X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro start styczeń 2018
Odpowiedz

In vitro start styczeń 2018

Oceń ten wątek:
  • Farelka Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Ferelka cześć :)
    Kurczę - ja bym chyba zrobiła .. Ty miałaś już icsi ?

Tak kochana to była ta metoda ICSI

f2w3rjjgtc46j0xs.png
  • Farelka Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waleczna wrote:
    Super, że jesteś Farelko;) Rozumiem ze chciałabyś szybciutko zacząć na nowo wszyatko, ale ja jednak posluchalabym lekarza. Mój M robione fragmentach dna plemnikow to płacilismy chyba coś ok 450 zł. Jeśli chodzi o genetyka to się nie orientuje bo nie robilismy. A hiteroskopie miałam robione wraz z laparoskopia rok przed procedura ale na nfz wiec kie płaciłam nic. Porozmawiajcie na spokojnie z mężem i podejmuje najlepsza decyzję aby przyniosła oczekiwane skutki❤Pozdrawiam serdecznie ;)

Dziękuję Waleczna za odp.
    A jeśli fragmentacja wyjdzie źle to można coś zaradzić?
    Czy hiteroskopia jest bolesna ?

f2w3rjjgtc46j0xs.png
  • Zizu87 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Farelka wrote:
    Cześć kobietki. Na wstępie przepraszam że was zaniedbalam miałam wrócić ostatnio a jednak natłok pracy zupełnie wytracil mnie z forum. Obiecuje poprawę

I na sam początek proszę was o pomoc w podjęciu decyzji. Jesteśmy po 1 nieudanym in vitro które odbyło się 14 maja. Obecnie czekam na 2 miesięczke od in vitro - powinnam ja dostać w sobotę. Niestety nie mamy żadnych mrozaczkow

Dziś byliśmy na wizycie w klinice, Pani doktor poradziła nam przed wykonaniem 2 procedury zrobienie genetyki mojej oraz mojego M, fragmentacji plemników oraz hiteroskopii macicy - odradzila podejście do 2 procedury bez wyników tych badań Ale powiedziała że uszanuje decyzje jeśli chcemy podejść bez- powiedziała że najwcześniej 2 in vitro mogłoby się odbyć we wrześniu. I teraz co mamy robić ? Jakie macie doświadczenie czy u was było to wykonywane ? To są duże dodatkowe koszty i czy w ogóle wiedza że fragmentacja czy genetyka jest zła moze nam w czymś pomóc ?? Czy nie lepiej podejść do drugiej procedury bez tego ? Mój M woli ni3 robić tych wyników :( nie wiem co robić smutno mi... przypominam że u nas problem z małą ilością nasienia .... proszę was o pomoc !

Witaj ponownie :-)
    U nas problemem była azoospermia. Na samym początku robiliśmy oboje kariotyp, mąż dodatkowo badanie AZF i CFTR. To są ważne badania, bo mogą dać odpowiedź skąd słabe parametry nasienia, Na te badania dość długo się czeka, zwłaszcza na kariotyp.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2018, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Farelka wrote:
    Tak kochana to była ta metoda ICSI
    Kurczę :(
    Musicie faktycznie omówić razem... na spokojnie ..
    Do drugiej podejść z większa wiedzą i może innym postępowaniem wtedy ?
    Nie wiem sama. U nas to pierwsza i jedyna (ostatnia) procedura. Nie potrafię doradzić.
    Zrobiliśmy z tego tylko kariotypy i ja zrobiłam mutacje.
    Ale to ze względu na mój wiek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2018, 19:37

• Zizu87 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Farelka tak sobie jeszcze myślę o dodatkowych badaniach i powiem Ci jak było na moim przykładzie. Niby miałam dobre wyniki a 2 inseminacje nie wyszły, jedno in vitro okazało się kompletną klapą.
    I zaczęłam drążyć, szukać, robić badania. Okazało się, że mam trombofilię co może utrudniać zagnieżdżenie zarodka, dawać poronienia.
    Teraz po transferze dostałam heparynę co pomaga w tej sytuacji.
    I tak sobie myślę, że może któraś inseminacja by się udała gdybym wiedziała wcześniej- teraz się nie dowiem. Ale cieszę się, że drążyłam i robiłam badania bo zwiększa to moje szanse na ciążę i potem jej donoszenie.

Niezapominajka5, tolerancyjna, Farelka, MagNolia55 lubią tę wiadomość

• Bella93 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waleczna wrote:
    Nie dziękuję asias ❤Bardzo chciałabym je zobaczyć, ale wiesz co myślę. Mam niestwty takie przeczucie. A myślisz ze test juz napewno pokaże jeśli coś beta drgnela prawda?
    A nie lepiej po prostu zrobic bete? Jak jesteś w ciazy to na 100% bedzie pozytywna :)

Waleczna lubi tę wiadomość

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷 11.08.2022
  • Waleczna Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Farelka wrote:
    Dziękuję Waleczna za odp.
    A jeśli fragmentacja wyjdzie źle to można coś zaradzić?
    Czy hiteroskopia jest bolesna ?

Mój M miał słaby wynik bo 35 % czyli wynik nieprawidłowy, a doktorem mówił ze spokojnie ze to niby nie jest problem, a jak jest naprawdę to niewiem. Moje dwie z 6 komórek jajowych odrzuciły plemnika, może z tego powodu a może ze względu na złą moja komórkę nie mam pojęcia. Jeśli chodzi o hiteroskopie to bez obaw, nie boli kochana

👩‍🦰
    Hiperpolaktynemia
    Niedoczynnosc tarczycy
    Endometrioza
    👱‍♂️
    Czynnik męski

4 inseminacje 😞😞😞😞
    IVF+IMSI❄️❄️❄️❄️
    Transfer świeży 😞
    Crio❄️😉❤️👧🏻 Zdrowa córeczka

06.2020 Zaczynamy walkę o rodzeństwo
    07.2020 Crio❄️😞
    09.2020 Crio❄️😉❤️👧🏻 Zdrowa córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2018, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zizu87 wrote:
    Farelka tak sobie jeszcze myślę o dodatkowych badaniach i powiem Ci jak było na moim przykładzie. Niby miałam dobre wyniki a 2 inseminacje nie wyszły, jedno in vitro okazało się kompletną klapą.
    I zaczęłam drążyć, szukać, robić badania. Okazało się, że mam trombofilię co może utrudniać zagnieżdżenie zarodka, dawać poronienia.
    Teraz po transferze dostałam heparynę co pomaga w tej sytuacji.
    I tak sobie myślę, że może któraś inseminacja by się udała gdybym wiedziała wcześniej- teraz się nie dowiem. Ale cieszę się, że drążyłam i robiłam badania bo zwiększa to moje szanse na ciążę i potem jej donoszenie.
    No właśnie - mi akurat na trombo robili w szpitalu rok temu w tym mutacje i było Ok ...
    Ale kariotypy zrobiliśmy oboje. Przed tą procedurą. Długo sie czeka na nie - na mutacje też Ok 2-3 tyg chyba..
    Fakt, że drogie to ale warto chyba Zrobić.
    To nawet warto wiedzieć dla siebie i na przyszłość.

Histe nie miałam więc nie doradzę - fragmentacji też nie robił ..

• Waleczna Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    A nie lepiej po prostu zrobic bete? Jak jesteś w ciazy to na 100% bedzie pozytywna :)

Tak byli bh napewno lepiej i wiem ze wynik dałby 100%pewność, ale nie mam jak dojechać do laba. A test mam w domku i chciałam sprawdzić.

👩‍🦰
    Hiperpolaktynemia
    Niedoczynnosc tarczycy
    Endometrioza
    👱‍♂️
    Czynnik męski

4 inseminacje 😞😞😞😞
    IVF+IMSI❄️❄️❄️❄️
    Transfer świeży 😞

07.2020 Crio❄️😞
  • Bruised Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) Po nieudanym transferze musiałam sobie wszystko jakoś poukładać w głowie i ruszamy z przygotowaniami do kolejnej próby. Na ostatniej wizycie dr wspomniał, że warto by było zrobić UMA (test kurczliwości macicy). Miała któraś z Was? Dało to coś w ogóle?

Farelka lubi tę wiadomość

Starania od marca 2016

PICSI nr 1 - 3 zarodki, 3 nieudane transfery :(
    PICSI nr 2 - 6 śnieżynek, 3 nieudane transfery :(
    PICSI nr 3 - ❄❄❄
    27.08.20 - 3.1.1.
    5dpt - beta-HCG 25,8; 7dpt - 71; 11dpt - 669; 15dpt - 5420; 18dpt - 14301, 19dpt - USG - 1,5mm szczęścia, 30dpt <3
    Bobas 1: 04.2021

7.03.24 ETM 3.1.1.
    beta-HCG 5dpt - 18,37; 7dpt - 68,32; 9dpt - 68,82; 12dpt - 666,15; 15dpt - 2864

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2018, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bruised wrote:
    Cześć dziewczyny :) Po nieudanym transferze musiałam sobie wszystko jakoś poukładać w głowie i ruszamy z przygotowaniami do kolejnej próby. Na ostatniej wizycie dr wspomniał, że warto by było zrobić UMA (test kurczliwości macicy). Miała któraś z Was? Dało to coś w ogóle?
    Cześć !!! Juppi :) dobrze Cię widzieć !
    Przerwy pomagają to fakt ...

Nie wiem co to nawet ..

a ile macie mrozaczków?

• Waleczna Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bruised wrote:

Ja niestety nie słyszałam o takim badaniu.

👩‍🦰
    Hiperpolaktynemia
    Niedoczynnosc tarczycy
    Endometrioza
    👱‍♂️
    Czynnik męski

4 inseminacje 😞😞😞😞
    IVF+IMSI❄️❄️❄️❄️
    Transfer świeży 😞

07.2020 Crio❄️😞
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waleczna wrote:
    Tak byli bh napewno lepiej i wiem ze wynik dałby 100%pewność, ale nie mam jak dojechać do laba. A test mam w domku i chciałam sprawdzić.
    Aaaa, no chyba ze tak :D
    10dpt blastocysty to jak 15dpo, czyli teoretycznie dzien po @ przy ksiazkowej, 14dniowej fazie lutealnej.
    Z mojego doswiadczenia, jak bylam w ciazy to testy wychodzily od 6dpt, no ale to indywidualna kwestia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2018, 19:57

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷 11.08.2022
  • Bruised Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Cześć !!! Juppi :) dobrze Cię widzieć !
    Przerwy pomagają to fakt ...

Nie wiem co to nawet ..

a ile macie mrozaczków?
    Mamy dwa i oba chcemy tym razem zabrać :)

Starania od marca 2016

PICSI nr 3 - ❄❄❄
    27.08.20 - 3.1.1.
    5dpt - beta-HCG 25,8; 7dpt - 71; 11dpt - 669; 15dpt - 5420; 18dpt - 14301, 19dpt - USG - 1,5mm szczęścia, 30dpt <3

7.03.24 ETM 3.1.1.

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2018, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bruised wrote:
    Mamy dwa i oba chcemy tym razem zabrać :)
    No to super !!!
    A czemu zalecił dr to badanie ? Miałaś jakieś symptomy ze strony macicy ?

• Karolciaaa26 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane czy wy podczas stymulacji wspolzyjecie?Ja jestem 6-sty dzien na zastrzykach i wczoraj na usg bolalo mnie jak by jajniki mialy eksplodowac zaraz wiec niewiem czy sexik wskazany a chcica niestety jest :/

Nadzczynnosc tarczycy-Methimazole 2.5 mg
    28 lat
    8 lipiec transfer 3-dniowych 2-och zarodkow.
    23 lipiec beta :(
    Czekamy na cud♡♡
  • Waleczna Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Aaaa, no chyba ze tak :D
    10dpt blastocysty to jak 15dpo, czyli teoretycznie dzien po @ przy ksiazkowej, 14dniowej fazie lutealnej.
    Z mojego doswiadczenia, jak bylam w ciazy to testy wychodzily od 6dpt, no ale to indywidualna kwestia.

To de facto powinno coś pokazać. Zobaczymy. Mam złe przeczucia, bo zero objawów. Nawet cycki przestały boleć kilka dni temu, a po punkcji to cały czas mnie bolały.

👩‍🦰
    Hiperpolaktynemia
    Niedoczynnosc tarczycy
    Endometrioza
    👱‍♂️
    Czynnik męski

4 inseminacje 😞😞😞😞
    IVF+IMSI❄️❄️❄️❄️
    Transfer świeży 😞

07.2020 Crio❄️😞
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2018, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    No tak.
    Dopytałam czy jeżeli coś się dzieje źle- czy dają znać- ponoć tak... bo potem pójdę radosna a tam klops ..

Wy o zarodkach i ich cechach kiedy wiedziałyście? Przed samym transferem ?
    Ja miałam pełen raport każdego dnia. Ile pobranych, ile dojrzałych, ile się zaplodnilo,a potem jak sid rozwijają każdego ranka na maila. Na koniec, po 5 dniu raport dokładniejszy. I wtedy też jeszcze konsultacja jak chcemy je zamrozić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2018, 20:04

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2018, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolciaaa26 wrote:
    Kochane czy wy podczas stymulacji wspolzyjecie?Ja jestem 6-sty dzien na zastrzykach i wczoraj na usg bolalo mnie jak by jajniki mialy eksplodowac zaraz wiec niewiem czy sexik wskazany a chcica niestety jest :/
    Szczerze to my nie ... zresztą z gumą a fuj ;) a nie możemy bez ...chemia; jeżeli Cię boli to nie ryzykuj są inne metody niż stosunek :) przecież :D

Ejjjj Waleczna - Ty mi tu nie trać wiary !!!!!

• Bruised Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2018, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    No to super !!!
    A czemu zalecił dr to badanie ? Miałaś jakieś symptomy ze strony macicy ?
    Przez kilka dni po transferze czułam bóle jak na okres, ale czy to były jakieś nietypowe skurcze nie mam pojęcia. W sumie badanie nie jest jakoś bardzo skomplikowane, więc zrobię i zobaczę co wyjdzie.

Starania od marca 2016

PICSI nr 3 - ❄❄❄
    27.08.20 - 3.1.1.

7.03.24 ETM 3.1.1.

age.png
‹‹ 694 695 696 697 698 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ