X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
Odpowiedz

Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.

Oceń ten wątek:
  • Anulek84 Autorytet

Wysłany: 1 lutego, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, czy może mi pomóc w interpretacji moich wynikow(te co mam w stopce, chodzi o immuno) Kiry. Jestem po 2 poronieniach, dostałam zalecenie aby udać się do dr Sydora, czekamy tylko na allo- mrl. Wiem, że kir AA jest najgorszy jakie leczenie jest przewidziane przy takim zestawie badań, ewentualnie na co się przygotować jeszcze. Dodam , że lekarz kazał się wstrzymać 3 miesiące z IVF ze względu, że zachodzę w ciążę naturalnie. Pozdrawiam

👩40 👨42
    02.2024 💔 (5t)
    12.2024 💔 chłopiec 👼 9t5d
    start programu IVF (09.2024)
    zespół antyfosfolipidowy 🆗 antykoagulant toczniowy 🆗 kariotypy 🆗mucha 🆗CD138🆗
    ❌allo MLR 0%
    ❌PPJ (ANA2)- dodatni
    ❌MTHFR c.665C homo
    ❌PAI-I c.820-817 (4_5) hetero
    ❌KIR AA
    obecne: 2DL1, 2DL3, 2DL4 deleted, 2DS4(del-22bp), 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
    nieobecne: 2DL2, 2DL4 norm, 2DL5(group 1), 2DL5(group 2), 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm, 2DS5, 3DS1, 3DP1 variant
    AMH: 0,78 -> 1,05⬆
    03.2025 stumulacja przed IVF:💉 Mensinorm, Rekovelle
    💉i💊do transferu: Accofil, Encorton, Prograf
  • Aksandra Autorytet

Wysłany: 2 lutego, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulek84 wrote:
    Cześć dziewczyny, czy może mi pomóc w interpretacji moich wynikow(te co mam w stopce, chodzi o immuno) Kiry. Jestem po 2 poronieniach, dostałam zalecenie aby udać się do dr Sydora, czekamy tylko na allo- mrl. Wiem, że kir AA jest najgorszy jakie leczenie jest przewidziane przy takim zestawie badań, ewentualnie na co się przygotować jeszcze. Dodam , że lekarz kazał się wstrzymać 3 miesiące z IVF ze względu, że zachodzę w ciążę naturalnie. Pozdrawiam

Ja na brak niektórych kirow implantacyjnych dostawałam Accofil.

Anulek84 lubi tę wiadomość

♀️91'♂️ 89' 👩‍❤️‍👨 16cs naturalnych
    KIR Bx (+2DS2,+2DS3,-2DS1,-2DS5,-3DS1), HLA-C: ona C1, on C2, cytokiny, kom.NK 20%, mutacje hetero: czynnik V R2, MTHFR, PAI-1, ANA1,2 dodatnie, cross match=22%, histero: cd138=2 kom./hpf cd56=70kom.‼️
    Kariotypy, hormony, drożność, wymazy✅, nasienie - morfologia z 2% na 4%
    IVF - 17🥚(❄️ 6🥚,❄️ 5 zarodkow -1 zdegenerował przy rozmrożeniu)
    10.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
    11.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
  • aaguushh Autorytet

Wysłany: 2 lutego, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulek84 wrote:

Przy kirze AA konieczne jest zbadanie HLA+C partnera, bo od tego zależy ewentualne podanie accofilu. Jak będzie miał C1C1 to accofil jest zbędny, przy C1C2 lub C2C2 już tak. Przy allo mlr dobrze zbadać również cross match. Jak allo jest w okolicy 40% lub wyżej to jest ok, jak poniżej to już zależy czy twoim imnunologiem jest np. doc. Paśnik czy dr Sydor. Doc. Paśnik zaproponuje tańszą wersję, a mianowicie szczepienia limfocytami (męża lub dawcy i tu ważny jest wynik cross match) lub droższą wlew z immunoglobulin. Dr Sydor szczepień nie uznaje, tylko immunoglobuliny. Cross match prawidłowy jest bodajże do 10%. Powyżej konieczna immunosupresja.
    Ja mam kir AA, ale mąż HLA-C C1C1, więc accofil nie był konieczny. Allo miałam 0%, a cross match 3%. Z powodu allo wybrałam doc. Paśnika, choć bliżej miałam do dr Sydora. Byłam szczepiona limfocytami męża (2 szczepienia) i dziś szczęśliwie 9+1 tc. Dodam, że przed szczepieniami miałam na koncie 6 poronień na etapie 5 tc. Zaszłam i zachodziłam w ciąże naturalnie. Przy immunoglobulinach w grę wchodzi tylko in vitro.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego, 12:59

Thoruviel, Anulek84 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Aksandra Autorytet

Wysłany: 2 lutego, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaguushh wrote:
    Przy kirze AA konieczne jest zbadanie HLA+C partnera, bo od tego zależy ewentualne podanie accofilu. Jak będzie miał C1C1 to accofil jest zbędny, przy C1C2 lub C2C2 już tak. Przy allo mlr dobrze zbadać również cross match. Jak allo jest w okolicy 40% lub wyżej to jest ok, jak poniżej to już zależy czy twoim imnunologiem jest np. doc. Paśnik czy dr Sydor. Doc. Paśnik zaproponuje tańszą wersję, a mianowicie szczepienia limfocytami (męża lub dawcy i tu ważny jest wynik cross match) lub droższą wlew z immunoglobulin. Dr Sydor szczepień nie uznaje, tylko immunoglobuliny. Cross match prawidłowy jest bodajże do 10%. Powyżej konieczna immunosupresja.
    Ja mam kir AA, ale mąż HLA-C C1C1, więc accofil nie był konieczny. Allo miałam 0%, a cross match 3%. Z powodu allo wybrałam doc. Paśnika, choć bliżej miałam do dr Sydora. Byłam szczepiona limfocytami męża (2 szczepienia) i dziś szczęśliwie 9+1 tc. Dodam, że przed szczepieniami miałam na koncie 6 poronień na etapie 5 tc. Zaszłam i zachodziłam w ciąże naturalnie. Przy immunoglobulinach w grę wchodzi tylko in vitro.

Zaciekawiło mnie bardzo to, co napisałaś w ostatnim zdaniu, że przy immunoglobulinach w grę wchodzi tylko in vitro. Dlaczego? Jutro będę miała konsultacje z immunologiem i spodziewam się sporej obstawy lekami, też jestem w programie ivf, ale po cichu gdzieś ciągle myślę, że z pomocą immunologa mielibyśmy szansę zajść naturalnie 🥹

♀️91'♂️ 89' 👩‍❤️‍👨 16cs naturalnych
    KIR Bx (+2DS2,+2DS3,-2DS1,-2DS5,-3DS1), HLA-C: ona C1, on C2, cytokiny, kom.NK 20%, mutacje hetero: czynnik V R2, MTHFR, PAI-1, ANA1,2 dodatnie, cross match=22%, histero: cd138=2 kom./hpf cd56=70kom.‼️
    Kariotypy, hormony, drożność, wymazy✅, nasienie - morfologia z 2% na 4%
    IVF - 17🥚(❄️ 6🥚,❄️ 5 zarodkow -1 zdegenerował przy rozmrożeniu)
    10.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
    11.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
  • Thoruviel Przyjaciółka

Wysłany: 2 lutego, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaguushh wrote:

Dzięki za super wytłumaczenie. Właśnie zastanawiałam się dlaczego doc. Paśnik nie przepisuje mi accofilu. Wcześniej lekarz w innej klinice przepisywał mi accofil, pomagało. Chociaż wtedy mieliśmy bez badan immunologicznych, w ciemno nam lekarz dawał accofil....

U nas allo-mlr jest 38%. "Tylko" cross-match miałam bardzo wysoki (39%, po antybiotykoterapii 61%.... nie wiem co tu się wydarzyło). I Docent powiedział, że po immunosupresji mamy podchodzić do transferu i mamy rozważyć heparynę (genetycznie jest ok, ale powiedział, że klinicznie- ze względu na naszą historię). Czułam pewien dyskomfort, że nie chce accofilu (dwa razy się pytałam), ale już rozumiem dzięki Tobie dlaczego 😉 Mam KIR AA, mąż HLA-C C1C1, czyli Przy allo-MLR 38% accofil jest zbędny.

I Twoja historia daje nadzieję, trzymam kciuki, żeby dalej dobrze szło u Was 🤞 w lutym planujemy transfer, czekam na @ i idziemy na wizytę przygotowującą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego, 15:45

Kariotypy prawidłowe
    AMH 4,8 (wrzesień 2024)

Stymulacja nr 5 październik 2024 - 2 zarodki, prawidłowy 1, jeden nieprzebadany
    - cross- match 39%, po antybiotykoterapii 61% --> styczeń immunosupresja Equoral 50 + encorton
    - allo-MLR 38%
    - KIR AA
    - transfer 04.03 ⌛

Stymulacja nr 4 maj 2024 - 1 zarodek prawidłowy 5.2.3
    - transfer VII ❄️ Accofil - implantacja 🍀
    - sierpień - poronienie 6t 💔

Stymulacja nr 3 marzec 2023 - 3 zarodki, dwa prawidłowe genetycznie
    - transfer ❄️ 5.1.1 czerwiec z Accofil- implantacja 🍀
    - wrzesień 2023 - poronienie, 12 t 5 dni 💔
    - marzec 2024 ❄️ 5.2.3 z Accofil - 💔

Stymulacja nr 2: czerwiec 2022 - 1 zarodek 5.2.2 - nieprawidłowy PGT-A

Stymuacja nr 1: sierpień 2021 - 4 zarodki
    - transfer - brak zagnieżdżenia 💔
    - wrzesień ❄️ - 💔
    - listopad ❄️ - ciąża biochemiczna 💔
    - luty 2022 - badanie receptywności endometrium - NK w normie
    - marzec 2022 ❄️- 💔

IUI 05.2021 - 💔
  • Anulek84 Autorytet

Wysłany: 2 lutego, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaguushh wrote:

Czyli szczepienia są tańsze? Dr Sydor nie zalecił nam cross match ani hla-C u męża. Czy te badania można robić po poronieniu, ewentualnie ile tygodni po? Kazał czekać z in vitro ze względu, że właśnie zachodzę w ciążę naturalnie. Też jestem w programie, ale wiadomo, że wolelibyśmy naturalnie. Czy te szczepienia ogarnia ktoś w Krakowie?

👩40 👨42
    02.2024 💔 (5t)
    ❌allo MLR 0%
    ❌PPJ (ANA2)- dodatni
    ❌MTHFR c.665C homo
    ❌KIR AA
    obecne: 2DL1, 2DL3, 2DL4 deleted, 2DS4(del-22bp), 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
    nieobecne: 2DL2, 2DL4 norm, 2DL5(group 1), 2DL5(group 2), 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm, 2DS5, 3DS1, 3DP1 variant
  • aaguushh Autorytet

Wysłany: 2 lutego, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aksandra wrote:
    Zaciekawiło mnie bardzo to, co napisałaś w ostatnim zdaniu, że przy immunoglobulinach w grę wchodzi tylko in vitro. Dlaczego? Jutro będę miała konsultacje z immunologiem i spodziewam się sporej obstawy lekami, też jestem w programie ivf, ale po cichu gdzieś ciągle myślę, że z pomocą immunologa mielibyśmy szansę zajść naturalnie 🥹

Koszt immunoglobulin jest wysoki, kupując w Czechach trzeba liczyć się z wydatkiem ok. 6 tys. zł, a długość działania dosyć krótka, rzadko idzie zmieścić się w dwóch cyklach, dlatego lekarze decydują się na in vitro, żeby przy takich kosztach zwiększyć szanse na zapłodnienie.

Aksandra lubi tę wiadomość

preg.png
  • aaguushh Autorytet

Wysłany: 2 lutego, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Thoruviel wrote:
    Dzięki za super wytłumaczenie. Właśnie zastanawiałam się dlaczego doc. Paśnik nie przepisuje mi accofilu. Wcześniej lekarz w innej klinice przepisywał mi accofil, pomagało. Chociaż wtedy mieliśmy bez badan immunologicznych, w ciemno nam lekarz dawał accofil....

U nas allo-mlr jest 38%. "Tylko" cross-match miałam bardzo wysoki (39%, po antybiotykoterapii 61%.... nie wiem co tu się wydarzyło). I Docent powiedział, że po immunosupresji mamy podchodzić do transferu i mamy rozważyć heparynę (genetycznie jest ok, ale powiedział, że klinicznie- ze względu na naszą historię). Czułam pewien dyskomfort, że nie chce accofilu (dwa razy się pytałam), ale już rozumiem dzięki Tobie dlaczego 😉 Mam KIR AA, mąż HLA-C C1C1, czyli Przy allo-MLR 38% accofil jest zbędny.

I Twoja historia daje nadzieję, trzymam kciuki, żeby dalej dobrze szło u Was 🤞 w lutym planujemy transfer, czekam na @ i idziemy na wizytę przygotowującą.

Dziękuję i również trzymam kciuki 🤞
    U mnie po szczepieniu cross match również wystrzelił w kosmos z 3 % na 90%, po antybiotykoterapii spadło na 75% i doc. Paśnik powiedział, że jest tendencja spadkowa i mamy działać w następnym cyklu póki allo jest jeszcze przyzwoite. I tak się udało.
    Dodam, że kiedyś lekarze też w ciemno mi podawali accofil... 😠

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego, 17:25

preg.png
  • aaguushh Autorytet

Wysłany: 2 lutego, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulek84 wrote:
    Czyli szczepienia są tańsze? Dr Sydor nie zalecił nam cross match ani hla-C u męża. Czy te badania można robić po poronieniu, ewentualnie ile tygodni po? Kazał czekać z in vitro ze względu, że właśnie zachodzę w ciążę naturalnie. Też jestem w programie, ale wiadomo, że wolelibyśmy naturalnie. Czy te szczepienia ogarnia ktoś w Krakowie?

Ja wszystkie badania robiłam sześć tygodni po poronieniu i odstawieniu leków - tak mi pani radziła w laboratorium. Oczywiście są wyjątki, że szczepienia nie wszystkim kobietom pomagają, ale raczej większości tak. Cena jednego szczepienia to teraz 1200 zł, przeważnie doc. Paśnik zleca serię 3 szczepień (ja akurat miałam dwa). W Krakowie raczej nikt nie szczepi, chyba tylko Łódź i Warszawa.

preg.png
  • Anulek84 Autorytet

Wysłany: 2 lutego, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy któraś z Was orientuje się co w sytuacji jeśli zaszłabym naturalnie w ciążę ale nie mam jeszcze zaleceń ? Czy immunolog może w takiej sytuacji pomóc aby ciąża się utrzymała? Bez immunosupresji przed potwierdzoną ciążą betą ( nie mam jeszcze żadnych zaleceń) pytam gdybym nie zdążyła jeszcze udać się na wizytę ( mam dopiero pod koniec lutego).

👩40 👨42
    02.2024 💔 (5t)
    ❌allo MLR 0%
    ❌PPJ (ANA2)- dodatni
    ❌MTHFR c.665C homo
    ❌KIR AA
  • PandaUsia Koleżanka

Wysłany: 2 lutego, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaguushh wrote:
    Koszt immunoglobulin jest wysoki, kupując w Czechach trzeba liczyć się z wydatkiem ok. 6 tys. zł, a długość działania dosyć krótka, rzadko idzie zmieścić się w dwóch cyklach, dlatego lekarze decydują się na in vitro, żeby przy takich kosztach zwiększyć szanse na zapłodnienie.

Koszt immuno to 4800zl za 20g + podanie kroplówki 500-1000zl
    Działają po 3 dniach ale nie na długo,to by nie trzeba było dokładać drugiej dawki po pozytywnej becie

• Cudawianki Koleżanka

Wysłany: 4 lutego, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Na co stosuje się accofil oprócz KIRy AA?
    Przy jakich innych złych wynikach?

• Monkai Przyjaciółka

Wysłany: 6 lutego, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaguushh wrote:

Hmmm mi kiedyś Sydor polecił Paśnika i zalecił szczepienie... To był rok 2018.

2016-2017 7xIUI 💔
    2018 ❄️❄️❄️
    3.2018 IVF 💔
    11.2018 IVF💔
    2025 wracam silniejsza i walczę dalej
    AMH 0,544
  • Nowy_nick Debiutantka

Wysłany: 6 lutego, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie, czy warto udać się do immunologa? Wystąpiło puste jajo płodowe, wyszedł kir AA brak Kirów implementacyjnych, mąż HLAc c1c1 ginekolodzy zalecają próbować dalej i traktują jako losowość.

Pytanie czy dr zleci jakieś inne badania immunologiczne/leki? Czy warto się umówić na wizytę w takiej sytuacji?

Czy udało się komuś zajść w naturalną ciążę przy kirAA bez leków?

• Nowy_nick Debiutantka

Wysłany: 13 lutego, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy coś zmieniło pod kątem labolatorium i badania CBA u Dr Sydora, czy nadal koniecznie trzeba je wykonać tam, gdzie zlecają do APC?

Czy immunofenotyp i cba trzeba zrobić w konkretnym dniu cyklu?

• frankapzn Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z Was ma może do odsprzedania Intralipid ?! jestem w ogromnej potrzebie !

Ona :35 🧡Hashimoto,adeno,mieśniak, mthfr oraz pai, KIR AA NK 44% AMH 23'-2,8 24' -2,1 25'-3,6?
    Kariotyp ok On: 39 🧡obniżone parametry nasienia
    Kariotypy ok AZF/CFTR ok
    Starania od 2019 , 1 poronienie
    grudzień 2023 I procedura , brak zarodków 😭
    maj 2024 II procedura
    2 ❄️❄️4AB ,4BC
    08/24 FET 4 AB
    beta 7,3 (6dpt) 14,4 (8dpt) 12 (10 dpt)😿💔
    02.25FET ( z zaleceniami immuno) :( beta 0 ;(
  • CulturalJelly35 Koleżanka

Wysłany: 14 lutego, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frankapzn wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z Was ma może do odsprzedania Intralipid ?! jestem w ogromnej potrzebie !
    Ja mam 100ml privigen. Pisz na priv

'88 - Ja, '87 - On ✔️

2022:
    01.22 - rozpoczęcie starań
    11.22 - rozpoczęcie IVF, 6 zarodków AA
    FETI - poronienie 6tc

2023:
    1.23 - FET II - 2 zarodki ❌️
    2.23 - wysokie NK z biopsji, CD138 - antybiotyk
    3.23 - FET III❌️
    4.23 - Histeroskopia i biopsja endometrium (wykryto mikropolipy i stan zapalny wciąż jest) leczenie antybiotykami
    6.23 - FET IV, hcg 0 ❌️, laparoskopia endometriozy (1 st), stan zapalny wyleczony. Sterydy
    7.23 - ciąża naturalna, poronienie zatrzymane 8tc

2024:
    IVF2 - 6 zdrowych zarodków AA, po PGT
    FET1 - puste jajo 6c
    FET2 - ciąża jajowodowa
    06.24 - Czyżby immunologia to byl ten trop? TAK!

Ciąża naturalna 1 cykl po szczepieniach LIT i Tacrolimusie. 27 tydzień już!
  • paulina91 Znajoma

Wysłany: 15 lutego, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Thoruviel wrote:

Hejka. Czy mogę zapytać jaki brałaś antybiotyk ?
    Mam Allo Mlr 0% Cross Match 30,9%
    Paśnik powiedział że muszę sie przeleczyc antybiotykiem, a potem 2 razy doszczepienia i dopierku transfer.

IVF Irlandia Pł ➡️ I transfer 😪
    IVF Białystok Artemida ➡️ 2 transfery 😪
    Niedoczynnnosc tarczycy
    Insulinooporność
    Histeroskopia
    Laparoskopia
    Endometrioza II
    Test BeReady
    IVF Katowice Angelius
    1 transfer u dr. Paligi mamy 👧🩷
    Walczymy o rodzeństwo 🤞
  • Thoruviel Przyjaciółka

Wysłany: 15 lutego, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina91 wrote:
    Hejka. Czy mogę zapytać jaki brałaś antybiotyk ?
    Mam Allo Mlr 0% Cross Match 30,9%
    Paśnik powiedział że muszę sie przeleczyc antybiotykiem, a potem 2 razy doszczepienia i dopierku transfer.

Hej,

u mnie przepisał Doxycyklina przez 10 dni + Lactovaginal + probiotyk. Także taki "standardowy" antybiotyk, w Bocianie przed punkcją też go przyjmowałam. Po antybiotyku (2 tygodnie po odstawieniu) powtarzałam wynik cross-match. Też jeszcze będziesz miała powtarzać cross-match?

Kariotypy prawidłowe
    AMH 4,8 (wrzesień 2024)

Stymulacja nr 5 październik 2024 - 2 zarodki, prawidłowy 1, jeden nieprzebadany
    - cross- match 39%, po antybiotykoterapii 61% --> styczeń immunosupresja Equoral 50 + encorton
    - allo-MLR 38%
    - KIR AA
    - transfer 04.03 ⌛

Stymulacja nr 4 maj 2024 - 1 zarodek prawidłowy 5.2.3
    - transfer VII ❄️ Accofil - implantacja 🍀
    - sierpień - poronienie 6t 💔

Stymulacja nr 3 marzec 2023 - 3 zarodki, dwa prawidłowe genetycznie
    - transfer ❄️ 5.1.1 czerwiec z Accofil- implantacja 🍀
    - wrzesień 2023 - poronienie, 12 t 5 dni 💔
    - marzec 2024 ❄️ 5.2.3 z Accofil - 💔

Stymulacja nr 2: czerwiec 2022 - 1 zarodek 5.2.2 - nieprawidłowy PGT-A

Stymuacja nr 1: sierpień 2021 - 4 zarodki
    - transfer - brak zagnieżdżenia 💔
    - wrzesień ❄️ - 💔
    - listopad ❄️ - ciąża biochemiczna 💔
    - luty 2022 - badanie receptywności endometrium - NK w normie
    - marzec 2022 ❄️- 💔

IUI 05.2021 - 💔
  • paulina91 Znajoma

Wysłany: 15 lutego, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Thoruviel wrote:
    Hej,

u mnie przepisał Doxycyklina przez 10 dni + Lactovaginal + probiotyk. Także taki "standardowy" antybiotyk, w Bocianie przed punkcją też go przyjmowałam. Po antybiotyku (2 tygodnie po odstawieniu) powtarzałam wynik cross-match. Też jeszcze będziesz miała powtarzać cross-match?

Pewnie będę musiała powtórzyć wyniki, żeby być 100% przygotowana do transferu. Mamy ostatni zarodek i nie możemy go stracić.

IVF Irlandia Pł ➡️ I transfer 😪
    IVF Białystok Artemida ➡️ 2 transfery 😪
    Niedoczynnnosc tarczycy
    Insulinooporność
    Histeroskopia
    Laparoskopia
    Endometrioza II
    Test BeReady
    IVF Katowice Angelius
    1 transfer u dr. Paligi mamy 👧🩷
    Walczymy o rodzeństwo 🤞
‹‹ 1695 1696 1697 1698 1699
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciążooporna - historia kobiety, która pragnie zostać Mamą ♡

Emilia mówi o sobie, że jest ciążooporna. Jej walka o bycie Mamą trwa już kilka lat, więc sama zaczęła nazywać siebie dinozaurem ciążooporności. Przeczytaj prawdziwą historię kobiety starającej się o dziecko. Kobiety, która pomimo wielu trudnych doświadczeń nie poddaje się i nie traci nadziei. 

CZYTAJ WIĘCEJ