IN VITRO - LISTOPAD'19
-
WIADOMOŚĆ
-
inka222 wrote:Tak mam kir AA. Co to za badanie ? Tylko ja je robię czy mąż tez i co ono nam może powiedzieć dodatkowo coś jeszcze możemy dostać ?
"w sytuacji gdy płód posiada allel HLA-C2 pochodzenia ojcowskiego. Komórki NK nie mogą wówczas wydzielać substancji promujących rozwój płodu. Postuluje się, że receptory KIR mogą mieć również wpływ na niepowodzenia implantacji zarodka (RIF, Recurrent Implantation Failure). RIF rozpoznaje się u kobiety przed 40. rokiem życia, która nie zaszła w ciążę, mimo przetransferowania powyżej 3 zarodków dobrej jakości. Genotyp KIR AA ma około 30% polskiej, płodnej populacji kobiet, dlatego samo genotypowanie KIR u kobiety bez dodatkowych badań HLA-C partnera niewiele wnosi"
https://gameta.pl/blog/zwiazek-polimorfizmu-genow-kir-oraz-ukladu-hla-nawracajacymi-niepowodzeniami-implantacji-zarodka-zaplodnieniu-in-vitro-rif/
Na końcu masz tabelkę, jakie powinniście mieć HLA-C przy KIRZe AA. Moj dr mówił, też ze nie wiadomo jeszcze dlaczego czasem acoffil dziala a czasem nie. Jaki czynnik ma na to wpływ.moja historia
"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie" -
inka222 a powiedz mi jeszcze czy to był pierwszy transfer z acoffilem? i jakie miałaś dawki?moja historia
"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie" -
inka222 wrote:Większość tych badań mam zrobionych i wyszły mi ze KIRY i w tym transferze miałam włączony accofil i niestety tez beta nie drgnęła
Nie robiłam badań na trombofilie co one mogą mi powiedzieć ?
Trombofilia bardzo wazna. Chodzi o ukrwienie macicy, ja biore heparynę, od transferu do koncz ciazy i 6 tyg połogu. -
Sierściucha wrote:Trombofilia bardzo wazna. Chodzi o ukrwienie macicy, ja biore heparynę, od transferu do koncz ciazy i 6 tyg połogu.
Przy każdym transferze mam neoparin wydaje mi się ze to już dają bez badań . Chyba się nie mylę ? Popraw mnie proszę jeśli mylę leki -
evkill wrote:oboje robicie.
"w sytuacji gdy płód posiada allel HLA-C2 pochodzenia ojcowskiego. Komórki NK nie mogą wówczas wydzielać substancji promujących rozwój płodu. Postuluje się, że receptory KIR mogą mieć również wpływ na niepowodzenia implantacji zarodka (RIF, Recurrent Implantation Failure). RIF rozpoznaje się u kobiety przed 40. rokiem życia, która nie zaszła w ciążę, mimo przetransferowania powyżej 3 zarodków dobrej jakości. Genotyp KIR AA ma około 30% polskiej, płodnej populacji kobiet, dlatego samo genotypowanie KIR u kobiety bez dodatkowych badań HLA-C partnera niewiele wnosi"
https://gameta.pl/blog/zwiazek-polimorfizmu-genow-kir-oraz-ukladu-hla-nawracajacymi-niepowodzeniami-implantacji-zarodka-zaplodnieniu-in-vitro-rif/
Na końcu masz tabelkę, jakie powinniście mieć HLA-C przy KIRZe AA. Moj dr mówił, też ze nie wiadomo jeszcze dlaczego czasem acoffil dziala a czasem nie. Jaki czynnik ma na to wpływ.
Na szybko nie za bardzo coś z tego rozumiem . Jeśli coś tutaj wyjdzie nie tak to coś mogę jeszcze dodatkowo dostać jakiś lek ? -
Sierściucha wrote:Trombofilia bardzo wazna. Chodzi o ukrwienie macicy, ja biore heparynę, od transferu do koncz ciazy i 6 tyg połogu.
6 lat starań o rodzeństwo, niedrożność, endometrioza, poronienie, laparoskopia
02.2018 ICSI 😢 nie pobrano komórek
06.2018 ICSI - podejście II
07.2018 punkcja pobrano 6 komórek, mamy ❄❄
10.2018 histeroskopia
16.11.2018 FET ❄️😢
21.11.2019 FET ❄️😢
...
23.06.2020 - 7tc ❤️ -
inka222 wrote:Na szybko nie za bardzo coś z tego rozumiem . Jeśli coś tutaj wyjdzie nie tak to coś mogę jeszcze dodatkowo dostać jakiś lek ?moja historia
kasia_pra wrote:Sierściucha, super! Bardzo Ci dziękuję za info :*
Test IMK, P/c plemnikowe (ASA), P/c jądrowe (ANA), Test CBA (Th1/Th2) robię tylko ja czy mąż też?
U mnie w klinice raczej też sceptycznie podchodzą do immunologii, ale wolę działać za wczasu. Przygotowuję się teraz do krio w tym cyklu, więc podejdę do transferu, ale jeśli się nie uda to w grudniu Paśnik, żeby dalej się diagnozować.
Zrob choć badanie na trombofilie.
Bo to ze strony internetowej, zamawiasz, przychodzi kurier, wymaz z policzka i odsyłasz, wynik po paru dniach...
Mąż robił tylko hla-c, wszystkie inne tylko ja. -
inka222 wrote:Na szybko nie za bardzo coś z tego rozumiem . Jeśli coś tutaj wyjdzie nie tak to coś mogę jeszcze dodatkowo dostać jakiś lek ?moja historia
evkill wrote:Dopiero miałaś pierwszy transfer z acoffilem, dałabym sobie więcej czasu. Kiedy miałaś histeroskopie? Pytam, bo ja miałam rok temu i wycinali mi polipy a nie zauważylli, że mam przegrodę macicy, dopiero jak zmieniłam lekarza ten sie uparł zeby mi zrobić jeszcze raz i okazało się, że była przegroda.
Miałam 1,5 roku temu jeszcze przed poronieniem a już ktoś mi podpowiedział ze po poronieniu mogło się coś zrobić -
Sierściucha wrote:Zrob choć badanie na trombofilie.
Bo to ze strony internetowej, zamawiasz, przychodzi kurier, wymaz z policzka i odsyłasz, wynik po paru dniach...
Mąż robił tylko hla-c, wszystkie inne tylko ja.
Sierściucha, ale ja robiłam czynnik Leiden, protrombinę i MTHFR. Mutacja wyszła mi tylko w tym ostatnim.
33 lata
05.2017 - sono hsg, oba jajowody drożne
1 IUI - 19.09.2017 --> ☹️, 2 IUI - 12.01.2018 --> ☹️
Endometrioza IV stopnia - laparoskopia i usunięcie zrostów i torbieli, histeroskopia 12.2018
3IUI - 14.02.2019 --> ☹️, 4IUI - 13.04.2019 --> ☹️
Lipiec 2019 - 1 procedura. Długi protokół
22.08.2019 - punkcja, 1 blastka. 11 zamrożonych oocytów.
27.08 - transfer blastki 2BB ☹️
13.09 - start II procedury. Długi protokół
21.10 - punkcja, 20 pobranych, 12 się zapłodniło. Mamy ❄️❄️ 3 dniowe i ❄️❄️❄️❄️ blastki (3.2.2, 3.2.2, 2.2.2, 3.2.3)
24.10 - transfer 2 zarodków 3 dniowych (12AB, 9A) beta 3,56 - cb
27.11 - transfer blastki 3BA
3 dpt - beta <0,1, 7 dpt - beta 66,54, 9 dpt - beta 201,
12 dpt - beta 665,7
19 dpt - beta 9957, mamy pęcherzyk i ciałko żółtkowe 🎉
23 dpt - mamy serduszko ♥️ -
inka222 wrote:Przy każdym transferze mam neoparin wydaje mi się ze to już dają bez badań . Chyba się nie mylę ? Popraw mnie proszę jeśli mylę leki
Moze tak, ale nie wiadomo jaka dawka.
Ja mam np 0,6
I dzieki badaniu mam refundację i zamiast 100zl za 10 zastrzyków, płacę mniej niz 4zl. -
evkill wrote:Niestety nie. Ale to mógłby być powód nieudanych transferów.
To chyba wole go nie robić
Miałam już 2 gdzie coś się udało .
Jak dobrze zrozumiałam mojego immunologa to tak jakby mi zasugerował ze może wszystkie komórki z tej procedury są coś nie tak ... ale czy byłyby z nich wtedy dobre zarodki ?... strasznie to wszystko skomplikowane -
kasia_pra wrote:Sierściucha, ale ja robiłam czynnik Leiden, protrombinę i MTHFR. Mutacja wyszła mi tylko w tym ostatnim.
Ja robiłam to:
347,-
Pakiet badań trombofilia wrodzona obejmuje:
1.czynnik V Leiden
2.mutację genu protrombiny G20210A
3. wariant C677T i A1298C genu MTHFR
4. PAI-1/SERPINE1-V R2
Wynik w 7-10 dni roboczychMakt lubi tę wiadomość
-
Sierściucha wrote:Ja robiłam to:
347,-
Pakiet badań trombofilia wrodzona obejmuje:
1.czynnik V Leiden
2.mutację genu protrombiny G20210A
3. wariant C677T i A1298C genu MTHFR
4. PAI-1/SERPINE1-V R2
Wynik w 7-10 dni roboczych
To ja tylko tego PAI-1 nie robiłam, a resztę mam. Ale zorientuję się w tych pozostałych badaniach, o których pisałaś, żeby iść już ewentualnie z wynikami tego 14.
33 lata
05.2017 - sono hsg, oba jajowody drożne
1 IUI - 19.09.2017 --> ☹️, 2 IUI - 12.01.2018 --> ☹️
Endometrioza IV stopnia - laparoskopia i usunięcie zrostów i torbieli, histeroskopia 12.2018
3IUI - 14.02.2019 --> ☹️, 4IUI - 13.04.2019 --> ☹️
Lipiec 2019 - 1 procedura. Długi protokół
22.08.2019 - punkcja, 1 blastka. 11 zamrożonych oocytów.
27.08 - transfer blastki 2BB ☹️
13.09 - start II procedury. Długi protokół
21.10 - punkcja, 20 pobranych, 12 się zapłodniło. Mamy ❄️❄️ 3 dniowe i ❄️❄️❄️❄️ blastki (3.2.2, 3.2.2, 2.2.2, 3.2.3)
24.10 - transfer 2 zarodków 3 dniowych (12AB, 9A) beta 3,56 - cb
27.11 - transfer blastki 3BA
3 dpt - beta <0,1, 7 dpt - beta 66,54, 9 dpt - beta 201,
12 dpt - beta 665,7
19 dpt - beta 9957, mamy pęcherzyk i ciałko żółtkowe 🎉
23 dpt - mamy serduszko ♥️ -
inka222 wrote:To chyba wole go nie robić
Jak dobrze zrozumiałam mojego immunologa to tak jakby mi zasugerował ze może wszystkie komórki z tej procedury są coś nie tak ... ale czy byłyby z nich wtedy dobre zarodki ?... strasznie to wszystko skomplikowane
Ja mam juz 1 dziecko, i moze dlatego na poczatku bagatelizowałam immunologie, zresztą lekarze tez, dopiero docent Paśnik sie mną zajął. Bo wszyscy inni twierdzili ze jak juz rodziłam i o dzicie staralismy sie dwa cykle to teraz moim jedynym problemem sa niedrozne jajowody, a jednak wyszlo ze nie tylko... -
inka222 wrote:To chyba wole go nie robić
Jak dobrze zrozumiałam mojego immunologa to tak jakby mi zasugerował ze może wszystkie komórki z tej procedury są coś nie tak ... ale czy byłyby z nich wtedy dobre zarodki ?... strasznie to wszystko skomplikowanemoja historia
kamisia wrote:No to słabo, ja całą drogę piłam wodę i już w recepcji myślałam, że się posiusiam.
Ja przed transferem zdążyłam się wysikac i jeszcze raz napełnić pęcherz bo była mal obsuwa :p
19.03.2020 (39+0), CC, 13:35, 3335g, 54 cm
24.06.2022 (39+1), SN, 9:55, 2985g, 52 cm
2 IVF-9.07.19(20dc)-ET(2)-3.1.1
6dpt beta 12,37, prog 8,6;
15dpt (4+6)- GS 2,2 mm, YS 1,1 mm;
23dpt (6+0)- CRL 1,8 mm i ❤️
13.10.21(21dc)-FET(5)-S-bl2
+atosiban+encorton 7,5mg+Prograf+accofil
6 dpt beta 20,51
15 dpt (5+0)-GS 3,7 mm
21 dpt (5+6)-CRL 1,8 mm i ❤️
Pozostałe transfery: