju to, że gin twierdzi, że te moje 250 to za mało...
    No i też się zastanawiam, czy można wspomóc jakoś to LH, czy najlepiej wziąć clo, a potem zastrzyk, żeby pękł pęcherzyk?

  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1040 398

    Wysłany: 8 maja 2017, 21:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 3 dc mój estradiol jest zawsze niski 14-17ng/ml. Podczas zwykłego cyklu bez stymulacji w okresie okołoowulacyjnym wynosił około 450ng/ml, a w czasie stymulacji CLO około 640 do nawet 2400ng/ml, a na innym leku do stymulacji lametta mniej, ale to normalne, bo ten lek inaczej działa i miałam 250-300ng/ml estradiolu. Co do LH to w Twoim przypadku myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest wspomaganie się właśnie pregnylem lub ovitrelle na pęknięcie pęcherzyka, bo nie dość, że sprawi, że pęcherzyk ładnie pęknie to jeszcze całkowicie dojrzeje.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 21:40

    AgnieszkaH
    33 lata
    Starania od 2014r. (HSG, Laparoskopia, Histeroskopia, Biopsja, Scratching)
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    FET - a któż to wie...???
    Nierówna walka z ureaplasma od 2015r - czas ją w końcu wygrać!!!

    Problemy: immunologia, cienkie endometrium, słabe komórki, nadkrzepliwość, PCO, zrosty, polip, mięśniak itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2, allo MLR 47%
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 maja 2017, 21:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na razie czasu nie cofnę i nie sprawdzę co było wcześniej nie tak... Zostaje czekać do środy na wizytę u innej gin.
    Dzisiaj termin @ mija a jej nie ma. Beta jednak 0,100 po dodatnim zafałszowanym jak się okazało teście. Skoczyła temperatura i nie wiadomo, czy na zagnieżdżanie, czy na @.
    Tylko progesteron 4,39 dzisiaj przy okazji bety od razu zrobiłam. Słaby, chociaż może ok jeśli to był 28dc/28dc czyli ostatni.

  • Cccierpliwa Autorytet
    Postów: 17684 9201

    Wysłany: 9 maja 2017, 09:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobietki ja z troche innym pytaniem bo nie o wynik a chcialam zapyrac czy kroras z was miala zlecone przyjmowanie esteadiolu po owu?
    Ja podchodze w tym tygodniu do iui a na czas od 2 dnia po iui mam zleconego lutinusa utrogestan i wlasnie progynove co bylo dla mnie mega nowoscia bo do tej pory tylko lutinusa lub utrogestan w cyklach stymulowanych przyjmowalam...

    klz99vvjque3qhv3.png
    zi13qqmzh183b4xs.png

    https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

    -> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1040 398

    Wysłany: 9 maja 2017, 14:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Hej kobietki ja z troche innym pytaniem bo nie o wynik a chcialam zapyrac czy kroras z was miala zlecone przyjmowanie esteadiolu po owu?
    Ja podchodze w tym tygodniu do iui a na czas od 2 dnia po iui mam zleconego lutinusa utrogestan i wlasnie progynove co bylo dla mnie mega nowoscia bo do tej pory tylko lutinusa lub utrogestan w cyklach stymulowanych przyjmowalam...

    Ja brałam od 8dc do testu ciążowego estradiol a konkretnie estrofem, bo u mnie było cienkie endometrium.

    AgnieszkaH
    33 lata
    Starania od 2014r. (HSG, Laparoskopia, Histeroskopia, Biopsja, Scratching)
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    FET - a któż to wie...???
    Nierówna walka z ureaplasma od 2015r - czas ją w końcu wygrać!!!

    Problemy: immunologia, cienkie endometrium, słabe komórki, nadkrzepliwość, PCO, zrosty, polip, mięśniak itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2, allo MLR 47%
  • Cccierpliwa Autorytet
    Postów: 17684 9201

    Wysłany: 9 maja 2017, 15:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgnieszkaH wrote:
    Ja brałam od 8dc do testu ciążowego estradiol a konkretnie estrofem, bo u mnie było cienkie endometrium.
    Dzieki Aga za odpowiedz :*
    No ja mam brac od owu do testu ciazowego razem z progesteronem. Endometrium swoje mam calkiem ok. Wczoraj bylam na monitoringu (9dc) to mialam 7mm

    klz99vvjque3qhv3.png
    zi13qqmzh183b4xs.png

    https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

    -> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
  • soreczka88 Nowa
    Postów: 2 1

    Wysłany: 19 maja 2017, 15:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, czy którejś z was ginekolog zlecił badanie estradiolu, fsh i prolaktyny 7-9dc a potem estradiolu, lh i progesteronu 18-22dc?
    Z tego co widzę, zazwyczaj estradiol lh i fsh badacie 3dc.
    Nie wiem, dlaczego tak dziwne dni mi wskazał, a chciałabym iść już z gotowymi wynikami do innej ginekolog, bo badanie te wykonuje na własną rękę, on nie uważa, by były mi potrzebne, choć nie miałam wcześniej przeprowadzanych a od roku nie mogę zajśc w ciąże..
    tylko nie wiem kiedy w końcu je zrobić...

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 maja 2017, 20:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey dziewczyny pomóżcie mi pierwszy raz badalam estadiol dziś 2 dc
    Fsh 6,06
    Lh 6,21
    Estadiol 39,83
    Z tego co wiem chyba jest ok

  • Bea_ Autorytet
    Postów: 808 231

    Wysłany: 23 maja 2017, 16:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Batmana, bardzo dobrze. Teraz do dzieła! :-)

    Ja mam pytanie o estradiol w fazie lutealnej. Zrobiłam badanie 7 dni po owu i mam 260 pg/ml przy normie 55,8-214,2. W fazie owulacyjnej było prawie 400. Jak to rozumieć? Czy stymulacja gonadotropinami ma wpływ na estradiol w fazie lutealnej?

    gannkw7i858ouu0g.png
  • Moona Przyjaciółka
    Postów: 61 51

    Wysłany: 23 stycznia 2018, 19:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Proszę o interpretację estradiol 27pg/ml w 3dc. Robiłam w diagnostyce a tam nie mam pdf i norm. Czy to nie za mało?

  • Natalyna Debiutantka
    Postów: 12 0

    Wysłany: 1 lutego 2018, 20:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, mam podwyższany estradiol 250,70 pg/ml - gdzie norma w facie luteraklnej jest od 43,8-211 pg/ml. Co to oznacza? czekam na wizytę u lekarza ,a google nie za duzo mówi na ten temat. Badanie robione było 7 dni po owulacji.

  • Agnieszka997 Nowa
    Postów: 4 1

    Wysłany: 26 lutego 2018, 18:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny
    Dziś zrobiłam 8 dni po owu estradiol wynik 215 i progesteron 22
    Zastrzyk z ovitrelle 8 dni temu
    O czym te wyniki świadczą ?

1 2 3 4 5
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego