X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Hiperstymulacja OHSS
Odpowiedz

Hiperstymulacja OHSS

Oceń ten wątek:
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 21 marca, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate@@ wrote:
    Asia, ja dostałam 🐒 po 4 dniach, również hiperstymulacja. Byłam w szoku!

O kurcze to mega szybko, a jak u Ciebie w ogóle sytuacja ? Jajniki doszły do siebie ?

🌱Rozpoczęcie starań 01/2021
    👼🏻 Poronienie 9/12 tc 11/2021 💔

Moje ♡ 𝑊𝑒𝑟𝑜𝑛𝑖𝑘𝑎 04.2011
    ———————————————————
    Od 2023 KLINIKA W NL
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 7 tc 💔
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 21 marca, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:
    Mi klinika to zleciła, ponoć przy OHSS jest ryzyko niewydolności wątroby i nerek, no i coś u mnie ta wątroba szwankuje, ale nie wiem na jak poważne to jest i czy mam się zacząć martwić. A po jakim czasie po punkcji dostałyście @?
    Ja 7 dni, punkcje miałam w sobotę, okres w kolejna sobotę, jeszcze na duphastonie.

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️
    20 dpt zarodek z akcja serca ❤️‍🔥

preg.png
  • Kate@@ Autorytet

Wysłany: 21 marca, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:
    O kurcze to mega szybko, a jak u Ciebie w ogóle sytuacja ? Jajniki doszły do siebie ?

Wiesz co, po miesiączce, w 6dc byłam na USG u mojego ex gina, który robi je bardzo porządnie i wtedy były jeszcze bardzo powiększone i widać było pozapadane pęcherzyki. Powiedział, że dobrze zrobiliśmy, że nie podchodzimy z marszu do transferu tylko czekamy cykl, zasugerował, że jajniki mogą nawet dłużej dochodzić do siebie. Na ostatniej wizycie już w klinice lekarz nic nie mówił o jajnikach ale on robi usg ekspresowo 🤯

👩🏻
    35 lat, PCOS; AMH 6.82; niedoczynność tarczycy
    🧑🏻
    39 lat, MSOME 0% plemników pierwszej klasy, 1% plemników drugiej klasy; ruchliwość i ilość poniżej normy

2021 - rozpoczęcie starań
    11.2023 - histeroskopia -> stan zapalny endometrium
    2.2024 - punkcja (27 🥚 pobrano -> 21 🥚 zapłodniono -> powstało 8 ❄️ -> embrace dla połowy); hiperstymulacja

❄️2 zdrowe 6AB & 5AB
    ❄️4 nieprzebadane, 1 nieinformatywny

4.2024 - transfer ❄️ 6AB - beta 0 💔
    7.2024 - transfer ❄️ 4AB - cb 💔

28.08.2024 - transfer ❄️ 5AB (acard, neoparin, encorton, intralipid, accofil, relanium, UTM):

6 dpt bHCG 42,2; 8 dpt bHCG 99,1;
    10 dpt bHCG 269; 12 dpt bHCG 869;
    14 dpt bHCG 2352; 26 dpt CRL 0,73cm, jest 💓

1. prenatalne - ryzyka niskie, CRL 6,74cm

preg.png
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 21 marca, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate@@ wrote:
    Wiesz co, po miesiączce, w 6dc byłam na USG u mojego ex gina, który robi je bardzo porządnie i wtedy były jeszcze bardzo powiększone i widać było pozapadane pęcherzyki. Powiedział, że dobrze zrobiliśmy, że nie podchodzimy z marszu do transferu tylko czekamy cykl, zasugerował, że jajniki mogą nawet dłużej dochodzić do siebie. Na ostatniej wizycie już w klinice lekarz nic nie mówił o jajnikach ale on robi usg ekspresowo 🤯

Rozumiem, czyli teraz zrobiliście jeden nowy cykl przerwy i dopiero w 2 cyklu po punkcji będziecie podchodzić do transferu ? U mnie pewnie też tak będzie, bo na dzień dzisiejszy jajniki nadal mają po 7 cm i też były jeszcze pozapadane pęcherzyki, a widzę, że już rozkręca się miesiączka, bo plamię już na czerwono, więc nie ma szans, żeby się to zmieniło. Trochę mi szkoda, bo późnej kwiecień/maj mamy dwa wyjazdy, więc pewnie też nie zebra się to z transferem, ale jak trzeba to trzeba.

🌱Rozpoczęcie starań 01/2021
    👼🏻 Poronienie 9/12 tc 11/2021 💔

Moje ♡ 𝑊𝑒𝑟𝑜𝑛𝑖𝑘𝑎 04.2011
    ———————————————————
    Od 2023 KLINIKA W NL
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 7 tc 💔
  • Kate@@ Autorytet

Wysłany: 21 marca, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:
    Rozumiem, czyli teraz zrobiliście jeden nowy cykl przerwy i dopiero w 2 cyklu po punkcji będziecie podchodzić do transferu ? U mnie pewnie też tak będzie, bo na dzień dzisiejszy jajniki nadal mają po 7 cm i też były jeszcze pozapadane pęcherzyki, a widzę, że już rozkręca się miesiączka, bo plamię już na czerwono, więc nie ma szans, żeby się to zmieniło. Trochę mi szkoda, bo późnej kwiecień/maj mamy dwa wyjazdy, więc pewnie też nie zebra się to z transferem, ale jak trzeba to trzeba.

Dokładnie, mnie lekarz trochę uprzedził, że to tak będzie wyglądać przy takiej ilości pęcherzyków. Punkcję miałam 12 lutego, po 4 dniach dostałam miesiączkę i ten cykl trwa do dziś, niedługo powinien się zacząć nowy i to będzie ten transferowy. Trzeba dać organizmowi czas by doszedł do siebie bo się napracował. Brawo za wynik, piękny!

👩🏻
    35 lat, PCOS; AMH 6.82; niedoczynność tarczycy
    🧑🏻
    39 lat, MSOME 0% plemników pierwszej klasy, 1% plemników drugiej klasy; ruchliwość i ilość poniżej normy

2021 - rozpoczęcie starań
    11.2023 - histeroskopia -> stan zapalny endometrium
    2.2024 - punkcja (27 🥚 pobrano -> 21 🥚 zapłodniono -> powstało 8 ❄️ -> embrace dla połowy); hiperstymulacja

❄️2 zdrowe 6AB & 5AB
    ❄️4 nieprzebadane, 1 nieinformatywny

4.2024 - transfer ❄️ 6AB - beta 0 💔
    7.2024 - transfer ❄️ 4AB - cb 💔

28.08.2024 - transfer ❄️ 5AB (acard, neoparin, encorton, intralipid, accofil, relanium, UTM):

6 dpt bHCG 42,2; 8 dpt bHCG 99,1;
    10 dpt bHCG 269; 12 dpt bHCG 869;
    14 dpt bHCG 2352; 26 dpt CRL 0,73cm, jest 💓

1. prenatalne - ryzyka niskie, CRL 6,74cm

preg.png
  • aleks.123 Autorytet

Wysłany: 21 marca, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:
    Aa to tak normalnie jakby po owulacji, a graniczny tzn minimalny czy maksymalny ? Bo ja jestem 6 dni po i zaczęłam plamić na brązowo mimo brania dupka.

Maksymalny. Więc oczywiście już miałam zawał jak było 13 dni od punkcji a @ ani śladu xd

👩 95 PCOS, niedrożny prawy jajowód, Hashimoto, mutacja PAI, brak 3 kirów implantacyjnych
    🧑🏻‍🦱 84 brak plemników w nasieniu, wada genetyczna

Starania od 2020

2023 - 4 IUI nasieniem dawcy, jedna ciąża biochemiczna 💔

Styczeń 2024 - start procedury ivf, krótki protokół ovaleap+mensinorm
    30.01.2024 - punkcja, 8 dojrzałych 🥚 zapładniamy 6, mamy 1 ❄️ 4.2.2
    2.04. Transfer nieudany

26.07. 2024 - start 2. procedury, 10 komórek- zarodków brak 💔
  • Bambi28! Przyjaciółka

Wysłany: 9 września, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,

co prawda już napisałam o tym w innym miejscu, ale to chyba najbardziej odpowiedni wątek.

Małam stymulację i punkcję w poprzednim cyklu (ponad 20 pęcherzyków). Zarodki zamrożone. Po punkcji zaczęły się niepokojące objawy w żyłach w nodze, więc przyjmuję heparynę. Dodatkowo dzisiaj miałam wizytę kontrolną (2gi dzień kolejnego cyklu po stymulacji) i okazało się, że jajniki wciąż powiększone i płyn w macicy, więc transfer nie odbędzie się w tym cyklu…

Trochę się podłamałam, nie wiem co o tym myśleć… Czy Wasze objawy długo się utrzymywały? Czy któraś z Was musiała odczekać dłużej niż jeden pełny cykl po punkcji do czasu cyklu z transferem?

starania naturalne >2 lata

👩🏻 '94
    niedoczynność tarczycy
    10.2023 sonoHSG - jajowody obustronnie niedrożne
    12.2023 histeroskopia - jajowody udrożnione
    08.2024 start IVF
    Euthyrox, Neoparin
    akupunktura 💆🏻‍♀️

🧔🏻‍♂️'92 ✅

08.2024 punkcja
    1x❄️ po PGT-A

transfer odroczony o 2 cykle
    28.10.2024 FET + EG 🤞🏻♥️
    6 dpt ⏸️ | 7 dpt 95,3 | 10 dpt 361 | 15 dpt 3851
  • Yahu Autorytet

Wysłany: 10 września, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bambi28! wrote:
    Cześć Dziewczyny,

co prawda już napisałam o tym w innym miejscu, ale to chyba najbardziej odpowiedni wątek.

Małam stymulację i punkcję w poprzednim cyklu (ponad 20 pęcherzyków). Zarodki zamrożone. Po punkcji zaczęły się niepokojące objawy w żyłach w nodze, więc przyjmuję heparynę. Dodatkowo dzisiaj miałam wizytę kontrolną (2gi dzień kolejnego cyklu po stymulacji) i okazało się, że jajniki wciąż powiększone i płyn w macicy, więc transfer nie odbędzie się w tym cyklu…

Trochę się podłamałam, nie wiem co o tym myśleć… Czy Wasze objawy długo się utrzymywały? Czy któraś z Was musiała odczekać dłużej niż jeden pełny cykl po punkcji do czasu cyklu z transferem?

Ja co prawda nie miałam powiększonych jajników ani płynu w macicy, ale na usg lekarz stwierdził, że endometrium jest pogrubiałe i niejednorodne i zobaczył polipa. Zlecił histeroskopię (dwa miesiące po stymulacji), po histero powiedział, że trzeba wyciszyć endometrium zastrzykami w kolejnym cyklu, albo nawet dwóch. Trochę spanikowałam, a w międzyczasie wyszły mi inne problemy zdrowotne, więc do kliniki nie wróciłam przez kolejne cztery miesiące. Po tym czasie na USG powiedział, że wszystko wygląda wzorowo, więc wychodzi na to, że z czasem się samo unormowało. W międzyczasie leczyłam SIBO, byłam na ścisłej diecie, więc myślę, że całokształt trybu życia, diety, supli „naprawił” endo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września, 18:31

Bambi28! lubi tę wiadomość

Starania od 09.20
    05.21 GynCentrum→ 03.23 Angelius Katowice

Ona
    →92', AMH 3,58 (07.21)→ 3,15 (04.22)→1,65 (08.23),
    ❌ V R2 - hetero / MTHFR-hetero / PAI-1 homo / dominacja estrogenowa / BIRADS-3 (02.2024) → BIRADS-2 (08.2024)
    ✔️ kariotyp / V Leiden / protrombina

On
    → 89',
    ❌ azoospermia (06.21)😭 / kolejne badania - kryptozoospermia 😪 / ŻPN I st. → laparoskopia 05.22 (brak poprawy)
    ✔️ genetyka / kariotyp / hormony

Plan i realizacja:
    → 09.23 I PICSI → 8🥚→7xMII→ 2❄️(5 doba)✔️
    → transfer odroczony (ryzyko OHSS)❌
    →17.10.24 - I FET, 2BC, CN:
    Encorton 10, Neoparin 0,4, Besins 200;
    bHCG: 7dpt 28,1 mIU/ml; prog 36,51 ng/mL | 9dpt 29,4 mIU/ml | 11dpt 8,1 mIU/ml 💔
    → II FET - 12.2024?

Losie bądź łaskawy 🙏
  • Daisy90 Ekspertka

Wysłany: 16 września, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Czy któraś z Was, tak jak ja, zmaga się z nadmierną reakcją organizmu,na stymulację?
    Pierwsza punkcja 74 oocyty, druga 95....oczywiście przez to są one albo niedojrzałe albo nieprawidłowe. Nie mam już za bardzo pomysłu na siebie...

👨- ciężki OAT ❌

👩🏼‍ - AMH 7,26
    - PCOS ❌️

1 IVF VI.2024 ❌️ - brak zarodków
    2 IVF IX.2024 🙏
1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ