X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Nefertiti89 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2023, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie rację, wynik super, nie mam co sobie szukać 🙂 Chyba tak jestem przyzwyczajona do porażek z moich poprzednich stymulacji, że ciężko uwierzyć, że tym razem może być inaczej.

Rajstopka a nie boisz się, że z komórkami może coś się stać po drodze? Nie wolałaś od razu pojechać do Czech? Ile placisz za ak?
    Ja jestem w Reprofit i dostałam info o wieku, wzroście, kolorze włosów, oczu, wadze i wykształceniu oraz czy ma potwierdzoną płodność.

preg.png

👩 Ona '89
    🧑🏻 On '89

IV IVF
    Reprofit Ostrawa

FET styczeń 2024 r. 🤞🍀
    9 dpt - beta <1,2 💔

FET luty 2024 r. 🤞🍀
    CB 💔

FET czerwiec 2024 r. 🤞🍀
    4 dpt prog. 17,10 ng/ml
    5 dpt ⏸️ beta 31,2
    7 dpt beta 92,1, prog. 15,50 ng/ml
    12 dpt beta 722, prog. 21,00 ng/ml
    18 dpt beta 7005 prog. 22,50 ng/ml
    21 dpt - pęcherzyk ciążowy z żółtkowym 🙏
    30 dpt - jest ❤️
    Córeczka 🎀
    21+1 połówkowe 400 g szczęścia 🥰

"Pewnego dnia góra, która znajdowała się u twych stóp,
    będzie daleko za twoimi plecami.
    Ale to kim się stałeś w trakcie wspinaczki,
    pozostanie z tobą już na zawsze..."
  • monester Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2023, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    happilyeverafter wrote:
    Dziewczyny a ja dziś 11 dc i mega kłucie w lewym jajniku, nie mogę się schylać, trochę się martwię. Czy to owulacja tak wcześnie? Generalnie to raczej nie czuje owulacji a teraz mocno kłuje. ALE jeśli to owulacja to jaki powinien być plan gry przy cyklu naturalnym? Od jutra progesteron i transfer za 5 czy 6 dni? Jutro mam wizytę więc oczywiście wypytam dr o wszystko.
    Oj gdzieś mi umknął post - ja czasem miałam takie kłucia bo pęcherzyk uciskal przed owulacja a czasem tuż po- lekarz mówił, że płyn się wylał pęcherzykowy i podrażnił i stąd ten ból - wtedy był widoczny płyn w zatoce Douglasa. Ale bez USG nic nie stwierdzimy;)musimy czekać do jutra. A postępowanie to różnie liczą - jeśli byś miała dzisiaj owulację to możemy to potraktować jak dzień punkcji - dzień 0 - i teraz odliczaj jak normalnie hodowla i transfer blastocysty. Albo od razu dużo progesteronu dają i liczą 5 dni i 6 transfer lub 4 dni pełne i 5 transfer. To zależy od kliniki/lekarza jak praktykuje. O której USG ?

happilyeverafter lubi tę wiadomość

• Aneta_S Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2023, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rajstopka wrote:
    Robimy w Angeliusie, a Dawczyni I komórka jest z banku z Czech bodajże z Eurofertil (lub coś z fertil) jeśli dobrze mi świta.
    Stymulacja na świeżo i świeże komórki mają być ekspresem transportowane do Katowic i zapładniane na świeżo.

Powiedzieli że z moim fenotypem i gr krwi nie powinno być problemu, bo są dość powszechne, ale żeby się nie nastawiać na wcześniej niż styczeń/luty.
    Możesz powiedzieć jaka jest to cena? Ja raczej myślę o AZ

10.2020 rozpoczęcie leczenia w AP
    I transfer: beta 0
    II transfer: beta 0
    III transfer 7dpt-33; 10dpt-152; 13dpt-788; 19dpt-1800
    21dpt- pęcherzyk ciążowy
    30 dpt - brak zarodka w pęcherzyku:( poronienie 8tc
    09.2024 - adopcja zarodka 2BB - beta 0
    11.2024 - adopcja zarodka 4 BB (pierwszy raz dochodzi accofil):
    22dpt - zarodek z akcją serca ❤️❤️❤️
    12+2 - prenatalne, niskie ryzyka, synuś💙
  • Rajstopka Przyjaciółka

Wysłany: 1 grudnia 2023, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefertiti89 wrote:
    Macie rację, wynik super, nie mam co sobie szukać 🙂 Chyba tak jestem przyzwyczajona do porażek z moich poprzednich stymulacji, że ciężko uwierzyć, że tym razem może być inaczej.

Rajstopka a nie boisz się, że z komórkami może coś się stać po drodze? Nie wolałaś od razu pojechać do Czech? Ile placisz za ak?
    Ja jestem w Reprofit i dostałam info o wieku, wzroście, kolorze włosów, oczu, wadze i wykształceniu oraz czy ma potwierdzoną płodność.

Trochę się boję, ale ponoć czas transportu to jest ten czas który normalnie jajeczka „leżakują” i „odpoczywają”, i jest to u nich standardowa procedura.

1 stym - 1 oocyt (krio)
    2 stym - 5 oocytów

1 ivf - 6zapł. -> 5blastek -> PGTA -4 zdrowe blastki

1 trans. +EG - beta 0
    2 trans. +EG - 6 dpt - beta 6, stop

biopsja Endo - CD138 i NK - wynik ok
    test ERA=145+/-3h

3 trans. (indywidualne okno +EG) -beta 0

bad. immuno: albo MLR 37,5%, cytotoksyczność ok, KiryAA
    kariotypy oboje ok

4 trans. (5AA PGTA)
    indywidualne okno +EG +Accofilu 5d przed, i Accofil sc. od 2dpt, 5d przed encorton, acard, 0dt neoparin, estro, progest -beta 0

3 stym - zero komórek
    4 stym - 3 kom. krio
    5 stym- 1 niedojrzała, 2 kom. dojrzałe

2 ivf - 5zarodkow, tylko 2❄️ 2x5AA w PGTA - oba chore 😭😭

6 stym - przerwana 1 pęcherzyk 😭
    7 stym - 10pecherzykow, 4 kom.

3 ivf - 3 zarodki 5AA, w PGTA wszystkie chore
    😭😭😭😭😭😭😭
  • Rajstopka Przyjaciółka

Wysłany: 1 grudnia 2023, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta_S wrote:
    Możesz powiedzieć jaka jest to cena? Ja raczej myślę o AZ
    Z gwarancją 2 blastocyst to jest jakoś 19500(nie pamiętam tej końcówki dokładnie) więc może 19200albo 19800.
    Musimy do tego zamrozić nasienie za 500, na wypadek jakby mąż nie dotarł (korki, niespodziewane zdarzenie), można nie mrozić, ale jak chłop nie dojedzie to zamrożą komórki… a one gorzej znoszą mrożenie niż sperma i mrożenie ich jest chyba droższe, więc z dwojga złego…
    Dodatkowo niezależnie wszystkiego chcemy badać w PGTA - zalecenie immunologa ze względu na RIF i immunoglobuliny, to są niestety dodatkowe koszty choć już nieobowiązkowe do procedury.

1 stym - 1 oocyt (krio)
    2 stym - 5 oocytów

1 ivf - 6zapł. -> 5blastek -> PGTA -4 zdrowe blastki

1 trans. +EG - beta 0
    2 trans. +EG - 6 dpt - beta 6, stop

biopsja Endo - CD138 i NK - wynik ok
    test ERA=145+/-3h

3 trans. (indywidualne okno +EG) -beta 0

bad. immuno: albo MLR 37,5%, cytotoksyczność ok, KiryAA
    kariotypy oboje ok

4 trans. (5AA PGTA)
    indywidualne okno +EG +Accofilu 5d przed, i Accofil sc. od 2dpt, 5d przed encorton, acard, 0dt neoparin, estro, progest -beta 0

3 stym - zero komórek
    4 stym - 3 kom. krio
    5 stym- 1 niedojrzała, 2 kom. dojrzałe

2 ivf - 5zarodkow, tylko 2❄️ 2x5AA w PGTA - oba chore 😭😭

6 stym - przerwana 1 pęcherzyk 😭
    7 stym - 10pecherzykow, 4 kom.

3 ivf - 3 zarodki 5AA, w PGTA wszystkie chore
    😭😭😭😭😭😭😭
  • happilyeverafter Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2023, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Oj gdzieś mi umknął post - ja czasem miałam takie kłucia bo pęcherzyk uciskal przed owulacja a czasem tuż po- lekarz mówił, że płyn się wylał pęcherzykowy i podrażnił i stąd ten ból - wtedy był widoczny płyn w zatoce Douglasa. Ale bez USG nic nie stwierdzimy;)musimy czekać do jutra. A postępowanie to różnie liczą - jeśli byś miała dzisiaj owulację to możemy to potraktować jak dzień punkcji - dzień 0 - i teraz odliczaj jak normalnie hodowla i transfer blastocysty. Albo od razu dużo progesteronu dają i liczą 5 dni i 6 transfer lub 4 dni pełne i 5 transfer. To zależy od kliniki/lekarza jak praktykuje. O której USG ?

Dziękuję Ci Kochana ❤️ Ja właśnie wyszłam z wizyty, niestety jajniki śpią, brak pęcherzyków, endo 4 mm (dziś 12 dc). Dostałam Duphaston i czekamy na kolejny cykl. Wracamy na sztuczny póki co bo jajniki na naturalnym w ogóle nie współpracują, już drugi cykl.
    No nic czekamy dalej, tak miało być 😊
    Kochane trzymam mocno kciuki za pozostałe Dziewczyny które się przygotowują do transferów, wierzcie mocno że się uda, Święta to magiczny czas pełen cudów ✊🍀❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2023, 10:04

Cherry78, Nowa na forum lubią tę wiadomość

2020 nasz Cud, nasze Życie 💕 córeczka 🧚‍♂️🩰
    2024 kolejny Cud 💙 synek 🦁⚽
    2025 marzenia o trzecim dziecku 🤍🧸

The true miracle is having faith no matter what✨🍀
    ...and one day it will all disapear. all to soon. and to your surprise you will miss it, profoundly...👣
  • Gryfonka Nowa

Wysłany: 1 grudnia 2023, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rajstopka wrote:
    My świeżo po podpisaniu umowy, czekamy na komórki.

Pierwsze info dostaniemy dopiero jak Dawczyni przystąpi do stymulacji, niestety nie będziemy mieć, żadnego wpływu na wybór Dawczyni (jedynie zapewnienie, że jej fenotyp będzie jak najbardziej zbieżny z moim i grupą krwi jak moja).
    Czytałam, że część klinik mówi coś o Dawczyni, ale u mnie chyba tego nie praktykują - ma być totalnie anonimowo, co mnie trochę stresuje.
    Co ja gadam, na tym etapie co jesteśmy to mnie już wszystko na maksa stresuje 🙈

Hej, ja też znam niewiele szczegółów o dawczyni - tylko wiek i lakoniczne "zgodna fenotypowo i grupowo", poza tym miasto, w którym wykonywano punkcję. Ale może i lepiej nie doszukiwać się tych cech? W końcu genetyka rządzi się swoimi prawami i nie zawsze wszystko da się przewidzieć - ja na przykład nie jestem zbytnio podobna do moich rodziców, prędzej do babci.

Trzymam kciuki za Wasze nowe życie :) W naszym przypadku udało się za pierwszym transferem, mimo, że nie robiliśmy sobie nadziei. To była najlepsza decyzja i teraz każde usg budzi wiele pozytywnych emocji. Nie możemy się doczekać, żeby poznać naszego malucha, który dla nas już jest najwspanialszy na świecie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2023, 10:28

happilyeverafter, Nowa na forum, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

• Hope_89 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2023, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mam wyniki badania USG pierwszego trymestru, wyszło mi niskie ryzyko , uf🙂
    Mam pytanie jak się interpretuje te dwa wyniki:
    wolne B hCG 22,3 IU/I co odpowiada 0,687 MoM
    Oraz PAPPA 5,16 IU/I co odpowiada 1,11 MoM ?

monester, WiosnyFanka, happilyeverafter, Nowa na forum, Nefertiti89, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

event.png[/url]
  • Klaudersenn Ekspertka

Wysłany: 1 grudnia 2023, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie poszłam dziś na betę wynik 13324.3💚
    Usg dopiero w poniedziałek i to po 18 caly dzień czekania 🙈
    To jest chyba najgorsze 😅

monester, WiosnyFanka, happilyeverafter, Nowa na forum, Mati W., Nefertiti89, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

preg.png
  • Nat91 Ekspertka

Wysłany: 1 grudnia 2023, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prolutex i cyclogest- Wam też było tak "nie dobrze" po przyjęciu progesteronu w tych lekach? Czytałam ulotki i wiem czego mogę się spodziewać ale mam mega dziwne uczucie po nich (tak jakby moje jelita chciały się ewakuować- wiem ze to głupio brzmi ale tak mam) po jakimś godzinie wszystko wraca do normy.

1991
    ✖️stwierdzone przedwczesne wygaśnięcie funkcji jajników
    ✖️AMH 0,01
    🏥 Artemida Olsztyn
    🔹️11.23 rozpoczęcie przygotowań do pierwszego transferu
    🔹️4.12.23 pierwszy transfer z kd ❌️
    🏥 Invicta Warszawa
    ▫️28.05.2024 pierwsza wizyta
    CIĄŻA NATURALNA TUŻ PRZED DRUGIM IN VITRO
    🔸️4.12.2024 25+1 tc
  • monester Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2023, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    happilyeverafter wrote:
    Dziękuję Ci Kochana ❤️ Ja właśnie wyszłam z wizyty, niestety jajniki śpią, brak pęcherzyków, endo 4 mm (dziś 12 dc). Dostałam Duphaston i czekamy na kolejny cykl. Wracamy na sztuczny póki co bo jajniki na naturalnym w ogóle nie współpracują, już drugi cykl.
    Kochane trzymam mocno kciuki za pozostałe Dziewczyny które się przygotowują do transferów, wierzcie mocno że się uda, Święta to magiczny czas pełen cudów ✊🍀❤️
    Przykro mi, że znów musisz czekać, ale teraz ten okres świąteczny - to chcoiaz nie będziesz mieć stresu, że coś wypadnie w wolny dzień. A masz problemy z owulacja ogólnie albo nieregularnymi cyklami ? Bo rzeczywiście rozsądny jest powrót na cykl sztuczny w takim przypadku

• monester Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2023, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    Hej mam wyniki badania USG pierwszego trymestru, wyszło mi niskie ryzyko , uf🙂
    Mam pytanie jak się interpretuje te dwa wyniki:
    wolne B hCG 22,3 IU/I co odpowiada 0,687 MoM
    Oraz PAPPA 5,16 IU/I co odpowiada 1,11 MoM ?
    Nie interpretuje się ich samodzielnie - tylko w oparciu o parametry USG i tylko lekarz z uprawnieniami FMF ;) wyszlo niskie więc nic tylko odetchnąć z ulgą
    W sensie lekarz wrzuca w specjalny program wszystkie dane - i program oblicza to ryzyko

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2023, 11:57

Hope_89 lubi tę wiadomość

• monester Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2023, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nat91 wrote:
    Prolutex i cyclogest- Wam też było tak "nie dobrze" po przyjęciu progesteronu w tych lekach? Czytałam ulotki i wiem czego mogę się spodziewać ale mam mega dziwne uczucie po nich (tak jakby moje jelita chciały się ewakuować- wiem ze to głupio brzmi ale tak mam) po jakimś godzinie wszystko wraca do normy.
    Tak, progesteron różne objawy daje w dużych dawkach, z czasem powinno być lepiej

• Hope_89 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2023, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Nie interpretuje się ich samodzielnie - tylko w oparciu o parametry USG i tylko lekarz z uprawnieniami FMF ;) wyszlo niskie więc nic tylko odetchnąć z ulgą
    W sensie lekarz wrzuca w specjalny program wszystkie dane - i program oblicza to ryzyko
    No taki byl wniosek właśnie , ale nie było przy tym wyniku żadnych widełek więc chciałam sprawdzić 😅
    Czyli całe podsumowanie się liczy, nie wiedziałam 🙂

event.png[/url]
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2023, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nat91 wrote:

Po prolutexie jest ok, oprócz boli albo raczej szczypania po zastrzyku, natomiast po cyclogescie zawsze czuje przelewanie w jelitach.

Dziewczyny ja już nie wiem jak robić te zastrzyki, płaczę z bólu już. Przy wkluwaniu boli jak diabli, jak podaje też boli często.. Mam już zasiniony brzuch aż wstyd go pokazać na prenatalnych, nawet żyły od siniakow mam widoczne :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2023, 12:43

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

1 ivf i A na świecie ❤️
    Troszkę komplikacji (niewydolność szyjki i stan przedrzucawkowy) ale w
    36+6 - zdrowiutka A. uszczęśliwiła rodziców ! 🥰💓

age.png
  • Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2023, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    happilyeverafter wrote:
    🍀✊🍀✊✊🍀🍀🍀 Żeby i u Ciebie jak najbardziej się udało

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • happilyeverafter Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2023, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Przykro mi, że znów musisz czekać, ale teraz ten okres świąteczny - to chcoiaz nie będziesz mieć stresu, że coś wypadnie w wolny dzień. A masz problemy z owulacja ogólnie albo nieregularnymi cyklami ? Bo rzeczywiście rozsądny jest powrót na cykl sztuczny w takim przypadku

Ja również uważam że trzeba wykorzystać to co możemy, cykl naturalny jakoś nie idzie więc nie będę się upierać. Przeważnie w USG lekarz widział że owulacja była ale teraz coś się widocznie rozregulowało. Nieregularność cykli też raczej nie chyba że biorę leki w danym miesiącu i wtedy się wydłużają.
    A jak Ty się czujesz? Powoli przyzwyczajasz się do bycia Mamą? 😊 Życie się zmienia tyle mogę powiedzieć. W każdym najdrobniejszym aspekcie tego życia ❤️

Trinity_Nea lubi tę wiadomość

2020 nasz Cud, nasze Życie 💕 córeczka 🧚‍♂️🩰
    2024 kolejny Cud 💙 synek 🦁⚽
    2025 marzenia o trzecim dziecku 🤍🧸

The true miracle is having faith no matter what✨🍀
    ...and one day it will all disapear. all to soon. and to your surprise you will miss it, profoundly...👣
  • gonia729 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2023, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    happilyeverafter wrote:
    Ehhh przykro mi Kochana😔 Oby następny cykl był lepszy ❤️

preg.png
    age.png
    40 lat, II ET - 2AA :),7 dpt - beta 39, synek ❤️
    10.2021. - beta 6, cb 💔
    01.2022- 10 t.c puste 2 jaja 💔💔
    12.2022- 6t3d💔 brak ❤️
    12.2024 AZ Czechy 5AA, 9 dpt beta 73
  • Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2023, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:
    Po prolutexie jest ok, oprócz boli albo raczej szczypania po zastrzyku, natomiast po cyclogescie zawsze czuje przelewanie w jelitach.

Dziewczyny ja już nie wiem jak robić te zastrzyki, płaczę z bólu już. Przy wkluwaniu boli jak diabli, jak podaje też boli często.. Mam już zasiniony brzuch aż wstyd go pokazać na prenatalnych, nawet żyły od siniakow mam widoczne :(
    Czy używasz właściwych igieł? Ja najpierw zieloną wyciągam z ampułki potem zmiana na taką krótką, którą robię zastrzyk. Najmniej boli w okolicy pępka, jakies 3-4 cm na bok i ok.2 cm poniżej linii pępka. Tam mam najwięcej tłuszczyku 😉

Saimi lubi tę wiadomość

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • Mati W. Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2023, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:

Przykładaj zimnym przed zastrzykiem, czymkolwiek z zamrażalnika. Mi pomagało.

Saimi lubi tę wiadomość

42 lat
    kariotyp-ok,AMH-0,48,FSH-16mIU/ml,Kir Bx, NK-17%,cytokiny-ok.

Reprofit:5.06 ET ( biochem)☹️,13.07 FET - ☹️
    06.12 FET - ❤️🙏❤️
    2dpt - prog. 47.96 ng\ml
    5dpt - prog. 33.10 ng\ml
    7dpt - beta 85.02 mIU/ml, prog. 26.5 ng/ml
    9dpt - beta 225 mIU/ml, prog. 68 ng/ml
    12dpt - beta 1010 mIU/ml, prog. 45 ng/ml
    14dpt - beta 2930 mIU/ml
    22dpt - beta 24855 mIU/ml
    23dpt mamy ❤️
    9+6 - CRL 3.19cm
    15.02 prenatalne ok, będzie synuś 👶🥰
    17+6 - 233g chłopczyka 😍
    20+4 II prenatalne - 460g 😍

Klinika Bocian
    - 09.2022 - II procedura IVF, 2 zarodki
    FETx 2 😞
    - 06.2022- I procedura IVF , 2 zarodki
    FETx2 😞

age.png
‹‹ 256 257 258 259 260 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ