In vitro z komórką dawczyni
-
WIADOMOŚĆ
-
WiosnyFanka wrote:Twój przykład jest książkowy do wykonania zarówno Allo MLR jak i cross match. Allo MLR to przeciwciała blokujące, których głównym zadaniem jest roztaczanie niejako parasola ochronnego nad zarodkiem. Ich brak lub zbyt niski poziom może prowadzić do poronień.
Jesteś pod opieką jakiegoś sensownego immunologa? -
Ada23 wrote:Allo mlr nie mialam bo w ciaze zachodzilam tylko byly poronienia a chyba allo mlr bada sie przy braku ciaż?Teraz probiotyki biorę,kir Bx brak 2DS3,2DS4,cytokiny rozjechane to chyba na to steryd ,
-
Ada23 wrote:Nie,nie byłam u immunologa ,zaufalam lekarzowi z kliniki,ktory powiedział,że jak jeden transfer choć na chwilę sie udał to na pewno w koncu sie uda.A jak sie leczy albo jakie leki podaje na to Allo MLR u cross match?Dziekuję za podpowiedź
Prawda jest taka, że lekarze ginekolodzy z klinik leczenia niepłodności nie mają zielonego pojęcia o immunologii rozrodu. Specjalistów zajmujących się tą niszową profesją jest w Polsce dosłownie kilku: Paśnik i Malinowski z Łodzi, Sydor z Krakowa/Tarnowa i Litmanowicz z Warszawy. To są według mnie jedyne sensowne nazwiska (jest jeszcze dr Jarosz z Trójmiasta, ale opinie czytałam baaardzo różne). Wizyta u jednego z tych lekarzy do według mnie podstawa. Jeżeli chodzi o Allo MLR i cross match to uważam, że najlepiej wykonać je w APC w Łodzi lub w labie, który materiał do nich wysyła np. Diagnostyka. Oba badania wykonujesz razem z partnerem. Jeżeli Allo MLR wyjdzie za niskie to są dwie opcje leczenia: szczepienia limfocytami (nie zalecane przy dodatnim ANA) oraz immunoglobuliny. Szczepień zazwyczaj potrzeba 2-3. Zakłada się, że jeżeli pomogą (podniosą Allo) to wynik utrzymuje się średnio 6 miesięcy więc tyle teoretycznie jest czasu na starania. Jeżeli chodzi o immuboglobuliby natomiast to lekarze najczęściej zalecają 1 wlew przed transferem (u mnie zalecone były dodatkowe 2 po pozytywnej becie w odstępstwie miesiąca). Są jednak droższe niż szczepienia i działają tylko jeden cykl.Ada23 lubi tę wiadomość
Starania od 2019.
ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
8+1: CRL - 1,73cm;
11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
13+6: CRL - 7,97cm
21+4: połowkowe (475g Człowieka)
35+5: narodziny synusia - 2450g
-
Ja się zgadzam, że Ada23 jesteś osobą której immunolog może pomóc. Często nie wiadomo co zawodzi i tak dziewczyny idą na wszelki wypadek - ale Ty masz zarodki z komórki dawczyni, przebadane , i 4 nieudane transfery. To już wymaga naprawde diagnostyki bo szkoda tracić czas i zarodki. Była kiedyś na wątku miesięcznym Krysia ( programu in vitro nauka czy cud) u niej też chociaż niby wskazań nie było podali immunoglobuliny i transfer się udał - wcześniej porażki na przebadanych zarodkach. Zresztą tutaj na forum też jest więcej takich osób, niby immunoglobuliny działają na niskie allo ale lekarze mówią, że one działają też na to o czym medycyna jeszcze nie ma pojęcia.
Ada23 lubi tę wiadomość
-
WiosnyFanka wrote:Prawda jest taka, że lekarze ginekolodzy z klinik leczenia niepłodności nie mają zielonego pojęcia o immunologii rozrodu. Specjalistów zajmujących się tą niszową profesją jest w Polsce dosłownie kilku: Paśnik i Malinowski z Łodzi, Sydor z Krakowa/Tarnowa i Litmanowicz z Warszawy. To są według mnie jedyne sensowne nazwiska (jest jeszcze dr Jarosz z Trójmiasta, ale opinie czytałam baaardzo różne). Wizyta u jednego z tych lekarzy do według mnie podstawa. Jeżeli chodzi o Allo MLR i cross match to uważam, że najlepiej wykonać je w APC w Łodzi lub w labie, który materiał do nich wysyła np. Diagnostyka. Oba badania wykonujesz razem z partnerem. Jeżeli Allo MLR wyjdzie za niskie to są dwie opcje leczenia: szczepienia limfocytami (nie zalecane przy dodatnim ANA) oraz immunoglobuliny. Szczepień zazwyczaj potrzeba 2-3. Zakłada się, że jeżeli pomogą (podniosą Allo) to wynik utrzymuje się średnio 6 miesięcy więc tyle teoretycznie jest czasu na starania. Jeżeli chodzi o immuboglobuliby natomiast to lekarze najczęściej zalecają 1 wlew przed transferem (u mnie zalecone były dodatkowe 2 po pozytywnej becie w odstępstwie miesiąca). Są jednak droższe niż szczepienia i działają tylko jeden cykl.
Ada23 lubi tę wiadomość
-
Nowa na forum wrote:Ja jestem u dr Jarosz, pierwszy transfer z jej zaleceniami udany.
Z tego co czytam na grupach to jeśli problem jest w cytokinach, immunofenotypie, stanie zapalnym endometrium, kirach czy NK macicznych to ogarnia. Jeżeli problem leży w Allo MLR czy cytotoksyczności to nie.Starania od 2019.
ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
8+1: CRL - 1,73cm;
11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
13+6: CRL - 7,97cm
21+4: połowkowe (475g Człowieka)
35+5: narodziny synusia - 2450g
-
WiosnyFanka wrote:Prawda jest taka, że lekarze ginekolodzy z klinik leczenia niepłodności nie mają zielonego pojęcia o immunologii rozrodu. Specjalistów zajmujących się tą niszową profesją jest w Polsce dosłownie kilku: Paśnik i Malinowski z Łodzi, Sydor z Krakowa/Tarnowa i Litmanowicz z Warszawy. To są według mnie jedyne sensowne nazwiska (jest jeszcze dr Jarosz z Trójmiasta, ale opinie czytałam baaardzo różne). Wizyta u jednego z tych lekarzy do według mnie podstawa. Jeżeli chodzi o Allo MLR i cross match to uważam, że najlepiej wykonać je w APC w Łodzi lub w labie, który materiał do nich wysyła np. Diagnostyka. Oba badania wykonujesz razem z partnerem. Jeżeli Allo MLR wyjdzie za niskie to są dwie opcje leczenia: szczepienia limfocytami (nie zalecane przy dodatnim ANA) oraz immunoglobuliny. Szczepień zazwyczaj potrzeba 2-3. Zakłada się, że jeżeli pomogą (podniosą Allo) to wynik utrzymuje się średnio 6 miesięcy więc tyle teoretycznie jest czasu na starania. Jeżeli chodzi o immuboglobuliby natomiast to lekarze najczęściej zalecają 1 wlew przed transferem (u mnie zalecone były dodatkowe 2 po pozytywnej becie w odstępstwie miesiąca). Są jednak droższe niż szczepienia i działają tylko jeden cykl.
-
Wyniki bety mają być ok 20, ale rano test już nie rzucał żadnego cieniaOn (30l) Ok
Ona (29l) AMH 0.01
Mezoterapia jajników i stymulacja - bez odpowiedzi.
KD Ovobank: 09.12.23 - 3 dniowiec - beta 0
KD Bank Polski: 05.02.24 / FET 4.1.2
7dpt beta 47,7 ; 9dpt beta 122 ; 10dpt beta 272; 12dpt beta 514 ; 14dpt beta 1148;
6w6d Mamy serduszko ❤️
8w6d CRL 1.94cm ❤️
Prenatalne I, II, III ok, NIPT ok ❤️
Jeden ❄️ -
SierpniowaJodła wrote:Wyniki bety mają być ok 20, ale rano test już nie rzucał żadnego cienia
Ale, że co kreska zniknęła?
Ja też czekam na betę.1991
✖️stwierdzone przedwczesne wygaśnięcie funkcji jajników
✖️AMH 0,01
🏥 Artemida Olsztyn
🔹️11.23 rozpoczęcie przygotowań do pierwszego transferu
🔹️4.12.23 pierwszy transfer z kd ❌️
🏥 Invicta Warszawa
▫️28.05.2024 pierwsza wizyta
CIĄŻA NATURALNA TUŻ PRZED DRUGIM IN VITRO
🔸️4.12.2024 25+1 tc -
Ada23 wrote:A mozesz napisać co Ci zlecila?Chyba Was poslycham i zapiszę sie do immuloga szkoda mi trzech ostatnich zarodków
happilyeverafter, sylstaa lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny czy traktować to jak okres? Sobota brązowe plamienia od rana dość obfite, niedziela to samo, bardziej obfite + 2 razy "czerwieńsza krew" na papierze, poniedziałek dziś tylko brązowe plamienia i już dość skąpo. Lekarz ma mi rozpisać telefonicznie stymulację i kazał zadzwonić jak zacznie się okres. Co robić? Kurde nigdy nie zaczniemy żadnej stymulacji, 3 miesiąc bez sensu. Pomóżcie 😔
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2023, 14:40
2020 nasz Cud, nasze Życie 💕 córeczka 🧚♂️🩰
2024 kolejny Cud 💙 synek 🦁⚽
2025 marzenia o trzecim dziecku 🤍🧸
The true miracle is having faith no matter what✨🍀
...and one day it will all disapear. all to soon. and to your surprise you will miss it, profoundly...👣 -
happilyeverafter wrote:Dziewczyny czy traktować to jak okres? Sobota brązowe plamienia od rana dość obfite, niedziela to samo, bardziej obfite + 2 razy "czerwieńsza krew" na papierze, poniedziałek dziś tylko brązowe plamienia i już dość skąpo. Lekarz ma mi rozpisać telefonicznie stymulację i kazał zadzwonić jak zacznie się okres. Co robić? Kurde nigdy nie zaczniemy żadnej stymulacji, 3 miesiąc bez sensu. Pomóżcie 😔
happilyeverafter lubi tę wiadomość
-
monester wrote:Niestety myślę, że tu bez USG nie będziemy wiedzieć, bo nie wiadomo czy endometrium było tak małe że wystraszyło takie plamienie żeby to zlusczyc ?
Dziękuję ❤️ Obawiam się że nie mam jechać do kliniki, siedzę w domu z chorym 3-latkiem a mąż nocuje praktycznie w pracy do świąt 😔 Nie mam z kim jej zostawiać więc chyba pozamiatane.2020 nasz Cud, nasze Życie 💕 córeczka 🧚♂️🩰
...and one day it will all disapear. all to soon. and to your surprise you will miss it, profoundly...👣 -
Klaudersenn wrote:Dziś dostałam krwotoku.. myślałam że poroniłam co ja przeżyłam... ale z dzieckiem ok, zrobil się krwiak i zostawili w szpitalu na obserwacje
Współczuję o matko ale musiałaś przeżyć stres. Czy wiadomo co się stało? W którym tygodniu jesteś?2020 nasz Cud, nasze Życie 💕 córeczka 🧚♂️🩰
happilyeverafter wrote:Współczuję o matko ale musiałaś przeżyć stres. Czy wiadomo co się stało? W którym tygodniu jesteś?
Nie wiem skąd ten krwiak nic mi nie mówią
8 tydzień
-
Klaudersenn wrote:Dziś dostałam krwotoku.. myślałam że poroniłam co ja przeżyłam... ale z dzieckiem ok, zrobil się krwiak i zostawili w szpitalu na obserwacje
-
happilyeverafter wrote:Dziękuję ❤️ Obawiam się że nie mam jechać do kliniki, siedzę w domu z chorym 3-latkiem a mąż nocuje praktycznie w pracy do świąt 😔 Nie mam z kim jej zostawiać więc chyba pozamiatane.
WiosnyFanka, happilyeverafter lubią tę wiadomość
-
Klaudersenn wrote:Cała zapłakana przyjechałam, podbrzusze bolało, krew leciała... ciśnienie i puls wysokie.. tragedia.
Nie wiem skąd ten krwiak nic mi nie mówią
8 tydzień