X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Eurofertil Ostrawa
Odpowiedz

Eurofertil Ostrawa

Oceń ten wątek:
  • Ginewra Ekspertka

Wysłany: 12 listopada 2021, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a robiłyście histeroskopię diagnostyczną? Jeśli tak to czy z jakiś konkretnych powodów czy tak ogólnie dla sprawdzenia? Rozumiem, że potencjalne zrosty czy polipy na zwykłym usg trudno wykryć? Z tego typu badań robiłam tylko sono-HSG. Zastanawiam sie czy nie zrobić histeroskopii przed podejsciem do in vitro. Jak było/jest u Was?

Lea78 lubi tę wiadomość

• Zmykam z polski Przyjaciółka

Wysłany: 13 listopada 2021, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginewra wrote:
    Dziewczyny, a robiłyście histeroskopię diagnostyczną? Jeśli tak to czy z jakiś konkretnych powodów czy tak ogólnie dla sprawdzenia? Rozumiem, że potencjalne zrosty czy polipy na zwykłym usg trudno wykryć? Z tego typu badań robiłam tylko sono-HSG. Zastanawiam sie czy nie zrobić histeroskopii przed podejsciem do in vitro. Jak było/jest u Was?

Ja robilam, ale już po stymulacji , a przed transferem. Pobrano wycinek do badania o oznaczenia cd138 . Okazało się że są obecne komórki plazmatyczne. Wzielam antybiotyk , potem podchodziłam do transferu ale bez sprawdzania czy się wyleczyło, transfer nieudany , a zarodek przebadany. Dlatego teraz zrobilam testy emma I alice, ale nie mam jeszcze wynikow.

Ginewra lubi tę wiadomość

Dwie nieudane procedury w Polsce
    Transfer swiezy ❌
    Transfer na cyklu sztucznym ❌

Trzecia procedura( w trakcie ) w Czechach
    ja 34 lata , maz 35 lat
    2021:
    3 zarodki przebadane genetycznie
    Problem cienkiego endometrium
    Mutacje pai i czynnik V
    Problem w cytokinach
    Allo mlr ponad 40%
    KIR Bx brak dwóch DS-ow

FET 09.2021 ❌ 😪7dpt 7.1 8dpt 6.5 10dpt 0.2

10.2021 Test Endometrio cykl naturalny
    Test Emma prawidlowy
    Test Alice prawidlowy
    Test Era prawidlowy

FET 01.2022 ❌😪😪😪😪
    FET 02.2022 ❌😰

Wybór kliniki do ostatniej procedury🤷‍♀️
  • Lena887 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginewra wrote:

Hej Ginewra, na Twoim miejscu skonsultowałabym to z lekarzem do którego masz zaufanie. Ja mam takie podejście, że każdy zabieg to ingerencja w organizm, ryzyko np. zakażenia, więc trzeba rozważyć potencjalne korzyści w świetle potencjalnych ryzyk. Jeżeli lekarz, do którego oczywiście mam zaufanie a nie pierwszy lepszy, uznałby, że w moim przypadku nie ma do tego wskazań medycznych, to bym nie robiła. Ale to ja 🙃

Ona: 34, podejrzenie enodmetriozy, trombofilia
    On: 36, morfo 2%, zbyt wysoka fragmentacja
    Eurofertil Ostrava
    Listopad 2021 start stymulacji
    4 zarodki klasy A, po PGT-A tylko jeden ❄️
    Styczeń 2022 transfer
    6 dpt - beta 40
    10 dpt - beta 455
    14 dpt - beta 2400
    7+2 - 12mm, ❤️155
    nifty - OK
    prenatalne - OK
    12+1 - 66mm, ❤️168
    20+1 - połówkowe 370 g, ❤️ 143
    26+3 - 960 g
    30+2 - 1500 g
    33+4 - 2100 g
    36+3 - 2700 g
    38+1 - 3000 g
    38+4 - CC, 3100 g, 54 cm 👣
  • Gusia1985 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2023, 16:20

• Ginewra Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2021, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dziękuje za informację, niestety chyba nigdy nie trafiam na lekarza do którego w 100% miałabym zaufanie, zaczęłam się zastanawiać nad tym badaniem bo w sumie tradycyjne usg nie pokazuje w jakim stanie jest macica i jakie tam mogą być niespodzianki. Usg robiłam wiele razy i zawsze lekarze twierdzili że wszystko ok, poza torbielą na jajniku po pierwszym poronieniu która po 2 miesiącach się wchłonęła. Ja przed okresem prawie zawsze mam plamienia, kilku lekarzy o to pytałam ale machali ręką kazali sprawdzić hormony, progesteron i to wszytko, a prog mam w normie.

Zmykam z polski a robiłaś na NFZ czy prywatnie?
    Gusia a jakie miałaś wskazania do tego badania, że przepisano na NFZ?

Wysłany: 13 listopada 2021, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginewra wrote:
    Bardzo dziękuje za informację, niestety chyba nigdy nie trafiam na lekarza do którego w 100% miałabym zaufanie, zaczęłam się zastanawiać nad tym badaniem bo w sumie tradycyjne usg nie pokazuje w jakim stanie jest macica i jakie tam mogą być niespodzianki. Usg robiłam wiele razy i zawsze lekarze twierdzili że wszystko ok, poza torbielą na jajniku po pierwszym poronieniu która po 2 miesiącach się wchłonęła. Ja przed okresem prawie zawsze mam plamienia, kilku lekarzy o to pytałam ale machali ręką kazali sprawdzić hormony, progesteron i to wszytko, a prog mam w normie.

Ja robilam prywatnie u dr Donca, postanowiłam że jak już robie to u specjalisty. On sam mowil, że nie ma jakiś specjalnych wskazan do tego badania, a jednak okazało się że jest stan zapalny. Dzięki temu badaniu wiem też że nie mam żadnych zrostów w endometrium. Jeśli chodzi o badanie USG to nie wszystko można stwierdzić na jego podstawie, czasami po prostu trzeba zajrzeć do środka. Oczywiście nie zawsze coś wychodzi 🙃 i wtedy trzeba sie cieszyć że jest wszystko git.

Transfer swiezy ❌

ja 34 lata , maz 35 lat
    2021:
    Mutacje pai i czynnik V
    Problem w cytokinach
    Allo mlr ponad 40%
    KIR Bx brak dwóch DS-ow

Test Emma prawidlowy
    Test Alice prawidlowy
    Test Era prawidlowy

FET 01.2022 ❌😪😪😪😪
    FET 02.2022 ❌😰

• megson91 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie endometrium nie rośnie tak, jak powinno, a jestem po CC półtora roku temu. Dlatego w przyszłym cyklu mam histeroskopię diagnostyczną z biopsją endometrium w kierunku diagnostyki komórek plazmatycznych plus uNK. Do tego będę miała robioną drożność HSG przy okazji. Lekarz podejrzewa, że mam stan zapalny po CC 🤷🏼‍♀️

06.2021 👼🏻 5 tc
    08.2021 👼🏻 4 tc

8 cykl stymulowany
    18.11 3-7 dc lametta 2x1 - 2x Gonadopeptyl Daily + 1x Ovitrelle 🍀
    10 dpo betaHCG 8,8 mlU/ml 🍀progesteron 21,90 ng/ml 🍀
    12 dpo betaHCG 37,0 mlU/ml 🍀 progesteron 30,30 ng/ml 🍀
    16 dpo betaHCG 434,3 mlU/ml 🍀 progesteron 33,30 ng/ml 🍀
    30.12 💜

29.11 Histeroskopia diagnostyczna w znieczuleniu ogólnym + biopsja endometrium + HSG
    Macica i endometrium ok, jajowody drożne, niewielkie przekrwienie w okolicy ujścia lewego jajowodu, z którego został pobrany wycinek na badanie histopatologiczne.

Kierunek immunologia❔
    PCOS i IO 🍬🍭
    MTHFR hetero A1298C

85999jcgiykcutbf.png

3jvztv73cc90cbvy.png
  • Basiula83 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginewra wrote:

Ja po dwóch nieudanych transferach w Eurofertil zdecydowałam, że muszę zrobić właśnie histeroskopie .Choć jakiś wielkich wskazań nie było. Za mną 3 procedury w PL i zawsze endo ponoć było piękne w okolicach 12mm.
    Po 4 stymulacji w Czechach moje endo szybko rosło i było już dość grube 13,a nawet 14,5mm .Jeden z lekarzy na usg przed ostatnim transferem coś zauważył małego jakby polip Ale nie był pewny i to dało mi do myślenia .
    Okazało się cała macica w drobnych polipach .Wszystko wycięte. Czekam na wyniki i przygotowuje się do transferu.
    Jeśli chodzi plamienia przed miesiaczka to sprawdź prolaktyne .Ja tak mialam plus ból piersi i okazało się że mam wysoką prolaktynę .Jestem na Bromergon teraz .

Ja 39 lat niby wszystko ok ,
    AMH 5,5.podejrzenie PCOS,cykl regularny ,hiperprolatynemia
    2020 - AMH -4,3
    On.40lat ,miała ilość plemnikow i niskie HBA .

Starania od 2017 bez stresu

2018 początek badań i szukanie problemów.
    03.2019 ciąża biochemiczna 😥
    01.2020 klinika Invimed,
    03.2020 stop koronawirus.😑
    06.2020 Gravida 👍👍👍
    07.2020 punkcja
    Mamy 2 ❄❄
    27.08 transfer 🍀✊- FET nieudany 😪 ciąża biochemiczna
    28.09 transfer 🍀✊FET nieudany
    11.11.start 2 IVF ✊✊🍀

20.11 punkcja
    22.11 transfer CL.4.1 ✊🍀
    01.12 beta hcg ,9dpt <1,2 mUl/ml
    01.2021 Nowa klinika Gameta Warszawa
    Badania immunologiczne
    03.2021 start 3 IVF Gameta Warszawa
    20.03 punkcja 🍀
    Brak ❄😪
    07.2021 start klinika Eurofertil Czechy
    Mamy 4 ❄🍀
    08.2021 transfer nieudany
    Ciążą biochemiczna 😢
    09.2021 transfer nieudany 😪
    10.2021 histeroskopia-polipy w macicy
    01.12 transfer ❄❄🍀
    7.12 beta <2
    Koniec Czeskiej przygody
    😭😭😭😭😭
  • GOOD LUCK Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś robiła p/c blokujące all MRL przed in vitro z KD? Zastanawiam się czy jest sens tego badania bo to jest badanie z partnerem i nie wiem czy przy KD to ma większy sens, proszę podzielcie się jak u was? dziękuje.

KD Eurofertil Ostrava
    14.05.2021 - pierwsza wizyta
    11.08.2021 - 4 zarodki 🍀 klasy A
    1 IVF crio, cykl sztuczny, Eurofertil 03.09.2021
    2 IVF crio, cykl sztuczny, Eurofertil 07.10.2021
    3 IVF crio, cykl sztuczny, Eurofertil 30.09.2022

3 IVF crio, cykl sztuczny, Eurofertil 30.09.2022
    8 dpt beta 46,6
    10 dpt beta 123
    12 dpt beta 290
    14 dpt beta 727
    17 dpt beta 2039
    21 dpt beta 6 482❤️

Hashimoto - niedoczynność tarczycy
    Przedwczesne wygaśnięcie jajników
    AMH - 0,02
    PAI-1 4G hetero
    MTHFR_1298A hetero
    nasienie męża -super
  • Ginewra Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2021, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiula83 wrote:
    Ja po dwóch nieudanych transferach w Eurofertil zdecydowałam, że muszę zrobić właśnie histeroskopie .Choć jakiś wielkich wskazań nie było. Za mną 3 procedury w PL i zawsze endo ponoć było piękne w okolicach 12mm.
    Po 4 stymulacji w Czechach moje endo szybko rosło i było już dość grube 13,a nawet 14,5mm .Jeden z lekarzy na usg przed ostatnim transferem coś zauważył małego jakby polip Ale nie był pewny i to dało mi do myślenia .
    Okazało się cała macica w drobnych polipach .Wszystko wycięte. Czekam na wyniki i przygotowuje się do transferu.
    Jeśli chodzi plamienia przed miesiaczka to sprawdź prolaktyne .Ja tak mialam plus ból piersi i okazało się że mam wysoką prolaktynę .Jestem na Bromergon teraz .

Właśnie myślę trochę w tym kierunku, żeby pójść do jakiegoś speca który zna się na tym badaniu na konsultację w kierunku histeroskopii. Samo przygotowanie do in vitro, cała procedura oraz transfer są na tyle dla mnie kosmicznie skomplikowaną sprawą i do tego kosztowną, że póki jest czas wolę zrobić badania które dosyć często okazują się być przyczyną niepowodzeń. Wczoraj odebrałam wyniki ANA i nie mam podwyższonych parametrów, w poniedziałek zrobię NK i jeśli będa OK to już na ten czas dalej w immuno głębiej nie będę szła.

Jeśli chodzi o prolaktynę to niestety faktycznie miałam trochę podwyższoną i dwa razy robiłam prolaktynę po obciążeniu 1h i 2h, diagnoza prolaktynemia czynnościowa, wysoka prolaktyna może, ale nie musi wpływać na owulację i obniżać progesteron. U mnie podobno nie wpływa. Dostałam dostinex trochę brałam ale przestałam bo po nim bardzo mnie piersi bolały i ogólnie źle się po nim czułam a jak mi nie wpływa na owulacje to widziałam sensu. Prolaktyna czynnościowa podobno jest w dużej mierze reakcją na stres wtedy podskakuje, więc wyleczyć się lekami za bardzo nie da, można jedynie zbić ale jak odstawię, zestresuję się i znowu podskoczy.

A histeroskopię robi się ze znieczuleniem ogólnym? Czy na żywca? :). Robiłam badanie sono-HSG bez żadnego znieczulenia nawet proszków p.bólowych i był moment, że było hadcorowo jak sól fizjologiczną wprowadzono do środka :O Lekarz powiedział, że to mój wybór czy chce znieczulenie czy nie a ja nie widziałam jak będzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2021, 18:32

• Lena887 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginewra wrote:
    A histeroskopię robi się ze znieczuleniem ogólnym? Czy na żywca? :). Robiłam badanie sono-HSG bez żadnego znieczulenia nawet proszków p.bólowych i był moment, że było hadcorowo jak sól fizjologiczną wprowadzono do środka :O Lekarz powiedział, że to mój wybór czy chce znieczulenie czy nie a ja nie widziałam jak będzie.

Ginewra czyli lekarz Ci proponował znieczulenie a Ty odmówiłaś? 🤯

Eurofertil Ostrava
    Styczeń 2022 transfer
    6 dpt - beta 40
    10 dpt - beta 455
    14 dpt - beta 2400
    7+2 - 12mm, ❤️155
    nifty - OK
    prenatalne - OK
    12+1 - 66mm, ❤️168
    26+3 - 960 g
    30+2 - 1500 g
    33+4 - 2100 g
    36+3 - 2700 g
    38+1 - 3000 g
  • Ginewra Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2021, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena887 wrote:
    Ginewra czyli lekarz Ci proponował znieczulenie a Ty odmówiłaś? 🤯

Jak robiłam sono-HSG, to lekarz zapytał o znieczulenie a ja zapytałam czy konieczne, usłyszałam, że jest różnie i że część pacjentek prawie nie odczuwa bólu, ale niektóre tak. A że ja od kilku lat wszystkie zęby oprócz wyrwania 8-mki robiłam bez znieczulenia to myślałam, że mam wysoki próg. Dostałam do ręki rurkę z przyciskiem, w razie jakbym czuła, że potrzebuję to miałam się "sztachnąć" taka forma znieczulenia. Ale jak do środka poszła sól to mnie zatkało i z tego zamrożenia zapomniałam że mam w ręku znieczulenie. Trwało to może max ze 2minuty potem już było OK. Mając to doświadczenie, następnym razem poprosiłabym jednak o jakieś znieczulenie punktowe :)

• megson91 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Histeroskopię można robić w znieczuleniu ogólnym albo w miejscowym 😊

06.2021 👼🏻 5 tc
    08.2021 👼🏻 4 tc

8 cykl stymulowany
    18.11 3-7 dc lametta 2x1 - 2x Gonadopeptyl Daily + 1x Ovitrelle 🍀
    10 dpo betaHCG 8,8 mlU/ml 🍀progesteron 21,90 ng/ml 🍀
    12 dpo betaHCG 37,0 mlU/ml 🍀 progesteron 30,30 ng/ml 🍀
    16 dpo betaHCG 434,3 mlU/ml 🍀 progesteron 33,30 ng/ml 🍀
    30.12 💜

29.11 Histeroskopia diagnostyczna w znieczuleniu ogólnym + biopsja endometrium + HSG
    Macica i endometrium ok, jajowody drożne, niewielkie przekrwienie w okolicy ujścia lewego jajowodu, z którego został pobrany wycinek na badanie histopatologiczne.

Kierunek immunologia❔
    PCOS i IO 🍬🍭
    MTHFR hetero A1298C

85999jcgiykcutbf.png

3jvztv73cc90cbvy.png
  • Gusia1985 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2023, 16:21

• gacka89 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agak wrote:
    Cześć
    W styczniu mam zaplanowaną 1 wizytę z Eurofertil na KD. Proszę o informację jak wygląda sprawa z opłatami czy na miejscu można płacić w koronie czeskiej czy wymagają przelewów za kolejne etapy leczenia.

Hej, byłam tydzień temu w klinice. Chcieli zaliczkę 30 tys koron, z leków dostałam gonadotropiny 10 ampułek i to kosztowało 3 tys koron, oprócz tego miałam dostać jeszcze elonve ale nie mieli więc dał mi receptę + provere też na receptę.

Zaliczki można płacić kartą, a za leki przyjmują tylko gotówkę w koronach.

Agak, SweetDream07 lubią tę wiadomość

Laparoskopia- torbiel okołojajnikowa, jajowody drożne
    HSG - oba drożne :-)2018
    PCOS - długie cykle, problem z owłosieniem, owulacja jest!
    wczesne dojrzewanie
    Moje wyniki -ok
    Wyniki nasienia -ok 2018, 2020
    ovarin,
    Stymulacja clo trzecie podejście, metformina
    IVF start styczeń 2022 ❄️
    21.03 - transfer ❄️😭
    2 czerwca - histeroskopia-biopsja+cd138 ok
    24.08- transfer ❄️😭
    został nam ostatni ❄️
  • Ola808 Nowa

Wysłany: 15 listopada 2021, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Właśnie przygotowuje się do transferu z KD . Zaczęłam brac 2 dnia Estrofem no i zatrzymało mi się krwawienie. Brzuch boli , lekkie krwawienie ale okres od 3 dni nie chce się rozkręcić. Czy któraś z wam miała takie objaw? Nie wiem co robić? Zastanawiam się czy nie zawcześnie zaczęłam brać ten lek. Pozdrawiam

Wysłany: 15 listopada 2021, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola808 wrote:
    Hej dziewczyny. Właśnie przygotowuje się do transferu z KD . Zaczęłam brac 2 dnia Estrofem no i zatrzymało mi się krwawienie. Brzuch boli , lekkie krwawienie ale okres od 3 dni nie chce się rozkręcić. Czy któraś z wam miała takie objaw? Nie wiem co robić? Zastanawiam się czy nie zawcześnie zaczęłam brać ten lek. Pozdrawiam

To normalne. Po rozpoczęciu estrofemu krwawienie stopuje.

Transfer swiezy ❌

ja 34 lata , maz 35 lat
    2021:
    Mutacje pai i czynnik V
    Problem w cytokinach
    Allo mlr ponad 40%
    KIR Bx brak dwóch DS-ow

Test Emma prawidlowy
    Test Alice prawidlowy
    Test Era prawidlowy

FET 01.2022 ❌😪😪😪😪
    FET 02.2022 ❌😰

• iza@ Przyjaciółka

Wysłany: 15 listopada 2021, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja sie Was zapytam mam zaczac brac od 2 dnia estrofem
    Dzis 7 dzien po punkcji jajnikow i okresu brak
    Czy to norma?

• Lena887 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iza@ wrote:
    To ja sie Was zapytam mam zaczac brac od 2 dnia estrofem
    Dzis 7 dzien po punkcji jajnikow i okresu brak
    Czy to norma?

Okres po punkcji to bardzo indywidualna sprawa. Na forum czytałam o przypadkach gdzie był 3 dni po punkcji, a u innych 14 dni po punkcji, u jeszcze innych przyszedł w normalnym terminie okresu, także myślę, że możesz spokojnie czekać na okres. Zazwyczaj przychodzi szybciej niż normalnie, ale nie zawsze.

Eurofertil Ostrava
    Styczeń 2022 transfer
    6 dpt - beta 40
    10 dpt - beta 455
    14 dpt - beta 2400
    7+2 - 12mm, ❤️155
    nifty - OK
    prenatalne - OK
    12+1 - 66mm, ❤️168
    26+3 - 960 g
    30+2 - 1500 g
    33+4 - 2100 g
    36+3 - 2700 g
    38+1 - 3000 g
  • iza@ Przyjaciółka

Wysłany: 15 listopada 2021, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena887 dziekuje Ci bardzo

‹‹ 159 160 161 162 163 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ