Gameta Gdynia
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny polecilyscie mi Mezyk. Dzis u nie bylam bo udalo mi sie wyrwac szybki termin.
Wszystko jest super! Przeplywy sie poprawily. Zapytałam sie, czy za kilka tygodni znow moze byc nie ok ale powiedziała, ze to sie wszystko dopiero wyksztalca i raczej już powinno być tylko dobrze -mowila podbnie jak Eszkilu.
Dziekuje Wam bardzo-cieszyć pelna geba to ja sie bede po kilku poprawnych wizytach. Ale jestem duzo spokojniejsza teraz i poczekam sobie cierpliwe na wizyte u mojego gina
Na polowkowych wszystko ok. Chlop jak dąb - 90 centyl. Czeka mnie kolejny ciekawy poródpierwszy syn 4150 mial
Ciasteczko777, Lunitari, Justyna87, Aśka32, agm, Lenonki, Pini lubią tę wiadomość
-
Lena, Staraczko dziękuję za podpowiedzi! Zapisuję sobie wszystko. No i chyba jutro wyciągnę torbę i trochę już popakuję. Wszystko ładowałyście w jedną torbę? Czy dla was i maleństwa oddzielnie?
Staraczko, ja jeszcze mam pytanie, na któe chyba kiedys nie odpowiedziałaś, albo ja odpowiedź przeoczyłam. Nie rodziłaś ze znieczuleniem prawda? Dlaczego? Bo ja jestem bardzo nastawiona na poród sn, ale nie wyobrażam sobie jednak bez znieczulenia. A moje koleżanki ktore ostatnio rodziły, też był tak nastaione na znieczulenie, a ostatecznie go nie miały. Czemu tak się dzieje ja was pytam?
Ja po wizycie u diabetologa żyję! Może dlatego, że dzisiaj wyjątkowo przyjął mnie facet, a nie kobieta i trochę żartował z tej mojej "diety". Tak czy siak mówi, że to wizyta ostrzegawcza i że mam już zrezygnować całkowicie z tych ciężkich rzeczy. Także mam swoją kolejną szansę na poprawęTym razem muszę wziąć to do siebie, żeby mi ta cukrzyca nie została po ciąży.
Takajedna, wzruszyłam się jak czytam o Twoim ryczeniuGratuluję maleństwa!!! Trzymajcie się zdrowo! A jak się czujesz? Boli?
Pini ty szczesliwa chudzino!Ciasteczko777, taka_jedna lubią tę wiadomość
08.2016 poronienie - 6tc
12.2017-02.2018 I, II, III IUI ;(
05.2018 ivf (21.05 punkcja, 26.06. transfer)
Beta: 7dpt -32,35, 9 dpt - 68,74, 11 dpt -183,60, 13 dpt -524,20, 15 dpt -1038
16.03.2019 synek na świecie ❤️
25.04.2023 transfer-beta 0
29.05.2023 transfer
7dpt beta 66,70
9 dpt beta 163
16 dpt beta 2351, widoczny pęcherzyk ciążowy
18 dpt beta 4700
28 dpt jest ❤️ -
Marysia, dobrze, że obeszło się bez opierdzielu u diabetologa
Zestresowałaś mnie tą torbą. Ja to myślałam, żeby się pakować w lutym... Mogę Tobie napisać co wiem ze szkoły rodzenia na temat toreb i znieczulenia. Pakujemy się we dwie lub trzy torby, bo dużo tego wszystkiego będzie, więc i wielką torbę byś musiała brać. 1 na poród (pierwsze ubranka dla dziecka, jedzenie dla Was, wspomagacze porodu), 2 na pobyt i ewentualnie 3 na wyjście. Jeśli mąż będzie z Tobą podczas porodu, to położna doradziła, żeby 2 torba czekała w samochodzie i jak poród się skończy to mąż zabierze tą 1 i przyniesie 2. A co do znieczulenia to nie może być za duże rozwarcie i musi być dostępny anastezjolog, a na większości oddziałów pracuje tylko do 15:00
Środa: Hana wizyta, Pini wizyta, Marzenka prenatalne u M. o 16:40
Czwartek: Ciasteczko diabetolog, Anovi crio
Piątek: Lenonki usg III trymestru u M. o 17:30
Sobota: Bazylkove crioPCOS + IO
05.2017 - początek starań
08.2017 - puste jajo płodowe
03.2019 👶
03.2021 👶 -
Jej dziewczyny, dziękuję za miłe słowa
Anovi właśnie śmieją sie że mam brzuch od kebabów a nie że ciążaale kebab w brzuchu się tak nie wierci
Marysia mnie tez ciekawi to znieczulenie. W ogóle czytałam że od stycznia wchodzą nowe przepisy/zasady/prawa dla kobiet w ciąży, rodzących i w połogu. Coś odnośnie wyboru położnej tam było i znieczulenia. Też cos o testach na depresję poporodowa
Anovi lubi tę wiadomość
-
Ja rodzilam w Redlowie, chyba w pierwszym roku jak weszlo to nowe postanowienie (2015), ze w kazdym szpitalu musi byc mozliwosc rodzenia ze znieczuleniem i co? Nico
Ordynator Redlowa powiedzial wowczas, ze nowe przepisy Ministerstwa zdrowia to jedno a jego możliwości to drugie. Nie ma kasy, nie ma anestezjologa, nie ma znieczulenia. 3 lata temu słyszałam jakies mity o anestezjologu za dnia miedzy 8 a 16 ale nie spotkałam nikogo z redlowa kto by dostał takie znieczulenie
Z tego co wiem teraz tez nie ma takiej opcji. Na stronie szpitala tez brak info o możliwości zzo.
Reszta szpitali w 3city raczej ma (?????) ale dostać znieczulenie tez czasem nie jest prosto. Musisz je dostac w odpowiednim momencie - czasem zwlekaja, czasem jest za pozno, słyszałam, ze to tez spowalnia akcje porodowa itp itd.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2019, 22:55
-
Lenonki, a zbierasz się powoli do prania ubranek? Co do pakowania się do szpitala to sama nie wiem jak to rozwiązać. Mąż generalnie chce być przy porodzie, ale jak akcja rozwinie się dużo przed terminem, to niestety może być jeszcze za granicą. Także chyba wezmę dwie torby -na poród i pobyt a drugą na wyjście. Z drugiej strony, jeśli pakujesz się w trzy, to chyba ta na poród będzie jakaś mini mini, co? Koszula, woda, coś do przegryzienia i tyle?
Ja jutro piorę torby i chociaż parę rzeczy wrzucę
A jakie macie komody z przewijakami?
Omg, jestem przerażona tym co piszecie o znieczuleniu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 00:11
08.2016 poronienie - 6tc
29.05.2023 transfer
7dpt beta 66,70
9 dpt beta 163
18 dpt beta 4700
28 dpt jest ❤️ -
Marysia, dowiedz się wcześniej o tego anastezjologa w swoim szpitalu, żebyś mogła się nastawić. Jest jeden (a może i więcej?) minusów zzo, tak jak napisała 4 me, może się wydłużyć 2 okres porodu z 2 do 3 h. W torbie do porodu mam wypisane: dokumenty, koszula, ręcznik, klapki, żel pod prysznic (nie ten, który lubisz bo potem źle się będzie kojarzył...), skarpetki, przekąski, woda, herbata w termosie, rzeczy dla małego, a dla męża jedzenie, picie, wygodne ubranie, klapki i rozpinana koszula do kangurowania. Już sobie wyobrażam tych wszystkich facetów krążących po oddziale w dresach, koszulach i klapkach
Ubranka piorę na bieżąco, ale normalnie z naszymi ubraniami, w zwykłym płynie. W takim dzieciowym chcę je wyprać w lutym i wtedy też wyprasuję. Chyba nie będę ich prała aż 2 razy w preparacie dziecięcym.
Przy okazji, jest super promka na płyny i proszki do prania.
https://www.feedo.pl/wyniki-wyszukiwania/lovela/
Dziewczyny, polecacie Lovele czy jakieś inne detergenty? Czy używa się płynu do płukania, ale ustawia podwójne płukanie, żeby najpierw ubranka się zmiękczyły, a potem przepłukały czystą wodą?PCOS + IO
03.2019 👶
03.2021 👶 -
Jeśli znieczulenie rzeczywiscie działa to nie mam nic przeciwko, żeby się jakaz faza porodu wydłużyła
Rzeczy dla męża praktyczne, ale mnie rozbawiły, brzmią jak przygotowania do nocy filmowej w domu
A co do preparatów do prania to ja już kupiłam, lovele własnie.
Lenonki, a Ty masz kupioną już komodę z przewijakiem?
Laktator powinnam spakować? A co jeśli nie bede miała pokarmu?
A czym się róznia pampersy premium care od new baby-dry?
Ale spamuje!Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 00:33
08.2016 poronienie - 6tc
29.05.2023 transfer
7dpt beta 66,70
9 dpt beta 163
18 dpt beta 4700
28 dpt jest ❤️ -
Marysia90 wrote:Jeśli znieczulenie rzeczywiscie działa to nie mam nic przeciwko, żeby się jakaz faza porodu wydłużyła
Rzeczy dla męża praktyczne, ale mnie rozbawiły, brzmią jak przygotowania do nocy filmowej w domu
A co do preparatów do prania to ja już kupiłam, lovele własnie.
Lenonki, a Ty masz kupioną już komodę z przewijakiem?
Laktator powinnam spakować? A co jeśli nie bede miała pokarmu?
A czym się róznia pampersy premium care od new baby-dry?
Ale spamuje!
Niestety dla dziecka przedluzenie jakiejkolwiek fazy porodu poza fizjologiczna jej dlugosc nie jest zbytnio korzystneZnieczulenie moze, ale nie musi nic wydluzac.
Laktator warto miecPolozne pokaza, jak uzywac
Choc w szpitalach sa laktatory, ale czesto sa do nich kolejki.
Pokarm tak czy siak pojawi sie, ale tu wazna jest czestosc przystawiania dziecka do cyca
Premium care nie smierdza chemia, sa biale i milsze, mniej sztywne. New baby dry sa zielone we wzorki, sztywne, pachna domestosem zmieszanym z proszkiem do prania, ale lepiej sie „trzymaja” pupy.
4me lubi tę wiadomość
Gameta Gdynia od 2016 r. -
Ja mojego męża nie przebierałam. On już wcześniej kupił sobie ten fizelinowy fartuszek i go woził w aucie, tak zeby sprawnie dołączyć do mnie na porodówce.
Koszula do kangurowania to tylko przy cc. Po porodzie sn maż dostaje dziecko już ubrane i nie musi mieć nagiego torsu.
Pamiętajcie żeby w zestawie dla dziecka był też rożek, pampersik i czapeczka.
Na porodówkę warto zabrać klapki pod prysznic, żel, ręcznik. Duuużo wody. Pomadkę do ust. Dobrze mieć też maszynkę do golenia. Niby kazda chce się ogolić sama przed szpitalem, ale różnie to może wyjść.
Na porodówkę można zabrać zwykłą reklamówkę - ważne żeby wszystko potrzebne było pod ręką, bo po porodzie jest zamieszanie ze zbieraniem tych rzeczy z sali.
Rzeczy na wyjście - ciuchy dla ciebie i kombinezon, fotelik dla dziecka może dowieźć mąż, ale dobrze to naszykować samej w domu.
Marysiu, ale ja wzięłam zzo. Po przebiciu pęcherza ból był już mega i poprosiłam. Zanim zaczęło działać to było najgorsze pół godziny mojego życia. Co ciekawe, po podaniu akcja przyspieszyła, więc parłam jeszcze zanim zaczęło działać.
A nie chciałam wcześniej zzo i miałam nadzieję że się obejdzie, bo mam 2 przeciwwskazania - leki na zakrzepicę i zwyrodnienie kręgosłupa lędźwiowego. Ale bolało tak że miałam gdzieś ewentualne późniejsze problemy. Ogólnie polecam zzo.
Lenonki lubi tę wiadomość
-
Dziękuję Wam Dziewczyny, Kochane jesteście
Pini, taka laska z Ciebie, że szok! Ja to chyba teraz już mam taki brzuchA jeszcze maaaaasa czasu przede mną. No i dostałam OPRy od dr, że waga za szybko przyrasta. Ale ja i tak zarzekam się, że oni mają wagę popsutą
Ja w domu ważę 60 kg, a pielęgniarka wpisała mi 61,5! (oczywiście ważyła w butach i ubraniach, a że jestem przeziębiona to miałam na sobie 3 warstwy ciuchów)... Eee tam, później będę się tym martwić.
Hemoglobina i erytrocyty lecą w dół na łeb na szyję, już zaopatrzyłam się w buraki, szpinak, cytrynę i żurawinę - będę robić soczki. Weź człowieku o tej porze roku znajdź jarmuż... eh.
No i wysokie PH moczu znowu, więc przykaz zwiększenia wit C w diecie.
Ja już powoli zaczynam kompletować ciuszki, wszystko jest takie piękne, że trzeba mocno MOCNO się ograniczać, żeby nie wykupić całego sklepu!
2014.06. - start
2016.02.10 - 9tc Aniołek :*
JA: nied. tarczycy, hiperprolaktynemia, PAI-1 4G + Czynnik V R2 hetero, NK: 24%->8%, CD4/CD8: 2,90, AMH:3,5, ANA+, HSG - ok, Histeroskopia - usunięcie polipa, biopsja endo-ok, katiotypy-ok,
ON: fragmentacja 6%, HBA 78%
14.09.18 - 1x IUI (1 pęcherzyk)
11.10.18 - 2x IUI (3 pęcherzyki) - udało się! Mamy dwa MaluchyZostała z nami Jedna Kruszyna :* Drugi Aniołku, patrz na nas z góry [*]
19.06.19 - Julia 2600g 54cm - nasz wyczekany Skarb! -
nick nieaktualnyKinga
To jest właśnie sezon na jarmuzmożesz kupić spokojnie paczkowany i już umyty - ja biorę zawsze w Tesco... mój hit to jajecznica z jarmużem
Fakt - u lekarzy też zawsze mnie waza w butach ciuchach itp - same buciory to prawie 1 kg (a może i 1 kg)... porada - chodź zawsze tak samo ubrana
Jadę do lab ... łeb mi pęka i to juz 2 dzień ..
Lenonki - Ty juz masz torby gotowe, a ja nawet zakupów nie zrobiłam .. Ojoj ... ale 3 toreb nie wezmę (podręczna jak do samolotu i to 1)-jakby co to M chyba dowiezie ..
Dziewczyny - czy Wy robicie hybrydę i zostawiacie do porodu ? Czy mogę iść do kosmetyczki na oczyszczanie/ moja zaufana nie chce mi zrobic nawet kwasów migdał bo niby nie wolno -
Kinga, Ty masz ciezej, bo nie znasz plci
Masz jakies przeczucie? Promki potrwaja jeszcze z miesiac, to moze sie juz ukierunkujecie
Instynktownie wyczuwam Kobietkę
Mialam hybryde, ale oba 4-te palce przezroczysta z malym wzorkiemTak mozna, jakby trzeba bylo zalozyc pulsoksymetr (on reaguje z hemoglobina, wiec zadnych kolorow). Mamaginekolog tez pisala o tym jakis czas temu
Gameta Gdynia od 2016 r. -
nick nieaktualnyEszkilu wrote:Ciasteczko, a jakie oczyszczanie? Manualne?
Nie robilabym zadnych zabiegow podrazniajacych, jak masz sklonnosc do przebarwien to z ciazowymi hormonami nawet w zimie mozna zrobic sobie kuku
Ale moja kosmetyczka jest antynie zrobi mi
Lenonki wiem, że robiła
A hybryda na stopy - tzn tam tez mysi być czysty paznokieć ?bo wiem że dłonie ale czy stopy ?
-
Ciasteczko, ja właśnie nie planuję jeszcze pakować toreb. Nawet nie mam co w nie włożyć
Jestem daleko w polu z przygotowaniami.
Marysiu, od kilku dni szukam przewijakaByłam wczoraj w ikei i Gulliver wydaje mi się ogromny, a Sniglar jest z surowego drewna, więc chyba ciężko będzie go czyścić (w ikei cała górna część była aż czarna od łap klientów). Znalazłam też ciekawy patent http://www.mylittlenest.pl/2016/04/pan-przewijak-czyli-jak-uatwic-sobie.html. Co do pieluszek to słyszałam dobre opinie o bambusowych z Rossmanna i Dada z Biedro. Kurde kiedyś dziewczyny pisały, które pieluchy polecają, a ja nie zapisałam i teraz nie pamiętam
Rozważam przewijak (albo nakładkę + przewijak) nakładany na komodę. Któraś z Was taki ma?Ciasteczko777 lubi tę wiadomość
PCOS + IO
03.2019 👶
03.2021 👶 -
Ja moge polecic Ceba Caro. Bardzo wygodny. Choć ostatnio przewijam na dywanie uzywajac podkladów
U nas Dada sie nie sprawdziły. Bambusowe sa super i teraz używamy - moim zdaniem lepsze niz Pampki, mają mocniejsze rzepy. Dobre są też Bambo Nature ekologiczne, ale drogie i raczej nie na początek, tylko jak ilosc zuzytych pieluch się zmniejszy
Gameta Gdynia od 2016 r.