Forum Starając się z pomocą medyczną Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
Odpowiedz

Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.

Oceń ten wątek:
  • Kornelia 86 Znajoma
    Postów: 26 17

    Wysłany: 17 maja 2017, 12:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bardzo proszę Was o pomoc :)

    mamy stwierdzona niepłodność idiopatyczna ,starania 1,5 roku narazie naturalnie, ale że nie wierze w idiopatie postanowiłam sprawdzic immunulogie i tu wyszły jakieś kwiatki , wizyte kontrolna u doc. Paśnika mam dopiero 05.06 i do tego czasu to zejde na zawał więc mam ogromną prośbe do Was ... zerknijcie proszę na moje wyniki co myślicie ??? co dalej , jestem załamana :( na razie mam tylko te wyniki czekam jeszcze na resztę

    Ocena cytokin i współczynnika Th1 / Th2
    Interferon gamma ↓ 107,00 pg/ml 290,0 — 1050,0
    Czynnik martwicy nowotworu 899,00 pg/ml 320,0 — 1380,0
    Interleukina 10 ↓ 655,00 pg/ml 1530,0 — 3830,0
    Interleukina 4 30,00 pg/ml 20,0 — 120,0
    Interleukina 5 ↓ <20 pg/ml 20,0 — 95,0
    Interleukina 2 ↑ 67,00 pg/ml 20,0 — 45,0
    Wskaźnik IFN/IL4 ↓ 3,60 ratio 47,3 — 135,8
    Wskaźnik TNF/IL4 29,90 ratio 3,2 — 31,2
    Wskaźnik IFN/IL10 ↓ 0,20 ratio 1,1 — 2,8
    Wskaźnik TNF/Il10 ↑ 1,40 ratio 0,2 — 0,5


    Test IMK (MultiTest)
    Limfocyty T % 75,0 % 60,0 — 82,0
    Limfocyty B % 12,0 % 7,0 — 23,0
    Limfocyty helper CD3+/CD4+ % 43,0 % 30,0 — 51,0
    Limfocyty supresor CD3+/CD8+ % 26,5 % 19,0 — 39,0
    Współczynnik (h/s) CD4/CD8 1,6 ratio 0,8 — 2,5
    Komórki NK % (CD3-/CD16+56+) 11,0 % 7,0 — 24,0

  • jasmina6 Autorytet
    Postów: 1170 808

    Wysłany: 17 maja 2017, 12:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musisz prosić o interpretacje cytokin inne dziewczyny bo ja ich nie miałam zleconych. NK mam wyższe ale ja mam zlecone szczepienia ze względu na 0 mlr. Nie załamuj się bo przed Tobą wizyta, przygotuj sobie wszystkie pytania i ze swojego doświadczenia radzę Ci prześledzić ten wątek bo mi czytając go przyszło do wyjaśnienia z 15 kwestii. Przy pierwszych trzech szczepieniach poszłam na żywioł i teraz żałuje.

    3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • jasmina6 Autorytet
    Postów: 1170 808

    Wysłany: 17 maja 2017, 12:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arleta co to pessor?

    3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1043 399

    Wysłany: 19 maja 2017, 11:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kornelia 86 wrote:
    Dziewczyny bardzo proszę Was o pomoc :)
    Ocena cytokin i współczynnika Th1 / Th2

    Interferon gamma bardzo ładny im niżej tym lepiej. Czynnik martwicy mógłby być niższy, ale tragedii nie ma. Niestety interleukina 10 jest niziutka, a ona odpowiada w głównej mierze za tłumienie odporności względem zarodka więc ten wynik trzeba koniecznie poprawić. Interleukina 5 też nisko, co jest powodem do niepokoju. Z kolei interleukina 2 powinna być duuuużo niższa, ale na to są leki:) Co do komórek NK to najlepiej mieć ich 8% lub mniej, ale pomaga na to intralipid tak samo, jak na przywrócenie równowagi wśród cytokin. Plus leki oczywiście lub szczepienia. Zadecyduje lekarz. To tak pokrótce. Ja póki co zaczynam leczyć się lekami plus wlewy.

    AgnieszkaH
    33 lata
    Starania od 2014r. (HSG, Laparoskopia, Histeroskopia, Biopsja, Scratching)
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    FET - a któż to wie...???
    Nierówna walka z ureaplasma od 2015r - czas ją w końcu wygrać!!!

    Problemy: immunologia, cienkie endometrium, słabe komórki, nadkrzepliwość, PCO, zrosty, polip, mięśniak itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2, allo MLR 47%
  • Agataa29 Koleżanka
    Postów: 159 18

    Wysłany: 19 maja 2017, 13:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kornelia 86 wrote:
    Dziewczyny bardzo proszę Was o pomoc :)

    mamy stwierdzona niepłodność idiopatyczna ,starania 1,5 roku narazie naturalnie, ale że nie wierze w idiopatie postanowiłam sprawdzic immunulogie i tu wyszły jakieś kwiatki , wizyte kontrolna u doc. Paśnika mam dopiero 05.06 i do tego czasu to zejde na zawał więc mam ogromną prośbe do Was ... zerknijcie proszę na moje wyniki co myślicie ??? co dalej , jestem załamana :( na razie mam tylko te wyniki czekam jeszcze na resztę

    Ocena cytokin i współczynnika Th1 / Th2
    Interferon gamma ↓ 107,00 pg/ml 290,0 — 1050,0
    Czynnik martwicy nowotworu 899,00 pg/ml 320,0 — 1380,0
    Interleukina 10 ↓ 655,00 pg/ml 1530,0 — 3830,0
    Interleukina 4 30,00 pg/ml 20,0 — 120,0
    Interleukina 5 ↓ <20 pg/ml 20,0 — 95,0
    Interleukina 2 ↑ 67,00 pg/ml 20,0 — 45,0
    Wskaźnik IFN/IL4 ↓ 3,60 ratio 47,3 — 135,8
    Wskaźnik TNF/IL4 29,90 ratio 3,2 — 31,2
    Wskaźnik IFN/IL10 ↓ 0,20 ratio 1,1 — 2,8
    Wskaźnik TNF/Il10 ↑ 1,40 ratio 0,2 — 0,5


    Test IMK (MultiTest)
    Limfocyty T % 75,0 % 60,0 — 82,0
    Limfocyty B % 12,0 % 7,0 — 23,0
    Limfocyty helper CD3+/CD4+ % 43,0 % 30,0 — 51,0
    Limfocyty supresor CD3+/CD8+ % 26,5 % 19,0 — 39,0
    Współczynnik (h/s) CD4/CD8 1,6 ratio 0,8 — 2,5
    Komórki NK % (CD3-/CD16+56+) 11,0 % 7,0 — 24,0
    Hej:)
    Powiem Ci coś żadna z nas tak na prawdę nie potrafi prawidłowo zinterpretować tych wyników. Ja po odebraniu swoich długo ślęczałam przy komputerze i próbowałam coś rozszyfrować. Nie da się. Czekaj cierpliwie na wizytę. Doc Paśnik to cudowny człowiek. Byłam razem z mężem na wizycie u niego 16 maja. Bardzo miły, przyjazny. Wizyta trwała ok. pół godziny. Przejrzał wszystkie wynik jakie mieliśmy wykonywane od samego początku leczenia do teraz. Nastawiałam się na szczepienia a koniec końców okazało się, że fakt moje wyniki może i są podwyższone, ale nie kwalifikuje się jeszcze do szczepień. Kazał zrobić wlewy przed transferem z intralipidu w celu zmniejszenia komórek NK. Tyle. Nikogo nie słuchaj bo na prawdę można niepotrzebnie się zmartwić. Powodzenia

    Adzia
  • Flowwer Autorytet
    Postów: 11449 12939

    Wysłany: 19 maja 2017, 17:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ktoraś pomoże mi zintepretować moje wyniki bo nawet nie wiem które to NK w %
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/71b1079b7c46.jpg

    kjmni09k3h9ob9x5.png
    112 cs o syna, 15 lat walki !!
    Provita-Paliga
    NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
    Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
    ⛄⛄⛄
  • ooolccciaaa Koleżanka
    Postów: 94 18

    Wysłany: 20 maja 2017, 09:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MariaElena wrote:
    I jak się czujesz po drugim szczepieniu? :)

  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1043 399

    Wysłany: 20 maja 2017, 09:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flowwer wrote:
    Czy ktoraś pomoże mi zintepretować moje wyniki bo nawet nie wiem które to NK w %

    Masz 20,15% komórek NK, czyli z pewnością za dużo. Sam stosunek limfocytów TH/TS też jest za wysoki, bo wynosi 2,30, dlatego warto zrobić jeszcze test CBA, aby mieć większy wgląd w sytuację. Ja przy podobnych wynikach nie byłam w stanie utrzymać ciąży, ale wyniki jak zawsze wynikami a natura swoje:)

    AgnieszkaH
    33 lata
    Starania od 2014r. (HSG, Laparoskopia, Histeroskopia, Biopsja, Scratching)
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    FET - a któż to wie...???
    Nierówna walka z ureaplasma od 2015r - czas ją w końcu wygrać!!!

    Problemy: immunologia, cienkie endometrium, słabe komórki, nadkrzepliwość, PCO, zrosty, polip, mięśniak itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2, allo MLR 47%
  • PolaMinka Autorytet
    Postów: 374 151

    Wysłany: 20 maja 2017, 09:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kornela też 5 jestem u Paśnika i też mam rozjechany test CBA.
    https://zapodaj.net/c442971ef72b0.jpg.html
    Robiony 2,5 tyg po leczeniu sterydowym więc pewnie dzisiaj co niektóre wartości wyglądały by jeszcze inaczej.

    Aga fajnie, że już działacie z leczeniem. Trzymam kciuki <3

    b71c39983e8062f47b2c9285f223e4ae.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1043 399

    Wysłany: 20 maja 2017, 09:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    PolaMinka wrote:
    Kornela też 5 jestem u Paśnika i też mam rozjechany test CBA.
    https://zapodaj.net/c442971ef72b0.jpg.html
    Robiony 2,5 tyg po leczeniu sterydowym więc pewnie dzisiaj co niektóre wartości wyglądały by jeszcze inaczej.

    Aga fajnie, że już działacie z leczeniem. Trzymam kciuki <3

    A jakie miałaś leki? Co dalej planujesz? Szczepienia?

    AgnieszkaH
    33 lata
    Starania od 2014r. (HSG, Laparoskopia, Histeroskopia, Biopsja, Scratching)
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    FET - a któż to wie...???
    Nierówna walka z ureaplasma od 2015r - czas ją w końcu wygrać!!!

    Problemy: immunologia, cienkie endometrium, słabe komórki, nadkrzepliwość, PCO, zrosty, polip, mięśniak itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2, allo MLR 47%
  • Flowwer Autorytet
    Postów: 11449 12939

    Wysłany: 20 maja 2017, 11:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gdzie na Śląsku można ten test CBA wykonać ?
    Jasmina widzę że Ty też w Provita :)

    kjmni09k3h9ob9x5.png
    112 cs o syna, 15 lat walki !!
    Provita-Paliga
    NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
    Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
    ⛄⛄⛄
  • MariaElena Koleżanka
    Postów: 37 9

    Wysłany: 20 maja 2017, 13:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ooolccciaaa wrote:
    I jak się czujesz po drugim szczepieniu? :)
    Ooolcia czuje sie tak samo jak po pierwszym. Czyli swedzenie guzki i ogolna nietykalnosc rąk. Napisalam do Ciebie na priv, zerknij ;)

    Trombofilka, brak hamowania, ana
    3 aniołki
  • kassik Autorytet
    Postów: 260 219

    Wysłany: 20 maja 2017, 15:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flowwer wrote:
    A gdzie na Śląsku można ten test CBA wykonać ?
    Jasmina widzę że Ty też w Provita :)

    W Synevo można zrobić test CBA.

    Endometrioza III stopnia, niedrożność jajowodów, immunologia.
    od 2014; 5 IMSI, ponad 12 transferów, 5 poronień.
  • Scarlet Debiutantka
    Postów: 6 7

    Wysłany: 20 maja 2017, 22:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wiem że tonący brzytwy się chwyta ale ja uważam ze te szczepienia są trochę naciągane :-( Co do Dr Paśnika tez mam mieszane uczucia.
    W dwie ciąże zaszłam naturalnie w 1 cyklu starań dzieci zdrowe o trzecią starałam się ponad rok .Zrobiliśmy z M wszelkie możliwe badania włącznie z histeroskopią .Zdecydowaliśmy się na inseminacje niestety bez powodzenia.Lekarz prowadzący pokierował nas do immunologa trafiałam do Dr Sydora który uznał po wstępnych badaniach ze wszystko w porządku i szczepienia absolutnie nie są mi potrzebne.Dr Paśnk zlecił zbadać cytoikny oraz mlr które były całkiem niezłe a mimo wszystko zalecił szczepienia .Szczepiłam się 3 krotnie bez rezultatu w postaci ciązy. Dr Paśnik powiedział ze w naszym przypadku absolutnie odradza immunosupresje.Minał kolejny rok podjęliśmy decyzję o in vitro niestety pomimo świetnych zakroków oraz endo nie powiodło się .Wówczas dr Paśnik nagle zmienił zdanie i zalecił immunosupresję oraz kolejne 2 krotne doszczepienie czyli tak na prawdę on sam działa po omacku raz kategorycznie coś poleca za moment poodejmuje zupełnie sprzeczne leczenie.Niestety to jest nasza odporność nie powinnyśmy z nią aż tak eksperymentować.Kiedy zupełnie odpusciłam całą tą immunosupresję , szczepienia i inne procedury zaszłam w ciążę naturalnie :-)

    Bella93, ania8306, Flowwer lubią tę wiadomość

    Scarlet
  • Flowwer Autorytet
    Postów: 11449 12939

    Wysłany: 20 maja 2017, 22:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarlet dajesz nam nadzieję !!!
    Czasem to się dzieje z opóźnionym zapłonem.

    kjmni09k3h9ob9x5.png
    112 cs o syna, 15 lat walki !!
    Provita-Paliga
    NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
    Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
    ⛄⛄⛄
  • jasmina6 Autorytet
    Postów: 1170 808

    Wysłany: 21 maja 2017, 07:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flowwer wrote:
    A gdzie na Śląsku można ten test CBA wykonać ?
    Jasmina widzę że Ty też w Provita :)
    Tak:) u kogo sie leczysz jeśli można wiedzieć ?
    Ja jutro śmigam na pierwsze pullowane i zobaczymy, przy okazji chce wejść do Paśnika i zapytać o intralipid...

    3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • Flowwer Autorytet
    Postów: 11449 12939

    Wysłany: 21 maja 2017, 08:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:
    Tak:) u kogo sie leczysz jeśli można wiedzieć ?
    Ja jutro śmigam na pierwsze pullowane i zobaczymy, przy okazji chce wejść do Paśnika i zapytać o intralipid...
    Od roku dr Juraszek ale od lipca pierwsza wizyta u Paliga przed IVF chcę skonsultować z nią moje wyniki.
    Nie mam pojęcia do jakiego immunologa się zapisać może podpowiecie ? Wolę coś robić w tej kwestii bo czas ucieka a pierwszej młodości nie jestem i fakt 15 lat biegania po doktorach mnie męczy.

    kjmni09k3h9ob9x5.png
    112 cs o syna, 15 lat walki !!
    Provita-Paliga
    NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
    Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
    ⛄⛄⛄
  • triss Autorytet
    Postów: 2031 2309

    Wysłany: 21 maja 2017, 09:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zostalo mi po leczeniu kilka butelek intralipidu do odsprzedania. Jeśli któraś chętna zapraszam na priv

  • ania8306 Autorytet
    Postów: 1990 1035

    Wysłany: 21 maja 2017, 09:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:
    Ja jutro śmigam na pierwsze pullowane i zobaczymy, przy okazji chce wejść do Paśnika i zapytać o intralipid...

    Jutro nie ma lekarza, miałam mieć wizytę i odwołali... Podobno cały tydzień nie będzie...

    km5sdf9h71ekp5yd.png
    7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo.
  • Flowwer Autorytet
    Postów: 11449 12939

    Wysłany: 21 maja 2017, 10:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    triss wrote:
    Dziewczyny zostalo mi po leczeniu kilka butelek intralipidu do odsprzedania. Jeśli któraś chętna zapraszam na priv
    Możesz napisać swoją historię leczenia? Widzę suwaczek gratuluję!!

    kjmni09k3h9ob9x5.png
    112 cs o syna, 15 lat walki !!
    Provita-Paliga
    NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
    Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
    ⛄⛄⛄
‹‹ 101 102 103 104 105 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Układ immunologiczny a problemy z płodnością, czyli czym jest niepłodność immunologiczna

Układ immunologiczny, czyli inaczej odpornościowy ma niebagatelny wpływ na płodność. Niekiedy czynniki immunologiczne mogą być bezpośrednią przyczyną niepłodności. Czy problemy z implantacją zarodka albo nawracającymi poronieniami mogą być wywołane przez czynniki immunologiczne? W jakich przypadkach rozważyć konsultację ze specjalistą - immunologiem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego