IN VITRO - LUTY 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Xkali wrote:Nina06 smialo piszNina06
-
nick nieaktualny
-
Iva_82 wrote:Hej my też zmagamy się z fatalnym nasieniem. Aktualnie wyniki to 99% patologicznych. Masz sposób jak można poprawić morfologie?
Iva u nas wyniki męża były zawsze na tyle słabe, że jedyne informacje w opisie to było <1 mln i w uwagach 2-3 plemniki co któreś pole widzenia. Na początku były jeszcze ruchome, później coraz więcej nieruchomych. Jedyne co na papierze poprawiło parametry, to była czarna maca, aczkolwiek gdy byliśmy na wizycie u prof Kuli w Łodzi (w klinice poprosili nas o konsultację z andrologiem, a Pan profesor jest podobno najlepszym specjalistą w Polsce), to usłyszeliśmy, że taka różnica to tak naprawdę w granicach błędu osoby wykonującej badanie. Co jednak mogę dodać, to jeśli u was również występuje czynnik męski, to ja osobiście polecam wizytę u Pana profesora. Nie jest wcale tak droga (z tego co pamietam 200 zł), a to właśnie od Pana doktora dowiedzieliśmy się, że na 99% u męża winna jest immunologia, a konkretnie choroby autoimmunologiczne, które ma i powiedział, ze na 98% rozwiązaniem dla nas jest TESE, dzięki któremu uzyskamy materiał o dużo lepszych parametrach. W klinice doktor postanowił pójść za radą Pana profesora i myślę, że możesz sobie tylko wyobrazić jaki był nasz szok (i doktora w klinice także), gdy raport z mrożenia obwieścił, iż mamy aż 8 słomek, z czego w każdej jest od 20-40 plemników w polu widzenia, a w połowie z nich większość plemników jest ruchoma! To był nasz moment przełomowy, bo cała walka skupiała się właśnie na uzyskaniu lepszych parametrów u męża, a teraz mamy już naprawdę z czym działać
Dla nas to był jak taki mały cud, trzymam kciuki, żeby u was też udało się znaleźć jakieś roziwazanie
19.03.2020 (39+0), CC, 13:35, 3335g, 54 cm
24.06.2022 (39+1), SN, 9:55, 2985g, 52 cm
2 IVF-9.07.19(20dc)-ET(2)-3.1.1
6dpt beta 12,37, prog 8,6;
15dpt (4+6)- GS 2,2 mm, YS 1,1 mm;
23dpt (6+0)- CRL 1,8 mm i ❤️
13.10.21(21dc)-FET(5)-S-bl2
+atosiban+encorton 7,5mg+Prograf+accofil
6 dpt beta 20,51
15 dpt (5+0)-GS 3,7 mm
21 dpt (5+6)-CRL 1,8 mm i ❤️
Pozostałe transfery:
•19.03.2019
•31.03.2021
•15.07.2021
•5.01.2024
skuteczności 33,33%
Amh 2019 1,35->2024 0,58
Nasza historia
-
izabel_ka wrote:Mam tak samo... Ból i skurcze od pierwszego dnia po transferze36 lat, PCO i niedoczynność tarczycy (ustabilizowana)
08.2018 - pierwsza próba IVF
11.2018 punkcja, 8 zarodków zamrożonych
12.2018 kriotranfser dwóch blastek
Luty 2019 kriotranfser dwóch blastek
6 maja 2019 kriotranfser dwóch blastek, beta 9 dpt - 23, 11 dpt -38,9, 14 dpt - 134,3, 16 dpt - 289,7, 18 dpt 629, 23 dpt 1800, 25 dpt 3080 -
Cześć Dziewczyny
Jesteśmy po wizycie w klinice leczenia niepłodności. Przeszukałam już chyba cały internet i postanowiłam napisać na forum.
Od ponad roku staramy się o dziecko.
Wyniki nasienia - bez zastrzeżeń, moje wyniki dużo gorsze - amh 0.655 ng / ml. Mam 35 lat.
Lekarz od razu zaproponował procedurę in vitro, mówiąc, ze nawet przy in vitro mamy 10 % szans i żebyśmy zdecydowali się już przy następnym cyklu. Wizyta była w piątek. w sobotę otrzymaliśmy wyniki moich hormonów - ATPO powyżej 1300, ATG 297,1
Zastanawiam się, czy konsultować wyniki jeszcze z innym lekarzem...
z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi
Makt lubi tę wiadomość
-
Nina06 wrote:Ja tez robilam ivf w Holandii. Jestem mocno rozczarowana. Moze nie tym,ze nic nie wyszlo,ale podejscie slabiutkie do pacjentki. O cokolwiek pytasz,prosisz nie reaguja. Mowia dzwonic jak cos sie dzieje to dzwonie,a oni zbywaja tekstem to normalne paracetamol i tyle. W Polsce bardziej dociekaja tu nic doslownie nic...
Powiem Ci szczerze, ze ja mam zupelnie inne doswiadczenie i zdanie na temat leczenia w Holandii. Po pierwsze wszystkie badania oraz same procedury i leki sa za darmo. A jednak koszt ivf nawet w Polsce to spory wydatek. I oczywiscie, ze kliniki sa bardziej otwarte na dociekanie, w koncu kazde badanie, kazda dodatkowa procedura do ivf to zarobek. Po drugie ja ze wszystkimi propozycjami badan z jakimi przyszlam do mojego lekarza nigdy nie bylo problemu, zeby cos zrobic. W Holandii nie wykonuja za darmo bety, bo uwazaja (zreszta moim zdaniem slusznie), że to zbyteczne badanie. Bo jesli jestes w ciazy to ten sikaniec wyjdzie dwa dni pozniej pozytywny. Beta jest dla nas, bo sie doczekac nie mozemy, bo chcemy wiedziec szybciej. A ile razy przysparza niepotrzebnego stresu, bo przyrost za maly a ciazy zdrowa. Zreszta w Polsce to badanie rowniez wykonuje sie prywatnie. W duzych miastach w Holandii mozesz tez wykonac bete w prywatnych punktach pobran.———————————
Nicola 23.02.2018 (*) 26 tc
niepłodność idiopatyczna, starania od lipiec 2015
IVF: 25.02 punkcja 28.02 transfer !!! 9 x ❄️
IUI:
kwiecień 2017 1 UIU maj 2017 2 IUI
Czerwiec 2017 3 IUI Lipiec 2017 4 UIU
Sierpień 2017 5 IUI Nicola
Czerwiec 2018 1 uiu Lipiec 2018 2 iui CB
Sierpień 2018 3 IUI Wrzesień 2018 4 IUI
Listopad 2018 5 IUI Grudzień 2018 6 IUI -
Nina06 wrote:Zakonczylam pierwsza procedure ivf z moim ostatnim mrozaczkiem niestety bez powodzenia. Ten sam schemat transfer bol brzucha i juz wiem,ze po wszystkim. Za kazdym razem boli jak na okres czyli skurcze wiec macica pozbywa sie zarodka. Masakra zalamalam sie juz brak mi sil.
Xkali lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKlusix wrote:Miałam to samo dwa poprzednie razy. Teraz (jutro!) Dostanę wlew z atosibanu który pomaga na skurcze. Kroplowka na dwie godziny. Lekarz też powiedział, że mała lampka wina po transferze może pomoc... Zobaczę jak wyjdzie tym razem.
-
izabel_ka wrote:Będę chciała właśnie prosić lekarza o coś takiego bo jestem pewna, że to odrzucenie zarodka...36 lat, PCO i niedoczynność tarczycy (ustabilizowana)
08.2018 - pierwsza próba IVF
11.2018 punkcja, 8 zarodków zamrożonych
12.2018 kriotranfser dwóch blastek
Luty 2019 kriotranfser dwóch blastek
6 maja 2019 kriotranfser dwóch blastek, beta 9 dpt - 23, 11 dpt -38,9, 14 dpt - 134,3, 16 dpt - 289,7, 18 dpt 629, 23 dpt 1800, 25 dpt 3080 -
nick nieaktualny
-
Xkali wrote:Powiem Ci szczerze, ze ja mam zupelnie inne doswiadczenie i zdanie na temat leczenia w Holandii. Po pierwsze wszystkie badania oraz same procedury i leki sa za darmo. A jednak koszt ivf nawet w Polsce to spory wydatek. I oczywiscie, ze kliniki sa bardziej otwarte na dociekanie, w koncu kazde badanie, kazda dodatkowa procedura do ivf to zarobek. Po drugie ja ze wszystkimi propozycjami badan z jakimi przyszlam do mojego lekarza nigdy nie bylo problemu, zeby cos zrobic. W Holandii nie wykonuja za darmo bety, bo uwazaja (zreszta moim zdaniem slusznie), że to zbyteczne badanie. Bo jesli jestes w ciazy to ten sikaniec wyjdzie dwa dni pozniej pozytywny. Beta jest dla nas, bo sie doczekac nie mozemy, bo chcemy wiedziec szybciej. A ile razy przysparza niepotrzebnego stresu, bo przyrost za maly a ciazy zdrowa. Zreszta w Polsce to badanie rowniez wykonuje sie prywatnie. W duzych miastach w Holandii mozesz tez wykonac bete w prywatnych punktach pobran.Nina06
-
nick nieaktualny
-
moonik wrote:Ja kawosz straszny jestem i już się boje chwili, kiedy będę musiała odstawić. Myślę, że ten moment nastąpi dopiero po transferze..... Jeśli się uda to już w samem ciąży myślę, że problemu nie będę miała - odstawiam i koniec - fasolka najważniejsza, ale na razie to starania już tyle trwają i tyle wyrzeczeń było, że motywacji brak na kolejne...
ja pierwszego dnia stymulacji juz chcialam odstawic i wypilam tylko bezkafeinowa i mialam potworna migrene. Doczytalam ze trzeba zmniejszac po trochu i faktycznie zaczelam pic miedzanke zwyklej i bezkaf i teraz juz tylko bezkaf. Wlasnie tutaj tez mowia ze jedna nie zaszkodzi ale zastanawialam sie jak to w pierwszym swiecie
Co do bety to tutaj robia i to w klinice juz w kosztach co drugi dzien do 6go tygodnia ciazy czyli.. jeszcze nie wiem ile po tranferze.
Jutro 4 dzien po punkcji... jak ja czekam na ten telefon z kliniki jak tam nasze zarodki... Spac nie moge w nocy a melatonina ktora mi dali nic nie pomaga:(moonik lubi tę wiadomość
2.02. 2019 poczatek stymulacji 1 IVF, PICSI
14.02 - punkcja / hiperstymulacja (transfer odroczony), 3 blastki ❄️❄️❄️,25.03 - crio 2 zarodkow.
15.04 - dwa serduszka
22.10 Maluszki sa z nami (32 tc.stan
[ -
Berbeć wrote:Dokładnie. Powiedzialam dzis tesciowej, ze nie ma pojecia co przechodzę, przyznała mi rację. Wierze, ze stara sie jak moze. Mężowi tez powiedzialam ze.musi mi czasem pozwolić sie.wyplakac, ale powiedział, ze w takim razie.on.nie.chce żadnego in vitro bo chce.miec.żonę .
A.ja ? Wyplakalam sie i mam nadzieje ze na jakis czas mi wystarczy. Dobrze ze jutro do pracy, zle znoszenia wolne bo wtedy za.duzo myślę. A.sasiedzi na gorze chlaja, palą i dzieciaki jeden za drugim rodzą, alw.jak to moja siostra powiedziała nie mozna miec wszystkiego... szok co. Śmiem sie jednak z nia nie zgodzić i wierzę,że po burzy zacznie świecić słońce
tak jest na pewno jeszcze się układa i słoneczko zaświeci...Berbeć lubi tę wiadomość
Emi82
1 mrozaczek 2.2.2;
MTHFR_1298A-C Układ heterozygotyczny
3 transfer z tevagrastimem
2 transfer
1 transfer .
3 stymulacje: zebrane 4 zarodki 5 dniowe;
2016: 1 pełen cykl in vitro z podaniami kolejno 3 zarodków 3 dniowych -
endometrioza IV, biopsja endo - ok, uma 4 razy - ok
3 laparoskopie,
AMH około 1
ANA pozytywny
KIR brak 3DP1 haplo Bx.
Maż OK
Starania: 2014 -
Nina06 wrote:Zakonczylam pierwsza procedure ivf z moim ostatnim mrozaczkiem niestety bez powodzenia. Ten sam schemat transfer bol brzucha i juz wiem,ze po wszystkim. Za kazdym razem boli jak na okres czyli skurcze wiec macica pozbywa sie zarodka. Masakra zalamalam sie juz brak mi sil.
Ściskam mocnoEmi82
1 mrozaczek 2.2.2;
2 transfer
1 transfer .
3 laparoskopie,
AMH około 1
ANA pozytywny
KIR brak 3DP1 haplo Bx.
Maż OK
Starania: 2014 -
Nina06 wrote:Magnez wszystkie witaminy i nie pomaga. Pytam lekarza,czy mozna cos jeszcze zrobic mow,ze nic juz nie robia bo to niepotrzebne...
a miałaś test kurczliwości macicy?Emi82
1 mrozaczek 2.2.2;
2 transfer
1 transfer .
3 laparoskopie,
AMH około 1
ANA pozytywny