X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Eurofertil Ostrawa
Odpowiedz

Eurofertil Ostrawa

Oceń ten wątek:
  • xlenkaa Przyjaciółka

Wysłany: 20 kwietnia 2022, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylza wrote:
    Hej dziewczyny. Mam termin do lachciny na koniec maja. Chętnie zamienię na późniejszy (czerwiec połowa lub koniec)
    Jeśli jest ktoś niecierpliwy, dajcie znać :)

Zadzwon do kliniki lub napisz do Lenki to znajdą ci późniejszy termin. Widząc po opisie w stopce Lachcina może zaproponować adopcje komórki niż ministymulację bo masz bardzo niskie AMH

11.2016 ICSI Parends Kraków, 1 zarodek Marzec 2018- crio :(
    Maj 2018 II ICSI Novum Warszawa, 3 zarodki
    Styczeń 2019 narodziny córeczki
    Luty 2020 crio, 16tc odszedł synek, wrzesień 2021 crio :(
    01-02.2022 III ICSI Czechy Eurofeltil, 3 zarodki, 04 crio :(, 06 crio :( 09 crio :(
    03-04.2023 IV ICSI Czechy Eurofeltil, 7 zarodków, po badaniach genetycznych 4 zdrowe.
  • GOOD LUCK Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2022, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylza wrote:
    Hej dziewczyny. Mam termin do lachciny na koniec maja. Chętnie zamienię na późniejszy (czerwiec połowa lub koniec)
    Jeśli jest ktoś niecierpliwy, dajcie znać :)

Hey, zaciekawiły mnie twoje spadki i wzrost AMH? Jak to możliwe lekarze mówią że to rezerwa jajnikowa ilość komórek które z obiegiem czasu maleją i nie ma szansy na wzrost jak to możliwe? Co takiego brałaś że wartość wzrosła?

KD Eurofertil Ostrava
    14.05.2021 - pierwsza wizyta
    11.08.2021 - 4 zarodki 🍀 klasy A
    1 IVF crio, cykl sztuczny, Eurofertil 03.09.2021
    2 IVF crio, cykl sztuczny, Eurofertil 07.10.2021
    3 IVF crio, cykl sztuczny, Eurofertil 30.09.2022

3 IVF crio, cykl sztuczny, Eurofertil 30.09.2022
    8 dpt beta 46,6
    10 dpt beta 123
    12 dpt beta 290
    14 dpt beta 727
    17 dpt beta 2039
    21 dpt beta 6 482❤️

Hashimoto - niedoczynność tarczycy
    Przedwczesne wygaśnięcie jajników
    AMH - 0,02
    PAI-1 4G hetero
    MTHFR_1298A hetero
    nasienie męża -super
  • Sylza Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2022, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brałam suple ale różnica między najniższym a ostatnim najwyższym to kilka dni i ten ostatni był wykonywany od razu, na miejscu. A wszystkie poprzednie byłam zapewniana ze są robione na miejscu a na PDF wyników był Poznań czyli najwrażliwszy badanie jeździło ponad 200 km do labu i próbka traciła na jakości

’94
    04.2021 - początek starań
    Endometrioza (endoskopia torbieli 15.12.2020 oba jajniki)

❌AMH 0.34 (lipiec’21 synevo)
    🏥Salve Łódź
    ❌AMH 0.44 (wrzesień 21dc diag)
    ⬇️AMH 0.16 (listopad 3dc diag)
    ⬇️AMH 0.078 (luty’22 14dc diag)
    12.2021 ✖️Krótki protokół - dwa zdegenerowane pecherzyki, nie doszło do punkcji
    🏥KrakOvi
    ⬆️AMH 0.59 ( luty’22 robione na miejscu)
    3.2022 Długi protokół - 7 pęcherzyków ->2 komórki🥚🥚->1 zarodek🍀 -> beta 0 😥
    5.2022 długi protokół - 9 pęcherzyków -> 1 komórka (reszta niedojrzałe)-> zero zarodków 😓
    🏥 Eurofertil Ostrava
    6.2022
    1️⃣Mini stymulacja - 6 pęcherzyków->2 komórki -> 2 zarodki 🍀🍀-> ❄️
    2️⃣ Mini stymulacja - 3 pecherzyki -> 3 komórki(jedna niedojrzała)-> 🍀🍀->❄️❄️
    👨‍⚕️Paśnik -> wysokie NK, brak kilku Kir implantacyjnych (intralipid, encorton)

Transfer 7.09.2022🤞 beta 0
    Transfer 12.10.2022
    5dpt 19.2 🙏 7dpt 67.8🥹 9dpt 263🥰
  • Gutek Przyjaciółka

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny.
    Czy któraś z was mrozila komórki w Czechach ?

Udało mi się uzyskać 1 zarodek z procedury w PL. Teoretycznie transfer w maju... Ale tak myślę że jak wyjdzie to pewnie za rok to z moim Amh nic nie zrobię.

No ale ryzyko jest większe że nie wyjdzie. Mam wizytę w euroferril 3 czerwca
    I tak gdybań czy jest sens mrozic komórki a nie zarodki.
    Któraś coś wie nt ?

• czekamynadzidzie Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2022, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gutek wrote:
    Witam dziewczyny.
    Czy któraś z was mrozila komórki w Czechach ?

Udało mi się uzyskać 1 zarodek z procedury w PL. Teoretycznie transfer w maju... Ale tak myślę że jak wyjdzie to pewnie za rok to z moim Amh nic nie zrobię.

No ale ryzyko jest większe że nie wyjdzie. Mam wizytę w euroferril 3 czerwca
    I tak gdybań czy jest sens mrozic komórki a nie zarodki.
    Któraś coś wie nt ?
    Z tego co mi doktor mowila to komorki sie mroza duzo gorzej niz zarodki i ogolnie lepiej mrozić zarodki niz same komorki. Bo duzo komorek pada podczas rozmrażania

Gutek lubi tę wiadomość

Prawie 5 lat starań...
    33 lata, endometrioza II st., IO, niepłodność idiopatyczna, amh 3
    26cs ---> IUI nieudane
    1) IMSI (długi protokół) Angelius
    6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> beta 1, brak ❄️
    2) ICSI (długi protokół) Novum
    11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
    7dpt beta <2, 9dpt beta 2, 10dpt beta 3,16, brak ❄️
    3) IMSI (krótki protokół z Elonvą) Angelius
    9 kom --> 8 zarodków --> 1BB, znowu brak ❄️ 😞 FET --> 7dpt beta <0.5
    4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
    FET 4AA--> 6dpt beta 22
    8dpt beta 78
    10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
    14dpt beta 850 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II

Córeczka 🥰🥰🥰
    5.10.2022 ❤️
    Moje marzenie się spełnilo 😍👶🤱
  • Kolorowa27 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2022, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny, nie jestem w klinice Eurofertil, natomiast w innej, również czeskiej, Unica. 😊 Mam pytanie odnośnie zarodków, może Wy byłybyście mi wstanie pomoc i nieco rozjaśnić w głowie.

Czy za każdym razem wykonujecie Ah podczas transferu zarodka? Dzisiaj się trochę zdziwiłam, jestem świeżo po transferze i bezpośrednio po punkcji i hodowli dostałam jedynie informacje, że mamy 4 x blastocysta wylegowa i 3 x blastocysta wylegajaca. 🤷‍♀️ od jakiegoś czasu prosiłam także o taką ocenę od embriologa dotyczącą tych zarodków i dzisiaj ją otrzymałam (po trzecim transferze), że pierwszy z transferowanych od razu po punkcji był 4aa, potem 3aa i teraz znów 3aa. Nie decydowaliśmy się na ah no bo skoro są wylegowe to otoczka już przecież jest naruszona a teraz po otrzymaniu tych danych o ocenie to już zgłupiałam całkowicie. Nijak ma się to do tej pierwszej informacji, że były 4 wylegowe i 3 wylęgające. 🤦‍♀️ zastanawiam się, czy może teraz trzeba było prosić o to ah skoro one są 3aa. Powiedzcie, czy ja coś źle rozumiem? Czym się różni wylegowa od wylęgającej? I czy zarodek 3aa ma już naruszoną otoczkę? 😳

• Agak Koleżanka

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, mam pytanie czy na 1 wizycie oprócz męża ja też muszę być na czczo do jakiś badaniach w opcji komórka dawczyni.

preg.png
  • czekamynadzidzie Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolorowa27 wrote:
    Witajcie dziewczyny, nie jestem w klinice Eurofertil, natomiast w innej, również czeskiej, Unica. 😊 Mam pytanie odnośnie zarodków, może Wy byłybyście mi wstanie pomoc i nieco rozjaśnić w głowie.

Czy za każdym razem wykonujecie Ah podczas transferu zarodka? Dzisiaj się trochę zdziwiłam, jestem świeżo po transferze i bezpośrednio po punkcji i hodowli dostałam jedynie informacje, że mamy 4 x blastocysta wylegowa i 3 x blastocysta wylegajaca. 🤷‍♀️ od jakiegoś czasu prosiłam także o taką ocenę od embriologa dotyczącą tych zarodków i dzisiaj ją otrzymałam (po trzecim transferze), że pierwszy z transferowanych od razu po punkcji był 4aa, potem 3aa i teraz znów 3aa. Nie decydowaliśmy się na ah no bo skoro są wylegowe to otoczka już przecież jest naruszona a teraz po otrzymaniu tych danych o ocenie to już zgłupiałam całkowicie. Nijak ma się to do tej pierwszej informacji, że były 4 wylegowe i 3 wylęgające. 🤦‍♀️ zastanawiam się, czy może teraz trzeba było prosić o to ah skoro one są 3aa. Powiedzcie, czy ja coś źle rozumiem? Czym się różni wylegowa od wylęgającej? I czy zarodek 3aa ma już naruszoną otoczkę? 😳
    Ja slyszalam ze przy mrożeniu otoczka ulega zrubieniu i lepiej ją naciąć. W mojej poprzedniej klininice w PL kazdy mrozak byl nacinany. A nie wiem jak w Czechach. Zostawialam to do oceny embriologa 😊

Kolorowa27 lubi tę wiadomość

Prawie 5 lat starań...
    33 lata, endometrioza II st., IO, niepłodność idiopatyczna, amh 3
    26cs ---> IUI nieudane
    1) IMSI (długi protokół) Angelius
    6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> beta 1, brak ❄️
    2) ICSI (długi protokół) Novum
    11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
    7dpt beta <2, 9dpt beta 2, 10dpt beta 3,16, brak ❄️
    3) IMSI (krótki protokół z Elonvą) Angelius
    9 kom --> 8 zarodków --> 1BB, znowu brak ❄️ 😞 FET --> 7dpt beta <0.5
    4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
    FET 4AA--> 6dpt beta 22
    8dpt beta 78
    10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
    14dpt beta 850 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II

Córeczka 🥰🥰🥰
    5.10.2022 ❤️
    Moje marzenie się spełnilo 😍👶🤱
  • Ginewra Ekspertka

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agak wrote:
    Cześć dziewczyny, mam pytanie czy na 1 wizycie oprócz męża ja też muszę być na czczo do jakiś badaniach w opcji komórka dawczyni.

Cześć. Na pierwszej wizycie tylko parter ma badania krwi. Ja nie miałam nawet usg robionego. Tylko papiery i kasa i rozmowa. To było moje 1 in vitro w ogóle i byłam trochę zaskoczona takim hurtowym podejściem. Nie wiem człowiek się chyba naogląda amerykańskich filmów o empatycznych lekarzach i potem ma oczekiwania hehe. Tak więc z KD ja żadnych badań nie miałam na 1 wizycie. Druga wizyta to już jest transfer. Z tego transferu póki co:

8dp 41,9
    10dpt 135,0

tak więc RL raczej wcelował :) zobaczymy co dalej :)

AGAaa, Agak, Lena887, gacka89, Karola1385, Gusia1985, czekamynadzidzie lubią tę wiadomość

• karolcia35 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginewra wrote:
    . Z tego transferu póki co:

8dp 41,9
    10dpt 135,0

Gratulacje 💖

Ginewra lubi tę wiadomość

AMH 0,54
    10.2014 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    05.2015 brak oocytów
    03.2016 brak oocytów
    08.2016 IMSI 1 zarodek, ciąża pozamaciczna :(
    02.2017 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    mlr 0%, I seria szczepień mlr 38% :)
    10.2017 IMSI 3 zarodki 01.2018 crio :( 03.2018 crio :( 09.2018 crio :(
    12.2018 IMSI 2 zarodki 2-dniowe 4b i 5b w oczekiwaniu na crio...
    NK 16,5%
    07.2019 crio 4b, 12 dpt - 99,8; 13 dpt - 185,6; 15 dpt - 825,6; 17 dpt - 2509; 21 dpt - 4942 :( ciąża ektopowa
  • gacka89 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginewra wrote:
    Cześć. Na pierwszej wizycie tylko parter ma badania krwi. Ja nie miałam nawet usg robionego. Tylko papiery i kasa i rozmowa. To było moje 1 in vitro w ogóle i byłam trochę zaskoczona takim hurtowym podejściem. Nie wiem człowiek się chyba naogląda amerykańskich filmów o empatycznych lekarzach i potem ma oczekiwania hehe. Tak więc z KD ja żadnych badań nie miałam na 1 wizycie. Druga wizyta to już jest transfer. Z tego transferu póki co:

8dp 41,9
    10dpt 135,0

Gratulacje ❤️

Laparoskopia- torbiel okołojajnikowa, jajowody drożne
    HSG - oba drożne :-)2018
    PCOS - długie cykle, problem z owłosieniem, owulacja jest!
    wczesne dojrzewanie
    Moje wyniki -ok
    Wyniki nasienia -ok 2018, 2020
    ovarin,
    Stymulacja clo trzecie podejście, metformina
    IVF start styczeń 2022 ❄️
    21.03 - transfer ❄️😭
    2 czerwca - histeroskopia-biopsja+cd138 ok
    24.08- transfer ❄️😭
    został nam ostatni ❄️
  • xlenkaa Przyjaciółka

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W końcu komuś się udało, gratuluję

11.2016 ICSI Parends Kraków, 1 zarodek Marzec 2018- crio :(
    Maj 2018 II ICSI Novum Warszawa, 3 zarodki
    Styczeń 2019 narodziny córeczki
    Luty 2020 crio, 16tc odszedł synek, wrzesień 2021 crio :(
    01-02.2022 III ICSI Czechy Eurofeltil, 3 zarodki, 04 crio :(, 06 crio :( 09 crio :(
    03-04.2023 IV ICSI Czechy Eurofeltil, 7 zarodków, po badaniach genetycznych 4 zdrowe.
  • Ginewra Ekspertka

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xlenkaa wrote:
    W końcu komuś się udało, gratuluję

Trzeba w końcu odczarować tego Ryśka, żeby wszystkim mamom na tym wątku się udało :*

gacka89 lubi tę wiadomość

• gacka89 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2022, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginewra wrote:
    Trzeba w końcu odczarować tego Ryśka, żeby wszystkim mamom na tym wątku się udało :*
    Oby tak było :)
    Ja jednak podchodzę do kolejnego transferu w czerwcu.
    W następnym cyklu najpierw robię histeroskopie, mój gin zrobi mi w szpitalu. Może dodatkowo wspomoże, albo co rozjaśni się.

karolcia35 lubi tę wiadomość

wczesne dojrzewanie
    Moje wyniki -ok
    ovarin,
    21.03 - transfer ❄️😭
    24.08- transfer ❄️😭
    został nam ostatni ❄️
  • Ginewra Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2022, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gacka89 wrote:
    Oby tak było :)
    Ja jednak podchodzę do kolejnego transferu w czerwcu.
    W następnym cyklu najpierw robię histeroskopie, mój gin zrobi mi w szpitalu. Może dodatkowo wspomoże, albo co rozjaśni się.

no jasne, też tak planowałam z histeroskopią, będziesz miała oglądnięte wszystko od środka i z większym spokojem podejdziesz do transferu, który się uda :)

gacka89 lubi tę wiadomość

• calistas1 Koleżanka

Wysłany: 26 kwietnia 2022, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Dziewczyny,
    przygotowuję pracę badawczą w dziedzinie Psychologii. W badaniach skupiam się na tym, co wpływa na kondycję emocjonalną kobiet przystępujących do procedury in vitro, aby ustalić jak najbardziej efektywnie wspierać emocjonalnie grupę kobiet leczących się z powodu niepłodności. Twój udział w badaniu jest bardzo cenny, zarówno z perspektywy badawczej, jak i tej praktycznej. Dzięki Twojemu zaangażowaniu dowiem się, jak lepiej pomagać innym ludziom.
    Twoją pomoc w tym badaniu będzie dla mnie bardzo cenna. Dziękuję.

https://forms.gle/quP93Gt7csuce1HU6

• Ginewra Ekspertka

Wysłany: 27 kwietnia 2022, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    calistas1 wrote:
    Dzień dobry Dziewczyny,
    przygotowuję pracę badawczą w dziedzinie Psychologii. W badaniach skupiam się na tym, co wpływa na kondycję emocjonalną kobiet przystępujących do procedury in vitro, aby ustalić jak najbardziej efektywnie wspierać emocjonalnie grupę kobiet leczących się z powodu niepłodności. Twój udział w badaniu jest bardzo cenny, zarówno z perspektywy badawczej, jak i tej praktycznej. Dzięki Twojemu zaangażowaniu dowiem się, jak lepiej pomagać innym ludziom.
    Twoją pomoc w tym badaniu będzie dla mnie bardzo cenna. Dziękuję.

https://forms.gle/quP93Gt7csuce1HU6

calistas chciałam pomóc ale ręce opadają jak ta ankieta jest nieprzygotowana, niestety nie da rady przez nią przebrnąć. Przykład pytania ( pytania są pourywane i nie wiadomo o co chodzi ) i odpowiedzi poniżej, sporo tego typu, masakra, to chyba jakieś tłumaczenie googla z ankiety chińskiej. Piszę to żeby zaoszczędzić dziewczynom cennego czasu gdyby się pokusiły o altruistyczną pomoc.

8. Do tej pory w Twoim życiu:
    całkowicie nie prawdziwe
    w małym stopniu prawdziwe
    w umiarkowanym stopniu prawdziwe
    całkowicie prawdziwe

• Gutek Przyjaciółka

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część Dziewczyny !

Na początku czerwca jadę na 1 wizytę do Czech.
    W Polsce mam jeden zarodek zamrożony. Chce jeszcze sprobowac pozyskać dodatkowe w Czechac.

Podzielicie się doświadczeniem co w ciągu tego miesiąca mogę jescze dodatkowo zrobić ze sobą ?

Dzięki !

• Ginewra Ekspertka

Wysłany: 1 maja 2022, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

Kończy mi się część leków. Nie mam w Polsce takiego lekarza który wie o naszej procedurze i mnie tu przygotowywał. Jestem po transferze niecałe 3 tyg więc jeszcze nie było USG czyli ciąża nie jest potwierdzona.

Mam pytanie jak to jest z receptami od Kliniki? Czy po prostu pisze się do Lenki w tej sprawie i wysyłają papierowe recepty czy np. jakieś zaświadczenie, że mam brać takie i takie leki i wtedy lekarz w Polsce wypisuję? Obie opcję są w sumie OK ale nie wiem jak to jest praktykowane. Mam trochę obawę, że zapisze się do ginekologa u nas a on mnie odprawi z kwitkiem bo w ciemno recept nie wypisze, ale powie żebym jechała sobie do Czech. Lekarze są na prawdę różni i nie chcę odbić się od ściany :)

z góry dzięki :)

• gacka89 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2022, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginewra wrote:
    Dziewczyny,

Kończy mi się część leków. Nie mam w Polsce takiego lekarza który wie o naszej procedurze i mnie tu przygotowywał. Jestem po transferze niecałe 3 tyg więc jeszcze nie było USG czyli ciąża nie jest potwierdzona.

Mam pytanie jak to jest z receptami od Kliniki? Czy po prostu pisze się do Lenki w tej sprawie i wysyłają papierowe recepty czy np. jakieś zaświadczenie, że mam brać takie i takie leki i wtedy lekarz w Polsce wypisuję? Obie opcję są w sumie OK ale nie wiem jak to jest praktykowane. Mam trochę obawę, że zapisze się do ginekologa u nas a on mnie odprawi z kwitkiem bo w ciemno recept nie wypisze, ale powie żebym jechała sobie do Czech. Lekarze są na prawdę różni i nie chcę odbić się od ściany :)

z góry dzięki :)
    Mi Lenka wysłała mailem. Nie wysyłają pocztą.
    W aptece mi wydali, ale szczerze gdyby nie to że mnie farmaceutka zna to nie wiem czy bym dostała, bo była pieczątka nie czytelna.

Ja byłam w przychodni przyszpitalnej u losowego lekarzą, powiedzialam że podchodzę do invitro i wypisał mi receptę. Fakt że miałam czeska receptę bo chciałam dostać ryczałt żeby mniej zaplacic. Myślę że nie zaszkodzi pójść u zapytać.

wczesne dojrzewanie
    Moje wyniki -ok
    ovarin,
    21.03 - transfer ❄️😭
    24.08- transfer ❄️😭
    został nam ostatni ❄️
‹‹ 212 213 214 215 216 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ