X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Hiperstymulacja OHSS
Odpowiedz

Hiperstymulacja OHSS

Oceń ten wątek:
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 21 marca, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate@@ wrote:
    Asia, ja dostałam 🐒 po 4 dniach, również hiperstymulacja. Byłam w szoku!

O kurcze to mega szybko, a jak u Ciebie w ogóle sytuacja ? Jajniki doszły do siebie ?

Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 17%, cross match 28,5%, allo mlr 0%

Starania naturalne od 01/2021
    Poronienie zatrzymane 9/12 tc 11/2021 💔

Starania w klinice od 2023
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 7 tc 💔
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 21 marca, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:
    Mi klinika to zleciła, ponoć przy OHSS jest ryzyko niewydolności wątroby i nerek, no i coś u mnie ta wątroba szwankuje, ale nie wiem na jak poważne to jest i czy mam się zacząć martwić. A po jakim czasie po punkcji dostałyście @?
    Ja 7 dni, punkcje miałam w sobotę, okres w kolejna sobotę, jeszcze na duphastonie.

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer 11.10.2024
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️
    20 dpt zarodek z akcja serca ❤️‍🔥
    35 dpt 1.73 cm człowieczka

preg.png
  • Kate@@ Autorytet

Wysłany: 21 marca, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:
    O kurcze to mega szybko, a jak u Ciebie w ogóle sytuacja ? Jajniki doszły do siebie ?

Wiesz co, po miesiączce, w 6dc byłam na USG u mojego ex gina, który robi je bardzo porządnie i wtedy były jeszcze bardzo powiększone i widać było pozapadane pęcherzyki. Powiedział, że dobrze zrobiliśmy, że nie podchodzimy z marszu do transferu tylko czekamy cykl, zasugerował, że jajniki mogą nawet dłużej dochodzić do siebie. Na ostatniej wizycie już w klinice lekarz nic nie mówił o jajnikach ale on robi usg ekspresowo 🤯

👩🏻
    36 lat, PCOS; AMH 6.82; niedoczynność tarczycy
    🧑🏻
    39 lat, MSOME 0% plemników pierwszej klasy, 1% plemników drugiej klasy; ruchliwość i ilość poniżej normy

2021 - rozpoczęcie starań
    11.2023 - histeroskopia -> stan zapalny endometrium
    2.2024 - punkcja (27 🥚 pobrano -> 21 🥚 zapłodniono -> powstało 8 ❄️ -> embrace dla połowy); hiperstymulacja

❄️2 zdrowe 6AB & 5AB
    ❄️4 nieprzebadane, 1 nieinformatywny

4.2024 - transfer ❄️ 6AB - beta 0 💔
    7.2024 - transfer ❄️ 4AB - cb 💔

28.08.2024 - transfer ❄️ 5AB (acard, neoparin, encorton, intralipid, accofil, relanium, UTM):

6 dpt bHCG 42,2; 8 dpt bHCG 99,1;
    10 dpt bHCG 269; 12 dpt bHCG 869;
    14 dpt bHCG 2352; 26 dpt CRL 0,73cm, jest 💓

1. prenatalne - ryzyka niskie, CRL 6,74cm
    🩵 it's a boy 🩵

preg.png
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 21 marca, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate@@ wrote:
    Wiesz co, po miesiączce, w 6dc byłam na USG u mojego ex gina, który robi je bardzo porządnie i wtedy były jeszcze bardzo powiększone i widać było pozapadane pęcherzyki. Powiedział, że dobrze zrobiliśmy, że nie podchodzimy z marszu do transferu tylko czekamy cykl, zasugerował, że jajniki mogą nawet dłużej dochodzić do siebie. Na ostatniej wizycie już w klinice lekarz nic nie mówił o jajnikach ale on robi usg ekspresowo 🤯

Rozumiem, czyli teraz zrobiliście jeden nowy cykl przerwy i dopiero w 2 cyklu po punkcji będziecie podchodzić do transferu ? U mnie pewnie też tak będzie, bo na dzień dzisiejszy jajniki nadal mają po 7 cm i też były jeszcze pozapadane pęcherzyki, a widzę, że już rozkręca się miesiączka, bo plamię już na czerwono, więc nie ma szans, żeby się to zmieniło. Trochę mi szkoda, bo późnej kwiecień/maj mamy dwa wyjazdy, więc pewnie też nie zebra się to z transferem, ale jak trzeba to trzeba.

Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 17%, cross match 28,5%, allo mlr 0%

Starania naturalne od 01/2021
    Poronienie zatrzymane 9/12 tc 11/2021 💔

Starania w klinice od 2023
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 7 tc 💔
  • Kate@@ Autorytet

Wysłany: 21 marca, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:
    Rozumiem, czyli teraz zrobiliście jeden nowy cykl przerwy i dopiero w 2 cyklu po punkcji będziecie podchodzić do transferu ? U mnie pewnie też tak będzie, bo na dzień dzisiejszy jajniki nadal mają po 7 cm i też były jeszcze pozapadane pęcherzyki, a widzę, że już rozkręca się miesiączka, bo plamię już na czerwono, więc nie ma szans, żeby się to zmieniło. Trochę mi szkoda, bo późnej kwiecień/maj mamy dwa wyjazdy, więc pewnie też nie zebra się to z transferem, ale jak trzeba to trzeba.

Dokładnie, mnie lekarz trochę uprzedził, że to tak będzie wyglądać przy takiej ilości pęcherzyków. Punkcję miałam 12 lutego, po 4 dniach dostałam miesiączkę i ten cykl trwa do dziś, niedługo powinien się zacząć nowy i to będzie ten transferowy. Trzeba dać organizmowi czas by doszedł do siebie bo się napracował. Brawo za wynik, piękny!

👩🏻
    36 lat, PCOS; AMH 6.82; niedoczynność tarczycy
    🧑🏻
    39 lat, MSOME 0% plemników pierwszej klasy, 1% plemników drugiej klasy; ruchliwość i ilość poniżej normy

2021 - rozpoczęcie starań
    11.2023 - histeroskopia -> stan zapalny endometrium
    2.2024 - punkcja (27 🥚 pobrano -> 21 🥚 zapłodniono -> powstało 8 ❄️ -> embrace dla połowy); hiperstymulacja

❄️2 zdrowe 6AB & 5AB
    ❄️4 nieprzebadane, 1 nieinformatywny

4.2024 - transfer ❄️ 6AB - beta 0 💔
    7.2024 - transfer ❄️ 4AB - cb 💔

28.08.2024 - transfer ❄️ 5AB (acard, neoparin, encorton, intralipid, accofil, relanium, UTM):

6 dpt bHCG 42,2; 8 dpt bHCG 99,1;
    10 dpt bHCG 269; 12 dpt bHCG 869;
    14 dpt bHCG 2352; 26 dpt CRL 0,73cm, jest 💓

1. prenatalne - ryzyka niskie, CRL 6,74cm
    🩵 it's a boy 🩵

preg.png
  • aleks.123 Autorytet

Wysłany: 21 marca, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:
    Aa to tak normalnie jakby po owulacji, a graniczny tzn minimalny czy maksymalny ? Bo ja jestem 6 dni po i zaczęłam plamić na brązowo mimo brania dupka.

Maksymalny. Więc oczywiście już miałam zawał jak było 13 dni od punkcji a @ ani śladu xd

👩 95 PCOS, niedrożny prawy jajowód, Hashimoto, mutacja PAI, brak 3 kirów implantacyjnych
    🧑🏻‍🦱 84 brak plemników w nasieniu, wada genetyczna

Starania od 2020

2023 - 4 IUI nasieniem dawcy, jedna ciąża biochemiczna 💔

Styczeń 2024 - start procedury ivf, krótki protokół ovaleap+mensinorm
    30.01.2024 - punkcja, 8 dojrzałych 🥚 zapładniamy 6, mamy 1 ❄️ 4.2.2
    2.04. Transfer nieudany

26.07. 2024 - start 2. procedury, 10 komórek- zarodków brak 💔
  • Bambi28! Przyjaciółka

Wysłany: 9 września, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,

co prawda już napisałam o tym w innym miejscu, ale to chyba najbardziej odpowiedni wątek.

Małam stymulację i punkcję w poprzednim cyklu (ponad 20 pęcherzyków). Zarodki zamrożone. Po punkcji zaczęły się niepokojące objawy w żyłach w nodze, więc przyjmuję heparynę. Dodatkowo dzisiaj miałam wizytę kontrolną (2gi dzień kolejnego cyklu po stymulacji) i okazało się, że jajniki wciąż powiększone i płyn w macicy, więc transfer nie odbędzie się w tym cyklu…

Trochę się podłamałam, nie wiem co o tym myśleć… Czy Wasze objawy długo się utrzymywały? Czy któraś z Was musiała odczekać dłużej niż jeden pełny cykl po punkcji do czasu cyklu z transferem?

starania naturalne >2 lata

👩🏻 '94
    niedoczynność tarczycy
    10.2023 sonoHSG - jajowody obustronnie niedrożne
    12.2023 histeroskopia - jajowody udrożnione
    08.2024 start IVF
    Euthyrox, Neoparin
    akupunktura 💆🏻‍♀️

🧔🏻‍♂️'92 ✅

08.2024 punkcja
    1x❄️ po PGT-A

transfer odroczony o 2 cykle
    28.10.2024 FET + EG 🤞🏻♥️
    6 dpt ⏸️ | 7 dpt 95,3 | 10 dpt 361 | 15 dpt 3851
  • Yahu Autorytet

Wysłany: 10 września, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bambi28! wrote:
    Cześć Dziewczyny,

co prawda już napisałam o tym w innym miejscu, ale to chyba najbardziej odpowiedni wątek.

Małam stymulację i punkcję w poprzednim cyklu (ponad 20 pęcherzyków). Zarodki zamrożone. Po punkcji zaczęły się niepokojące objawy w żyłach w nodze, więc przyjmuję heparynę. Dodatkowo dzisiaj miałam wizytę kontrolną (2gi dzień kolejnego cyklu po stymulacji) i okazało się, że jajniki wciąż powiększone i płyn w macicy, więc transfer nie odbędzie się w tym cyklu…

Trochę się podłamałam, nie wiem co o tym myśleć… Czy Wasze objawy długo się utrzymywały? Czy któraś z Was musiała odczekać dłużej niż jeden pełny cykl po punkcji do czasu cyklu z transferem?

Ja co prawda nie miałam powiększonych jajników ani płynu w macicy, ale na usg lekarz stwierdził, że endometrium jest pogrubiałe i niejednorodne i zobaczył polipa. Zlecił histeroskopię (dwa miesiące po stymulacji), po histero powiedział, że trzeba wyciszyć endometrium zastrzykami w kolejnym cyklu, albo nawet dwóch. Trochę spanikowałam, a w międzyczasie wyszły mi inne problemy zdrowotne, więc do kliniki nie wróciłam przez kolejne cztery miesiące. Po tym czasie na USG powiedział, że wszystko wygląda wzorowo, więc wychodzi na to, że z czasem się samo unormowało. W międzyczasie leczyłam SIBO, byłam na ścisłej diecie, więc myślę, że całokształt trybu życia, diety, supli „naprawił” endo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września, 18:31

Bambi28! lubi tę wiadomość

Starania od 09.20
    05.21 GynCentrum→ 03.23 Angelius Katowice

Ona
    →92', AMH 3,58 (07.21)→ 3,15 (04.22)→1,65 (08.23),
    ❌ V R2 - hetero / MTHFR-hetero / PAI-1 homo / dominacja estrogenowa / BIRADS-3 (02.2024) → BIRADS-2 (08.2024)
    ✔️ kariotyp / V Leiden / protrombina

On
    → 89',
    ❌ azoospermia (06.21)😭 / kolejne badania - kryptozoospermia 😪 / ŻPN I st. → laparoskopia 05.22 (brak poprawy)
    ✔️ genetyka / kariotyp / hormony

Plan i realizacja:
    → 09.23 I PICSI → 8🥚→7xMII→ 2❄️(5 doba)✔️
    → transfer odroczony (ryzyko OHSS)❌
    →17.10.24 - I FET, 2BC, CN:
    Encorton 1x 10, Neoparin 1x 0,4, Besins 3x 200;
    bHCG: 7dpt 28,1 mIU/ml; prog 36,51 ng/mL | 9dpt 29,4 mIU/ml | 11dpt 8,1 mIU/ml 💔
    → II FET - ...?

Losie bądź łaskawy 🙏
  • Daisy90 Ekspertka

Wysłany: 16 września, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Czy któraś z Was, tak jak ja, zmaga się z nadmierną reakcją organizmu,na stymulację?
    Pierwsza punkcja 74 oocyty, druga 95....oczywiście przez to są one albo niedojrzałe albo nieprawidłowe. Nie mam już za bardzo pomysłu na siebie...

👨- ciężki OAT ❌

👩🏼‍ - AMH 7,26
    - PCOS ❌️

1 IVF VI.2024 ❌️ - brak zarodków
    2 IVF IX.2024 🙏
1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ