X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
Odpowiedz

Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.

Oceń ten wątek:
  • Madziula83 Koleżanka
    Postów: 73 2

    Wysłany: 16 sierpnia, 19:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda25 wrote:
    Tylko nie wiem, czy u Ciebie akurat immunologia jest problemem, a sama wizyta u lekarza bez badan to jest chyba slaby pomysl. Badania sa drogie.
    Mi sie wydaje, ze u Ciebie jakosc komorek trzeba poprawic i ewentualnie przed transferem jakies badanie z immunogii zrobic, zeby wiedziec, czy no encorton i intralipid brac. Ale podstawa sa komorki. Krzywa cukrowa, panel tarczycowy.

    A masz jakies objawy immunologiczne, typu bole stawow, siniaki, obrzeki lydek, skurcze lydek?

    Hej wyslalam zaproszenie do przyjaciółek.
    Jestem tutaj nowa.Niesttey po 3 stratach.Chcialabym się dowiedzieć coś więcej na temat badań z immunologi.
    Robilam MTFHR mam Pai oraz 1298 heterozygocie.
    Tak jak piszesz pojawiaj mi się siniaki, skurcze łydkę jeśli nie przyjmuje magnezu.
    Jakie na początku robic badania?

  • Lexi3001 Debiutantka
    Postów: 15 2

    Wysłany: 16 sierpnia, 21:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kulka wrote:
    Mogę zapytać czy jesteś zadowolona z wizyt u pani doktor?

    Ciężko stwierdzić. Byłam u niej na 1 wizycie z mężem. Trwała około godzinę, przepytała mnie prawie o wszystko. Naprawdę bardzo wnikliwy wywiad. Zleciła masę badan które teraz wykonuje i na kolejna wizytę jestem umówiona na początku września. Pani doktor ma ogromna wiedzę, kilka spraw nam wytłumaczyła.

  • Kulka Koleżanka
    Postów: 45 12

    Wysłany: 17 sierpnia, 08:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexi3001 wrote:
    Ciężko stwierdzić. Byłam u niej na 1 wizycie z mężem. Trwała około godzinę, przepytała mnie prawie o wszystko. Naprawdę bardzo wnikliwy wywiad. Zleciła masę badan które teraz wykonuje i na kolejna wizytę jestem umówiona na początku września. Pani doktor ma ogromna wiedzę, kilka spraw nam wytłumaczyła.
    Dzięki. Ja właśnie byłam na jednej wizycie i mam mieszane uczucia 😉

  • gosinka Przyjaciółka
    Postów: 114 86

    Wysłany: 18 sierpnia, 09:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny 😊

    Przepraszam, że się tak wstrzelę w wątek, ale mam pytanie dotyczące badań subpopulacji limfocytów i cytokin.
    Jestem po 1 nieudanym ET, a chwilę przed kwalifikacją do FET. Dostałam właśnie wyniki badań immuno i zaniepokoiły mnie dwa z nich:

    % komórek NK - 5% (norma 5.6-31)
    ogólna ilość komórek NK jest w normie 0.10G/I

    TNF-alfa 15 000 fg/ml (norma 1920)

    Poza tymi dwiema wartościami wszystkie inne są w normie - i w panelu cytokin i w limfocytach.

    Z szybkiej analizy już wiem, że jest stan zapalny w organizmie. Podpowiecie mi proszę z własnego doświadczenia coś więcej? Czy transfer będzie odroczony? Czy konieczne będzie podanie leków? Czy możliwe jest zdiagnozowanie przyczyny takiego stanu zapalnego?

    Z góry dziękuję i ściskam 😘

    👩 88'- niedoczynność tarczycy, jajowody drożne, kariotyp prawidłowy, AMH 1, 56, TNF-alfa 15000, pozostałe cytokiny w normie, subpopulacja limfocytów w normie, ANA 2 ujemne

    👦 83' - znacząco obniżone parametry nasienia, morfologia 2%, fragmentacja DNA 33%, kariotyp prawidłowy

    Starania o pierwsze dziecko od 09.2020
    3 IUI w 2022 ❌

    27.05.22 start protokół długi IVF
    24.06.22 Gonapeptyl + Menopur 300j. + suple
    07.07.22 Punkcja:
    3 cumulusy -> 2 dojrzałe 🥚 -> 2 zapłodnione

    12.07.22
    ET blastka 4.2.2

    6dpt beta 8.6
    10dpt beta 1.1 :(

    05.10.22
    FET blastka 3.1.2
    encorton, acard, accofil, prograf

    6dpt beta 0.5
    10dpt beta 6.4
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 sierpnia, 10:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosinka wrote:
    Hej Dziewczyny 😊

    Przepraszam, że się tak wstrzelę w wątek, ale mam pytanie dotyczące badań subpopulacji limfocytów i cytokin.
    Jestem po 1 nieudanym ET, a chwilę przed kwalifikacją do FET. Dostałam właśnie wyniki badań immuno i zaniepokoiły mnie dwa z nich:

    % komórek NK - 5% (norma 5.6-31)
    ogólna ilość komórek NK jest w normie 0.10G/I

    TNF-alfa 15 000 fg/ml (norma 1920)

    Poza tymi dwiema wartościami wszystkie inne są w normie - i w panelu cytokin i w limfocytach.

    Z szybkiej analizy już wiem, że jest stan zapalny w organizmie. Podpowiecie mi proszę z własnego doświadczenia coś więcej? Czy transfer będzie odroczony? Czy konieczne będzie podanie leków? Czy możliwe jest zdiagnozowanie przyczyny takiego stanu zapalnego?

    Z góry dziękuję i ściskam 😘

    Masz jakieś bóle stawów, siniaki często? Zęby wyleczone? Jak wysoko masz anty tpo tarczycowe?
    Nie wiem czy lekarz z kliniki sam da Ci leki czy będzie Cię wysyłał do immunologa.
    Przy takim tnf dorobiłabym Ana3 może znajdą grupę stanu zapalnego albo chociaż Ana2 ale jeśli wyjdzie dodatni to i tak lekarz zleci Ana3.

  • gosinka Przyjaciółka
    Postów: 114 86

    Wysłany: 18 sierpnia, 10:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    stara Staraczka wrote:
    Masz jakieś bóle stawów, siniaki często? Zęby wyleczone? Jak wysoko masz anty tpo tarczycowe?
    Nie wiem czy lekarz z kliniki sam da Ci leki czy będzie Cię wysyłał do immunologa.
    Przy takim tnf dorobiłabym Ana3 może znajdą grupę stanu zapalnego albo chociaż Ana2 ale jeśli wyjdzie dodatni to i tak lekarz zleci Ana3.

    Zęby kompleksowo wyleczone 2 lata temu, regularne przeglądy.
    ATPO <9IU/ml
    Ból stawów owszem. Jestem umówiona do reumatologa.

    Od pół roku walczę też z objawami alergii skórnej. Dermatolog nie zdiagnozował przyczyny, okulista również (zmiany na powiekach), a leczenie objawowe nie przynosi skutku.

    Dziękuję za odpowiedź 😘

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia, 11:01

    👩 88'- niedoczynność tarczycy, jajowody drożne, kariotyp prawidłowy, AMH 1, 56, TNF-alfa 15000, pozostałe cytokiny w normie, subpopulacja limfocytów w normie, ANA 2 ujemne

    👦 83' - znacząco obniżone parametry nasienia, morfologia 2%, fragmentacja DNA 33%, kariotyp prawidłowy

    Starania o pierwsze dziecko od 09.2020
    3 IUI w 2022 ❌

    27.05.22 start protokół długi IVF
    24.06.22 Gonapeptyl + Menopur 300j. + suple
    07.07.22 Punkcja:
    3 cumulusy -> 2 dojrzałe 🥚 -> 2 zapłodnione

    12.07.22
    ET blastka 4.2.2

    6dpt beta 8.6
    10dpt beta 1.1 :(

    05.10.22
    FET blastka 3.1.2
    encorton, acard, accofil, prograf

    6dpt beta 0.5
    10dpt beta 6.4
  • martuska09 Autorytet
    Postów: 955 276

    Wysłany: 21 sierpnia, 20:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ktore miały immunoglobuliny z Ukrainy-czy jak chce kupić 4 opakowania to legalnie to mogę wywieść stamtąd?

    31lat
    niedoczynność tarczycy,hashimoto,hiperprolaktynemia, io, endometrioza do kompletu🥴
    01.2021-laparoskopia
    10.2021 laparotomia z wycięciem jajowodów
    9transferów za nami ..
    1 poronienie w 8tc
    1cp
    W końcu Zmiana kliniki!
    Cdn...
    „Nie da się przyśpieszyć biegu rzeki lub wschodu słońca ani sprawić, aby drzewa rosły szybciej niż rosną. Wszystko wydarza się wtedy, gdy jest na to gotowe.”
  • calistas1 Koleżanka
    Postów: 215 4

    Wysłany: 21 sierpnia, 22:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,
    przygotowuję pracę badawczą w dziedzinie Psychologii. W badaniach skupiam się na tym, co wpływa na kondycję emocjonalną kobiet przystępujących do procedury in vitro, aby ustalić jak najbardziej efektywnie wspierać emocjonalnie grupę kobiet leczących się z powodu niepłodności. Twój udział w badaniu jest bardzo cenny, zarówno z perspektywy badawczej, jak i tej praktycznej. Dzięki Twojemu zaangażowaniu dowiem się, jak lepiej pomagać innym ludziom.
    Twoją pomoc w tym badaniu będzie dla mnie bardzo cenna. Dziękuję Ci bardzo serdecznie.

    https://forms.gle/9Z2f2GCsugid9aCp6

  • magda.lena Autorytet
    Postów: 486 227

    Wysłany: 22 sierpnia, 12:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do dziewczyn po immunosupresji, czy jak zakończyłam leki to można już wychodzić na słońce czy dopiero po jakimś czasie? ;)

    2015-2017 starania naturalne i 2x histeroskopia - usuwanie przegrody macicy
    2018-Letrozolle+ ovitrelle, sono-hsg ok
    2019 - starania naturalne, strata w 9tc
    2020-2021-clo, aromek, ovitrelle, histeroskopia
    VIII 2021- laparokopia - niedrożne jajowody,drobne ogniska endometriozy usunięte
    IX 2021-III 2022 - 2 procedury brak zarodków, wszystkie padały po 3 dobie
    V 2022 Kriobank Białystok 3 procedura - 5 ❄️❄️❄️❄️❄️
    VII 2022 - immunolog - Kir AA, brak wszystkich DS, NK 17%, Allo mlr 0%, Cross-match 46,7 %,Hla C1C2, Mąż Hla C2C2. Kariotypy ok.
    VIII 2022 - immunosupresja

    Niedoczynność, Hashi, IO,PAI homo, MTHRF - hetero
  • Paulina1106 Autorytet
    Postów: 787 664

    Wysłany: 22 sierpnia, 23:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda.lena wrote:
    Pytanie do dziewczyn po immunosupresji, czy jak zakończyłam leki to można już wychodzić na słońce czy dopiero po jakimś czasie? ;)

    Wydaje mi się, że chyba dobrze nie wystawiać się od razu na słońce. Ja czekałam miesiąc po zakończeniu leczenia (ale to nie był problem bo był grudzień- wakacje po prostu przesunęliśmy o miesiąc) i nie miałam po tym czasie żadnej niekorzystnej reakcji na słońce:) pewnie 2 tygodnie dobrze by było poczekać:)

    magda.lena lubi tę wiadomość

    👩‍💼 33
    👨‍💼 37
    starania od 04.2020

    08.2020 💔
    03.2022 7+5 Lilka 👼

    tsh😿 ➡ eutyrox
    MTFR hetero😿 ➡ folian
    PAI homo😿 ➡ acard 150
    KIR BX
    obecne: 2DS1, 2DS2, 2DS5, 3DS1
    nieobecny: 2DS3
    Cross match -25% ➡️ 2% 🎉
    Allo mlr- 37%➡️ 55,2🎉

    o co chodzi, że nie wychodzi??

    🐈 kocia mama 🐈
  • magda.lena Autorytet
    Postów: 486 227

    Wysłany: 23 sierpnia, 10:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak właśnie sobie myślę, że lepiej trochę odczekać bo chyba działanie tych leków trwa 3 miesiące ;) Dzieki ! ;)

    2015-2017 starania naturalne i 2x histeroskopia - usuwanie przegrody macicy
    2018-Letrozolle+ ovitrelle, sono-hsg ok
    2019 - starania naturalne, strata w 9tc
    2020-2021-clo, aromek, ovitrelle, histeroskopia
    VIII 2021- laparokopia - niedrożne jajowody,drobne ogniska endometriozy usunięte
    IX 2021-III 2022 - 2 procedury brak zarodków, wszystkie padały po 3 dobie
    V 2022 Kriobank Białystok 3 procedura - 5 ❄️❄️❄️❄️❄️
    VII 2022 - immunolog - Kir AA, brak wszystkich DS, NK 17%, Allo mlr 0%, Cross-match 46,7 %,Hla C1C2, Mąż Hla C2C2. Kariotypy ok.
    VIII 2022 - immunosupresja

    Niedoczynność, Hashi, IO,PAI homo, MTHRF - hetero
  • Manis Ekspertka
    Postów: 151 61

    Wysłany: 26 sierpnia, 11:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam . Dziś odebrałam wyniki Kir, lekarz dopiero za 3 tyg , czy ktoś coś mógłby powiedzieć czy tragedia 😔czy nie tak źle 😊. Halotyp:KIR: AA. Wykryto; 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm,2DL4del,
    2DS4norm,2DS4(del-22bp),3DL1,3DL2,3DL3,2DP1. Ńiewykryto: 2DL2, 2DL5gr.1, 2DL5gr.2,. 2DS1,2DS3,. 2DS2,. 2DS5, 3DS1,. 3DP1rav.

  • Krakowska Autorytet
    Postów: 3531 3449

    Wysłany: 26 sierpnia, 14:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manis wrote:
    Witam . Dziś odebrałam wyniki Kir, lekarz dopiero za 3 tyg , czy ktoś coś mógłby powiedzieć czy tragedia 😔czy nie tak źle 😊. Halotyp:KIR: AA. Wykryto; 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm,2DL4del,
    2DS4norm,2DS4(del-22bp),3DL1,3DL2,3DL3,2DP1. Ńiewykryto: 2DL2, 2DL5gr.1, 2DL5gr.2,. 2DS1,2DS3,. 2DS2,. 2DS5, 3DS1,. 3DP1rav.

    KIR AA to ten gorszego typu. Często przy nim stosuje się Accofil.

    Manis lubi tę wiadomość

    I procedura. 7 blastocyst AA. Immunologia. Cytokiny.
    I transfer - bardzo niskie bety, puste jajo, zabieg, ciąża przeciągana do tego etapu przez kłamstwa lekarki
    II i III transfer - beta zero (intralipid)
    IV transfer - niskie bety - 44 w 9 dpt (Accofil, Equoral)
    V transfer - niskie bety od 14 dpt - 550 Accofil, Prograf
    VI i VII transfer - beta zero (Accofil, Prograf 2x)
    Po namowach lekarza - 8 transfer na immunoglobulinach. Wysokie bety od początku i leci. Ciąża to matematyka.
  • Manis Ekspertka
    Postów: 151 61

    Wysłany: 26 sierpnia, 17:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakowska wrote:
    KIR AA to ten gorszego typu. Często przy nim stosuje się Accofil.
    Ale jak widzę u Ciebie ,niestety ,to też nie zawsze pomaga 😔

  • Sarenka150 Przyjaciółka
    Postów: 72 33

    Wysłany: 26 sierpnia, 17:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manis wrote:
    Witam . Dziś odebrałam wyniki Kir, lekarz dopiero za 3 tyg , czy ktoś coś mógłby powiedzieć czy tragedia 😔czy nie tak źle 😊. Halotyp:KIR: AA. Wykryto; 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm,2DL4del,
    2DS4norm,2DS4(del-22bp),3DL1,3DL2,3DL3,2DP1. Ńiewykryto: 2DL2, 2DL5gr.1, 2DL5gr.2,. 2DS1,2DS3,. 2DS2,. 2DS5, 3DS1,. 3DP1rav.

    Dopiero zaczynam moją drogę z immunologią, także pewnie są tu dziewczyny w większym doświadczeniem, ale z tego co wiem, bo sama to przerabiałam, to DS mają znaczenie przy zagnieżdżaniu zarodka, a Ty większości DS-ów nie masz. KIR AA to ten halotyp, który jest bardziej problematyczny od Bx. Nie wyglada to super, ale immunolodzy mają wiele takich przypadków, także stosują u pacjentek leki, które umożliwiają zajście w ciąże i donoszenie jej.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia, 17:37

    Manis lubi tę wiadomość

  • Sarenka150 Przyjaciółka
    Postów: 72 33

    Wysłany: 26 sierpnia, 17:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie immunologicznie chyba wszystko jest już przebadane i niestety wszystkie wyniki prawidłowe. Mówię niestety, ponieważ mam za sobą 6 transferów, beta zawsze 0 i już brak pomysłów na szukanie przyczyny i pomocy 😭

  • Fela37 Koleżanka
    Postów: 44 12

    Wysłany: 26 sierpnia, 22:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manis wrote:
    Witam . Dziś odebrałam wyniki Kir, lekarz dopiero za 3 tyg , czy ktoś coś mógłby powiedzieć czy tragedia 😔czy nie tak źle 😊. Halotyp:KIR: AA. Wykryto; 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm,2DL4del,
    2DS4norm,2DS4(del-22bp),3DL1,3DL2,3DL3,2DP1. Ńiewykryto: 2DL2, 2DL5gr.1, 2DL5gr.2,. 2DS1,2DS3,. 2DS2,. 2DS5, 3DS1,. 3DP1rav.
    Przy immuno bada się również jako podstawa : komórki NK ( za wysokie są niekorzystne), interleukinę 10 i 2 ( ochrona zarodka i atak na niego) limfocyty CD 56 % ( atak na zarodek, musi być poniżej max.). Same kiry nie wystarczą moim zdaniem w ocenie wpłwu układu immunologcnzego na niepowodzenia....Do kogo się zapisałaś ?

    Krakowska lubi tę wiadomość

  • Krakowska Autorytet
    Postów: 3531 3449

    Wysłany: 27 sierpnia, 00:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarenka150 wrote:
    U mnie immunologicznie chyba wszystko jest już przebadane i niestety wszystkie wyniki prawidłowe. Mówię niestety, ponieważ mam za sobą 6 transferów, beta zawsze 0 i już brak pomysłów na szukanie przyczyny i pomocy 😭

    Zarodki też przebadane? Bo jak lipne to Ty sama możesz być zdrowa i nic z tego nie wyniknie.

    I procedura. 7 blastocyst AA. Immunologia. Cytokiny.
    I transfer - bardzo niskie bety, puste jajo, zabieg, ciąża przeciągana do tego etapu przez kłamstwa lekarki
    II i III transfer - beta zero (intralipid)
    IV transfer - niskie bety - 44 w 9 dpt (Accofil, Equoral)
    V transfer - niskie bety od 14 dpt - 550 Accofil, Prograf
    VI i VII transfer - beta zero (Accofil, Prograf 2x)
    Po namowach lekarza - 8 transfer na immunoglobulinach. Wysokie bety od początku i leci. Ciąża to matematyka.
  • gajaa Znajoma
    Postów: 30 2

    Wysłany: 27 sierpnia, 11:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny przychodzę z prośbą o pomoc w interpretacji wyników, bo wizytą za miesiąc, a kolejne podejście do ivf możliwe, że trafi mi się przed. Niestety nie wiem czy warto przekładać, bo mam niskie AMH i każda procedura jest u mnie na wagę złota

    Do tej pory dwa ivf i w każdej procedurze po jednym zarodku, beta niestety zawsze zero.

    Zrobiłam badania Ana 1 i 3 czysto
    P/c. przeciw kardiolipinie negatywne
    P/c. p. beta-2-glikoproteinie I negatywna

    Antykoagulant toczniowy w normie w zakresach i wynik ujemny

    I mam wyniki cytokin a tu niestety słabi tylko nie mogę doszukać się w necie czy to bardzo źle, dlatego prośba do was o pomoc

    Limfocyty T w normie
    Limfocyty B w normie

    Cd3/cd4 56% przy normie 30-51. +

    Cd3/cd8 22% przy normie 19-31

    Cd4/cd8 2,5 ratio przy normie 0,8-2,5. +

    Komórki NK 10% przy normie 7-24

    Czekam jeszcze na wyniki imk , po za tym niskim amh czynnik męski oraz lekka insulinoopornosc, reszta wyników w normie
    Kit bx i brak paru genów ale immunolog powiedział że jest bx to jest dobrze i nie ma co się przejmować brakiem genów





    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia, 12:49

  • Nelaa Koleżanka
    Postów: 74 11

    Wysłany: 27 sierpnia, 15:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, we wtorek mam badanie allo i cross match od tygodnia mam objawy lekkiego przeziębienia bardziej takie rozbicie nie ma kataru nie ma bolu gardla ani gorączki jednak coś tam czuje że się dzieje nie wiem czy nie że stresu że powinnam być zdrowa do tych badań, myślicie że przełożyć termin ? Czy któraś z Was robiła to badanie na lekkiej infekcji?

‹‹ 1640 1641 1642 1643 1644 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ