In vitro start styczeń 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Paulcia28 wrote:Jeśli mogę zapytać...co wy planujecie? U Was problem z nasieniem?
Jutro jedziemy na wizytę i omówimy dostępne opcje, nasze obawy.
Ale chyba robimy sobie troszkę przerwy żeby zacząć żyć normalnie.
Odezwę się jutro w tej kwestii i sprecyzuje.3 x IUI
06.18 - I PICSI, z 14 pobranych żadnej zapłodnionej komórki
08.18 - II PICSI, z 15 pobranych żadnej zapłodnionej komórki
03.19 - start III procedury,
19.06.19 - IMSI + Fertile Chip, 21 pęcherzyków/10 komórek, w pierwszej dobie zero zapłodnień... I nagle cud! Transfer w 3 dobie zarodka 8a, beta 9 dtp 1,97; 10 dpt 1,34
08.06.20 - transfer AZ
07.07.20 - transfer AZ, 7dpt - beta 75.05, 9dpt - 188.06, 13dpt - 1115
10 tc 💔
KD - zero zapłodnień
KD - świeże komórki - 3 blastki z czego mamy ciążę 🥰 -
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2020, 11:28
Paulcia28, Ciasteczko77, Gaja88, aga_ni, asienka30, MonikA_89!, Niezapominajka5, Luna131 lubią tę wiadomość
2021:➡️12.02 długi protokół
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
2020: z rozmrożonych oocytów:
4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔
2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤
O Nas:
♀️Ja
Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
👍immunologia
♂️On-
👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91% -
nick nieaktualnyBardzo dobrze Pimka- piękny wynik !
A narkoza No każdy inaczej znosi ... odpoczywaj i dużo pij !!!
Kobitki- mam wynik kwasu foliowego (robiony wczoraj o godz 14): wynik 15,05 ng/ml; norma 3,1 — 17,5;
czy jest dobrze czy mam włączyć metylowany czy większe dawki ? Jak sądzicie ???
HelpPimka lubi tę wiadomość
-
Ciasteczko77 wrote:Bardzo dobrze Pimka- piękny wynik !
A narkoza No każdy inaczej znosi ... odpoczywaj i dużo pij !!!
Kobitki- mam wynik kwasu foliowego (robiony wczoraj o godz 14): wynik 15,05 ng/ml; norma 3,1 — 17,5;
czy jest dobrze czy mam włączyć metylowany czy większe dawki ? Jak sądzicie ???
HelpCiasteczko77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyasias wrote:Zbadaj homocysteinę, bo jeśli jest wysoka to organizm źle przyswaja kw. foliowy i najlepiej wtedy brać metylowaną formę
Lekarz mi teraz odpisał, że bardzo dobry wynik i mam brać co biorę bez zmian ..
ja mutacji nie robiłam - mam tylko V Leiden zrobione (ujemne)- chyba jakbym miała mutacje to wynik byłby zły ? -
Ciasteczko77 wrote:Miałam w normie- Ok. 9 (co jest w normie)-a to było rok przed rozpoczęciem suplem witaminami B i D - więc teraz powinno być jeszcze niżej.
ja mutacji nie robiłam - mam tylko V Leiden zrobione (ujemne)- chyba jakbym miała mutacje to wynik byłby zły ?Ciasteczko77 lubi tę wiadomość
-
Ciasteczko77 wrote:Miałam w normie- Ok. 9 (co jest w normie)-a to było rok przed rozpoczęciem suplem witaminami B i D - więc teraz powinno być jeszcze niżej.
ja mutacji nie robiłam - mam tylko V Leiden zrobione (ujemne)- chyba jakbym miała mutacje to wynik byłby zły ?
A badanie ci zlecił? Czy sama sobie zrobiłaś?
Ja jutro idę oznaczyć progesteron i zobaczymy co dalej....Ciasteczko77 lubi tę wiadomość
-
ja mutacji nie robiłam - mam tylko V Leiden zrobione (ujemne)- chyba jakbym miała mutacje to wynik byłby zły ? -
nick nieaktualnyasias wrote:Ja np badałam mutacje MTHFR i mam oba warianty ale heterozygotę czyli na jednym allelu a nie w całym genie i też mam homocysteinę i kwas foliowy w normie. Teraz biorę prenatal uno i tam są dwa rodzaje kwasu metylowany i niemetylowany, a dodatkowo co drugi dzień biorę samą metylowaną formę
-
nick nieaktualny
-
Tak naprawdę co druga osoba ma mutację MTHFR, jedna ma ma całym genie, czyli taką groźniejszą wersję a inna tylko na części genu czyli tą lżejszą odmianę. Wg nowych wytycznych PTG jeśli ktoś ma obniżoną aktywność MTHFR to jest to grupa pośredniego ryzyka i powinien brać 0,8 mg kwasu foliowego w tym aktywne foliany i Wit B12. Ja biorę dla świętego spokoju, bo wiem że mam tą mutację mimo tego, że kwas i homocysteina w normie. A masz rację w prenatal uno mało jest D3, ale ja biorę dodatkową dawkę. Jeszcze dojem dwie tabletki uno i zaczynam duo czyli bogatszą wersję . W prenatalu są Wit B6 i B12 metylowane formy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 15:29
Ciasteczko77 lubi tę wiadomość
-
Ja mam homozygotę, aktywność na poziomie mniej niż 30% z tego co widziałam w badaniach. I ciążę z letalnymi wadami rozwojowymi za sobą, więc nie wierzę, że to przypadek. Mam zapisane 5mg folianu i zwykły kwas, jakby to nie było kontrowersyjne zalecenie.
-
nick nieaktualnyjaponka wrote:Ja mam homozygotę, aktywność na poziomie mniej niż 30% z tego co widziałam w badaniach. I ciążę z letalnymi wadami rozwojowymi za sobą, więc nie wierzę, że to przypadek. Mam zapisane 5mg folianu i zwykły kwas, jakby to nie było kontrowersyjne zalecenie.
Asias - to też bardzo dobrze.
No to teraz nie wiem co robić - czy łykać dodatkowy kwas metylowany czy co ? Lekarz zalecił nic nie zmieniać -
japonka wrote:Ja mam homozygotę, aktywność na poziomie mniej niż 30% z tego co widziałam w badaniach. I ciążę z letalnymi wadami rozwojowymi za sobą, więc nie wierzę, że to przypadek. Mam zapisane 5mg folianu i zwykły kwas, jakby to nie było kontrowersyjne zalecenie.
-
nick nieaktualnyasias wrote:Tak naprawdę co druga osoba ma mutację MTHFR, jedna ma ma całym genie, czyli taką groźniejszą wersję a inna tylko na części genu czyli tą lżejszą odmianę. Wg nowych wytycznych PTG jeśli ktoś ma obniżoną aktywność MTHFR to jest to grupa pośredniego ryzyka i powinien brać 0,8 mg kwasu foliowego w tym aktywne foliany i Wit B12. Ja biorę dla świętego spokoju, bo wiem że mam tą mutację mimo tego, że kwas i homocysteina w normie. A masz rację w prenatal uno mało jest D3, ale ja biorę dodatkową dawkę. Jeszcze dojem dwie tabletki uno i zaczynam duo czyli bogatszą wersję . W prenatalu są Wit B6 i B12 metylowane formy
A ile D3 łykasz dziennie ? -
asias wrote:Czyli dobrze suplementujesz teraz foliany skoro masz homozygotę MTHFR i przypadek ciąży z wadami LBWC, czyli jesteś w grupie zwiększonego ryzyka wg PTG
-
Ciasteczko77 wrote:Ale w uno też jest b 6 i b 12 metylowane?
A ile D3 łykasz dziennie ?gosia1992 lubi tę wiadomość
-
japonka wrote:Tak, ale moja lekarka daje obie formy, co jest ogólnie dość kontrowersyjnym zaleceniem. Na razie postanowiłam jej zaufać, widziałam efekty leczenia w najbliższym otoczeniu (zdrowa córeczka po 4 latach niepowodzeń)
-
nick nieaktualny
-
Ciasteczko77 wrote:To wtedy moze wezmę uno i dokupie sobie d1000?albo poczekam na wynik z krwi D? Kurczę co tu robić ?