Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa dostałam tylko cukierka metformax sr500 żeby może coś ciąży pomogło ...lekarz mówił ze diety mi nie trzeba , a lekarzy mam w sumie jednych z najlepszych , homa mam 2,06 ale mówił ze z wyników nie trzeba panikowac bo ani nie IO taka lekka h.insulinemia ale to jest nic 2 lekarzy mi powiedziało , żebym sobie taka dawke brała dla sw spokoju
Co do accofilu niepokoi mnie tylko własne że trzeba sobie pilnowac morfologii jak to wzrasta ... oby było okWiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2018, 21:23
-
Roxie a czemu nie chcesz szczepien?
Genotyp masz ok, jak na moj gust accofil nie potrzebny
Flower dziekuje Ci dobra kobieto zrobilam screena, juz teraz nie zapomne hahaFlowwer lubi tę wiadomość
Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
8.03.2017 IVF ❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
5.05.2017 ICSI 2.06.2017 crio 26.06.2017 crio
28.07.2017 ICSI 26.09.2017 crio [*] 8tc 14.02.2018 crio [*] 6tc
20.04.2018 ICSI brak mrozakow
22.03.2019 IMSI 13.07.2019 -
Flowwer wrote:Ja podchodziłam na accofil, intralipid, encorton, neoparin, acard, lutus, dupek, magnes, relanium, estrofen i suple agulitin
efect taki że od jutra zaczynam 14 tc
Jeszcze jedno przed stymulacją przez 4 mies koksowałam się i M masą supli- wit C, wit E 1000mg, DHEA eljot, COQ10, inofem 2x, wit D3 6000j + K2Mk7, magnes, potas, salfalizin, MSM z Solgara. M dodatkwo odżywki dla sportowców z dużą ilością białka.
Flowwer, a nie myślisz, że u Ciebie jednak kluczową sprawą było wyleczenie zapalenia w endometrium?
Nie chcę tu negować leczenia immuno, sama robię w tej kwestii działania, ale jakoś tak cały czas mam wrażenie, że jak nie ma choć najmniejszej próby zagnieżdżenia, to trzeba szukać jeszcze problemu spoza immunologii. -
nick nieaktualnyBo ja ich nie potrzebuję nie to , że nie chce nk 3.3 allo 42% , troche mam te kiry skopane dlatego pomysł z accofilem , no sa skopane bo mam nieobecny ten co powinien byc obecny i blokuje zagnieżdżenie , troche boje sie kolejnej ciąży ale nie spróbuje to się nie dowiem eh
Myślałąm ze znajdę tutaj dziewczyny z szczęśliwym zakończeniem po tym leku .. dobrze ze takie znam , bo bym była całkiem zrezygnowanaWiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2018, 21:39
-
nick nieaktualnyMetformax sr 500 to metformina jak by ja pieszczotliwie nie nazwac, ale przy takim wskaźniku to dobrze ze ci ja przepisali bo jest wysoki, diabetolozka nie chciala mi jej dac bo krzywa wyszla ok, stosuje diete I biegam wiec cukry rano raczej sa w normie lub graniczne zależy co zjem, nie chciala zeby moj organizm sie do leku przyzwyczail, jeszcze jest czas na metformine poki system dziala
-
nick nieaktualnyKażdy ma swoje zdanie , ja juz doświadczenie duże mam z tym wszystkim
To nie jest wysoki wynik , często lekarze co nad takim panikują chcą zarobic na wizytach po prostu i dietach cud , też nie jedna przerobiła to ale każdy robi jak robi i idzie własnym tokiem )
Dzięki dziewczyny chciałam zapytac czy kogoś znajde tutaj z sukcesem po leku
Udzielam się na innym forum więc Wam nie zaśmiecam
Powodzenia życzę każdej -
niezapominajka2017 wrote:Ale KIRy zostaja te same i podobienstwo HLA tez, jesli zarodek pochodzi od "podobnego" partnera, bo zarodka raczej pod tym wzgledem nie mozna zbadac. Akurat te dwie kwestie mnie najbardziej martwia, bo NK i cytokiny mozna jakos ustawic, a MLR to chyba sprzeczne jest i dopiero u kobiet, ktore w ciazy byly...
A zdania z MLR nie rozumiem -
Z MLR chodzilo mi o to, ze sa lekarze, co twierdza, ze jak kobieta nigdy w ciazy nie byla to zawsze ma 0%, a i zdarzaja sie przypadki, ze te ktore maja 0% w ciaze zachodza i ja donosza. Dlatego napisalam, ze wynik tego badania jest sprzeczny i dotyczy kobiet, ktore w ciazy byly...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2018, 10:58
niezapominajka2017 wrote:Z MLR chodzilo mi o to, ze sa lekarze, co twierdza, ze jak kobieta nigdy w ciazy nie byla to zawsze ma 0%, a i zdarzaja sie przypadki, ze te ktore maja 0% w ciaze zachodza i ja donosza. Dlatego napisalam, ze wynik tego badania jest sprzeczny i dotyczy kobiet, ktore w ciazy byly...
Odnosilam sie tylko do tego, ze MLR przy KD i AZ nie ma znaczenia. -
Cześć. Byłam wczoraj u dr Paśnika. Przeglądał jeszcze raz wszystkie moje wyniki, m. in. cytokiny przed immunosupresją i immonofenotyp przed i po immunosupresji. Kazał mi właśnie powtórzyć tylko immunofenotyp po 4 miesiącach od immunosupresji.
Widziałam, jak porównywał wskaźniki cytokin. To na prawdę nie jest takie oczywiste, że np Il 10 ma być wysoka a Il 2 niska. U mnie oczywiście jest odwrotnie, ale Dr P to porównywał jeszcze z innymi współczynnikami, które to niby równoważą i że ogólnie nie jest u mnie źle. Generalnie wniosek jest taki, że samemu się tego nie wymyśli
U mnie nigdy nie było próby zagnieżdżenia, a miałam już podanych 12 zarodków. Z uwagi na to, mino iż mój KIR ma genotyp Bx, dostałam accofil na jeden raz, 5 dni przed transferem domacicznie. Mam nie powtarzać immunosupresji. Tylko accofil, intralipid 2 razy w cyklu z krio i 10 mg encortonu od początku cyklu z krio.
Jeśli to nie zadziała podczas dwóch najbliższych krio, to wniosek będzie jeden. Z dużym prawdopodobieństwem nasze zarodki powstają z wadami genetycznymi, które uniemożliwiają im pozostanie z nami i nie ma tu znaczenia, że są dobrej klasy.
Ja mam wykluczone już wszelkie potencjalne problemy z każdej strony. -
niezapominajka2017 wrote:Flower a jak bralas accofil i ile razy? Jezu pewnie pytalam Cie juz z 5 razy, musze zaczac robic notatki, bo z pamiecia slabo
Aaa i moje drugie meczace mnie pytanie: od kiedy acard?
Ile magnezu? I ile razy intralipid?
Hematolog, do którego wysłał mnie L. powiedział, że jest przeciwny stosowaniu acardu w procedurach ivf. Ja mam APS i mi takze acard odradzil.niezapominajka2017 lubi tę wiadomość
-
Bella93 wrote:Moze ja Ci pomoge z Twoim meczacym pytaniem:)
Hematolog, do którego wysłał mnie L. powiedział, że jest przeciwny stosowaniu acardu w procedurach ivf. Ja mam APS i mi takze acard odradzil.
Dziekuje za info
Faktycznie dr L i ogolnie jest przeciwny podawaniu acardu, dopiero od dnia transferu, jesli ktos ma zdiagnozowany zespol antyfosfolipidowy. A to APS to skrot od tego zespolu?
Edit: i ogolnie novum mialo bycWiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2018, 15:42
niezapominajka2017 wrote:Dziekuje za info
Faktycznie dr L i ogolnie jest przeciwny podawaniu acardu, dopiero od dnia transferu, jesli ktos ma zdiagnozowany zespol antyfosfolipidowy. A to APS to skrot od tego zespolu?niezapominajka2017 lubi tę wiadomość
-
ma_pi wrote:Cześć. Byłam wczoraj u dr Paśnika. Przeglądał jeszcze raz wszystkie moje wyniki, m. in. cytokiny przed immunosupresją i immonofenotyp przed i po immunosupresji. Kazał mi właśnie powtórzyć tylko immunofenotyp po 4 miesiącach od immunosupresji.
Widziałam, jak porównywał wskaźniki cytokin. To na prawdę nie jest takie oczywiste, że np Il 10 ma być wysoka a Il 2 niska. U mnie oczywiście jest odwrotnie, ale Dr P to porównywał jeszcze z innymi współczynnikami, które to niby równoważą i że ogólnie nie jest u mnie źle. Generalnie wniosek jest taki, że samemu się tego nie wymyśli
U mnie nigdy nie było próby zagnieżdżenia, a miałam już podanych 12 zarodków. Z uwagi na to, mino iż mój KIR ma genotyp Bx, dostałam accofil na jeden raz, 5 dni przed transferem domacicznie. Mam nie powtarzać immunosupresji. Tylko accofil, intralipid 2 razy w cyklu z krio i 10 mg encortonu od początku cyklu z krio.
Jeśli to nie zadziała podczas dwóch najbliższych krio, to wniosek będzie jeden. Z dużym prawdopodobieństwem nasze zarodki powstają z wadami genetycznymi, które uniemożliwiają im pozostanie z nami i nie ma tu znaczenia, że są dobrej klasy.
Ja mam wykluczone już wszelkie potencjalne problemy z każdej strony.
Ma_pi a ile macie jeszcze mrozakow? I ktora to Wasza procedura?
Faktycznie z tymi cytokinami mi tez tak tlumaczyl. Wazny jest ich stosunek do siebie, a nie pojedyncze wartosci.
U nas chyba podobna sytuacja jak u Ciebie, choc moga byc tez KIRy bo mam AA i moze byc podobienstwo HLA.
U mnie niestety jeszcze problem z podaniem tego wlewu domacicznie...to jakas mission impossible, maz sie dzisiaj smial, ze kupi wezyk i sam mi poda Czuje jakbym na kazdym kroku walczyla, jutro bede walczyc o wlew z intralipidu
Tez jestem po immunosupresji i tez dr Pasnik nie kazal powtarzac. I tez biore 12 mg calcortu (odpowiednik 10mg encortonu).
A nie bierzecie pod uwage szczepien?
Ja jeszcze chce jutro spytac lekarza o wlewy z immunoglobulin. Wiem, ze tutaj sie stosuje, ale to strasznie droga zabawa, 900€ za jeden zastrzyk.
Intralipid masz zalecone 100ml czy 200ml na jedno podanie? Tez 2 tyg przed i w dniu transferu?
Moglabys mi podac ile milonow ma przepisany przez dr Pasnika accofil?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2018, 15:44
niezapominajka2017 wrote:Ma_pi a ile macie jeszcze mrozakow? I ktora to Wasza procedura?
Faktycznie z tymi cytokinami mi tez tak tlumaczyl. Wazny jest ich stosunek do siebie, a nie pojedyncze wartosci.
U nas chyba podobna sytuacja jak u Ciebie, choc moga byc tez KIRy bo mam AA i moze byc podobienstwo HLA.
U mnie niestety jeszcze problem z podaniem tego wlewu domacicznie...to jakas mission impossible, maz sie dzisiaj smial, ze kupi wezyk i sam mi poda Czuje jakbym na kazdym kroku walczyla, jutro bede walczyc o wlew z intralipidu
Tez jestem po immunosupresji i tez dr Pasnik nie kazal powtarzac. I tez biore 12 mg calcortu (odpowiednik 10mg encortonu).
A nie bierzecie pod uwage szczepien?
Ja jeszcze chce jutro spytac lekarza o wlewy z immunoglobulin. Wiem, ze tutaj sie stosuje, ale to strasznie droga zabawa, 900€ za jeden zastrzyk.
Intralipid masz zalecone 100ml czy 200ml na jedno podanie? Tez 2 tyg przed i w dniu transferu?
Moglabys mi podac ile milonow ma przepisany przez dr Pasnika accofil?
Szczepienia u nas odpadają, bo nie było próby zagnieżdżenia. Sam Paśnik mi to powiedział.
Intralipid Paśnik zaleca 2 tyg przed i dzień przed krio 100 ml na raz, ale ja i tak biorę 200 ml w klinice.
Accofil 30 mln. Też się zastanawiam, czy będzie problem z podaniem Dr Lewandowski to oszaleje, gdy Go o to zapytam, więc nie będę. Mam dwa pomysły u siebie w Krakowie, tzn mój zwykły gin, do którego chodzę na monitoringi może się zgodzi. A jak nie, to uderzę do takiego gina, który wiem, że podaje swoim pacjentkom, tylko że ja nią nie jestem. No więc, najwyżej zostanę jego pacjentką na ten krótki momentWiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2018, 15:56
-
Dziekuje za odpowiedz
Rozumiem, moze dlatego dr wspomnial o szczepieniach u mnie dopiero po ostatnim pustym jaju (ktore swoja droga swiadczy o zlej genetyce).
Czyli widze, ze nie tylko ja walcze jak moge z tymi wlewami. Ja tez chce poprosic mojego lekarza, zeby mi podal 2x100ml, choc Pasnik kiedys mi napisal, ze nie trzeba z tym przesadzac, ale czytalam badania amerykanskie (na niemieckich stronach ), ktore mowia, ze czeste podawanie intralipidu lagodzi uklad immuno i polecaja juz kilka tygodni przed transferem.Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
niezapominajka2017 wrote:musze zaczac robic notatki, bo z pamiecia slabo
niezapominajka2017 lubi tę wiadomość
STARANIA ZAKOŃCZONE BEZ SKUTKU
3 poronienia naturalnych ciąż: 2011 5+6tc, 2013 7+1tc, 2019 8+2tc i 1CB po CT
2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, 8A... czeka 8A, ❄️
A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
on: FDNA 22%, HLA-C C1
moja historia leczenia