Eurofertil Ostrawa
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, a robiłyście histeroskopię diagnostyczną? Jeśli tak to czy z jakiś konkretnych powodów czy tak ogólnie dla sprawdzenia? Rozumiem, że potencjalne zrosty czy polipy na zwykłym usg trudno wykryć? Z tego typu badań robiłam tylko sono-HSG. Zastanawiam sie czy nie zrobić histeroskopii przed podejsciem do in vitro. Jak było/jest u Was?
Lea78 lubi tę wiadomość
-
Ginewra wrote:Dziewczyny, a robiłyście histeroskopię diagnostyczną? Jeśli tak to czy z jakiś konkretnych powodów czy tak ogólnie dla sprawdzenia? Rozumiem, że potencjalne zrosty czy polipy na zwykłym usg trudno wykryć? Z tego typu badań robiłam tylko sono-HSG. Zastanawiam sie czy nie zrobić histeroskopii przed podejsciem do in vitro. Jak było/jest u Was?
Ja robilam, ale już po stymulacji , a przed transferem. Pobrano wycinek do badania o oznaczenia cd138 . Okazało się że są obecne komórki plazmatyczne. Wzielam antybiotyk , potem podchodziłam do transferu ale bez sprawdzania czy się wyleczyło, transfer nieudany , a zarodek przebadany. Dlatego teraz zrobilam testy emma I alice, ale nie mam jeszcze wynikow.Ginewra lubi tę wiadomość
Dwie nieudane procedury w Polsce
Transfer swiezy ❌
Transfer na cyklu sztucznym ❌
Trzecia procedura( w trakcie ) w Czechach
ja 34 lata , maz 35 lat
2021:
3 zarodki przebadane genetycznie
Problem cienkiego endometrium
Mutacje pai i czynnik V
Problem w cytokinach
Allo mlr ponad 40%
KIR Bx brak dwóch DS-ow
FET 09.2021 ❌ 😪7dpt 7.1 8dpt 6.5 10dpt 0.2
10.2021 Test Endometrio cykl naturalny
Test Emma prawidlowy
Test Alice prawidlowy
Test Era prawidlowy
FET 01.2022 ❌😪😪😪😪
FET 02.2022 ❌😰
Wybór kliniki do ostatniej procedury🤷♀️ -
Ginewra wrote:Dziewczyny, a robiłyście histeroskopię diagnostyczną? Jeśli tak to czy z jakiś konkretnych powodów czy tak ogólnie dla sprawdzenia? Rozumiem, że potencjalne zrosty czy polipy na zwykłym usg trudno wykryć? Z tego typu badań robiłam tylko sono-HSG. Zastanawiam sie czy nie zrobić histeroskopii przed podejsciem do in vitro. Jak było/jest u Was?
Hej Ginewra, na Twoim miejscu skonsultowałabym to z lekarzem do którego masz zaufanie. Ja mam takie podejście, że każdy zabieg to ingerencja w organizm, ryzyko np. zakażenia, więc trzeba rozważyć potencjalne korzyści w świetle potencjalnych ryzyk. Jeżeli lekarz, do którego oczywiście mam zaufanie a nie pierwszy lepszy, uznałby, że w moim przypadku nie ma do tego wskazań medycznych, to bym nie robiła. Ale to ja 🙃Ginewra lubi tę wiadomość
Ona: 34, podejrzenie enodmetriozy, trombofilia
On: 36, morfo 2%, zbyt wysoka fragmentacja
Eurofertil Ostrava
Listopad 2021 start stymulacji
4 zarodki klasy A, po PGT-A tylko jeden ❄️
Styczeń 2022 transfer
6 dpt - beta 40
10 dpt - beta 455
14 dpt - beta 2400
7+2 - 12mm, ❤️155
nifty - OK
prenatalne - OK
12+1 - 66mm, ❤️168
20+1 - połówkowe 370 g, ❤️ 143
26+3 - 960 g
30+2 - 1500 g
33+4 - 2100 g
36+3 - 2700 g
38+1 - 3000 g
38+4 - CC, 3100 g, 54 cm 👣 -
Bardzo dziękuje za informację, niestety chyba nigdy nie trafiam na lekarza do którego w 100% miałabym zaufanie, zaczęłam się zastanawiać nad tym badaniem bo w sumie tradycyjne usg nie pokazuje w jakim stanie jest macica i jakie tam mogą być niespodzianki. Usg robiłam wiele razy i zawsze lekarze twierdzili że wszystko ok, poza torbielą na jajniku po pierwszym poronieniu która po 2 miesiącach się wchłonęła. Ja przed okresem prawie zawsze mam plamienia, kilku lekarzy o to pytałam ale machali ręką kazali sprawdzić hormony, progesteron i to wszytko, a prog mam w normie.
Zmykam z polski a robiłaś na NFZ czy prywatnie?
Gusia a jakie miałaś wskazania do tego badania, że przepisano na NFZ? -
Ginewra wrote:Bardzo dziękuje za informację, niestety chyba nigdy nie trafiam na lekarza do którego w 100% miałabym zaufanie, zaczęłam się zastanawiać nad tym badaniem bo w sumie tradycyjne usg nie pokazuje w jakim stanie jest macica i jakie tam mogą być niespodzianki. Usg robiłam wiele razy i zawsze lekarze twierdzili że wszystko ok, poza torbielą na jajniku po pierwszym poronieniu która po 2 miesiącach się wchłonęła. Ja przed okresem prawie zawsze mam plamienia, kilku lekarzy o to pytałam ale machali ręką kazali sprawdzić hormony, progesteron i to wszytko, a prog mam w normie.
Gusia a jakie miałaś wskazania do tego badania, że przepisano na NFZ?
Ja robilam prywatnie u dr Donca, postanowiłam że jak już robie to u specjalisty. On sam mowil, że nie ma jakiś specjalnych wskazan do tego badania, a jednak okazało się że jest stan zapalny. Dzięki temu badaniu wiem też że nie mam żadnych zrostów w endometrium. Jeśli chodzi o badanie USG to nie wszystko można stwierdzić na jego podstawie, czasami po prostu trzeba zajrzeć do środka. Oczywiście nie zawsze coś wychodzi 🙃 i wtedy trzeba sie cieszyć że jest wszystko git.Ginewra lubi tę wiadomość
Dwie nieudane procedury w Polsce
Transfer swiezy ❌
ja 34 lata , maz 35 lat
2021:
Mutacje pai i czynnik V
Problem w cytokinach
Allo mlr ponad 40%
KIR Bx brak dwóch DS-ow
Test Emma prawidlowy
Test Alice prawidlowy
Test Era prawidlowy
FET 01.2022 ❌😪😪😪😪
FET 02.2022 ❌😰
U mnie endometrium nie rośnie tak, jak powinno, a jestem po CC półtora roku temu. Dlatego w przyszłym cyklu mam histeroskopię diagnostyczną z biopsją endometrium w kierunku diagnostyki komórek plazmatycznych plus uNK. Do tego będę miała robioną drożność HSG przy okazji. Lekarz podejrzewa, że mam stan zapalny po CC 🤷🏼♀️06.2021 👼🏻 5 tc
08.2021 👼🏻 4 tc
8 cykl stymulowany
18.11 3-7 dc lametta 2x1 - 2x Gonadopeptyl Daily + 1x Ovitrelle 🍀
10 dpo betaHCG 8,8 mlU/ml 🍀progesteron 21,90 ng/ml 🍀
12 dpo betaHCG 37,0 mlU/ml 🍀 progesteron 30,30 ng/ml 🍀
16 dpo betaHCG 434,3 mlU/ml 🍀 progesteron 33,30 ng/ml 🍀
30.12 💜
29.11 Histeroskopia diagnostyczna w znieczuleniu ogólnym + biopsja endometrium + HSG
Macica i endometrium ok, jajowody drożne, niewielkie przekrwienie w okolicy ujścia lewego jajowodu, z którego został pobrany wycinek na badanie histopatologiczne.
Kierunek immunologia❔
PCOS i IO 🍬🍭
MTHFR hetero A1298C
-
Ginewra wrote:Bardzo dziękuje za informację, niestety chyba nigdy nie trafiam na lekarza do którego w 100% miałabym zaufanie, zaczęłam się zastanawiać nad tym badaniem bo w sumie tradycyjne usg nie pokazuje w jakim stanie jest macica i jakie tam mogą być niespodzianki. Usg robiłam wiele razy i zawsze lekarze twierdzili że wszystko ok, poza torbielą na jajniku po pierwszym poronieniu która po 2 miesiącach się wchłonęła. Ja przed okresem prawie zawsze mam plamienia, kilku lekarzy o to pytałam ale machali ręką kazali sprawdzić hormony, progesteron i to wszytko, a prog mam w normie.
Gusia a jakie miałaś wskazania do tego badania, że przepisano na NFZ?
Ja po dwóch nieudanych transferach w Eurofertil zdecydowałam, że muszę zrobić właśnie histeroskopie .Choć jakiś wielkich wskazań nie było. Za mną 3 procedury w PL i zawsze endo ponoć było piękne w okolicach 12mm.
Po 4 stymulacji w Czechach moje endo szybko rosło i było już dość grube 13,a nawet 14,5mm .Jeden z lekarzy na usg przed ostatnim transferem coś zauważył małego jakby polip Ale nie był pewny i to dało mi do myślenia .
Okazało się cała macica w drobnych polipach .Wszystko wycięte. Czekam na wyniki i przygotowuje się do transferu.
Jeśli chodzi plamienia przed miesiaczka to sprawdź prolaktyne .Ja tak mialam plus ból piersi i okazało się że mam wysoką prolaktynę .Jestem na Bromergon teraz .Ja 39 lat niby wszystko ok ,
AMH 5,5.podejrzenie PCOS,cykl regularny ,hiperprolatynemia
2020 - AMH -4,3
On.40lat ,miała ilość plemnikow i niskie HBA .
Starania od 2017 bez stresu
2018 początek badań i szukanie problemów.
03.2019 ciąża biochemiczna 😥
01.2020 klinika Invimed,
03.2020 stop koronawirus.😑
06.2020 Gravida 👍👍👍
07.2020 punkcja
Mamy 2 ❄❄
27.08 transfer 🍀✊- FET nieudany 😪 ciąża biochemiczna
28.09 transfer 🍀✊FET nieudany
11.11.start 2 IVF ✊✊🍀
20.11 punkcja
22.11 transfer CL.4.1 ✊🍀
01.12 beta hcg ,9dpt <1,2 mUl/ml
01.2021 Nowa klinika Gameta Warszawa
Badania immunologiczne
03.2021 start 3 IVF Gameta Warszawa
20.03 punkcja 🍀
Brak ❄😪
07.2021 start klinika Eurofertil Czechy
Mamy 4 ❄🍀
08.2021 transfer nieudany
Ciążą biochemiczna 😢
09.2021 transfer nieudany 😪
10.2021 histeroskopia-polipy w macicy
01.12 transfer ❄❄🍀
7.12 beta <2
Koniec Czeskiej przygody
😭😭😭😭😭 -
Dziewczyny czy któraś robiła p/c blokujące all MRL przed in vitro z KD? Zastanawiam się czy jest sens tego badania bo to jest badanie z partnerem i nie wiem czy przy KD to ma większy sens, proszę podzielcie się jak u was? dziękuje.
KD Eurofertil Ostrava
14.05.2021 - pierwsza wizyta
11.08.2021 - 4 zarodki 🍀 klasy A
1 IVF crio, cykl sztuczny, Eurofertil 03.09.2021
2 IVF crio, cykl sztuczny, Eurofertil 07.10.2021
3 IVF crio, cykl sztuczny, Eurofertil 30.09.2022
3 IVF crio, cykl sztuczny, Eurofertil 30.09.2022
8 dpt beta 46,6
10 dpt beta 123
12 dpt beta 290
14 dpt beta 727
17 dpt beta 2039
21 dpt beta 6 482❤️
Hashimoto - niedoczynność tarczycy
Przedwczesne wygaśnięcie jajników
AMH - 0,02
PAI-1 4G hetero
MTHFR_1298A hetero
nasienie męża -super -
Basiula83 wrote:Ja po dwóch nieudanych transferach w Eurofertil zdecydowałam, że muszę zrobić właśnie histeroskopie .Choć jakiś wielkich wskazań nie było. Za mną 3 procedury w PL i zawsze endo ponoć było piękne w okolicach 12mm.
Po 4 stymulacji w Czechach moje endo szybko rosło i było już dość grube 13,a nawet 14,5mm .Jeden z lekarzy na usg przed ostatnim transferem coś zauważył małego jakby polip Ale nie był pewny i to dało mi do myślenia .
Okazało się cała macica w drobnych polipach .Wszystko wycięte. Czekam na wyniki i przygotowuje się do transferu.
Jeśli chodzi plamienia przed miesiaczka to sprawdź prolaktyne .Ja tak mialam plus ból piersi i okazało się że mam wysoką prolaktynę .Jestem na Bromergon teraz .
Właśnie myślę trochę w tym kierunku, żeby pójść do jakiegoś speca który zna się na tym badaniu na konsultację w kierunku histeroskopii. Samo przygotowanie do in vitro, cała procedura oraz transfer są na tyle dla mnie kosmicznie skomplikowaną sprawą i do tego kosztowną, że póki jest czas wolę zrobić badania które dosyć często okazują się być przyczyną niepowodzeń. Wczoraj odebrałam wyniki ANA i nie mam podwyższonych parametrów, w poniedziałek zrobię NK i jeśli będa OK to już na ten czas dalej w immuno głębiej nie będę szła.
Jeśli chodzi o prolaktynę to niestety faktycznie miałam trochę podwyższoną i dwa razy robiłam prolaktynę po obciążeniu 1h i 2h, diagnoza prolaktynemia czynnościowa, wysoka prolaktyna może, ale nie musi wpływać na owulację i obniżać progesteron. U mnie podobno nie wpływa. Dostałam dostinex trochę brałam ale przestałam bo po nim bardzo mnie piersi bolały i ogólnie źle się po nim czułam a jak mi nie wpływa na owulacje to widziałam sensu. Prolaktyna czynnościowa podobno jest w dużej mierze reakcją na stres wtedy podskakuje, więc wyleczyć się lekami za bardzo nie da, można jedynie zbić ale jak odstawię, zestresuję się i znowu podskoczy.
A histeroskopię robi się ze znieczuleniem ogólnym? Czy na żywca? . Robiłam badanie sono-HSG bez żadnego znieczulenia nawet proszków p.bólowych i był moment, że było hadcorowo jak sól fizjologiczną wprowadzono do środka Lekarz powiedział, że to mój wybór czy chce znieczulenie czy nie a ja nie widziałam jak będzie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2021, 18:32
-
Ginewra wrote:A histeroskopię robi się ze znieczuleniem ogólnym? Czy na żywca? . Robiłam badanie sono-HSG bez żadnego znieczulenia nawet proszków p.bólowych i był moment, że było hadcorowo jak sól fizjologiczną wprowadzono do środka Lekarz powiedział, że to mój wybór czy chce znieczulenie czy nie a ja nie widziałam jak będzie.
Ginewra czyli lekarz Ci proponował znieczulenie a Ty odmówiłaś? 🤯Ona: 34, podejrzenie enodmetriozy, trombofilia
Eurofertil Ostrava
Styczeń 2022 transfer
6 dpt - beta 40
10 dpt - beta 455
14 dpt - beta 2400
7+2 - 12mm, ❤️155
nifty - OK
prenatalne - OK
12+1 - 66mm, ❤️168
20+1 - połówkowe 370 g, ❤️ 143
26+3 - 960 g
30+2 - 1500 g
33+4 - 2100 g
36+3 - 2700 g
38+1 - 3000 g
38+4 - CC, 3100 g, 54 cm 👣 -
Lena887 wrote:Ginewra czyli lekarz Ci proponował znieczulenie a Ty odmówiłaś? 🤯
Jak robiłam sono-HSG, to lekarz zapytał o znieczulenie a ja zapytałam czy konieczne, usłyszałam, że jest różnie i że część pacjentek prawie nie odczuwa bólu, ale niektóre tak. A że ja od kilku lat wszystkie zęby oprócz wyrwania 8-mki robiłam bez znieczulenia to myślałam, że mam wysoki próg. Dostałam do ręki rurkę z przyciskiem, w razie jakbym czuła, że potrzebuję to miałam się "sztachnąć" taka forma znieczulenia. Ale jak do środka poszła sól to mnie zatkało i z tego zamrożenia zapomniałam że mam w ręku znieczulenie. Trwało to może max ze 2minuty potem już było OK. Mając to doświadczenie, następnym razem poprosiłabym jednak o jakieś znieczulenie punktowe -
Histeroskopię można robić w znieczuleniu ogólnym albo w miejscowym 😊06.2021 👼🏻 5 tc
08.2021 👼🏻 4 tc
8 cykl stymulowany
18.11 3-7 dc lametta 2x1 - 2x Gonadopeptyl Daily + 1x Ovitrelle 🍀
10 dpo betaHCG 8,8 mlU/ml 🍀progesteron 21,90 ng/ml 🍀
12 dpo betaHCG 37,0 mlU/ml 🍀 progesteron 30,30 ng/ml 🍀
16 dpo betaHCG 434,3 mlU/ml 🍀 progesteron 33,30 ng/ml 🍀
30.12 💜
29.11 Histeroskopia diagnostyczna w znieczuleniu ogólnym + biopsja endometrium + HSG
Macica i endometrium ok, jajowody drożne, niewielkie przekrwienie w okolicy ujścia lewego jajowodu, z którego został pobrany wycinek na badanie histopatologiczne.
Kierunek immunologia❔
PCOS i IO 🍬🍭
MTHFR hetero A1298C
-
Agak wrote:Cześć
W styczniu mam zaplanowaną 1 wizytę z Eurofertil na KD. Proszę o informację jak wygląda sprawa z opłatami czy na miejscu można płacić w koronie czeskiej czy wymagają przelewów za kolejne etapy leczenia.
Hej, byłam tydzień temu w klinice. Chcieli zaliczkę 30 tys koron, z leków dostałam gonadotropiny 10 ampułek i to kosztowało 3 tys koron, oprócz tego miałam dostać jeszcze elonve ale nie mieli więc dał mi receptę + provere też na receptę.
Zaliczki można płacić kartą, a za leki przyjmują tylko gotówkę w koronach.Agak, SweetDream07 lubią tę wiadomość
Laparoskopia- torbiel okołojajnikowa, jajowody drożne
HSG - oba drożne :-)2018
PCOS - długie cykle, problem z owłosieniem, owulacja jest!
wczesne dojrzewanie
Moje wyniki -ok
Wyniki nasienia -ok 2018, 2020
ovarin,
Stymulacja clo trzecie podejście, metformina
IVF start styczeń 2022 ❄️
21.03 - transfer ❄️😭
2 czerwca - histeroskopia-biopsja+cd138 ok
24.08- transfer ❄️😭
został nam ostatni ❄️ -
Hej dziewczyny. Właśnie przygotowuje się do transferu z KD . Zaczęłam brac 2 dnia Estrofem no i zatrzymało mi się krwawienie. Brzuch boli , lekkie krwawienie ale okres od 3 dni nie chce się rozkręcić. Czy któraś z wam miała takie objaw? Nie wiem co robić? Zastanawiam się czy nie zawcześnie zaczęłam brać ten lek. Pozdrawiam
-
Ola808 wrote:Hej dziewczyny. Właśnie przygotowuje się do transferu z KD . Zaczęłam brac 2 dnia Estrofem no i zatrzymało mi się krwawienie. Brzuch boli , lekkie krwawienie ale okres od 3 dni nie chce się rozkręcić. Czy któraś z wam miała takie objaw? Nie wiem co robić? Zastanawiam się czy nie zawcześnie zaczęłam brać ten lek. Pozdrawiam
To normalne. Po rozpoczęciu estrofemu krwawienie stopuje.Dwie nieudane procedury w Polsce
Transfer swiezy ❌
ja 34 lata , maz 35 lat
2021:
Mutacje pai i czynnik V
Problem w cytokinach
Allo mlr ponad 40%
KIR Bx brak dwóch DS-ow
Test Emma prawidlowy
Test Alice prawidlowy
Test Era prawidlowy
FET 01.2022 ❌😪😪😪😪
FET 02.2022 ❌😰
iza@ wrote:To ja sie Was zapytam mam zaczac brac od 2 dnia estrofem
Dzis 7 dzien po punkcji jajnikow i okresu brak
Czy to norma?
Okres po punkcji to bardzo indywidualna sprawa. Na forum czytałam o przypadkach gdzie był 3 dni po punkcji, a u innych 14 dni po punkcji, u jeszcze innych przyszedł w normalnym terminie okresu, także myślę, że możesz spokojnie czekać na okres. Zazwyczaj przychodzi szybciej niż normalnie, ale nie zawsze.Ona: 34, podejrzenie enodmetriozy, trombofilia
Eurofertil Ostrava
Styczeń 2022 transfer
6 dpt - beta 40
10 dpt - beta 455
14 dpt - beta 2400
7+2 - 12mm, ❤️155
nifty - OK
prenatalne - OK
12+1 - 66mm, ❤️168