X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro start styczeń 2018
Odpowiedz

In vitro start styczeń 2018

Oceń ten wątek:
  • Alicha Koleżanka

Wysłany: 3 lipca 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, nie jestem na bieżąco ostatnio więc nie wiem komu gratulować ale wszytskim, którym się udało wielke gratki i trzymam kciuki za dalsze sukcesy :) pisze bo mam wątpliwości co do podejścia do drugiej procedury... W pierwszej (na przełomie kwiecień/maj) mieliśmy 1 zarodek i nie udało się...
    Nie zabrałam się od razu do drugiej, okazało się, że mam polipa, teraz miałam problem z zębem, miałam kanałowe i byłam jeszcze 6 dni na silnym antybiotyku, po tym od razu urlop i drinki, niezdrowe jedzenie itd. Czasem trzeba się odstresować ;) zastanawiam się czy powinnam jeszcze czekać do drugiej prcedury po tym wszytskim? Zakładam, że ani antybiotyk do histerokopii (3ni) ani na zęba, ani potem inne uciechy nie wpłynęły dobrze na moje zdrowie (i wątrobę). Poradźcie czy jak zacznę za miesiąc procedure (druga połowa sierpnia), a teraz bede się zdrowo odżywiać i bez zbędnych leków itd powinno pojsc lepiej? Wcześniej przez kilka miesięcy prawie zero alkoholu, tylko zdrowe jedzenie, zielone koktajle itd, teraz już sił troche zabrakło, no i piękna pogoda była więc ;) Sama nie wiem czy ruszać, czy czekać dłużej. Pomóżcie! Jak było u Was?

• moniczka2601 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MilliSBB wrote:
    hej dziewczyny:)

Pisze bo kiedys udzielam sie aktywnie na forum,ale od dluzszego czasu mozna powiedziec "zniknelam"i wracam z problemem.

Uwaga będzie dlugo!
    Od stycznia biore wlewy co dwa tygodnie z intralipdu.Zawsze zamawialam w aptece w Bielsku-Bialej(tutaj mieszkam).Mam kolejna recepte,za dwa tygodnie podchodze do kolejnego crio.Jak na zlosc nie wiem co sie stalo w BB w hurtowniach nie maja intralipdu.Dzwonilam dzis do producenta,i potwierdzil,ze moze sprowadzic ale w calym kartonie czyli 12 sztuk do apteki i bede musiala za niego zaplacic zz gory.Nie potrzebuje az tylu butelek.I tu pytanie czy są wsrod Was jakies dziewczyny ktore potrzebuja intralipd 20 % 100 ml?Chodzi o to ,zeby podzielic sie kosztami.Bo ja nie zaplace za cale opakowanie bo az tylu nie potrzebuje.
    A nie może dr wypisać zamiennika jakiegoś, wypisują leków których nie ma?...

Rocznik 88
    8 lat starań o dzidzię,
    PCO, niedoczynność tarczycy ( na razie w normie)
    11.07.2017-pierwsze podejście do in vitro ( transfer 2 zarodków 8 B hcg < 0,10 mIU/ml :(
    15.06.2018-zaczynamy drugie podejście....
    26.06.2018-punkcja ❄️❄️
    Crio - 29.07.2018transfer :)
    Ciąża biochemiczna :(
    Crio - 1.10.2018 :(
    Została jedna sniezynka...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)
    Antybiotyki chyba nie są wielka przeszkoda - wszak po punkcji brałam 5 dni silny - tetrakcyline/ a transfer miał być. A przed stymu też brałam jeden na dziąsło ... lekarz nic mi nie mówił że to przeszkodzi.
    Zdrowe żywienie ma znaczenie ale to potrzeba dłuższego czasu, bez przesady na bank nie może tak negatywnie wpłynąć .. przecież każdy popełnia grzeszki czasem :) nawet tu dziewczyny pisały o pizzy po punkcji itp ..
    moja kumpela do dnia transferu paliła i Piła alko :) i ciąża.

A jaka była przyczyna tylko 1 zarodka? Wiesz może?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2018, 15:01

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2018, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Spokojnie - nie smutam już (mocno)..

Nie podadzą nam chyba razem 3 dniowego z blastka prawda?
    Brać jako pierwsza blastke?
    Brać blastkę a po 3dniowego mrozaka wrócisz poźniej jak już pierwsze odchowasz ;-)

Ciasteczko77 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2018, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciaaa wrote:
    Brać blastkę a po 3dniowego mrozaka wrócisz poźniej jak już pierwsze odchowasz ;-)
    :D taki mam plan ;)

Czyli nie podają zarodków w rożnym „wieku”? Uf - chociaż chciałam od początku 1- to chociaż dylemat czy dobrze robię mi teraz odpadł;)

Olciaaa lubi tę wiadomość

• Paulcia28 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już najgorsze mam za sobą, właśnie mnie wypisali i czekam na męża. Obyło się bez komplikacji , trochę boli ale to normalne. Dziękuję za Wasze wsparcie kobietki <3 wkrótce wracam do walki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2018, 15:16

aga_ni, Niezapominajka5, Kate_____, KasiaŁódź, Luna131, Alicha, Malinowa5, Freyja, Bajka_88, tolerancyjna lubią tę wiadomość

Diagnoza:Azoospermia
    3x ICSI (2018/19). 6 zarodków
    3x crio , 1 świeży transfer
    29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
    13.09.18😞15.03.19😭

-12/19 naturalny cud- cb
    -Aniołki (8*)2015 (12*)2018
    -Amh 2,74
    -Tsh 1,30 L-Thyroxin 25 mg
    21.10.19 histeroskopia
    -Zespół Ashermana
    -Usunięty polip
    9.11- histero , drożność i laparoskopia 😁😁😁
    Zero zrostow, jajowody drożne
    Torbiel 😬
    02.2022 rozwód i początek nowego życia...
    Może kiedyś uda mi się spełnić marzenie o macierzyństwie ale póki co czas zacząć żyć dla siebie
  • Asiulka84 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulcia28 wrote:
    Już najgorsze mam za sobą, właśnie mnie wypisali i czekam na męża. Obyło się bez komplikacji , trochę boli ale to normalne. Dziękuję za Wasze wsparcie kobietki <3 wkrótce wracam do walki
    Dzielna nasza ❤wypoczywaj odstresuj sie i wracaj z nowymi silami. Bedziemy tu czekac na ciebie :)

Paulcia28 lubi tę wiadomość

zi13sek28nq2a06c.png

mhsv9vvjjd21ilfh.png
    ~~~~~~~~
    IV procedury in vitro - bez sukcesu
    Zostały nam❄❄
    ~~~~~~~~~
    AMH - 0,91(poprawa na 1,95)
    MTHFR 1298A-C - homo
    PAI-1 - hetero
    NK - 21%
    ASA - 1:10
    ANA - ujemne
    ▪przeciwciała przeciw osłonce przejrzystej
    ▪endometrioza 1 stopień

"Dopóki oddycham nie tracę nadziei"
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2018, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulcia28 wrote:
    Paulcia ❤️

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2018, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:

Czyli nie podają zarodków w rożnym „wieku”? Uf - chociaż chciałam od początku 1- to chociaż dylemat czy dobrze robię mi teraz odpadł;)
    Nie jestem ekspertem,ale słyszałam, że podawali zarodek z 3 i 4 doby, albo 2 i 3, ale 3 i blastocysty to nie wiem...

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2018, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulcia28 wrote:
    Nasza Dzielna i Kochana <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2018, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciaaa wrote:
    Nie jestem ekspertem,ale słyszałam, że podawali zarodek z 3 i 4 doby, albo 2 i 3, ale 3 i blastocysty to nie wiem...
    Cholerka - chyba nie .. ? Chociaż :) ? Kurczę - z drugiej strony co tam.. 1 biorę. Nie zaryzykuje dwoma na raz.

• aga_ni Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulcia28 wrote:

ufff, Paulcia, bardzo się cieszę, że już po. Trzymaj się teraz dzielnie, odpocznij, zrelaksuj się, upij czy co tam potrzebujesz i wracaj do nas :)

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • japonka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulcia dobrze, że już po wszystkim, teraz rekonwalescencja!

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • Niezapominajka5 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulcia28 wrote:
    Myślami jestem z Tobą <3

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Nuśka82 Ekspertka

Wysłany: 3 lipca 2018, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asienka30 wrote:
    Kate - kciuki!!
    Malinowa - z 4 dojrzałych komórek możesz mieć 4 piękne zarodki, jeszcze się nie załamuj.
    Dziewczyny, mam pytanie. Od piątku jestem na menopurze i dodatkowo biore jeszcze gonapeptyl. Ale dzisiaj pojawił się sluz płodny, to normalne? Wizytę mam dopiero w piątek a punkcję planowana na poniedziałek. Ale tak się zastanawiam czy pecherzyki nie pękną przypadkiem?
    Jak jest gonapeptyl to nie pękną.

asienka30 lubi tę wiadomość

eikts65g5p5zd2xk.png
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicha wrote:
    Cześć dziewczyny, nie jestem na bieżąco ostatnio więc nie wiem komu gratulować ale wszytskim, którym się udało wielke gratki i trzymam kciuki za dalsze sukcesy :) pisze bo mam wątpliwości co do podejścia do drugiej procedury... W pierwszej (na przełomie kwiecień/maj) mieliśmy 1 zarodek i nie udało się...
    Nie zabrałam się od razu do drugiej, okazało się, że mam polipa, teraz miałam problem z zębem, miałam kanałowe i byłam jeszcze 6 dni na silnym antybiotyku, po tym od razu urlop i drinki, niezdrowe jedzenie itd. Czasem trzeba się odstresować ;) zastanawiam się czy powinnam jeszcze czekać do drugiej prcedury po tym wszytskim? Zakładam, że ani antybiotyk do histerokopii (3ni) ani na zęba, ani potem inne uciechy nie wpłynęły dobrze na moje zdrowie (i wątrobę). Poradźcie czy jak zacznę za miesiąc procedure (druga połowa sierpnia), a teraz bede się zdrowo odżywiać i bez zbędnych leków itd powinno pojsc lepiej? Wcześniej przez kilka miesięcy prawie zero alkoholu, tylko zdrowe jedzenie, zielone koktajle itd, teraz już sił troche zabrakło, no i piękna pogoda była więc ;) Sama nie wiem czy ruszać, czy czekać dłużej. Pomóżcie! Jak było u Was?

Alicha, podziwiam za taki zdrowy tryb życia! Ja uważam, że tyle bierzemy różnych leków, że naprawdę jakieś wcześniejsze antybiotyki czy imprezy nie mają żadnego znaczenia. Szczerze mówiąc ja nie dbam aż tak o to co jem, jak tylko nie jestem po transferze imprezuję i robię wszystko, żeby się odstresować. Po transferze odtsawiam używki i po prostu dużo odpoczywam, żadnych stresów. Moim zdaniem spkój ducha jest najwazniejszy. W tym cyklu, po wcześniejszych porażkach, wyjątkowo sobie pozwalałam na drinki, papierosy i niezdrowe jedzenie i podchodząc do crio miałam piękne endometrium i jeszcze się okazało, że miałam owulację naturalną - chyba pierwszy raz od ponad roku. Nie wiem jak to wygląda w statystykach, ale obawiam się, że nasze zachowanie nie ma aż tak dużego wpływu na powodzenie jakbyśmy chciały.

Alicha lubi tę wiadomość

starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2018, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Że tak napiszę- a co z tymi wielodzietnymi rodzinami / patologicznymi oczywiście - mnożą się jak króliki :) a tam raczej nikt nie pilnuje diety i bez używek ;)

Ja uważam że podstawa to psychika- wyluzowanie+ brak stresu -co potwierdzają naturalne wpadki ;) oczywiście zdrowy tryb życia może nam pomóc.
    Najgorszy jest stres ... a tego cieżko się pozbyć ...szczególnie jak się starasz czy naturalnie czy ze wspomaganiem :(

• asienka30 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulcia przytulam. Dobrze ze masz to już za sobą.

8jhd5h3.png
    KIR AA, PCO, PAI-1, MTHFR, ANA1 dodatnie, obniżone parametry nasienia
    starania od 2015
    4 nieudane IUI
    operacja zpn - poprawa fragmentacji
    I podejście do IVF: 9 lipca punkcja (16 kumulusow, 8 komórek, 6 dojrzalych), 14 lipca - transfer 1 blastki :(
    3 mrozaczki...
    sierpień 2018 - scratching endometrium
    12 września - crio :(
    11 października - crio :(
    15 .02.2019 - start II procedury
    01.03.2019 - transfer 3-dniowego Kropka; 12 dpt - beta hcg 259,9; 14 dpt - beta hcg 912,4; 17 dpt - beta hcg 2719,0; 20 dpt - beta hcg 8518,0; 23 dpt - beta hcg 22385,0; mamy <3
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:

Ciasteczko, masz dwa zarodki, nie jest źle! :) A z liczby komórek jakie miałaś pobrane to już w ogóle jest dobry wyniik. Pamiętasz jak się martwiłaś, żeby jakiekolwiek komórki były? Szczerze mówiąc nie wiem czy można podawać zarodki w różnym wieku, wydaje mi się, że tak. Ja też bym nie ryzykowała dwóch na raz.

Ciasteczko77 lubi tę wiadomość

• Nuśka82 Ekspertka

Wysłany: 3 lipca 2018, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko ja z 9 zarodków mam 2. Także wyobraź sobie jaki ja szok przeżyłam. No ale cóż. Jak tu czytam to większość z nas tyle ma. Taka natura. Nie bez powodu leczymy niepłodność.
    Miejmy nadzieję że te dwa które mamy to jest wystarczająco dużo.

aga_ni, Olciaaa, Aguuula;2525 lubią tę wiadomość

eikts65g5p5zd2xk.png
‹‹ 722 723 724 725 726 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ