X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Eurofertil Ostrawa
Odpowiedz

Eurofertil Ostrawa

Oceń ten wątek:
  • Ginewra Ekspertka

Wysłany: 12 listopada 2021, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a robiłyście histeroskopię diagnostyczną? Jeśli tak to czy z jakiś konkretnych powodów czy tak ogólnie dla sprawdzenia? Rozumiem, że potencjalne zrosty czy polipy na zwykłym usg trudno wykryć? Z tego typu badań robiłam tylko sono-HSG. Zastanawiam sie czy nie zrobić histeroskopii przed podejsciem do in vitro. Jak było/jest u Was?

Lea78 lubi tę wiadomość

• Zmykam z polski Przyjaciółka

Wysłany: 13 listopada 2021, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginewra wrote:
    Dziewczyny, a robiłyście histeroskopię diagnostyczną? Jeśli tak to czy z jakiś konkretnych powodów czy tak ogólnie dla sprawdzenia? Rozumiem, że potencjalne zrosty czy polipy na zwykłym usg trudno wykryć? Z tego typu badań robiłam tylko sono-HSG. Zastanawiam sie czy nie zrobić histeroskopii przed podejsciem do in vitro. Jak było/jest u Was?

Ja robilam, ale już po stymulacji , a przed transferem. Pobrano wycinek do badania o oznaczenia cd138 . Okazało się że są obecne komórki plazmatyczne. Wzielam antybiotyk , potem podchodziłam do transferu ale bez sprawdzania czy się wyleczyło, transfer nieudany , a zarodek przebadany. Dlatego teraz zrobilam testy emma I alice, ale nie mam jeszcze wynikow.

Ginewra lubi tę wiadomość

Dwie nieudane procedury w Polsce
    Transfer swiezy ❌
    Transfer na cyklu sztucznym ❌

Trzecia procedura( w trakcie ) w Czechach
    ja 34 lata , maz 35 lat
    2021:
    3 zarodki przebadane genetycznie
    Problem cienkiego endometrium
    Mutacje pai i czynnik V
    Problem w cytokinach
    Allo mlr ponad 40%
    KIR Bx brak dwóch DS-ow

FET 09.2021 ❌ 😪7dpt 7.1 8dpt 6.5 10dpt 0.2

10.2021 Test Endometrio cykl naturalny
    Test Emma prawidlowy
    Test Alice prawidlowy
    Test Era prawidlowy

FET 01.2022 ❌😪😪😪😪
    FET 02.2022 ❌😰

Wybór kliniki do ostatniej procedury🤷‍♀️
  • Lena887 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginewra wrote:

Hej Ginewra, na Twoim miejscu skonsultowałabym to z lekarzem do którego masz zaufanie. Ja mam takie podejście, że każdy zabieg to ingerencja w organizm, ryzyko np. zakażenia, więc trzeba rozważyć potencjalne korzyści w świetle potencjalnych ryzyk. Jeżeli lekarz, do którego oczywiście mam zaufanie a nie pierwszy lepszy, uznałby, że w moim przypadku nie ma do tego wskazań medycznych, to bym nie robiła. Ale to ja 🙃

Eurofertil Ostrava
    Listopad 2021 start stymulacji
    4 zarodki klasy A, po PGT-A tylko jeden ❄️
    Styczeń 2022 transfer
    6 dpt - beta 40
    10 dpt - beta 455
    14 dpt - beta 2400
    7+2 - 12mm, ❤️155
    nifty - OK
    prenatalne - OK
    12+1 - 66mm, ❤️168
    20+1 - połówkowe 370 g, ❤️ 143
    26+3 - 960 g
    30+2 - 1500 g
    33+4 - 2100 g
    36+3 - 2700 g
    38+1 - 3000 g
    38+4 - CC, 3100 g, 54 cm 👣
  • Gusia1985 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2023, 16:20

• Ginewra Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2021, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dziękuje za informację, niestety chyba nigdy nie trafiam na lekarza do którego w 100% miałabym zaufanie, zaczęłam się zastanawiać nad tym badaniem bo w sumie tradycyjne usg nie pokazuje w jakim stanie jest macica i jakie tam mogą być niespodzianki. Usg robiłam wiele razy i zawsze lekarze twierdzili że wszystko ok, poza torbielą na jajniku po pierwszym poronieniu która po 2 miesiącach się wchłonęła. Ja przed okresem prawie zawsze mam plamienia, kilku lekarzy o to pytałam ale machali ręką kazali sprawdzić hormony, progesteron i to wszytko, a prog mam w normie.

Zmykam z polski a robiłaś na NFZ czy prywatnie?
    Gusia a jakie miałaś wskazania do tego badania, że przepisano na NFZ?

Wysłany: 13 listopada 2021, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginewra wrote:
    Bardzo dziękuje za informację, niestety chyba nigdy nie trafiam na lekarza do którego w 100% miałabym zaufanie, zaczęłam się zastanawiać nad tym badaniem bo w sumie tradycyjne usg nie pokazuje w jakim stanie jest macica i jakie tam mogą być niespodzianki. Usg robiłam wiele razy i zawsze lekarze twierdzili że wszystko ok, poza torbielą na jajniku po pierwszym poronieniu która po 2 miesiącach się wchłonęła. Ja przed okresem prawie zawsze mam plamienia, kilku lekarzy o to pytałam ale machali ręką kazali sprawdzić hormony, progesteron i to wszytko, a prog mam w normie.

Ja robilam prywatnie u dr Donca, postanowiłam że jak już robie to u specjalisty. On sam mowil, że nie ma jakiś specjalnych wskazan do tego badania, a jednak okazało się że jest stan zapalny. Dzięki temu badaniu wiem też że nie mam żadnych zrostów w endometrium. Jeśli chodzi o badanie USG to nie wszystko można stwierdzić na jego podstawie, czasami po prostu trzeba zajrzeć do środka. Oczywiście nie zawsze coś wychodzi 🙃 i wtedy trzeba sie cieszyć że jest wszystko git.

Transfer swiezy ❌

ja 34 lata , maz 35 lat
    2021:
    Mutacje pai i czynnik V
    Problem w cytokinach
    Allo mlr ponad 40%
    KIR Bx brak dwóch DS-ow

Test Emma prawidlowy
    Test Alice prawidlowy
    Test Era prawidlowy

FET 01.2022 ❌😪😪😪😪
    FET 02.2022 ❌😰

• megson91 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie endometrium nie rośnie tak, jak powinno, a jestem po CC półtora roku temu. Dlatego w przyszłym cyklu mam histeroskopię diagnostyczną z biopsją endometrium w kierunku diagnostyki komórek plazmatycznych plus uNK. Do tego będę miała robioną drożność HSG przy okazji. Lekarz podejrzewa, że mam stan zapalny po CC 🤷🏼‍♀️

06.2021 👼🏻 5 tc
    08.2021 👼🏻 4 tc

8 cykl stymulowany
    18.11 3-7 dc lametta 2x1 - 2x Gonadopeptyl Daily + 1x Ovitrelle 🍀
    10 dpo betaHCG 8,8 mlU/ml 🍀progesteron 21,90 ng/ml 🍀
    12 dpo betaHCG 37,0 mlU/ml 🍀 progesteron 30,30 ng/ml 🍀
    16 dpo betaHCG 434,3 mlU/ml 🍀 progesteron 33,30 ng/ml 🍀
    30.12 💜

29.11 Histeroskopia diagnostyczna w znieczuleniu ogólnym + biopsja endometrium + HSG
    Macica i endometrium ok, jajowody drożne, niewielkie przekrwienie w okolicy ujścia lewego jajowodu, z którego został pobrany wycinek na badanie histopatologiczne.

Kierunek immunologia❔
    PCOS i IO 🍬🍭
    MTHFR hetero A1298C

85999jcgiykcutbf.png

3jvztv73cc90cbvy.png
  • Basiula83 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginewra wrote:

Ja po dwóch nieudanych transferach w Eurofertil zdecydowałam, że muszę zrobić właśnie histeroskopie .Choć jakiś wielkich wskazań nie było. Za mną 3 procedury w PL i zawsze endo ponoć było piękne w okolicach 12mm.
    Po 4 stymulacji w Czechach moje endo szybko rosło i było już dość grube 13,a nawet 14,5mm .Jeden z lekarzy na usg przed ostatnim transferem coś zauważył małego jakby polip Ale nie był pewny i to dało mi do myślenia .
    Okazało się cała macica w drobnych polipach .Wszystko wycięte. Czekam na wyniki i przygotowuje się do transferu.
    Jeśli chodzi plamienia przed miesiaczka to sprawdź prolaktyne .Ja tak mialam plus ból piersi i okazało się że mam wysoką prolaktynę .Jestem na Bromergon teraz .

Ja 39 lat niby wszystko ok ,
    AMH 5,5.podejrzenie PCOS,cykl regularny ,hiperprolatynemia
    2020 - AMH -4,3
    On.40lat ,miała ilość plemnikow i niskie HBA .

Starania od 2017 bez stresu

2018 początek badań i szukanie problemów.
    03.2019 ciąża biochemiczna 😥
    01.2020 klinika Invimed,
    03.2020 stop koronawirus.😑
    06.2020 Gravida 👍👍👍
    07.2020 punkcja
    Mamy 2 ❄❄
    27.08 transfer 🍀✊- FET nieudany 😪 ciąża biochemiczna
    28.09 transfer 🍀✊FET nieudany
    11.11.start 2 IVF ✊✊🍀

20.11 punkcja
    22.11 transfer CL.4.1 ✊🍀
    01.12 beta hcg ,9dpt <1,2 mUl/ml
    01.2021 Nowa klinika Gameta Warszawa
    Badania immunologiczne
    03.2021 start 3 IVF Gameta Warszawa
    20.03 punkcja 🍀
    Brak ❄😪
    07.2021 start klinika Eurofertil Czechy
    Mamy 4 ❄🍀
    08.2021 transfer nieudany
    Ciążą biochemiczna 😢
    09.2021 transfer nieudany 😪
    10.2021 histeroskopia-polipy w macicy
    01.12 transfer ❄❄🍀
    7.12 beta <2
    Koniec Czeskiej przygody
    😭😭😭😭😭
  • GOOD LUCK Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś robiła p/c blokujące all MRL przed in vitro z KD? Zastanawiam się czy jest sens tego badania bo to jest badanie z partnerem i nie wiem czy przy KD to ma większy sens, proszę podzielcie się jak u was? dziękuje.

KD Eurofertil Ostrava
    14.05.2021 - pierwsza wizyta
    11.08.2021 - 4 zarodki 🍀 klasy A
    1 IVF crio, cykl sztuczny, Eurofertil 03.09.2021
    2 IVF crio, cykl sztuczny, Eurofertil 07.10.2021
    3 IVF crio, cykl sztuczny, Eurofertil 30.09.2022

3 IVF crio, cykl sztuczny, Eurofertil 30.09.2022
    8 dpt beta 46,6
    10 dpt beta 123
    12 dpt beta 290
    14 dpt beta 727
    17 dpt beta 2039
    21 dpt beta 6 482❤️

Hashimoto - niedoczynność tarczycy
    Przedwczesne wygaśnięcie jajników
    AMH - 0,02
    PAI-1 4G hetero
    MTHFR_1298A hetero
    nasienie męża -super
  • Ginewra Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2021, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiula83 wrote:
    Ja po dwóch nieudanych transferach w Eurofertil zdecydowałam, że muszę zrobić właśnie histeroskopie .Choć jakiś wielkich wskazań nie było. Za mną 3 procedury w PL i zawsze endo ponoć było piękne w okolicach 12mm.
    Po 4 stymulacji w Czechach moje endo szybko rosło i było już dość grube 13,a nawet 14,5mm .Jeden z lekarzy na usg przed ostatnim transferem coś zauważył małego jakby polip Ale nie był pewny i to dało mi do myślenia .
    Okazało się cała macica w drobnych polipach .Wszystko wycięte. Czekam na wyniki i przygotowuje się do transferu.
    Jeśli chodzi plamienia przed miesiaczka to sprawdź prolaktyne .Ja tak mialam plus ból piersi i okazało się że mam wysoką prolaktynę .Jestem na Bromergon teraz .

Właśnie myślę trochę w tym kierunku, żeby pójść do jakiegoś speca który zna się na tym badaniu na konsultację w kierunku histeroskopii. Samo przygotowanie do in vitro, cała procedura oraz transfer są na tyle dla mnie kosmicznie skomplikowaną sprawą i do tego kosztowną, że póki jest czas wolę zrobić badania które dosyć często okazują się być przyczyną niepowodzeń. Wczoraj odebrałam wyniki ANA i nie mam podwyższonych parametrów, w poniedziałek zrobię NK i jeśli będa OK to już na ten czas dalej w immuno głębiej nie będę szła.

Jeśli chodzi o prolaktynę to niestety faktycznie miałam trochę podwyższoną i dwa razy robiłam prolaktynę po obciążeniu 1h i 2h, diagnoza prolaktynemia czynnościowa, wysoka prolaktyna może, ale nie musi wpływać na owulację i obniżać progesteron. U mnie podobno nie wpływa. Dostałam dostinex trochę brałam ale przestałam bo po nim bardzo mnie piersi bolały i ogólnie źle się po nim czułam a jak mi nie wpływa na owulacje to widziałam sensu. Prolaktyna czynnościowa podobno jest w dużej mierze reakcją na stres wtedy podskakuje, więc wyleczyć się lekami za bardzo nie da, można jedynie zbić ale jak odstawię, zestresuję się i znowu podskoczy.

A histeroskopię robi się ze znieczuleniem ogólnym? Czy na żywca? :). Robiłam badanie sono-HSG bez żadnego znieczulenia nawet proszków p.bólowych i był moment, że było hadcorowo jak sól fizjologiczną wprowadzono do środka :O Lekarz powiedział, że to mój wybór czy chce znieczulenie czy nie a ja nie widziałam jak będzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2021, 18:32

• Lena887 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginewra wrote:
    A histeroskopię robi się ze znieczuleniem ogólnym? Czy na żywca? :). Robiłam badanie sono-HSG bez żadnego znieczulenia nawet proszków p.bólowych i był moment, że było hadcorowo jak sól fizjologiczną wprowadzono do środka :O Lekarz powiedział, że to mój wybór czy chce znieczulenie czy nie a ja nie widziałam jak będzie.

Ginewra czyli lekarz Ci proponował znieczulenie a Ty odmówiłaś? 🤯

Eurofertil Ostrava
    Styczeń 2022 transfer
    6 dpt - beta 40
    10 dpt - beta 455
    14 dpt - beta 2400
    7+2 - 12mm, ❤️155
    nifty - OK
    prenatalne - OK
    12+1 - 66mm, ❤️168
    26+3 - 960 g
    30+2 - 1500 g
    33+4 - 2100 g
    36+3 - 2700 g
    38+1 - 3000 g
  • Ginewra Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2021, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena887 wrote:
    Ginewra czyli lekarz Ci proponował znieczulenie a Ty odmówiłaś? 🤯

Jak robiłam sono-HSG, to lekarz zapytał o znieczulenie a ja zapytałam czy konieczne, usłyszałam, że jest różnie i że część pacjentek prawie nie odczuwa bólu, ale niektóre tak. A że ja od kilku lat wszystkie zęby oprócz wyrwania 8-mki robiłam bez znieczulenia to myślałam, że mam wysoki próg. Dostałam do ręki rurkę z przyciskiem, w razie jakbym czuła, że potrzebuję to miałam się "sztachnąć" taka forma znieczulenia. Ale jak do środka poszła sól to mnie zatkało i z tego zamrożenia zapomniałam że mam w ręku znieczulenie. Trwało to może max ze 2minuty potem już było OK. Mając to doświadczenie, następnym razem poprosiłabym jednak o jakieś znieczulenie punktowe :)

• megson91 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Histeroskopię można robić w znieczuleniu ogólnym albo w miejscowym 😊

06.2021 👼🏻 5 tc
    08.2021 👼🏻 4 tc

8 cykl stymulowany
    18.11 3-7 dc lametta 2x1 - 2x Gonadopeptyl Daily + 1x Ovitrelle 🍀
    10 dpo betaHCG 8,8 mlU/ml 🍀progesteron 21,90 ng/ml 🍀
    12 dpo betaHCG 37,0 mlU/ml 🍀 progesteron 30,30 ng/ml 🍀
    16 dpo betaHCG 434,3 mlU/ml 🍀 progesteron 33,30 ng/ml 🍀
    30.12 💜

29.11 Histeroskopia diagnostyczna w znieczuleniu ogólnym + biopsja endometrium + HSG
    Macica i endometrium ok, jajowody drożne, niewielkie przekrwienie w okolicy ujścia lewego jajowodu, z którego został pobrany wycinek na badanie histopatologiczne.

Kierunek immunologia❔
    PCOS i IO 🍬🍭
    MTHFR hetero A1298C

85999jcgiykcutbf.png

3jvztv73cc90cbvy.png
  • Gusia1985 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2023, 16:21

• gacka89 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agak wrote:
    Cześć
    W styczniu mam zaplanowaną 1 wizytę z Eurofertil na KD. Proszę o informację jak wygląda sprawa z opłatami czy na miejscu można płacić w koronie czeskiej czy wymagają przelewów za kolejne etapy leczenia.

Hej, byłam tydzień temu w klinice. Chcieli zaliczkę 30 tys koron, z leków dostałam gonadotropiny 10 ampułek i to kosztowało 3 tys koron, oprócz tego miałam dostać jeszcze elonve ale nie mieli więc dał mi receptę + provere też na receptę.

Zaliczki można płacić kartą, a za leki przyjmują tylko gotówkę w koronach.

Agak, SweetDream07 lubią tę wiadomość

Laparoskopia- torbiel okołojajnikowa, jajowody drożne
    HSG - ok
    PCOS - długie cykle, problem z owłosieniem, owulacja jest!
    wczesne dojrzewanie
    Moje wyniki -ok
    Wyniki nasienia -ok
    ovarin,
    IVF start styczeń 2022 ❄️
    21.03 - transfer ❄️😭
    2 czerwca - histeroskopia-biopsja+cd138 ok
    24.08- transfer ❄️😭
    został nam ostatni ❄️ :(
    Styczeń 24- stymulacja 5 zarodków żaden nie dotrwał do 5 doby

Znikający wodniak na lewym jajowodzie

Styczeń 25' - 3 stymulacja
    13 komórek -11 ok. Mamy 5 zarodków ❤️
    02.25 - transfer 6AA
    06.25 - transfer 4AB (medrol, accofil, prograf), 10dpt 245,9, 12 dpt 527,0, 14dpt 1122 ❤️21 dpt 9511
    27 dpt 6.1 mm jest ❤️ 130 btp
  • Ola808 Nowa

Wysłany: 15 listopada 2021, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Właśnie przygotowuje się do transferu z KD . Zaczęłam brac 2 dnia Estrofem no i zatrzymało mi się krwawienie. Brzuch boli , lekkie krwawienie ale okres od 3 dni nie chce się rozkręcić. Czy któraś z wam miała takie objaw? Nie wiem co robić? Zastanawiam się czy nie zawcześnie zaczęłam brać ten lek. Pozdrawiam

Wysłany: 15 listopada 2021, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola808 wrote:
    Hej dziewczyny. Właśnie przygotowuje się do transferu z KD . Zaczęłam brac 2 dnia Estrofem no i zatrzymało mi się krwawienie. Brzuch boli , lekkie krwawienie ale okres od 3 dni nie chce się rozkręcić. Czy któraś z wam miała takie objaw? Nie wiem co robić? Zastanawiam się czy nie zawcześnie zaczęłam brać ten lek. Pozdrawiam

To normalne. Po rozpoczęciu estrofemu krwawienie stopuje.

Transfer swiezy ❌

ja 34 lata , maz 35 lat
    2021:
    Mutacje pai i czynnik V
    Problem w cytokinach
    Allo mlr ponad 40%
    KIR Bx brak dwóch DS-ow

Test Emma prawidlowy
    Test Alice prawidlowy
    Test Era prawidlowy

FET 01.2022 ❌😪😪😪😪
    FET 02.2022 ❌😰

• iza@ Przyjaciółka

Wysłany: 15 listopada 2021, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja sie Was zapytam mam zaczac brac od 2 dnia estrofem
    Dzis 7 dzien po punkcji jajnikow i okresu brak
    Czy to norma?

• Lena887 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2021, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iza@ wrote:
    To ja sie Was zapytam mam zaczac brac od 2 dnia estrofem
    Dzis 7 dzien po punkcji jajnikow i okresu brak
    Czy to norma?

Okres po punkcji to bardzo indywidualna sprawa. Na forum czytałam o przypadkach gdzie był 3 dni po punkcji, a u innych 14 dni po punkcji, u jeszcze innych przyszedł w normalnym terminie okresu, także myślę, że możesz spokojnie czekać na okres. Zazwyczaj przychodzi szybciej niż normalnie, ale nie zawsze.

Eurofertil Ostrava
    Styczeń 2022 transfer
    6 dpt - beta 40
    10 dpt - beta 455
    14 dpt - beta 2400
    7+2 - 12mm, ❤️155
    nifty - OK
    prenatalne - OK
    12+1 - 66mm, ❤️168
    26+3 - 960 g
    30+2 - 1500 g
    33+4 - 2100 g
    36+3 - 2700 g
    38+1 - 3000 g
  • iza@ Przyjaciółka

Wysłany: 15 listopada 2021, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena887 dziekuje Ci bardzo

‹‹ 159 160 161 162 163 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ