X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • monester Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Czy mowa tu o lekach do stymulacji? Jeśli tak to żeby z niej skorzystać, pacjentka musi spełniać kilka warunków: wiek poniżej 40 roku życia, wynik badania FSH poniżej 15 mlU/ml w 2-3 dniu cyklu lub hormonu AMH powyżej 0,7 ng/ml.

Poza tym jeśli się nie mylę refundacja leków do stymulacji przyszługuje 3 razy.

Chyba, że mówimy o jakiś innych lekach (nie do stymulacji)? Jeśli tak to wydaje mi się, że tylko Luteina dopochwowa jest refundowana.
    Dokładnie i dodatkowo jeczze leki do transferu czuli estrofem i inne niz luteina nie są refundowane wcale dla nikogo.

WiosnyFanka lubi tę wiadomość

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pauli19 wrote:
    Nie, do tej pory chodziłam do ginekologa który zaproponował stymulację , tzn najpierw in vitro ale nie do końca byłam przekonana dlatego najpierw parę miesięcy stymulacji , niestety bez efektu.
    Podczas ciąży pozamacicznej leżałam w Poznaniu na Polnej i tam po otrzymaniu wyniku amh 0.27 otrzymałam
    Informację że nie ma możliwości wynina ją in vitro na moich komórkach bo są za słabe , że w grę wchodzi tylko in vitro z komórką dawczyni . Te same informacje uzyskałam u dwóch kolejnych lekarzy …

Trafiłaś wobec tego na niewłaściwych lekarzy. Całkowicie zgadzam się z tym co już dziewczyny wcześniej napisały. Nie istnieje narzędzie, które jest w stanie ocenić jakoś komórki jajowej bez jej pobrania i oceny potencjału bez jej zapłodnienia. Na pewno spróbowałabym procedury (przynajmniej jednej) na swoich komórkach. Jest tu na forum wątek "in vitro z niskim AMH", nie z takim poziomem AMH jak Twoje się dziewczynom udawało.

Trinity_Nea lubi tę wiadomość

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • Nat91 Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2023, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Dokładnie i dodatkowo jeczze leki do transferu czuli estrofem i inne niz luteina nie są refundowane wcale dla nikogo.

Dalej będę płaciła za wszystko 100% tak jak myślałam.

1991
    ✖️stwierdzone przedwczesne wygaśnięcie funkcji jajników
    ✖️AMH 0,01
    🏥 Artemida Olsztyn
    🔹️11.23 rozpoczęcie przygotowań do pierwszego transferu
    🔹️4.12.23 pierwszy transfer z kd ❌️
    🏥 Invicta Warszawa
    ▫️28.05.2024 pierwsza wizyta
    CIĄŻA NATURALNA TUŻ PRZED DRUGIM IN VITRO
    🔸️4.12.2024 25+1 tc
  • monester Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nat91 wrote:
    Dalej będę płaciła za wszystko 100% tak jak myślałam.
    Nat ale być może jak wróci program finansowania ivf rządowy to będzie dofinansowanie do dawstwa ? Trzeba poczekać na konkrety

• Nat91 Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2023, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę już czytałam i są marne szanse. Myślisz, że jest realna szansa na wykreślenie zapisu który okresla wartość amh?
    No chyba, że zrobią coś na zasadzie refundujemy ivf dla par gdzie amh jest wyższe niż 0.7 a leki refundujemy każdemu?
    Nie mam pojęcia jak będzie ale ja akurat będę zadowolona jak cokolwiek od Państwa dostanę.

1991
    ✖️AMH 0,01
    🏥 Artemida Olsztyn
    🏥 Invicta Warszawa
    🔸️4.12.2024 25+1 tc
  • gonia729 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pauli19 wrote:
    Nie, do tej pory chodziłam do ginekologa który zaproponował stymulację , tzn najpierw in vitro ale nie do końca byłam przekonana dlatego najpierw parę miesięcy stymulacji , niestety bez efektu.
    Podczas ciąży pozamacicznej leżałam w Poznaniu na Polnej i tam po otrzymaniu wyniku amh 0.27 otrzymałam
    Informację że nie ma możliwości wynina ją in vitro na moich komórkach bo są za słabe , że w grę wchodzi tylko in vitro z komórką dawczyni . Te same informacje uzyskałam u dwóch kolejnych lekarzy …
    Ja tak samo jak dziewczyny uważam ze trafiłaś na słabych lekarzy. Znam dziewczynę która przy amh 0,01 zaszła w ciąże naturalnie z samego monitoringu. Czechy to najlepszy kierunek, po tych doświadczeniach które już mam to myśle ze szkoda czasu na polskie kliniki. W większości z nich jest biznes i wróżenie z fusów. Trzymam kciuki i napisz co postanowicie 🙂

Emily0723 lubi tę wiadomość

preg.png
    age.png
    40 lat, II ET - 2AA :),7 dpt - beta 39, synek ❤️
    10.2021. - beta 6, cb 💔
    01.2022- 10 t.c puste 2 jaja 💔💔
    12.2022- 6t3d💔 brak ❤️
    12.2024 AZ Czechy 5AA, 9 dpt beta 73
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nat91 wrote:
    Trochę już czytałam i są marne szanse. Myślisz, że jest realna szansa na wykreślenie zapisu który okresla wartość amh?
    No chyba, że zrobią coś na zasadzie refundujemy ivf dla par gdzie amh jest wyższe niż 0.7 a leki refundujemy każdemu?
    Nie mam pojęcia jak będzie ale ja akurat będę zadowolona jak cokolwiek od Państwa dostanę.

Refundacja lekowa i refundacja rzadowa programu in vitro to dwie osobne rzeczy. Kazdej z nas (spelniajacej kryteria) przysluguja obecnie 3 refundacje lekow do stymulacji. Jezeli wszystkie 3 zostaly wykorzystane to nie ma szans na refundacje lekow do 4 procedury. Nawet jezeli bedzie to pierwsza procedura w ramach rzadowej refundacji.

Starania od 2019.
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);

age.png
  • Nat91 Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2023, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Refundacja lekowa i refundacja rzadowa programu in vitro to dwie osobne rzeczy. Kazdej z nas (spelniajacej kryteria) przysluguja obecnie 3 refundacje lekow do stymulacji. Jezeli wszystkie 3 zostaly wykorzystane to nie ma szans na refundacje lekow do 4 procedury. Nawet jezeli bedzie to pierwsza procedura w ramach rzadowej refundacji.

Muszę zagłębić się w temat przed kolejnym transferem to może uda się coś wyżebrać. Nie korzystałam teraz z żadnej refundacji leków, nawet nie wiedziałam że coś takiego istnieje.

1991
    ✖️AMH 0,01
    🏥 Artemida Olsztyn
    🏥 Invicta Warszawa
    🔸️4.12.2024 25+1 tc
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nat91 wrote:
    Muszę zagłębić się w temat przed kolejnym transferem to może uda się coś wyżebrać. Nie korzystałam teraz z żadnej refundacji leków, nawet nie wiedziałam że coś takiego istnieje.

Bo cały czas mówimy o refundacji leków do stymulacji :-)
    Jak podchodzisz do procedury z adopcją komórki to nie podchodzisz do stymulacji, więc tym samym leków do stymulacji nie przyjmujesz.

Jak wspomniałyśmy z Monester wcześniej, jedyny lek który jest refundowany w procedurze z adopcją komórki jest luteina dopochwowa, której i tak większość lekarzy nie przepisuje, bo często podrażnia.

Starania od 2019.

age.png
  • glodia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nat91 wrote:
    Refundacja jest na leki do stymulacji do punkcji: monopur, orgalutran itp.

• Nat91 Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2023, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Bo cały czas mówimy o refundacji leków do stymulacji :-)
    Jak podchodzisz do procedury z adopcją komórki to nie podchodzisz do stymulacji, więc tym samym leków do stymulacji nie przyjmujesz.

Jak wspomniałyśmy z Monester wcześniej, jedyny lek który jest refundowany w procedurze z adopcją komórki jest luteina dopochwowa, której i tak większość lekarzy nie przepisuje, bo często podrażnia.

No dobra czyli na początku dobrze zrozumiałam, a później już się zagubiłam🫣 ale ok, już wszystko kumam. Płacę jak płaciłam i tyle w temacie.

1991
    ✖️AMH 0,01
    🏥 Artemida Olsztyn
    🏥 Invicta Warszawa
    🔸️4.12.2024 25+1 tc
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nat91 wrote:
    No dobra czyli na początku dobrze zrozumiałam, a później już się zagubiłam🫣 ale ok, już wszystko kumam. Płacę jak płaciłam i tyle w temacie.

Tak, niestety :-(
    Jeżeli chodzi o refundację rządową procedury to wciąż niewiele wiadomo. Wczoraj na "Naszym Bocianie" pojawił się webinar w sprawie refundacji tego rządowego programu, ale póki co to tylko wróżenie z fusów, żadnych konkretów. Natomiast warto odsłuchać, bo dziewczyny nawiązują w nim do kryteriów z poprzedniego programu rządowego i programów samorządowych.

Starania od 2019.

age.png
  • Nat91 Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2023, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Tak, niestety :-(
    Jeżeli chodzi o refundację rządową procedury to wciąż niewiele wiadomo. Wczoraj na "Naszym Bocianie" pojawił się webinar w sprawie refundacji tego rządowego programu, ale póki co to tylko wróżenie z fusów, żadnych konkretów. Natomiast warto odsłuchać, bo dziewczyny nawiązują w nim do kryteriów z poprzedniego programu rządowego i programów samorządowych.

Zobaczymy co wymyślą i ile będą chcieli włożyć kasy. Ja akurat prześledziłam wcześniejsze ustalenia i jeśli będzie jak było to niestety dużo osób będzie dalej musiało radzić sobie samemu.

1991
    ✖️AMH 0,01
    🏥 Artemida Olsztyn
    🏥 Invicta Warszawa
    🔸️4.12.2024 25+1 tc
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nat91 wrote:
    Zobaczymy co wymyślą i ile będą chcieli włożyć kasy. Ja akurat prześledziłam wcześniejsze ustalenia i jeśli będzie jak było to niestety dużo osób będzie dalej musiało radzić sobie samemu.

W budżecie jest zarezerwowane 500mln rocznie. Wstępnie się mówi o refundacji 3 procedur przy spełnieniu określonych ktyteriów.

Ja akurat konieczność wprowadzenia tych kryteriów bardzo rozumiem. W końcu ma to na celu nie tylko pomoc finansiwą parom, których nie stać na komercyjne podejście, ale również poprawę dzietności w kraju. Nikt nie będzie inwestował grubych piebiędzy w coś, co statystycznie z góry jest skazane na niepowodzenie. Wiadomo, że nie da się tu zadowolić wszystkich. Super, że jednak mnóstwo ludzi na tym skorzysta.

Nat91 lubi tę wiadomość

Starania od 2019.

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    W budżecie jest zarezerwowane 500mln rocznie. Wstępnie się mówi o refundacji 3 procedur przy spełnieniu określonych ktyteriów.

Ja akurat konieczność wprowadzenia tych kryteriów bardzo rozumiem. W końcu ma to na celu nie tylko pomoc finansiwą parom, których nie stać na komercyjne podejście, ale również poprawę dzietności w kraju. Nikt nie będzie inwestował grubych piebiędzy w coś, co statystycznie z góry jest skazane na niepowodzenie. Wiadomo, że nie da się tu zadowolić wszystkich. Super, że jednak mnóstwo ludzi na tym skorzysta.
    Ale dlatego uważam że dofinansowana powinna być także procedura z dawstwem, jakby nie było szanse największe.

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Ale dlatego uważam że dofinansowana powinna być także procedura z dawstwem, jakby nie było szanse największe.

Oczywiście. Nie wyobrażam sobie by było inaczej. O to zresztą wnioskować będą twórcy tego projektu.

Mało tego, plan jest taki że jak kobieta nie będzie łapała się z kryterium AMH do procedury na swoich komórkach to od razu para ma być kierowana (jeżeli oczywiście będzie chciała) do procedury z dawstwem. Właśnie dlatego, żeby zwiększyć szanse na powodzenie. Oczywiście wciąż jest to tylko etap planów, póki co bez konkrerów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2023, 22:44

Starania od 2019.

age.png
  • Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znając moje "szczęście", nie zdziwię się, jeśli teraz dofinansują invitro z kd i zlikwidują 500/800+ 😉

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa na forum wrote:
    Znając moje "szczęście", nie zdziwię się, jeśli teraz dofinansują invitro z kd i zlikwidują 500/800+ 😉
    Hahahaha no nie 😅
    Albo próg dochodowy dla 800+ zrobią taki że się nie zalapiemy 😅 ja jeczze nic nie dostałam od tego państwa jak 40 lat żyje

Angelles lubi tę wiadomość

• Claudia Ferrari Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2023, 01:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak sobie myślałam , jest na forum w ogole ktoś kto zaszedł w ciąże ze szczęśliwym zakończeniem po 1 transferze z kd??? 🥺🧐🧐🤔🤔🤔

I transfer - 0 efektu
    II transfer - puste jajo płodowe
    III transfer - jest zarodek i 🤍 23/10/2024
    5/11/2024 8+4 💔
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2023, 02:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudia Ferrari wrote:
    Tak sobie myślałam , jest na forum w ogole ktoś kto zaszedł w ciąże ze szczęśliwym zakończeniem po 1 transferze z kd??? 🥺🧐🧐🤔🤔🤔

Oczywiście, że tak. Na przykład nasza Ela, która niedawno urodziła Szczepanka 😊

Claudia Ferrari lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 298 299 300 301 302 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ