X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Hope_89 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2023, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elka198321 wrote:
    Hi,
    Ja miałam invitro z kd w invicta Warszawa.
    6 oscytow gwarancja była 1 blastocysty lub 3-3 dniowe zarodki.
    My mieliśmy też problem z nasieniem,dodatkowo wlew atosibanu miałam plus test uma.
    Ale wszystko kosztowało Ok. 27 tys. Z dodatkowymi procedurami typu selekcja nasienia,nacięcie ah,mrożenie zarodków,flamsi,2 wizyty u dietetyka lub psychologa, z lekami 6opak luthinus plus 3 estrofemu.
    3 weryfikacje po transferze.
    Przy czym mieliśmy aktualne badania wirusowe plus te co potrzebne do transferu.
    My z 6 oscytow uzyskaliśmy 2 blastki 3bb.
    Z czego 1 zadomowiła się w brzuchu I już 12 tydzień dziś.
    Transfer udał się za 1 razem.
    Polecam invicta Warszawa jeśli masz dodatkowe pytania śmiało pytaj.
    Ps.2 zarodek 3bb czeka bezpiecznie zamrożony.
    Pozdrawiam serdecznie
    Ela
    Pewności co do implantacji zarodka nie mam, gdyż u mnie endometrioza i adenomioza. Bardziej jednak chce zwrócić uwagę na fakt jakie zarodki uzyskaliśmy lub jak kto woli nie uzyskaliśmy, bo uważam że należy nazwać rzeczy po imieniu 😔
    Z dodatkowych opłat embioskop, embriogen, metoda icsi plus przepływy plemników .
    Generalnie gwarancja 80 % zaplodnionych komórek i prawie spełniona bo 4 zaplodnily się , a że jedna nieprawidłowo to już nie ważne.
    Ogólnie łącznie ze wszystkim około 36-38 tys.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2023, 20:12

event.png[/url]
  • Agatha45 Koleżanka

Wysłany: 4 maja 2023, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    Z gwarancją?
    Potwierdzam, również otrzymałam ofertę od Gyncentrum na kwotę 20900 zł. (W tej cenie m.in.tylko 1 transfer plus dodatkowe badania jesli są wskazane przez lekarza).Z gwarancją 2 blastocyst.

• Elka198321 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2023, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    Pewności co do implantacji zarodka nie mam, gdyż u mnie endometrioza i adenomioza. Bardziej jednak chce zwrócić uwagę na fakt jakie zarodki uzyskaliśmy lub jak kto woli nie uzyskaliśmy, bo uważam że należy nazwać rzeczy po imieniu 😔
    Z dodatkowych opłat embioskop, embriogen, metoda icsi plus przepływy plemników .
    Generalnie gwarancja 80 % zaplodnionych komórek i prawie spełniona bo 4 zaplodnily się , a że jedna nieprawidłowo to już nie ważne.
    Kochana zrób sobie test uma...On bada kurczliwości macicy ktora jest odpowiedzialna za implantacje zarodka...też miałam imsi plus emrioglue,selekcja nasienia.
    U mnie dopiero w tej klinice znaleźli ze mam nadkurczliwa.wczesnirj miałam 3 transfery na swoich komórkach 1 ciąża biochemiczna. Ale niebylam tak obstawiona lekami jak w invicta brałam 3 tygodnie nospe forte ..gdzie indziej niestety niezadbali o Nas.
    Jeśli zdecydujesz się na invicta Warszawa polecam dr M.Kunicki. koordynator Iga super babka...
    U nas były słabe plemniki nigdy nirmirlidmy blastocysty rokującej a tu jak podmieniliśmy udało sir tyle uzyskać.
    Komórki były mrożone.

• monester Autorytet

Wysłany: 4 maja 2023, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    Zgadzam się. To bardzo kiepski wynik. Czy klinika mówila, że kiepskie te oocyty były wizualnie ? Czy wcześniej robiliście jakaś procedurę na Twoich oocytach? Zapładnialy się ? Moim zdaniem ten hiszpański ovobank jest przereklamowany... Ja wiem, że mamy tu ciążę już też z hiszpańskich komórek, ale mamy też dużo przypadków jak Twój. A w której klinice jesteście ?

• WandaBerenika Przyjaciółka

Wysłany: 4 maja 2023, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    WandaBerenika Ty to już mam nadzieję będziesz po pozytywnej becie do tej pory 😀 na razie wszystko zgodnie z planem ? Łykasz estrofem ?

Od soboty/niedzieli zaczynam cukiereczki - zależy kiedy @ przyjdzie (btw urocze to opakowanie). Staremu z dr mowilismy ze od tej dawki estrogenu bede tak miła jak nigdy 😋 na razie zgodnie z planem jestem myslami wszedzie i nigdzie. Nie mam totalnie doswiadczenia w IVF. Moze to i lepiej… 😉

Jatosia, monester lubią tę wiadomość

Wygaszenie czynności jajników
    24.05.2023 IVF OD nr 1 / nieudany

Zmiana kliniki

Bocian Łdz i kolejna procedura z KD
    10.08 transfer + ❄️❄️ w zapasie
  • Hope_89 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2023, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Zgadzam się. To bardzo kiepski wynik. Czy klinika mówila, że kiepskie te oocyty były wizualnie ? Czy wcześniej robiliście jakaś procedurę na Twoich oocytach? Zapładnialy się ? Moim zdaniem ten hiszpański ovobank jest przereklamowany... Ja wiem, że mamy tu ciążę już też z hiszpańskich komórek, ale mamy też dużo przypadków jak Twój. A w której klinice jesteście ?
    Dostałam "dziwny" telefon z laboratorium embriologicznego sugerujący właśnie zła jakość komórek dawczyni po czym jak wspomniałam pani Koordynator, ta oczywiście wszystkiemu zaprzeczyła i stwierdziła że to niemożliwe. określiła wysoki procent zapłodnionych komórek (nieważne czy prawidłowo czy nie) i kazała szukać przyczyn niepowodzeń m.in. w nasieniu męża.
    Nie chcę jeszcze na tym etapie pisać nazwy kliniki, jest to czołówka z Warszawy.
    Pani doktor po okazaniu badania ujemnej bety potwierdziła słaby przebieg procedury jednak tylko ustnie .
    Na swoich komórkach miałam zwykle 3 zarodki , w tym podawany pierszo klasowy 8-blastomerowy.

event.png[/url]
  • monester Autorytet

Wysłany: 4 maja 2023, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    Dostałam "dziwny" telefon z laboratorium embriologicznego sugerujący właśnie zła jakość komórek dawczyni po czym jak wspomniałam pani Koordynator, ta oczywiście wszystkiemu zaprzeczyła i stwierdziła że to niemożliwe. określiła wysoki procent zapłodnionych komórek (nieważne czy prawidłowo czy nie) i kazała szukać przyczyn niepowodzeń m.in. w nasieniu męża.
    Nie chcę jeszcze na tym etapie pisać nazwy kliniki, jest to czołówka z Warszawy.
    Pani doktor po okazaniu badania ujemnej bety potwierdziła słaby przebieg procedury jednak tylko ustnie .
    Na swoich komórkach miałam zwykle 3 zarodki , w tym podawany pierszo klasowy 8-blastomerowy.
    Po transferowaniu 3 dniowca teraz już można się domyślić o jaką chodzi klinikę. W każdym razie moim zdaniem niektóre kliniki chętnie korzystają z ovobanku, gdyż jakby zrzucają z siebie odpowiedzialność za jakość komórek. I niezależnie czy coś pójdzie nie tak przy ogrzewaniu czy też przy zapłodnieniu zawsze mogą powiedzieć, że to wina komórek. Wyświetlają mi się reklamy z invicta jakoby skuteczność 1 procedury z dawczynią u nich wynoszą 75 procent. I po tym forum też widać wysoka skuteczność ciąż. Z polecanych klinik są jezvze czeskie ale równie już temat zgłębiałas. Wbrew pozorom jest to bardzo łatwo zgrać bo wszystkie poglądy u siebie a jedziecie na punkcje i transfer tylko.

Emily0723 lubi tę wiadomość

• Hope_89 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2023, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Po transferowaniu 3 dniowca teraz już można się domyślić o jaką chodzi klinikę. W każdym razie moim zdaniem niektóre kliniki chętnie korzystają z ovobanku, gdyż jakby zrzucają z siebie odpowiedzialność za jakość komórek. I niezależnie czy coś pójdzie nie tak przy ogrzewaniu czy też przy zapłodnieniu zawsze mogą powiedzieć, że to wina komórek. Wyświetlają mi się reklamy z invicta jakoby skuteczność 1 procedury z dawczynią u nich wynoszą 75 procent. I po tym forum też widać wysoka skuteczność ciąż. Z polecanych klinik są jezvze czeskie ale równie już temat zgłębiałas. Wbrew pozorom jest to bardzo łatwo zgrać bo wszystkie poglądy u siebie a jedziecie na punkcje i transfer tylko.
    Nie wiem, sprawa otwarta póki co jeszcze. Najpierw zrobimy badania brakujące nasienia , wtedy będę miała więcej danych. Muszę to wszystko przemyślec i chętnie bym skorzystała z Gdańska jednak bo mi bardzo po drodze 🙂

monester lubi tę wiadomość

event.png[/url]
  • Werka44 Znajoma

Wysłany: 4 maja 2023, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Chcialam podzielic sie z Wami moim doswiadczeniem. Nie udzielalam sie, bo nie szlo mi najlepeij, ale teraz moge chyba bardziej optymistyczny post - 8 tydzien !!! to się dzieje :-)
    Krótka historia: start z medycznym wspomaganiem (42 lata), wszystkie hormony Ok, ale cholerne AMH 0,54. I stymulacja na wlasnych komorkach ( Gameta Gdynia)- 4 uzyskane komorki- brak blastocysty, II stymulacja( 1 miesc na konskich dawkach biosteronu, vit d3 etc) - 0 pobranych komorek. Załamanie i żałoba i decyzja o KD. Nie chcialam komorek z banku hiszpanskiego. Jakos nie mialam przekonania do doboru słowianskiej urody i warunkow transportu. Wybor padl na Invicta Gdansk - program 12 mrozonych kom z gwarancja 2 blastocyst i w przypadku gdyby polowa komorek sie nie rozmrozilo to dostatczają kolejny pakiet. Zalezalo mi na gwarabcji głownie 5 dniowych zarodkow, bo 3 dniowe to zadna gwarancja. Od 3ciego dnia dzieja sie najwazniejsze podzialy, bo wchodzi czynnik plemnika ( ale to na pewno wiecie). Dopasowanie fenotypowe ( wzrost, waga, kolor oczu- tu akurat mam pod partnera i grupa krwi tez zgodna z jego, znam wiek wybranej dawczyni) nastapilo w 2 dni. Z 12 rozmrozilo sie 9, 8 zaplodnilo i 4 blastki mamy. I transfer ( bl 5.1.2) i II (bl 4.1.2 z 6 doby) nieudane, ale III z 3.2.2 rytmicznie bije 170 uderzen na minutę :-). Moim zdaniem i lekarzy, z ktorymi wspólpracowalam to jesli zarodek jest silny to do 5 doby spokojnie rozwinie się w warunkach laboratoryjnych, a to dla mnie bo kluczowe by miec podana blastocystę i nie transferowac 3dniowych.
    Trzymam za Was kciuki!!!

Emily0723, Mati W., monester, Giosiek, WiosnyFanka lubią tę wiadomość

• Jatosia Autorytet

Wysłany: 4 maja 2023, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiek co u ciebie ? Kiedy planujesz pierwsze usg? 😊

Badania ok ✅ nasienie ok ✅ owulacja co m-c✅ Niepłodność idiopatyczna
    2019 pierwsza procedura 3 blastki
    3AA, 4AA, 5AA - 2 x beta 0, 1 x poronienie 7tc krwiak
    2021 druga procedura 4 blastki 3AA, 4AA 3x beta 0, 1x cb
    Badania immunologiczne
    Kir AA, skopane cytokiny
    Zalecenia: encorton, accrofil, heparyna
    2023 trzecia procedura spdek AMH 0,6 i marne komórki 0 blastek
    Reprofit KD
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jatosia wrote:
    Gosiek co u ciebie ? Kiedy planujesz pierwsze usg? 😊
    Mam usg za parę godzin 😬
    Dam Wam znać po 😊

age.png
  • Elka198321 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    To było Novuum ?Czy invimed?
    Byłam w tych 2 klinikach i niestety mam złe doświadczenia z tych klinik...

• Elka198321 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werka44 wrote:
    Hej! Chcialam podzielic sie z Wami moim doswiadczeniem. Nie udzielalam sie, bo nie szlo mi najlepeij, ale teraz moge chyba bardziej optymistyczny post - 8 tydzien !!! to się dzieje :-)
    Krótka historia: start z medycznym wspomaganiem (42 lata), wszystkie hormony Ok, ale cholerne AMH 0,54. I stymulacja na wlasnych komorkach ( Gameta Gdynia)- 4 uzyskane komorki- brak blastocysty, II stymulacja( 1 miesc na konskich dawkach biosteronu, vit d3 etc) - 0 pobranych komorek. Załamanie i żałoba i decyzja o KD. Nie chcialam komorek z banku hiszpanskiego. Jakos nie mialam przekonania do doboru słowianskiej urody i warunkow transportu. Wybor padl na Invicta Gdansk - program 12 mrozonych kom z gwarancja 2 blastocyst i w przypadku gdyby polowa komorek sie nie rozmrozilo to dostatczają kolejny pakiet. Zalezalo mi na gwarabcji głownie 5 dniowych zarodkow, bo 3 dniowe to zadna gwarancja. Od 3ciego dnia dzieja sie najwazniejsze podzialy, bo wchodzi czynnik plemnika ( ale to na pewno wiecie). Dopasowanie fenotypowe ( wzrost, waga, kolor oczu- tu akurat mam pod partnera i grupa krwi tez zgodna z jego, znam wiek wybranej dawczyni) nastapilo w 2 dni. Z 12 rozmrozilo sie 9, 8 zaplodnilo i 4 blastki mamy. I transfer ( bl 5.1.2) i II (bl 4.1.2 z 6 doby) nieudane, ale III z 3.2.2 rytmicznie bije 170 uderzen na minutę :-). Moim zdaniem i lekarzy, z ktorymi wspólpracowalam to jesli zarodek jest silny to do 5 doby spokojnie rozwinie się w warunkach laboratoryjnych, a to dla mnie bo kluczowe by miec podana blastocystę i nie transferowac 3dniowych.
    Trzymam za Was kciuki!!!
    U mnie też invicta tylko Warszawy zarodek 3bb czy to samo co Ty masz.obecnie 12 tydzień 55mm malutkiej istotki która rozwija się prawidłowo...
    U mnie z 6 komórek wszystkie rozmroziły się prawidłowo.co do dalszej hodowli do 5 doby mislsm w zarodki 3bb plus 2 przedłużyli dobę ale po dobie wyszli ze niemroża.transfer miałam święty 5 dniówki tak jak Ty.Dawczynie miałam z Warszawy komórki mrożone. Ale 4 miałam do wyboru z różnych miast.
    Uważam że coś w tym jest skoro dają te gwarancję i jest wysoka skuteczność.
    U nas parametry nasienia też niebyły jakieś super na moich komórkach niemiałam nigdy blastocyst.
    U mnie też za 1 razem się udało z kd.;-)

• monester Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werka44 wrote:
    Trzymam za Was kciuki!!!
    Witamy i gratulacje! Powiedz czy zmieniane coś było do transferu tego udanego ? Tak się zaczytalam w Twoją historię że przegapiłam swój przystanek 😅

Agatha45 lubi tę wiadomość

• Luusia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    Witam, jestem nowa na forach. Proszę napiszcie mi gdzie prowadzicie w Polskich klinikach procedury z KD i jakie były efekty. Odrazu muszę uprzedzić, że jestem po nieudanej procedurze. Sprowadzonych 6 oocytów, bez ciąży i bez zamrożonych zarodków.
    Taki wynik. Mało satysfakcjonujący.
    Korzystałam z Kliniki Bocian - na świecie córeczka i zostały jeszcze ❄️

age.png
    44 lata
    Klinika Vitrolive / Bocian
    KIR: Bx
    Obecne: 2DS1
    Brakujące: 2DS2, 2DS3, 2DS5, 3DS1
    Rozjechane cytokiny - TNF alfa > 48tys., IL2>500, IL10>9000
    ANA 2 - ujemne
    On - morfologia 0%, fragmentacja DNA 11%

08 - 12. 2019 - 3 procedury IVF - łącznie 5 blastek, transfery nieudane
    02.2020 - 09.2021 stymulacja aromkiem- 05.2020 - [*] 8tc

10.2021 - IV procedura IVF KD - 10 blastek ❄️ 11.2021 - 4AA - 🙁, 12.2021 - 4AA - 🙁
    04.2022 - 4AA - accofil, intralipid, AH, embryoglue, encorton, heparyna
    10dpt - 114mlU/ml, 12dpt - 355mlU/ml,16dpt - 2259mlU/ml, 6t3d 💔-krwiak
    06.2022 - 4AA - accofil, intralipid, embryoglue, prograf/ encorton
    8dpt - 135,8mlU/ml, 10dpt - 313,3mlU/ml, 14dpt - 1235mlU/ml
    28dpt - mamy❤️, CRL-0,71cm -6t4d
    9t6d - 3,02cm CRL, 12t - prenatalne ok, NIFTY - zdrowa 👧
    20t0d - połówkowe ok
    38t - CC, 2320g, 49cm
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, ja już po pierwszym usg.
    Jest pęcherzyk i zarodek! 🤩🥳
    Następna wizyta za 2 tygodnie 19.05. 😊

mar2śka, Mati W., Werka44, Elka198321, monester, Agatha45, WandaBerenika, Luusia lubią tę wiadomość

age.png
  • Werka44 Znajoma

Wysłany: 5 maja 2023, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Monster, uwaga piszę duzo info, wiec uwaga na przystanki :-) I transfer- bylo AH i embroglue, do tego nospa max i scopolan. Hormony Prog i E2 badane na tydzien przed- poziom Ok. W dniu transferu nic nie bylo juz badane. Endo w 14 dniu cyklu 9 mm i 5 dni przed transferem klasyczna procedura z włączeniem proga. Embriolog powiedział " ładny zarodek"- nie udalo sie.
    II transfer- AH, embroglue tez bylo, ale dodatkowo wlew z atosibanu, bo w 14 dniu cyklu na pomiarze byly widoczne skurcze macicy. I reszta klasycznie tj . Lutinus /luteina, ktora wywołała skutki uboczne ( nieprzyjemne swędzenie - tu super pomoglo Pimafucin (100 mg) Globulki )zamienione na cyclogest . Neoparon 0,6 tym razem, wczesniej mialam 0,4, bo trbofilia. Transfer nieudany, ale czulam sie zupelnie inaczej niz po Iszym, zadnych skurczy, kłucia ani uczucia skręcen w podbrzuszu.
    III transfer ( poprzedzony badaniem receptywnojci endometrium, bo zostaly mi tylko 2 zarodki, wiec chciałam zrobic by nie miec wyrzutow sumienia. ze cos jeszcze moglam sprawdzic. Wyszlo wszystko OK). Ale tu oprocz atosibanu doszedl wlew z intralipidu na 3 dni przed transferem i 6 dni po. W 6 dniu zrobilam bete, wyszla 39,9, więc wiedzialam. ze 2gi wlew warto zrobic. Tym razem bylo tylko Ah, bez embroglue (pani dr miala wieksze przekonanie do Ah niz embro, wiec zaufalam i chyba z 700 zl zaoszczedzone) Reszta hormonow tak samo jak w 1 i 2 transferze. Ruszyl zarodek 3.2.2. i poki co wszystko idzie poprawnie. Trudno powiedzieć czy to byl ten mniejszy zarodek z 5tej doby, czy cos pomógł intralipid. Byc moze to był właśnie ten zarodeczek. dodam, ze nie badalam ich.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2023, 10:28

• Werka44 Znajoma

Wysłany: 5 maja 2023, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elka198321 wrote:
    U mnie też invicta tylko Warszawy zarodek 3bb czy to samo co Ty masz.obecnie 12 tydzień 55mm malutkiej istotki która rozwija się prawidłowo...
    U mnie z 6 komórek wszystkie rozmroziły się prawidłowo.co do dalszej hodowli do 5 doby mislsm w zarodki 3bb plus 2 przedłużyli dobę ale po dobie wyszli ze niemroża.transfer miałam święty 5 dniówki tak jak Ty.Dawczynie miałam z Warszawy komórki mrożone. Ale 4 miałam do wyboru z różnych miast.
    Uważam że coś w tym jest skoro dają te gwarancję i jest wysoka skuteczność.
    U nas parametry nasienia też niebyły jakieś super na moich komórkach niemiałam nigdy blastocyst.
    U mnie też za 1 razem się udało z kd.;-)

Gratuluję " pierwszego razu".

• Agatha45 Koleżanka

Wysłany: 5 maja 2023, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Witajcie, ja już po pierwszym usg.
    Jest pęcherzyk i zarodek! 🤩🥳
    Następna wizyta za 2 tygodnie 19.05. 😊
    Gratulacje👍

• Ada23 Przyjaciółka

Wysłany: 5 maja 2023, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    A invicta konkretnie Warszawa? Gyncetrum jakie miasto?
    Ja jestem w Invicta Warszawa korzystam ze świezych komórek

‹‹ 58 59 60 61 62 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ