Gameta Gdynia
-
WIADOMOŚĆ
-
Kamiii wrote:W piątek będą równi 3 tygodnie od transferu, doktor i tak kazał zrobić betę i progesteron przed wizytą, ale nie wysyłałam mu już wyników nawet z tego tygodnia 😂 zrobiłam też badania w kierunku trombofili ale w sumie nie do końca wiem co oznacza wyniki, mam trombofilia wrodzona czynnik V Leiden+mutacja 20210 G-A genu protrombiny, ktoś może też miał taki wyniki? 🫣
Kamiii jeśli masz stwierdzoną tombofilie to jest ryzyko zwiększone że możesz mieć zakrzepicę. W przypadku ciąży tam się tworzy dużo małych naczyń nowych krwionośnych i jest duże ryzyko "zapchania" tych naczyń. Powinnaś jak najszybciej się zgłosić do lekarza o zacząć przyjmować zastrzyki z heparynyTrinity_Nea lubi tę wiadomość
Ona 34
On 37
Starania od 2019r
6 cykli symulowanych,3 x IUI
2021.10 - poronienie zatrzymane - szpital łyżeczkowanie
2023.03 - poronienie (7tyg)
Start IVF 6.2024
6 zapłodnionych -> 3 przetrwały -> po pgta 1
23.09 - transfer 4.1.2
10 dpt beta 251 prog 25
14 dpt beta 2519
17.10 USG CRL 0.42 cm
28.10 USG CRL 1,69 cm
27.11 Prenatalne wszystko dobrze
20.01 Połówkowe? -
Na szczęście przyjmuje neoparin od dnia transferu, ktoś nade mną czuwa jednak bo wyszło mi to z jakiś tydzień temu jutro mam wizytę i zobaczę co powie doktor, czy skieruje mnie jeszcze gdzieś indziej, może sam zmieni dawkę.
MaDi, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny W końcu się doczekałam i jestem po wizycie !
Czekałam na nią tyle, a wyszłam z niej zdemotywowana totalnie. S był jakiś dziwny, zero jakiejkolwiek inicjatywy z jego strony.. Równie dobrze mógłby mi powiedzieć rób co chcesz, ja mam to gdzieś.
Z pozytywów to można ominąć te zamrożone komórki i spróbujemy od nowa ze stymulacją. Oczywiście nie zaproponował mi tego od razu, tylko chciał zapładniać te 3 komórki. Po czym przyznał mi rację, że raczej z tego nic nie będzie i jeśli chce stymulację i więcej komórek to ok... W grudniu już nie zaczniemy bo punkcja wypadłaby na święta, więc zaczynam nowy rok od "ukochanych" zastrzyków. Nie wiem czy robić histeroskopie, bo wychodzi na to że doktorowi to obojętne...MaDi lubi tę wiadomość
Starania od 2021r.
Ona: 32l,
❌ MTHFR-hetero, PAI-1 hetero, torbiel 2cm na jajniku- endometrioza, hashimoto
✔️AMH 3,2, hormony w normie, kariotyp, V Leiden, VR2,
On: 32l,
❌ żylaki powrózka nasiennego II stopnia, niska koncentracja 2,5mln/ml , morfologia 2%, fragmentacja 37%, wysoka prolaktyna,
✔️kariotyp, CFTR,
I IVF
10.23 > 2x🥚jedna się zapłodniła -> transfer po 48h-> 💔
01.24- histeroskopia, usunięty polip
II IVF
06.24 > 9 🥚 > 6 zapłodnionych > 1 ❄️ po pgt
09.24 transfer - ❌ ciąża o nieznanej lokalizacji -
Ja już po USG, jest tylko GS 8.3 mm bez YS i bez zarodka... dziś 24 dpt, beta 3550.
Kolejne USG 06.12 ... znowu tydzień czekania..Kropka_93 lubi tę wiadomość
👩31
06.2024- AMH 5.56
PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, hiperprolaktynemia
KIR BX
🧑37
Obniżone parametry nasienia
🟢Kariotyp🟢AZF🟢CFTR
Starania od 2018
14.07.2024 rozpoczęcie IVF
25.07 9°° punkcja, 22 kumulusy, 15 dojrzałych 🥚🥚, 6 zapłodnionych, 9 zamrożonych
25.07 23°° SOR, krwotok po punkcji, operacja na CITO...
30.07 mamy ❄️❄️❄️🥹
I FET (cn)
04.10.2024 transfer, blastka 4.1.2 + EG 🤞🍀🥹
14.10.2024 10dpt beta 1.62💔
II FET (cs)
04.11.2024 transfer, blastka 4.1.2 + EG + Encorton + Neoparin 🥹🤞🍀 + Accofil od 15dpt
11.11.2024 7dpt ⏸️🥰🥹🍀
8dpt beta 23.12 - 10dpt beta 56.29 - 12dpt beta 100 (inny lab)- 14 dpt beta 234.30 🥹 🍀🤞- 16dpt beta 532.10, walcz moja Żabko 🥹❤️- 18dpt beta 1051 🐸❤️💪- 21dpt beta 1936 - 23 dpt beta 2958- 24 dpt beta 3529, USG GS 8.3mm- 28 dpt beta 6022 🥺 - 31 dpt beta 9275, USG GS 14mm 😭
8tc poronienie 💔
Na zimowisku ❄️4.2.2 🥰 -
Liliak wrote:Cześć dziewczyny W końcu się doczekałam i jestem po wizycie !
Czekałam na nią tyle, a wyszłam z niej zdemotywowana totalnie. S był jakiś dziwny, zero jakiejkolwiek inicjatywy z jego strony.. Równie dobrze mógłby mi powiedzieć rób co chcesz, ja mam to gdzieś.
Z pozytywów to można ominąć te zamrożone komórki i spróbujemy od nowa ze stymulacją. Oczywiście nie zaproponował mi tego od razu, tylko chciał zapładniać te 3 komórki. Po czym przyznał mi rację, że raczej z tego nic nie będzie i jeśli chce stymulację i więcej komórek to ok... W grudniu już nie zaczniemy bo punkcja wypadłaby na święta, więc zaczynam nowy rok od "ukochanych" zastrzyków. Nie wiem czy robić histeroskopie, bo wychodzi na to że doktorowi to obojętne...
Mi histeroskopie z badaniem markerow sam zlecił, więc nie podpowiem.♒👩33 l ❤♏🧑35 l
starania od 2018
2020 - poronienie zatrzymane (9 tc)
2020 - cb
2021 - cp (jajnikowa)
2022 - cb
3xIUI - 2023 - cb
06.2024 - IVF
pobrano 10 kumulusów - 8 prawidłowych komórek - 3 zarodki, przebadane (2 x 4.1.1 i 1 x 4.2.2)
01.10.2024 - transfer (4.1.1.)
6 dpt cień cienia
8 dpt beta: 93,50 (blada kreska)
10 dpt 226,00
13 dpt 987,6
18 dpt pęcherzyk w macicy
29 dpt CRL 7,2 mm i ❤
11tc+6 CRL 52,1 mm i ❤ 171 -
Żabka🐸 wrote:Ja już po USG, jest tylko GS 8.3 mm bez YS i bez zarodka... dziś 24 dpt, beta 3550.
Kolejne USG 06.12 ... znowu tydzień czekania..Żabka🐸 lubi tę wiadomość
♒👩33 l ❤♏🧑35 l
starania od 2018
2020 - cb
2021 - cp (jajnikowa)
2022 - cb
3xIUI - 2023 - cb
06.2024 - IVF
pobrano 10 kumulusów - 8 prawidłowych komórek - 3 zarodki, przebadane (2 x 4.1.1 i 1 x 4.2.2)
6 dpt cień cienia
10 dpt 226,00
13 dpt 987,6
29 dpt CRL 7,2 mm i ❤
Żabka🐸 wrote:Ja już po USG, jest tylko GS 8.3 mm bez YS i bez zarodka... dziś 24 dpt, beta 3550.
Kolejne USG 06.12 ... znowu tydzień czekania..
Oj czekanie jest najgorsze. Ale głowa do góry, ys powinien pojawić się kiedy gs ma od 8 do 10mm więc spokojnie jest jeszcze czas. Chwilę później jest zarodek, a jak beta ma ponad 10k to zazwyczaj jest już serce
Ja też przy pierwszej wizycie w 5+5 miałam tylko gs i już dwa tygodnie później zarodek z serduszkiem.
Trzymam kciuki, niech kropek rośnie!Żabka🐸, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
-
Z pozytywów to można ominąć te zamrożone komórki i spróbujemy od nowa ze stymulacją. Oczywiście nie zaproponował mi tego od razu, tylko chciał zapładniać te 3 komórki. Po czym przyznał mi rację, że raczej z tego nic nie będzie i jeśli chce stymulację i więcej komórek to ok... W grudniu już nie zaczniemy bo punkcja wypadłaby na święta, więc zaczynam nowy rok od "ukochanych" zastrzyków. Nie wiem czy robić histeroskopie, bo wychodzi na to że doktorowi to obojętne...
Przykro mi, że tak się czujesz po wizycie. Dobrze jednak, że jest światełko w tunelu i już niedługo możecie zacząć od nowa 🤞🏻 -
Żabko, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Ściskam mocno i życzę dużo cierpliwości, chociaż wiem że to niełatwe. 🤞
Liliak też bym się czuła zniechęcona 🫤 Wiadomo, że bez zaufania do lekarza trudno jest leczyć cokolwiek, z niepłodnością włacznie, ale jednak trudno czasem nie odnosić wrażenia, że musimy tak mocno wszystkiego pilnować i same mieć dużą wiedzę, żeby czasem zasugerować inne rozwiązanie lekarzowi, które przynosi pozytywne efekty. Chciałoby się spokojnie czekać i robić swoją część a jednoczesnie odnosze wrażenie, że musimy tez same kontrolować sytuacje 😖 Wczoraj przejrzałam nasze badania i zauważyłam, że miałam 2 razy zlecone badanie CGG w genie FMR1 na zespoł łamliwego chromosomu X (raz w invikcie raz w gamecie). Na pewno przekazalam je na pierwszej wizycie Doktorowi, bo jest wraz z całą lista innych badan. Nie pomyslalam, zeby sprawdzic czy to tez juz jest na liscie, a kosztuje ok 400 zl... Mam też wynik polimorfizm 5G/5G w genie SERPINE-1. Czy któtaś z Was wie co to oznacza? Mi powiedziano jedynie, że "to jest ten lepszy wariant" - nic z tego nie rozumiem. Tzn, że trzeba brac heparyne przez całą ciążę? Mam też zbadane białko S wolne 78% i wskazanie od hematologa do jego kontroli w 8 tc. Tego tez nie umiem zinterpretowac. Dr Matysniak powiedzial tylko, ze pacjentki chcialyby zeby bylo najblizej 100%. Ale czy to juz jest niedobór? 🤣
Cieszę się, że wracacie niedługo i podejdziecie do pelnej procedury ❤️ Nie zweryfikowałam tego, więc może to jakaś ściema, ale na którymś wątku przeczytałam, że podobno nasienie w miesiącach zimowych może być lepsze. Porównałam wczoraj wyniki męża i pewnie zbieg okoliczności, ale faktycznie lepsze było w styczniu.
Teraz będą świeta to w tej gorączce czas nam wszystkim odrobinę szybciej zleciŻabka🐸, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
♀️ 88 wszystko ok, AMH 1.27, jajowody drożne
♂️ 87 niedoczynność tarczycy, żylaki powrózka 3st, morfologia 2%
Kariotypy ok
Starania od 2021
05.23 Invicta Gdynia
08.23 - zmiana na Gamete
09.23 - 11.23 - 3 x IUI 👎
12.23 - start pierwszej procedury IVF, długi protokół
01.24 - punkcja 9 oocytów -> 1 ❄️ 4.1.2
02.24 - FET beta 0
07.24 start drugiej procedury IVF, krótki protokół
19.07 - punkcja, przedwczesna owulacja, z 20 pęcherzykow 7 oocytow -> 1 ❄️ 4.2.3
13.08 FET 7tc 💔 -
Hej Przykre, że taka wizyta słaba.. A z jakiego względu myślałaś o histeroskopii? Chodzi o zapalenie endometrium ?
Ja dziś czuję się przygnębiona i taki strach poczułam, że tym razem też się nie uda
Jeszcze tyle się w pracy dzieje w grudniu 🙈 Tym razem już nikomu nie powiedziałam, a moja ewentualna nieobecność sporo może namieszać w grafiku.. sama już nie wiem co robićStarania od 2020
Diagnoza: wodniak jajowodu
Gameta Gdynia od 2024
08.2024-> laparoskopia,
obustronne usunięcie jajowodów 😢
10.2024 -> IVF
26.10: Stymulacja: gonal, mensinorm,
orgalutran
6.11-> Punkcja, 4 🥚
11.11 🇵🇱 -> ET 4.1.1 ⛔️
12.12 ✨️-> FET 4.1.2 -
MaDi wrote:Hej Przykre, że taka wizyta słaba.. A z jakiego względu myślałaś o histeroskopii? Chodzi o zapalenie endometrium ?
Ja dziś czuję się przygnębiona i taki strach poczułam, że tym razem też się nie uda
Jeszcze tyle się w pracy dzieje w grudniu 🙈 Tym razem już nikomu nie powiedziałam, a moja ewentualna nieobecność sporo może namieszać w grafiku.. sama już nie wiem co robić
Tak, właśnie o zapalenie endometrium i o komórki NK chodzi. Chciałam to sprawdzić bo to będzie nasza 3 procedura, chciałabym żeby była ostatnia.
Co do pracy, to trudna decyzja.. Rozumiem Cię doskonale, bo mi zawsze wizyty i zabiegi wypadają kiedy jestem potrzebna w pracy. Teraz mamy 10 grudnia wizytę u genetyka i oczywiście akurat wtedy mam ważny audyt w pracy Ale trudno, nauczyłam się już nie przejmować .. Szef nie był zadowolony, ale przełknął to. Muszą dać sobie radę.
Chomiczku, ja słyszałam, że 4G/5G jest źle a 5/5 jest ok i nie trzeba brać heparyny przez całą ciążę.
Chomik_mandżurski, MaDi, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
Starania od 2021r.
❌ żylaki powrózka nasiennego II stopnia, niska koncentracja 2,5mln/ml , morfologia 2%, fragmentacja 37%, wysoka prolaktyna,
✔️kariotyp, CFTR,
I IVF
II IVF
Kamiii wrote:Dziewczyny macie jakiegoś dobrego hematologa w trójmieście?♒👩33 l ❤♏🧑35 l
starania od 2018
2020 - cb
2021 - cp (jajnikowa)
2022 - cb
3xIUI - 2023 - cb
06.2024 - IVF
6 dpt cień cienia
10 dpt 226,00
13 dpt 987,6
29 dpt CRL 7,2 mm i ❤
Tanowa wrote:Ja byłam u dr Jaguszewskiej i mąż normalnie byle gabinecie, w poprzedniej ciąży też na prenatalnych mąż był obecny przy badaniu
Krew niestety do pobrania tego samego dnia i trzeba czekać na wynik. Pytałam w recepcji i na infolinii i nie dopuszczają opcji żeby przyjść z gotowymi wynikami z krwi.
Oprócz tego to tak naprawdę takie dłuższe bardzo dokładnie badanie usg.
W ciągu 10 dni wyniki są do odbioru, jak coś jest nie tak to dzwonią żeby się umówić do genetyka, a jak wszystko ok to trzeba samemu odebrać w recepcji
Ja miałam po prostu wizytę u genetyka. Trwała jakieś 3min- "wszystko w porządku, ryzyka niskie, gratuluję "😉 To było ponad 2lata temu, więc może coś się zmieniło, ale wtedy mieli wszyscy"...dopóki sił jednak iść, przecież iść, będę iść
(...) dopóki sił będę szedł, będę biegł, nie dam się"
starania od 2017
niedrożny prawy jajowód, niesprawny lewy jajnik (taka ironia losu...)
AMH 0,5
FSH 13-15
IVF 12.2020 (1komórka->1zarodek->sukces->na krótko...)
IVF 07.2021 (1komórka->1zarodek->nic...)
stymulacje 10/11/12.2021
FET 10.02.2022+ 'kleik' --> cb
FET 04.2022- beta hCG: 9dpt-352
12dpt-1032
16dpt-6703
19dpt-jest pęcherzyk z zarodkiem
34dpt (8tc)- jest ❤️
10tc- wszystko ok ❤️
13tc- prenatalne, jest ok ❤️
14tc- 100g maleństwa, jest ok ❤️
18tc- 200g maleństwa, jest ok ❤️
20tc- połówkowe, jest ok, 380g maleństwa ❤️
23tc- 525g maleństwa, jest ok❤️
26tc- 1100g maleństwa, jest ok❤️
32tc- 1900g maleństwa, jest ok❤️
36tc- 2500g maleństwa, jest ok ❤️
40tc- 3200g maleństwa, czekamy ❤️
10.01- jest z nami nasz Cud (2620g)💖 -
Żabka - 🍀🍀🍀
Lilak- nie dziwię się rozczarowaniu. Wszyscy jesteśmy ludźmi i mamy gorsze i lepsze dni. Niestety w niektórych zawodach te gorsze dni dotykają innych...Żabka🐸 lubi tę wiadomość
"...dopóki sił jednak iść, przecież iść, będę iść
(...) dopóki sił będę szedł, będę biegł, nie dam się"
starania od 2017
niedrożny prawy jajowód, niesprawny lewy jajnik (taka ironia losu...)
AMH 0,5
FSH 13-15
IVF 12.2020 (1komórka->1zarodek->sukces->na krótko...)
IVF 07.2021 (1komórka->1zarodek->nic...)
stymulacje 10/11/12.2021
FET 10.02.2022+ 'kleik' --> cb
FET 04.2022- beta hCG: 9dpt-352
12dpt-1032
16dpt-6703
19dpt-jest pęcherzyk z zarodkiem
34dpt (8tc)- jest ❤️
10tc- wszystko ok ❤️
13tc- prenatalne, jest ok ❤️
14tc- 100g maleństwa, jest ok ❤️
18tc- 200g maleństwa, jest ok ❤️
20tc- połówkowe, jest ok, 380g maleństwa ❤️
23tc- 525g maleństwa, jest ok❤️
26tc- 1100g maleństwa, jest ok❤️
32tc- 1900g maleństwa, jest ok❤️
36tc- 2500g maleństwa, jest ok ❤️
40tc- 3200g maleństwa, czekamy ❤️
10.01- jest z nami nasz Cud (2620g)💖 -
Trinity_Nea wrote:Ja miałam po prostu wizytę u genetyka. Trwała jakieś 3min- "wszystko w porządku, ryzyka niskie, gratuluję "😉 To było ponad 2lata temu, więc może coś się zmieniło, ale wtedy mieli wszyscy
Tak tak, dwa lata temu po prostu miałam dzwonić i pytać czy są wyniki już, a teraz się podpisuję kartkę ze będzie do odbioru za 10 dni albo będą dzwonić żeby się umówić wcześniej jeśli coś wyjdzie nie tak. 🙈Trinity_Nea lubi tę wiadomość
-
Hejka również chodzę do dr S , i szczerze mam mieszane odczucia co do niego , jest bardzo czesto polecanym lekarzem stąd mój wybór na niego , ale praktycznie po około 3 wizycie mam wrażenie że brak mu konkretnego planu na leczenie , że względu na wiek 40 l , proponuję tylko In Vitro , po mimo dobrych wyników nasienia , amh , i innych badań, co do Histeroskopii sama musiałam mu powiedzieć że chce zrobić wraz z sprawdzeniem drożności, podczas Histeroskopii miałam usunięte 6 polipow , plus wyszedł stan zapalny endometrium, i podwyższone komorki NK w endometrium, jajowody oba drożne, i gdybym w sumie sama tego nie zasugerowała że chce zrobić Histeroskopie, a podeszła bez niej do IV to wiadomo od razu że IV by się nie udało, jedynie żałuję że tak późno zdecydowałam się na Histeroskopie z wycinkami cd , dr S również zasugerował wizytę u Immunologa że względu na podwyższone komorki NK w endometrium, choć dobrze wie że po wyleczeniu stanu zapalnego endometrium, komorki NK spadną , ogólnie szczerze więcej dowiaduję się z grup na fb jakie badania i co robić niż od dr SMaDi, Chomik_mandżurski lubią tę wiadomość
👱♀️40
Wszystkie badania wykonywane od Maja 2024
AMH 1.68, Kariotyp ✅
Bad. Nasienia 6% ✅
FSH 8.72
Wit B,D,C, Żelazo, Ferytyna, Magnez ✅
Homocysteina 4.40
Ureoplazma - wyleczone
10.2024 Histeroskopia - wycięto polipy
10.2024 Jajowody oba drożne ✅
CD138- stan zapalny poniżej 5/10
CD56 do 20% komórek NK w endometrium
Owulacja z prawego jajnika , lewy Torbiel
ASA - dodatni 1:10
Białko S Wolne 101
Białko C aktywne 124
ANA3 - Zerowe -
Hannah wrote:Hejka również chodzę do dr S , i szczerze mam mieszane odczucia co do niego , jest bardzo czesto polecanym lekarzem stąd mój wybór na niego , ale praktycznie po około 3 wizycie mam wrażenie że brak mu konkretnego planu na leczenie , że względu na wiek 40 l , proponuję tylko In Vitro , po mimo dobrych wyników nasienia , amh , i innych badań, co do Histeroskopii sama musiałam mu powiedzieć że chce zrobić wraz z sprawdzeniem drożności, podczas Histeroskopii miałam usunięte 6 polipow , plus wyszedł stan zapalny endometrium, i podwyższone komorki NK w endometrium, jajowody oba drożne, i gdybym w sumie sama tego nie zasugerowała że chce zrobić Histeroskopie, a podeszła bez niej do IV to wiadomo od razu że IV by się nie udało, jedynie żałuję że tak późno zdecydowałam się na Histeroskopie z wycinkami cd , dr S również zasugerował wizytę u Immunologa że względu na podwyższone komorki NK w endometrium, choć dobrze wie że po wyleczeniu stanu zapalnego endometrium, komorki NK spadną , ogólnie szczerze więcej dowiaduję się z grup na fb jakie badania i co robić niż od dr S
Ja mam wrażenie, że lekarze od niepłodności bardzo skupiają się na in vitro, bo IUI ma w sumie niską skuteczność, a IVF daje im trochę więcej do działania no i to jest ich nazwijmy ,, wąska" specjalizacja. Mój stały gin powiedział mi, że choć mam niski pesel (wg niego chyba 😂 ♀️ na dniach 32!) to i tak radzi nie tracić żadnego cyklu, tylko robić IVF. Fakt, kilka tygodni później okazało się, że dla mnie naturalsy będą już niemożliwe, ale póki żyłam w nieświadomości i fantazjowałam, że jeden jajowód mam drożny.. też mieliśmy plan jeszcze postarać się naturalnie. No niestety
I teraz moje zdziwienie, bo u nas dr S sam powiedział, że daje nam 🟢 na drugi transfer, ale jeśli ten się nie uda, to robimy diagnostykę i to niemałą. 🧐
Dziewczyny, wczoraj obejrzeliśmy JOY 👶 Przy tej okazji wypłakałam wiele swoich smutków, frustracji i poczucia niesprawiedliwości.. Wiadomo, to tylko film i oczywistym jest, że poświęcenie naukowców jest nieocenione, ale dziś czuję, że mam większy szacunek, do tego jakie obecnie są nam dane możliwości. I choć nie uśmiecha mi się już wkładać tych piguł 🤪 to dzisiaj mam głupkowato dobry humor 😎Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada, 21:36
Starania od 2020
Diagnoza: wodniak jajowodu
Gameta Gdynia od 2024
08.2024-> laparoskopia,
obustronne usunięcie jajowodów 😢
10.2024 -> IVF
26.10: Stymulacja: gonal, mensinorm,
orgalutran
6.11-> Punkcja, 4 🥚
11.11 🇵🇱 -> ET 4.1.1 ⛔️
12.12 ✨️-> FET 4.1.2 -
Hannah wrote:Hejka również chodzę do dr S , i szczerze mam mieszane odczucia co do niego , jest bardzo czesto polecanym lekarzem stąd mój wybór na niego , ale praktycznie po około 3 wizycie mam wrażenie że brak mu konkretnego planu na leczenie , że względu na wiek 40 l , proponuję tylko In Vitro , po mimo dobrych wyników nasienia , amh , i innych badań, co do Histeroskopii sama musiałam mu powiedzieć że chce zrobić wraz z sprawdzeniem drożności, podczas Histeroskopii miałam usunięte 6 polipow , plus wyszedł stan zapalny endometrium, i podwyższone komorki NK w endometrium, jajowody oba drożne, i gdybym w sumie sama tego nie zasugerowała że chce zrobić Histeroskopie, a podeszła bez niej do IV to wiadomo od razu że IV by się nie udało, jedynie żałuję że tak późno zdecydowałam się na Histeroskopie z wycinkami cd , dr S również zasugerował wizytę u Immunologa że względu na podwyższone komorki NK w endometrium, choć dobrze wie że po wyleczeniu stanu zapalnego endometrium, komorki NK spadną , ogólnie szczerze więcej dowiaduję się z grup na fb jakie badania i co robić niż od dr S
No właśnie on w ogóle w kwestii immunologi nie chce się wypowiadać, nawet jeśli chodzi o takie podstawy o których pewnie wie.. Ostatnio nie zdążyłam zadać pytania a on powiedział że z tym do Immunologa, on nie będzie się wymądrzał..Starania od 2021r.
✔️kariotyp, CFTR,
I IVF
II IVF
MaDi wrote:Ja mam wrażenie, że lekarze od niepłodności bardzo skupiają się na in vitro, bo IUI ma w sumie niską skuteczność, a IVF daje im trochę więcej do działania no i to jest ich nazwijmy ,, wąska" specjalizacja. Mój stały gin powiedział mi, że choć mam niski pesel (wg niego chyba 😂 ♀️ na dniach 32!) to i tak radzi nie tracić żadnego cyklu, tylko robić IVF. Fakt, kilka tygodni później okazało się, że dla mnie naturalsy będą już niemożliwe, ale póki żyłam w nieświadomości i fantazjowałam, że jeden jajowód mam drożny.. też mieliśmy plan jeszcze postarać się naturalnie. No niestety
I teraz moje zdziwienie, bo u nas dr S sam powiedział, że daje nam 🟢 na drugi transfer, ale jeśli ten się nie uda, to robimy diagnostykę i to niemałą. 🧐
Dziewczyny, wczoraj obejrzeliśmy JOY 👶 Przy tej okazji wypłakałam wiele swoich smutków, frustracji i poczucia niesprawiedliwości.. Wiadomo, to tylko film i oczywistym jest, że poświęcenie naukowców jest nieocenione, ale dziś czuję, że mam większy szacunek, do tego jakie obecnie są nam dane możliwości. I choć nie uśmiecha mi się już wkładać tych piguł 🤪 to dzisiaj mam głupkowato dobry humor 😎
Dokładnie tu masz rację, ale jeśli tak dalej będzie , bez względu na wiek itp. To lekarze tylko będą zaleca IVF zamiast zlecać badań i szukać przyczyny , coraz częściej słyszę że kliniki głównie zalecają IVF bo z tego właśnie największe pieniądze mają, oczywiście lekarze również dostają jakiś % od każdego IVF , Po tym jak po raz kolejny dr S powiedział że zaleca IVF i powiedziałam że pomyślimy o tym od stycznia - lutego , to od razu wręczył mi już papiery do procedury i zlecił badania , te same które zalecił nam na 1 wizycie, a były ważne tylko 3 miesiące. Na prawdę mam wrażenie że w naszym przypadku nawet nie próbuje niczego zlecać robi , tylko o IVF mówi.
Jeśli chodzi o Immunologie to faktycznie zauważyłam że w nic tym temacie nie Ingeruje , od razu do Immunologa zaleca iść. Więc przed wizytą u Immunologa znowu robię badania które polecają zrobić dziewczyny na grupach , bo oczywiście fr S nic nie zalecił , poza badaniami do IVF .👱♀️40
Wszystkie badania wykonywane od Maja 2024
AMH 1.68, Kariotyp ✅
Bad. Nasienia 6% ✅
FSH 8.72
Wit B,D,C, Żelazo, Ferytyna, Magnez ✅
Homocysteina 4.40
Ureoplazma - wyleczone
10.2024 Histeroskopia - wycięto polipy
10.2024 Jajowody oba drożne ✅
CD138- stan zapalny poniżej 5/10
CD56 do 20% komórek NK w endometrium
Owulacja z prawego jajnika , lewy Torbiel