Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO GRUDZIEŃ 2018
Odpowiedz

IN VITRO GRUDZIEŃ 2018

Oceń ten wątek:
  • Liolia Autorytet
    Postów: 1071 1649

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 16:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    amica wrote:
    Liolia transferowany miałaś 3 czy 5dniowy zarodek?
    3dniowy, na 11 dt już coś bym pokazało:(

    ckais65g77zpqsml.png
    38 lat, AMH 11.2018-0.45, 9.2020-0.569, endometrioza, kir aa, nk 23%
    💥Novum
    💫11.2018 - ICSI krótki, 2 kom, 1 zarodek w 3 dobie 10 blastomerów :(
    🗯1.2019 - histeroskopia- liczne mikropolipy nie usunięte.
    💫04.2019 - ICSI cykl natur., 4 kom, 2 zarodki w 2 dobie 2 i 3 blastomery :(
    💫07.2019 - ICSI cykl natur., 2 kom, 2 zarodki w 3 dobie 14+AH i 6 blastomerów :(
    🗯10.2019 - histeroskopia ok, endo wyrównany.
    💫11.2019 - ICSI cykl natur., 0 kom. :(
    💥Kriobank
    💫12.2019 - ICSI krotki, 1 kom, 2 doba 2B :(
    💫2-4.2020 - ICSI ultra długi + testosteron + HW, 6 kom, 3 zarodki w 5 dobie. ET- 4AB, 7dpt - 22,79, 10- 24,7, 11- 31,9, 13-15,5 cb(*) ❄❄
    ☃️5.2020 - jedna ❄ nie rozmroziła się, FET ❄2BB, 7dpt-9.49, 9-15.6, 11-0 cb(*).
    💫7-9.2020 - ICSI ultra długi+ testosteron + HW, 2 kom, 5 doba - 3BB. ET - 7dpt-40, 9-90, 11-140, 13-249, 15-543, 18-1574, 21-3910, 25-13539, 29 - ❤🙏🙏🙏
  • IGA Autorytet
    Postów: 3128 2699

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 17:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liolia wrote:
    Niestety nie tym razem :(
    Beta <0.1


    Przyrko mi.

    Liolia lubi tę wiadomość

    b79b4656f3.png

    Luty 2018-laparoskopia, usuniety 6cm potworniak z czescia jajnika
    30.05.18 I 29.06.18- 😥, 28.08.18-3 UIU Odwolana za slabe nasienie
    13.09.18 - odwołany start z IMSI - torbiel
    I IMSI 08.10.18
    transer 8B I 7B )😢
    crio 26.11 - 2BB - cb
    II IMSI krotkie- 0 zarodkow
    III IMSI z KD luty 2019
    04.03.19- FET KD (9A I 9B) -.cb
    14.05.19- FET 2 bla(AZ)-😢
    Wrzesien 2019- FET KD 4 A 😢
    12.11.19- Fet AZ4 BB cb
    16.12.19- AZ 6.1.1 (:
    5dpt-10,1 8dpt- 51,1, 11 dpt- 154,1, 14 dpt- 649,1,17 dpt-2290 pecherzyk 7 mm, 23 dpt-13900, 26 dpt ❤+ krwiak 7 tydzien * 💔
    20.03.20 - AZ 6.1.1 cudzie trwaj :)
    badania nieprawidlowosci:Allo- z partnerem 38 % i z dawcą 15%, Ana 1 I 2i 3 dodatnie,MTHFR 6777C-T układ hetero,PAI- 1 układ homo
  • Vaina Autorytet
    Postów: 2029 1760

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 17:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przykro mi :(

    Liolia lubi tę wiadomość

    06.2016 I IMSI -> 03.2017 nasz urwis jest już z nami <3 :)
    12.2018 -pICSI -> 08.2019 nasz drugi urwis jest z nami <3
  • evkill Autorytet
    Postów: 6119 4203

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 17:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liolia wrote:
    Niestety nie tym razem :(
    Beta <0.1
    Kochana trzymaj się. Jest mi bardzo przykro. Będziesz podchodzić do kolejnej procedury?

    Liolia lubi tę wiadomość

    moja historia

    "Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie"
  • Liolia Autorytet
    Postów: 1071 1649

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 18:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    evkill wrote:
    Kochana trzymaj się. Jest mi bardzo przykro. Będziesz podchodzić do kolejnej procedury?
    Dzięki, kochanie...
    Na pewno będą podchodzić, nie ma innej opcji!
    Teraz spróbuje powalczyć z amh jakiś 2 cykle, może uda sie przebic 0.7 I dostać refundacje.. taki plan.

    spineczka lubi tę wiadomość

    ckais65g77zpqsml.png
    38 lat, AMH 11.2018-0.45, 9.2020-0.569, endometrioza, kir aa, nk 23%
    💥Novum
    💫11.2018 - ICSI krótki, 2 kom, 1 zarodek w 3 dobie 10 blastomerów :(
    🗯1.2019 - histeroskopia- liczne mikropolipy nie usunięte.
    💫04.2019 - ICSI cykl natur., 4 kom, 2 zarodki w 2 dobie 2 i 3 blastomery :(
    💫07.2019 - ICSI cykl natur., 2 kom, 2 zarodki w 3 dobie 14+AH i 6 blastomerów :(
    🗯10.2019 - histeroskopia ok, endo wyrównany.
    💫11.2019 - ICSI cykl natur., 0 kom. :(
    💥Kriobank
    💫12.2019 - ICSI krotki, 1 kom, 2 doba 2B :(
    💫2-4.2020 - ICSI ultra długi + testosteron + HW, 6 kom, 3 zarodki w 5 dobie. ET- 4AB, 7dpt - 22,79, 10- 24,7, 11- 31,9, 13-15,5 cb(*) ❄❄
    ☃️5.2020 - jedna ❄ nie rozmroziła się, FET ❄2BB, 7dpt-9.49, 9-15.6, 11-0 cb(*).
    💫7-9.2020 - ICSI ultra długi+ testosteron + HW, 2 kom, 5 doba - 3BB. ET - 7dpt-40, 9-90, 11-140, 13-249, 15-543, 18-1574, 21-3910, 25-13539, 29 - ❤🙏🙏🙏
  • amica Autorytet
    Postów: 2591 1696

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 18:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liolia przykro mi i trzymam kciuki za kolejną procedurę!

    Liolia lubi tę wiadomość

  • elfi Autorytet
    Postów: 1546 1399

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 18:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liolia wrote:
    Niestety nie tym razem :(
    Beta <0.1
    Przykro mi Liolia. U mnie dziś beta 1. Dobrze wiem, co czujesz.....

    Liolia lubi tę wiadomość

    0d1ygov3xuib4nao.png
    mamy ❄️❄️

    31 lat, zdrowi, niepłodność idiopatyczna
    8-10.2018 - 3 x IUI :-(
    11.2018 - 1 IVF ICSI; 8.12 blastka 5.1.2 :-(, 17.01 blastka 4.2.2, 9dpt 63,2, cb
    2.2019 - 2 IVF FAMSI; 19.03 blastka 4.1.2, 9dpt 218,5, 11dpt 605,3, 13dpt 1203, 18dpt 6985, 20dpt pęcherzyk, 29dpt serduszko <3
  • Martinka Autorytet
    Postów: 2013 1955

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 18:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liolia trzymaj się! Wiem dobrze, co teraz czujesz. Życzę Ci żebyś szybko znalazła nowe siły do walki o szczęście

    Liolia lubi tę wiadomość

    2IUI, 08.2018 IMSI☹️11.2018 2 transfer☹️06.2019, 3transfer😔 06.2020 3procedura-3❄️, szczepienia czas start💪 10.2020 4 transfer😞1.2021 5etc😩2.2021 6KET🥺
  • Liolia Autorytet
    Postów: 1071 1649

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 19:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dziękuję bardzo..
    Daje sobie weekend żeby przygotować plan jak walczyć dalej.

    Elfi, jedynka to nawet więcej niż 0.1.. chociaż to samo.. współczuję Ci bardzo.. ściskam

    ckais65g77zpqsml.png
    38 lat, AMH 11.2018-0.45, 9.2020-0.569, endometrioza, kir aa, nk 23%
    💥Novum
    💫11.2018 - ICSI krótki, 2 kom, 1 zarodek w 3 dobie 10 blastomerów :(
    🗯1.2019 - histeroskopia- liczne mikropolipy nie usunięte.
    💫04.2019 - ICSI cykl natur., 4 kom, 2 zarodki w 2 dobie 2 i 3 blastomery :(
    💫07.2019 - ICSI cykl natur., 2 kom, 2 zarodki w 3 dobie 14+AH i 6 blastomerów :(
    🗯10.2019 - histeroskopia ok, endo wyrównany.
    💫11.2019 - ICSI cykl natur., 0 kom. :(
    💥Kriobank
    💫12.2019 - ICSI krotki, 1 kom, 2 doba 2B :(
    💫2-4.2020 - ICSI ultra długi + testosteron + HW, 6 kom, 3 zarodki w 5 dobie. ET- 4AB, 7dpt - 22,79, 10- 24,7, 11- 31,9, 13-15,5 cb(*) ❄❄
    ☃️5.2020 - jedna ❄ nie rozmroziła się, FET ❄2BB, 7dpt-9.49, 9-15.6, 11-0 cb(*).
    💫7-9.2020 - ICSI ultra długi+ testosteron + HW, 2 kom, 5 doba - 3BB. ET - 7dpt-40, 9-90, 11-140, 13-249, 15-543, 18-1574, 21-3910, 25-13539, 29 - ❤🙏🙏🙏
  • spineczka Ekspertka
    Postów: 185 238

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 19:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liolia dużo siły i wiary życzę. Następnym razem się uda!

    Liolia lubi tę wiadomość

    2017: 1;2 IUI :(
    2018: 3;4;5 IUI :(
    1 IVF IMSI MSOME : punkcja 8.12 transfer 11.12 2x3dniowe
    01.2019 [*] 8 tydz
    19.04.19 crio 2x3dniowe beta 0
    II IVF IMSI MSOME : Punkcja 13.06
  • elfi Autorytet
    Postów: 1546 1399

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 19:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liolia wrote:
    Dziewczyny, dziękuję bardzo..
    Daje sobie weekend żeby przygotować plan jak walczyć dalej.

    Elfi, jedynka to nawet więcej niż 0.1.. chociaż to samo.. współczuję Ci bardzo.. ściskam
    U mnie to pewnie jeszcze resztki Ovitrelle.

    Rozmawiałam właśnie z dr. Ciąży raczej z tego nie będzie, mam zrobić ostatnią betę w poniedziałek zamiast wtorek, bo jeśli nic nie ruszy, to przynajmniej będę mogła o dzień wcześniej odstawić leki. Od razu po tej becie umawiam wizytę, żeby ustalać, co dalej - tzn. czy lecimy od razy z krio, czy jeszcze jakieś dodatkowe badania. Mam nadzieję, że wciśniemy się na nią jeszcze przed świętami.

    0d1ygov3xuib4nao.png
    mamy ❄️❄️

    31 lat, zdrowi, niepłodność idiopatyczna
    8-10.2018 - 3 x IUI :-(
    11.2018 - 1 IVF ICSI; 8.12 blastka 5.1.2 :-(, 17.01 blastka 4.2.2, 9dpt 63,2, cb
    2.2019 - 2 IVF FAMSI; 19.03 blastka 4.1.2, 9dpt 218,5, 11dpt 605,3, 13dpt 1203, 18dpt 6985, 20dpt pęcherzyk, 29dpt serduszko <3
  • Liolia Autorytet
    Postów: 1071 1649

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 19:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    elfi wrote:
    U mnie to pewnie jeszcze resztki Ovitrelle.

    Rozmawiałam właśnie z dr. Ciąży raczej z tego nie będzie, mam zrobić ostatnią betę w poniedziałek zamiast wtorek, bo jeśli nic nie ruszy, to przynajmniej będę mogła o dzień wcześniej odstawić leki. Od razu po tej becie umawiam wizytę, żeby ustalać, co dalej - tzn. czy lecimy od razy z krio, czy jeszcze jakieś dodatkowe badania. Mam nadzieję, że wciśniemy się na nią jeszcze przed świętami.

    A ja nawet jeszcze nie pomyślała o lekach... jutro będę dzwonić, może jutro już odstawie.

    ckais65g77zpqsml.png
    38 lat, AMH 11.2018-0.45, 9.2020-0.569, endometrioza, kir aa, nk 23%
    💥Novum
    💫11.2018 - ICSI krótki, 2 kom, 1 zarodek w 3 dobie 10 blastomerów :(
    🗯1.2019 - histeroskopia- liczne mikropolipy nie usunięte.
    💫04.2019 - ICSI cykl natur., 4 kom, 2 zarodki w 2 dobie 2 i 3 blastomery :(
    💫07.2019 - ICSI cykl natur., 2 kom, 2 zarodki w 3 dobie 14+AH i 6 blastomerów :(
    🗯10.2019 - histeroskopia ok, endo wyrównany.
    💫11.2019 - ICSI cykl natur., 0 kom. :(
    💥Kriobank
    💫12.2019 - ICSI krotki, 1 kom, 2 doba 2B :(
    💫2-4.2020 - ICSI ultra długi + testosteron + HW, 6 kom, 3 zarodki w 5 dobie. ET- 4AB, 7dpt - 22,79, 10- 24,7, 11- 31,9, 13-15,5 cb(*) ❄❄
    ☃️5.2020 - jedna ❄ nie rozmroziła się, FET ❄2BB, 7dpt-9.49, 9-15.6, 11-0 cb(*).
    💫7-9.2020 - ICSI ultra długi+ testosteron + HW, 2 kom, 5 doba - 3BB. ET - 7dpt-40, 9-90, 11-140, 13-249, 15-543, 18-1574, 21-3910, 25-13539, 29 - ❤🙏🙏🙏
  • Liolia Autorytet
    Postów: 1071 1649

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 20:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od miesiącu już nie jadłam żadnego cukru, białej mąki, ziemniaków.. a dzisiaj poszliśmy do restauracji i ja zamówiłam pizzę i deser!
    Trzeba jakoś zregenerować się.

    WIK, spineczka, Dorka81 lubią tę wiadomość

    ckais65g77zpqsml.png
    38 lat, AMH 11.2018-0.45, 9.2020-0.569, endometrioza, kir aa, nk 23%
    💥Novum
    💫11.2018 - ICSI krótki, 2 kom, 1 zarodek w 3 dobie 10 blastomerów :(
    🗯1.2019 - histeroskopia- liczne mikropolipy nie usunięte.
    💫04.2019 - ICSI cykl natur., 4 kom, 2 zarodki w 2 dobie 2 i 3 blastomery :(
    💫07.2019 - ICSI cykl natur., 2 kom, 2 zarodki w 3 dobie 14+AH i 6 blastomerów :(
    🗯10.2019 - histeroskopia ok, endo wyrównany.
    💫11.2019 - ICSI cykl natur., 0 kom. :(
    💥Kriobank
    💫12.2019 - ICSI krotki, 1 kom, 2 doba 2B :(
    💫2-4.2020 - ICSI ultra długi + testosteron + HW, 6 kom, 3 zarodki w 5 dobie. ET- 4AB, 7dpt - 22,79, 10- 24,7, 11- 31,9, 13-15,5 cb(*) ❄❄
    ☃️5.2020 - jedna ❄ nie rozmroziła się, FET ❄2BB, 7dpt-9.49, 9-15.6, 11-0 cb(*).
    💫7-9.2020 - ICSI ultra długi+ testosteron + HW, 2 kom, 5 doba - 3BB. ET - 7dpt-40, 9-90, 11-140, 13-249, 15-543, 18-1574, 21-3910, 25-13539, 29 - ❤🙏🙏🙏
  • evkill Autorytet
    Postów: 6119 4203

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 20:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liolia wrote:
    Od miesiącu już nie jadłam żadnego cukru, białej mąki, ziemniaków.. a dzisiaj poszliśmy do restauracji i ja zamówiłam pizzę i deser!
    Trzeba jakoś zregenerować się.
    I dobrze. Też tak zawsze robie. Trzymałam dietę do punkcji a od środy pożeramy czekoladę. Ale po weekendzie znów Dietla, żeby transfer się przyjął.

    Liolia lubi tę wiadomość

    moja historia

    "Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie"
  • Asiulka84 Autorytet
    Postów: 2210 1738

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 20:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liolia, Elfi bardzo mi przykro trzymajcie sie dzielnie!

    Liolia lubi tę wiadomość

    mhsv9vvjjd21ilfh.png
    ~~~~~~~~
    IV procedury in vitro - bez sukcesu
    Zostały nam❄❄
    ~~~~~~~~~
    AMH - 0,91(poprawa na 1,95)
    MTHFR 1298A-C - homo
    PAI-1 - hetero
    NK - 21%
    ASA - 1:10
    ANA - ujemne
    ▪przeciwciała przeciw osłonce przejrzystej
    ▪endometrioza 1 stopień

    "Dopóki oddycham nie tracę nadziei"
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 20:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo mi przykro dziewczyny :(

    Evkill moge spytać o twoja histeroskopie? Oni to robią diagnostyczne?
    Bo właśnie byłam dziś u lekarza i ona znalazła przy badaniu krew w ujściu szyjki macicy co jest zgodne z moim krwawieniem miedzy okresowym. Mówiła ze jak trzeba bedzie zrobić histeroskopie (ja już jedna miałam) razem w wylyzeczkowaniem (usunięcia polipów) to moge mieć potem zrosty

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 20:39

    Liolia, evkill lubią tę wiadomość

  • evkill Autorytet
    Postów: 6119 4203

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    WIK wrote:
    Bardzo mi przykro dziewczyny :(

    Evkill moge spytać o twoja histeroskopie? Oni to robią diagnostyczne?
    Bo właśnie byłam dziś u lekarza i ona znalazła przy badaniu krew w ujściu szyjki macicy co jest zgodne z moim krwawieniem miedzy okresowym. Mówiła ze jak trzeba bedzie zrobić histeroskopie (ja już jedna miałam) razem w wylyzeczkowaniem (usunięcia polipów) to moge mieć potem zrosty

    Lekarz mnie pytał czy diagnostyczna czy operacyjną jak się zapisywałam do szpitala. Diagnostyczna robią w jednym dniu, na operacyjną kazał mi przyjechać dzień wcześniej do szpitala.

    moja historia

    "Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie"
  • IGA Autorytet
    Postów: 3128 2699

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisaj ja mam doła i niewiarę we wszystko. Co za dzień ):

    b79b4656f3.png

    Luty 2018-laparoskopia, usuniety 6cm potworniak z czescia jajnika
    30.05.18 I 29.06.18- 😥, 28.08.18-3 UIU Odwolana za slabe nasienie
    13.09.18 - odwołany start z IMSI - torbiel
    I IMSI 08.10.18
    transer 8B I 7B )😢
    crio 26.11 - 2BB - cb
    II IMSI krotkie- 0 zarodkow
    III IMSI z KD luty 2019
    04.03.19- FET KD (9A I 9B) -.cb
    14.05.19- FET 2 bla(AZ)-😢
    Wrzesien 2019- FET KD 4 A 😢
    12.11.19- Fet AZ4 BB cb
    16.12.19- AZ 6.1.1 (:
    5dpt-10,1 8dpt- 51,1, 11 dpt- 154,1, 14 dpt- 649,1,17 dpt-2290 pecherzyk 7 mm, 23 dpt-13900, 26 dpt ❤+ krwiak 7 tydzien * 💔
    20.03.20 - AZ 6.1.1 cudzie trwaj :)
    badania nieprawidlowosci:Allo- z partnerem 38 % i z dawcą 15%, Ana 1 I 2i 3 dodatnie,MTHFR 6777C-T układ hetero,PAI- 1 układ homo
  • evkill Autorytet
    Postów: 6119 4203

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA wrote:
    Dzisaj ja mam doła i niewiarę we wszystko. Co za dzień ):
    Dlaczego? Coś się dziś wydarzyło?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 22:38

    moja historia

    "Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie"
  • evkill Autorytet
    Postów: 6119 4203

    Wysłany: 14 grudnia 2018, 23:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bolały Was piersi w trakcie i po stymulacji? I czy krwawilyscie po punkcji?

    Mnie zaczęły boleć pod koniec stymulacji i bolą mnie tak strasznie, że nawet jak leżę to je czuje, nie mówiąc już o chodzeniu bez stanika.

    A kilka kropel krwi miałam w dzień punkcji, stwierdziłam, że to normalne, w końcu mnie tam kuli, ale wczoraj też mialam, a dziś troszkę więcej i brzuch boli jak na okres, a przecież mam jeszcze 2 tygodnie do okresu. A może to po duphastonie?

    moja historia

    "Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie"
‹‹ 56 57 58 59 60 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego