Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO - PAŹDZIERNIK'19
Odpowiedz

IN VITRO - PAŹDZIERNIK'19

Oceń ten wątek:
  • Maarti Przyjaciółka
    Postów: 81 196

    Wysłany: 24 października 2019, 10:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ovulka wrote:
    Cudownie 😍 czyzby blizniaki???

    Okaże się popołudniu 😁 mam dziś wizytę z usg 💗

    Pia88, Evva, Ovulka, taśta, Sylv33, Atena000, Makt, Sierściucha, anka1987, dariina, Iva_82 lubią tę wiadomość

    Problem męski

    AMH w 2018- 6,34ng/ml
    AMH w 2019- 2,99ng/ml
    AMH z 20.09- 4,70ng/ml

    Aniołek [*] 13.07.2007

    1 IUI - 15.05 :(
    2 IUI - 12.06 :(

    07.10 - ET blastki 4.1.1
    7dpt beta - 81.90 mlU/ml, prog - 77,90 ng/ml
    10dpt - 340,70 mlU/ml, prog - 104,50 ng/ml
    17dpt - 4074 mlU/ml, prog - 162,70 ng/ml

    Mamy 3 ❄️❄️❄️

    f33e17eeb7.png
  • Evva Autorytet
    Postów: 1056 1311

    Wysłany: 24 października 2019, 10:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do współżyciaitp to zależy wszystko od zaleceń lekarza i jak Twój organizm reaguje na ciaze. Ja np. Cała ciążę zakaz czegokolwiek, ale ja krwawilam i skurcze macicy mialam od samego początku wiec przez 7,5 miesiaca ciazy 6 miesiecy leżałem plackiem wiec zakaz nawet podnoszenia talerzy mialam.

    nzjd9n73iyv5tlqm.png

    02.16 jest z nami nasze szczescie <3
    wrzesień 2019 powrót po rodzeństwo beta 2,3 :(
    11.12.2019 punkcja 10 oocytów, zapłodniło się 7, 4 doszły do blastki. 16.12.2019 transfer 2AA, mamy 3 mrozaczki :)
    5dpt beta 17,39,
    8dpt beta 72,89
    14dpt beta 1067, prog 73,9
    19dpt mamy pęcherzyk 10mm i pęcherzyk żółtkowy 2,5m :)
    27dpt jest ❤
  • taśta Autorytet
    Postów: 509 490

    Wysłany: 24 października 2019, 11:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olgaxxx wrote:
    Zależy od lekarza . Ja na krotkim miałam 2 dc oczywiście , później 8 i 10 dc i 13 dc punkcja :)

    dzięki dziewczyny :) wiem że to zależy i od lekarza i tego jak idzie stymulacja i nie przewidzę tego teraz, chciałam zebrać orientacyjne dane ;) ja w 2 dc nie mam wizyty tylko od razu zaczynam Ovaleap ale może to dlatego że miała teraz pod koniec antyków, lekarz stwierdził że wszystko książkowo, policzył potencajlne pęcherzyki i kazał przyjść dopiero między 5 a 7 dniem brania zatrzyków

    po 6 latach starań, po drodze 2 aniołki, 1 IUI czerwiec 2015 <3 Invimed Wrocław
    powrót po rodzeństwo-
    IUI 18.10.2018 :(
    IUI 11.2018 odwołana
    IUI 12.12.2018 odwołana
    11.2019 ICSI 10 kom., 5 zarodków- transfer 3-dniowca 1 klasy :( zero mrozaków :(
    ja- 36 lat, ponoć wszystko ok, AMH 1,5
    mąż- 35 lat, bardzo słabe nasienie, zwapnienia w jądrach
  • Olgaxxx Koleżanka
    Postów: 33 47

    Wysłany: 24 października 2019, 11:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    taśta wrote:
    dzięki dziewczyny :) wiem że to zależy i od lekarza i tego jak idzie stymulacja i nie przewidzę tego teraz, chciałam zebrać orientacyjne dane ;) ja w 2 dc nie mam wizyty tylko od razu zaczynam Ovaleap ale może to dlatego że miała teraz pod koniec antyków, lekarz stwierdził że wszystko książkowo, policzył potencajlne pęcherzyki i kazał przyjść dopiero między 5 a 7 dniem brania zatrzyków
    Lekarz wie co robi. Będzie dobrze . U mnie były 4 pecherzyki na usg , na drugim monitoringu 6 ale 2 niepewne a pobrali 10 i z tego 8 dojrzałych 🤷🏻‍♀️ Przemiła niespodzianka . Nie ma co się stresować tym co na usg z tego co widać. Jak ja usłyszałam ze 4 to od płaczu dostałam silnej migreny , zupełnie nie potrzebnie

    taśta lubi tę wiadomość

  • Niki345 Autorytet
    Postów: 4406 5403

    Wysłany: 24 października 2019, 11:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blastocystek przeżył rozmrażanie i został przetransferowany, teraz pozostaje tylko czekać i wierzyć, że mu się spodoba i z nami zostanie :)

    Kiedy testowałyście po transferze 5 dniowej blastki?

    Evva, Emilkap11, kasia_pra, Catlady, Sylv33, Ewelka02, REE89, blair., truskawka26, Pia88, Atena000, Makt, Arcola, taśta, Meggie1, Kosanka, Iva_82, kasiek2620, agika88, skała lubią tę wiadomość

    atdcjw4z6gt9kkcz.png
    🔹36 lat, starania od 08.2018, AMH 1,62 ng/ml
    ▪️PAI-1 4G hetero ▪️NK 19% ▪️ HLA-I dodatnie

    2018.11 // 11tc [*] p. zatrzymane (Cytotec, łyżeczkowanie)
    2019.04 // 5 tc [*] [*] bliźniaki
    2019.10.24 FET 1 🍀 [*] cb
    2019.11.29 FET 2 🍀🍀
    BETA: 5dpt - 2,61; 7dpt - 44,9; 10dpt - 204,0; 13dpt - 716,6
    2019.12.17, 18 dpt - są ❤️❤️
    2019.12.24, 25 dpt - 6tc [*] ❤️💔
    2020.07.25, 36tc+6, poród, 3320gr, 56cm

    2019.10 IVF, 15 oocytów, 10 MII, 7 blastek w 5 dobie
    (5 klasy A, 2 klasy B z niewielką fragmentacją)
    ▪️🍀🍀🍀🍀 nadal na zimowisku
  • Catlady Autorytet
    Postów: 3113 4360

    Wysłany: 24 października 2019, 12:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki345 wrote:
    Blastocystek przeżył rozmrażanie i został przetransferowany, teraz pozostaje tylko czekać i wierzyć, że mu się spodoba i z nami zostanie :)

    Kiedy testowałyście po transferze 5 dniowej blastki?
    Trzymam kciuki :)
    Ja robiłam betę 7dpt

    Niki345 lubi tę wiadomość

    mhsvl6d8kmqvj8kh.png
    🙋🏻‍♀️:
    • MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny
    • Niedrożny prawy jajowód
    💁🏻‍♂️:
    • Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
    Kwiecień 2019 - przygotowanie do procedury IVF (ICSI)
    07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
    12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
    05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
    14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
    11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
    7dpt - bhcg 13,3mlU/ml; progesteron 33,28ng/ml
    9dpt - bhcg 46,03mlU/ml; progesteron 45,37ng/ml
    11dpt - bhcg 120,9mlU/ml; progesteron 49,25ng/ml
    15dpt - bhcg 1052mlU/ml; progesteron 36ng/ml
    27dpt - mamy ❤️
    30.05.2020 - Tadziu jest już z nami 🥰

    Został 1 ❄️ (3.2.1)
    Pełni nadziei ❤️
  • Olgaxxx Koleżanka
    Postów: 33 47

    Wysłany: 24 października 2019, 12:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Catlady wrote:
    Trzymam kciuki :)
    Ja robiłam betę 7dpt
    Kochana a jeśli transfer mam w sobotę to myślisz ze w piątek mogę już robić z krwi?

  • Atena000 Autorytet
    Postów: 346 488

    Wysłany: 24 października 2019, 12:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olgaxxx wrote:
    Kochana a jeśli transfer mam w sobotę to myślisz ze w piątek mogę już robić z krwi?
    to będzie 6 dzień po ale ja tak robiłam i juz beta wyszła :)

    INVICTA Warszawa - 33l - 2ivf długi - 1ET FET 1 - S
    PCO
    NK-12%
    Nasienie-Fragmentacja 30%
    MTHFR c.677C>T homozygota (CC)
    MTHFR c.1298A>C homozygota(CC)
    2 ivf -start 27.09 protokół długi- punkcja 07.10, przewidywany termin transferu 12.10- podane 2 zarodki, 0- na zimowisku , (było 10 zarodków 8 przestało się rozwijać :( )
    * 6 dpt - 40,7
    *10 dpt- 121,6
    * wizyta pęcherzykowa 29.10- jest pęcherzyk :)
    * 05.11.2019 - jest serduszko :)
    * 16.12.2019- dzidziuś zdrowy (usg prenatalne)
    na chwilę obecną chłopak - czekamy na usg 20 tc
    mhsv3e5egkhasukv.png
  • Atena000 Autorytet
    Postów: 346 488

    Wysłany: 24 października 2019, 12:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maarti wrote:
    Odebrałam wyniki 4 weryfikacji 😊

    Beta 4074 mlU/ml
    Progesteron 162.70 ng/ml
    Super :) piękna beta koniecznie napisz jak po usg :)

    Maarti lubi tę wiadomość

    INVICTA Warszawa - 33l - 2ivf długi - 1ET FET 1 - S
    PCO
    NK-12%
    Nasienie-Fragmentacja 30%
    MTHFR c.677C>T homozygota (CC)
    MTHFR c.1298A>C homozygota(CC)
    2 ivf -start 27.09 protokół długi- punkcja 07.10, przewidywany termin transferu 12.10- podane 2 zarodki, 0- na zimowisku , (było 10 zarodków 8 przestało się rozwijać :( )
    * 6 dpt - 40,7
    *10 dpt- 121,6
    * wizyta pęcherzykowa 29.10- jest pęcherzyk :)
    * 05.11.2019 - jest serduszko :)
    * 16.12.2019- dzidziuś zdrowy (usg prenatalne)
    na chwilę obecną chłopak - czekamy na usg 20 tc
    mhsv3e5egkhasukv.png
  • shani Autorytet
    Postów: 446 310

    Wysłany: 24 października 2019, 12:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, czy miala ktoras z Was tak, zeby po hodowli zostal tylko 1 zarodek? :/

    28 lat, PCOS, czynnik męski, KIR Bx, problem z cytokinami, ANA 2 1:160.
    Starania od 2017.
    IVF 10.2019: 21 pobranych, 6 zaplodnionych, tylko 1❄.
    Przygotowania do FET od 11.2019
    Immunosupresja 02.2020, 06.2020.
    1FET 12.08.2020.
    5dpt bHCG 21.6
    7dpt bHCG 71.71
    9dpt bHCG 203.38
    12dpt bHCG 784.93
    15dpt bHCG 2720.33
    19dpt bHCG 9031.00
    35dpt ❤
  • Catlady Autorytet
    Postów: 3113 4360

    Wysłany: 24 października 2019, 12:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olgaxxx wrote:
    Kochana a jeśli transfer mam w sobotę to myślisz ze w piątek mogę już robić z krwi?
    6dpt może już coś wyjść, ale też niekoniecznie, u mnie np beta ruszyła później bo 7dpt miałam „tylko” 13, więc dzień wcześniej w sumie mogłoby być poniżej 5 :)

    Atena000 lubi tę wiadomość

    mhsvl6d8kmqvj8kh.png
    🙋🏻‍♀️:
    • MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny
    • Niedrożny prawy jajowód
    💁🏻‍♂️:
    • Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
    Kwiecień 2019 - przygotowanie do procedury IVF (ICSI)
    07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
    12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
    05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
    14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
    11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
    7dpt - bhcg 13,3mlU/ml; progesteron 33,28ng/ml
    9dpt - bhcg 46,03mlU/ml; progesteron 45,37ng/ml
    11dpt - bhcg 120,9mlU/ml; progesteron 49,25ng/ml
    15dpt - bhcg 1052mlU/ml; progesteron 36ng/ml
    27dpt - mamy ❤️
    30.05.2020 - Tadziu jest już z nami 🥰

    Został 1 ❄️ (3.2.1)
    Pełni nadziei ❤️
  • Olgaxxx Koleżanka
    Postów: 33 47

    Wysłany: 24 października 2019, 12:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    shani wrote:
    Hej, czy miala ktoras z Was tak, zeby po hodowli zostal tylko 1 zarodek? :/
    W której dobie odpadła reszta?:( ile ich miałaś?

  • Catlady Autorytet
    Postów: 3113 4360

    Wysłany: 24 października 2019, 12:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    shani wrote:
    Hej, czy miala ktoras z Was tak, zeby po hodowli zostal tylko 1 zarodek? :/
    Koleżanka z wątku lipcowego tak miała - zapłodniła się prawidłowo tylko 1 komórka, zarodek przetrwał do 5 doby i aktualnie jest w 15tc :)
    Więc to pokazuje, że zawsze trzeba wierzyć w powodzenie, nawet jeśli się ma „tylko” 1 zarodek - bo to tak naprawdę „aż” jedna szansa na ciążę :) trzymam kciuki

    Makt, skała lubią tę wiadomość

    mhsvl6d8kmqvj8kh.png
    🙋🏻‍♀️:
    • MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny
    • Niedrożny prawy jajowód
    💁🏻‍♂️:
    • Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
    Kwiecień 2019 - przygotowanie do procedury IVF (ICSI)
    07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
    12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
    05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
    14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
    11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
    7dpt - bhcg 13,3mlU/ml; progesteron 33,28ng/ml
    9dpt - bhcg 46,03mlU/ml; progesteron 45,37ng/ml
    11dpt - bhcg 120,9mlU/ml; progesteron 49,25ng/ml
    15dpt - bhcg 1052mlU/ml; progesteron 36ng/ml
    27dpt - mamy ❤️
    30.05.2020 - Tadziu jest już z nami 🥰

    Został 1 ❄️ (3.2.1)
    Pełni nadziei ❤️
  • Makt Autorytet
    Postów: 10583 8062

    Wysłany: 24 października 2019, 12:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maarti wrote:
    Odebrałam wyniki 4 weryfikacji 😊

    Beta 4074 mlU/ml
    Progesteron 162.70 ng/ml

    Pięknie rośnie :) kiedy wizyta z usg?

    Edit: doczytałam, ze dziś :) trzymam kciuki! Powinien być piękny pęcherzyk z ciałkiem żółtym :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2019, 12:39

    Maarti lubi tę wiadomość

    4KMCp2.png

    19.03 (39+0) g. 13:35, 3335g, 54 cm Iga ❤️

    #2 IVF: 9.07 - ET (3.1.1);
    6dpt beta 12,37, progesteron 8,6;
    8dpt - 38, prog- 16,4;
    10 dpt - 130,6, prog- 14,79
    14dpt - 1260, prog- 15,04
    15 dpt (4+6) - GS 2,2 mm i YS 1,1 mm
    21 dpt- 9950, prog-15,65
    23 dpt (6+0) - ❤️
    14.11 (21+0) - usg połówkowe, 371g 👧🏼
    Mamy 4 bałwanki! ❄️❄️❄️❄️
    (3.1.2, 4.2.3, bl2, 4.3.2)

    Nasza historia
  • Makt Autorytet
    Postów: 10583 8062

    Wysłany: 24 października 2019, 12:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki345 wrote:
    Blastocystek przeżył rozmrażanie i został przetransferowany, teraz pozostaje tylko czekać i wierzyć, że mu się spodoba i z nami zostanie :)

    Kiedy testowałyście po transferze 5 dniowej blastki?

    Pierwszy sikaniec 5 dpt na wieczór i 6 dpt beta. Ale ogólnie to jest bardzo wcześnie ;) gdyby nie to ze chciałam sprawdzić proga w 6 dpt bo po pierwszym ivf miałam podejrzenie ze mi się słabo leki wchłaniają, to pewnie poczekalabym z pierwsza beta do 7-8 dpt :)

    4KMCp2.png

    19.03 (39+0) g. 13:35, 3335g, 54 cm Iga ❤️

    #2 IVF: 9.07 - ET (3.1.1);
    6dpt beta 12,37, progesteron 8,6;
    8dpt - 38, prog- 16,4;
    10 dpt - 130,6, prog- 14,79
    14dpt - 1260, prog- 15,04
    15 dpt (4+6) - GS 2,2 mm i YS 1,1 mm
    21 dpt- 9950, prog-15,65
    23 dpt (6+0) - ❤️
    14.11 (21+0) - usg połówkowe, 371g 👧🏼
    Mamy 4 bałwanki! ❄️❄️❄️❄️
    (3.1.2, 4.2.3, bl2, 4.3.2)

    Nasza historia
  • Makt Autorytet
    Postów: 10583 8062

    Wysłany: 24 października 2019, 12:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    shani wrote:
    Hej, czy miala ktoras z Was tak, zeby po hodowli zostal tylko 1 zarodek? :/

    Ja tak miałam przy 1 ivf. Była to morula i niestety się nie przyjęła, ale wtedy tez nie wiedziałam o mutacjach i nie brałam heparyny ani acardu.

    4KMCp2.png

    19.03 (39+0) g. 13:35, 3335g, 54 cm Iga ❤️

    #2 IVF: 9.07 - ET (3.1.1);
    6dpt beta 12,37, progesteron 8,6;
    8dpt - 38, prog- 16,4;
    10 dpt - 130,6, prog- 14,79
    14dpt - 1260, prog- 15,04
    15 dpt (4+6) - GS 2,2 mm i YS 1,1 mm
    21 dpt- 9950, prog-15,65
    23 dpt (6+0) - ❤️
    14.11 (21+0) - usg połówkowe, 371g 👧🏼
    Mamy 4 bałwanki! ❄️❄️❄️❄️
    (3.1.2, 4.2.3, bl2, 4.3.2)

    Nasza historia
  • D_orcia Koleżanka
    Postów: 42 57

    Wysłany: 24 października 2019, 12:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    shani wrote:
    Hej, czy miala ktoras z Was tak, zeby po hodowli zostal tylko 1 zarodek? :/

    Tak, ja miałam jeden - zamrożony w 3 dobie. Pozostałe trzy nie dotrwały do poziomu blastki. Niestety transfer tego rodzynka nieudany, ale nie poddaje się.

    W pierwszej procedurze nie mieliśmy w ogóle zarodków - nawet nie doszło do zapłodnienia.

    Starania od 2018 r. z dłuższa przerwa z uwagi na inne względy zdrowotne
    13.06.2019 r. -IVF IMSI - pobrano 6 oocytów - brak zapłodnień
    03.08.2019 r. - IVF IMSI - pobrano 5 oocytów - jest ❄️
    03.09. 2019 r. - histeroskopia operacyjna - usunięcie polipa endometrium
    07.10.2019 r. - FET :( 10 dpt - bHCG <0,5 :(
    Czynnik męski, morfologia 0%
  • Sierściucha Autorytet
    Postów: 799 814

    Wysłany: 24 października 2019, 13:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do sexu to ja mam zakaz minimum do 12tc, a nie mam ani plamienia, ani boli brzucha, macica sie nie stawia...ale chyba po takiej historii jak moja doktorek woli chuchać i dmuchać.
    Nawet mężowi mowił ze ma sie ze mną obchodzić jak z jajkiem i przez to ostatnio na mnie krzychał ze butelkę 1,5litra wody noszę ;)
    A za koszenie trawnika... to była awantura, a kosiarka przeciez ma kółeczka...
    Ale fajnie ze sie tak troszczy :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2019, 13:42

    Makt, Gaguś lubią tę wiadomość

    0ba2188e07.png
  • ZielonaPaprotka Ekspertka
    Postów: 197 191

    Wysłany: 24 października 2019, 13:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    shani wrote:
    Hej, czy miala ktoras z Was tak, zeby po hodowli zostal tylko 1 zarodek? :/
    Tak ja ale miałam tylko 2 komórki pobrane

    32 lata, rok starań naturalnie,
    wrzesień 2019 - Invimed
    1 IVF metoda ICSI - październik 2019,
    M - morfologia 3%,
    AMH - 1,1
    HSG - niedrożne, Kariotyp-Ok, 1 IVF, tylko 1❄️, transfer 11.01.2020
  • ZielonaPaprotka Ekspertka
    Postów: 197 191

    Wysłany: 24 października 2019, 13:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam pytanie. Jak to jest z transferem? Czy odbywa się w określonym dniu cyklu? Czy w zależności od monitoringu wyznacza lekarz?

    32 lata, rok starań naturalnie,
    wrzesień 2019 - Invimed
    1 IVF metoda ICSI - październik 2019,
    M - morfologia 3%,
    AMH - 1,1
    HSG - niedrożne, Kariotyp-Ok, 1 IVF, tylko 1❄️, transfer 11.01.2020
‹‹ 111 112 113 114 115 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego