Gameta Gdynia
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyCześć
Proszę, poratujecie mnie wiedzą jak i gdzie robić (tzn kiedy) badania prenatalne ? Ja mam skończone 35 lat - czyli mogę na NFZ ? Skierowanie daje lekarz prowadzący (?). Kiedy należy się umówić, żeby nie przegapić terminu?
Serdecznie dziękuje za pomoc.
-
Ciasteczko77 wrote:Cześć
Proszę, poratujecie mnie wiedzą jak i gdzie robić (tzn kiedy) badania prenatalne ? Ja mam skończone 35 lat - czyli mogę na NFZ ? Skierowanie daje lekarz prowadzący (?). Kiedy należy się umówić, żeby nie przegapić terminu?
Serdecznie dziękuje za pomoc.Ciasteczko77 lubi tę wiadomość
LAURA -
nick nieaktualnyBadania prenatalne robisz między 11.3 a 13.6 tc pierwsze,drugie między 18 a 23 tc. W "pakiecie"na Nfz masz oba badania plus test z krwi Pappa,który pobierany jest przy pierwszym usg. Skierowanie daje lekarz prowadzący wraz z wykazem gdzie można na nfz zrobić badania prenatalne,bynajmniej tak to wszystko wygląda w Łodzi,kiedy ja miałam. Wyliczylismy kiedy powinno być zrobione badanie,zadzwoniłam umowilam termin bez problemu,po wizycie pani z rejestracji od razu umowila termin na drugie usg w 20 tc akurat. Wyniki testu pappa były po 5dniach. Nie wiem czy pomogłem ale zawsze to jakieś ziarno wiedzy;)
PozdrawiamCiasteczko77 lubi tę wiadomość
-
mokka wrote:Nika tak jak mówiłaś ... clexane 60 do następnej wizyty. W październiku mam ostatnia wizytę u pani dr Su i ustalmy jak przygotwać się do porodu biorąc pod uwagę cc.
Mamy niby bardzo prosty wózek w obsłudze, dziś przyszedł...składaliśmy go godzinę !!!!!
Z tego co wiem to heparyny nie trzeba odstawiac jakos wczesniej - wystarczy że w dzien cc nie weźmiesz.
Ja wczoraj źle wbiłam i do wieczora leciała mi z miejsca wkłucia krew a teraz mam mega-siniora
I jeszcze się poskarżę - JAK JA NIECIERPIĘ WYPŁYWAJĄCEJ LUTEINY!
Może pomyślicie że szerzę herezję, ale ciąży mi ta ciąża, zwłaszcza na psychice. Chcę już być po, z moim dzieciusiem, i żebyśmy mogli wychodzić z ďomu chociaż na 20 minut dziennie
Nasza bryka ciągle w kartonie - tak zajmuje mniej cennej przestrzeni. Wyślij nam fotę swojego -
Nika, kochana długo walczysz ze sterydami. Przypomnij jakie miałaś nk ? I ile tego bierzesz ? Z cytokinami było wszystko Ok ? U mnie skóra powoli, bardzo powoli powraca do normalności, ale wciąż mam pryszcze / grudki w okolicach żuchwy
Tez mi się wydawało, ze nie trzeba odstawiać heparyny, ale panią dr widziałam trochę zaniepokoiło to łożysko. Może to nie jest takie zwykle cięcie ? W sumie dr B ostanio powiedział, ze woli sto cesarek zwykłych niż jedna z przodującym. Grunt to szczerość
Rozkładaj brykę! Później złożysz. Ja jeszcze popatrzę na swoją i później składam, może nie całkowicie, ale częściowo.
Oto ona
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4bb88693be6e.jpgAśka32 lubi tę wiadomość
-
Czaderski ten wózek. I jakąs taką zmyślną tę torbę na zakupy ma. Nie widziałam jeszcze takiego w terenie, a na bank bym zapamiętała, bo ja odkąd się dowiedziałam o ciąży to bacznie obserwuję jak się komu co popycha
W mnie NK urosło z 8 do 18% - organizm bardzo agresywnie zareagował na ciążę, zresztą tak jak przewidziała dr Su nz podst. wyników histopatologicznych z poronienia.
Najpierw miałam 15 mg Encortonu, a od 20 do 30 tc mam takie profilaktyczne 5 mg. Nie mogę się doczekać końca sterydów! Już teraz mniej mi tego syfu wyskakuje niż przy 15 mg, ale i tak nie jest fajnie.
Cytokiny badałam tylko przed ciążą i były w granicach normy - może nie szałowe, ale też nie takie żeby je było trzeba ustawiać lekami.
Przy przodującym nie ma łożyska jako bufora - zaraz pod skórą jest worek z dzieckiem. A jak lożysko jest tak tradycyjnie - na przedniej ścianie, to mozna ciachać beztrosko, więc może dlatego oni wolą tak? Ale będziesz w dobrych rękach i wszystko pójdzie sprawnie -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ciasteczko77 wrote:Dziękuje Dziewczyny za odp
to czyli poczekać najpierw na skierowanie (czyli nie dzwonić jeszcze umawiać)
W invicta na NFZ robią dobrze ? Ja zaczęłam 6 tc - chyba jeszcze za wcześnie dzwonić i umawiać ?
Mokka - ale fajna brykajaki to model ??
LAURA -
nick nieaktualnyHałasianka wrote:Tak wylicz sobie kiedy zaczniesz 12 tydz i się umów to wtedy będzie miejsce. Polecam dr Brzóske z invikty, prowadziłam tam pierwsza ciąże i niej a koleżanka jest w 3ciej ciąży teraz i wszystkie u niej prowadzi. Super lekarz.
A co musi być na skierowaniu ??
Ja na razie mam umówioną wizytę u dr Ciecieląg... szukam lekarza do ciąży
Nie mam pojęcia kogo .. -
StaraczkaNika wrote:Czaderski ten wózek. I jakąs taką zmyślną tę torbę na zakupy ma. Nie widziałam jeszcze takiego w terenie, a na bank bym zapamiętała, bo ja odkąd się dowiedziałam o ciąży to bacznie obserwuję jak się komu co popycha
W mnie NK urosło z 8 do 18% - organizm bardzo agresywnie zareagował na ciążę, zresztą tak jak przewidziała dr Su nz podst. wyników histopatologicznych z poronienia.
Najpierw miałam 15 mg Encortonu, a od 20 do 30 tc mam takie profilaktyczne 5 mg. Nie mogę się doczekać końca sterydów! Już teraz mniej mi tego syfu wyskakuje niż przy 15 mg, ale i tak nie jest fajnie.
Cytokiny badałam tylko przed ciążą i były w granicach normy - może nie szałowe, ale też nie takie żeby je było trzeba ustawiać lekami.
Przy przodującym nie ma łożyska jako bufora - zaraz pod skórą jest worek z dzieckiem. A jak lożysko jest tak tradycyjnie - na przedniej ścianie, to mozna ciachać beztrosko, więc może dlatego oni wolą tak? Ale będziesz w dobrych rękach i wszystko pójdzie sprawnie
U mnie nk bylo 12%, pozniej 14%, ale cytokiny mega skopane. Z kolei na początku miałam 20 mg Encortonu, później zaczęłam schodzić, bardzo powoli, o 2,5 mg, i jakoś od chyba połowy lipca nie biorę w ogole.
Nie dopytywałam, dlaczego nie lubi cięcia takiego jak będzie u mnie, bo już wystarczyło mi co powiedział.
Całą drogę powrotną i tak panikowałam.
Ciasteczko77, to Mima Xari
-
Ciasteczko77 wrote:Ale to dr do prowadzenia ciąży ? Czy badań pren?
A co musi być na skierowaniu ??
Ja na razie mam umówioną wizytę u dr Ciecieląg... szukam lekarza do ciąży
Nie mam pojęcia kogo ..
A skąd jesteś ?
-
nick nieaktualny
-
Tak się martwilam owu a ovufrien wyznaczył na 16dc tylko niestety ostatnie współżycie 3 dni przed.
III. 2016r - początek starań
VI.2017r. - Gameta Gdynia
Jajowody drożne
Niepłodność idiopatyczna
08.01.2018 - cb
09-12.2018 3podejscia IUI
04.2019 - start IVF długi protokół - nieudany
17.07.2019 - start IVF krótki protokół
29.07.2019 - PUNKCJA, mamy 4❄️ blastki
VII. 2019 - VI. 2020 4 transfery - 1 cb
V-VII. 2021 - 2 podejście do IVF - 6 mrozaczkow (3x4.1.1, 1x4.1.2, 1x3.1.1, 1x3.2.2)
14.02.2022 -5 FET-10dpt-262,5 U/I, 12 dpt-603 U/I, 16 dpt-3162,9 U/I, 22 dpt-24847,9 U/I, 26dpt-55594,4 U/I
22.03.2022 jest ❤️ CRL 1,63cm
11.04.2922 CRL 4,2cm
23.06.2022 USG połówkowe - wszystko ok - chłopiec 452gr. -
Ciasteczko77 wrote:Gdańsk
Wózek super - ale cena wow6 tyś widzę ..
Polecany jest B. z Gdyni oraz pani dr L również z Gdyni.
Z kolei z Gdańska dr G. ale jeździłam na usg prenatalne i połówkowe i jest super ! Wydaje mi się, że też prowadzi ciąże -
nick nieaktualnymokka wrote:Polecany jest B. z Gdyni oraz pani dr L również z Gdyni.
Z kolei z Gdańska dr G. ale jeździłam na usg prenatalne i połówkowe i jest super ! Wydaje mi się, że też prowadzi ciążeja tych skrótów nie rozszyfruje
To z jakiś klinik lekarze ? -
Sorry, z przyzwyczajenia pisałam.
Pan dr B-Boćkowski, pracuje na klinicznej, Pani dr L-Leszczyńska również z klinicznej.
Pan dr G- Grzybowski pracował kiedyś na klinicznejCiasteczko77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ciasteczko77 wrote:Dzieki - musze poczytać
)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2018, 11:30
LAURA