X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • basiaO. Przyjaciółka

Wysłany: 28 września, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baylee wrote:
    u mnie pierwszy transfer nieudany, a kolejny udany
    zbadalam immunologie ale wyniki byly jak juz bylam w ciazy
    poza tym zrobilam histeroskopie i od razu sratching endometrium
    mam kir aa, mąż HLA-C C1/C2 wiec wskazania do accofilu mialam ale paśnik juz kazal nie brac
    mialam tylko wlaczony intralipid, 2 dawki przed transferem i potem 2 po i heparyne
    no i acard i encorton ale przy 1 transferze to to bralam

teraz mam zalecenie na accofil i zamierzam brac

mialam dzisisaj wymaz z szyjki macicy w kirunku chlamydii , okres mam miec po htz za kilka dno dopiero a po wymazie mialam plamienia
    teraz boje sie ze wynik nie wyjdzie miarodajny i bede musiala powtarzac
    nie wiem czy z powodu badania bylo plamienie czy po prostu mam szybciej krwawienie"?

Hej! Spokojnie ja miałam wymazy w trakcie miesiączki, co mnie zdziwiło, ale położna kazała się tym nie przejmować. Wszystko było ok.

Ja przez te hormony to mam takie huśtawki temperatury i samopoczucia, że masakra. Jeszcze ból głowy. Fatalnie się czuję. Już 3 razy miałam plamienia, raz byłam 2 dni w szpitalu na obserwacji, ale wszystko jest dobrze. Za 4 dni odstawiam całkowicie estrofem, a za ok tydzień przechodzę na 1 tabletkę luteiny. 30.09 mam badania krwi do prenatalnych, a badanie 10.10.

Ona 42
    tarczyca zdrowa,
    brak endometriozy,
    kariotyp prawidłowy
    brak chorób przewlekłych
    homocysteina w normie

On 43
    cukrzyca II typu - avamina, amaryl
    kariotyp prawidłowy
    morfologia 3%
    całkowita liczba plemników 279,9 ml/ejak.
    ruchliwość 63%
    fragmentacja 85,81% prawidłowych

05.2023 poronienie zatrzymane ciąża naturalna
    AMH 04.2024 -2,17 ng/ml
    IVF 08.2024 słaba odpowiedź na stymulację - 2 oocyty, oba nieprawidłowe
    IVF 09.2024 uzyskano 4 oocyty, dwa przetrwały do 5 doby. transfer świeży - nieudany, drugi zarodek nieprawidłowy
    IVF 10.2024 uzyskano 6 komórek, 4 dojrzałe, 2 zarodki w 5 dobie oba nieprawidłowe

histeroskopia - wynik niejednoznaczny (mała ilość materiału do badania) -wprowadzono 3 rodzaje antybiotyków

IVF 02.2025 start procedury z KD
    AMH 01.2025 0.96 ng/ml
    6 komórek zapłodnionych, 5 zarodków uzyskanych, 3 zbadane, 1 nieprawidłowy. 2 zdrowe zarodki
    transfer nr 2 - 4.08
  • Baylee Autorytet

Wysłany: 28 września, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ciąży miałam plamienie,dwa krwotoki a potem się oczyszczalam po nich wiec plamienia pół ciąży,potem odrobina spokoju i znowu plamienie w 8 miesiącu i tygodniowy pobyt w szpitalu.
    Także rozumiem Cię i też się obawiam jak to będzie w kolejnej ciąży jeśli się uda
    Chciałam też zapytać Cię w którym dniu cyklu miałaś transfer i czy zarodek był blastocysta?
    Jakie mogą być wskazania do wlewu z atosibanu ? Wiem że się robi test Uma ,ale kiedy się go zleca?

2017-endometrioza
    2018-POF/POI
    2018-decycja o KD , uzyskane 3 zarodki
    2019-udany drugi criotransfer 3 dniowego zarodka z KD invimed ( intralipid, encorton, neoparin, acard, estrofem, luteina, progesterone besins)

porod w 38 t, ciąża zagrożona ( krwiak, skrócona szyjka)

2025-decyzja o KD invicta, kwalifikacja do refundacji z MZ
  • basiaO. Przyjaciółka

Wysłany: 28 września, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baylee wrote:
    Ja w ciąży miałam plamienie,dwa krwotoki a potem się oczyszczalam po nich wiec plamienia pół ciąży,potem odrobina spokoju i znowu plamienie w 8 miesiącu i tygodniowy pobyt w szpitalu.
    Także rozumiem Cię i też się obawiam jak to będzie w kolejnej ciąży jeśli się uda
    Chciałam też zapytać Cię w którym dniu cyklu miałaś transfer i czy zarodek był blastocysta?
    Jakie mogą być wskazania do wlewu z atosibanu ? Wiem że się robi test Uma ,ale kiedy się go zleca?

Transfer miałam w 18dc, blastocysta 5 dniowa. Ja nie miałam zaleceń do testu, po prostu zasugerowali mi zrobić w celu sprawdzenia czy mam nakurczliwość. Mogłam robić ale nie musiałam, ale wolałam zrobić, żeby nie żałować, że nie zrobiłam wszystkiego żeby się udało.

Baylee lubi tę wiadomość

Ona 42
    tarczyca zdrowa,
    brak endometriozy,
    kariotyp prawidłowy
    brak chorób przewlekłych
    homocysteina w normie

On 43
    kariotyp prawidłowy
    morfologia 3%
    ruchliwość 63%

AMH 04.2024 -2,17 ng/ml
    IVF 09.2024 uzyskano 4 oocyty, dwa przetrwały do 5 doby. transfer świeży - nieudany, drugi zarodek nieprawidłowy
    IVF 10.2024 uzyskano 6 komórek, 4 dojrzałe, 2 zarodki w 5 dobie oba nieprawidłowe

histeroskopia - wynik niejednoznaczny (mała ilość materiału do badania) -wprowadzono 3 rodzaje antybiotyków

AMH 01.2025 0.96 ng/ml
    6 komórek zapłodnionych, 5 zarodków uzyskanych, 3 zbadane, 1 nieprawidłowy. 2 zdrowe zarodki
    transfer nr 2 - 4.08
  • Baylee Autorytet

Wysłany: 28 września, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy to jest jakaś cecha stała czy zmienna w czasie? Bo u mnie 6 lat temu transfer udany dlatego zastanawiam się czy mogę teraz mieć z tym problem jeśli kiedyś nie miałam

2017-endometrioza
    2018-POF/POI
    2019-udany drugi criotransfer 3 dniowego zarodka z KD invimed ( intralipid, encorton, neoparin, acard, estrofem, luteina, progesterone besins)

• Angelles Autorytet

Wysłany: 28 września, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przypomnijcie mi jak to było jak się startowało na cyklu sztucznym bo chyba wypadłam z obiegu😉
    W 2 d.c USG -> endometrium powinno być jak najcieńsze ( poniżej 10mm)
    Z hormonów:
    Estradiol-> ile powinien wynosić ?
    Progesteron -> tu chyba poniżej 1 miało być
    Lh-> ?

♀️♂️ obydwoje po 38
    On - zdrowy
    Ona: AMH (1.26 - 02.2023, 1.08- maj 2023, O.26- 01.2024).
    Allo mlr: 28.3
    Cross mach: 35.9
    CMT:9%
    Wszystkie przeciwciała: ujemne
    V Leiden: ujemny
    Czynnik II (protrombiny) brak mutacji
    Czynnik VR2: brak mutacji
    MTHFR: układ heterozygotyczny
    Zespół łamliwego chromosomu X: brak
    Kir Bx z delecją 2DL5, 2DS1 i 2DS5,
    Obydwoje HLA-C: C2C2
    Pod opieką kliniki od 2023
    3 próby na swoich komórkach, KRAKOVI
    1) jedna blas,chora po PGT
    2) nic nie dotrwało do 5 doby
    3) mini stymu - no answer
    DECYZJA KD, INVICTA
    dawczyni 25 lat:
    6 komórek, 4 blastocysty( 511,522,523), PGT: 3 ok
    1 transfer: 11.2024 - beta 0
    Atosiban na moją prośbę:
    2 transfer: 03.2025- beta 0
    Histeroskopia- stan zapalny endo(10 dni Metronidazol, Macmirror, Unidox)
    3 transfer: 06.2025, poronienie w 8 t.c 💔
    znowu:10 dni Metronidazol, Macmirror, Unidox
    NOWA DAWCZYNI-25l
    6 komórek, 4 blasto(2x:511 i 2x:522)
    Po PGT: 2 ok (511 i 522)
    Encorton, Accofil, Clexane,No spa,
  • Angelles Autorytet

Wysłany: 28 września, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baylee wrote:
    No to miałaś ciągle coś faktycznie... Ja ten test UMA miałam w dniu transferu z rana ( było to moje drugie podejście z KD niestety również nieudane). Test nie wykazał jakiejś większej kurczliwości ale poprosiłam o ten wlew dla swojego spokoju, że zrobiliśmy wszystko. Wlew miałam przed transferem i kroplówką leciała też w trakcie transferu i chwilę po.

♀️♂️ obydwoje po 38
    On - zdrowy
    Ona: AMH (1.26 - 02.2023, 1.08- maj 2023, O.26- 01.2024).
    Allo mlr: 28.3
    Cross mach: 35.9
    CMT:9%
    Wszystkie przeciwciała: ujemne
    V Leiden: ujemny
    Czynnik II (protrombiny) brak mutacji
    Czynnik VR2: brak mutacji
    MTHFR: układ heterozygotyczny
    Zespół łamliwego chromosomu X: brak
    Kir Bx z delecją 2DL5, 2DS1 i 2DS5,
    Obydwoje HLA-C: C2C2
    Pod opieką kliniki od 2023
    3 próby na swoich komórkach, KRAKOVI
    1) jedna blas,chora po PGT
    2) nic nie dotrwało do 5 doby
    3) mini stymu - no answer
    DECYZJA KD, INVICTA
    dawczyni 25 lat:
    6 komórek, 4 blastocysty( 511,522,523), PGT: 3 ok
    1 transfer: 11.2024 - beta 0
    Atosiban na moją prośbę:
    2 transfer: 03.2025- beta 0
    Histeroskopia- stan zapalny endo(10 dni Metronidazol, Macmirror, Unidox)
    3 transfer: 06.2025, poronienie w 8 t.c 💔
    znowu:10 dni Metronidazol, Macmirror, Unidox
    NOWA DAWCZYNI-25l
    6 komórek, 4 blasto(2x:511 i 2x:522)
    Po PGT: 2 ok (511 i 522)
    Encorton, Accofil, Clexane,No spa,
  • basiaO. Przyjaciółka

Wysłany: 28 września, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baylee wrote:
    Czy to jest jakaś cecha stała czy zmienna w czasie? Bo u mnie 6 lat temu transfer udany dlatego zastanawiam się czy mogę teraz mieć z tym problem jeśli kiedyś nie miałam

Szczerze mówiąc to nie wiem, ale wydaje mi się, że nie. Zapytalam czatagpt, oto co pisze:
    Kiedy lekarze częściej zalecają test UMA i/lub wlew z atosibanem:

1. Niepowodzenia poprzednich transferów – zwłaszcza gdy zarodki były dobrej jakości, a mimo to nie doszło do implantacji.

2. Podejrzenie nadmiernej kurczliwości macicy w USG – np. widać przesuwanie się płynu w jamie macicy albo częste „fale”.

3. Nieprawidłowe wyniki wcześniejszego testu UMA – gdy macica była „nadreaktywna”.

4. Niepokojące objawy podczas prób transferu – np. trudności z wprowadzeniem zarodka, „uciekanie” zarodka po podaniu.

5. Pacjentki z adenomiozą lub mięśniakami – u nich macica częściej wykazuje nadmierną aktywność.

Ale lepiej porozmawiać z lekarzem. Ja mialam przed 1 transferem nieudanym test uma i wlew, przy drugim zapytałam lekarza czy powtarzać test. Powiedział, że nie, ale jeśli chcę moge zrobić wlew ponownie, tak na wszelki wypadek.

Ona 42
    tarczyca zdrowa,
    brak endometriozy,
    kariotyp prawidłowy
    brak chorób przewlekłych
    homocysteina w normie

On 43
    kariotyp prawidłowy
    morfologia 3%
    ruchliwość 63%

AMH 04.2024 -2,17 ng/ml

AMH 01.2025 0.96 ng/ml
    transfer nr 2 - 4.08
  • Baylee Autorytet

Wysłany: 28 września, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem, dzięki za odpowiedź:)

A kojarzysz jak może być u mnie z dawkowaniem estrofemu jeśli nie mam okresu naturalnie?

2017-endometrioza
    2018-POF/POI

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 28 września, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelles wrote:
    Dziewczyny przypomnijcie mi jak to było jak się startowało na cyklu sztucznym bo chyba wypadłam z obiegu😉
    Z hormonów:
    Lh-> ?
    Ja nie robiłam żadnych badań hormonów w 2 dc ani nie robiłam wtedy USG. U mnie cykl sztuczny i wyglądało to tak, że od 2 dc zaczynałam brać estradiol, a w 10-14 dc miałam usg oraz badałam progesteron. Estradiolu w ogóle nie badałam.

Edit: Z tym, że ja podchodziłam do IVF w Czechach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września, 20:56

Angelles lubi tę wiadomość

age.png

preg.png
  • basiaO. Przyjaciółka

Wysłany: 28 września, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baylee wrote:
    Rozumiem, dzięki za odpowiedź:)

A kojarzysz jak może być u mnie z dawkowaniem estrofemu jeśli nie mam okresu naturalnie?

Tu już lekarz powinien się wypowiedzieć :)

Angelles ja nie pamiętam jak było przy pierwszym podejściu, ale przy drugim w 2dc kazali od razu stosować estrofem, heparynę i nie miałam żadnych badań. Dopiero w 12 dc usg oceniające endometrium i wyznaczenie dnia transferu.

Ona 42
    tarczyca zdrowa,
    brak endometriozy,
    kariotyp prawidłowy
    brak chorób przewlekłych
    homocysteina w normie

On 43
    kariotyp prawidłowy
    morfologia 3%
    ruchliwość 63%

AMH 04.2024 -2,17 ng/ml

AMH 01.2025 0.96 ng/ml
    transfer nr 2 - 4.08
  • Brzoza Przyjaciółka

Wysłany: 29 września, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Ja nie robiłam żadnych badań hormonów w 2 dc ani nie robiłam wtedy USG. U mnie cykl sztuczny i wyglądało to tak, że od 2 dc zaczynałam brać estradiol, a w 10-14 dc miałam usg oraz badałam progesteron. Estradiolu w ogóle nie badałam.

Edit: Z tym, że ja podchodziłam do IVF w Czechach.
    Miałam dokładnie tak samo, w Bocianie.

Angelles, Martuśka87 lubią tę wiadomość

44 l/ 55 l
    wzjg
    AMH 09.22 - 0,7
    I INV 12.22,I transfer , w 11 tyg serduszko się zatrzymało
    II transfer - beta 0
    II INV - 0 zarodków
    decyzja o KD 08.23, 09.23 - 3 MR, transfer odwołany
    04.25 transfer 3.2.2; 8 dpt - beta 42, 10 dpt - 149, 15 dpt - 1428, 22 dpt >10000, 29 dpt - mamy ❤️
  • glodia Autorytet

Wysłany: 29 września, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelles wrote:
    Z hormonów:
    Lh-> ?
    Co klinika to inne zwyczaje:
    estradiol >450, progesteron <1, Lh chyba ponizej 10, ale tu nie pamietam dokladnie. Lh bada chyba tylko invicta

• basiaO. Przyjaciółka

Wysłany: 29 września, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    Co klinika to inne zwyczaje:
    estradiol >450, progesteron <1, Lh chyba ponizej 10, ale tu nie pamietam dokladnie. Lh bada chyba tylko invicta

Tak w Invikcie miałam LH. Sprawdziłam, że w pierwszym podejściu w 2dc miałam progesteron 0,66, LH 7.7, a estradiol 38 i to były dobre poziomy.

Ona 42
    tarczyca zdrowa,
    brak endometriozy,
    kariotyp prawidłowy
    brak chorób przewlekłych
    homocysteina w normie

On 43
    kariotyp prawidłowy
    morfologia 3%
    ruchliwość 63%

AMH 04.2024 -2,17 ng/ml

AMH 01.2025 0.96 ng/ml
    transfer nr 2 - 4.08
  • glodia Autorytet

Wysłany: 29 września, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basiaO. wrote:
    Tak w Invikcie miałam LH. Sprawdziłam, że w pierwszym podejściu w 2dc miałam progesteron 0,66, LH 7.7, a estradiol 38 i to były dobre poziomy.
    tak, bo oni jakoś od lh uzależniają wynik estradiolu, więc przymykają oko na jego wynik. Ale idealna sytuacja jest wtedy, kiedy estrofem jest powyżej 450. Nigdy nikt mi dokładnie tego nie chciał wyjaśnić.

• glodia Autorytet

Wysłany: 29 września, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia, a jak u Ciebie? Ja miałam transfer 08.08, idziemy prawie równo, ale ostatnio kiepsko się czuję i zaczęłam schizować, 3.10 mam usg, przekonam się co i jak.

• basiaO. Przyjaciółka

Wysłany: 29 września, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    Basia, a jak u Ciebie? Ja miałam transfer 08.08, idziemy prawie równo, ale ostatnio kiepsko się czuję i zaczęłam schizować, 3.10 mam usg, przekonam się co i jak.

Ja też schizuje, przez te plamienia jak tylko poczuje wilgoć to zaraz lecę do łazienki zaglądać co się dzieje, przez to mam stracha wychodzić dłużej poza dom. Ciągle pobolewa mnie głowa, temperatura skacze mi do 37 stopni i czuję się wtedy jak chora, i zaraz mam lęk czy coś mnie nie bierze. Na kiszkach mi ciężko, wieczorem jestem wzdęta i wtedy boli mnie brzuch jeszcze bardziej. W buzi mi dziwnie, na żołądku też. Senność mi minęła, ale samopoczucie mam kiepskie przez to jak się czuję. Mdłości osłabły, ale czasem taka falą uderzają, najbardziej wieczorem. Za 3 dni przechodzę na 1x200mg luteiny. Besins kazał mi lekarz w szpitalu odstawić całkiem, bo on nic nie daje i luteina jest lepsza, więc na jelitach i żołądku trochę mi ulżyło. Czasem męczy mnie refluks, ale mam gaviscon. A jak się jeszcze bardziej nasilił to gastrolog zapisał mi omeprazol na 8 tygodni. Najgorzej mnie męczy to jak się czuję i przez to jestem lekko poddenerwowana i boję się czy wszystko dobrze, dlatego teraz trudno mi cieszyć się z ciąży. Usg miałam w poprzedni poniedzialek i wszystko było dobrze. Już było widać malutkie rączki i nawet nimi ruszała. Spokój zawsze mam po usg jak już zobaczę to malutkie serduszko.
    Ja kolejną wizytę mam dopiero 7.10. Jutro jadę na badanie krwi prenatalne.

Ona 42
    tarczyca zdrowa,
    brak endometriozy,
    kariotyp prawidłowy
    brak chorób przewlekłych
    homocysteina w normie

On 43
    kariotyp prawidłowy
    morfologia 3%
    ruchliwość 63%

AMH 04.2024 -2,17 ng/ml

AMH 01.2025 0.96 ng/ml
    transfer nr 2 - 4.08
  • Baylee Autorytet

Wysłany: 30 września, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny czy te wyniki są ok?
    cytomegalia IGG 3.7AU/ml wiec wynik dodatni ale cytomegalia wynik IGM jest na 0.3
    toxo mam wyniki na 0.13 i 0.16

na rozyczke mam igg 80.90 wiec odpornosc i wynik igm jest ponizej 10

2017-endometrioza
    2018-POF/POI

• Cara Ekspertka

Wysłany: 30 września, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baylee wrote:
    dziewczyny czy te wyniki są ok?
    cytomegalia IGG 3.7AU/ml wiec wynik dodatni ale cytomegalia wynik IGM jest na 0.3
    toxo mam wyniki na 0.13 i 0.16

na rozyczke mam igg 80.90 wiec odpornosc i wynik igm jest ponizej 10
    IgG świadczy o przebytym zakażeniu i nabytej odporności, ważne ze IgM jest ujemne.

Baylee lubi tę wiadomość

• KarolinaKika Autorytet

Wysłany: 30 września, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde dziewczyny dzisiaj mamy mieć psychologa on line
    Stresuje się że nie mamy tego Linka jeszcze 😎

1 IVF - 5 🥚- 2 zarodki / 29.07 ET 2 zarodków ❌
    2 IVF -3 🥚- 1 zarodek /26.09 ET 1 zarodek trzydniowy ❌
    3 IVF długi protokół - 4 🥚 - 2 zarodki / 22.02 ET
    7dpt beta 52,8 9dpt beta 149 11dpt beta 410 13dpt beta 1205
    07.04 poronienie 7/9 tc 💔
    4 IVF czerwiec długi protokół - 3🥚-1 zarodek nie przetrwał . Brak transferu

AMH 10.23 -0,65
    06.24 -0,47
    05.25 - 0,44
  • Claudia Ferrari Autorytet

Wysłany: 30 września, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie. Transfer zazwyczaj jest tak ok. 20dc. Natomiast ja byłam na USG kontrolnym i okazało się że endometrium rośnie ale wolno, i doktor wydłużył mi branie estrogenów jeszcze przez kolejny tydzień. Nie chciał zwiększać już dawki bo i tak biorę dużą dawkę, wolał na tej samej dawce wydłużyć. Ale pytanie, bo kontrolne USG mam teraz w czwartek to już będzie 27 dc. Czy po paru dniach można zrobić transfer na takim długim „cyklu” z estrogenem?

Miała któraś z Was transfer po tylu aż dniach na estrofemie?

I transfer - 0 efektu
    II transfer - puste jajo płodowe
    III transfer - jest zarodek i 🤍 23/10/2024
    5/11/2024 8+4 💔
‹‹ 769 770 771 772 773 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ