X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro start styczeń 2018
Odpowiedz

In vitro start styczeń 2018

Oceń ten wątek:
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati000 wrote:
    Mój wyjeżdża za granicę, w październiku mamy wesele i też nam doszło IVF. ostatnio nie widziałam go 3tyg przyjechał na 4 dni bo punkcja i pojechał... Teraz za 4 tyg bo chciałabym na transferze ale wolałabym go mieć przy sobie przy wizycie z testem ciążowym. Tak to 6 tyg i przyjeżdża na 2. Ale przy IVF musiał być częściej.. I były problemy z szefem także, musimy się przemęczyc non stop przy telefonie i dajemy radę :)

No ja tez sie martwie jak to bedzie z punkcją. Czy bedzie mogl przyjechac. Moj maz jest kierowcą zawodowym i zjazd szybciej nie jest mozliwy. Po 4 tyg bedxie zjezdzal na 2 tyg do domu. Chuba ze dogada sie z innym kierowca i zostanie na 1 miesiac w domu. No zobaczymy jak to bedzie.

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • MonikA_89! Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciasteczko82 wrote:
    :) dziękuje za przyjęcie !
    Wole się nie nastawiać .. za dużo nieszczęść ostatnio..
    wyniki porobione - czekamy tylko na kariotypy.

Postanowione tylko ten raz spróbować - nie mamy nasienia więcej ..
    Jak się nie uda (nie mam pojęcia czy w ogóle uda się stymulacja) to się z tym godzimy.

Tak bardzo się boje - nie wiem co mnie czeka..
    Te ilości leków ..
    jakie Wy bierzecie ? Ma któraś z was krotki protokół ?? Boje się reakcji organizmu na tyle hormonów ..

:(

Cześć :)
    Spróbuj pozytywnie myśleć. W maju podchodziłam do pierwszego in vitro. Leki, zastrzyki, wizyty kontrolne i stres czy pęcherzyki będą rosnąć. W tym czasie ważne jest wsparcie męża/partnera oraz kochanych dziewczyn z forum :)
    Śmiało pytaj jak masz jakieś wątpliwości, każda z nas przechodziła przez to samo, więc doskonale rozumiemy Twoje obawy.
    Ja najbardziej bałam się punkcji w znieczuleniu ogólnym. Zabieg trwał niby 20 min, ale zawsze jest stres,a ja nigdy wcześniej nie miałam narkozy. Dziewczyny pisaĺy, że nie taki zabieg straszny i nie ma co się martwić na zapas i wiesz co, miały rację! Każda z nas inaczej reaguje na hormony, w różnym tempie dochodzi do siebie po punkcji, ale najważniejsze, że wszystkie mamy wspólny cel, do którego dążymy. To powinno być najważniejsze i myśl, że niedługo będziesz trzymać maleństwo w objęciach doda Ci sił do walki.
    Ja trzymam mocno kciuki,żeby wszystko poszło po Twojej myśli!

qdkk2n0amiu7a1g7.png
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roztoczanka wrote:
    Dziewczynki muszę się pochwalić. Wykonałam pierwszy zastrzyk sama. Dziwne uczucie wbić sobie igłę, ale jakoś poszło. Jutro bedzie lepiej. :)
    A co robicie z pozostałościami (strzykawka, igły??
    Zauważyłam na piersiach niebieskie a'la pajaczki, jakby żyłki krwi. Też tak macie?

Ja wyrzucam normalnie do kosza, bo w sumie nie wiem co mogłabym innego z tym zrobić :P
    Też mi się pojawiły takie żyłki, ale dopiero kilka dni po transferze

qdkk2n0amiu7a1g7.png
    😭
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2018, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Narkozę miałam :) super uczucie jak odlatujesz ;) tylko mnie bolało gardło bo miałam intubację..nie wiem czy też będzie ale pewnie tak.. po zabiegu po 2 h byłam na nogach - ale ważne min 36 h przed Głodówka.
    Ryzyko jest ale trudno ..ja mam b niskie ciśnienie i to też niebezpieczne (miewam nawet 70/50!).. raz jak miałam operacje kolana nie mogli mnie uśpić / mieli problem z zewnatrzoponowym/ miałam za niskie ciśnienie i z 30 min próbowali się wbić w rdzeń - koszmar !!

Ogólnie sporo zabiegów przeszłam więc jakoś i punkcję/ oby!!! .. koleżanka miała na żywca .. bez narkozy ! Ale nie w PL.

Naczytałam się o hiperstymulacji, że mogą jajniki pęknąć itp — czy to prawda ????

Te zastrzyki wyglądają jak te clexane- kiedyś 3 msc 2 x dziennie je brałam. Myślałam że to domięśniowe są;) a te się trudniej robi.
    Zastanawiam się dlaczego musze gonapeptyl brać jako pierwszy - a gonal po 3 dniach ..

• asienka30 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi28 wrote:
    A amh sprawdzaja przed ivf? Ja ostatnio nialam robione to badanie w lutym 2017 roku wiec moglo sie zmienić. Wynosiło wtedy 2,4
    No mój lekarz zaplanował sprawdzenie amh, prolaktyny, tsh jeszcze przed IVF Ale to pewnie zależy w dużej mierze od lekarza. A dobrze się czujesz po tym ovulastanie? Bo u mnie tak średnio, jeszcze jakieś plamienie mi się zaczęło...

8jhd5h3.png
    KIR AA, PCO, PAI-1, MTHFR, ANA1 dodatnie, obniżone parametry nasienia
    starania od 2015
    4 nieudane IUI
    operacja zpn - poprawa fragmentacji
    I podejście do IVF: 9 lipca punkcja (16 kumulusow, 8 komórek, 6 dojrzalych), 14 lipca - transfer 1 blastki :(
    3 mrozaczki...
    sierpień 2018 - scratching endometrium
    12 września - crio :(
    11 października - crio :(
    15 .02.2019 - start II procedury
    01.03.2019 - transfer 3-dniowego Kropka; 12 dpt - beta hcg 259,9; 14 dpt - beta hcg 912,4; 17 dpt - beta hcg 2719,0; 20 dpt - beta hcg 8518,0; 23 dpt - beta hcg 22385,0; mamy <3
  • Sierściucha Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kena1983 wrote:
    <edit> nieaktualne
    Cześć Dziewczyny, przepraszam za „wcięcie się”, ale może ktoś będzie chciał skorzystać … Ja odpuszczam przygody (niestety same negatywne i bolesne) z IVF i mam do odsprzedania Lutinus – 51 tabletek bez aplikatora. Jedno opakowanie 21 szt. termin ważności 12.2020, 15 szt. – 12.2020 i 15 szt. – 01.2019.

Aktualne jeszcze??
    Jeśli tak to odezwij się na priv

0ba2188e07.png
  • Sierściucha Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmis wrote:
    Siersciucha i jak tam? Byłas u doktorka? Co powiedział? Ma jakiś pomysł na Ciebie? Ja ide jutro - zobaczymy co mi zaproponuje.
    Hej
    Byłam i od razu startujemy z crio.
    Dostałam 2x1 estrofen i jeszcze jakiś inny steryd metypred 4mg 2tabl rano i 1popołudniu.
    I czekamy na kolejną wizytę.

0ba2188e07.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2018, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanko dot leków - wszystkie trzymam w lodowce (mensinorum niby nie trzeba ale są upały i Temp jest powyżej 25 stopni)- czy mogę go trzymać w lodowce ????
    Czy leki mam wyciągnąć z lodówki i dać mi trochę się ogrzać ?

Paulcia28 lubi tę wiadomość

• Nati000 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    No ja tez sie martwie jak to bedzie z punkcją. Czy bedzie mogl przyjechac. Moj maz jest kierowcą zawodowym i zjazd szybciej nie jest mozliwy. Po 4 tyg bedxie zjezdzal na 2 tyg do domu. Chuba ze dogada sie z innym kierowca i zostanie na 1 miesiac w domu. No zobaczymy jak to bedzie.
    No u nas teraz był mały problem.. Punkcja miała być pt/sob więc przyjechał w czwartek a w niedziele spowrotem, ale okazało się że punkcja w sobotę a nasienie jest bardzo słabe i odradzali depozyt więc przeblaganie szefa by maz mógł pojechać w poniedziałek... I o 7 w klinice, on o 7:30 oddanie nasienia doprowadził mnie na punkcje i na Niemcy...

21 lat / 3 lata starań
    2017.12 - Gameta Rzgów /badanie nasienia bardzo słabe.
    2018.01 - stwierdzone OAT u męża.
    2018.05 - ICSI
    2018.06.04 - punkcja
    Mamy ❄️4AA ❄️4BB❄️4BB
    7.08.2018 FET :(
    12.09.2018 FET?
  • Nati000 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    Punkcja w poniedzialek* przepraszam.

21 lat / 3 lata starań
    2017.12 - Gameta Rzgów /badanie nasienia bardzo słabe.
    2018.01 - stwierdzone OAT u męża.
    2018.05 - ICSI
    2018.06.04 - punkcja
    Mamy ❄️4AA ❄️4BB❄️4BB
    7.08.2018 FET :(
    12.09.2018 FET?
  • MonikA_89! Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciasteczko82 wrote:
    Narkozę miałam :) super uczucie jak odlatujesz ;) tylko mnie bolało gardło bo miałam intubację..nie wiem czy też będzie ale pewnie tak.. po zabiegu po 2 h byłam na nogach - ale ważne min 36 h przed Głodówka.
    Ryzyko jest ale trudno ..ja mam b niskie ciśnienie i to też niebezpieczne (miewam nawet 70/50!).. raz jak miałam operacje kolana nie mogli mnie uśpić / mieli problem z zewnatrzoponowym/ miałam za niskie ciśnienie i z 30 min próbowali się wbić w rdzeń - koszmar !!

Ogólnie sporo zabiegów przeszłam więc jakoś i punkcję/ oby!!! .. koleżanka miała na żywca .. bez narkozy ! Ale nie w PL.

Naczytałam się o hiperstymulacji, że mogą jajniki pęknąć itp — czy to prawda ????

Te zastrzyki wyglądają jak te clexane- kiedyś 3 msc 2 x dziennie je brałam. Myślałam że to domięśniowe są;) a te się trudniej robi.
    Zastanawiam się dlaczego musze gonapeptyl brać jako pierwszy - a gonal po 3 dniach ..

Intubacji nie będziesz miała. Ona jest wymagana przy dłuższych zabiegach. Ja sie
    Położyłam na fotelu, założyli mi cisnieniomierz i taki klips na palec, wpuścili coś do wenflonu, dali maskę z tlenem i film mi się urwał. Potem pamiętam jak schodziłam z fotela i kładłam się do łóżka. Spałam może 20 min, potem leżałam, siedziałam a na koniec kazali mi pochodzić po sali, żeby sprawdzić, czy nie zemdleję :P całość trwała 2h, potem po 1,5 mogłam coś zjeść. Wodę dają po 1h od zabiegu.

Hiperkw raczej Ci nie groziprzy niskim amh. Ja mam amh około 1,5 i udało mi się jej uniknąć. W dniu punkcji odpoczywaj, jakbyś miała bóle brzucha to możesz wziąć nospę. Mnie lekko brzuch zaczął boleć dopiero 2-3 pk punkcji, ale wystarczyła 1 nospa rano i dało się przeżyć. Wzdęcia są najgorsze z tego wszystkiego :P aaaa i pamiętaj, żeby wcinać dużo białka

Ja miałam puregon i potem dołączyłam orgalutran. Puregon był w penie, więc zastrzyki to był pikuś. Z orgslutranem się męczyłam, bo miał grubszą igłę i łatwiej było mi robić zastrzyki w udo (wg ulotki nawet tak zalecali).
    Wydaje mi się,że u Ciebie gonapeptyl bedzie odpowiednikiem mojego puregonu, czyli będzie stymulował pęcherzyki do wzrostu. Ten drugi zastrzyk z tego co wyczytałam, dba o to,żeby pęcherzyki za szybko nie pękĺy i żeby odpowiednio dojrzewały ;)

qdkk2n0amiu7a1g7.png
    😭
  • Paulcia28 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciasteczko82 wrote:
    Pytanko dot leków - wszystkie trzymam w lodowce (mensinorum niby nie trzeba ale są upały i Temp jest powyżej 25 stopni)- czy mogę go trzymać w lodowce ????
    Sorry niechcący polubiłam. Ja swoje wszystkie leki trzymałam w lodówce i parę minut wcześniej przed zastrzykiem wyciagalam je z lodówki. Bądź mąż to robił jak wracałam z popołudniowej zmiany

Diagnoza:Azoospermia
    3x ICSI (2018/19). 6 zarodków
    3x crio , 1 świeży transfer
    29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
    13.09.18😞15.03.19😭

-12/19 naturalny cud- cb
    -Aniołki (8*)2015 (12*)2018
    -Amh 2,74
    -Tsh 1,30 L-Thyroxin 25 mg
    21.10.19 histeroskopia
    -Zespół Ashermana
    -Usunięty polip
    9.11- histero , drożność i laparoskopia 😁😁😁
    Zero zrostow, jajowody drożne
    Torbiel 😬
    02.2022 rozwód i początek nowego życia...
    Może kiedyś uda mi się spełnić marzenie o macierzyństwie ale póki co czas zacząć żyć dla siebie
  • KasiaLe Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pat1980ka wrote:
    Mi się udało za pierwszym razem, właśnie leci 11 tc:)
    To mamy przyblizny termin

♥️♥️ 08.2012 - bliźniaki,
    f2w3ugpj8woa7r65.png
  • MonikA_89! Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciasteczko82 wrote:

Przed podaniem powinny 10-15 min poleżeć w temp pokojowej

qdkk2n0amiu7a1g7.png
    😭
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Intubacji nie będziesz miała. Ona jest wymagana przy dłuższych zabiegach. Ja sie
    Położyłam na fotelu, założyli mi cisnieniomierz i taki klips na palec, wpuścili coś do wenflonu, dali maskę z tlenem i film mi się urwał. Potem pamiętam jak schodziłam z fotela i kładłam się do łóżka. Spałam może 20 min, potem leżałam, siedziałam a na koniec kazali mi pochodzić po sali, żeby sprawdzić, czy nie zemdleję :P całość trwała 2h, potem po 1,5 mogłam coś zjeść. Wodę dają po 1h od zabiegu.

Hiperkw raczej Ci nie groziprzy niskim amh. Ja mam amh około 1,5 i udało mi się jej uniknąć. W dniu punkcji odpoczywaj, jakbyś miała bóle brzucha to możesz wziąć nospę. Mnie lekko brzuch zaczął boleć dopiero 2-3 pk punkcji, ale wystarczyła 1 nospa rano i dało się przeżyć. Wzdęcia są najgorsze z tego wszystkiego :P aaaa i pamiętaj, żeby wcinać dużo białka

Ja miałam puregon i potem dołączyłam orgalutran. Puregon był w penie, więc zastrzyki to był pikuś. Z orgslutranem się męczyłam, bo miał grubszą igłę i łatwiej było mi robić zastrzyki w udo (wg ulotki nawet tak zalecali).
    Wydaje mi się,że u Ciebie gonapeptyl bedzie odpowiednikiem mojego puregonu, czyli będzie stymulował pęcherzyki do wzrostu. Ten drugi zastrzyk z tego co wyczytałam, dba o to,żeby pęcherzyki za szybko nie pękĺy i żeby odpowiednio dojrzewały ;)

Gonal F jest po to żeby pęcherzyki rosły a gonapeptyl po to żeby nie pękały.

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi28 przed ivf zawsze badają AMH głownie na tej podstawie dobierają którym protokołem idziesz i jakie dawki leków mają Ci przepisać.

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2018, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za odp. Obawiam się tych upałów / chyba zimno nie zaszkodzi? Tylko ten mensinorm można trzymać poza lodówka ale z zastrzeżeniem że do 25 stopni - a jednak może taka Temp być.. dlatego mam nadzieje że lodówka nie zaszkodzi.

A to ta narkoza to taka light :)

Białko - tzn wcinać mięsko białe i nabiał ;)

• asias Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciasteczko82 wrote:
    Gonapeptyl jest na wyciszenie jajników, utrzymuje niski poziom LH i progesteronu, nie dopuszcza do przedwczesnej owulacji podczas stymulacji gonalem.

l22n8u69izcn9pau.png
    endo 3/4 st, 2016- aniołek 7tc, 2017 I ICSI- aniołek 9 tc ,2018 II ICSI- 9dpt blastki- beta 112, 12 dpt- beta 442, 26 dpt <3
    3jgx3e3kcqbi5gsd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2018, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję- przebrnęłam dopiero przez ulotki.

Czy wstrzykując zaciągacie lekko już po wbiciu sprawdzić czy nie trafiacie w żyłkę ? Clexane np tak się podaje - w instrukcjach nie jest napisane

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2018, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ucięło mi pół textu - o losie :)

‹‹ 539 540 541 542 543 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ